DIVA med filmom in videom (2018-08-07)

DIVA med filmom in videom (2018-08-07)

DIVA video arhiv, 7. avgust 2018 ― Na nekatere novosti v našem arhivu smo še posebej ponosni. To so digitalna dela, ki se gibljejo v medprostoru med kratkim/avtorskim filmom in umetniškim/eksperimentalnim videom. Zadrega, kdaj govoriti o videu in kdaj o kratkem filmu, se zdi mlajšim generacijam nepotrebna, za Postajo DIVA pa je to ena od nosilnih tematik zadnjih let. Na DIVI smo tako objavili že več tovrstnih digitalnih del zlasti mlajše generacije, denimo Coffee Urške D...
ŠUM#5 / Ostanek vodikovega elementa: Antivejporvejv manifejsto

ŠUM#5 / Ostanek vodikovega elementa: Antivejporvejv manifejsto

ŠUM, 7. avgust 2018 ― Antivejporvejv menifejsto Vaporwave mnogi umeščajo med glasbene žanre, ki oznanjajo prihodnost in tako s svojo formalno kot vsebinsko polnostjo izpraznjenosti kakršnega koli političnega stejtmenta utemeljujejo novo, akceleracionistično umetnost novega veka. Izpraznjenost političnega stejtmenta, kateremu mu je po Jamesonu mogoče slediti v polje političnega nezavednega, je seveda nemogoča. Izpraznjenost političnega stejtmenta in njena kot‑da iluzorična ambivalentnost, […]

7. avgusta 1941 je umrl Rabindranat Tagore

Kamra.si, 7. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. avgusta 1941 je umrl Rabindranat Tagore. Rodil se je 7. maja 1861. Rabindranat Tagore, bengalski polihistor, nobelovec je preoblikoval bengalsko književnost in glasbo kot tudi indijsko umetnost pod vplivom modernizma poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. V bengalsko poezijo in prozo klasičnega sanskrta je vpeljal svež, moderni in pogovorni jezik. Bil je prvi izven-evropski prejemnik Nobelove nagrade za književnost (leta 1913).  Tagore se je rodil v Kolkati v premožni brahminski družini. Rabi, kot so najmlajšega med 13 otroci imenovali, je začel pesniti že pri osmih letih. Star šestnajst let je pod psevdonimom Bhānusiṃha (»Sončni lev«) izdal zbirko pesmi, ki je kot po dolgem času odkrita klasika doživela navdušen sprejem. Leta 1877 je izdal pod lastnim imenom prve kratke zgodbe in drame. Kot humanist, svetovljan in goreč anti-nacionalist, se je uprl britanski nadvladi in se zavzemal za neodvisnost. Uvrščamo ga v zadnjo generacijo širšega hindujskega intelektualnega gibanja bengalska renesansa. Spisal je še številne članke, slike in skice, spesnil več kot dva tisoč pesmi; med njegovo zapuščino je tudi ustanovitev Univerze Vishva-Bharati. Tagore je vpel bengalsko umetnost v klasične okvire, pri tem pa se je izognil jezikovnim oviram tradicije ter z vero in tradicijo prepletenih liričnih oblik. Njegovi romani, zgodbe, pesmi, plesne drame in eseji so obravnavali tako politične kot osebne teme. Darovanlke, Gora, Dom in svet so njegova najbolj znana dela. Njegove stihe, novele in romane so hvalili - in posnemali - zaradi njihove liričnosti, neposrednosti in nenaravne kontemplacije. Njegove skladbe in besedila je več držav, med njimi Indija, Šrilanka in Bangladeš, izbralo za svojo himno. Več: https://sl.wikipedia.org/wiki/Rabindranath_Tagore
This is Eesti, not UK

This is Eesti, not UK

Radio Študent, 7. avgust 2018 ― V Estoniji so poletja klimatsko drugačna - kljub temu da so dnevi daljši in v času poletnega solsticija sonce nad tem kosom zemlje sveti skoraj 19 ur dnevno, pa se slednja zlepa ne segreje.
PIFcamp 2018 – kroženje

PIFcamp 2018 – kroženje

PIFcamp, 7. avgust 2018 ― Smo sredi delikatnega naravnega ekosistema, v katerem se še toliko bolj zavedamo, da živimo v času, ko hiperprodukcija postaja vse bolj občutna. S tem se izrisuje in krepi miselnost, da naravi ne smemo le jemati, temveč se moramo premišljeno vključiti v naravni sistem, v katerem vse kroži. PIFcamp tudi letos poteka v duhu naredi sam … Continue reading PIFcamp 2018 – kroženje The post PIFcamp 2018 – kroženje appeared first on PIFcamp.
PIFcamp 2018 – kroženje

