PLESNA PREDSTAVA ALIEN EXPRESS: DRUGI LET PREMIERNO V ŠIŠKI

Kino Šiška, 25. marec 2019 ― Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini. Kulturo urejajo in vodijo redaktorice:Andreja Kočar, Meta Česnik, Nina Jerman, Špela Kožar in Tjaša Razdevšek.

Evropski koncert

TV Kočevje, 25. marec 2019 ― Štiri glasbene šole so združile moči in pripravile koncert mednarodnega simfoničnega orkestra, ki so ga sestavljali učenci in mentorji iz Kočevja, Špitala, Porcie in Furlanije Julijske krajine. 
Med kulturo in asfaltom, od upa do brezupa

Med kulturo in asfaltom, od upa do brezupa

ARS Svet kulture, 25. marec 2019 ― Iz marsikaterega evropskega loga prihajajo vesti o uspehih slovenskih umetnikov Iz marsikaterega evropskega loga prihajajo vesti o uspehih slovenskih umetnikov, v oddaji Svet kulture pa se bomo posvetili tudi romanu Moto Emila Filipčiča, ki s pripovedno gibkostjo in odkritostjo odpira prostor novim življenjskim spoznanjem, čeprav se v svoji maniri, zna tudi ponorčevati. Dunaj še vedno velja za enega izmed kulturno – umetniških središč, tovrstna metropola je bil tudi na prelomu iz 19. v 20. stoletje, duh tega časa povzema velika razstava z naslovom Dunaj leta 1900, preporod moderne, ki si jo je mogoče ogledati v Muzeju Leopold. Na nekdanjih podobah, ki so bile ustvarjene globoko v desetletjih prejšnjega stoletja, pa temelji razstava Nike Autor v Kulturnem centru Tobačna 001, ki nekdanja upanja o svetu brez vojn sooča z zadnjimi leti begunskega brezupa.
V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma

V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma

Slovenci.si, 25. marec 2019 ― Slovensko društvo Cankar Sarajevo, Lektorat slovenskega jezika na FF UNSA in Slovenski filmski center smo že tretje leto zapored pripravili Dneve sodobnega slovenskega filma. Trije večeri trije filmi, ki jih je izbral mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na FF UNSA, skupaj z Nerino Kocjančič s Slovenskega filmskega centra, so nastali v letu 2018 in s […] The post V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma appeared first on Slovenci.

SOŽITJE na materinski dan v žalski knjižnici z Žogico Nogico

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. marec 2019 ― Pravljice Žogica Nogica avtorja Jana Malika varovanci Sožitja zagotovo niso slišali prvič, saj so skoraj vsi znali zapeti pesmico dedka in babice kot tudi pesem Žogice Nogice. Pripoved dopušča širok ustvarjalni prostor za glas, mimiko in stopnjevanje dogajanja. Vživeli so se v odpihovanje zmajev in imela sem sem srečo, da ni odpihnilo še mene, sicer jim na koncu ne bi mogla zapeti še dveh duhovitih pesmi Svetlane Makarovič: Tovarišica lisica in Jaz sem jež. Dekletom in fantom se je na marčevskem druženju pridružila še štirinajsta članica Klavdija. Vse več nas je, ...

Dnevi odprtih vrat v obnovljenih objektih kulturne dediščine

ZZMS, 25. marec 2019 ― Trije kakovostno prenovljeni objekti kulturne dediščine »Hiša Pr´Gavedarjo« iz Podkorna, »Vrbanova domačija« iz Brodov v Poljanski dolini  ter »Železolivarna Dvor« iz Dvora pri Žužemberku so primer uspešnih zgodb o prenovi. Lastniki so prejeli  priznanja  za uspešno prenovo objektov kulturne dediščine za leto 2018. Z lastniki Martino Gregori, Slavico Peternelj, Stanko in Stankom Novinc ter odgovornimi […] The post Dnevi odprtih vrat v obnovljenih objektih kulturne dediščine appeared first on ZZMS.
Kri iz ust

