Pokémon Detective Pikachu (2019)

Pokémon Detective Pikachu (2019)

Deseta umetnost, 15. maj 2019 ― Za začetek kratka obrazložitev, preden mi internetna raja začne metati polena pod noge; nisem oboževalec Pokémona oz. njem ne vem praktično ničesar. V pričujoči film sem se spustil brez predznanja oz. kot običajni gledalec, ki ga daje radovednost. Mogoče je to tudi glavni razlog, da me Pokémon Detective Pikachu ni pretirano navdušil. Po ogledu sem […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Last Stand (2013)  Fargo - 1. sezona (2014)  Dobrodošli v Marwenu  The Water Diviner (2014)  [Pozor, hud prizor] - Cat on a Hot Tin Roof (1958) Copyright © Deseta umetnost [Pokémon Detective Pikachu (2019)], All Right Reserved. 2019.

Spoznaj mojo dobro prakso: oživljanje praznih prostorov z ustvarjalnimi dejavnostmi

Inštitut za politike prostora, 15. maj 2019 ― Pridružite se nam na dogodku Spoznaj mojo dobro prakso: oživljanje praznih prostorov z ustvarjalnimi dejavnostmi! 4. junija vas vabimo na študijski obisk v Maribor, kjer se bomo spoznali z dobrimi... The post Spoznaj mojo dobro prakso: oživljanje praznih prostorov z ustvarjalnimi dejavnostmi appeared first on Inštitut za politike prostora.
Korda, Neven (Borghesia) - Dokument. V živo 87-89 (1989) Dokumentarni video

Korda, Neven (Borghesia) - Dokument. V živo 87-89 (1989) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 15. maj 2019 ― Video delo je del kompilacije glasbenih spotov skupine Borghesia z naslovom "Triumf želje" (Dokument, G.U.M., Poppers, Triptih Bodočniki, Ni upanja ni strahu, Discipline, Blato, Ona, Venceremos). Kompilacija nadaljuje z ikonografijo, ki je že nakazana na kompilaciji glasbenih spotov skupine Borghesia "Tako mladi", vendar je tokrat oblikovno in tehnično že bolj dodelana. Izšla v okviru Založbe FV leta 1989 in se je uspešno distribuirala po alternativnih kanalih. Videi so svojevrst...

Umrl je srbski igralec Mihailo Miša Janketić

SiGledal Novice, 15. maj 2019 ― V Beogradu je danes v 81. letu starosti preminil eden največjih srbskih in jugoslovanskih igralcev Mihailo Miša Janketić, so sporočili iz Jugoslovanskega dramskega gledališča (JDP) v Beogradu. Odigral je več kot sto gledaliških vlog, večinoma v JDP, a je močno sled pustil tudi na filmu, televiziji in radiu.

Razstava Naši mejniki

Kamnik.info, 15. maj 2019 ― Na današnji dan je v Maistrovi rojstni hiši potekalo odprtje razstave, ki nosi naslov Naši mejniki – Boji za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja, s katero obeležujemo spomine izpred sto let, ko so nastajale nove meje in nove države. Del razstave je, kakor pove podnaslov, namenjen fantom in možem z nekdanjih občin ...
Premiera Gounodeve opere Faust

Premiera Gounodeve opere Faust

SNG Maribor, 15. maj 2019 ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 17. maja 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija.
Majski salon ZDSLU se letos posveča slikarstvu v razširjeni obliki

Majski salon ZDSLU se letos posveča slikarstvu v razširjeni obliki

Misli, 15. maj 2019 ― V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo drevi odprli Majski salon ZDSLU 2019 in razglasili nagrajence. Letošnji salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) se posveča slikarstvu, ki, kot je na današnji novinarski konferenci povedal idejni vodja letošnjega salona akademski slikar Bojan Gorenec, ostaja še kako živo.

Mariborska Opera z novo postavitvijo Fausta

SiGledal Novice, 15. maj 2019 ― V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo v petek, 17. 5., premierno uprizorili opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. "Faust je večna zgodba o iskanju trenutka, resnice, večne mladosti. Gre za vprašanja, ki so aktualna vedno bila in vedno bodo," je poudarila sopranistka Sabina Cvilak.
Umrl je srbski igralec Mihailo Miša Janketić

Umrl je srbski igralec Mihailo Miša Janketić

Planet Siol.Net, 15. maj 2019 ― V Beogradu je danes v 81. letu starosti preminil eden največjih srbskih in jugoslovanskih igralcev Mihailo Miša Janketić, so sporočili iz Jugoslovanskega dramskega gledališča (JDP) v Beogradu. Odigral je več kot sto gledaliških vlog, večinoma v JDP, a je močno sled pustil tudi na filmu, televiziji in radiu, so dodali.

