OLIMPIJADA – Možne vsebine pisnega testa in predlogi skladb za pevski del tekmovanja

Glasbena mladina, 10. februar 2022 ― Objavljeno: 21. 02. 2022 Spoštovani mentorji Objavljamo povezavo do dokumenta, v katerem so zbrani povzetki seminarja Strategije dela z glasbeno nadarjenimi učenci v osnovni šoli, ki je preko videokonference zoom potekal 9. februarja letos. Ob tem objavljamo predloge skladb za pevski del tekmovanja: The post OLIMPIJADA – Možne vsebine pisnega testa in predlogi skladb za pevski del tekmovanja first appeared on Glasbena mladina Slovenije.
Arhiv 81 (Archive 81)

Arhiv 81 (Archive 81)

Koridor, 10. februar 2022 ― Archive 81 je zanimiva zgodba, ki ima nekaj pomanjkljivosti, a ji lahko pogledamo skozi prste, saj je dovolj zabavna, mikavna in skrivnostna, da pritegne gledalčevo pozornost. The post Arhiv 81 (Archive 81) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Regens chori – Portret dr. Mirka Cudermana

Naši zbori, 10. februar 2022 ― Muzikolog in zborovodja dr. Mirko Cuderman, letošnji prejemnik velike Prešernove nagrade, najvišjega priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti,… The post Regens chori – Portret dr. Mirka Cudermana appeared first on Naši zbori.
Ormož: Veselo na Prešernov dan, plaketa Danici Cvetko

Ormož: Veselo na Prešernov dan, plaketa Danici Cvetko

Štajerski tednik, 10. februar 2022 ― Praznik kulture so obeležili tudi v občini Ormož. Vrhunec praznovanja je bila osrednja občinska slovesnost s podelitvijo najvišjih priznanj Ksavra Meška za dosežke na področju kulturne dejavnosti. Zaradi trenutnih razmer je bil ogled proslave omogočen preko kanalov lokalne televizije, kulturni program so obogatili učenci OŠ Ormož.

Zgodovinska mesta na platformi Google Arts&Culture

ZZMS, 10. februar 2022 ― Konec lanskega leta se je tudi Slovenija pridružila paltformi Google Arts&Culture, kjer so predstavljeni največji dosežki narodov in držav na področju kulture in umetnosti.  Vizualno osupljive pripovedi predstavljajo Slovenijo skozi preplet doživetij raznolike kulturne krajine, bogate kulturne dediščine, skrbno zapisanih zgodb, običajev in legend ter ljudskih junakov razpetih v deželi pod očakom Triglavom, Panonskimi ravnicami in Jadranskim morjem.  V tej odlični […] The post Zgodovinska mesta na platformi Google Arts&Culture appeared first on ZZMS.

Prva spletna predstavitev turistične ponudbe 2022

ZZMS, 10. februar 2022 27. januarja je predstavništvo STO v Avstriji pripravilo in izvedlo spletno predstavitev aktualne slovenske turistične ponudbe in novosti, ki prihajajo v letu 2022.  Poleg splošne predstavitve turistične ponudbe v Sloveniji so bili predstavljeni tudi nosilni produkti slovenskega turizma: Zdravje in dobro počutje, Outdoor ter Mesta in kultura. Slednjega je za Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavilo partnersko mesto Slovenske Konjice. […] The post Prva spletna predstavitev turistične ponudbe 2022 appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta Slovenije na EXPO v Dubaju

ZZMS, 10. februar 2022 ― V teh dneh se Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavlja na največji svetovni razstavi – EXPO 2020. Mesta predstavljajo svojo turistično ponudbo na delavnici za predstavnike turističnih agencij in tour operaterjev, ki je organizirana v dneh predstavitve Mediteranske regije v Dubaju. Zgodovinskih mesta, njihovo raznoliko kulturo in kulinariko, bo predstavil Piran v okviru Turističnega združenja Portorož.  Mesta so za predstavitev pripravila […] The post Zgodovinska mesta Slovenije na EXPO v Dubaju appeared first on ZZMS.

14. februarja predstavljamo pobudo za mestna središča

ZZMS, 10. februar 2022 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije je med pobudniki posveta Kulturna dediščina v razvojnih programih 2021-2027, ki ga 14. februarja 2022 organizira  Državni svet RS.  Na njem želimo opozoriti, da le obnovljena kulturna dediščina s kreativnimi vsebinami podpira oblikovanje kvalitetne turistične ponudbe in trajnostni razvoj mestnih središčih. Za to pa so potrebna zadostna sredstva države, ki bi jih lahko zagotovili […] The post 14. februarja predstavljamo pobudo za mestna središča appeared first on ZZMS.

