Biti skupajsam

Biti skupajsam

Neodvisni, 3. marec 2019 ― Tokratne Fizične manifestacije Snježane Premuš nas postavljajo v izkustveno situacijo, ki dolbe nove načine sobivanja v gledališču: "Zvočnočutna percepcija, ki je na vsaki koordinati prostora edinstvena, je poleg zvoka sestavljena tudi iz možnosti, da sami odločamo, kje in kako bomo del tega doživetja. Ponujeno nam je, da vse te prostore tudi sami preizkusimo, s tem ko se premikamo po njih, se nameščamo in premeščamo v različne pozicije ali pa stopimo do mikrofonov – omejitev nam izvirni ustvarjalci laboratorija ne postavljajo, s čimer nas uspešno privabijo, da se po začetnem opazovanju na robu tudi sami podamo v prostor ter se premikamo glede na lastne želje."
Za uvod v Fabulo pogled v ruskega človeka

Za uvod v Fabulo pogled v ruskega človeka

Misli, 3. marec 2019 ― V Cankarjevem domu so odprli 16. festival literatur sveta Fabula, ki ga je organizator, založba Beletrina, tematsko posvetil takšnim in drugačnim zidovom. O tem je spregovorila tudi ruska gostja Tatjana Tolstoj, daljna sorodnica slavnega Leva Tolstoja. Fizični zidovi nastajajo in razpadajo, med ljudmi pa bodo po njenem mnenju vedno obstajali.
Spodobi se začeti na začetku

Spodobi se začeti na začetku

LUD Literatura, 3. marec 2019 ― S to sceno se bo začela moja podcast limonada, ki bo nosila naslov Spodobi se in zameri se. Dogajala se bo v izmišljeni notranjski vasi z absurdnim imenom: Mala vas ob avtocesti. To je namreč destinacija, proti kateri se peljeta fant in dekle.
Izbrane pesmi

Izbrane pesmi

KUD Logos, 3. marec 2019 ― Hay una hendidura en la palabra                 hendidura, un desgarro donde                    cada palabra calla,                             donde todo callar crea; es lo que en el decirse es aliento no sonido, es donde en cada palabra                                    nos escuchamos revelados.
O, ja stari ded, star’ga deda nočem imet’!

O, ja stari ded, star’ga deda nočem imet’!

Notranjsko primorske novice » Kultura, 3. marec 2019 ― Cerknica – V programu letošnjega pustnega dogajanja v Cerknici so dali nekoliko več poudarka ljudskemu petju. Tako na pustni ponedeljek, 4. marca, v kulturnem domu pripravljajo prireditev z naslovom O, ja stari ded, star’ga deda nočem imet’!, na kateri bo vse polno ljudskih plesov, pesmi in zgodb. Prijeten večer bodo stkali člani Kulturnega društva Raka Rakek, učenci podružnične šole Maksim Gaspari iz Begunj pri Cerknici, ljubitelji ljudskega petja Grlica iz Cerknice, člani skupne Zarja z Dolenjske in ljudski pevci Jezerci iz Dolenjega Jezera. Maškara Bloke, foto Ljoba Kenče Po starem izročilu so se morala dekleta poročiti do pusta. Pozimi je bil čas za ohcet in tudi zimska prehrana je ljudem to omogočala, saj so si že pred božičem pripravili kolin, ostale dobrine pa so že tako morale biti v kašči od poletja in jeseni. Zima je bil letni čas, ko so imeli čas eden za drugega in za notranja opravila, tudi druženje. Starejši ljudje povedo, da so ohceti trajale tudi po tri dni, vključno z dekliščino in fantovščino pa en teden skupaj, kolikor traja tudi pust v Cerknici. Po pepelnici pa je nastopil strogi post in upanje na ljubezen in ženitev je morala počakati novega letnega cikla. V programu letošnje kulturne prireditve na pustni ponedeljek bo malo več poudarka na ljudskemu petju, kot ga je bilo prejšnja leta. Pustarji so k predstavitvi  povabili Kulturno društvo Rak z Rakeka, ki se kot izredno uspešna notranjska folklorna skupina uveljavlja v regiji ter na gostovanjih doma in v tujini in z velikim veseljem ohranja notranjsko izročilo pa tudi tisto iz drugih pokrajin. Tokrat bodo z mladim dekletom zaplesali tožbo, da se s starim dedom ne bo ženila, saj bi to pomenilo betežnost in morebiti celo neplodnost. Pridruži se jim dragonar in celo Butalec, da bi mladenki ja odgnali nesrečo. Z njimi bodo obudili tudi pesem izpred druge svetovne vojne z naslovom Cierkenca je lejpu mejstu in čas, ko so kontrabantarji pri Zgoncu, fabriki za sifon in krahelne, v poned
Svet brez konca (trilogija Kingsbridge, #2, drugi del): kuga

