Glas plesa

SiGledal Novice, 19. november 2021 ― Izšla je nova številka revije Maska. Letn XXXVI., št. 203-204 (jesen 2021). Urednika: Pia Brezavšček in Rok Bozovičar. Gostujoča urednica: Jasmina Založnik. – Izid številke je nadaljevanje razmišljanja Bojane Kunst, izraženega v članku Glas plešočega telesa (The Voice of the Dancing Body, 2009), ta pa je nadgradnja monografije Mladena Dolarja O glasu (A Voice and Nothing More, 2003).
Stoletnica Zorka Simčiča in mitološki elementi v njegovem romanu

Stoletnica Zorka Simčiča in mitološki elementi v njegovem romanu

Društvo Slovenski staroverci, 19. november 2021 ― Gospod Zorko Simčič (1921), pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in publicist, danes praznuje svojo stoletnico. Rojen je bil v Mariboru, po 2. svetovni vojni pa je kot emigrant deloval v Argentini, posebno intenzivno na kulturnem področju. Ob tej priložnosti bi radi opozorili na njegov roman Poslednji deseti bratje (Beletrina, 2012), v katerega je pisatelj bogato vključil […]

Štiri pesmi

Vrabec Anarhist, 19. november 2021 ― neke lucidne srede me bo obiskal Slavoj Žižek mi postavil vprašanje zakaj biti srečen če si lahko zanimiv The post Štiri pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Štiri pesmi

Vrabec Anarhist, 19. november 2021 ― Čutila sem plapolanje. Naježeni koži na hrbtu sva drug drugemu pripela prozorna krilca. Po vratu so spolzele besede. The post Štiri pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Kamniške literarne transverzale so najboljši projekt na področju dela z uporabniki

Kamnik.info, 19. november 2021 ― Jutri, 20.11., je dan splošnih knjižnic. Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik ga bo praznovala s posebnim veseljem, saj je dobitnica nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljši projekt na področju dela za uporabniki. Med nagrajenimi sta tudi Knjižnica Mirana Jarca in Mariborska knjižnica   Literarna transverzala je voden pohod, na katerem spoznavamo določeno okolje, kulturne in naravne ... Prispevek Kamniške literarne transverzale so najboljši projekt na področju dela z uporabniki je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Proces in stanje

Proces in stanje

Radio Študent, 19. november 2021 ― »Še tega se je manjkalo! Poglej si ga no, do čiste bebavosti spačen obraz tega ničvrednega pritlehnega vznesenjaka. C’est ça, ma vie est finie! Neznosno, Maksim Maksimovič, dlje od konca neznosnosti!« V radijskem etru se nam razodene Fjodor Mihajlovič Dostojevski.  ____________________ Oddajo je pripravila Maša Pungartnik.

Ob Dnevu splošnih knjižnic podeljene nagrade za najboljše projekte splošnih knjižnic

Ministrstvo za kulturo, 19. november 2021 ― Združenje splošnih knjižnic je ob Dnevu slovenskih splošnih knjižnic, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, nastalih v obdobju zadnjih treh let. Med 15 prijavljenimi projekti so izbrali tri, ki kažejo inovativen pristop k strokovnemu knjižničarskemu delu oziroma k oblikovanju storitev za uporabnike.
Objava petih vicev osemin­sedem­desetega izbora

Objava petih vicev osemin­sedem­desetega izbora

SEM, 19. november 2021 ― Uredniški odbor je izbral oseminsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Sinček pravi mamici: ˝trikrat na teden ponavljam test pa sem še vedno negativen˝. Prideta dva policaja na kavo, pa morata pokazat PCT in osebno…, pa reče en gost pri drugi mizi: »Kam smo prišli, da kelnarca policaje legitimira!« Uni tacepljeni. Kaj so vas že klical iz NJZJa? Mene so, moram it nazaj, da mi bodo čip ven vzel ker v Revozu ne morjo delat! Od 15. novembra bo samotestiranje v šolah obvezno. Pri samotestiranju bo tudi posameznik moral z osebnim dokumentom sam sebi izkazovati istovetnost. Kje se lahko unovči BON21 za nakup otroških knjig prek spleta? V knjigarne ne hodimo, ker nimamo PCT? "Če želite, vam pošljem nekatere e-knjige oz učbenike. Mikrobiologija, imunologija, virologija, infekcijske bolezni, farmakologija I in II, zgodovina medicine. Vsaka okvirno 500 strani, pa bere se bolj počasi, do konca epidemije ne boste rabila v knjigarne hodit." Seznam vseh izbranih vicev

