CIRKUS KORONA se nadaljuje v POSTOJNI! (24.8.)

Ana Monro, 17. avgust 2021 ― Nadaljuje se cirkus s korono in skupaj z njim serija naše atraktivne interaktivne predstave sosedskega gledališča Cirkus Korona, ki bo v torek, 24.8. ob 19.30, otvorila Festival Zmaj ‘ma mlade 2021 v Postojni. Prisrčno vabljeni k ogledu! O PREDSTAVI         The post CIRKUS KORONA se nadaljuje v POSTOJNI! (24.8.) appeared first on Ana Monro.

Ocena romana Miklavža Komelja »Skrij me, sneg«

Vrabec Anarhist, 17. avgust 2021 ― Najbolj baročni del besedila gotovo predstavlja molitev rožnega venca (moli ga škof Lenič), ki se na tridesetih straneh ponavlja kot nekakšna mantra, v njej pa so zaobjeti vsi njegovi trije deli, in sicer veseli, žalostni ter častitljivi. The post Ocena romana Miklavža Komelja »Skrij me, sneg« first appeared on Vrabec Anarhist.

Naj bo vokalni pop, elektronika, zborovska klasika ali nekonvencionalnost srednjeveške opatinje, poskrbeli so za vse okuse – Europa Cantat v živo, 2. del

Naši zbori, 17. avgust 2021 ― Nadaljevanje 1. dela … Drugi festivalski dan je napovedoval kar dve vrhunski vokalni skupini, najprej britansko zborovsko zasedbo Tenebrae pod… The post Naj bo vokalni pop, elektronika, zborovska klasika ali nekonvencionalnost srednjeveške opatinje, poskrbeli so za vse okuse – Europa Cantat v živo, 2. del appeared first on Naši zbori.

Matej Kejžar: MOVEMENTS 9 (25.9.2021 20:00)

Španski borci, 17. avgust 2021 ― Najljubši album kot koreografski okvir, kjer ples resonira med pred-védenjem, ritmom, glasbeno silo, poslušanjem in slišanjem, naracijo in abstrakcijo. Mateja Kejžarja je presunil Floating Points z albumom Promises. 9 skladb, 9 stavkov, 9 gibov. Kejžar sledi tej glasbi, ki mu nenehno sledi. Premišljata se. Iz najljubšega albuma nastaja novo plesno delo, nov dinamični teritorij. V glasbi, torej paraleli, ki je natanko tu. 

Zgodovina za vse 2021/1

Kamra.si, 17. avgust 2021 ― Zgodovinsko društvo Celje vabi na predstavitev prve številke XXVIII. letnika revije Zgodovine za vse, ki bo v sredo, 25. avgusta 2021, ob 18. uri na Guštovi Mestni plaži na Savinjskem nabrežju. Vstop bo v skladu z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi. Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav, »Danes pa gremo mi Savinci« : O Maistrovem vojaškem in literarnem delovanju v Celju bo osvetlil avtor Urh Ferlež. Rudolf Maister, general in umetnik, je v Celju preživel nekaj mesecev v letih 1913 in 1914. Opravljal je službo poveljnika bataljona črne vojske. Kljub kratkemu bivanju je z nekaterimi Celjani stkal pomembne vezi. Vključil se je v mestno kulturno življenje, v tistem času je napisal nekaj svojih pesniških del. Posebej pomembno je bilo sodelovanje s skupino celjskih gimnazijcev, ki so se združili v literarno društvo Kondor. Dijakom je bil pesniški vzor in mentor, pomagal jim je pri izdajanju literarnega lista Savinja. Izšlo je pet številk, potem pa je izbruh I. svetovne vojne izdajanje prekinilo, Maister pa je moral zapustiti Celje. Dijaki so pisali predvsem poezijo, po kvaliteti so izstopala dela Frana Roša in Srečka Puncerja. Mesto Celje se Maistra in Kondorja spominja s spominsko ploščo na fasadi poslopja I. gimnazije.Prireditev poteka v okviru Poletja v Celju. Revija izhaja ob pomoči Agencije za raziskovalno dejavnost RS in Mestne občine Celje. Vstop prost. Vir: https://www.facebook.com/events/1281042415688465/?ref=newsfeed

Muzejski večer Po sledeh rodbine Urbančič

Gorenjski muzej, 17. avgust 2021 ― Vljudno vabljeni na muzejski večer Po sledeh rodbine Urbančič, ki bo v četrtek, 26. avgusta 2021, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju.  Knjiga Po poteh rodbine Urbančič: od Preddvora, Gradca, Dunaja do Hollywooda je izdalo KD Josipine ... Read More

OBLIKOVANJE NAKITA

Fakulteta za dizajn, 17. avgust 2021 ― PROGRAM: OBLIKOVANJE NAKITA Na Fakulteti za dizajn bomo v  mesecu novembru 2021 v okviru Vseživljenjskega učenja organizirali enoletni tečaj OBLIKOVANJE NAKITA v obsegu 120 ur. Tečaj bomo izvajali enkrat tedensko v popoldanskem […] The post OBLIKOVANJE NAKITA appeared first on Fakulteta za dizajn.