Aktualne MEDIA priložnosti na festivalu v Cannesu

CED, 15. maj 2019 ― Evropska komisija na 72. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu (14.– 25. maj) vabi strokovno javnost na Evropski filmski forum o evropskih filmskih talentih in druge priložnosti za razpravo o aktualnih temah na MEDIA stojnici. Na festivalski tržnici in drugih platformah bodo tudi slovenski MEDIA talenti in filmi.
Sardščina – najstarejša hči latinščine

Sardščina – najstarejša hči latinščine

ARS Jezikovni pogovori, 15. maj 2019 ― Sardščina je bila prva med romanskimi jeziki, ki se je odcepila od latinščine in stopila na pot samostojnega razvoja. Sardski jezik oziroma limba sarda, kot mu pravijo domačini, prebivalci drugega največjega otoka v Evropi, je samostojen jezik in ne, kot bi lahko kdo zmotno mislil, dialekt italijanščine. Na to, kakšne so specifike sardščine, do kakšnih odkritij pridemo, ko jo primerjamo z drugimi romanskimi jeziki, kaj je o sardščini mislil znameniti Dante, kakšno jezikovno politiko vodi Italija do tega manjšinskega jezika in o stopnji njegove ogroženosti, bomo med drugim skušali odgovoriti v tokratni oddaji. Sardski jezik nam bo predstavila doc. dr. Agata Šega.

Majski salon ZDSLU se letos posveča slikarstvu v razširjeni obliki

Misli, 15. maj 2019 ― V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo drevi odprli Majski salon ZDSLU 2019 in razglasili nagrajence. Letošnji salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) se posveča slikarstvu, ki, kot je na današnji novinarski konferenci povedal idejni vodja letošnjega salona akademski slikar Bojan Gorenec, ostaja še kako živo.
Joe Summers | The Last Of England – live score

Joe Summers | The Last Of England – live score

Cirkulacija 2, 15. maj 2019 ― Friday 17th May 2019 at 20.00 at Cirkulacija 2 Tobačna Ljubljana – Welcome to the second artistic action by Joe Summers! The Last Of England (dir. Derek Jarman) – live score Joe Summers, Tom Summers & Rosa Irwin-Clark provide a newly developed experimental score for Derek Jarman’s seminal film ‘The Last of England’ (87 min). Originally released in 1987, the film is a personal commentary on the decline of England & a dark meditation on the Thatcher years – a regime that ...
MATJAŽ FARIČ: TELO JE POMEMBEN DEL JEZIKA VSAKE PREDSTAVE

MATJAŽ FARIČ: TELO JE POMEMBEN DEL JEZIKA VSAKE PREDSTAVE

Revija Primus, 15. maj 2019 ― Intervju pripravila in uredila Jasmina Založnik Osrednje mesto šeste edicije Tedna ljubiteljske kulture (TLK) prevzema ples, s katerim bo obarvano tudi večje število dogodkov vključno z otvoritveno slovesnostjo, ki se bo tokrat odvila 16. maja v Murski Soboti, od koder prihaja tudi letošnji ambasador TLK – Matjaž Farič. Matjaž Farič (1965), plesalec, koreograf, režiser, plesni ...
V Ljubljani odprli 24. slovenske dneve knjige

V Ljubljani odprli 24. slovenske dneve knjige

Misli, 15. maj 2019 ― Z besedami pesnika Tomaža Šalamuna v recitalu Človek naj bo sojen po sanjah, ki so ga izvedli Maja Gal Štromar, Jasna Žitnik in Andrej Marinčič, so pred Moderno galerijo v Ljubljani odprli 24. slovenske dneve knjige. Do sobote zvečer bo na stojnicah pod šotorom razstavljalo skoraj 30 založnikov, pripravili so tudi spremljevalni program.

