Ameriški glasbeno-kulinarični večer v ritmih jazza

Kamnik.info, 22. junij 2021 ― V prijetnem večernem pišu vetra, ki je s seboj nosil omamne dišave, se je v samostanu Mekinje slednjič le odvil glasbeno-kulinarični večer, ki je bil v letu 2020 zaradi zaprtja dvakrat odpovedan in prestavljen – v goste sta prišla Mia Žnidarič in Steve Klink, ki sta zbrane razvajala z jazzovskimi toni. Obiskovalce je pred začetkom ... Prispevek Ameriški glasbeno-kulinarični večer v ritmih jazza je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Zoran Božič (1951-2021)

Zoran Božič (1951-2021)

Društvo Slovenski staroverci, 22. junij 2021 ― V 71. letu starosti se je v Šempetru pri Gorici poslovil Zoran Božič, ki je bil šolnik, literarni zgodovinar, prešernoslovec, državni svetnik, publicist ter docent na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.  Rodil se je 13. oktobra 1951 v Ljubljani. Leta 1978 je na Filozofski fakulteti diplomiral kot profesor slovenščine in primerjalne književnosti. Tam […]
Viri za slovansko predkrščansko religijo

Viri za slovansko predkrščansko religijo

Društvo Slovenski staroverci, 22. junij 2021 ― Pri založbi Brill je lani jeseni izšla angleška knjiga Sources of Slavic Pre-Christian Religion, ki je pred tem že izšla v španščini pod naslovom Fuentes para el estudio de la religión eslava precristiana (urednik  Juan Antonio Álvarez-Pedrosa). Gre za prevod različnih virov iz stare grščine, latinščine, arabščine, stare islandščine in slovanskih jezikov. https://brill.com/view/title/58358
Zgodovina slovanske mitologije v XX. stoletju

Zgodovina slovanske mitologije v XX. stoletju

Društvo Slovenski staroverci, 22. junij 2021 ― Knjiga priznanega ruskega jezikoslovca in semiotika Nikolaja Mihajlova  (1967–2010) je izšla posthumno kar deset let po njegovi smrti. V njej je podan dober pregled številnih raziskav slovanske in baltoslovanske mitologije. Predstavljena so dela, ki so jih pisali proučevalci slovanske mitologije tako na podlagi pisnih kot tudi folklornih, jezikoslovnih in arheoloških virov. To razumem tako, da […]
MARCO DONNARUMMA Z ANO RAJČEVIĆ: '7 CONFIGURATIONS: THE AI PROSTHESES'

MARCO DONNARUMMA Z ANO RAJČEVIĆ: '7 CONFIGURATIONS: THE AI PROSTHESES'

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 22. junij 2021 ― V sodelovanju z Raziskovalnim laboratorijem za nevrorobotiko Visoke šole Beuth v Berlinu. Cikel performansov in instalacij s skupnim naslovom 7 konfiguracij se osredotoča na izzive, ki jih človeško telo doživlja v dobi umetne inteligence. Z raziskovanjem gibanja, dramaturgije, zvoka, tehnoloških in inženirskih rešitev vsako od del v ciklu združuje človeško telo, robotizirano opremo, program strojnega učenja in mikroorganizme v edinstveno 'konfiguracijo'. Stroji, uporabljeni v ciklu 7 konfiguracij, utelešajo osupljive spoje strojnega in organskega. Te neuporabne proteze so paradoksalni objekti, oblikovani za telo, vendar ne z namenom njegove nadgradnje, temveč zato, da mu odvzamejo določene funkcije: robot, ki z jeklenim nožem reže kožo, obrazna proteza, ki z mehansko roko zastira pogled tistemu, ki jo nosi, in robotizirani hrbtenici, ki delujeta kot dodatna organa brez telesa. Proteze so bile izdelane v sodelovanju z umetnico Ano Rajčević in inženirjem Christianom Schmidtsem. Kiparskemu modelu je sledilo računalniško modeliranje, nato 3D tiskanje posameznih delov in v zaključni fazi ročna dodelava. Pri nekaterih od protez je površina prekrita z bakterijskim biofilmom, ki ga je posebej za projekt pripravila umetnica Margherita Pevere. Vsi roboti izhajajo iz skupnega modela, ki je anatomsko spremenjen in prilagojen glede na potrebe posameznega umetniškega projekta. Proteze so bile zasnovane z namenom, da delujejo kot performerji, kot avtonomni, samodoločujoči akterji, ki vzajemno delujejo s svojimi človeškimi partnerji brez zunanjega nadzora. Razpolagajo namreč z biomimetičnimi nevronskimi mrežami - algoritmi za obdelavo podatkov, ki posnemajo biološki živčni sistem. Nevronske mreže, razvite s sodelovanjem Donnarumme in Raziskovalnega laboratorija za nevrorobotiko Visoke šole Beuth v Berlinu, te stroje opremljajo z umetnimi kognitivnimi in senzomotoričnimi sposobnostmi. Senzorični podatki, beleženi v realnem času, vsaki od protez omogočajo, da zaznavajo tako lastno te