Svet brez konca (trilogija Kingsbridge, #2, drugi del): kuga

Konteksti (Tomaž Bešter), 3. marec 2019 ― vir slike: emka si Nekaterih knjig se ne morem načakati. Izjemno vesel sem bil, ko je dospela vest, da je iz tiskarne prišel še drugi zvezek Sveta brez konca. Izjemni dolgometražec, ki se zopet razteza na preko pet sto strani in bralcu ponuja mamljivi nekajdnevni izlet v štirinajsto stoletje, kjer se na angleškem otoku odvija zgodba potomcev junakov, katerih usode je Ken Follet popisal že v prvem delu trilogije Kingsbridge, Stebri zemlje. Branje je še vedno odlično, in povsem zadovoljno prikimava zadoščenim pričakovanjem, ki jih je pred nekaj več kot desetimi leti povzročil avtor, ko je izdal to nadaljevanje. Verjamem, da se je po uspešnem romanu težko soočiti s temi vprašalnimi pogledi in iskanjem vnovičnega presežka. Ne, presežka glede na Stebre tu res ni, tudi ne mislim, da bi ga Follet želel. Napisal je nadaljevanje, ki slogovno in pripovedno, tudi geografsko sledi Stebrom, njegove glavne osebe so potomci tistih, o katerih smo brali v Stebrih, a vse to bi zlahka tudi zamolčali. Svet brez konca se po mojem bere povsem enako razburljivo brez, da bi pred tem brali Stebre zemlje. Najbrž bi bilo prav tako zanimivo tudi zamenjati vrstni red in najprej prebrati Svet, ki bi mu sledila predzgodba v Stebrih. V kontekstih prvega zvezka sem zapisal, da je Svet brez konca Stebri zemlje v bolj intimni obliki. Follet je v tej knjigi izpostavil posameznike, njihove družinske vezi, ljubezni in neskončna sovraštva. Bilo je tudi manj gradnje, a veliko o navezanosti, lepoti, umetnosti in prevpraševanju norm, ki so v veljavi v štirinajstem stoletju. Na koncu je prevagal občutek neke cikličnosti, ki osnovne motive, ki poganjajo človeštvo, manifestira le nekoliko drugačno, v osnovi pa ostajajo isti. Denar, poželenje, oblast, telo, moč, vpliv, lepota in dobro. Da, tudi dobro, delanje dobrega. Po branju tega drugega zvezka mi je v mislih ostala tudi ta ideja. Sliši se preprosto, si je mislil Ralph; povelja so bila vedno takšna. V resnici pa bo krvavo. Še vedno gre za prigode,
Replicas (2019)

Replicas (2019)

Deseta umetnost, 3. marec 2019 ― “Človeški um je moje življenjsko delo,” pravi znani nevroznanstvenik William Foster, ki v prometni nesreči izgubi svojo ženo in njune tri otroke ter se s pomočjo najboljšega prijatelja in znanstvenika Eda Whittleja odloči za riskanten eksperiment – kopiranje njihovih pokojnih teles. To je namreč višek karakterizacije, ki jo dobimo v mizerno spodletelem filmu, kajti čez […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Twin Peaks: The Return (2017)  Seven (1995)  Začarani princ  Neverjetni 2  [Pozor, hud prizor] - The Square (2017) Copyright © Deseta umetnost [Replicas (2019)], All Right Reserved. 2019.
Tatjana Doma pred Dnevi komedije za STA: Večje število domačih komedij kaže, da je naša stvarnost hvaležna snov

Tatjana Doma pred Dnevi komedije za STA: Večje število domačih komedij kaže, da je naša stvarnost hvaležna snov

Misli, 3. marec 2019 ― Dramaturginja Tatjana Doma, ki že deset let oblikuje program Dnevov komedije, je ob 28. izdaji festivala v dopisnem intervjuju za STA dejala, da so skupni imenovalec letošnjih tekmovalnih predstav kvalitetna uprizoritev, briljantne igralske kreacije in izvirnost gledališkega izraza. Kar štiri predstave so nastale po slovenskih predlogah.