Valentinov natečaj ljubezenske poezije

Kamnik.info, 10. februar 2022 ― Če pa danes pesnik bi bil, bi vam o ljubezni pesnil … Na dan zaljubljencev vabimo k pisanju ljubezenske poezije in branju svojih verzov. V okviru projekta Bralci beremo za vas organiziramo natečaj branja lastne ljubezenske poezije. Napišite pesem, posnemite se, ko jo berete, in nam posnetek pošljite do konca februarja. Na gregorjevo bomo izbor ... Prispevek Valentinov natečaj ljubezenske poezije je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

DESIGN KONSUM

Fakulteta za dizajn, 10. februar 2022 ― Bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) je na ogled v Cankarjevem domu od 10. februarja 2022 do 2. marca 2022. Razstava aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo […] The post DESIGN KONSUM appeared first on Fakulteta za dizajn.

V preboldski knjižnici pogovor z Zvonetom Babičem ob prejemu plakete dr. Antona Schwaba in podelitev priznanj mladim kulturnim ustvarjalcem

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. februar 2022 ― V počastitev slovenskega kulturnega praznika je v Občinski knjižnici Prebold v četrtek, 10. februarja 2022, potekala slovesna podelitev plakete in priznanj za izjemne dosežke na področju kulturnega udejstvovanja v preteklem letu. »Za kulturo ni nikoli prepozno in za kulturo nisi nikoli prestar. Vsak dar ali talent, ki ga človek premore, je vreden, da ga delimo z drugimi. Tukaj pa seveda nastopi moment poguma in odločnosti vsakega posameznika. Večkrat prevlada samokritičnost in kulturno izražanje ne doseže želene ciljne publike. Veliko pa je ljudi, ki to oviro preprosto obidejo in na kulturni piedestal ...

Vabljeni na MESEC IZOBRAŽEVANJ! (april-maj)

Ana Monro, 10. februar 2022 ― V Gledališču Ane Monro imamo več kot 15 let izkušenj s prenosom znanj na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti. To pomlad jih bomo strnili v projektu Mesec izobraževanj, v okviru katerega bomo v Ljubljani izvedli serijo intenzivnih programov neformalnega izobraževanja in usposabljanja za začetnike, izkušene umetniške ustvarjalce in vizionarje.   VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA           The post Vabljeni na MESEC IZOBRAŽEVANJ! (april-maj) appeared first on Ana Monro.

MOL generacije 2022: Prijava za učence FVZ

Kinodvor, 10. februar 2022 ― Nazaj na program Kinobalon – MOL generacije 2022. Prijavite lahko učence v MOL, ki obiskujejo izbirni predmet filmska vzgoja v koledarskem letu 2022, torej: – učence, ki obiskujejo FVZ zdaj (v šolskem letu 2021/2022) – in/ali okvirno število učencev, ki bodo predmet vpisali jeseni (v šolskem letu 2022/2023). Vsaka skupina se programa lahko udeleži le enkrat (če ste
Zadnji letnik Etnologa 2021 (31) je dostopen tudi na spletu

Zadnji letnik Etnologa 2021 (31) je dostopen tudi na spletu

SEM, 10. februar 2022 ― Etnolog 31 (2021) je objavljen tudi na spletu. V razdelku Raziskovalni pristopi in metode v sodobnem času Dan Podjed in Rajko Muršič pišeta o spremembah etnografije raziskovalk in raziskovalcev načina življenja med pandemijo covida-19. Pridobljene izkušnje vidita kot možnost za posodobitev, obogatitev in nadgradnjo etnografije s pomočjo digitalnih tehnologij. Mateja Habinc na osnovi raziskav študentov v času epidemije predstavlja izkušnje s telefonskimi in predvsem spletno posredovanimi videokonferenčnimi pogovori kot raziskovalnimi tehnikami dela in jih primerja s pogovori in terenskim delom v živo. Nataša Rogelja Caf in Špela Ledinek Lozej se ukvarjata s povezovanjem hoje in raziskovanja. Med  drugim se sprašujeta o razmerju med hojo in opazovanjem z udeležbo, zanima ju uporabnost raziskovalne hoje in pisanja v etnologiji in antropologiji. Razdelek Razprave prinaša tri članke, povezane z muzeji. Nena Židov piše o vplivu pandemije koronavirusa na delovanju muzejev po svetu in v Sloveniji. Mojca Ramšak se posveča vonju, pri čemer jo zanima, kako se ga loteva antropologija, kako ga obravnavajo nekateri z dediščino povezani dokumenti, in kako se dediščine vonja teoretično in praktično lotevajo muzeji. Nadja Valentinčič Furlan na osnovi konkretnih primerov razmišlja o vlogi filmov in nekaterih novejših medijev na etnoloških razstavah, pri čemer ponuja tudi vpogled v postmoderni epistemološki prelom v vizualni antropologiji in muzeologiji. Barbara Ivančič Kutin obravnava preobrazbo tolminske frike, jedi iz krompirja in sira, iz v preteklosti  izrazito delovne jedi, v današnji simbol tolminskosti. Razdelek zaključuje članek Ivane Drakulić, ki raziskuje pomen igre in igrivosti med odraslimi. Po daljšem času imamo v Etnologu razdelek Polemika, v katerem  Katje Hrobat Virloget in Mihe Kozoroga soočata pogleda  na staroverce, o katerih je Kozorog pisal v lanskoletnem Etnologu.   Etnomuzejske strani začenjamo s člankom Tine Palaić o odzivanju muzejev na podnebne spr