ANA DESETNICA 2021 pot po Sloveniji začenja v MARIBORU! (25.6.)

Ana Monro, 22. junij 2021 ― Na praznični petek (25.6.) se bo v Mariboru začel program 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021! Do 30.6. si boste lahko na Glavnem trgu ogledali pester ulično-gledališki program z močnim priokusom cirkusa in s ščepcem improvizacije. Več kot 70 domačih in tujih uličnih ustvarjalcev bo do 4. julija gostovalo še v Kamniku, Gornji ... The post ANA DESETNICA 2021 pot po Sloveniji začenja v MARIBORU! (25.6.) appeared first on Ana Monro.

Max Porter: Bridkost je stvar s peresi

Koridor, 22. junij 2021 ― Knjiga, ki v okviru konvencij, pričakovanj in pravil pod vprašaj postavlja samo sebe ter hkrati občutje bridkosti, katerega oblika ima včasih tudi kljun. The post Max Porter: Bridkost je stvar s peresi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Maximillian Nowotka, Maria Betina Rincón: Hiša Archipielago

OUTSIDER, 22. junij 2021 ― Hiša je zasnovana kot kompozicija treh majhnih razgibanih volumnov, ki z medsebojnimi razmerji oblikujejo ambientalno zanimive notranje in zunanje prostore. Zasnova se igra s prehajanji med različnimi ravnmi odprtosti in osvetljenosti. Celota je z različnimi volumni in strešinami razgibana in dosledno dodelana. Trije sestavni deli delujejo kot celota, ki pa obenem sledi logiki gradnje domačije… The post Maximillian Nowotka, Maria Betina Rincón: Hiša Archipielago appeared first on OUTSIDER.
Občasne razstave: Jean Vodaine: vod an, bad adn, bodi eden, bodi nekdo

Občasne razstave: Jean Vodaine: vod an, bad adn, bodi eden, bodi nekdo

Tolminski muzej, 22. junij 2021 ― Vladimir Kavčič je bil vsestranski umetnik slovenskih korenin, tolminski rojak, rojen leta 1921 v vasi Čiginj. V rosnih letih se je z družino preselil v Francijo, kjer se je uveljavil pod umetniškim imenom Jean Vodaine. Vodainova ustvarjalnost nam je bila vse do 80. let minulega stoletja praktično nepoznana. Takrat je bil z nekaj razstavami njegov likovni svet prvič predstavljen v Sloveniji, prava obsežnost njegovega opusa pa se je razkrila šele v začetku tega ...

Matteo Meschiari, Alessandro Fontanella: Doživetje v gozdu

OUTSIDER, 22. junij 2021 ― Elaborat predstavlja idejo vkopane hiše, ki sloni na štirih masivnih vogalih, na katerih počiva lesena plošča – streha. S poglobitvijo je zmanjšana zunanja pojavnost hiše. Bivalni prostor je umeščen med manjše servisne volumne v vogalih, ki pa kljub svoji preprosti zasnovi ne izrabljajo volumenskih in ambientalnih možnosti gradnje iz zemlje. Projekt je dobro predstavljen in… The post Matteo Meschiari, Alessandro Fontanella: Doživetje v gozdu appeared first on OUTSIDER.