Tatjana Doma pred Dnevi komedije: Večje število domačih komedij kaže, da je naša stvarnost hvaležna snov

SiGledal Novice, 3. marec 2019 ― Dramaturginja Tatjana Doma, ki že deset let oblikuje program Dnevov komedije, je ob 28. izdaji festivala v dopisnem intervjuju dejala, da so skupni imenovalec letošnjih tekmovalnih predstav kvalitetna uprizoritev, briljantne igralske kreacije in izvirnost gledališkega izraza. Kar štiri predstave so nastale po slovenskih predlogah.

V trikrat razprodani Gallusovi baletnik Sergej Polunin

SiGledal Novice, 3. marec 2019 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo danes zvečer, nato pa še v ponedeljek in torek, nastopil eden najboljših baletnikov na svetu, ki nase opozarja tako z izjemno nadarjenostjo kot kontroverznostjo - Sergej Polunin. Pred slovenskim občinstvom bo še z dvema soplesalcema interpretiral plesni ritual Sacre na partituro Igorja Stravinskega.

Zmagovalna predstava 9. Gibanice je Skupaj

Misli, 3. marec 2019 ― Zmagovalna predstava letošnjega 9. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica je predstava Skupaj Leje Jurišić in Marka Mandiča, je v soboto zvečer razglasila strokovna komisija, v sestavi Rainer Hofmann, Dorota Sosnowska in Kira Kirsch. Občinstvo pa je za svojega favorita izbralo Chorus Žigana Kranjčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja.

Zmagovalna predstava 9. Gibanice je Skupaj

SiGledal Novice, 3. marec 2019 ― Zmagovalna predstava letošnjega 9. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica je predstava Skupaj Leje Jurišić in Marka Mandiča, je v soboto zvečer razglasila strokovna komisija, v sestavi Rainer Hofmann, Dorota Sosnowska in Kira Kirsch. Občinstvo pa je za svojega favorita izbralo Chorus Žigana Kranjčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja.
V trikrat razprodani Gallusovi baletnik Sergej Polunin

V trikrat razprodani Gallusovi baletnik Sergej Polunin

Misli, 3. marec 2019 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo danes zvečer, nato pa še v ponedeljek in torek, nastopil eden najboljših baletnikov na svetu, ki nase opozarja tako z izjemno nadarjenostjo kot kontroverznostjo - Sergej Polunin. Pred slovenskim občinstvom bo še z dvema soplesalcema interpretiral plesni ritual Sacre na partituro Igorja Stravinskega.
Tomaž Svete, nagrajenec Prešernovega sklada

Tomaž Svete, nagrajenec Prešernovega sklada

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. marec 2019 ― Skladatelj Tomaž Svete je prejel nagrado Prešernovega sklada za Koncert za dve violini in godalni orkester, za komorno opero Ada in za filozofsko-humanistično opero Antigona. Skladatelj Tomaž Svete se je v zadnjih treh desetletjih uveljavil kot najbolj prepoznaven in muzikalno najtehtnejši sodobni slovenski ustvarjalec operne glasbe. Ustvaril je deset raznovrstnih in odmevnih opernih del, napisal pa je tudi že vrsto simfoničnih, koncertantnih, komornih in solističnih skladb. O svojem skladateljskem pristopu, glasbeni govorici in nagrajenih delih je pripovedoval v pogovoru glasbene urednice Tjaše Krajnc.  
Bloody Sunday (2002)

Bloody Sunday (2002)

