Knjiga priznanj: Jedrt Lapuh Maležič

Knjiga priznanj: Jedrt Lapuh Maležič

Airbeletrina, 3. maj 2016 ― Jedrt Lapuh Maležič, samozaposlena prevajalka leposlovja (angleščina in francoščina), zmagovalka proznih mnogobojev, od nedavnega pa tudi »polnopravna« avtorica (letos je izšla njena zbirka kratkih zgodb z naslovom Težkomentalci) z lahkoto sproducira eno bolj svežih in simpatičnih Knjig, kar smo jih gostili zadnje čase. Brez odvečnega slepomišenja vas zatorej kar precej prepuščamo branju.

NAGRADNA IGRA: 3 vstopnice za festival In Memoriam prof. Peter Hafner #8, 6. in 7. 5.!

Koridor, 3. maj 2016 ― Trem osebam, ki bodo pravilno rešile nagradno nalogo in bodo izžrebane, bomo podarili po eno vstopnico za enega izmed dveh koncertnih večerov na letošnji osmi ediciji festivala In Memoriam Prof. Peter Hafner, ki se bosta odvila ta petek (6. 5., MKC Pri Rdeči Ostrigi) in soboto (7. 5., C.M.A.K Cerkno). Nagradna igra traja do četrtka […] The post NAGRADNA IGRA: 3 vstopnice za festival In Memoriam prof. Peter Hafner #8, 6. in 7. 5.! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Društvo novinarjev Slovenije nič o odpuščanju na Delu

Društvo novinarjev Slovenije nič o odpuščanju na Delu

Marijan Zlobec, 3. maj 2016 ― Današnji Mednarodni dan svobode medijev je v Sloveniji očitno minil v splošni brezbrižnosti. Po svetu se pomena svobode medijev očitno veliko bolj zavedajo kot doma. Spomnimo na množične proteste danes v sosednji Hrvaški, kjer so posebej izpostavili odgovornost ministra za kulturo in zahtevali njegov odstop. Slovenija v tem trenutku nima kulturnega ministra in s tem […]
Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira

Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira

Koridor, 3. maj 2016 ― Noro, nenavadno, šokantno. Vse to so pridevniki, ki se jim tako laiki kot kritiki težko izognejo pri opisovanju del postmodernističnega slikarja Šarūnasa Sauke. Od januarja do marca 2016 je bila v Litovski narodni galeriji na ogled pregledna razstava njegovih del z naslovom The Man with Sauka’s Face (Moški s Saukinim obrazom), ki si jo je […] The post Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Litovski umetnik Šarūnas Sauka

Litovski umetnik Šarūnas Sauka

Koridor, 3. maj 2016 ―     Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira s kontrasti     Noro, nenavadno, šokantno. Vse to so pridevniki, ki se jim tako laiki kot kritiki težko izognejo pri opisovanju del postmodernističnega slikarja Šarūnasa Sauke. Od januarja do marca 2016 je bila v Litovski narodni galeriji na ogled pregledna razstava njegovih del z naslovom […] The post Litovski umetnik Šarūnas Sauka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Miklavž Komelj: Noč je abstraktnejša kot N

Koridor, 3. maj 2016 ― Dajmo karte za spremembo na mizo in nemudoma povejmo: ta poezija je dobra. In – če se spustimo še na čisto osebno raven – deluje. Na tisti temačni zaklinjevalski način, kot urok, ki se te oprime in te ne izpusti (domnevam pa, a v to ne verujem, da gre lahko ta kelih mimo, ne da […] The post Miklavž Komelj: Noč je abstraktnejša kot N appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Otvoritev Tedna ljubiteljske kulture 2016

ZKDS, 3. maj 2016 ― Zdaj je veliki dogodek - odprtje Tedna ljubiteljske kulture 2016 oddaljen le dober teden  dni. Sobota, 14. maj 2016 je dan, ko začenjamo. Več si lahko preberete na uradni strani festivala: https://tlk.jskd.si/event/otvoritev-tedna-ljubiteljske-kulture-festival-sredi-zvezd-2016/.   Kategorija:  Splošno Datum:  torek, 3 Maj, 2016 Kraj:  Ljubljana
Tito je avgusta 1944 skrivaj obiskal Rim

