Minister dr. Simoniti si je ogledal nastajanje muzeja na prostem na Ljubljanskem barju

Ministrstvo za kulturo, 1. april 2022 ― Vladni obiski slovenskih regij so vsestransko koristni, saj med drugim omogočajo vpogled v dosedanje dosežke, prihodnje načrte, potrebe in želje na področju kulture v posameznih regijah. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je tokrat v okviru vladnega obiska v južnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal grad Turjak in Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter si ogledal nastajanje muzeja na prostem – rekonstrukcijo koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju.

Vabilo k pisanju za Razpotja 48: Slovani

Razpotja, 1. april 2022 ― Uredništvo Z rusko agresijo na Ukrajino se je v političnih analizah in politoloških ter historiografskih razmišljanjih v središče ponovno postavilo slovansko vprašanje. To je namreč po vstopu večine srednje in vzhodno-srednjeevropskih držav v Evropsko unijo (med njimi tudi večine slovanskih držav) in njihovi bolj kot ne uspešni integraciji vanjo povsem izginilo. Še zadnja država, kjer je diskurz o (pan)slovanstvu nekako preživel, je bila Rusija in še to v obliki bolj ali manj prikritega imperialističnega projekta združevanja drugih slovanskih narodov z Rusijo kot izvorno matico. V poletnih Razpotjih bomo pozornost tako usmerili na to protislovno etnično skupino in sicer preko naslednjih podtem in podpvprašanj. The post Vabilo k pisanju za Razpotja 48: Slovani appeared first on Razpotja.
Pompeji imajo novega čuvaja #video

Pompeji imajo novega čuvaja #video

Planet Siol.Net, 1. april 2022 ― Podjetje Boston Dynamics je ustvarilo robotskega psa, poimenovali so ga Spot, ki bo ponoči pazil na izkopanine v Pompejih. Ustvarili so ga z namenom, da bo natančno pregledoval celotno območje in posredoval podatke, kako izboljšati varnostne in strukturne težave, s katerimi se italijansko mesto spoprijema od leta 2013.

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc na konferenci ministrov za kulturo Sveta Evrope

Ministrstvo za kulturo, 1. april 2022 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je udeležila konference Ustvarjamo svojo prihodnost: ustvarjalnost in kulturna dediščina kot strateška vira za raznoliko in demokratično Evropo. Enodnevna konferenca je v Strasbourgu potekala v sklopu italijanskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope. Zbrane sta nagovorila italijanski minister za kulturo Dario Franceschini in generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

O patetiki in podobnih rečeh, ki jih opazim, ko grem kdaj mimo

Vrabec Anarhist, 1. april 2022 ― Spustim se v razpoko v zemlji pod vodo v dvigalih iz starih čolnov – v vzporednih kolonah se spuščajo in dvigajo na tisoče kilometrov globoko in na dnu me vrže ven – dolg tunel in na vsake toliko nekaj malega zraka dokler se ne odpre v vesolje in nič. The post O patetiki in podobnih rečeh, ki jih opazim, ko grem kdaj mimo first appeared on Vrabec Anarhist.
Potegnjena iz naftalina: trnova krona ljubljanskih opiatov

Potegnjena iz naftalina: trnova krona ljubljanskih opiatov

Koridor, 1. april 2022 ― Če se je DK leta 2002 v dokumentiranju obrobnega sveta srečeval z odvisniki, brezdomci in duševno bolnimi, so danes taiste podobe figur slične portretom napol uspešnega, primerno depresivnega in ciničnega milenijca. The post Potegnjena iz naftalina: trnova krona ljubljanskih opiatov appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

PRAVLJIČNI MARATON 2022

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. april 2022 ― V petek, 1. aprila 2022, so v Medobčinski splošni knjižnici Žalec pripravili že 14. PRAVLJIČNI MARATON. Namenjen je najmlajšim bralcem, saj je 2. april mednarodni dan knjig za otroke. Na ta dan se je rodil veliki pravljičar Hans Christian Andersen, ki je avtor nepozabnih pravljic Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila, Palčica, Svinjski pastir, Bedak Jurček. Letošnji pravljični maraton je bil v žalski knjižnici posvečen slovenski pravljičarki Eli Peroci. Februarja letos je minilo 100 od njenega rojstva. Kljub temu, da je že nekaj časa ni med nami, so njene pravljice še vedno ...