OBLIKOVANJE PROSTORA 1

Fakulteta za dizajn, 17. avgust 2021 ― Na Fakulteti za dizajn bomo v  mesecu oktobru 2021 v okviru Vseživljenjskega učenja organizirali enoletni tečaj OBLIKOVANJE PROSTORA 1 – Stanovanjski objekti v obsegu 120 ur. Tečaj bomo izvajali enkrat tedensko v […] The post OBLIKOVANJE PROSTORA 1 appeared first on Fakulteta za dizajn.

GUŽIČ TRPLAN ARHITEKTI

Fakulteta za dizajn, 17. avgust 2021 ― Iščejo sodelavce – študente arhitekture ali arhitekte (m/ž) za sodelovanje v studiu Gužič Trplan arhitekti. Pri kandidatih so želena naslednja znanja: – znanje ACAD – izkušnje pri izdelavi 3D predstavitev […] The post GUŽIČ TRPLAN ARHITEKTI appeared first on Fakulteta za dizajn.
Mesta mestom: Trajnostna mobilnost v Bohinju

Mesta mestom: Trajnostna mobilnost v Bohinju

Inštitut za politike prostora, 17. avgust 2021 ― Turizem je ena najhitreje rastočih panog, pri čemer Slovenija ni izjema. Prinaša številne pozitivne učinke lokalnim skupnostim, po drugi strani pa tudi nekatere izzive, ki jih je potrebno naslavljati že od začetka razvoja turistične dejavnosti. V Sloveniji narašča število obiskovalcev, ki prinašajo obremenitve na okolje ravno v območjih večje naravne pestrosti, ki so še posebej... The post Mesta mestom: Trajnostna mobilnost v Bohinju appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Muzejska trgovina SEM začasno zaprta

Muzejska trgovina SEM začasno zaprta

SEM, 17. avgust 2021 ― Obiskovalce obveščamo, da je muzejska trgovina Lectarija začasno zaprta. Izbor izdelkov je obiskovalcem na voljo v recepciji SEM. Spletni nakup v muzejski trgovini SEM bo ponovno mogoč od 1. septembra 2021 naprej. Slovenski etnografski muzej napoveduje odprtje sodobne in prenovljene muzejske trgovine v drugi polovici novembra 2021. Dosedanja trgovina, Plečnikova Lectarija, pa bo razstavljena kot muzealija ponovno čez nekaj mesecev. Posebnost muzejske trgovine SEM je njena oprema, ki je bila izdelana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika konec tridesetih let prejšnjega stoletja za prodajalno Lectarija v središču Ljubljane. Leta 2000 sta jo zadnja lastnika, Rok in Agata Freyer, podarila Slovenskemu etnografskemu muzeju, da bi jo zaščitila pred nadaljnim propadanjem. Oprema Lectarije je bila s temeljitimi restavratorskimi posegi povrnjena v prvotno stanje in kot rekonstrucija nekdanje trgovine umeščena v novo odprto razstavno hišo SEM, kjer je "živela" dvojno življenje - kot muzealija in obenem kot muzejska trgovina. Več o Lectariji

Radio Slovenja drevi s premiero radijske igre Bratonski pil

SiGledal Novice, 17. avgust 2021 ― Ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo na Prvem programu Radia Slovenija premiera radijske igre Bratonski pil. Režiserka Ana Krauthaker je izbrala igralce, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače. Glasove likom posojajo Evgen Car, Vladimir Vlaškalić, Anita Gregorec, Ludvik Bagari, Blaž Šef in Jožef Ropoša.
Radio Slovenja drevi s premiero radijske igre Bratonski pil

Radio Slovenja drevi s premiero radijske igre Bratonski pil

Misli, 17. avgust 2021 ― Ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo na Prvem programu Radia Slovenija premiera radijske igre Bratonski pil. Režiserka Ana Krauthaker je izbrala igralce, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače. Glasove likom posojajo Evgen Car, Vladimir Vlaškalić, Anita Gregorec, Ludvik Bagari, Blaž Šef in Jožef Ropoša.
JERNEJ SKRT: NOČNE POTI

