DAJMO skupaj OTROKOM GLEDALIŠČE!

Ana Monro, 2. april 2022 ― Z namenom, da pripeljemo kulturo tudi v (naj)manjše slovenske kraje, smo zasnovali projekt Dajmo otrokom gledališče. V okviru tega bomo našo interaktivno ekološko ulično predstavo Zadnji ulov dopoldne odigrali za otroke/šolarje izbrane lokalne skupnosti, popoldne pa še za vse ostale prebivalce te. Premierno ga bomo izvedli 3. 6. 2022 v Breginju, menda najbolj zahodno ležečem ... The post DAJMO skupaj OTROKOM GLEDALIŠČE! appeared first on Ana Monro.
»Z nago ritjo po žiletkah«

»Z nago ritjo po žiletkah«

Radio Študent, 2. april 2022 ― V tokratnem intervjuju RKHV se bomo pogovarjali z Dubo Sambolec. Z umetnico, ki je v našem prostoru bolj ali manj prisotna, smo spregovorili ob priložnosti nove razstave Vračanje pogleda v Cukrarni, na kateri razstavlja tudi dva svoja objekta, spregovorili o njenem delu in jo vprašali, kako že 40 let aktivno deluje kot umetnica.
Odpuščanje

Odpuščanje

MMC Film, 2. april 2022 ― Albanska kultura je v zadnjem obdobju postala objekt zanimanja številnih eksotike željnih zahodnjakov: hipsterjev, novinarjev in umetnikov.
DUŠAN KIRBIŠ: PREDMETI IN PODOBE / OBJECTS AND IMAGES

DUŠAN KIRBIŠ: PREDMETI IN PODOBE / OBJECTS AND IMAGES

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 2. april 2022 ― Pri Kirbiševi murskosoboški razstavi Predmeti in podobe ne gre za pregledno razstavo v kronološkem smislu, kljub temu pa ta razstava na specifičen način sintetizira in zgosti celotno umetnikovo dosedanje ustvarjanje. Na njej so zajete številne zanj značilne dvojnosti, med katerimi je najpomembnejša ta, da je nekaj celovitega lahko predstavljeno tudi kot posamično; kumulativna celota je predstavljena kot mnogoterost njenih fragmentov. Umetniško raziskovanje Dušana Kirbiša se ne izčrpa z enim samim likovnim jezikom. Simultano se izraža v zelo raznolikih likovnih jezikih, ki se v njegovem delu ne izpodbijajo, se ne izrivajo, prav tako pa tudi ne pogojujejo jezika, ki bi generiral medsebojno izključevanje. Tako njegovi različni cikli, kakor tudi posamična dela znotraj njih, koeksistirajo, se medsebojno podpirajo in ustvarjajo sinergijo, od katere je nenazadnje odvisno tudi njihovo posamično bivanje. Po Kirbiševih likovnih interpretacijah lahko spoznamo, da umetnik zunanji svet razume kot povsem neodvisnega in do popolnoma vsega ˗ vključno z umetnikom ˗ povsem indiferentnega. Razstava je zasnovana posebej za prostore Galerije Murska Sobota. Kirbiš se pri tej razstavi drži načela konceptualizma, po katerem je ideja ali koncept umetniškega dela bolj pomemben kot samo umetniško delo, hkrati pa razmišlja tudi o jezikovni sporočilnosti stvaritve v obliki tekstov, citatov, analitičnih stvaritev in vprašalnic Kirbiš je strasten bralec likovnoteoretskih, filozofskih in literarnih del. Po prebranih delih, ki so se ga dotaknila in navdihnila, umetnik pogosto poimenuje tudi svoje slike. Vendar pa Kirbiš pri tem niti najmanj ne zapada v literarnost in se povsem izogne kakršnikoli narativnosti. Pri tem svoje navezanosti na leposlovno literaturo tudi v strateškem smislu niti ne skriva niti ne prikriva. Vendar pa njegova dela nikoli ne govorijo neposredno o avtorju ali knjigi, katere naslov nosijo, prav tako tudi ne ilustrirajo posameznega dela niti celote knjige. Umetnik očitno razume
Enej Gala za uvod v kuratorski cikel Oni v Kinu Šiška