Loške gostilne skozi čas

Kamra.si, 19. november 2021 ― Razstava obsega 24 panojev, na katerih so predstavljene posamezne gostilne skozi čas, gostilniški predmeti, razglednice gostiln, arhivsko in reklamno gradivo, začinjeno s spomini in zgodbami lokalnega prebivalstva. Razstava se z nekaterimi izjemami omejuje na mestno jedro, Mestni trg, Spodnji trg, Kapucinsko predmestje, Studenec in Karlovec. Na ogled je v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka do 1. 12. 2021.  
Razpis za delovno mesto Strokovni sodelavec za odnose z javnostjo

Razpis za delovno mesto Strokovni sodelavec za odnose z javnostjo

SEM, 19. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej objavlja prosto delovno mesto STROKOVNI SODELAVEC ZA ODNOSE Z JAVNOSTJO (G027121) za nedoločen čas s polnim delovnim časom. OPIS DEL IN NALOG Priprava in izvedba načrtov komuniciranja, trženja in usmeritve promocije muzeja. Komuniciranje in obveščanje: medijev in drugih pomembnih deležnikov, sorodnih institucij, javnosti. Organiziranje medsebojnega sodelovanja in usklajevanja notranjih organizacijskih enot ter interno komuniciranje. Sodelovanje pri načrtovanju in izvedbi javnega programa muzeja. Sodelovanje pri razvijanju nove ponudbe muzeja. Organizacija in koordinacija javnih dogodkov (samostojno ali v sodelovanju). Priprava vsebin za različne komunikacijske kanale: sporočila za javnost, novice, vabila, promocijska besedila, … Sodelovanje pri urednikovanju spletne strani in upravljanje družbenih omrežjih muzeja. Priprava načrtov, poročil in analiz: poslovna in medijska. Iskanje finančnih virov in drugih oblik podpore muzeju (donatorstva, sponzorstva). Izvajanje analiz in evalvacij. Upravljanje z arhivom gradiva Službe za komuniciranje, slikovnim gradivom, adremami za obveščanje. Samostojno opravljanje drugih zahtevnejših nalog povezanih s področjem dela. POGOJI Zahtevana izobrazba: 17002 - Visokošolsko univerzitetno izobraževanje (prejšnje)/visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja); 0414 - Marketing in oglaševanje Zahtevane delovne izkušnje: 5 let Poskusno delo: 5 mesecev Znanje jezikov: angleški jezik: razumevanje, govorjenje, pisanje - tekoče slovenski jezik: razumevanje, govorjenje, pisanje - tekoče Računalniška znanja: urejevalniki besedil – osnovno, poznavanje orodja MS Office Drugi pogoji / znanja / veščine Ustrezna izobrazba, vsaj pet let delovnih izkušenj na področju dela odnosov z javnostmi, odlične organizacijske in komunikacijske sposobnosti, samostojnost, sposobnost timskega dela, obvladovanje stresnih situacij, visoko mero odgovornosti, natančnost, zanesljivost, zelo dobro poznavanje družbenih omrežij, s čutom z
Spoved, izpoved, poved

Spoved, izpoved, poved

Odzven, 19. november 2021 ― Zlatan Čordić aka Zlatko ima za seboj sila turbulentno leto, a kdo ga nima. Razlika je v tem, da se Zlatko kot glasbenik lahko uteleša skozi svojo glasbo, ki tokrat v popolnosti reflektira njegovo izkušnjo državljana in svobodomiselnega posameznika.

