Mini kinoprojektor

Mini kinoprojektor

Kinodvor, 22. december 2020 ― V kinu je luč nadvse pomembna. Brez snopa svetlobe, ki sveti skozi filmski projektor, v kinu ni filma. Enostaven mini kinoprojektor pa si lahko izdelate tudi kar sami doma.

Film o razstavi Staneta Kosmača in pogovor z avtorjem

Muzej Žiri, 22. december 2020 ― V petek, 9. oktobra 2020, smo odprli razstavo akademskega slikarja Staneta Kosmača. Žal smo razstavo zaradi znanih razlogov kmalu tudi zaprli in zdaj v Muzeju Žiri čaka na bolj zdrave čase, ko bo ogled spet mogoč. Odprtje razstave je posnel Darjan Kacin in oblikoval kratki dokumentarni film, ki bo premierno predvajan v torek, 22. decembra […]

Pester božični spored na družbenih omrežjih

SNG Maribor, 22. december 2020 ― Letošnji veseli december in predvsem božične praznike, ki si jih bomo prav gotovo zapomnili po socialni distanci in zaprtih gledaliških dvoranah, bodo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor polepšali s serijo treh 'streamingov'. Božični koncert Zbora Opere, glasbenoplesno uprizoritev Nanine pesmi in Božični baletni gala koncert si bo mogoče ogledati na družbenih omrežjih Facebook in Youtube kanalu Slovenskega narodnega gledališča Maribor.
Koledar Malega mojstra

Koledar Malega mojstra

SEM, 22. december 2020 ― Mali mojster bo v Slovenskem etnografskem muzeju kmalu odprl svojo delavnico PRI MALEM MOJSTRU. Namenjena bo otrokom in družinam za aktivno spoznavanje različnih obrti in dejavnosti. Za začetek je pripravil koledar. Koledar ima dvanajst barvitih ilustracij Malega mojstra, ki lončari, izdeluje cvetje iz papirja, kleklja, barva pirhe, čebelari, izdeluje glasbila, slamnike in lesene igrače, kuha, pletari, tke in izdeluje srčke. Posebnost koledarja je, da na njem vsak sam označuje zanj pomembne dneve. Zato se koledar lahko uporablja več let. Koledar Malega mojstra naj bo navdih za ustvarjanje in razmišljanje o kulturni dediščini. *Koledar Malega mojstra stane 9 eur in ga lahko kupite na recepciji Slovenskega etnografskega muzeja ali naročite: trgovina@etno-muzej.si. Bum, au! Mojstrski pozdrav!  Mali mojster Koledarček objave filmov 1. januar: Delam skledo … Pridem 1. januarja s filmom PRI LONČARJU. 1. februar: Sem v cvetju … Pridem 1. februarja s filmom IZDELOVANJE CVETJA IZ PAPIRJA. 1. marec: Klekljam ... Pridem  1. marca s filmom PRI KLEKLJARICI. 1. april: Barvam pirhe … Pridem 1. aprila (ampak zares!) s filmom OKRAŠEVANJE PISANIC. 1. maj: Pomagam čebelarju … Pridem 1. maja s filmom SLIKANJE PANJSKIH KONČNIC. 1. junij: Vadim igranje na bas ... Pridem 1. junija s filmom IZDELOVANJE GLASBIL. 1. julij: Sem v deželi klobučariji ... Pridem 1. julija s filmom PRI SLAMNIKARKI. 1. avgust: Spoznavam vrste lesa … Pridem 1. avgusta s filmom PRI MIZARJU. 1. september: Mmm, dobro je …  Pridem 1. septembra s filmom PRI KUHARICI. 1. oktober: Pletem … Pridem 1. oktobra s filmom PRI PLETARJU. 1. november: Tkem … Pridem 1. novembra s filmom PRI TKALKI. 1. december: Delam srčke … Pridem 1. decembra s filmom PRI LECTARJU. Bum, au! Mojstrski pozdrav!  Mali mojster
Neda Rusjan Bric za STA: Pred Novo Gorico so štiri leta trdega dela

