4. septembra 1834 se je rodil Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj.

Kamra.si, 4. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. septembra 1834 se je rodil Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj. Umrl je 12. januarja 1887 v Gorici. Rojen je bil v Ljubljani 4. septembra 1834 materi Elizabeti Bezlaj, Ljubljančanki, in očetu Mihaelu, doma z Dolenjske. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani in zgodaj pokazal zanimanje za prirodopisje. Pomembno sta nanj vplivala profesor Ferdinand Schmidt in Karl Dežman, kustos ljubljanskega muzeja. V dijaških letih so s sošolci izdajali na roko napisan literarni list Vaje.

4. septembra 1852 se je rodil Janko Kersnik, pisatelj, politik in notar

Kamra.si, 4. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. septembra 1852 se je na Brdu pri Lukovici rodil Janko Kersnik, pisatelj, politik in notar. Umrl je 28. julija 1897. Janko Kersnik se je rodil v plemiški družini očetu Jožetu in materi Berti Hoffern v brdskem gradu, blizu Lukovice pri Domžalah. Obiskoval je gimnazijo v Ljubljani, a je ni dokončal, zato ga je doma zasebno poučeval Fran Levec in ga navdušil za slovensko književnost. Leta 1868 je začel študirati pravo na Univerzi na Dunaju, nato je nadaljeval na Univerzi v Gradcu, kjer je študij leta 1874 dokončal. Postal je pripravnik na finančni prokuraturi v Ljubljani, leta 1878 pa je prevzel mesto notarskega namestnika na Brdu. Notarski izpit je naredil leta 1880. Leta 1883 je bil prvič izglasovan za deželnega poslanca. Kasneje je bil izvoljen za predsednika podružnice Kmetijske družbe, spomladi leta 1885 pa za župana lukoviške občine. Poročil se je z Alojzijo Tavčar, hčerko ljubljanskega hotelirja in posestnika. V letu 1889 je bil ponovno izvoljen v deželni zbor. Umrl je 28. julija 1897 zaradi jetike na grlu. Po njem je imenovana Osnovna šola Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici. 

4. septembra 1971 je svojo zadnjo pot opravil ljubljanski trolejbus

Kamra.si, 4. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. septembra 1971 je svojo zadnjo pot opravil ljubljanski trolejbus Trolejbus je zadnjič v Ljubljani peljal 4. septembra 1971 na progi št. 1. Po tem datumu so njihove naloge prevzeli samo še avtobusi. Ukinitev pa je bila postopna; najprej so ukinili vožnje na najkasneje zgrajenih odsekih, nato so sledili naslednji (Ježica – Črnuče, Celovška cesta – Litostroj, Ajdovščina – Ježica in Vižmarje – Vič). Postopno so na vseh ukinjenih odsekih začeli uvajati vožnje z avtobusi. Razlogi, ki so pripeljali do ukinitve javnega prometa s trolejbusi, so bili sledeči: - tokovni odjemniki so se sneli z žic - "trolejbusom so padli dol" in jih je bilo treba vsakič ponovno namestiti;pozimi so bile dodatne težave zaradi snega in posipanja cest s soljo. Slana voda je namreč prihajala v stik z električno napeljavo in povzročala kratek stik. Dogajalo se je celo, da je bila pod napetostjo celotna karoserija kakšnega trolejbusa. To so občutili vstopajoči potniki, ki jih je pošteno streslo, če so se le dotaknili kovinskih delov vozila;ob zaporah in delu na cesti je bilo težko izvesti obvoze.  

American Beauty (1999)

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Moški v krizi srednjih let spozna, da blodi skozi življenje in si želi spremembe. Ta pa pride z vso hitrostjo, ko spozna najstniško prijateljico svoje hčerke, v katero se zaljubi in z njo postane obseden. Cinična drama o disfunkcionalni mestni družini in umetnih odnosih znotraj skupnosti je tako na robu, da že skorajda spominja na svet […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?  Film v jeseni 2013  Polnočno sonce  Igralec št. 1 Copyright © Deseta umetnost [American Beauty (1999)], All Right Reserved. 2018.
Isle of Dogs (2018)

Isle of Dogs (2018)

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Nov film Wesa Andersona je točno tisto, kar bi pričakovali. Samozaveden ironičen dialog, centralno naravnana kompozicija kadrov, nenavadni, a hkrati izjemno privlačni liki, in unikaten smisel za humor. V svoji karieri je režiser le redko, če sploh kdaj, odstopal od svojega recepta za uspeh, ampak je vseeno nadvse impresivno, da Anderson skozi celoto filmov, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Z ljubeznijo, Simon  Out of the Furnace (2013)  The Terminator (1984)  The Wolf of Wall Street (2013)  Christopher Robin Copyright © Deseta umetnost [Isle of Dogs (2018)], All Right Reserved. 2018.