Pisatelj in akademik Zorko Simčič praznuje 100 let

SiGledal Novice, 19. november 2021 ― Pisatelj, dramatik in esejist Zorko Simčič danes praznuje 100 let. V njegovem opusu izstopa roman Človek na obeh straneh stene, ki so ga literarni zgodovinarji označili za najpomembnejše pripovedno delo slovenskega zdomstva. Zanj je prejel nagrado Prešernovega sklada, zatem je dobil tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Je redni član SAZU.
Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

SEM, 19. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej je prejemnik ICOM nagrade za leto 2021 v kategoriji za mednarodno prepoznavne projekte. Prejemnice nagrade za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, so uspešna ženska ekipa: dr. Tanja Roženbergar (vodja projekta), dr. Mojca Marija Terčelj (avtorica razstave), Danijela Grgić (celostna podoba in oblikovanje) in mag. Jasna Kralj Pavlovec (postavitev in arhitektura razstave). Čestitamo! Utemeljitev komisije: "Razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju (od 20. aprila 2021 do 2. januarja 2022) predstavlja ključna dela dr. Branislave Sušnik in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbi o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane. Temelj razstavnega projekta ob vključevanju institucij iz Evropske unije in Latinske Amerike je bilo sodelovanje med Slovenskim etnografskim muzejem in Etnografskim muzejem »dr. Andrés Barbero« v Asunciónu v Paragvaju. Celoten razstavni projekt je bil zasnovan v skladu s sodobnimi muzeološkimi načeli, s poudarkom na digitalni dostopnosti ob odprtju in upoštevanju pomembnosti spletne dosegljivosti v trenutni (post)koronski situaciji ter mednarodnem sodelovanju. Pri rokovanju z vsebino je sledil načelom ICOM-ove etike in sprožal obširen dialog na družbenem, strokovnem, raziskovalnem, znanstvenem in diplomatskem področju. Razstava in obrazstavni program obiskovalce nagovarjata na več ravneh, prilagojeno različnim starostnim in strokovnim skupinam. Pomemben doprinos sodelovanja je v digitalizaciji gradiva in oblikovanju nove zbirke digitalnih podatkov. Zaradi svoje posebnosti je bil projekt umeščen v mrežo prireditev ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik tako v Sloveniji kot Paragvaju. Pomemben element mednarodnega povezovanja je zavzemanje za ohranjanje kulturnih razlik in vzpodbujanje univerzalne odgovornosti za dediščino. Projekt na mednarodni ravni odpira vprašanje ohranjanja ku
Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

SEM, 19. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej je prejemnik ICOM nagrade za leto 2021 v kategoriji za mednarodno prepoznavne projekte. Prejemnice nagrade za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, so uspešna ženska ekipa: dr. Tanja Roženbergar (vodja projekta), dr. Mojca Marija Terčelj (avtorica razstave), Danijela Grgić (celostna podoba in oblikovanje) in mag. Jasna Kralj Pavlovec (postavitev in arhitektura razstave). Čestitamo! Utemeljitev komisije: "Razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju (od 20. aprila 2021 do 2. januarja 2022) predstavlja ključna dela dr. Branislave Sušnik in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbi o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane. Temelj razstavnega projekta ob vključevanju institucij iz Evropske unije in Latinske Amerike je bilo sodelovanje med Slovenskim etnografskim muzejem in Etnografskim muzejem »dr. Andrés Barbero« v Asunciónu v Paragvaju. Celoten razstavni projekt je bil zasnovan v skladu s sodobnimi muzeološkimi načeli, s poudarkom na digitalni dostopnosti ob odprtju in upoštevanju pomembnosti spletne dosegljivosti v trenutni (post)koronski situaciji ter mednarodnem sodelovanju. Pri rokovanju z vsebino je sledil načelom ICOM-ove etike in sprožal obširen dialog na družbenem, strokovnem, raziskovalnem, znanstvenem in diplomatskem področju. Razstava in obrazstavni program obiskovalce nagovarjata na več ravneh, prilagojeno različnim starostnim in strokovnim skupinam. Pomemben doprinos sodelovanja je v digitalizaciji gradiva in oblikovanju nove zbirke digitalnih podatkov. Zaradi svoje posebnosti je bil projekt umeščen v mrežo prireditev ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik tako v Sloveniji kot Paragvaju. Pomemben element mednarodnega povezovanja je zavzemanje za ohranjanje kulturnih razlik in vzpodbujanje univerzalne odgovornosti za dediščino. Projekt na mednarodni ravni odpira vprašanje ohranjanja ku

