WolfWalkers

WolfWalkers

Koridor, 17. maj 2021 ― Letošnja oskarjeva nominiranka, vizualno presunljiva risanka z naslovom WolfWalkers ustvarjalcev še dveh oskarjevih nominirancev, Skrivnost iz Kellsa (2009) in Pesem morja (2014), je preprosta risanka o prijateljstvu med človekom in naravo. The post WolfWalkers appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Štirje slovenski muzeji podpisali sporazum o sodelovanju

Štirje slovenski muzeji podpisali sporazum o sodelovanju

Misli, 17. maj 2021 ― V Pivki so Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodni muzej Slovenije, Tehniški muzej Slovenije in Park vojaške zgodovine podpisali sporazum o organizacijskem, strokovnem, promocijskem in tržnem sodelovanju. Narodni muzej Slovenije je ob tem postavil na ogled zbirko olimpionika, sabljača Rudolfa Cvetka, ki je bil rojen v bližnjih Senožečah.

Adam

Vrabec Anarhist, 17. maj 2021 ― Pred spanjem kadim ob oknu in gledam dol na sive, žalostne bloke ljubljanske periferije. Ohromljena sem od lepote, bolečine in zavedanja, da vse mine. The post Adam appeared first on Vrabec Anarhist.
Topot med krajinami Rajka Kranjca

Topot med krajinami Rajka Kranjca

Notranjsko primorske novice » Kultura, 17. maj 2021 ― Topot med krajinami Rajka Kranjca Featured Ilirska Bistrica, 17. maj 2021 – Sredi maja so v Pavlovčevi galeriji  na ogled občanom in drugim obiskovalcem postavili razstavo bistriškega slikarja in kustosa galerije Rajka Kranjca, ki nosi naslov Topot med krajinami. Vseh sedemnajst razstavljenih del, napravljenih v akrilni tehniki, je nastalo v zadnjih štirih letih, v galeriji pa si jih bo moč ogledati do vključno 10. junija. Razstava Topot med krajinami, Rajko Kranjec, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 17. maja 2021 Foto: Petar Nikolić Podobe konjev in v zadnjem času svojstvene črno-bele krajine sta temi, ki Rajku Kranjcu predstavljata največji izziv. Porodila se mu je ideja, da tokrat združi oboje, da bi tako delček energije, ki jo vedno občutimo ob pogledu na konja, preplavil mrtve podobe krajin. S tem je dosegel tudi razgibanost, ki jo na razstavah velikokrat pogrešamo. Rajko Kranjec se s slikarstvom ukvarja že mnogo let, prvič pa se je javnosti samostojno predstavil konec leta 1997. Lahko se pohvali z mnogimi samostojnimi razstavami, kar nekajkrat je sodeloval tudi na skupinskih. Preizkušal se je v različnih tehnikah, akrilu, olju in tušu pa tudi mešani tehniki. V vseh teh letih je menjaval tudi tematiko, med drugim je upodabljal krajinsko arhitekturno dediščino, vedno so mu bili poseben izziv portreti in živalska figuralika, v zadnjih letih pa realistično, čeprav na svojstven način, slika krajinske motive. Zelo znan je njegov večno mlad in nikoli dokončan cikel Čudoviti svet, ki ga je že velikokrat pokazal na razstavah doma in tudi drugje. Proti koncu leta 2002 je na pobudo takratne kulturne organizacije združil bistriške slikarje in ponovno je zaživelo Likovno društvo Franceta Pavlovca Ilirska Bistrica, ki ni delovalo več kot desetletje od njegovega prvotnega nastanka. Že takrat je pokazal svoje organizacijske sposobnosti in društvo uspešno vodil do leta 2010. V leh letih je organiziral veliko skupinskih društvenih razstav in nekaj likovn
Vasja Jager: Tajkuni so v resnici temačni ljudje

Vasja Jager: Tajkuni so v resnici temačni ljudje

Štajerski tednik, 17. maj 2021 ― Ljubitelji dobre knjige so lahko pretekli teden na YouTube kanalu Knjižnice Ivana Potrča Ptuj spremljali pogovor z avtorjem romana Cajhn, novinarjem in kolumnistom Vasjem Jagrom, ki ga je vodila Danaja Lorenčič, kolumnistka in avtorica romana Ana v meni. Gre za njegovo prvo samostojno književno delo, ki govori o vzponu in zatonu nekega slovenskega tajkuna.
»Moj vnuk bo pel slovenske pesmi«

»Moj vnuk bo pel slovenske pesmi«

Štajerski tednik, 17. maj 2021 ― Marija Gašparič iz Spodnjih Ključarevcev v Ormožu je ljubiteljska pisateljica, ki piše za svojo dušo. Pretežno, skoraj izključno piše prozo. Sama pravi, da ji poezija ni šla nikdar, obenem pa je niti ni tako pritegnila. Z verzi pred posameznimi zgodbami se je prvič poigrala v svoji knjigi Ženske in prav na tej točki je prišla do spoznanja, da lahko v verz strneš dosti več, kot s prozo poveš.

Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije

SLOGI, 17. maj 2021 ― Slovenski državni muzeji od 20. maja pa vse do septembra 2021 vabimo na ogled skupne panojske razstave Trenutki v času na Muzejsko ploščad Metelkova pred Slovenskim etnografskim muzejem. V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, se na razstavi predstavlja trinajst državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, […] The post Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije appeared first on SLOGI.
Mednarodni muzejski dan letos preplet živega in virtualnega dogajanja

Mednarodni muzejski dan letos preplet živega in virtualnega dogajanja

Misli, 17. maj 2021 ― Muzeji po vsem svetu bodo 18. maja obeležili mednarodni muzejski dan. Ta bo letos potekal na temo Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi. Vsako leto se muzejskemu prazniku pridruži več muzejev in galerij. Tudi po Sloveniji bodo po lanski virtualni obeležitvi letos muzejski dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

"Brez krompirja ni kosila" - natečaj za najboljši stari kuharski recept

Kamra.si, 17. maj 2021 ― Kuharski recepti naših mam, babic in prababic so velikokrat družinski zakladi. Spominjajo nas na naše prednike, na svojevrsten način ohranjajo vez z njimi, nam pripovedujejo o nekdanjih kulinaričnih navadah in nam dajejo prijeten občutek, da smo del tradicije, ki jo je potrebno negovati. V Mariborski knjižnici se pridružujemo dejavnostim ob Dnevih evropske kulturne dediščine ter Tednu kulturne dediščine, ki bodo potekali pod skupnim naslovom Dober tek! Vabimo vas, da svoje družinske recepte delite z nami in sodelujete na natečaju za najboljši stari kuharski recept. Recepte bomo preizkusili v sodelovanju z Urško Šobak, raziskovalko lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane, in izbrali tri najboljše, ki jih bomo tudi nagradili.  Vse o pogojih sodelovanja izveste iz priloženega vabila. Lepo vabljeni, da družinsko kulinarično dediščino delite z nami!

Žepna sončna ura, Velika planina, ok. 1935

Medobčinski muzej Kamnik, 17. maj 2021 ― V zbirki Vlasta Kopača o velikoplaninski pastirski dediščini se je ohranila žepna sončna ura. Izdelal jo je Debevčev ata – Jurij Humar, oče Jožefe Humar, ki je bila tudi ljudska umetnica, izdelovala pa je tudi te ure, pisave za trniče, ročaje za vrata ipd. Za pastirje čas res da ni bil tako pomemben, pa vendarle […] The post Žepna sončna ura, Velika planina, ok. 1935 appeared first on MM:K.

Filmski večer od blizu na daljavo: Kratki animirani filmi Špele Čadež

Društvo slovenskih režiserjev, 17. maj 2021 ― Prizor iz animiranega filma Nočna ptica Društvo slovenskih režiserjev je konec pretekle sezone uvedlo nov programski cikel, ki ga je upoštevaje okoliščine mogoče izvajati tudi brez osebnega stika in poteka na portalu Televizije Slovenija rtvslo.si/tv pod skupnim naslovomFilmski večer Društva slovenskih režiserjev od blizu na daljavo. Izbrane filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije predvajamo […]
SOS: Strip o seksu!

SOS: Strip o seksu!

Literatura v živo, 17. maj 2021 ― »In ko nehava govorit, rata vse skupi blazno resno,« skleneta aknasta novinca v eni izmed stripovskih anekdot v zbirki Fuč fuk francoske scenaristke Anne Baraou in risarke Fanny Dalle-Rive. Prevodna referenca na najstniško uspešnico Dese Muck Blazno resno o seksu najbrž ni naključna.

Žan Malek Petrovič: Krema proti vsem boleznim

OUTSIDER, 17. maj 2021 ― V babičini kopalnici, nad umivalnikom, sem pred kratkim opazil plastično posodico kreme z napisom. »Krema protiv svih bolesti«. Po natančnejšem pregledu sem izvedel, da čudežno mazilo vsebuje izvleček kar 30 zdravilnih zeli. Samo namažeš in že pomaga. Ta lek je babica kupila preko prijateljice, ki ga je nabavila takoj preko meje, na Hrvaškem. Lahko si… The post Žan Malek Petrovič: Krema proti vsem boleznim appeared first on OUTSIDER.
Cerknica 1969/70 – 2. a razred

Cerknica 1969/70 – 2. a razred

Stare slike (Cerknica), 17. maj 2021 ― Pisalo se je šolsko leto 1969/70 in učenci 2.a razreda so se veselo razporedili na pripravljenem prostoru za slikanje. Na dan slikanja je v šoli vladalo eno samo pričakovanje na trenutek, kdaj bo razred dobil zeleno luč za slikanje. Vse je potekalo po ustaljenem sistemu. Stoli so že čakali, fotograf pripravljen. Sledila je klasična razporeditev. Dekleta […]

Na Dunaju razstava Natura Viva slovenskega grafika Štefana Galiča

Misli, 17. maj 2021 ― Na Dunaju bodo v sredo v galeriji bahoe art house odprli razstavo slovenskega grafika Štefana Galiča z naslovom Natura Viva. To je peta razstava v nizu razstav šestih umetnikov na Dunaju, ki predstavlja enega osrednjih projektov v okviru leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija v sodelovanju z uveljavljenimi dunajskimi institucijami.
Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

BSF, 17. maj 2021 ― Včeraj, v nedeljo 16. maja, se je v Beogradu svečano zaključil 49. mednarodni filmski festival FEST, kjer so slavnostno podelili nagrade. Glavno nagrado tekmovalnega programa je prejela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado: »za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji.«
še novic