Odprtje razstave Benjamina Vizjaka

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. september 2018 ― V torek, 4. septembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo odprtje razstave z naslovom Popotovanje po Sredozemlju. Svoja fotografska dela je na ogled postavil Celjan Benjamin Vizjak. Zbrane sta uvodoma nagovorili knjižničarki Lea Felicijan in Andreja Hutinski, o razstavi je spregovorila Severin Hutinski, za glasbeno doživetje dogodka pa je poskrbel Blaž Šoba. Dogodka se je udeležil tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak. Benjamin Vizjak je za motive svoje razstave izbral fotografije svojih obiskov Severne Afrike, Malte, Italije in otoka Paga. Največ fotografij predstavlja njegov večkratni obisk Tunizije, pa tudi izkušnja ...
Sharp Objects – 1. sezona (2018)

Sharp Objects – 1. sezona (2018)

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Novinarka Camille Preaker (Amy Adams) se vrne v domače mesto Wind Gap na ameriškem jugu, da bi raziskala brutalni dvojni umor najstnic. Primer se zanjo izkaže kot zelo oseben, saj mora znova navezati stike z odtujeno in posesivno materjo Adoro (Patricia Clarkson) in neodgovorno polsestro Ammo (Eliza Scanlen). Ob vsem tem se mora se soočiti […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Taboo (2017)  Prvo očiščenje  Wolfpack (2015)  Skrivnostno ogledalo  Halloween (1978) Copyright © Deseta umetnost [Sharp Objects - 1. sezona (2018)], All Right Reserved. 2018.

SPREMEMBA LOKACIJE DOGODKOV

Festeelval, 4. september 2018 ― Zaradi slabe vremenske napovedi, bomo spremenili nekatere lokacije dogodkov. Dogajanje, ki je bilo predvideno na Trgu na Stari Savi, bo prestavljeno v dvorano Kolpern na Jesenicah. The post SPREMEMBA LOKACIJE DOGODKOV appeared first on Festeelval - Uradna stran.
Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite

Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Do sedaj sem si uspel pogledati trinajst filmov; o dveh sem že pisal. V tem prispevku vam bom od trenutno videne preostale enajsterice predstavil pet, tako ali drugače vrednih zapisa. Na koncu pa bom nekaj stavkov namenil še »vrnitvi« Orsona Wellesa. Naj se zadeve lotim kolikor se le da kronološko. Najprej se nam je s svojim […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Killer Joe (2011)  Beautiful Creatures (2013)  Tomb Raider  [Pozor, hud prizor] - The Shawshank Redemption (1994)  [Pozor, hud prizor] - Spartacus (1960) Copyright © Deseta umetnost [Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite], All Right Reserved. 2018.

Turingov drugi stroj

Razpotja, 4. september 2018 ― Jan Kostanjevec Alan Turing je znan predvsem po svojih prispevkih k računalništvu. Turingov stroj, na primer, je standardni abstraktni stroj, tj. matematični model komputacije, ki je še danes temeljni pojem teoretskega računalništva. Tu pa bomo obravnavali nek drug Turingov stroj – tistega, ki se pretvarja, da je filozofska misel, znana pod imenom Turingov test. Turing je idejo objavil v članku Računalniški stroji in inteligenca, kjer je vprašanje »Ali stroji lahko mislijo?« zamenjal z vprašanjem »Ali je mogoče ustvariti stroj, ki bo zmagal v igri imitacije?« Članek je obveljal za klasiko, s tem pa sta se precej zabrisala njegov kontekst in razlog za nastanek.
V Hiši kulture septembra na ogled izbrane umetniške publikacije