Tito je avgusta 1944 skrivaj obiskal Rim

Marijan Zlobec, 3. maj 2016 ― Kocbekova dejavnost v Rimu poleti leta 1944 prav gotovo še ni povsem ugotovljena, pojasnjena, dokumentirana, predstavljena in ovrednotena. Vtis je, da se slovenski zgodovinarji niso dovolj potrudili, se poglobili, pa tudi našli vse dokumente, ki v različnih oblikah omogočajo vpogled v ta zelo pomemben čas nastajanja nove Jugoslavije. Nekateri se sklicujejo na zaprtost tajnih arhivov […]
Kdo je (ne)primeren starš in kdo o tem odloča?

Kdo je (ne)primeren starš in kdo o tem odloča?

Torpedo, 3. maj 2016 ― Nedavni primer velenjskih dečkov, ki so jih mediji kasneje nato preimenovali v koroške dečke, je zopet v ospredje slovenske javnosti potisnil delovanje Centra za socialno delo. Kdo je (ne)primeren starš in kdo o tem odloča? Kdaj lahko tretja oseba oziroma država poseže v avtonomno celico kot je družina? Kdo je v dotičnem primeru žrtev, kakšni so možni razpleti, kakšne bodo posledice in kdo družino spretno izkorišča za nabiranje političnih točk? Vse to nam bosta skušala pojasniti strokovanjaka na tem področju - socialna delavka Mateja Capek ter psiholog in bloger Matic Munc. Torpedo leti proti vašim ušesom. #Torpedo #podcast
Drago Jančar prejemnik nagrade Ignazia Siloneja

Drago Jančar prejemnik nagrade Ignazia Siloneja

Misli, 3. maj 2016 ― Pisatelj Drago Jančar je letošnji prejemnik mednarodne nagrade Ignazia Siloneja. Jančar je po besedah žirije v svojih delih spregovoril o usodi ljudstva, "preganjanega ali zatiranega zaradi dejanj oblasti ali zaradi nevednosti". Nagrado, poimenovano po priznanem italijanskem pisatelju, so mu podelili na dvodnevni prireditvi v deželi Abruci.

Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977 – 2016

Galerija Fotografija, 3. maj 2016 ― Največji in najprestižnejši, ugledni mednarodni fotografski natečaj World Press Photo vse od leta 1955 naprej vsako leto pod svojim okriljem zbere smetano novinarske fotografije. Med najboljšimi so se znašli trije slovenski fotografi, ki na tokratni razstavi predstavljajo projekte, s katerimi so sodelovali na natečaju. Razstava je del Festivala Slovenija Press Photo 2016 The post Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977 – 2016 appeared first on Galerija Fotografija.

KONEC ZAČETKA

Galerija Fotografija, 3. maj 2016 ― Zaključna razstava dijakov 4. letnika SŠOF Ljubljana Klara Avsec Manca Borštnar Andraž Fijavž Bačovnik Nina Bajec Ava Pavlenč Varja Lorger Kristina Filipčić Kaja Klančar Anja Prek Tia Ilievski Andrič Anja Gorjanc Eva Dejak Rebeka Selan Nina Krajnc Mia Medved Tia Grobelnik Kristina Žetko Saša Ribič Erazem Simon Paravinja The post KONEC ZAČETKA appeared first on Galerija Fotografija.

Masterclass (13.5.2016 14:00)

Španski borci, 3. maj 2016 ― Libanonski koreograf in plesalec Guy Nader in španska koreografinja Maria Campos, dva izmed trenutno najbolj vročih ustvarjalcev sodobnega plesa mlajše generacije v Evropi, bosta v okviru premiere svojega najnovejšega dela Loop de Loop (12. 5., Španski borci) vodila tudi masterclass oz. dvodnevno plesno delavnico. Delavnica bo temeljila na partnerskem in kontaktnem delu.