Deseta umetnost, 3. marec 2019 ― Besedna zveza Krvava nedelja, včasih imenovana tudi pokol v Bogsideu, zajema dogodek, ki se je zgodil 30. januarja 1972 v predelu Bogside, lociranem v severnoirskem mestu Derry. Incident se je zgodil, ko so britanski vojaki med protestnim shodom proti internacijam ustrelili 28 neoboroženih civilistov, od katerih jih je 14 na koncu podleglo poškodbam. Tri desetletja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Raiders Of The Lost Ark (1981)  Ready Player One (2018)  Polnočno sonce  Božiček in druščina  Léon (1994) Copyright © Deseta umetnost [Bloody Sunday (2002)], All Right Reserved. 2019.

3. marca 1880 v Harijah se je rodil Alojzij Mihelčič, slovenski skladatelj in politik

Kamra.si, 3. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. marca 1880 v Harijah se je rodil Alojzij Mihelčič, slovenski skladatelj in politik. Umrl je 10. februarja 1975 v Ljubljani.  Po končani ljudski šoli ga je veselje do glasbe vodilo v ljubljansko orglarsko šolo. Vrsto let je služboval kot orglar in učitelj, od leta 1903 tudi v Metliki, kjer je postal župan in poslanec belokranjskih občin v kranjskem deželnem zboru. V Celju se je naselil leta 1919 in na Bregu ustanovil uspešno veletrgovino z vinom, z uveljavitvijo v poslovnem svetu pa kasneje postal tudi ravnatelj celjske podružnice Vzajemne zavarovalnice. Novembra 1927 je na listi Slovenske ljudske stranke postal župan občine Celje - okolica, leta 1931 pa ga je diktatura odstavila. Po združitvi celjske mestne in okoliške občine leta 1935 ga je banska uprava imenovala za župana, februarja pa je županstvo odložil, ker je postal poslanec celjskega sreza v državnem parlamentu.

3. marca 1879 se je na Krajni rodil Jožef Klekl, slovenski pisatelj, novinar in katoliški duhovnik

Kamra.si, 3. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. marca 1879 se je na Krajni rodil Jožef Klekl, slovenski pisatelj, novinar in katoliški duhovnik.  Umrl je 24. septembra 1936 v Dolencih. Polbratranec Jožefa Klekla st. Jožef Klekl ml. je osnovnošolsko znanje prejel v rimokatoliški trirazredni osnovni šoli na Tišini, zatem pa postal gojenec kőszeške sirotišnice. Tam je končal nižjo gimnazijo, višjo z maturo pa v Sombotelu, kjer je tudi stopil v bogoslovje. Leta 1902 je bil posvečen v duhovnika, nakar je nastopil kaplansko službo pri Sv. Juriju v Prekmurju (1902-1906), nato pa v Rohoncu (1906-1907) na Gradiščanskem, Turnišču (1907-1910) in v Murski Soboti (1910-1911). Leta 1911 je Klekl ml. zaprosil za župnijo Véliki Dolénci, jo tudi dobil in ostal tam kot župnik do svoje smrti. 

3. marca 1876 je v Gorici umrl Karel Lavrič, slovenski pravnik in politik

Kamra.si, 3. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. marca 1876 je v Gorici umrl Karel Lavrič, slovenski pravnik in politik. Rodil se je 1. novembra 1818 na Premu.  Po očetovi smrti, oče je bil okrajni glavar in sodnik na gradu Prem, se je družina preselila najprej v Ljubljano in nato v Gradec. Karel Lavrič je pravo študiral v Gradcu in nadaljeval v Padovi, kjer je 1845 tudi doktoriral. V javnosti ga prvič zasledimo leta 1848, ko je v ljubljanskem časopisu Laibacher Zeitung zagovarjal povezavo slovenskih dežel z Nemško zvezo. Leta 1852 se je kot odvetnik naselil v Tolminu. Zaljubil se je v Tržačanko, ki je prišla v Tolmin na poletne počitnice, in celo prestopil v protestantsko vero, da bi ji bil po nazoru bliže. Vendar je dekle ženitno ponudbo zavrnilo, kar ga je zelo prizadelo in sledilo je obdobje depresije in samotarskega življenja. 
še novic