V Hiši kulture septembra na ogled izbrane umetniške publikacije

Notranjsko primorske novice » Kultura, 4. september 2018 ― Pivka – V soboto, 8. septembra, bodo v pivški Hiši kulture odprli razstavo z naslovom Trižanka, na kateri bodo predstavili izbrane umetniške publikacije treh akterjev, Hiše kulture, Zinko-Tička in založbe Look Back and Laugh. Razstava odpira vpogled v njihovo sodelovanje, povezanost in prepletenost pa tudi v raznolikost produkcije umetniških publikacij. Razstava Trižanka (Hiša kulture, Zinko Tiček, založba Look Back and Laugh), 8.–28. september 2018 Vir: Hiša kulture Pivka Razstavo Trižanka bodo postavili v improviziranem stanovanju v prostorih Hiše kulture, kjer si bodo obiskovalci publikacije lahko ogledali stoje, sede ali leže, ob dobri hrani in v prijetni družbi gostiteljev, so sporočili iz Hiše kulture. Razstava bo na ogled do 28. septembra. Hiša kulture izdaja publikacije oziroma letne kataloge svojega večletnega projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E, občasno pa izidejo tudi ob razstavah, in sicer kot zini, grafične knjige ali knjige umetnika. Zinko Tiček je osebni projekt Leona Zuodarja. Deluje kot manjša čitalnica, razstavni in predstavitveni prostor, v katerem selekcionirano zbira, hrani in predstavlja sodobno zinovsko produkcijo, grafične knjige in knjige umetnika. Look Back and Laugh je majhna založba s sedežem v Ljubljani, ki jo vodita Zoran Pungerčar in Jure Šajn. Izdaja predvsem svoje umetniške publikacije, sodelujeta pa tudi z drugimi umetniki. V svojih prvih izdajah sta raziskovala, kaj vse je lahko zin, pozneje sta skušala preseči razliko med zinom in knjigo umetnika, v zadnjem času pa ju zanima povezava med zinom in drugimi mediji, kot sta video in zvok. Ko je pred petimi leti Hišo kulture prevzela nova ekipa, je v središče njenega delovanja postavila vizualno umetnost. Kuratorka razstavnega programa je Mojca Grmek, Nina Sotelšek je vodja izobraževalnega programa, Leon Zuodar vodja ustvarjalnega programa, Jure Šajn pa grafični oblikovalec. Danes programi Hiše kulture predstavljajo sodobne tokove v umetnosti, poudarek da

Festival Vilenica vabi na Kavo z literarnimi posredniki

Javna agencija za knjigo, 4. september 2018 ― Festival Vilenica v četrtek, 6. septembra ob 10.00 v Klubu Cankarjevega doma prireja Kavo z literarnimi posredniki, na kateri bodo imeli domači založniki priložnost neformalno poklepetati z mednarodnimi literarnimi posredniki, ki letos prihajajo na festival Vilenica: John O’Brien (Dalkey Archive Press, ZDA / Irska) Geoffrey E. Taylor (International Festival of Authors, Kanada) Daniela Kocmut (Kulturvermittlung Steiermark, Avstrija) Prijave so možne do petka, 31. avgusta, na nana.vogrin(at)vilenica.si

Poskus dehierarhizacije

Kriterij.si, 4. september 2018 ― Poskus dehierarhizacije festival Mladi levi 2018 Urednik Tue, 09/04/2018 - 14:47 Poskus dehierarhizacijezapis o predstavi Rudarske zgodbe Adrian van der Weel v delu Spreminjanje naše besedilne zavesti zagovarja tezo o svetovnem spletu kot morda celo prvem dehierarhiziranem medijskem okolju. Njegova teza izhaja iz povsem preprostih zdravo-za-gotovo predpostavk: živimo v družbi visoke (klasične) pismenosti in izredno razširjenega dostopa do medmrežja, ta pa ponuja možnost nenehnega dodajanja vsebin za vsakogar, tako rekoč povsod, ob čemer pa umanjka precejšnje število filtrov, sicer znanih iz klasičnih medijev. Če so bile te teze še legitimne v 'divjem času interneta' (recimo v 90.), pa dandanes velja do njih gojiti vedno večji zadržek – pomislite samo na takšne in drugačne sporazume (beri: ACTA, CETA ipd.), zakup internetnega prostora, kanalizacijo vsebin skozi povsem hierarhizirane medije itd. Seveda je zadržek lahko legitimen tudi brez te spremembe: menim, da van der Weel ni upošteval vseh vidikov oz. ravni hierarhiziranosti. Kdo je tisti, ki se sploh odloči posredovati vsebine po medmrežju? Je mogoče hierarhizirati glasove že po liniji (ne)naklonjenosti različnim tipom diskurza, ki jih lahko srečamo na spletu? Tovrstnih vprašanj zlepa ne zmanjka, odpirajo se sama od sebe in sam sem mnenja, da so postala globoko zakoreninjena v povsem vsakodnevno realnost tega trenutka. Kot nekakšen odvod tega je bržkone mogoče gledati tudi predstavo Rudarske zgodbe. Naslov (je v njem kanček ironije?) implicira nekakšno estetiko (in bržkone tudi etiko) socialnega realizma, pred nami na odru pa se razgrne precej drugačen pristop, brez izrazitega (morda pričakovanega) jadikovanja in pretiravanja, ki naj v središče nujno postavi malega človeka oziroma natančneje: njegovo tragedijo. Seveda je mali človek navzoč v predstavi, a morebitna gonja proti socialnemu realizmu ne sme zapasti v kakšen revanšizem, mali človek je pač osrednji del (in osrednja žrtev) zgodbe, v kateri kon
Afganistanska glasba