Neizprosna darežljivost s prostorom

OUTSIDER, 15. maj 2019 ― Pravzaprav živimo v globalno arhitekturno siromašni dobi, v kateri so stara pravila igre upehana, odvečna, netrajnostna in naravnost rečeno škodljiva. Kljub temu so vedno znova ponovljena, njihov tempo pa je še stopnjevan: količina ulitega betona v hitro rastočih mestih je obratno sorazmerna z miselnim naporom, ki je potreben, da bi na novo zastavili naloge arhitekture… The post Neizprosna darežljivost s prostorom appeared first on OUTSIDER.
Prostori, ki jih zapuščamo

Prostori, ki jih zapuščamo

ARS Arsov forum, 15. maj 2019 ― Neposredni prenos s festivala 24. Slovenski dnevi knjige V okviru letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige je izšla zbirka esejev različnih avtorjev (Mohamad Abdulmonaem, Gabriela Babnik, Esad Babačić, Jan Krmelj, Muanis Sinanović, Dimitrij Rupel), ki skozi besedo tematizirajo izkušnjo zapuščanja prostora, kar se navezuje na osrednji slogan festivala Slovenski dnevi knjige: Prostori, ki jih zapuščamo. Kot je zapisala Gabriela Babnik, programska vodja festivala: “Poraja se torej vprašanje, kako je z nostalgijo do zapuščenega prostora. In kakšen je prostor, v katerega vstopamo? Mar ne gre tu tudi za odpiranje eksistenčnega vprašanja, ki je vprašanje gotovosti in varnosti? Za milijone ljudi po svetu, med njimi pisatelji in pisateljice niso izjeme, bivanje v prostoru, v katerega so bili narojeni, pomeni privilegij. Tu se odpira vprašanje doma: kaj je dom? Še najpomembnejše pri zapuščanju prostorov je to, da ne sugerira le zaziranja v preteklost, pač pa predvsem v prihodnost. V kakšne prostore vstopamo, ko nekaj zapuščamo?” V neposrednem prenosu s festivala pred Moderno galerijo bo Marko Golja v Arsovem forumu gostil pisateljico, literarno kritičarko in prevajalko Gabrijelo Babnik, pisatelja, profesorja sociologije kulture in nekdanjega ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla ter pesnika, pisatelja in literarnega kritika Muanisa Sinanovića. V primeru močnejšega dežja bo dogodek potekal v dvorani Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN na Tomšičevi ulici.
Besedo mladim!

Besedo mladim!

Airbeletrina, 15. maj 2019 ― Besedo imajo mladi. Dialog z generacijo dejavnega nihilizma je precej neobičajno filozofsko besedilo. Vsebuje namreč pisma, ki jih je Galimberti prejel od bralcev modne priloge tednika La Repubblica in njegove odgovore. Nenavadno je verjetno že to, da mednarodno uveljavljen filozof prevzame vlogo nekakšne »tetke Justi« ali »svetovalca« iz rubrike zaupnost ali kakšne druge s podobno neizvirnim imenom. Hkrati pa ni nezanimivo: predstavlja namreč način vstopa filozofije – običajno zavrnjene kot sanjaške, neživljenjske in distancirane od »resničnih« problemov – v vsakdanje življenje ljudi, ki se sicer z njo morda niti ne bi srečali; vstop filozofije v javni prostor, ki ji sicer le redko preda besedo in ga večinoma obvladujejo najrazličnejši komentatorji, podjetniki, psihologi in »mnenjski voditelji«. In res se knjiga začne precej obetavno, sicer z nekakšnim avtorjevim uvodom, kjer povzema problematike, s katerimi se je srečeval v pismih svojih predvsem mladih bralcev, starih med 15 in 30 let, ter predstavi svoja izhodišča, pogled na sodobnost in vlogo mladih v njej. V temelju Galimbertijevega prizadevanja leži prepričanje, ki ga utemelji že v Grozljivem gostu in se mi zdi v večji meri prepričljivo, namreč da bi morali porast anksioznosti, depre
Prostori, ki jih zapuščamo – 24. Slovenski dnevi knjige

Prostori, ki jih zapuščamo – 24. Slovenski dnevi knjige

ARS Svet kulture, 15. maj 2019 ― Na temo prostora, tako kulturnega kot jezikovnega, so pisali avtorji esejev, zbranih v knjigi, ki je izšla v sklopu festivala. Začel se je festival 24. Slovenski dnevi knjige. V ospredju je knjižni sejem, ki letos prvič poteka na ploščadi pred Moderno galerijo v Ljubljani. V oddaji bomo poročali tudi s filmskega festivala v Cannesu, napovedali bomo premiero predstave Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, ki bo drevi v SNG Nova Gorica in Festival performansa, umetniški odziv na spletne komentarje in sovražni govor, ki so se lani pojavili ob podelitvi nagrad Prešernovega sklada Simoni Semenič in Maji Smrekar, ki bo potekal na Novi pošti in na drugih lokacijah po Ljubljani.