Kri iz ust

LUD Literatura, 25. marec 2019 ― Optimizem je tovarniška nastavitev človeka, četudi na čisto nezavedni ravni kot miselna pristranskost. Spomin osrečuje človeka, ker je vedno pripravljen pozabiti slabo in si zapomniti dobro, kot pravi Varlam Šalamov v Kolimskih zgodbah.
Mi

Mi

MMC Gledamo, 25. marec 2019 ― Tisti, ki smo jih poteptali, odrinili in odvrgli, se niso pustili kar tako odgnati: priplezali bodo nazaj na površje, pa čeprav prek naših trupel. Še raje prek naših trupel. Mi je parabola razrednega boja - puščica, uperjena v srce ameriške družbe.

Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana

Asociacija, 25. marec 2019 ― Ime: Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v posameznem letu sofinancirala Mestna občina Ljubljana Institucija, ki objavi razpis:  Mestna občina Ljubljana Ključne opredelitve mehanizma izvajanja kulturnih politik Predmet razpisa je sofinanciranje kulturnih projektov, ki naj bi bili na območju MOL izvedeni v letu 2017. Razpis je namenjen prijaviteljem na področjih uprizoritvene, glasbene, vizualne in … Preberi več o Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana

'Lepa stara gospa' - hommage knjižnici ob njeni 70-letnici

Kamra.si, 25. marec 2019 ― Do 26. aprila 2019 je v razstavišču knjižnice na ogled razstava, ki na prav poseben način govori o poslanstvu Koroške osrednje knjižnice. Razstava kolažev na platnu predstavlja oseben pogled avtorice Zlatke Strgar na vlogo Koroške osrednje knjižnice ter izpostavlja nekatere detajle kot ključne gradnike njene vloge v prostoru in duhu časa. Zlatka Strgar, novinarka in nekdanja viška knjižničarka strokovne knjižnice Železarne Ravne, je ob prazničnem letu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika kot hommage knjižnici pripravila minimalistično zasnovano razstavo, ki kot ilustrativna zgodba skuša obiskovalce spomniti na dragocenosti in skrivnosti grajskih soban. Podobe, ki jih beremo, poleg dopisanih sporočil odpirajo vedno nove plasti. Branje med vrsticami pa slutnjo drobne, a velike zgodbe.
Aktualni termini izobraževanj ob razpisu

Aktualni termini izobraževanj ob razpisu

CZK, 25. marec 2019 ― Zaradi velikega zanimanja za izobraževanja in svetovanja ob lansiranju razpisov, Platforma Center za kreativnost (CzK), ki jo izvaja Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), organizira dodatne termine izobraževanj v podporo javnemu razpisu Ministrstva za kulturo za »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - Center za kreativnost 2019« (JR CzK 2019) v letu 2019 in 2020.
27. OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2019/KARKOLI

27. OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2019/KARKOLI

Revija Primus, 25. marec 2019 ― Piše: Jasmina Založnik Po šestindvajsetih letih je bilo državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev prvič tematsko neopredeljeno, odprto, da ga s svojo lastno vsebino, izkušnjo in/ali potrebo zapolnijo mladi sami. Sicer še vedno izjemno odprt tematski okvir, ki je v preteklih letih ustvarjal miselne vozle in ponujal splošne smernice premisleka, je namreč tokrat nadomestil prostor za ...

Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo v 2019

Asociacija, 25. marec 2019 ― Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo Ime:  Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju glasbene, uprizoritvene, vizualne in intermedijske umetnosti, ki jih bo v letu 2019 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo  (JPR-UM-2019), je bil objavljen po posameznih področjih umetnosti: Javni razpis za izbor kulturnih projektov … Preberi več o Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo v 2019

Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec 2019 ― Tretjo pesniško zbirko Kristine Kočan z naslovom Šivje uvaja avtoričino posvetilo pesniku Milanu Vincetiču »Vinciju. Ena prekratka minuta«. Čas, ki je odmerjen tebi, meni, njemu, vsem nam, je (pre)kratek, vendar hkrati marsikdaj tudi (pre)dolg za zaznavanje in ujemanje, ne nazadnje z zlitjem svojega bitja v globinah tistega, ki nam je (naj)bližji. Skozi poetične vrstice bralec […] The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec 2019 ― Tretjo pesniško zbirko Kristine Kočan z naslovom Šivje uvaja avtoričino posvetilo pesniku Milanu Vincetiču »Vinciju. Ena prekratka minuta«. Čas, ki […] The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec 2019 ― Čas, ki je odmerjen tebi, meni, njemu, vsem nam, je (pre)kratek, vendar hkrati marsikdaj tudi (pre)dolg za zaznavanje in ujemanje, ne nazadnje z zlitjem svojega bitja v globinah tistega, ki nam je (naj)bližji. The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Jaz sem Opera… sem ali nisem?

Jaz sem Opera… sem ali nisem?

Odzven, 25. marec 2019 ― Nova produkcija ljubljanske operne hiše je znova razburkala duhove. Eni so za, drugi proti, nekateri nekje vmes – mednje se umeščam tudi sama in vprašanje po tej uprizoritvi znova ostaja v zraku. Kaj v sodobnem času opera sploh je.
Na sveti zemlji

Na sveti zemlji

Radio Študent, 25. marec 2019 ― Bilo je to u nekoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu … V bistvu ne, črtaj to. Ni to več ista država. Ni to več ista zemlja. Jebena sveta srpska zemlja. Po moje Slovenci tega ne moremo razumeti, kaj pomeni imeti in, še huje, izgubiti sveto zemljo.

Teden slovenske drame letos s 15 predstavami

SiGledal Novice, 25. marec 2019 ― Letošnji, 49. Teden slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel v sredo, 27. 3., bo v 13 festivalskih dnevih ponudil 15 predstav, od tega sedem v tekmovalnem, štiri v spremljevalnem in štiri v mednarodnem programu. Festival bo zaznamoval tudi bogat spremljevalni program, ki tokrat prvič vključuje rezidenčno delavnico dramatike.

Konservatorsko-restavratorska transverzala

Gorenjski muzej, 25. marec 2019 ― Konservatorsko-restavratorska transverzala pomeni pot od enega konservatorsko-restavratorskega dogodka k drugemu, pomeni povezavo med konservatorji-restavratorji in med stroko in vami, ki vas naša kulturna dediščina zanima. Vabimo Vas, da se v pomladnih dneh sprehodite med našimi prireditvami in dogodki. Gorenjski muzej ... Read More

Saša Pavček ob svetovnem dnevu gledališča: Gledališče ohranja živ in neposreden stik med ljudmi (ozadje)

SiGledal Novice, 25. marec 2019 ― Svetovni dan gledališča, 27. marec, vsako leto ponudi priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. V Sloveniji bo osrednji dogodek podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije ob odprtju Tedna slovenske drame v Kranju. Mednarodno poslanico je prispeval dramatik Carlos Celdran, slovensko igralka Maruša Majer.
60. Jazz festival Ljubljana

60. Jazz festival Ljubljana

SIGIC - Novice, 25. marec 2019 ― Jazz festival Ljubljana bo v letu 2019 obeležil častitljivo 60. obletnico in ostaja najstarejši neprekinjeno delujoči jazz festival v Evropi. Tudi letošnja izdaja bo od 18. do 22. junija 2019 ponesla jazzovske zvoke v Cankarjev dom, Park sveta Evrope, Križanke in nekatere druge lokacije po Ljubljani.
Tomo Virk o E/etičnem obratu v literarni vedi in še čem