GN|MC Guy Nader | Maria Campos: Masterclass (13.5.2016 14:00)

Španski borci, 3. maj 2016 ― Libanonski koreograf in plesalec Guy Nader in španska koreografinja Maria Campos, dva izmed trenutno najbolj vročih ustvarjalcev sodobnega plesa mlajše generacije v Evropi, bosta v okviru premiere svojega najnovejšega dela Loop de Loop (12. 5., Španski borci) vodila tudi masterclass oz. dvodnevno plesno delavnico. Delavnica bo temeljila na partnerskem in kontaktnem delu.

ProQuest Dissertations and Theses – A&I

CTK, 3. maj 2016 ― Spoštovani! Institut informacijskih znanosti (IZUM) je nosilec konzorcijskega dogovora za dostop do informacijskega vira ProQuest Dissertations and Theses – A&I. Več informacij o konzorciju je na voljo na spletnem naslovu http://home.izum.si/izum/ft_baze/proquest.asp. S ponudnikom ProQuest smo se dogovorili za možnost testiranja baze podatkov ProQuest Dissertations and Theses Global, ki vključuje 1,7 milijona polnih besedil disertacij in diplomskih nalog. Več informacij je dostopnih na spletni strani ponudnika (http://www.proquest.com/products-services/pqdtglobal.html). Za obvestilo ponudnika o testnem dostopu glej povezavo tukaj. Baza bo testno dostopna vsem članicam konzorcija ProQuest na spletnem naslovu http://search.proquest.com od 9. do 23. maja 2016. Za vsa morebitna dodatna pojasnila, vprašanja, komentarje in odzive v zvezi s ponujeno bazo podatkov ProQuest Dissertations and Theses Global pišite na e-naslov podpora@izum.si ali pokličite klicni center IZUM-a na telefonsko številko 02/25 20 333.

Jaz in naša - življenje in delo laških knapov in njihovih žena

Kamra.si, 3. maj 2016 ― Od četrtka 5. maja, do sobote 7. maja 2016 se bodo na terenu nekdanjega Premogovnika Laško - v krajevnih skupnostih Rečica, Sedraž in Laško - pri rudarjih in njihovih ženah, pa tudi pri drugi prebivalcih območja, spet oglasili študenti etnologije in kulturne antropologije. Povabili vas bodo k sodelovanju pri postavitvi razstave, ki jo bomo skupaj odprli v Muzeju Laško. Tudi če s svojim gradivom ne boste sodelovali pri pripravi razstave pa vas vabimo, da se nam v nedeljo 8. maja, ob 10. uri  pridružite v muzeju na zelo zanimivem dogodku.

MARKO HATLAK BAND

Kino Šiška, 3. maj 2016 ― Marko Hatlak se s svojim novim projektom Marko Hatlak BAND spušča v funk, pop, latino in jazz vode, s čimer uresničuje svojo dolgoletno željo. Navdih, ki ga črpa pri Jamiroquaiju, Michaelu Jacksonu, Stevieju Wonderju, Philu Collinsu, Michaelu Camilu, Princeu in … Preberi več →
Sonce, arhetipi in bipolarnost

Sonce, arhetipi in bipolarnost

ARS Svet kulture, 3. maj 2016 ― Sonca za cel dan je naslov pesniške zbirke Sama Kreutza, ki je obrnjena v človekovo notranjost in naravo. Svet otroške in mladinske literature pa je posijan z različnimi vsebinami, ki prinašajo arhetipsko bipolarnost sveta in  v katerih se avtorji borijo proti strahovom pred tujci, se soočajo s predsodki ter neumornim tlačenjem mor. V Svetu kulture […]