Neda Rusjan Bric za STA: Pred Novo Gorico so štiri leta trdega dela

Misli, 22. december 2020 ― Pred nami so štiri leta trdega dela, narejena je bila le osnova, je po izboru Evropske prestolnice kulture (EPK) v Sloveniji leta 2025 za STA povedala Neda Rusjan Bric, vodja skupine, ki je pripravljala novogoriško kandidaturo. Veliko je takih dogodkov, ki zahtevajo dve, tri leta predhodnega dela, leta 2025 pa je predviden le dogodek.
Pesnica Neža Maurer praznuje 90 let

Pesnica Neža Maurer praznuje 90 let

Misli, 22. december 2020 ― Devetdeset let je danes dopolnila pesnica z izjemnim ustvarjalnim opusom za otroke in odrasle Neža Maurer. Kar 450 njenih otroških pesmi je uglasbenih, na radiu pa je bilo izvedenih več kot 80 njenih otroških iger in oddaj. Ob jubileju že poteka spletni dogodek #90letNežeMaurer s posnetki njenih pesmi, ki jih berejo slovenski igralci in igralke.
2021

2021

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. december 2020 ― Vsem našim partnerjem, ustvarjalcem, uporabnikom arhivskega gradiva in njihovim najbljižjim ob izteku leta iz Hiše pisanih spominov voščimo lepe praznike in vse najboljše v 2021! Naj bo zdravo, uspešno in naj steče po vaših pričakovanjih! Ekipa pisanih spominov The post 2021 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

2021

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. december 2020 ― Vsem našim partnerjem, ustvarjalcem, uporabnikom arhivskega gradiva in njihovim najbljižjim ob izteku leta iz Hiše pisanih spominov voščimo lepe praznike in vse najboljše v 2021! Naj bo zdravo, uspešno in naj steče po vaših pričakovanjih! Ekipa pisanih spominov The post 2021 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Božič pri Vurnikovih – fotografija družine dr. Stanka Vurnika kot vir za motiv Gasparijeve razglednice

Božič pri Vurnikovih – fotografija družine dr. Stanka Vurnika kot vir za motiv Gasparijeve razglednice

SEM, 22. december 2020 ― Dr. Stanko Vurnik (1898 – 1932) je bil prvi kustos, ki se je leta 1924 zaposlil v tedanjem Kraljevem etnografskem muzeju in v njem deloval do prerane smrti leta 1932. V njegovi zapuščini, ki jo hrani Slovenski etnografski muzej, je osebni fond dvainštiridesetih negativov na steklenih ploščah z motivi družine in s prijatelji ter s fotografijo z motivom Vurnikove mlade družine ob božičnem drevescu. Navada postavljanja in okraševanja božičnih dreves je bila najprej značilna za naša mestna okolja in se je množično začela širiti na podeželje šele po 2. svetovni vojni. Zato ne preseneča, da je slikar motiv božičnega drevesa umestil v interier meščanske družine. Upodobitev na razglednici, ki jo je leta 1936 založila Družba sv. Cirila in Metoda, je po vseh sestavinah (prostor, osebe, oblačilni videz) ena najbolj dokumentarnih iz celotnega Gasparijevega opusa razglednic za razliko od večine drugih, v kmečko okolje postavljenih motivov, naslikanih na način »tipizacije našega narodnega življenja", o kateri je govoril tudi sam Gaspari. Če primerjamo razglednico s fotografijo Vurnikove družine, lahko kaj hitro ugotovimo podobnosti, pa tudi drobne razlike. Spričo dejstva, da sta na fotografiji zakonca Vurnik z enim, na videz približno pol leta starim prvim sinom, rojenim 21. maja 1928, je bila fotografija posneta konec leta 1928 ali v začetku leta 1929. In skoraj ne more biti dvoma, da je Maksim Gaspari, ki se je v Etnografskem muzeju zaposlil leta 1928, za predlogo za eno od svojih razglednic, uporabil fotografijo sodelavčeve družine. Več o tem v člankih Bojane Rogelj Škafar Fotografija družine Vurnik kot vir za motiv Gasparijeve razglednice. V: Etnolog 12 (2002), s. 301-303 in Dr. Stanko Vurnik (1898-1932): ob stoletnici rojstva. V: Etnolog 8 (1998), s. 441-461.