PIFcamp 2018 – kroženje

PIFcamp, 7. avgust 2018 ― Smo sredi delikatnega naravnega ekosistema, v katerem se še toliko bolj zavedamo, da živimo v času, ko hiperprodukcija postaja vse bolj občutna. S tem se izrisuje in krepi miselnost, da naravi ne smemo le jemati, temveč se moramo premišljeno vključiti v naravni sistem, v katerem vse kroži. PIFcamp tudi letos poteka v duhu naredi sam … Preberi več o PIFcamp 2018 – kroženje The post PIFcamp 2018 – kroženje appeared first on PIFcamp.

Anja Cimerman: Fatamorgana

Koridor, 7. avgust 2018 ― Za prvo pesniško zbirko Anje Cimerman z naslovom Fatamorgana, s katero je bila pesnica letos izbrana za festival Pranger, bi lahko rekli, da je zbirka o potovanju po puščavah ulic vsakdanjosti, ki se prepletajo s svetom za njimi in v nas samih.   Zbirka je razdeljena na tri dele: začne se z »nad zasebnostjo«, nadaljuje […] The post Anja Cimerman: Fatamorgana appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Koncert Nazaj h koreninam

Koncert Nazaj h koreninam

ARS Svet kulture, 7. avgust 2018 ― 66. festival Ljubljana bo nocoj ponudil večer v družbi izvrstnih komornih glasbenikov Na koncertu z naslovom Nazaj h koreninam bodo združili moči Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije ter violinist in koncertni mojster Dimitrij Sitkovecki. V prvem delu koncerta se bodo poklonili skladatelju Urošu Kreku, v drugem delu pa bo na sporedu Šostakovičev znameniti Godalni kvartet št. 8. V oddaji bomo prelistali tudi otroške in mladinske knjižne novosti.

Še je čas za poletno branje

Statistični urad, 7. avgust 2018 ― Letos je Statistični urad RS izdal že skoraj 400 objav: 350 rednih oz. prvih objav, 39 posebnih oz. priložnostnih objav in 2 obsežnejši publikaciji (tudi v klasični, knjižni obliki). Kaj smo ugotovili?
V Galeriji Škuc razstava oddvojenih fotografij Jona Derganca

V Galeriji Škuc razstava oddvojenih fotografij Jona Derganca

Misli, 7. avgust 2018 ― V Galeriji Škuc bodo zvečer odprli razstavo Jona Derganca z naslovom Vse trdno se stopi v zrak, na kateri bo predstavil dela, ki so nastajala od leta 2011 dalje. Kot je zapisal, skušajo fotografije skozi svoj proces nastajanja, medtem ko ohranjajo formo in lastnosti relativno klasičnih fotografij, gledalcu preprečiti, da bi se poistovetil z njimi.
Mit renesanse – sonce v zatonu, ki smo ga zamenjali za zarjo

Mit renesanse – sonce v zatonu, ki smo ga zamenjali za zarjo

Airbeletrina, 7. avgust 2018 ― Renesansa je »novo rojstvo svobode«, je zapisal uranistični pesnik in zgodovinar John Addington Symonds (1840–1893), tačas »duh človeštva pridobiva nazaj zavest in moč odločanja o samem sebi. V umetnosti prepoznava lepoto zunanjega sveta in človeškega telesa, v znanosti osvobaja razum in v religiji vest, premišljeno obnavlja kulturo in uveljavlja načelo politične svobode.« Podobno, še danes razširjeno mnenje je podal nemški algebraik Carl Gustav Jacobi (1804–1851), ko je v predavanju, ki ga je imel leta 1846 na Berliner Singakademie, trdil, da je bil srednji vek »Mitternacht der Geschichte«, »polnoč zgodovine«, saj sta tedaj antična »umetnost in znanje izginila iz spomina človeškega rodu«. To strašno srednjeveško temo predsodkov in vraževerja naj bi pregnala renesansa, ki jo poimenuje »Wiederauflebens der Wissenschaften«, »oživitev učenosti«. Renesansa, beremo
Robert Redford se poslavlja od igranja

Robert Redford se poslavlja od igranja

Misli, 7. avgust 2018 ― Legendarni ameriški filmski igralec, oskarjevec in ustanovitelj filmskega festivala Sundance Robert Redford je v pogovoru za Entertainment Weekly povedal, da se pri 81 letih poslavlja od igralskega poklica. V ameriška kina tako konec septembra prihaja zadnji film, v katerem je zaigral, The Old Man & The Gun v režiji Davida Loweryja.
še novic