AKTV špil: Diareja eksploziv

AKTV, 3. maj 2016 ― V drugi oddaji AKTV špil je gostila punkovska skupina Diareja eksploziv. V slabi uri so predstavili svoje avtorske skladbe. Skupino sestavljajo Domen Klofutar (basist, pevec), Miha Vozelj (kitarist) in Gašper Omahen (bobnar). Oddajo so realizirali študentje AGRFT. Režiser in mešalec slike: Aljaž Bastič Tonski mojster: Rok Hvala Ponovni miks: Aljaž Bastič Producenti: Jan Marin, Eva Tomazin,
MAJSKE PREDSTAVITVE KLASIKOV

MAJSKE PREDSTAVITVE KLASIKOV

Špehšpilja, 3. maj 2016 ― Ljubo občestvo, kot nemara veste, sem februarja pri Cankarjevi založbi izdal lične varžetne bukvice sLOLvenski klasiki 1, ki še vedno pridno letijo s polic v roke željnih bralcev. V mesecu, ki se ga po šegah zimzelenčkov sicer naj ne bi čakalo, pa je vseeno prispel, bom eno največjih knjižnih uspešnic leta 2016 še malo predstavljal naokoli. Zatorej lepo povabljeni, da se mi na enem od srečanj pridružite. - Pižama foto Prijatelj 10. maj ob 19.00 - Mestna knjižnica Kranjhttp://www.mkk.si/2016/05/10/neklasicni-slolvenski-klasiki/ 11. maj ob 19.30 - Festival In Memoriam prof. Peter Hafner, Letni vrt MKC pri Rdeči ostrigi, Škofja Lokahttp://www.inmemoriam.si/ 13. maj ob 21.00 - 5ki v 10ki, Desetka, LjubljanaTole ne bo polnokrvna predstavitev, bom pa na tematskem stand-up večeru, posvečenem literaturi, zajemal tudi iz zapiskov še neobjavljenih predelav. 18. maj ob 19.00 - Knjižnica Šmarje pri Jelšah 19. maj ob 20.00 - 50 odtenkov njive, SiTi teater, LjubljanaNi predstavitev knjige, ampak vseeno lepo povabljeni. Zadnjič pred poletjem v Ljubljani. 26. maj ob 19.00 - pri Lukatelu, Volče (pri Tolminu) 1. junij ob 17.00 - Nova GoricaTrije jezdeci knjigokalipse znova v sedlu: Sašo Dolenc in Pižama z Anžetom Tomićem o knjigah sLOLvenski klasiki 1 in Od genov do zvezd.
The Witch (2015)

The Witch (2015)

Deseta umetnost, 3. maj 2016 ― Ljudska pripovedka o čarovnicah Nove Anglije, kot se glasi podnaslov grozljivke The Witch, se odvija v 30. letih 17. stoletja. V času, ko so ljudje še verjeli v krute zgodbice o coprnicah, ki kradejo otroke, letijo s pomočjo ročnih čistilnih naprav in plešejo s hudičem. Zgodba je preprosta in sledi življenju angleške puritanske družine, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Martyrs (2008)  Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu  Wolfpack (2015)  [Pozor, hud prizor] - Spartacus (1960)  The Dark Knight Rises (2012) Copyright © Deseta umetnost [The Witch (2015)], All Right Reserved. 2017.

LEE RANALDO (ex Sonic Youth)

Kino Šiška, 3. maj 2016 ― Končno bomo v Šiški kompletirali Sonic Youth puzzle! Kmalu potem, ko so se sonični mladinci razleteli vsaksebi, nas je s projektom Body/Head najprej obiskala Kim Gordon, lani sta ji sledila Thurston Moore in Steve Shelley, sredi junija pa prihaja še zadnji … Preberi več →

20. obletnica Društva študentov invalidov Slovenije (25.5.2016 18:30)

Španski borci, 3. maj 2016 ― Društvo študentov invalidov Slovenije, nevladna invalidska organizacija, letos praznuje 20 let delovanja. Da je umetnost univerzalna, dokazujemo s plesnimi in dramskimi projekti, v katerih se prepletata dva svetova (tisti z in drugi brez omejitev). Društvo bo svojo obletnico obeležilo s fotografsko razstavo, plesno predstavo, povezovalnim in glasbenim programom ter pogostitvijo.