Stoletnica Rapalske pogodbe – Maister predsednik jugoslovanskih pogajalcev na gradu Snežnik

Medobčinski muzej Kamnik, 22. december 2020 ― Letos je med kar nekaj pomembnimi stoletnicami v slovenski zgodovini tudi stoletnica podpisa Rapalske pogodbe, to je bilateralne pogodbe, ki sta jo 12. novembra 1920 v Rappalu podpisali Kraljevina SHS in Kraljevina Italija. S tem dokumentom je bila določena meja med državama. Pod Italijo so tako prišli Goriška z Istro, precejšen del Kranjske (Bela peč), […] The post Stoletnica Rapalske pogodbe – Maister predsednik jugoslovanskih pogajalcev na gradu Snežnik appeared first on MM:K.

Filmarija #003: Dekleta ne jočejo

Društvo slovenskih režiserjev, 22. december 2020 ― Izšla je tretja epizoda podkasta Filmarija. Najdete jo tukaj. Kaj je za slovenski film in ženski lik v slovenskem filmu pomenil Varuh meje Maje Weiss? Ste vedeli, da je bil to prvi slovenski film, ki ga je režirala ženska, in to šele leta 2002? Kakšen dostop imajo režiserke do možnosti ustvarjanja, kdo in kako ustvarja ženske like, […]

Covid-19 kot izziv Franja Centrih, direktorica UPI – Ljudska univerza Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. december 2020 ― Veliko prilagoditev in novih načinov dela zahteva tudi učenje in izobraževanje, zato je bila gostja predzadnje pogovorne oddaje v letu 2020 Covid-19 kot izziv Franja Centrih, direktorica UPI – Ljudska univerza Žalec. Z njo se je pogovarjala Jolanda Železnik. Uvodoma je gostja predstavila organiziranost, poslanstvo, vizijo in cilje zavoda, ki ga vodi. V nadaljevanju pa je spregovorila o spremenjenem načinu dela, ki ga obdobje razglasitve epidemije pogojuje tudi UPI – ljudski univerzi Žalec. Bistveno spremenjene okoliščine izvajanja izobraževanja odraslih so zahtevale kar nekaj prilagoditev. Na daljavo izvajajo formalne izobraževalne programe, kot ...

Pismo igralcem Slovenskega stalnega gledališča Trst

SiGledal Novice, 22. december 2020 ― Vrata slovenskih gledališč so zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo in odri samevajo. Gledalci pa v času zaustavitve v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Nataša Močnik piše igralcem Slovenskega stalnega gledališča Trst.
1936 Rakek – Očala Aviator

1936 Rakek – Očala Aviator

Stare slike (Cerknica), 22. december 2020 ― Očala Ray-Ban 3139 Shooter (leče G-15) z etuijem, kupljena v Andori leta 1986. Poleg je tudi deklaracija v kateri piše: »RB-3 zelena stekla imajo vpojnost svetlobe, uravnoteženo z občutljivostjo očesa na barve za največjo ostrino. 71% vidna absorpcija svetlobe, 100% ultravijolična zaščita.« Sončna očala Aviator ali po domače pilotska očala je leta 1936 razvila družba […]
Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 2

Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 2

SLOGI, 22. december 2020 ― Gledališče je v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja doživelo paradigmatski prelom, ki v veliki meri določa njegov razvoj še dandanes. Kot oder postavlja dramska besedila v nove vloge, tako nove dramske pisave postavljajo gledališče pred nove izzive. Prav te prehode in širjenje ustvarjalnih možnosti prevprašujejo razprave v tokratni številki Amfiteatra. Anna Maria Monteverdi se […] The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 2 appeared first on SLOGI.
New York med pandemijo zavzeli grafiti

New York med pandemijo zavzeli grafiti

Misli, 22. december 2020 ― Grafiti so del New Yorka že več kot pol stoletja, posebej pa so se razcveteli v času koronavirusne pandemije. Za nekatere so znak dekadence, za druge pa znamenje vitalnosti. Poleg trgovin kot platno za grafite delujejo zidovi, mostovi in pločniki, od začetka meseca pa ima nove barve tudi 34 vagonov podzemne železnice.