Tomo Virk o E/etičnem obratu v literarni vedi in še čem

ARS Ars humana, 25. marec 2019 ― Avtor o svoji štirinajsti knjigi, v kateri je podrobno, argumentirano in razvidno analiziral relativno novo paradigmo v literarni vedi Literarni zgodovinar in teoretk dr. Tomo Virk je natančen in pronicljiv bralec (med drugim) filozofskih besedil. To je dokazal tudi v svoji štirinajsti samostojni knjigi z naslovom Etični obrat v literarni vedi. V njej je podrobno analiziral tematiko, ki se je v humanistiki in literarni vedi pojavila v osemdesetih letih dvajsetega stoletja, ko najzgodnejši avtorice in avtorji etičnega obrata pričnejo s poglobljeno analizo etičnega v literarnem delu oziroma literaturi, pri svoji refleksiji pa se v pretežni meri naslonijo na filozofsko misel. Avtor bo svojo znanstveno monografijo predstavil v pogovoru z Markom Goljo. Vabljeni k poslušanju tukaj in zdaj.
TOP 50 romantičnih filmov – III. del

TOP 50 romantičnih filmov – III. del

Deseta umetnost, 25. marec 2019 ― Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence. 30. The Big Sick Romantična drama temelji na resničnem dvorjenju med Kumailom Nanjianijem in Emily V. Gordon. Film pripoveduje zgodbo v Pakistanu rojenega obetavnega komika Kumaila (Nanjiani), ki se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Silence (2016)  Spirited Away (2001)  War for the Planet of the Apes (2017)  Nebotičnik  L.A. Confidential (1997) Copyright © Deseta umetnost [TOP 50 romantičnih filmov - III. del], All Right Reserved. 2019.

Večer DSR: Režiserji v dialogu tokrat o zvoku

Društvo slovenskih režiserjev, 25. marec 2019 ― Na Večeru DSR iz cikla Režiserji v dialogu, ki v sodelovanju s Slovensko kinoteko in pod pokroviteljstvom Slovenskega filmskega centra potekajo že sedmo sezono, se bo pogovor vrtel okoli zvoka v filmu: režiserka Sonja Prosenc se bo o tem nadvse pomembnem vidiku avdiovizualne produkcije pogovarjala z oblikovalcem zvoka Julijem Zornikom, in sicer na primeru filma Zgodovina ljubezni. Pogovor bo usmerjala režiserska kolegica Urša […]
Prva in največja spletna knjigarna Emka.si praznuje 20-letnico delovanja

Prva in največja spletna knjigarna Emka.si praznuje 20-letnico delovanja

Misli, 25. marec 2019 ― Spletna knjigarna Mladinske knjige Emka.si, ki ponuja 520.000 knjižnih naslovov slovenskih in tujih avtorjev, uspešno deluje že dvajset let. Ob obletnici so v Mladinski knjigi poudarili, da bodo še naprej skrbeli za zanimive programe in širitev ponudbe, v tretje desetletje pa da vstopajo z novo podobo in rešitvami po meri sodobnega uporabnika.

Enoletni projektni razpis Ministrstva za kulturo

Asociacija, 25. marec 2019 ― Ime: Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti, ki jih v posameznem letu sofinancira Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JPR-UM). Institucija, ki objavi razpis: Ministrstvo za kulturo Ključne opredelitve mehanizma izvajanja kulturnih politik: Predmet enoletnega projektnega razpisa Ministrstva za kulturo je sofinanciranje kulturnih projektov na področju glasbene, uprizoritvene, vizualne in intermedijske umetnosti, ki … Preberi več o Enoletni projektni razpis Ministrstva za kulturo
Koda L

Koda L

ARS Oder, 25. marec 2019 ― O uprizoritvi nove opere Milka Lazarja v SNG Opera in balet Ljubljana Ogledali smo si uprizoritev opere Koda L, ki jo je po besedilu Rolanda Barthesa napisal skladatelj Milko Lazar. Uprizoritev je v svoji fragmentarnosti, ko jo narekuje libreto Eve Kraševec, večplastna in celostno učinkovita. Posamezni elementi uprizoritve: glasba, vokalne in gibalne interpretacije ter režija in vizualni elementi: video Nataše Prosenc Stearns, kostumi Belinde Radulovič, svetloba in scenografija odlično sodelujejo, zato se bomo pred mikrofonom oddaje Oder temeljiteje pogovorili z nekaterimi ustvarjalci: režiserjem Roccom, libretistko in dramaturginjo Evo Kraševec, videastko Natašo Prosenc Stearns in skladateljem Milkom Lazarjem.
NAPOVEDUJEMO – ZADNJA PREDSTAVA ZIMSKEGA GLEDALIŠKEGA TROJČKA, TIH VDIH, IZBIRNA PREDSTAVA ZA ABONENTE