JERNEJ SKRT: NOČNE POTI

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 17. avgust 2021 ― Nočne poti je vizualna pripoved o slovenskih krajih, ki jo je Jernej Skrt ustvaril v zadnjih petih letih. S panoramsko kamero je beležil bežne vtise banalne vsakdanjosti in dokumentiral čas, v katerem živimo. Kot je za zvrst ulične fotografije značilno, je posnel veliko število naključnih fotografij, nato pa je opravil strogo subjektivno selekcijo in podobe razvrstil v sklope osmih vsebinsko in/ali oblikovno povezanih posnetkov, ki oblikujejo zaključeno celoto. Če primerjamo fotografije iz zadnjega Skrtovega cikla z njegovimi preteklimi fotografskimi deli, opazimo veliko razliko. Kompozicijsko dinamičnost in fotografiranje skupinskega dogajanja v odprtem prostoru so zamenjale statične podobe praznih cest, parkirišč, trgov, parkov in igrišč, kjer le redko opazimo mimoidoče človeške figure. Namesto dinamičnega utripa življenja v mestnih središčih, ki ga ustvarjajo ljudje, njihove geste, obrazni izrazi in medsebojne relacije, so osrednji motivi tokratnih posnetkov strgani reklamni oglasi, lutke v izložbenih oknih, cestne označbe, urbana oprema in prekriti avtomobili. Da je v središču avtorjeve pozornosti prikaz prevladujoče atmosfere v naši državi, nekakšnega skupnostnega duha pesimizma, kažejo tudi podobe politikov, ki se nasmihajo s plakatov. Naslov cikla Nočne poti je navdihnila knjiga Krizologija Béle Hamvasa, v kateri madžarski mislec razmišlja o eksistencialni stiski v tridesetih letih 20. stoletja. Hamvasovi eseji sicer niso bili izhodišče za nastanek Skrtovih fotografij, ampak se naslov nanaša zgolj na občutenje časa. Nataša Kovšca kustosinja

17. avgusta 1880 se je v Novi vasi pri Markovcih rodil Ljudevit Pivko, učitelj in politik

Kamra.si, 17. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. avgusta 1880 se je v Novi vasi pri Markovcih rodil Ljudevit Pivko, učitelj in politik. Umrl je 29. marca 1937 v  Mariboru.  Maturiral je na gimnaziji v Mariboru. Glavni predmet njegovega študija na univerzah v Pragi, Krakovu, na Dunaju in v Frankfurtu je bila slavistika, vendar je vzporedno študiral tudi germanistiko. Po diplomi je bil najprej leta 1906 profesor na klasični gimnaziji v Mariboru, za tem pa na učiteljišču. Glede pisanja je imel velike načrte, vendar mu jih je prezgodnja smrt preprečila.Leta 1906 se je poročil s Čehinjo Ljudmilo Mužikovo, hčerjo ravnatelja hranilnice v Kostelcu nad Črnimi lesi, nekaj kilometrov vzhodno od Prage. Istega leta se je pridružil soustanoviteljem Sokolskega društva v Mariboru. Zavedni Čeh Emanuel Ilich je to telovadno dejavnost in sokolsko miselnost prinesel v Maribor, Pivko pa se je z njo seznanil že med študijem v Pragi. Postal je odličen telovadec, v povezavi s sokolstvom pa ga je najbolj gnala sokolska narodnoobrambna ideja, ki ji je podredil svoj odnos do telovadbe. Svoje narodnozavedno delo je sicer pričel že pri Ljudski knjižnici, ki je nastala v okviru Slovanske čitalnice, najbolj pa seveda pri Sokolih, kjer je postal član vaditeljskega zbora. V predvojnih letih je bil tudi politično aktiven, v glavnem pa se je posvečal pedagoški dejavnosti. Septembra 1917 se je kot prvi slovenski častnik uprl avstrijski oblasti. O tem podvigu je dr. Ljudevit Pivko sam napisal knjižico Proti Avstriji s podnaslovom Slike iz borbe Jugoslovanov na italijanski fronti proti Avstriji, ki je izšla v Mariboru 28. oktobra 1923. Leta 1922 je bil med soustanovitelji in do leta 1930 predsednik mariborske Jugoslovansko-čehoslovaške lige. V tem obdobju je bil tudi ploden pisec. Pivko je bil še predsednik Slovenske šolske matice (v letih 1920–1926), odbornik Zveze kulturnih društev, član vodstva mariborske Posojilnice Narodnega doma (med leti 1923–1931), tajnik Narodnega sveta za Štajersko; deloval pa je t
Svetovna premiera kratkega animirano-dokumentarnega filma Babičino seksualno življenje

Svetovna premiera kratkega animirano-dokumentarnega filma Babičino seksualno življenje

BSF, 17. avgust 2021 ― V glavni tekmovalni program enega najpomembnejših festivalov animacije ter najstarejšega festivala animiranega filma v Severni Ameriki sta bila izmed 2.528 prijavljenih filmov, v stoterico tekmovalnih, izbrana tudi 2 slovenska; animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in Steakhouse režiserke Špele Čadež. Ottawa Film Festival bo potekal v glavnem kanadskem mestu od 22. 9. do 3. 10.
še novic