MOL generacije 2022: Prijava za 8. razrede

Kinodvor, 10. februar 2022 ― Nazaj na program Kinobalon – MOL generacije 2022. Prijavite lahko učence v MOL, ki obiskujejo 8. razred v koledarskem letu 2022, torej: – učence, ki obiskujejo 8. razred zdaj (v šolskem letu 2021/2022) – in/ali učence, ki bodo v 8. razred vstopili jeseni (v šolskem letu 2022/2023). Vsaka skupina se programa lahko udeleži le enkrat (če
Literarni univerzum solipsizma, samote in somraka

Literarni univerzum solipsizma, samote in somraka

LUD Literatura, 10. februar 2022 ― Tok človeške zavesti in percepcije je prej kot celostna, nemotena pripoved dojet kot zapleten proces »mentalnega aparata«. Podobno je s spominom na že doživeto: nikoli ne vidimo cele slike, linearne premice doživljanja, temveč spomin obstaja v obliki iztrganih podob, okruškov, anahronističnih (vračajočih se) fenomenov. Vsaj tako (je) razmišlja(l) nemški pisatelj Arno Schmidt (1914–1979) oziroma njegova proza, ki skuša življenjskim doživljajem in mislim najti lastno, adekvatno literarno formo.

MOL generacije 2022: Prijava za 3. razrede

Kinodvor, 10. februar 2022 ― Nazaj na program Kinobalon – MOL generacije 2022. Prijavite lahko učence v MOL, ki obiskujejo 3. razred v koledarskem letu 2022, torej: – učence, ki obiskujejo 3. razred zdaj (v šolskem letu 2021/2022) – in/ali učence, ki bodo v 3. razred vstopili jeseni (v šolskem letu 2022/2023). Vsaka skupina se programa lahko udeleži le enkrat (če
4. februar: Himalajski plezalci pišejo brez rokavic; Slovenski planinski muzej

4. februar: Himalajski plezalci pišejo brez rokavic; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 10. februar 2022 ― Noben časopisni članek ali objava na družabnih omrežjih ne more dovolj nazorno prikazati dogajanja, če je že zbiranje sredstev za odpravo pravi triler, dostop do baze kot pustolovski roman, sam vzpon pa je še najbolj podoben drami absurda. Slovenska alpinistična skupnost, katere sled nad 8000 metri je znana po vsem svetu, ni nikakršna izjema. V [...]

MOL generacije 2022: Prijava za vrtce

Kinodvor, 10. februar 2022 ― Nazaj na program Kinobalon – MOL generacije 2022. Prijavite lahko vse skupine, ki dosežejo navedeno starost v koledarskem letu 2022, torej: – predšolske skupine, ki so v vrtcu do junija 2022 – in/ali skupine, v katerih bo večina predšolskih otrok jeseni 2022. Vsaka skupina se programa lahko udeleži le enkrat (če ste bili v programu z

Celovit in kakovosten obisk gledališča, strokovno izobraževanje

SLOGI, 10. februar 2022 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana (SNG Drama) ponovno vabita na skupno strokovno izobraževanje gledališkega opismenjevanja, namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol, učiteljem izbirnih predmetov s področja gledališča, mentorjem gledaliških skupin ter koordinatorjem kulturno-umetnostne vzgoje. Strokovno izobraževanje v celotnem obsegu 16 ur bo potekalo v štirih popoldanskih terminih med 29. marcem […] The post Celovit in kakovosten obisk gledališča, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.
V nemški prestolnici začetek Berlinala

V nemški prestolnici začetek Berlinala

Misli, 10. februar 2022 ― V nemški prestolnici se bo s premiero filma Peter von Kant francoskega režiserja Francoisa Ozona začel 72. Berlinale. V desetih dneh bo v več sekcijah na ogled 179 premier, 18 filmov v osrednjem mednarodnem tekmovalnem programu se bo potegovalo za glavne nagrade, zlatega in srebrne medvede. Zlatega za življenjsko delo prejme Isabelle Huppert.
še novic