Bi se nam pridružil?

Koridor, 30. december 2020 ― Pri Koridorju ponovno iščemo nove sile. Kdor se želi preizkusiti v refleksiji kulturnega dogajanja, naj nam piše na koridor.glavnourednistvo@gmail.com. The post Bi se nam pridružil? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
First Cow (2019)

First Cow (2019)

Deseta umetnost, 30. december 2020 ― Režiserka Kelly Reichardt se je v preteklosti že večkrat izkazala kot enako realistična in poetična filmarka, ki jo zanimajo majhne, navidez nepomembne zgodbe “malih” ljudi, pogosto potisnjenih na rob družbe. Eden od njenih zaščitnih znakov so tudi osredotočenost na drobne motive iz narave z močnim liričnim podtonom, ki predstavljajo enega od najpomembnejših pripovednih elementov njenih zgodb. S […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ghostbusters (1984)  Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019)  Zlohotnica: Vladarica zla  [Pozor, hud prizor] - Venom (2018)  Interstellar (2014) Copyright © Deseta umetnost [First Cow (2019)], All Right Reserved. 2021.

Odgovor na obtožbe

Vrabec Anarhist, 30. december 2020 ― V primeru Frankfurta gre samo za to, da so se nasledniki znašli v položaju, ki ga ne obvladujejo, najlažje pa se zdi za to kriviti direktorico, ki so jo sami odstavili sredi intenzivnega dela. The post Odgovor na obtožbe appeared first on Vrabec Anarhist.

A propos: Kultura in turizem; Sax GO, Klopotec, Radol’ca, Okarina in Štala

Radio Kaos, A propos, 30. december 2020 ― To je letošnja zadnja oddaja iz kroga devetih, kolikor smo jih načrtovali pred več kot letom dni, to je v času, ko je bil nek virus s čudnim kraljevskim imenom še tam daleč za devetimi gorami, devetimi vodami in onkraj – Kitajskega zidu. Kronskemu virusu je skoraj uspelo, da razje tudi naš načrt a smo […] The post A propos: Kultura in turizem; Sax GO, Klopotec, Radol’ca, Okarina in Štala first appeared on Radio KAOS.
Online meeting with President of FSK Board Maja Gojković

Online meeting with President of FSK Board Maja Gojković

Forum slovanskih kultur, 30. december 2020 ― Following her appointment as the President of the FSK Board in December 2020, Gaja Gojković, Vice-President of the Government of the Republic of Serbia and Minister of Culture and Information of the Republic of Serbia, held an online meeting with Dr. Andreja Rihter, FSK Director. They discussed the activities in 2021 as well as FSK … Online meeting with President of FSK Board Maja Gojković Read More »

Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020, 4. dan!

Ana Monro, 30. december 2020 ― Četrti festivalski večer (29.12.) smo v okviru prednovoletnega programa Direkt z ul’ce – Ana Mraz 2020 gostili cirkuško skupino Mismo nismo, ki so kot vedno ”postregli” z nepričakovanim! Vabljeni, da se danes, 30.12. ob 18.00, še zadnjič letos priklopite na SIMS, in se z umetniki iz skupine Globus Hystericus odpravite na razburljivo pustolovščino – na Pot v Tadam. ... The post Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020, 4. dan! appeared first on Ana Monro.
Vstopnice za Nažgane pošle

Vstopnice za Nažgane pošle

Kinodvor, 30. december 2020 ― Obveščamo vas, da so vstopnice za spletni ogled filma Nažgani razprodane. Film si boste ob ponovnem odprtju Kinodvora lahko ogledali na velikem platnu. Vstopnice za Kinobalonov silvestrski film Najboljši Sune ostajajo na voljo. Vabljeni k nakupu!
Otepanje v Bohinju

Otepanje v Bohinju

SEM, 30. december 2020 ― Letos, ko naš vsakdanjik in praznik kroji pojav koronavirusa, se marsikaj spreminja in prilagaja trenutnim razmeram. Zagotovo bodo morale svoje aktivnosti prilagoditi tudi fantovske skupine iz Bohinja, ki so pretekla leta po vaseh Zgornje Bohinjske doline pred iztekom starega in prihodom novega leta izvajale šego otepanja. Pri tej šegi fantje povezani v fantovske skupnosti zamaskirani kot koledniki imenovani otepovci ali šeme, obiščejo vse hiše v petih vaseh Zgornje Bohinjske doline (Srednja vas, Studor, Stara Fužina, Bohinjska Češnjica, Jereka), domačinom voščijo srečno novo leto in v zameno sprejemajo darove (klobase, jajca, pijačo, denar). V Stari Fužini in Studorju otepovci domačine obiščejo na praznik sv. Štefana (26 decembra), v Bohinjski Češnjici, Srednji vasi in Jereki pa na silvestrovo (31. decembra). Njihove priprave na vsakoletno šego se pričnejo kak mesec pred otepanjem, ko se fantje zberejo, si razdelijo vloge, določijo vodjo in uredijo kostume. Na dan otepanja se zamaskirajo (ponekod se še vedno preoblečejo v kožuhovinaste oprave in si nadenejo naličja iz kožuhovine in platna) in odidejo do hiš v vaseh po ustaljenem vrstnem redu, da domačini vedo kdaj jih pričakovati. Še vedno velja, da otepovci k hiši prinašajo srečo, če pa kje domačinov ni doma ali jim ne odprejo vrat, jim ponekod na hišna vrata ali pročelje hiše narišejo klobaso. Skupino kolednikov spremlja harmonikaš, njihovi obhodi pa trajajo do poznih večernih ur. Po končanju si fantje darove med seboj razdelijo ali pa koledovanje končajo s skupno pogostitvijo. Enoto Otepanje v Bohinju je Ministrstvo za kulturo na predlog Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Register nesnovne dediščine vpisalo konec leta 2012. Kako je otepanje v vaseh Srednja vas in Bohinjska Češnjica potekalo v letu 2015 si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.
Pomlad, poletje, starost, smrt in večno petje