Enej Gala za uvod v kuratorski cikel Oni v Kinu Šiška

Misli, 2. april 2022 ― V Kinu Šiška so začeli s kuratorskim ciklom razstav, ki letos nosi naslov Oni. Cikel sestavljajo tri razstave, ki jih povezuje ideja figur, človeških in človeku podobnih. Začel ga je umetnik Enej Gala, ki ponuja vpogled v nerazložljive fenomene in nepojasnjena doživetja. Razstava njegovih del je na ogled do 6. maja.
Podelitev Glazerjevih nagrad

Podelitev Glazerjevih nagrad

SNG Maribor, 2. april 2022 ― Sinoči so v Minoritski cerkvi v Mariboru podelili Glazerjeve nagrade. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo je prejel naš sodelvec Vili Ravnjak, dramaturg, režiser in pisatelj, Glazerjevo listino za vlogi Mae v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 2. april 2022 ― Pri založbi Litera je izšel novi roman Vinka Möderndorferja Pes je lajal vso noč, pri založbi Eno priročnik Jane Capri in Charana Diaza Mir s Seneko. Celjska Mohorjeva je izdala knjigo Zakaj se tako bojimo smrti Joela Pralonga. Knjižne zbirke KUD Logos so med drugim bogatejše za zbornik o humanističnih pogledih na pandemijo covida-19.
1926 Veliki Vrh – Muhova teta

1926 Veliki Vrh – Muhova teta

Stare slike (Cerknica), 2. april 2022 ― Ko je gospodarju Šemetovemu Jožefu z Velikega Vrha tam okoli leta 1926 umrla žena Gizela, uradno Elizabeta, je na pomoč priskočila soseda Muhova teta, da je poskrbela za otroke: iz Gizelinega prvega zakona z Jožefovim bratom Matijo je ostal France, z Jožefom pa je imela Marijo ali Mimo, Ivanko in Jožeta. Ni čisto gotovo, da […]

Galerija Uffizi išče sponzorje za muzej mode

Misli, 2. april 2022 ― Galerija Uffizi išče sponzorje za muzej mode. Muzej v palači Pitti nameravajo odpreti leta 2023. Jedro bo tvorila galerija mode in kostumov v omenjeni palači, ki združuje zgodovinske kostume in modne dodatke, je napovedal direktor galerije Uffizi Eike Schmidt. Ti bodo v muzeju deležni ustreznejše predstavitve.
Izšel je novi KINO!

Izšel je novi KINO!

BSF, 2. april 2022 ― Dvojna edicija KINA! 46/47 se s posebnim tematskim sklopom ob 100. obletnici njegovega rojstva poklanja provokativni in neulovljivi filmski pisavi Piera Paola Pasolinija. V sekciji Film in tehnologija se 130 let po rojstvu Hermana Potočnika Noordunga pisci zazirajo v temno vesoljsko platno. Med Preboje uvrščajo celovečerni prvenec Sare Kern in Titan (2021) Julie Ducournau, nadaljujejo tudi s premišljevanjem o obzornikih Nike Autor. KINO! 46/47 prinaša recenzije knjig Kaj je kinoteka? Jurija Medena in Tujost kapitala Primoža Krašovca. Poglobljene premisleke o izbranih televizijskih serijah, animiranih, žanrskih filmih in festivalskih uspešnicah blaži zajeten zalogaj blazinic Wallacea Stevensa, Petre Meterc, Jožeta Vogrinca, Vlada Škafarja, Ane Pepelnik in Muanisa Sinanovića. Posebej velja izpostaviti, da edicija v partnerskem sodelovanju z UL AGRFT vpeljuje novo, prvo recenzirano rubriko za znanstvena besedila na področju filma in televizije v Sloveniji, ki jo otvarja besedilo o sublimnosti narave v filmu Božanski dnevi (Days of Heaven, 1978) Terrencea Malicka.
še novic