Afganistanska glasba

KUD Logos, 4. september 2018 ― Afganistanska glasba: petje slavcev med granatovci[1] بی بی صنم جانم انارِ سیستانم Ljuba moja Sanam Džanem, moje granatno jabolko iz Sistana …[2] Čemu na pragu tretjega tisočletja po Kristusu prisluhniti nečemu tako odmaknjenemu in arhaično zvenečemu, kot je tonalno izmuzljiva, enolično monofona, ritmično in modalno spremenljiva afganistanska glasba, ko pa se na Zahodu ponašamo s […]
Vilenica o obstoju in preživetju

Vilenica o obstoju in preživetju

ARS Svet kulture, 4. september 2018 ― Na vprašanje pisanja in preživetja se osredotoča tudi 33. festival Vilenica Stoletje, v katerem živimo, si med drugim zastavlja vprašanje preživetja in obstoja človeka. Na vprašanje pisanja in preživetja se osredotoča tudi 33. festival Vilenica. Nagrada Vilenica letos pripada angažiranemu in do družbe kritičnemu bolgarsko-nemškemu pisatelju Iliju Trojanowu, ki v svojem pisanju izraža idejo kulturnega zlivanja, poleg tega pa opaža tudi razmere, ki napovedujejo prihodnost »odvečnega človeka«. Tudi sicer se v oddaji Svet kulture po 16. uri posvečamo literaturi za različno bralno publiko.
INTERVJU: KANT NAJT

INTERVJU: KANT NAJT

Kunigunda, 4. september 2018 ― Velenje, 3. 9. 2018 INTERVJU: KANT NAJT Alina Hirtl ALINA HIRTL pripoveduje zgodbo lepote in svetlobe, medtem ko njen glas poseže tudi po bolj otožnih in žametno skelečih tonih harmonije. Kdaj si prvič začela nastopati in kako si odkrila zvrst glasbe, ki ti najbolj sede? Nastopati sem The post INTERVJU: KANT NAJT appeared first on Kunigunda.
INTERVJU: KANT NAJT

INTERVJU: KANT NAJT

Kunigunda, 4. september 2018 ― Velenje, 3. 9. 2018 INTERVJU: KANT NAJT Alina Hirtl ALINA HIRTL pripoveduje zgodbo lepote in svetlobe, medtem ko njen glas poseže tudi po bolj otožnih in žametno skelečih tonih harmonije. Kdaj si prvič začela nastopati in kako si odkrila zvrst glasbe, ki ti najbolj sede? Nastopati sem The post INTERVJU: KANT NAJT appeared first on Kunigunda.
Znani so nominiranci za nagrado Fanny Haussmann

Znani so nominiranci za nagrado Fanny Haussmann

Društvo slovenskih pisateljev, 4. september 2018 ― ZNANI NOMINIRANCI ZA NAGRADO FANNY HAUSSMANN Na razpis za nagrado Fany Hausmann s tematiko o ženski je prispelo 66 ciklusov pesmi. Strokovna žirija v sestavi: Lidija Koceli, Peter Kolšek, Marija Končina in  Zoran Pevec je nominirala pet avtoric/avtorjev: ALEKSANDRO KOCMUT, TANJO P. HOHLER, ANICO PERPAR, ANDRAŽA POLIČA IN VESNO ŠARE. Lavreatko/lavreata bodo razglasili na podelitvi v dvorcu Novo […]
Ethnotrip z novim albumom “Preden se zdani”