Poslušalnice: Violinski recital (22.5.2016 16:00)

Španski borci, 3. maj 2016 ― Vabljeni na koncertni popoldan dveh mojstrov na svojih instrumentih. Oba glasbenika sta dosegla vrsto nagrad in priznanj v tujini. Andrej Provotorov je tudi namestnik koncertnega mojstra pri Simfonikih RTV Slovenija. Na sporedu violinista Andreja Provotorova in pianistke Sae Lee bo tudi veličastna sonata Cesarja Francka. Vstop je prost!
Milena Zupančič

Milena Zupančič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. maj 2016 ― Milena Zupančič je ena izmed osrednjih igralk slovenskega gledališča in filma. Kreatorka številnih nepozabnih gledaliških in filmskih vlog živi v spominu marsikaterega Slovenca kot Meta iz filma Cvetje v jeseni. Vzdolž njene ustvarjalne poti je najti številne nagrade, tudi tiste največje. Ena izmed njih je Borštnikov prstan, največje priznanje za igralca. Zdaj se nizu nagrad […]
Potonjena dežela (Izbor poezije iz Bukovine)

Potonjena dežela (Izbor poezije iz Bukovine)

ARS Izšlo je, 3. maj 2016 ― Knjiga Potonjena dežela. Izbor poezije iz Bukovine prinaša izbrano poezijo 14 nemško govorečih avtorjev iz pokrajine, ki je večjemu delu Slovencev najbrž slabo poznana, pa čeprav najbrž ni ljubitelja poezije, ki ne bi vsaj slišal za dva izmed njih, namreč za Paula Celana in Rose Ausländer. Izbor avtorjev je pripravila Ana Jasmina Oseban, prevod pa […]

Domoznanski pomenki: Falski grofje Zabeo in njihove knjige

Kamra.si, 3. maj 2016 ― Vljudno vabljeni na 1. Domoznanski pomenek Falski grofje Zabeo in njihove knjige, ki bo v četrtek, 5. maja 2016, ob 19. uri v Knjižnici Janka Glazerja Ruše, enoti Mariborske knjižnice. Pogovarjali se bomo o slavnih grofih Zabeo, dolgoletnih lastnikih gospoščine Fala, graščini Fala, bogati falski knjižnici in usodi njenih knjig ter še o marsikateri z grofi povezani zanimivosti. Osrednji gostje bodo zgodovinarja Aleksander Veronik in Matjaž Grahornik ter filozof in ljubiteljski zgodovinar Vili Rezman. 

SOBOTNE USTVARJALNICE za otroke z Galerijo C.C.U (7.5.2016 10:00)

Španski borci, 3. maj 2016 ― Vsako soboto je na sporedu nov ustvarjalni projekt za razvijanje ustvarjalnosti, na voljo pa je tudi kotiček za prosto slikanje. Delavnice vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst iz Galerije C.C.U. V maju bomo unikatne skulpture konjičkov odeli v najljubše barve (7. 5.), izdelali čisto svoje pravljično gledališče (14. 5.), svoje pravljične lutke (21. 5.) ter ustvarjali pisane unikatne ladje in ladjice (28. 5.)

BENEČANKA – BELA ALI RDEČA?

OUTSIDER, 3. maj 2016 ― Pretekli teden je v medijih zaokrožila informacija, da bo Benečanka spremenila barvo iz rdeče v belo. Pa ne gre za politično konverzijo kake stare beneške gospe iz levice na desnico, temveč za konservatorsko odločitev, da se fasada poznogotske vogalne stavbe na Tartinijevem trgu v Piranu, ljubkovalno imenovane Benečanka, ob aktualni prenovi iz značilne temno rdeče [&hellip