NAPOVEDUJEMO – ZADNJA PREDSTAVA ZIMSKEGA GLEDALIŠKEGA TROJČKA, TIH VDIH, IZBIRNA PREDSTAVA ZA ABONENTE

SLG Celje, 25. marec 2019 ― Mestno gledališče Ljubljansko Nejc Gazvoda TIH VDIH   Režiser Nejc Gazvoda   Foto Peter Giodani   Nejc Gazvoda (1985) v novem dramskem besedilu, ki ga je po naročilu napisal za MGL, nadaljuje raziskovanje družinskih tem, ki so ga zanimale že prej, a na precej drugačen način. Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi najmlajši hčerki, ki jo vsi kličejo »tamala« in ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni. Tamala ima sestro Petro in brata Marjana ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. A samo Tamala vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj« …   Četrtek, 28. marca, ob 19.30   Izbirna predstava za abonente in izven  
Svetlana Slapšak: Mikra Theatrika 2 / Željko Kozinc: Pomlad kot zmeraj

Svetlana Slapšak: Mikra Theatrika 2 / Željko Kozinc: Pomlad kot zmeraj

ARS S knjižnega trga, 25. marec 2019 ― Lucia Berlin: Priročnik za čistilke / Krištof Dovjak: Dramski triptih in Dramski diptih V današnji oddaji nas čakajo druga knjiga esejev Svetlane Slapšak Mikra Theatrika, pesniška zbirka Željka Kozinca Pomlad kot zmeraj, zgodbe Lucie Berlin Priročnik za čistilke in dramska besedila Krištofa Dovjaka Dramski triptih in Dramski diptih. Recenzije so napisali Gabriela Babnik, Tonja Jelen, Kristina Jurkovič in Peter Semolič.
SPOMLADANSKI GLEDALIŠKI TROJČEK

SPOMLADANSKI GLEDALIŠKI TROJČEK

SLG Celje, 25. marec 2019 ― Sreda, 17. aprila, ob 19.30 Anton Podbevšek teater Janez Vrečko KONS:O:VEL Režiser Matjaž Berger   Veliki oder s publiko na odru    Konsi pomenijo sintezo vsega mojega pesniškega prizadevanja. S pojmom kons sem želel označiti nov pojav in mu ob povsem svojski etimologiji dati tudi avtorski pomen. Z njim sem  naznačil prehod od destrukcije h konstrukciji. Z uporabo inženirskih skic, geometrijskega materiala, vizualnega poudarjanja in prostorskega ter pomenskega prenašanja teže pesmi, zdaj v spodnji del, zdaj na desno stran pesmi, zdaj v njeno sredino, sem v poeziji uveljavljal temeljno, organsko in prostorsko zahtevo literarnega konstruktivizma, ki je pesnika izenačeval z inženirjem, umetnost pa z življenjem, kar sem povedal na več mestih.     Petek, 31. maja, ob 19.30  Prešernovo gledališče Kranj Ivan Cankar OB ZORI Režiser Žiga Divjak   Uprizoritev Ob zori za svojo osnovo jemlje hrepenenje po nečem boljšem, bolj resničnem, bolj smiselnem življenju, ki preveva izbrane Cankarjeve zgodbe. Štirinajstletna deklica, ki dela od sedmih do sedmih, sanjari o gozdu in rumeno pečenih tortah, šivilja, ki preživlja svoja onemogla starša, ob svojem ljubljenem sanja o tem, kako bo nekoč šivala zavese za njun skupni dom, gospa, ki kadi in pripoveduje, sanja o tem, da nekoč ne bo več utrujena, sestradani fantič sanja o velikem mestu in velikih knjigah, utrujeni upornik sanja o tem, da nekje obstaja pravica …     Sobota, 1. junija, ob 19.30 Drama SNG Maribor Mark Haddon, Simon Stephens SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA Režiserka Mateja Kokol   Veliki oder s publiko na odru   Christopher je sedem minut po polnoči na sredi dvorišča gospe Shears našel psa. Mrtvega IN okrvavljenega. Odločil se je, da stvar razišče do potankosti, kot to počnejo detektivi. Christopher je star petnajst let, pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko ter da pozna vse države sv
BRANKO ZAVRŠAN – DOBITNIK IGRALSKE NAGRADE ZDUS »DUŠA POČKAJ«

