Glasba zaprtih ust

Naši zbori, 3. februar 2022 ― Najbolj znana skladba, ki je bila kdajkoli napisana za zbor zaprtih ust (a bocca chiusa), je brez dvoma tista iz… The post Glasba zaprtih ust appeared first on Naši zbori.

V MGL se bo z dramo Usedline v sredo začel regionalni gledališki festival Ruta

SiGledal Novice, 3. februar 2022 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo v sredo krstno uprizorili dramo Katarine Morano Usedline. Predstava po njenih besedah govori o družini in kako njeni člani poskušajo živeti in preživeti, a jih čas vedno znova povozi. Z dramo bodo odprli gledališki festival Ruta, med katerim bo v Ljubljani gostovalo pet gledališč iz nekdanje Jugoslavije.

Izbrisani d.o.o. (26.2.2022 20:00)

Španski borci, 3. februar 2022 ― Performans Izbrisani d.o.o. je tragikomedija v šestih dejanjih in se vrti okoli teme, kako človeka brez dokumentov ne moreš pokopat. Predstava se preko posmeha in ironije loteva diskriminacije, ki so je bili deležni izbrisani ob odstranitvi iz registra stalnega prebivalstva Slovenije 26. februarja 1992. V njej nastopajo tudi izbrisani sami.

(NE)FORMA 90 (22.2.2022 20:00)

Španski borci, 3. februar 2022 ― Pričenjamo prenovljen cikel (Ne)forma. Uvesti želimo nov pristop k organizaciji dogodkov. Če ne želimo, da (Ne)forma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre.

(NE)FORMA 91 (22.2.2022 20:00)

Španski borci, 3. februar 2022 ― Pričenjamo prenovljen cikel (Ne)forma. Uvesti želimo nov pristop k organizaciji dogodkov. Če ne želimo, da (Ne)forma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre.

Država predlani za kulturo namenila manj sredstev

SiGledal Novice, 3. februar 2022 ― Država je leta 2020 za kulturo namenila 449,3 milijona evrov, kar je 2,7 milijona manj kot leto prej. Izdatki države na prebivalca so znašali 214 evrov oz. dva evra manj kot leta 2019. Vsak prebivalec je medtem za kulturo porabil povprečno 177 evrov, v predkoronskem letu 2019 pa je po podatkih statističnega urada za kulturo namenil 218 evrov.
Slovenski kulturni praznik v SEM in nova priložnostna razstava o pustu

Slovenski kulturni praznik v SEM in nova priložnostna razstava o pustu

SEM, 3. februar 2022 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                         Ljubljana, 3. februar 2021 Slovenski etnografski muzej v torek, 8. februarja 2022 med 10.00 in 18.00 na široko odpira vrata s prostim vstopom in novo priložnostno razstavo Liški pust. Tako že četrto leto zapored ob Slovenskem kulturnem prazniku in v predpustnem času na ogled postavlja pustne like, katerih oprave je odkupil v preteklem letu za svojo zbirko. O razstavi Liški pust: Manjša priložnostna razstava, ki bo na ogled med 8. februarjem in 13. marcem 2022, prikazuje liške pustjé in pustno šego, ki je od leta 2020 vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine. Predstavlja svatovski sprevod in je značilna za območje Kanalskega Kolovrata. Poleg fotografij liškega pusta je razstavljenih 6 celotnih pustnih likov: ta lep in ta lepa, žandar, pust, pustica z brezovo metlo, ki so iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja ter lik ramašton, ki je iz zbirke Etnološkega društva Liški pustjé - Kanal ob Soči. Iz obsežne zbirke Branka Žnidarčiča v so v SEM na ogled 4 obrazna naličija iz 40. let 20. stoletja. Razstavo spremlja tudi krajši video o izdelavi mask ter pustnih obhodih po vaseh. Skupina Liški pustjé se deli na tri dele: ta lepe, ta grde in bakrene maske. V pustnem času skupina naredi obhod, obišče domačije v vaseh Markiči, Bajti, Ukanje, Britof, Strmec, Lovišče in Melinki. Od hiše do hiše hodi v sprevodu, spremlja jo harmonikaš, kot se za svatbo spodobi. Ta grdi ves čas tekajo naokoli in lovijo mladež, se norčujejo ter z zvonci in hrupom odganjajo vse slabo. Ko pridejo na dvorišče, v hišo najprej vstopijo ta lepi, ki predstavljajo vse dobro: red (žandar), zdravje (zdravnik) in rodovitnost (mladoporočenca). Pozdravijo in zaplešejo. Gospodarica in gospodar jih pogostita in jim podarita darove. Za njimi lahko v hišo vstopijo tudi ta grdi in bakrene maske. Zgodovina pustnih obhodov na tem območju sega že v čas pred 1. svetovno vojno, v času fašizma pa je bilo šemljenje prepovedano. Leta 1