Torkova kinoteka in projekcija Drive-in: Izbiranje filmov

Gornjesavski muzej, 3. maj 2016 ― Kot vsako leto tudi letos lahko glasujete in prispevate svoje predloge za kinoteke na Stari Savi. Tokrat izbiramo filme za –          poletno Torkovo kinoteko Gornjesavskega muzeja Jesenice, ki bo v Kolpernu na sporedu med 5. julijem in 23. avgustom 2016, vse torke ob 20. uri –          in za projekcijo DRIVE-IN kina v okviru FeSTEELvala, ki […]

Odprtje razstave del Vasja Doberleta

Gorenjski muzej, 3. maj 2016 ― Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na ogled retrospektivne fotografske razstave del Vasja Doberleta ob 70-letnici – cikli Avtorefleksi, Pesem gozda, Nova ekološka resnica, Utrinki: Glasba, Ples, Mestno življenje, Orwelija, Staro mesto v Galerijo Mestne hiše, Glavni trg 4, ... Več o

Odprtje razstave Numizmatika pripoveduje zgodbe

Gorenjski muzej, 3. maj 2016 ― Gorenjski muzej vas v sodelovanju z Numizmatičnim društvom Slovenije vljudno vabi na odprtje razstave Numizmatika pripoveduje zgodbe v četrtek, 12. maja 2016, ob 18. uri v Galeriji Prešernove hiše, Prešernova 7, Kranj. Naslov letošnje razstave Numizmatičnega društva Slovenije je nekoliko ... Več o
Čarobna družina godal: Melodije drugačnih spoznanj

Čarobna družina godal: Melodije drugačnih spoznanj

ARS Čas, prostor in glasba, 3. maj 2016 ― Sergej Prokofjev ni bil violinist, do drugačnih, izvirnih spoznanj se je dokopal kot razmišljujoč umetnik, ki je nove izrazne možnosti solistične violine uveljavil po logiki svoje pameti. Sredi prve polovice dvajsetega stoletja je glasba osvojila različne tehnike, osvojila je nove stilne okvire. Obdržala je tudi prefinjene barvitosti solističnega godala. Jani Golob je bil kot violinist […]
Slovenske književnice v učnem programu

Slovenske književnice v učnem programu

ARS Arsov forum, 3. maj 2016 ― Že dvajset let slovenske dijakinje in dijaki na splošni maturi pišejo esej v materinščini na izbrani tematski sklop ter na osnovi predpisanih besedil in že dvajset let med predpisanimi besedili ni bilo niti enega literarnega dela slovenske avtorice. Zato bo tema tokratnega Arsovega foruma mesto slovenskih literarnih avtoric in njihovih literarnih del v učnih načrtih […]
Dramaturška križišča: Pogovor z Darjo Dominkuš

Dramaturška križišča: Pogovor z Darjo Dominkuš

ARS Oder, 3. maj 2016 ― V seriji Dramaturška križišča smo se danes srečali z Darjo Dominkuš, dolgoletno dramaturginjo v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana. Kot dramaturginja največkrat sodeluje pri uprizoritvah anglo-ameriških, francoskih in poljskih avtorjev, blizu pa ji je tudi slovenska dramatika. Njena afiniteta do določenega govornega področja je povezana tudi s prevodi posameznih avtorjev, saj prevaja iz poljskega jezika […]
Na terenu v Lučah v Savinjski dolini

Na terenu v Lučah v Savinjski dolini

ARS Za en bokal muzike, 3. maj 2016 ― Bokal ljudske glasbe bo tokrat do vrha napolnil posnetek praznične radijske oddaje, ki je 12. aprila 2016 potekala v Lučah v Savinjski dolini. To je bila prva iz niza petih prireditev, ki so in bodo v naslednjih tednih zaznamovale praznovanje petdesetletnice oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Nastopili so pritrkovalci v zvoniku v Lučah, […]
Nespregledano: april