Pomlad, poletje, starost, smrt in večno petje

LUD Literatura, 30. december 2020 ― Z merjenjem časa je človek vsaj malo poenostavil vrveči kaos okrog sebe, s koledarji pa je čas poimenoval, ga razporedil, popredalčkal in konec koncev udomačil. Podobno je poskušal z besedo, a ta je vedno ostajala neugnana, igriva, polna možnosti in svobode, zato je pričujoči Lunin koledar, praznična pesniška pratika mojstra Borisa A. Novaka, čudovita zmes pesniške besede in sistematičnega časomerstva.

Nulapet 2020 tudi za ŽPZ Kombinat

ŽPZ Kombinat, 30. december 2020 ― Pomembno! FURS bo za določitev zneska donacij iz dohodnine za leto 2020 upošteval vse veljavne zahteve, ki jih bo prejel do 31. maja 2021. Tako se lahko za donacijo dela dohodnine za leto 2020 odločite še do 31. maja 2021. Dragi naši podporniki in podpornice! V letošnjem letu je korona-kriza dodobra načela tudi naše delovanje. […]

Silvestrski večer v gledališču

SiGledal Novice, 30. december 2020 ― Vrata gledaliških hiš so zaradi epidemije že lep čas zaprta za obiskovalce, kar pa ne pomeni, da se za njimi nič ne dogaja. Gledališča tako kot vsako leto tudi letos vabijo, da zadnjo noč iztekajočega se leta preživimo v njihovi družbi, bodisi ob ogledu predstav 'v živo' prek spleta bodisi ob ogledu arhivskih posnetkov. Na portalu SiGledal smo pripravili pregled predstav, ki si jih na silvestrski večer lahko ogledamo iz domačega naslanjača.
AirBeletrinin podkast: Beremo s Suzano Tratnik

AirBeletrinin podkast: Beremo s Suzano Tratnik

Airbeletrina, 30. december 2020 ― Maja in Klara sta se pogovarjali s Suzano Tratnik o njenem novem romanu Pontonski most, ki je pravkar izšel pri založbi Beletrina. Dogaja se v devetdesetih prejšnjega stoletja, v času, ki je kazal dva obraza. Enega z nasmeškom do ušes, na drugem pa se je izrisovala nepoboljšljiva otožnost.
1979 Gorenje Otave – Dedek Mraz

1979 Gorenje Otave – Dedek Mraz

Stare slike (Cerknica), 30. december 2020 ― Osebe na fotografiji so meni, starejši Otavki, težko prepoznavne1. Z leve proti desni v zgornji vrsti stojita Damjan Zalar iz Dolenjih Otav in Joško Koščak iz Gorenjih Otav. V spodnji vrsti stojijo od leve proti desni Brigita Štrukelj, Vesna Doles, za njo Sabina Štrukelj iz Gorenjih Otav, sledi Nataša Koščak iz Pikovnika in Joško Kateren […]

30. decembra 1904 se v Kotljah rodil Ivan Kuhar, kulturni delavec, kmet in aktivist NOB

Kamra.si, 30. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. decembra 1904 se v Kotljah rodil Ivan Kuhar, kulturni delavec, kmet in aktivist NOB. Umrl je 26. junija 1944 na Preškem Vrh. Bil je gospodar na Prežihovi bajti. Osnovno šolo je obiskoval v Kotljah. Potem se je vpisal v kmetijsko šolo v Šentjurju pri Celju, šolanje pa je nadaljeval v Ljubljani in tam dokončal zadružno šolo. Nato je preostanek mladosti preživel v boju za vsakdanji kmečki kruh, saj je bil v tem času edina pomoč materi in očetu pri delu na bajti – bratje so bili namreč že po svetu vsak po svojih opravkih in nalogah. Hitro je osebno in politično dozorel, spoznal krivice velikosrbskega režima in se družil s socialno naprednimi razgledanimi ljudmi.

Musica, noster amor!

Naši zbori, 30. december 2020 ―   Prvo dokumentirano srečanje pod geslom Naša pesem je 12. junija 1932 v Dobrli vasi na Koroškem organiziral župnik Vinko… The post Musica, noster amor! appeared first on Naši zbori.
Danes poslušamo: Ivan Volarič - Feo

Danes poslušamo: Ivan Volarič - Feo

SIGIC - Novice, 30. december 2020 22. decembra je minilo natančno 40 let od kultnega koncerta, ki sta ga v kranjskem Delavskem domu izvedla Marko Brecelj in Ivan Volarič Feo. Čeprav je bil Feo književnik performativne provenience je neizbrisljivo sled pustil tudi v glasbenem svetu.
še novic