CEDilke, februar 2022

CED, 3. februar 2022 ― VSEBINA: Novosti programa Ustvarjalna Evropa. II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. II Aktualni razpisi. II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II KULTURA Partnerske ponudbe. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

Razstava Ženski liki v Prešernovi poeziji

Gorenjski muzej, 3. februar 2022 ― Ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku vas vabimo na ogled nove razstave v Prešernovi hiši v Kranju. Vizualna umetnica in nagrajenka Prešernovega sklada Nataša Prosenc Stearns v seriji projekcij povezuje temo Krsta pri Savici z zgodbami ženskih likov v Prešernovi poeziji. ... Read More

Ob jubileju ANA DESETNICA prvič tudi v SLOVENJ GRADCU!

Ana Monro, 3. februar 2022 ― Z veseljem in ponosom sporočamo, da je naša desetničarska družina dobila novega, že 28. člana! Program jubilejnega 25. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2022 bo namreč gostoval tudi v Slovenj Gradcu (2.7.), in sicer na eminentnem prizorišču, dvorišču dvorca Rotenturn, kar si seveda štejemo v veliko čast!                 ... The post Ob jubileju ANA DESETNICA prvič tudi v SLOVENJ GRADCU! appeared first on Ana Monro.
Photon Gallery Vienna uvrščena med 5 najboljših fotografskih galerij na Dunaju

Photon Gallery Vienna uvrščena med 5 najboljših fotografskih galerij na Dunaju

Galerija Photon, 3. februar 2022 ― Falter, priznani avstrijski tednik, je podružnico galerije Photon na Dunaju uvrstil med pet najboljših fotografskih galerij v avstrijski prestolnici. Do članka lahko dostopate tukaj. S svojimi preiskovalnimi zgodbami in priznanimi kolumnisti, je Falter že dolgo časa tiskani medij, ki je cenjen tudi zunaj meja Avstrije.  Predstavlja nabor aktualnih vsebin s področja politike, gospodarstva, medijev, ...
Loški slikar Pavle Bozovičar

Loški slikar Pavle Bozovičar

Loški muzej, 3. februar 2022 ― V Loškem muzeju hranimo nekaj zanimivih likovnih del akademskega slikarja Pavla Bozovičarja iz Zminca pri Škofji Loki. Starejše Ločanke in Ločani se ga spominjajo ne samo zaradi njegovih motivov, nastalih v okolici Škofje Loke in Poljanske doline, ampak tudi kot učitelja na osnovni šoli v Škofji Loki.

Poklon SLOVENSKEMU KULTURNEMU PRAZNIKU

Knjižnica Postojna, 3. februar 2022 ― V mesecu kulture in ob Slovenskem kulturnem prazniku se s priložnostnima knjižnima razstavama na oddelku za odrasle bralce in na otroškem oddelku poklanjamo našemu največjemu poetu dr. Francetu Prešernu. Med drugim smo ponosni, da lahko pokažemo marsikatero, tudi arhivsko, staro knjižno izdajo Prešernovih Poezij kot tudi eno najnovejših, ekskluzivnih izdaj iz leta 2020.
Najvišje februarsko priznanje prejela Ivica Brenčič

