Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2020

Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 18. maj 2020 ― Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrada se podeljuje za obdobje zadnjih treh let. Tudi letos je izbor del, ki ustrezajo Pravilniku o nagradi desetnica, pripravila red. prof. dr. Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi: Neli […]

Alenka Koželj: Lovilci sanj

Koridor, 18. maj 2020 ― Poetičen naslov knjige nam daje slutiti, da gre za osebnostna stanja, ki se mešajo z realnostjo in podzavestjo. The post Alenka Koželj: Lovilci sanj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

A propos: Kultura in turizem; Slovenija 2020 – varna destinacija kulturnega turizma?

Radio Kaos, A propos, 18. maj 2020 ― Spoštovane in cenjeni! Letošnji niz oddaj A propos: Kultura in turizem smo koncipirali že lansko jesen, to je v času, ko še v kitajskem Vuhanu ni bilo javno prepoznanih znakov pandemijskega korona-virusa; V minulih dveh mesecih smo ob vseh protikoronavirusnih omejitvah vsemu navkljub uspeli pripraviti prvo oddajo iz tega niza, ki nastaja s pomočjo javnih […] The post A propos: Kultura in turizem; Slovenija 2020 – varna destinacija kulturnega turizma? first appeared on Radio KAOS.
Umrla francoska filmska legenda Michel Piccoli

Umrla francoska filmska legenda Michel Piccoli

Misli, 18. maj 2020 ― V starosti 94 let je umrl Michel Piccoli, eden najbolj izvirnih in vsestranskih francoskih igralcev zadnjega pol stoletja. Bil je legenda umetniškega filma, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaigral je v številnih klasikah, ki so na novo opredelili svetovno kinematografijo.

Edo Džafić: Kdo se boji znanosti?

OUTSIDER, 18. maj 2020 ― Pandemija koronavirusa je na gladino internetnega oceana spet naplavila tisti urbani mit, da se v hollywoodskih apokaliptičnih filmih na začetku vedno znajde znanstvenik ali znanstvenica, ki preroško napove prihajajočo katastrofo. Zelo pričakovano nikogar ne zanima, kaj si misli znanost, kaj šele da bi upoštevali njen nasvet. Seveda je to nujno potrebno, da smo lahko naslednjo… The post Edo Džafić: Kdo se boji znanosti? appeared first on OUTSIDER.
V Kranju na ogled razstava o 50 letih Tedna slovenske drame

V Kranju na ogled razstava o 50 letih Tedna slovenske drame

Misli, 18. maj 2020 ― V Gradu Khislstein v Kranju je od danes dalje na ogled razstava o 50 letih Tedna slovenske drame, ki so jo poimenovali Dogodek je tu, dogodek imate v mestu!. Razstava obiskovalce popelje v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa da vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto ves čas vpeto vanj.

Peter Srpčič: »Marsikdo se je zasidral v občutke te krize«

Štajerski tednik, 18. maj 2020 ― Med tistimi, ki bodo plačali zelo visok davek koronakrize, bodo tudi kulturne ustanove. Ptujsko gledališče, ki še vedno ne sme odpreti svojih vrat, je imelo za marec in april šest razprodanih predstav, ki jih niso mogli izpeljati. Izpad dohodka ocenjujejo na okrog 80.000 evrov. A kot pravi direktor Mestnega gledališča Ptuj (MGP) Peter Srpčič, ne bodo križem rok čakali miloščine, pač pa iskali alternativne rešitve. Med njimi je tudi ustvarjanje predstav na odrskih deskah in predvajanje preko spleta.

18. maj, svetovni dan muzejev 2020

Kamra.si, 18. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. maja, ob svetovnem dnevu muzejev Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Leta 2018 je mednarodni muzejski dan praznovalo več kot 44.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev. Mednarodni muzejski dan MMD 2019 se letos posveča temi Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije« (Museums as Cultural Hubs: The future of tradition). V soboto, 18. maja 2019, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Vir: http://www.icom-slovenia.si/aktivnosti/mednarodni-muzejski-dan/
Izšla zvočna knjiga Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj

Izšla zvočna knjiga Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj

Misli, 18. maj 2020 ― Založba kakovostnih programov (ZKP) RTV Slovenija je v sodelovanju z založbo Beletrina pripravila novo zvočno knjigo Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj. S kresnikom nagrajeni roman pripoveduje o odraščanju in življenju z boleznijo. Pisateljičin prvenec je interpretirala dramska igralka Saša Mihelčič.
Enciklopedija slovanskih jezikov

Enciklopedija slovanskih jezikov

ARS Jezikovni pogovori, 18. maj 2020 ― Skoraj dva milijona besed in obsežen vpogled v slovansko jezikoslovje Marc L. Greenberg je profesor slovanskih jezikov in literature na Univerzi v Kansasu v Združenih državah Amerike. Doktoriral je iz prekmurskega dialekta, zdaj pa pod njegovim vodstvom nastaja Enciklopedija slovanskih jezikov. 

Juhani Pallasmaa: Beg pred svobodo

OUTSIDER, 18. maj 2020 ― Nedavno se je v Ljubljani spet mudil priznani finski arhitekt, arhitekturni teoretik in fenomenolog Juhani Pallasmaa, ki ga slovensko občinstvo dobro pozna tudi zaradi prevodov njegovih izjemnih del Oči kože, Misleča roka in Utelešena podoba. Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo je pod njegovim vodstvom potekala študentska delavnica, v Cankarjevem domu je imel predavanje z naslovom… The post Juhani Pallasmaa: Beg pred svobodo appeared first on OUTSIDER.
še novic