Razpis za upravnika Gledališča Celje bodo ponovili

SiGledal Novice, 22. junij 2021 ― Pristojna komisija celjskega mestnega sveta je umaknila točko o imenovanju upravnika Gledališča Celje. Komisija namreč ni dala soglasje k ponovnemu imenovanju Tine Kosi za upravnico gledališča, ki je edina kandidirala na to funkcijo. Razpis za upravnika gledališča bodo tako jeseni ponovili. Kosijeva pa gledališče vodi od leta 2007.

Frans Meilholm Christiansen: Dve hiši z enim dimnikom

OUTSIDER, 22. junij 2021 ― Projekt je sestavljen iz dveh dvokapnih volumnov. Povezuje ju dimnik, ki je tudi simbolno središče in povezava obeh volumnov; izraža arhaično umestitev ognjišča kot elementa, ki pomeni središče hiše. Konceptualno preigrava motive prehajanja med zunanjostjo in notranjostjo. Projekt nakazuje premišljen konstrukcijski in oblikovni sistem, ki kombinira lesene nosilce in uporabljeno zemljo. Žirija pa ugotavlja, da… The post Frans Meilholm Christiansen: Dve hiši z enim dimnikom appeared first on OUTSIDER.

Rozine pesmi, uganke in zgodbe zbrane v knjigi Rozimnica

Misli, 22. junij 2021 ― V antologijski zbirki Sončnica Mladinske knjige je izšla zbirka pesmi, ugank in zgodb Andreja Rozmana Roze. Knjiga Rozimnica prinaša izbor najboljših del iz Rozine ustvarjalne zakladnice za otroke, ki pa s svojimi sporočili hkrati nagovarjajo tudi odrasle. Zbrana besedila nadgrajujejo podobe številnih ilustratork in ilustratorjev.

OBVESTILO VSEM UPORABNIKOM KNJIŽNICE

Knjižnica Postojna, 22. junij 2021 ― Uporabnike in obiskovalce obveščamo, da je skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), knjižnično gradivo prosto dostopno. Rokovanje in listanje knjižničnega gradiva je dovoljeno ob pogojih upoštevanja splošnih higienskih ukrepov zmanjševanja širjenja okužbe  SARS-CoV-2. NAVODILA ZA ROKOVANJE S KNJIŽNIČNIM GRADIVOM -

Constantino Da Pieve: Hiša z ukrivljeno steno

OUTSIDER, 22. junij 2021 ― Zasnova predstavlja neke vrste doživljajsko apoteozo materiala – zemlje, preračunano na posameznega obiskovalca. Ideja projekta je jasna, preprosta in v celoti dosledno izpeljana. Hiša je prostor meditacije sredi gozda, z izpraznjenim kontemplativnim središčem – atrijem. Programsko tako osmisli novo gradnjo poleg kmetije. The design represents a kind of experiential apotheosis of the material, the earth,… The post Constantino Da Pieve: Hiša z ukrivljeno steno appeared first on OUTSIDER.

Andy Megard, Jill Ries: Hiša na jasi

OUTSIDER, 22. junij 2021 ― Projekt je sestavljen iz ločenih volumnov, ki združeno pripovedujejo zgodbo o vnaprej zastavljenem konceptu. Štiri točkovne enote puščajo prostor za premislek o tem, kako posegamo v prostor. Na prvi pogled preprosta in naključna umestitev štirih volumnov izdaja skrbno in premišljeno kompozicijo, ki ustvarja bogastvo pogledov, prehodov in zunanjih bivalnih ambientov. The project consists of separate… The post Andy Megard, Jill Ries: Hiša na jasi appeared first on OUTSIDER.
Poletni Kinodvor

Poletni Kinodvor

Kinodvor, 22. junij 2021 ― Kino je tu in z njim dragocene priložnosti za družno predajanje filmskim užitkom. V mestnem kinu smo pripravili pester program, kakor ukrojen za vroče poletne mesece. To poletje #smovkinu.