BRANKO ZAVRŠAN – DOBITNIK IGRALSKE NAGRADE ZDUS »DUŠA POČKAJ«

SLG Celje, 25. marec 2019 ― Igralsko nagrado ZDUS »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejme BRANKO ZAVRŠAN   Obrazložitev: Branko Završan prejme nagrado za vlogo Andréja v uprizoritvi Oče v režiji Jerneja Kobala. S prepričljivo transformacijo in uporabo vseh igralskih izraznih sredstev je Branko Završan ustvaril presunljiv lik bolnika, ki se izgublja v pokrajinah spomina, in izrisal telesni propad in duševni razkroj človeka, ki izgublja samega sebe. Njegove reakcije so nepričakovane, neulovljive, nepredvidljive, igralsko dovršene, izdelane do najmanjše podrobnosti. Branko Završan je ustvaril polnokrven in kompleksen lik, ki v gledalcu pusti močan vtis, kakor ga v gledališču v njegovi minljivosti lahko pusti le velik igralec. Branko, iskrene čestitke!
Umrla je priznana jezikoslovka Zinka Zorko

Umrla je priznana jezikoslovka Zinka Zorko

Misli, 25. marec 2019 ― V 84. letu starosti je preminila jezikoslovka in akademkinja Zinka Zorko, so sporočili iz Slovenske matice, katere članica odbora je bila. Zinka Zorko je s svojim znanstvenim in raziskovalnim delom na področju proučevanja zgodovine slovenskega jezika in slovenskih narečij pomembno prispevala k ohranjanju in razvoju slovenske dialektologije.
Vsak čas je po svoje nasilen

Vsak čas je po svoje nasilen

LUD Literatura, 25. marec 2019 ― Maturitetni dijaški intervju z Andreïjem Makinom — Človek, ki pripada eni sami kulturi, si domišlja, da ga ta kultura povsem predstavlja, da v celoti uteleša njegov jaz. Toda soočenje z drugo in drugačno kulturo človeka spremeni, tako kot jezik.
Zoper razvrednotenje slovenskega znanstvenega jezika

Zoper razvrednotenje slovenskega znanstvenega jezika

ARS Jezikovni pogovori, 25. marec 2019 ― Gosta: profesor za področje računalništva in informatike Ivan Bratko in profesor za sodobno filozofijo in filozofijo kulture Dean Komel Slovenski znanstveni jezik stopa po poti razvrednotenja, tako menijo pri Komisiji za slovenski jezik v javnosti pri SAZU. Nasprotujejo temu, da bi bila angleščina vnaprejšnji  kriterij in pogoj večvrednosti znanstvenih člankov: “Ne more biti nobenega dvoma, da je funkcioniranje v angleščini conditio sine que non za sodobno znanost, ne le pri nas, temveč povsod po svetu. Ne oporekamo torej potrebi, da se z visokim številom točk ovrednoti objava člankov slovenskih raziskovalk in raziskovalcev v mednarodno relevantnih znanstvenih revijah. Ogorčeno pa nasprotujemo razvrednotenju člankov tistih znanstvenic in znanstvenikov, ki zaradi narave svojega raziskovalnega in pedagoškega dela svoje analize pišejo in objavljajo v slovenščini.” Gosta sta profesor za področje računalništva in informatike akad. dr. Ivan Bratko in profesor za sodobno filozofijo in filozofijo kulture ter znanstveni svetnik na INR dr. Dean Komel, člana komisije, ki imata različna stališča. Izjava zoper razvrednotenje slovenskega znanstvenega jezika – z odgovori
1983 Cerknica – Ravnateljica s sodelavci