Ethnotrip z novim albumom “Preden se zdani”

Celinkin-e-novice, 4. september 2018 ― Glasbena skupina Ethnotrip je z delovanjem pričela leta 2009 na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer so Tjaša Šimonka, Miha Kavaš, Primož Kramberger in Luka Ščavničar pričeli ustvarjati lastne priredbe slovenskih ljudskih skladb. Repertoar so kmalu razširili tudi na prirejanje tuje … Continue reading →
Blejski turizem so močno zaznamovali Habsburžani

Blejski turizem so močno zaznamovali Habsburžani

Misli, 4. september 2018 ― Muzejsko društvo Bled to jesen pripravlja niz predavanj Habsburžani, ki bo s predavanji vsak torek od septembra do konca novembra osvetlil 600-letno zgodovino te evropske vladarske rodbine, ki je pomembno vplivala tudi na razvoj Bleda. Prvo predavanje z naslovom Habsburžani in njihovo mesto v zgodovini bo drevi ob 19. uri v festivalni dvorani.
Večmedijski skupinski dogodek: MED ZVERJO IN NEMOČJO

Večmedijski skupinski dogodek: MED ZVERJO IN NEMOČJO

Cirkulacija 2, 4. september 2018 ― Četrtek, 6. september 2018 od 14.00 – 20.00 ure: Enodnevna razstava in večmedijski dogodek MED ZVERJO IN NEMOČJO Avtorice in avtorji: Simon Černelč, Tonja Jelen, Jadranka Kos, Bojana Kos Grabar – Iris, Gregor Lozar, Nebojša Mijatović, Nevenka Miklič Perne. Mentorsko vodstvo: Marija Mojca Pungerčar. Predstavljajo se ustvarjalke in ustvarjalci različnih področij in generacij, ki sodelujejo v projektu uposabljanja za delo v kulturi Kulturno umetniškega društva Trivia. Za skupno izhodišče so...

Razstava Cirila Amroža

Kamra.si, 4. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje fotografske razstave Cirila Ambroža Priklon jeseni, ki bo v petek, 7. septembra 2018, ob 18. uri, v avli Občine Središče ob Dravi. Ciril Ambrož je fotograf, za katerega lahko rečemo, da je vedno ob pravem času na pravem mestu. Najraje se poda v naravo, kjer v iskanju dobrega posnetka fotografira privlačne motive. Uživa v tem, kar počne. Predvsem pa uživa v tišini narave, kjer je sam s svojimi mislimi. Prav takrat nastanejo čudovite fotografske podobe, ki govorijo o neizmerni lepoti in moči narave. Razstavljene fotografije so polne subjektivnih pogledov na detajle iz narave, ki jih je na pragu jeseni v rodni Prlekiji v fotografski objektiv ujel Ciril Ambrož. Na ogled bodo do 20. marca 2019. Veselimo se srečanja z vami!

Predstavitev knjige Dvorski norček

Kamra.si, 4. september 2018 ― Franc Zagoršak in Odbor za obnovo dvorca Dornava vas v četrtek, 6. septembra 2018, ob 18. uri vabita v vaško-gasilski dom Žamenci na predstavitev knjige Dvorski norček avtorja Franca Zagoršaka. Knjiga je izšla ob 20. letnici delovanja Odbora za obnovo dvorca Dornava.  Vljudni vabljeni!    