Scenarnica ABC: DNEVNE SERIJE

Društvo slovenskih režiserjev, 19. november 2021 ― Tokrat Vas vabimo na pogovor o dnevnih serijah, ki so tako v Sloveniji kot na Hrvaškem v zadnjih letih doživele pravi razcvet, kar dokazuje, da si televizijski gledalci še kako želijo domačih vsebin. O tem, kakšne so zakonitosti in posebnosti pisanja scenarijev za dnevne serije, bodo govorili trije izkušeni in uveljavljeni scenaristiAndreja Virk Žerdin, Iva Ilakovac […]
Perforacija toaletnega papirja je bila patentirana pred 130 leti

Perforacija toaletnega papirja je bila patentirana pred 130 leti

SEM, 19. november 2021 ― "Naj se ve, da sem jaz, Seth Wheeler, /.../ izumil nove in uporabne izboljšave zavitkov toaletnega papirja. Narejen je tako, da so ločnice med lističi izmenično iz vzporednih čert, ki potekajo po celotni rolici. Pri potegu se sila preusmeri na povezane točke lističev, s čimer nastajajo prečne napetosti, ki odtrgajo posamičen listič." To je del patentne prijave, ki jo je Američan Seth Wheeler leta 1891 predložil ameriškemu patentnemu uradu, ki mu je patent pozneje tudi podelil. Od tedaj je minilo že 130 let, papir pa še vedno trgamo na način, kot si ga je zamislil izumitelj. Organizacija združenih narodov (OZN) je 19. novemver razglasila za svetovni dan stranišč, zato danes v SEM obiskovalcem podarjamo rolice toaletnega papirja. S tem se pridružujemo akciji Urad RS za intelektualno lastnino, s katero opozarjamo na pomen higiene, zdravja in dostopa do stranišč za vse.
V Pulju se začenja knjižni sejem, na njem tudi slovenski gosti

V Pulju se začenja knjižni sejem, na njem tudi slovenski gosti

Misli, 19. november 2021 ― V Pulju bodo danes slovesno odprli 27. festival knjig Sa(n)jam knjige, na katerem bo več kot 250 založnikov predstavilo približno 30.000 knjig. Do 28. novembra je napovedanih več kot 40 različnih festivalskih dogodkov, kot so predstavitve knjig, pogovori in razstave. Med več kot 50 gosti bodo tudi slovenski avtorji.

Podeljene nagrade Ivane Kobilca

Galerija Murska Sobota, 19. november 2021 ― Včeraj so v Narodni galeriji podelili odličja, poimenovana po najvidnejši slovenski slikarki Ivani Kobilca (1861–1926), ki jih od leta 2018 podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL). Letošnja prejemnica nagrade Ivane Kobilca za življenjsko delo je Kamila Volčanšek, prejemnica nagrade za aktualno produkcijo je Mateja Kavčič, prejemnik priznanja za podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Aljoša […]

Izven okvirja

Naši zbori, 19. november 2021 ― Čudovito grajsko dvorišče Posavskega muzeja Brežice je na drugi oktobrski dan gostilo 28. letni koncert Mešanega pevskega zbora Viva iz… The post Izven okvirja appeared first on Naši zbori.

Arhitektura iz zemlje: Casa Covida

OUTSIDER, 19. november 2021 ― Casa Covida je eksperimentalno zatočišče za dve osebi, ki se želita osamiti med trenutno epidemijo. Bivališče sestavljajo trije med seboj povezani valji, ki se proti vrhu ožajo. Vstopamo v osrednji prostor, kjer je ognjišče za kuhanje in ogrevanje. Ta prostor je odprt, brez fiksne strehe. Velik napihljiv balon rožne barve, edini sintetični del hiše, lahko…
Pisatelj in akademik Zorko Simčič praznuje 100 let