1983 Cerknica – Ravnateljica s sodelavci

Stare slike (Cerknica), 25. marec 2019 ― Ob koncu šolskega leta 1983 je na šolskem vrtu cerkniške šole nastala današnja slika. Takratna ravnateljica Marija Lavrenčič slikana v družbi učiteljev višje stopnje, knjižničarke, treh kuharic in hišnika. Spominska slika, ki še kako obudi spomine na lepe čase. Čase, ko si se v službi dobro počutil med svojimi sodelavci, ko je celoten kolektiv dihal […]

25. marca 1845 se je v Krašnji rodil Josip Podmilšak, imenovan tudi Andrejčkov Jože, slovenski pisatelj.

Kamra.si, 25. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. marca 1845 se je v Krašnji rodil Josip Podmilšak, imenovan tudi Andrejčkov Jože, slovenski pisatelj. Umrl je  24. decembra 1874 v Ljubljani. Po domači šoli, ki jo je oskrboval župnik Jurij Varl, je Jože ostal doma, šele ko je Varl obljubil svojo podporo, so dečka poslali v Lj.; 1859/60 je pod Martinom Ivanetičem dovršil 4. razr. normalke in 1860 stopil v gimn. Ker ga niso sprejeli v Alojzijevišče, se je preživljal z instrukcijami. Začetki slov. političnega življenja so močno vplivali na precej starega gimnazijca; v 4. šoli je začel pisati za Tomšičevo Torbico in A. Janežiča; učil se je tudi češčine in poljščine, a manj uspešen je bil njegov šolski napredek: v 1. poll. 7. šole 1867 je padel v grščini in naravoslovju, in ker je neopravičeno izostajal, je imel slab red tudi v vedenju. Že je hotel šolo obesiti na klin, A. Janežič pa ga je pregovoril, da je sklenil dovršiti gimnazijo (prim. pismo 17. 2. 1867, LZ 1884, 602).   

25. marca 1906 se je v kraju Brunshaupten/Kühlungsborn (Nemčija) rodila Thea Schreiber Gamelin

Kamra.si, 25. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. marca 1906 se je v kraju Brunshaupten/Kühlungsborn (Nemčija) rodila Thea Schreiber Gamelin.  Umrla je 26. maja 1988 v Celju.  Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti l. 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj - en cilj je l. 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise  Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931-1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila  k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.

25. marca 1756 je v Mariboru umrl Jožef Straub, baročni kipar

Kamra.si, 25. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. marca 1756 je v Mariboru umrl Jožef Straub, baročni kipar.  Rodil se je 17. marca 1712 v kraju Wiesensteig (Nemčija). Straub izhaja iz pomembne srednjeevropske kiparske družine. Po začetnem šolanju v očetovi delavnici v Wiesensteigu je verjetno nadaljeval delo pri bratu Filipu Jakobu v Gradcu. Na Slovenskem se prvič omenja 1736, ko je delal kot pomočnik ljubljanskega kiparja Henrika Löhra, s katerim pa se je razšel, ker je ustvarjal na svojo roko. Leta 1743 se je kot avtor Kužnega znamenja prvič pojavil v Mariboru. Tu se je leta 1746 poročil z Marijo Jožefo Cowalter. Po Straubovi smrti je kiparsko delavnico prevzel njegov pomočnik Jožef Holzinger.  Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jožef_Straub  Priporočamo tudi: - https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka/1700-1800/jozef-straub?tab=collections&authorId=3316 - https://www.slovenska-biografija.si/rodbina/sbi617719/
V Sombotelu že tretjič Dnevi slovenskega filma

V Sombotelu že tretjič Dnevi slovenskega filma

Misli, 25. marec 2019 ― V madžarskem Sombotelu se bodo danes začeli 3. dnevi slovenskega filma, V sklopu dnevov bodo do srede prikazali celovečerna igrana filma Ivan režiserja Janeza Burgerja, Rudar režiserke Hanne Slak, srednjemetražni dokumentarni esej Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina ter kratki film Fountain režiserja Gorana Vojnovića.
Otroci in mediji: Iskanje resnice v svetu novic (poročilo z dogodka)