Nespregledano: april

Airbeletrina, 3. maj 2016 ― April je prišel z obljubo pomladi, sedel k nam na klop in se kot mi nastavil soncu, potem pa izkoristil našo zamaknjenost in nam zadal hladni kroše. Lahko smo se le razočarano vrnili nazaj med štiri stene in brali s čajem pred sabo ter čakali na maj. Muhasti april, muhasto čtivo: o tem, kako je videti sodobni svet skozi pogled brezpilotnih letal; o tem, kako prežvečena in prazna je beseda »inovacija« in kako pozabljamo na vse tisto, kar ji sledi; o mačkah in knjigarnah; o hitrem branju, ki je navadna laž; o scenaristiki ter o tem, kako mulce danes pripraviti do branja.
1935 Brno – Študentska izkaznica

1935 Brno – Študentska izkaznica

Stare slike (Cerknica), 3. maj 2016 ― Marjan je postal oktobra 1935 redni slušatelj Češke visoke tehniške šole v Brnu na Moravskem za področje strojništva, tekstilstva in papirništva (v nadaljevanju ČVTŠ). Na fotografiji v študentski izkaznici oziroma indeksu ima bruc Marjan na sebi obleko po takratni modi, pod ovratnikom srajce ima zavezano kravato. Skrbno je počesan. Sprejem na visoko tehniško šolo je bil zanj […]
Konec sušne dobe – Dolgo smo čakali na dež. Alja Adam. Center za slovensko književnost, 2015. (Veronika Šoster)

Konec sušne dobe – Dolgo smo čakali na dež. Alja Adam. Center za slovensko književnost, 2015. (Veronika Šoster)

Trubarjeva hiša literature, 3. maj 2016 ― Vsake toliko časa izide zbirka, ki preseneti, saj je hkrati neizmerno zapletena in popolnoma preprosta, da bi jo lahko analizirali v nekajstranskem eseju ali opisali z eno samo besedo. Pomenljiv naslov nove knjige Alje Adam, Dolgo smo čakali na dež, lahko razumemo na več načinov, najlažje tako, da besedo »dež« zamenjamo za »novo zbirko«, saj nosi njena prejšnja, Zakaj bi omenjala Ahila, letnico 2008. Čeprav so se verzi v pesmi očitno stekali prav počasi, kot da bi zbirala zablodele dežne kapljice z okenske šipe, ji to ni v škodo, ampak celo v korist, saj je imela njena poezija čas, da se umiri in umeri obenem.
Alojzij Res: Rafael

Alojzij Res: Rafael

ARS Esej na radiu, 3. maj 2016 ― V današnji oddaji bomo slišali esej Rafael slovenskega književnika Alojzij Resa. Res se je rodil v Gorici 1. julija 1893 in umrl v Benetkah 17. maja 1936. Pisal je eseje, največ pa se je posvečal praktičnemu posredovanju med slovensko in italijansko kulturo. Predaval je v Benetkah, kjer je živel z družino, na Dunaju in drugod. […]
Vpliv sodne prakse EU na temeljne človekove pravice

Vpliv sodne prakse EU na temeljne človekove pravice

ARS Ars humana, 3. maj 2016 ― Listina EU o temeljnih pravicah, ki je – lahko bi rekli – nekakšna evropska ustava glede naših pravic, vpliva na številna področja naših življenj, med drugim na vprašanje zasebnosti, varstva osebnih podatkov, azila in potrošniških pravic, celo davkov. Še bolj kot sama Listina pa na vsa ta področja z razlago Listine vpliva sodna praksa Sodišča […]

Četrta izdaja vseslovenske Zelemenjave

Inštitut za politike prostora, 3. maj 2016 ― V vsaj 20 krajih po Sloveniji bo 14. maja 2016 potekala že četrta izdaja vseslovenske Zelemenjave. Na 1. vseslovenski Zelemenjavi je sodelovalo 12 krajev. Na 2. in 3.  po 21. Letos to neformalno gibanje pripravlja že četrto, h kateri se je doslej priključilo že 20 krajev, in na to tradicijo so upravičeno zelo ponosni. V 20 različnih krajih po Sloveniji od Murske Sobote do Kopra [...]
še novic