Pisatelj in akademik Zorko Simčič praznuje 100 let

Misli, 19. november 2021 ― Pisatelj, dramatik in esejist Zorko Simčič danes praznuje 100 let. V njegovem opusu izstopa roman Človek na obeh straneh stene, ki so ga literarni zgodovinarji označili za najpomembnejše pripovedno delo slovenskega zdomstva. Zanj je prejel nagrado Prešernovega sklada, zatem je dobil tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Je redni član SAZU.
Liffe: Kelti film o odnosih in iskanju identitete

Liffe: Kelti film o odnosih in iskanju identitete

Misli, 19. november 2021 ― Na Liffu je v sklop programa Panorama uvrščen srbski film Kelti režiserke Milice Tomović. Film prikaže 24 ur v družinskem stanovanju na robu Beograda, kjer osemletnica praznuje rojstni dan. Milica Tomović je, kot je povedala, scenarij razvila iz spominov na takšne rojstnodnevne zabave, malenkosti, ki oblikujejo razpoloženje.

Ljubljana v gibljivih slikah: Prestolnica v filmih Matjaža Klopčiča - dr. Andrej Šprah

Kamra.si, 19. november 2021 ― V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo posebno pozornost posvetili podobi Ljubljane na filmskem platnu.   V filmski ustvarjalnosti enega ključnih slovenskih filmskih modernistov, Matjaža Klopčiča, je imelo mesto Ljubljana nadvse pomembno vlogo. Vse od dokumentarnega prvenca Na sončni strani ceste, kjer je “glavni protagonist” ljubljansko Tromostovje, pa do zadnjega celovečernega filma Ljubljana je ljubljena se je svojemu rodnemu mestu posvečal s posebno vizualno senzibilnostjo in nam odkrival njegove filmsko najbolj atraktivne plati.   Skozi različna zgodovinska obdobja, ki jih je obravnaval v svojih delih, se nam mesto razkriva kot vznemirljiv filmski akter, ki ga bomo še posebej pozorno preučili skozi vpogled v njegova ključna protivojna filma – Sedmina in Ljubljana je ljubljena.   Pred predavanjem dr. Andreja Špraha si bo mogoče ogledati odlomek iz oddaje Umetni raj (režiser: Slavko Hren; 2005), kjer je predstavljeno snemanje filma Ljubljana je ljubljena. Posnetek smo pridobili v TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenija.   Dogodek bo potekal v torek, 23. 11. 2021, ob 19.00 preko platforme zoom. Pridružite se nam na povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/94014735255. 
Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj

Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj

Inštitut za politike prostora, 19. november 2021 ― Dolgoletna zapostavljenost stanovanjskega področja je privedla do vseslovenske stanovanjske krize. Cene stanovanj rastejo hitreje kot dohodki v večini držav članic EU – tudi v Sloveniji – in tako postajajo stanovanja vedno bolj nedostopna ter v vedno večje breme gospodinjstev. Z vprašanji stanovanjske politike se na IPoP ukvarjamo že vrsto let. Skozi svoje delovanje opozarjamo na... The post Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V frankfurtskem muzeju razstava del Rembrandta in sodobnikov

V frankfurtskem muzeju razstava del Rembrandta in sodobnikov

Misli, 19. november 2021 ― V frankfurtskem Muzeju Städel je na ogled razstava Rembrandt v Amsterdamu: Ustvarjalnost in tekmovalnost. Združuje okoli 140 slik, grafik in risb nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijn Rembrandta in njegovih sodobnikov ter pripoveduje o Rembrandtovem izjemnem vzponu in prevladi od 30. do sredine 50. let 16. stoletja.

19. novembra 1991 je v Klancu pri Kozini umrl Alojz Kocjančič, duhovnik, pesnik in pisatelj

Kamra.si, 19. november 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. novembra 1991 je v Klancu pri Kozini umrl Alojz Kocjančič, duhovnik, pesnik in pisatelj.  Rodil se je 20. maja 1913 v Kubedu.  Alojz Kocjančič se je rodil kot zadnji izmed osmih otrok materi Ani Škergat in očetu Matiji Kocjančiču. Oče je zaradi želje po zaslužku zapustil ženo samo z nepreskrbljenimi otroki in se odpravil v Ameriko. Čez nekaj let se je vrnil razočaran in slabega zdravja. Po še nekaj neuspelih poskusih za hitrim zaslužkom je začel kockati in zakockal ves svoj zaslužek ter domačo hišo. Zaradi nesreče pri delu je umrl mlad, ko je bil Alojz star komaj eno leto. Družina je tako doživljala hudo pomanjkanje in brezdomstvo, izgnani so bili iz svoje domače hiše in zavetje iskali pod tujimi strehami. Čeprav je težko otroštvo hudo zaznamovalo mladega Alojza Kocjančiča, je nanj ohranil tudi lepe spomine, ki se odražajo v njegovih poznejših literarnih delih.

