V-F-X Ljubljana 2024 (2024-05-10)

V-F-X Ljubljana 2024 (2024-05-10)

DIVA video arhiv, 12. maj ― Četrto izdajo mednarodnega festivala eksperimentalnih AV praks V-F-X Ljubljana (15. - 18. 5. 2024) v Slovenski kinoteki odpira nagrajeni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo: 25. 4. - 26. 1. Tomaža Groma z živo glasbeno spremljavo. Letos v prvi plan postavljamo afriško in romunsko produkcijo ter filme slovenskih študentk_ov, gostimo dunajski kolektiv Total Refusal in se z elektronskim nastopom v živo poklanjamo filmom Vaska Preglja. Program Razgledi prinaša eklektičen nabor odm...
TOMAŽ KOLARIČ: DIALOŠKOST IN EMPATIČNOST / DIALOGUE AND EMPATHY

TOMAŽ KOLARIČ: DIALOŠKOST IN EMPATIČNOST / DIALOGUE AND EMPATHY

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 12. maj ― Ključne besede pri Kolaričevem umetniškem pristopu so: gibljivost, gestualnost (t.i. dripping, taljenje materije), teleskopiranje (iz svitka v objekt), ritem in melodika. To velja tako za figuraliko plastik, kot tudi za njegov pristop pri fotografiji in risbi (D. Mahnič: “risba je razkošna v elementarni gestualnosti”). Besednjak umetniških del je Kolaričev, interpretacija pa je stvar vseh sodelujočih. Na ta način se vzpostavlja dialog večih generacij. Na nek način oče in sinovi. Kolarič aktivno spremlja dejavnosti Cirkulacije 2 od leta 2008 dalje. V primeru pregledne razstave se zgolj zgodovinskemu pogledu izmaknemo na način medgeneracijskega sodelovanja treh avtorjev. Besednjak umetniških del je Kolaričev, interpretacija pa je stvar vseh. Pri Kolariču so pomembne njegove povezovalne spretnosti, ki jih je pri svojem interdisciplinarnem delovanju v polju umetnosti tudi vseskozi povnanjal – bodisi pri njegovih umetniških artefaktih, kot tudi v povezovanju umetnikov v socialne skupke – začasne skupine. Tokratni sodelovalni skupek bo osredotočen na kreiranje pregledne razstave statične in dinamične figuralike, ter fotografije in risbe, dodani pa bodo sodobni ojačevalci pogledov. Pomembna kiparjeva želja, da se razstava vsebinsko vpne v komentiranje aktualnega svetovno-političnega trenutka, zato tudi naslov razstave Dialoškost in empatičnost – kot dva principa, ki v današnjem svetu močno manjkata. Kot svoj vzor Kolarič omeni francoskega umetnika Ivesa Kleina. ki združuje pojme minimalizma, umetniškega performensa, nove realnosti in pop-arta. Morda prav tako živa umetnost. Kipar Kolarič že davno uporabi besedo multimedija, ki pomeni rudimentarno hkratnost večih umetniških medijev. Pri teh pristopih v živo (“happeningih”) za oris doživljanega občutka uporabi besedo hkratnost, kar pomeni sobivanje različnih gledalčevih pogledov. Osnova je dialog, kar najprej pomeni razumevanja drug drugega – in nato usklajeni dogovor. Soavtorska skupina: Dominik Mahnič, Boštjan Čadež, Stefa
Na celjskem Glavnem trgu zaživelo novo dogajališče

Na celjskem Glavnem trgu zaživelo novo dogajališče

Celje.info, 12. maj ― Celjsko mestno središče je v zadnjem času bogatejše za prizorišče različnih dogodkov za javnost. Na Glavnem trgu 8 je namreč zaživel prostor začasne rabe. Na javni poziv za oddajo večnamenskega ... Beri dalje The post Na celjskem Glavnem trgu zaživelo novo dogajališče appeared first on Celje.info.
V parku Zvezda danes 9. knjižni Sejem na zraku

V parku Zvezda danes 9. knjižni Sejem na zraku

Misli, 12. maj ― V parku Zvezda bo danes cel dan potekal 9. knjižni Sejem na zraku, na katerem letos sodeluje več kot 60 založb. Poleg stojnic s knjigami bo obiskovalce vabil tudi sejemski oder, na katerem se bodo zvrstili branja in pogovori o knjigah ter uvodni in zaključni koncert. Če bo napovedan celodnevni dež, sejma ne bo.

1931 Maribor – Spominski zapis Rudolfa Maistra ob desetletnici odhoda Italijanov s področja Logatca in Rakeka

Stare slike (Cerknica), 12. maj ― Razmejitvena komisija: Ob zahvali za čestitko za 60 rojstni dan je general Rudolf Maister poslal rakovškemu županu Franju Tavčarju tudi pričujoči zapis napisan v Mariboru 21. 2. 1931, z lastnoročnim podpisom. To je Tonetu Strletu, ki hrani to dokumentacijo, povedala Tavčarjeva hči. Tonetu se je zdelo pomembno, da ta zanimiv zgodovinski zapis pride v javnost […]
Raiven zadovoljna s svojim nastopom v evrovizijskem velikem finalu

Raiven zadovoljna s svojim nastopom v evrovizijskem velikem finalu

Misli, 12. maj ― Slovenska predstavnica na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Raiven, ki se je s skladbo Veronika uvrstila na 23. mesto, je v prvem odzivu po nastopu v evrovizijskem finalnem večeru za slovenske medije povedala, da je s svojim nastopom izredno zadovoljna. Švicar Nemo s skladbo The Code je po njenem mnenju zasluženo slavil zmago.
Nemo s skladbo The Code Švici pripel evrovizijsko zmago

Nemo s skladbo The Code Švici pripel evrovizijsko zmago

Misli, 12. maj ― Nebinarni raper Nemo je s skladbo The Code (Koda) na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Švici pripel evrovizijsko zmago. Za svoj nastop je skupno prejel 591 točk. Na drugo mesto se je s 547 glasovi uvrstil Baby Lasagna alias pevec Marko Purišić s skladbo Rim Tim Tagi Dim. Raiven je s 27 točkami in skladbo Veronika pristala na 23. mestu.
Techno perspektive

Techno perspektive

Odzven, 12. maj ― Frišna dvojna kompilacija po štirih letih delovanja dokazuje, da je ljubljanska neo industrial/hard techno založba/kolektiv vse prej kot le produkt glasbenih trendov.
še novic