Evropske prestolnice kulture

CED, 1. april 2022 ― Letošnje EPK Kaunas (Litva), Esch (Luksemburg) in Novi Sad (Srbija). EPK Tartu 2024 poziva k oddaji predlogov za podporo izvajanju mednarodnih kulturnih projektov (rok prijave 3. april 2022). Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025, in sicer bo to Nova Gorica.
Marčevske novosti v knjižnici SEM

Marčevske novosti v knjižnici SEM

SEM, 1. april 2022 ― V pregledu novosti knjižnice v mesecu marec izpostavljamo tri publikacije, ki so smo jih pridobili v knjižnici: Kaša, žganci, zelje ...: Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo (Gorenjski muzej, 2021) je katalog istoimenske razstave v Gorenjskem muzeju na kateri predstavljajo zgodovino prehrane na Gorenjskem od več tisočletij pred našim štetjem do danes. Mimogrede, arheologi so našli pelode žit in lanu v sedimentih Bohinjskega jezera izpred 4.300 let pred našim štetjem. Knjiga vsebuje tudi katalog predmetov iz razstave. Knjiga Shifting Worlds, Shaping Fieldwork: A Memoir of Anthropology and Art (Routledge, 2021), avtorice Susan Ossman, prepreta svetova umetnosti in etnologije. V njeni t.i. avtoetnografiji sta umetnost in etnografija enakovredna partnerja in z njo raziskuje tematiko medijev, globalizacije in migracij. Nova knjiga, 55 po vrsti, iz Knjižnice Glasnika Slovenskega etnološkega društva, Zvezdne poti in plesne sledi: Od Platona do romarskega vrtca (Slovensko etnološko društvo, 2021) Tomaža Simetingerja prinaša obravnavo plesa od antike do danes. Avtor ples dojema kot pomemben moment osmišljanja sveta. Seznam novosti marec 2022 (pdf, 79 KB) V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!  
Razgledna muzejska pot

Razgledna muzejska pot

SEM, 1. april 2022 ― Veseli smo, da lahko končno izdamo skrivnost in naznanimo nov skupni projekt muzejev ob Muzejski pločadi Metelkova! Prihodnje leto bo na ploščadi namreč zaživela krožna Razgledan muzejska pot, ki bo povezovala muzeje ob njej (Slovenski etnografski muzej, Narodni muzej Slovenije, Muzej sodobne umetnosti Metelkova in Slovenska kinoteka). Obiskovalci se bodo med muzeji lahko sprehajali po razgledni poti visoko nad tlemi, si na svežem zraku privoščili kakšen prigrizek ali kavico in uživali v razgledu na Ljubljano. Pot bo pripomogla k večji prepoznavnosti Muzejske ploščadi ter muzejev ob njej, obogatila izkušnjo muzejskih obiskovalcev in doprinesla k dodatni turistični ponudbi Ljubljane. Komaj čakamo, da se nam pridružite! Vizualizacija: BoRad d.o.o. Fotografija: Blaž Verbič
V Kinodvoru bodo prikazali nominiranca za filmsko nagrado lux Beg

V Kinodvoru bodo prikazali nominiranca za filmsko nagrado lux Beg

Misli, 1. april 2022 ― Za evropsko filmsko nagrado občinstva lux se letos potegujejo filmi Beg režiserja Jonasa Poherja Rasmussena, Velika svoboda avstrijskega režiserja Sebastiana Meiseja in Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić iz BiH. V ljubljanskem Kinodvoru bo nocoj ob 19. uri na ogled danski film Beg. Projekciji bo sledil pogovor v živo s filmsko ekipo iz Belgije.
še novic