19. novembra 1921 se je v Mariboru rodil Zorko Simčič, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in esejist.

Kamra.si, 19. november 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. novembra 1921 se je v Mariboru rodil Zorko Simčič, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in esejist.  V Mariboru je končal nižjo klasično gimnazijo, na državnem učiteljišču nadaljeval študij in ga kot begunec med vojno končal v Ljubljani. Še kot dijak učiteljišča se je vpisal kot izredni slušatelj na ljubljansko Filozofsko fakulteto. – V Buenos Airesu (1948–1993) je poslušal predavanja na raznih inštitutih (Instituto de Cultura Superior Católica, Instituto de Cultura Espánica). Na tem slednjem je od 1980 do1993 prisostvoval celoletnim tečajem antropološke filozofije (prof. dr. Milan/Emilio Komar).Ob nemškem napadu na Jugoslavijo (1941) se je kot prostovoljec prijavil v jugoslovansko armado, po njeni kapitulaciji se umaknil v Ljubljano. Bil je zaprt v taborišču Gonars. Še kot dijak je napisal roman Prebujenje (1943), zanj prejel Prešernovo literarno nagrado mesta Ljubljane. Skupaj z N. Velikonjo, B. Borkom in T. Debeljakom je bil sourednik Zbornika Zimske pomoči (1944). Ob koncu vojne se je umaknil na avstrijsko Koroško, kjer je bil – kakor tudi pozneje v Rimu – v zavezniški službi. Preko tržaškega ovinka (dve leti je bil sodelavec na zavezniški slovenski radijski postaji v Trstu) se je 1948 odselil v Argentino, kjer je bil v ožjem krogu organizatorjev kulturnega življenja v slovenski skupnosti, kot tak tudi soustanovitelj Slovenske kulturne akcije ter prvih dvanajst let urednik osrednje emigrantske kulturne revije Meddobje. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v domovino (1994).Za izrednega člana SAZU je bil izvoljen 5. maja 2005, za rednega 5. maja 2011.V domovini je sodeloval v raznih publikacijah (Naša zvezda, Mentor), naposled tudi v reviji Dom in svet, izdal pa je tudi izbor satir in humoresk Tragedija stoletja (1944). Pisal je dramska besedila. Spomladi 1945 so v Drami SNG začeli pripravljati uprizoritev drame Zadnji akord, a do nje ni prišlo. V eksilu je pisal v številne zdomske publikacije (Vrednote, No
Gal Faganel: Razvoj glasbene kariere - večdnevni seminar

Gal Faganel: Razvoj glasbene kariere - večdnevni seminar

SIGIC - Novice, 19. november 2021 ― Po uspešni delavnici lani v septembru, od 11. decembra organiziramo delavnico glasbenega posla za klasične glasbenike preko platforme ZOOM. Delavnico bo vodil Gal Faganel, profesor z Akademije za glasbo v Ljubljani, ki je na Univerzi v Koloradu razvil in več let učil tudi predmet 'Razvoj glasbene kariere', zdaj pa ta predmet tudi že poučuje na ljubljanski akademiji.
Novi epizodi seriala Regional-Special

Novi epizodi seriala Regional-Special

SIGIC - Novice, 19. november 2021 ― 22. in 23. novembra bosta na ogled novi epizodi karavane posvetov o glasbenem sektorju, ki jo pripravlja Sigic v sodelovanju z regionalnimi glasbenimi središči in ob podpori Platforme Centra za kreativnost. Javljanje poteka iz Goriške, v fokusu tokrat radijska glasbena krajina ter goriška scena in njeno domače in mednarodno povezovanje.
še novic