Najvišje februarsko priznanje prejela Ivica Brenčič

Notranjsko primorske novice » Kultura, 3. februar 2022 ― Najvišje februarsko priznanje prejela Ivica Brenčič Featured Logatec, 2. februar – Logaška občina je ob prihajajočem kulturnem prazniku tudi letos ustvarjalnim domačim kulturnikom podelila februarska priznanja za njihove dosežke in delovanje. Na prireditvi, ki je bila v včeraj v športni dvorani v Logatcu, je najvišje občinsko priznanje za kulturo, februarsko priznanje za življenjsko delo, župan Berto Menart včeraj izročil Ivici Brenčič za njeno stalno in široko delovanje na področju pevske kulture. Februarski priznanji za izjemne dosežke sta šli v roke Andrejke Mikuž iz Kulturno-turističnega društva Hotedršica in umetnostne zgodovinarke Simone Kermavnar. Ivica Brenčič, februarsko priznanje Občine Logatec za življenjsko delo, februar 2022 Foto: Tomaž Plut »Kultura je tista, ki je od Brižinskih spomenikov prek Vodnika, Prešerna, slovenske moderne in mnogih drugih dala pečat slovenskemu narodu in nam pomagala do osamosvojitve,« pravi župan Berto Menard. »Tudi v Logatcu vidimo in opazimo kulturnike; velike, kot sta bila Gosar in Plečnik, in vse druge, ki se s kulturo ukvarjajo ljubiteljsko. Prav je, da jih nagradimo, saj jim s tem damo potrditev in navdihnemo ostale, da ustvarjajo ali se vključijo v kulturna društva. Prav kulturni dialog je tisti, ki nas bo povezoval in nam kazal pot h kakovostnemu življenju.« Ob tem je  župan izpostavil še željo po čimprejšnjem začetku gradnje Narodnega doma. Ivica prepeva že več kot šest desetletij Prejemnica najvišjega priznanja, Ivanka Brenčič, oziroma Ivica, kot jo kličejo, prepeva že več kot 60 let. »Petje mi resnično ogromno pomeni, pojem tudi doma,« pravi. Že kot otrok je prepevala v šolskih in cerkvenem zboru, nato pa v cerkvenem mešanem zboru Rožnovenske Matere Božje v Gornjem Logatcu, kjer poje še danes. Pela je še v mešanem zboru in komornem ženskem zboru v Gornjem Logatcu in ženskemu zboru Tabor, kot ustanovna članica od leta 1987 prepeva pri Obrtniškem mešanem zboru Notranjska in je članica družinskega z
Šola brezboštva (odlomek)

Šola brezboštva (odlomek)

LUD Literatura, 3. februar 2022 ― Ko je vihravo vstopil v delavnico, sta stražarja sedela na klopi in kadila, Ostojin pa je stal, s tilnikom in hrbtom naslonjen na steno, zaprtih oči in ves moker po vratu in prsih. Ko so vrata zaškripala, je z nekaj zamika stresel z glavo in odprl oko, stražarja pa sta, prav tako z zamikom, osuplo dvignila zadnjici s svojih sedežev.
1960 Nova vas – Sejmarska družba

1960 Nova vas – Sejmarska družba

Stare slike (Cerknica), 3. februar 2022 ― Brez Bločana ni sejma! Tako je govorila sejmarska tradicija v naših krajih in daleč naokoli. Na Blokah je bil tradicionalni jesenski sejem na god sv. Mihaela, 29. septembra, ki se je odvijal že kmalu po ustanovitvi samostojne bloške župnije, sredi 14. stoletja. Obdržal se je v vseh stoletjih in le v času najhujših turških vpadov […]
Matevž Jerman, Peter Cerovšek - Ljubljana je Berlin (SBO) (2021) Glasbeni video

Matevž Jerman, Peter Cerovšek - Ljubljana je Berlin (SBO) (2021) Glasbeni video

DIVA nove pridobitve, 3. februar 2022 ― S citiranjem znanih kadrov se videospot priklanja bogati zgodovini slovenskih bandov in raznoliki vizualni ter tehnološki estetiki njihovih videospotov od začetkov žanra v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa vse do danes. Med glasbene popkulturne reference se mešajo prizori, ki citirajo medijsko posredovane skupinske prizore iz časa nastanka nove države, v katerih lahko prepoznamo nekatere ljudi, ki same sebe danes imenujejo osamosvojitelji. Videospot lokalno subkul...
še novic