Naši mejniki

Kamra.si, 15. maj 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 15. maja ob 19. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 na odprtje odprtje nove razstave Naši mejniki - boji za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja. V bojih za severno mejo predvsem v letih 1918 do 1919, pa še pozneje, vse do plebiscita na Koroškem leta 1920, so sodelovali tudi fantje in možje iz nekdanjih občin Kamnik in Domžale ter vseh pripadajočih vasi in krajev naokrog. Večina se je borila že na frontah v veliki vojni (1914–1918), največkrat na soški ali pa na vzhodni fronti v Galiciji; nekateri celo na obeh. Nato so po končani vojni, ki jo je Avstro-Ogrska, katere del smo bili do leta 1918 tudi Slovenci, izgubila, kot prostovoljci odšli še na pomoč Maistru v boje za Maribor, južno Štajersko in Koroško; kot so dostikrat rekli in zapisali v svojih dnevnikih ali kratkih pričevanjih o teh zmede, strasti in bridkosti polnih dneh. Raziskovanje, kdo je sodil med borce za severno mejo, se zaplete že na začetku, pri definiciji, glede katere se ne strinjajo niti zgodovinarji, kaj šele povsem običajni ljudje; med njimi tudi potomci borcev za severno mejo, s katerimi smo za razstavo Naši mejniki (naslov smo si izposodili iz Maistrove pesmi) s filmsko kamero posneli tudi portrete o borcih za severno mejo oz. Maistrovih borcih. Tako so jih vsi sogovorniki tudi imenovali. Kar je prav gotovo zanimivo, saj so hkrati omenjali, da so se njihovi očetje, dedje in strici borili na Koroškem ali pa so celo vedeli in imeli tudi pisne dokaze, da je bil njihov poveljnik znani mladi Maistrov sodelavec Franjo Malgaj iz Šentjurja pri Celju in ne sam Maister. Po vsem tem lahko sklepamo, kako karizmatična in vodilna osebnost je bil v prelomnih časih od leta 1918 do leta 1920 Rudolf Maister, ki je vojake po štiriletni vojni prepričal, da se morajo vrniti na bojišče: tokrat za njihovo pravo domovino. Kamniško-domžalskih borcev za severno mejo s seznama za zbornik leta 1979, ki ga je pripravil Janko Kuster, je malo manj ko

Pregledna razstava Rada Jeriča

Kamra.si, 15. maj 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas v četrtek, 23. maja 2019, ob 18. uri vabi v Miheličevo galerijo na Ptuju na odprtje pregledne razstave akademskega slikarja Rada Jeriča, s poudarkom na aktualnem ustvarjalnem obdobju iz let 2018 in 2019.  Slikarski svet Rada Jeriča je prežet z neusahljivo ustvarjalno energijo ter v celoti posvečen naravi in njeni eruptivni mogočnosti v cikličnem ponavljanju rojstva in smrti. Vsaka njegova slika vzbudi čustva in nas vodi k razmišljanju, zato je vredna naše pozornosti. Ker nas ne pusti hladnih, neprizadetih, nedotakljivih. Odzvanja. Najprej navznoter in potem navzven, v svet ...(Stanka Gačnik) razstava bo na ogled do 30. junija 2019.

Feministična tura: Od čarovnic do podjetnic – prezrta ženska polovica Ljubljane

OUTSIDER, 15. maj 2019 ― Za poltretji kilometer heroin Nad kavarniškimi mizami se sukljajo kolobarčki dima iz pip in cigar, slišati je šuštenje papirja časopisov, razpetih na lesena držala, ki jih gospodje listajo. Pred njimi so skodelice kave ali kozarčki česa močnejšega, mrmrave razprave se včasih dvignejo do glasnejših tonov in potem spet, kot tok kakšne lenobne reke, zamrejo. Skozi… The post Feministična tura: Od čarovnic do podjetnic – prezrta ženska polovica Ljubljane appeared first on OUTSIDER.
Ivan Štuhec: Quo vadis Evropa

Ivan Štuhec: Quo vadis Evropa

Časnik, 15. maj 2019 ― Če bodo Orbana vrgli iz EPP, potem bomo dobili Evropo dveh pljučnih prekatov, ki bo vedno bolj dihal vsak zase. Janez Pavel II., ki ima velike zasluge za združitev Evrope, bo v nebesih žalostno gledal, kako njegova Evropa ne diha z obema poloma pljuč.    The post Ivan Štuhec: Quo vadis Evropa appeared first on Časnik.
Kopija Ljubimca lady Chatterley ne sme zapustiti Združenega kraljestva