1834 – Rojen Fran Erjavec

Zgodovina na dlani, 4. september 2018 4. septembra leta 1834 se je v Ljubljani rodil slovenski naravoslovec in pisatelj Fran Erjavec. Erjavec sodi v generacijo književnikov, ki je v petdesetih letih 19. stoletja ustvarila začetke slovenske proze in pripovedništva. Od Janeza Trdine in Frana Levstika se je ločil po tem, da ni iskal izhodišč za delo … Preberi The post 1834 – Rojen Fran Erjavec appeared first on Zgodovina na dlani.
1935 Rakek – Ob gostilni

1935 Rakek – Ob gostilni

Stare slike (Cerknica), 4. september 2018 ― Ivana in Martin Puntar, lastnika gostilne »Pr’ mostu« sta bila spoštovana in pomembna človeka, dejavna v rakovški skupnosti. Zato ne preseneča, da so se pri njima zbirali tudi pomembni možje takratnega obmejnega Rakeka – politiki, cariniki, žandarji, trgovci z lesom in tudi vsi ostali krajani. Ob kakšnem dogodku je nastala slika, ne vemo in tudi […]
JON DERGANC : VSE TRDNO SE STOPI V ZRAK / ALL THAT IS SOLID MELTS INTO AIR

JON DERGANC : VSE TRDNO SE STOPI V ZRAK / ALL THAT IS SOLID MELTS INTO AIR

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 4. september 2018 ― Fotografije na tej razstavi skušajo skozi svoj proces nastajanja – medtem ko ohranjajo formo relativno klasičnih fotografij z vsemi njihovimi lastnostmi (indeksikalnost, itd.) – gledalcu preprečiti, da bi se kakorkoli poistovetil z njimi. Fotografije skušajo ostati oddvojene, postati avtonomne. To se dogaja, v primeru Pokrajin (Kolkata, Varanasi, Goa), skozi nezdružljivost med pričakovanjem – ko gledalec dela prvič zagleda z razdalje in prebere njihov naslov – in tem, kar je videti, torej nezdružljivost med prvim, bežnim pogledom in tem, kar se pokaže po nadaljnjem, natančnejšem ogledovanju. Ali pa skozi kadriranje subjekta/objekta fotografije in načina njene prezentacije. Primer sta kota spalnice, gledana vsako jutro in vsak večer v obdobju skoraj dveh let. Ko sta enkrat preoblikovana v fotografski podobi, ohranjata svojo povezanost z realnim svetom skozi organske sledi, madeže in od prahu počrnele pajčevine – uravnoveša pa ju izvedba podobe v tehniki digitalnega tiska –, medtem ko se njuna geometrijska, arhitekturna forma izboči vase. Primer je tudi podoba neba; osvetljena od zadaj, iluzija globine je sploščena in na površini prebodena s črnimi madeži – izgorelim papirjem. Podoba navidezno nasprotuje lastni logiki in osvetlitvi in se tako, upajmo, upira možnemu vdoru gledalčevih čustev. Za konec pa se ta samo-oddvojitev poskuša izpeljati skozi prostor osvetljen s tehnično zasnovano svetlobo, oblikovano za ambientalno osvetlitev v studiih, kjer se uporablja digitalno foto in video opremo. (Jon Derganc) Razstava »Vse trdno se stopi v zrak« predstavlja dela Jona Derganca, ki so nastajala od leta 2011 dalje. Materialni procesi, ki zaznamujejo nastanek fotografije, so enako pomembni kot njihovi vizualni in pomenski učinki, s katerimi so v Dergančevih delih neprestano soočani. Naslov razstave nakaže zanimanje za materialne transformacije objekta fotografije skozi analogne in digitalne prenose v fotografski produkciji in postprodukciji. V navezavi na Marksov citat, ki je

Nacionalno srečanje NVO: Gradimo solidarnost

Asociacija, 4. september 2018 ― Ste kdaj potrebovali podporo širokega kroga ljudi? Vam včasih manjka podpora ostalih nevladnikov? Morda samo nekdo, ki ti da občutek, da v akciji nisi sam? Ker želimo v Konzorciju vsebinskih mrež odpreti prostor za razpravo o tem, kako graditi solidarnost med nevladnimi organizacijami in tudi širše, vas vabimo, da si rezervirate termin za našo letno … Preberi več o Nacionalno srečanje NVO: Gradimo solidarnost

Evro na evro (september 2018)

Asociacija, 4. september 2018 ― Kulturne ustvarjalke in ustvarjalci si morajo v boju za obstanek in razvoj iskati tudi priložnosti za financiranje v tujini. V Kulturosferi vsak mesec pripravimo najbolj zanimive aktualne razpisne ponudbe za kulturnike na mednarodnem področju. Med 1. in 31. oktobrom se lahko prijavite na korejski Gyeonggi International Ceramic Biennale, ki v središče postavlja glineno keramiko. Poleg … Preberi več o Evro na evro (september 2018)
še novic