Ulična anti-disciplina: Festival uličnega gledališča Ana Desetnica v Kamniku

Kamnik.info, 22. junij 2021 ― Ker je ukrepov veliko, časa pa malo, so organizatorji kamniškega pouličnega dogajanja na isti dan združili dva eminentna dogodka, ki vas bosta prepričala, da v soboto, 26. junija 2021, ostanete v domači občini in si ogledate, kaj se dogaja na domači urbani sceni. Osrednji dogodek bo zagotovo tradicionalna kamniška edicija mednarodnega uličnega festivala Ana Desetnica, ... Prispevek Ulična anti-disciplina: Festival uličnega gledališča Ana Desetnica v Kamniku je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

TORKOVA KINOTEKA – ANKETA

Gornjesavski muzej Jesenice, 22. junij 2021 ― TORKOVA KINOTEKA – ANKETA Spoštovani prijatelji muzeja in ljubitelji filmskih projekcij. Z veseljem vam sporočamo, da letošnja Torkova kinoteka bo in da kot vsako leto spet lahko glasujete za svoje filmske favorite. Veseli bomo vašega sodelovanja. KLIK DO GLASOVANJA
Gonko Doepner Organism

Gonko Doepner Organism

Cirkulacija 2, 22. junij 2021 ― Četrtek, 24. junija 2021 ob 21:00 Cirkulacija 2, Podhod Ajdovščina 2, 1000 Ljubljana gonko doepner organism schnittstellendefinition ist das abgleichen von dem, was passt + was nicht. interface definition is the adjustment of what fits and what does not. definicija vmesnika je uskladitev med tem, kar ustreza + kaj ne. die ausweitung der maschine the expansion of the machine razširitev stroja ______________________________________________ The evening will also be streamed live via this link:: https://w...
Knjiga in obisk muzeja je najlepše darilo ob zaključku šole

Knjiga in obisk muzeja je najlepše darilo ob zaključku šole

SEM, 22. junij 2021 ― Dragi starši, šolsko leto se končuje in zagotovo se vaši otroci že veselijo poletnih počitnic. Če jih želite ob zaključku šolskega leta prijetno presenetiti, vas vabimo k nakupu najnovejših Paragvajskih pravljic v muzejski trgovini, s katerimi mladi bralci  lahko v mislih na hitro odpotujejo v daljne kraje Južne Amerike. Zgodbe pripovedujejo o tem, kako pomembna je skrb za našo naravo. Ob tem NE SPREGLEJTE razstave SEM La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki je lahko odličen uvod v paragvajske pravljice. Pri nakupu knjige Paragvajske pravljice založbe Malinc prejmete 20 % popust na družinsko vstopnico za ogled razstav SEM. Cena knjige: 20 eur, cena družinske vstopnice s popustom je 9.60 eur.   Akcija za nakup velja do 30. junija 2021, vstopnice lahko porabite do konca leta 2021. Lepo poletje vam želi SEM!  

V Celju se začenja 29. festival Dnevi komedije

SiGledal Novice, 22. junij 2021 ― V Gledališču Celje se s komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper začenja 29. festival Dnevi komedije. V dobrem tednu dni se bo na celjskem odru zvrstilo pet tekmovalnih predstav in 30. junija zaključna prireditev s podelitvijo nagrad.
V Celju se začenja 29. festival Dnevni komedije

V Celju se začenja 29. festival Dnevni komedije

Misli, 22. junij 2021 ― V Gledališču Celje se nocoj s komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper začenja 29. festival Dnevi komedije. V dobrem tednu dni se bo na celjskem odru zvrstilo pet tekmovalnih predstav in 30. junija zaključna prireditev s podelitvijo nagrad.
V Celju se začenja 29. festival Dnevi komedije

V Celju se začenja 29. festival Dnevi komedije

Misli, 22. junij 2021 ― V Gledališču Celje se nocoj s komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper začenja 29. festival Dnevi komedije. V dobrem tednu dni se bo na celjskem odru zvrstilo pet tekmovalnih predstav in 30. junija zaključna prireditev s podelitvijo nagrad.
1947 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – V. Šah 1/2

1947 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – V. Šah 1/2

Stare slike (Cerknica), 22. junij 2021 ― Naj nekaj predvojnih podatkov o delovanju rakovških šahistov pričnem z letom 1933. Na občnem zboru SK Javornik 4. 3. 1933 so poročali posamezni načelniki sekcij, za Šahovsko sekcijo je poročal načelnik Marjo Gorjup in blagajnik Mitrofan Gnadčenko. Na koncu zasedanja so izvolili nov upravni odbor, kjer je bil ponovno za načelnika šahovske sekcij izvoljen Marjo […]
še novic