Otroci in mediji: Iskanje resnice v svetu novic (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 25. marec 2019 ― V četrtek, 21. marca, je v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor o medijski pismenosti, ki sta ga v Evropskem tednu medijske pismenosti organizirala Društvo novinarjev Slovenije in Zavod Časoris. Posebna pozornost pa je bila namenjena knjižici Otroci in mediji: Iskanje resnice v svetu novic, ki jo je napisala urednica in novinarka dr. Sonja Merljak Zdovc. Avtorici so se pridružili štirje sogovorniki, Simon Delakorda iz Inštituta za elektronsko participacijo (INePA), Barbara Kampjut, ravnateljica Osnovne šole Franceta Bevka, Alenka Marovt, novinarka POP TV in avtorica oddaje Dejstva in Tamara Vonta, direktorica direktorata za medije na Ministrstvo za kulturo.

BIO 26: Odprti poziv za bienale oblikovanja

MAO, 25. marec 2019 ― V ospredju 26. bienala oblikovanja (BIO 26) je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe. BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem. K sodelovanju so vabljeni oblikovalci, arhitekti, znanstveniki, umetniki, komunikologi, pedagogi, sociologi, skratka vsi državljani, ki želijo preučiti temeljne strukture proizvodnje in prenosa znanja v družbi od dobe razsvetljenstva naprej. Letošnji bienale bo predstavil šest projektov, ki jih bomo izbrali v okviru oblikovalskega maratona (t. i. designatona). To bo intenziven, aktiven, »sprinterski« tridnevni dogodek, v okviru katerega bodo radovedni in motivirani posamezniki, oblikovalci in neoblikovalci, sodelovali pri oblikovalskih izzivih. Izbrani sodelujoči bodo raziskovali resnične izzive, ki jih bo začrtala kuratorska ekipa bienala v sodelovanju s partnerskimi institucijami: muzejem, knjižnico, univerzo, botaničnim vrtom, domom za starejše občane ter časopisno hišo. Delo v skupinah bo potekalo pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev, ki bodo vodili skupine do predstavitve na razstavi. Mentorji so: Bureau d'études, Futurefarmers, Commonplace Studio, Paolo Patelli, Apolonija Šušteršič, Kathrina Dankl. Kustos bienala je avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler, njegova pomočnica pa je Aline Lara Rezende. Rok za prijavo je 21. april!

BIO 26: Odprti poziv podaljšan do 24. aprila

MAO, 25. marec 2019 ― V ospredju 26. bienala oblikovanja (BIO 26) je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe. BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem. K sodelovanju so vabljeni oblikovalci, arhitekti, znanstveniki, umetniki, komunikologi, pedagogi, sociologi, skratka vsi državljani, ki želijo preučiti temeljne strukture proizvodnje in prenosa znanja v družbi od dobe razsvetljenstva naprej. Letošnji bienale bo predstavil šest projektov, ki jih bomo izbrali v okviru oblikovalskega maratona (t. i. designatona). To bo intenziven, aktiven, »sprinterski« tridnevni dogodek, v okviru katerega bodo radovedni in motivirani posamezniki, oblikovalci in neoblikovalci, sodelovali pri oblikovalskih izzivih. Izbrani sodelujoči bodo raziskovali resnične izzive, ki jih bo začrtala kuratorska ekipa bienala v sodelovanju s partnerskimi institucijami: muzejem, knjižnico, univerzo, botaničnim vrtom, domom za starejše občane ter časopisno hišo. Delo v skupinah bo potekalo pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev, ki bodo vodili skupine do predstavitve na razstavi. Mentorji so: Bureau d'études, Futurefarmers, Commonplace Studio, Paolo Patelli, Apolonija Šušteršič, Kathrina Dankl. Kustos bienala je avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler, njegova pomočnica pa je Aline Lara Rezende. Rok za prijavo je podaljšan do 24. aprila!
še novic