22. decembra 1825 je na Umbarju umrl Andrej Šuster – Drabósnjak, koroški bukovnik, pesnik in ljudski dramatik

Kamra.si, 22. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. decembra 1825 je na Umbarju umrl Andrej Šuster – Drabósnjak, koroški bukovnik, pesnik in ljudski dramatik.Rodil se je 6. maja 1768 na Drabosinjah pri Vrbskem jezeru.  Bil je koroški bukovnik, pesnik in ljudski dramatik. Kmetoval je na svoji domačiji in ob tem pisal pesmi, prevajal in prirejal nabožne ljudske igre. Veliko se je ukvarjal tudi s prodajo in širjenjem knjig, zato je imel večkrat težave z oblastmi. O njegovi mladosti vemo zelo malo. Ni znano, ali je obiskoval šolo. Po smrti cesarice Marije Terezije je bila na Koroškem ustanovljena ljudska šola in Jožef II je vpeljal obvezno šolanje za dečke v starosti od 6-12 let. Takrat pa je bil Andrej star že 12 let. Možno je tudi, da je obiskoval nemško šolo v Vrbi. Ker pa je živel ob narodnostni meji, se je dobro naučil obeh jezikov, zato je lahko prevajal tudi težja besedila. Poročil se je 1793. leta z Nežo Weiss in rodilo se jima je kar enajst otrok. Nemirni in razgibani časi, vojne, lakota in nalezljive bolezni so mu preprečevali dobro kmetovanje. Le-temu se je delno posvečal, saj se je ukvarjal s tiskom in razpečavanjem svojih in tujih knjig. Šuster se je ukvarjal tudi s poslikavami panjev (panjske končnice). Bil je tudi urar-samouk. Ob koncu življenja si ni več opomogel iz denarnih težav. Tolažbo je iskal v branju svetega pisma, premišljevanjih o Jezusovem trpljenju in Marijini žalosti.

22. decembra 1966 je v Ljubljani umrla Mira Pregelj, slovenska slikarka

Kamra.si, 22. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. decembra 1966 je v Ljubljani umrla Mira Pregelj, slovenska slikarka. Rodila se je 13. septembra 1905 v Ljubljani.  Družina Pregelj je do leta 1915 živela v Trstu, nato pa se je preselila v Ljubljano, kjer se je Mira vpisala na Kraljevo višjo realko. Zrelostni izpit je opravila junija 1922, ko še ni bila stara 17 let. Oče jo je vpisal v Kraljevo umetniško akademijo v Zagrebu. Ohranjeno je njeno diplomsko delo Ciganka (1926, olje). Po diplomi ji je oče plačal študijsko popotovanje po Italiji.  Kasneje se je Mira preselila nazaj v Litijo in začela ustvarjati. Tik pred drugo svetovno vojno je leta 1940 oče umrl, februarja 1945 pa so ustaši v Zagrebu zaradi suma sodelovanja s partizani obesili njenega brata Slava.

22. decembra 1877 je v Šmartnem pri Litiji umrl Fran Serafin Adamič, skladatelj, učitelj in organist

Kamra.si, 22. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. decembra 1877 je v Šmartnem pri Litiji umrl  Fran Serafin Adamič, skladatelj, učitelj in organist. Rodil se je 4. septembra 1830 v Ljubljani.  Ljudsko šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, kjer se je učil tudi glasbe. Učiteljsko pripravnico je zaključil leta 1847. Kot učitelj je najprej služboval v Škofji Loki in nato od leta 1849 v Šmartnem pri Litiji, kjer je bila tedaj enorazrednica v tako imenovani stari mežnariji. Šolo štirirazrednico so ustanovili leta 1876. Vodil jo je le malo časa, saj ga je 22. decembra 1877 zadela kap.
še novic