Kopija Ljubimca lady Chatterley ne sme zapustiti Združenega kraljestva

Misli, 15. maj 2019 ― Britanski minister za kulturo Michael Ellis je sklenil, da iz države začasno prepove odnesti zgodovinsko kopijo romana Ljubimec lady Chatterley Davida Herberta Lawrencea. Za ohranitev kopije v Veliki Britaniji se je odločil po tem, ko so jo oktobra lani pri avkcijski hiši Sotheby's prodali za 56.250 funtov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15. maja 1989 je na Ptuju umrla Štefka Cobelj, etnologinja in umetnostna zgodovinarka

Kamra.si, 15. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. maja 1989 je na Ptuju umrla Štefka Cobelj, etnologinja in umetnostna zgodovinarka. Rodila se je 18. decembra 1923 v Oblakih pri Juršincih. Rodila se je kot najstarejši otrok v družini z osmimi otroki. Starši so želeli, da bi se izučila trgovine in doma prevzela vodenje trgovine z mešanim blagom, sama pa je želela nadaljevati s šolanjem. Te načrte je pretrgala druga svetovna vojna, ko so trgovino ukinili, Štefka Cobelj pa se je pridružila osvobodilnemu gibanju in kot partizanska Zora delovala v Majšperku in okolici, kjer je imelo odporniško gibanje močno oporišče. Po koncu vojne se je zaposlila v Mariboru, kjer je ob delu obiskovala gimnazijo in maturirala leta 1949. Zatem je odšla na študij novinarstva na Novinarsko-diplomatski šoli Beogradu (1950-52), po ukinitvi le-te pa se je preusmerila na Filozofsko fakulteto v Beogradu in leta 1958 končala študij umetnostne zgodovine. Doktorat iz umetnostne zgodovine je opravila na Filozofski fakulteti v Ljubljani leta 1965 s temo Franc Mihael in Janez Andrej Strauss v okviru baroka na Slovenskem Štajerskem. Disertacija je izšla tudi v knjižni obliki pri Založbi Obzorja Maribor leta 1967, v nemškem jeziku pa v Celovcu leta 1969. Na Filozofski fakulteti v Beogradu je študirala tudi etnologijo in leta 1973 študij končala z magistrsko nalogo Ivanjica s osvrtom na Moravički kraj.

15. maja 1864 se je v Celju rodil Vatroslav Ignacij Oblak, slovenski jezikoslovec

Kamra.si, 15. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. maja 1864 se je v Celju rodil Vatroslav Ignacij Oblak, slovenski jezikoslovec. Umrl je 15. aprila 1896 v Celju. Starša (oče podobar, mati gospodinja) sta se priselila v Celje iz Poljanske doline, tako da je bil sin že rojen v Celju. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je dokaj neuspešno obiskoval v domačem mestu in majhna zanimivost iz tega obdobja je, da je najslabše ocene prejemal ravno iz slovenskega in latinskega jezika. V višjih razredih gimnazije se je njegov odnos do predmetov očitno menjal, saj je veljal za »liderja« slovenskih dijakov, ki so se pogosto sestajali v njegovi podstrešni sobici. Zaradi cesarske himne, ki so jo na cesaričin god pri šolski maši zapeli v slovenskem jeziku (k temu je nagovoril gimnazijski zbor), so ga izključili iz vseh gimnazij v avstrijskem delu monarhije; maturo je tako moral opravljati v Zagrebu.
V Ljubljani začetek Slovenskih dnevov knjige

V Ljubljani začetek Slovenskih dnevov knjige

Misli, 15. maj 2019 ― V Ljubljani se danes začenjajo 24. Slovenski dnevi knjige. Knjižni sejem bo letos prvič potekal na ploščadi pred Moderno galerijo, kjer bo opoldne tudi uradno odprtje dnevov. Razen prizorišča sejma je novost letošnje izdaje tudi premik v drugo polovico maja, s čimer želijo organizatorji ujeti predpoletno sezono kupovanja knjig.
ZBG - Združeni briški glasbeniki

ZBG - Združeni briški glasbeniki

SIGIC - Novice, 15. maj 2019 ― Združeni briški glasbeniki – Z.B.G. je medgeneracijski projekt, ki združuje več kot 40 sodelujočih briških glasbenikov. S skupnim sodelovanjem, ki je začelo že leta 2010, je danes nastalo 18 avtorskih skladb. Vse te skladbe smo tudi končno zabeležili na zgoščenko, katera bo predstavljena skupaj s velikim koncertom, 24. maja, pred Vilo Vipolže.
še novic