30 let Slovenije: Kultura po mnenju Zupaniča soustvarja skupnost, ni pa ji več priznana državotvornost

SiGledal Novice, 24. junij 2021 ― Miran Zupanič, predstojnik katedre za režijo na ljubljanski gledališki akademiji, ki je bil kot član in predsednik nacionalnega sveta za kulturo vpet v podrobnejše analize kulturnega področja, je ob 30-letnici samostojnosti Slovenije za STA ocenil, da je bila kulturi v tem času odvzeta njena državotvorna vloga. Ostaja pa soustvarjalec skupnosti.
The Marksman (2021)

The Marksman (2021)

Deseta umetnost, 24. junij 2021 ― Zdi se, da je Liam Neeson v zadnjih letih našel svojo novo tržno nišo. Izredno solidne akcijske filme, ki jih je sprožil uspeh filma Taken. Izdelek, ki je ustvarjalcem z dobrimi 226 milijoni ameriških dolarjev dobesedno podeseteril vložena sredstva. Filme, v katerih Liam pravzaprav igra samega sebe. Lik iz Taken, ki je tekom leto dobil […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ti loviš!  One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)  True Romance (1993)  Dekle v pajkovi mreži  Svet prihodnosti Copyright © Deseta umetnost [The Marksman (2021)], All Right Reserved. 2021.

Kosi in partnerji: pisarne XLAB

OUTSIDER, 24. junij 2021 ― Dobra zasnova arhitekturnega oblikovanja in učinkoviti koncepti pisarniške tipologije predstavljajo veliko prednost zdravega, produktivnega delovnega okolja. V Ljubljani so arhitekti Kosi in partnerji prenovili pisarniške prostore podjetja XLAB, ki deluje na področju informacijske tehnologije. Pred prenovo so pisarne, nizane krožno okoli komunikacijskega, servisnega jedra, delovale kot zaprte, strogo ločene enote, ki jih je povezovala le… The post Kosi in partnerji: pisarne XLAB appeared first on OUTSIDER.

30 let Slovenije: Kultura po mnenju Zupaniča soustvarja skupnost, ni pa ji več priznana državotvornost

Misli, 24. junij 2021 ― Miran Zupanič, predstojnik katedre za režijo na ljubljanski gledališki akademiji, ki je bil kot član in predsednik nacionalnega sveta za kulturo vpet v podrobnejše analize kulturnega področja, je ob 30-letnici samostojnosti Slovenije za STA ocenil, da je bila kulturi v tem času odvzeta njena državotvorna vloga. Ostaja pa soustvarjalec skupnosti.

O Borštnikovem srečanju v oddaji Oder

SiGledal Novice, 24. junij 2021 ― V Mariboru poteka osrednji slovenski gledališki dogodek Borštnikovo srečanje, ki zaradi prekinitve ob epidemiji predstavlja nerealiziran program iz leta 2020. Selektor tekmovalnega programa Rok Bozovičar je vanj vključil osem predstav. V oddaji Oder je o poudarkih letošnjega festivala, programu in novostih spregovoril Aleš Novak, umetniški direktor festivala. Z njim se je pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
MLADI LEVI IŠČEJO PROSTOVOLJCE

MLADI LEVI IŠČEJO PROSTOVOLJCE

Bunker, 24. junij 2021 ― Kot vsako leto, tudi letos festival Mladi levi ne bo popoln brez prostovoljcev. Vsako leto nam pomagate pri organizaciji in izvedbi mednarodnega gledališkega festivala, ki v Ljubljano pripelje aktualne mednarodne in domače odrske umetnike in umetnice. Letos znova računamo na vašo pomoč! Letošnji Mladi levi se bodo odvili med 20. in 29. avgustom – kar […] The post MLADI LEVI IŠČEJO PROSTOVOLJCE appeared first on .

Andrej Bernik, Fieldwork: Gozd namesto parkirišča

OUTSIDER, 24. junij 2021 ― Arhitekt Andrej Bernik je 9. semester študija na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo nadaljeval v Parizu, v okviru izmenjave Erasmus. Tam je diplomiral, čez nekaj let pa skupaj s partnerjem Marcosom Da Silvo v Parizu odprl arhitekturni studio Fieldwork. Njihova glavna raziskovalna tema so temperatura, vlaga; klimatske razmere v prostoru in kako jih lahko vpletemo v… The post Andrej Bernik, Fieldwork: Gozd namesto parkirišča appeared first on OUTSIDER.

Do zaključka v nedeljo še številni festivalski dogodki

Borštnikovo srečanje, 24. junij 2021 ― Pred nami je sklepni del 56. Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga bomo sklenili v nedeljo, 27. junija, s slavnostno podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana, ki ga bo letos prejela vrhunska dramska igralka Jette Ostan Vejrup. Med festivalom, ki smo ga izpeljali v celoti, se je na številnih prizoriščih odvilo več kot sedemdeset dogodkov, nekaj jih bo na sporedu še v teh dneh. Poleg gledaliških predstav v tekmovalnem in spremljevalnem programu smo izvedli obsežne dopolnilne vsebine, glasbene koncerte, konference, strokovna srečanja in pogovore o knjigah. Letos smo dodali nova festivalska prizorišča, med občinstvom pa so bile posebej toplo sprejete predstave Gledališča Ane Monro, ki je pred enotami doma za starejše Danice Vogrinec nastopalo z interaktivno ulično predstavo Cirkus Korona. Projekt se je razvil iz serije umetniških intervencij Ana pod oknom, ki jih je skupina spomladi 2020 izvajala na dvoriščih stanovanjskih sosesk v Ljubljani, da bi kljub omejitvam ostali v živem stiku z občinstvom. Danes, v četrtek, 24. junija, ob 18.30 bo v Stari dvorani potekala okrogla miza, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Beletrino, na kateri bomo predstavili monografijo RAC, biografski roman o življenju Radka Poliča. Gosta dogodka bosta Radko Polič - Rac in avtorica knjige Petra Pogorevc. Med pogovorom, ki ga bo vodila Danaja Lorenčič, bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi odlomkom iz knjige, ki odstira in prepleta spomine na igralčevo življenjsko in ustvarjalno pot ter razkriva, da je na odru enako strasten in zahteven kot za njim. Odlomke bodo brali Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Petja Labović in Žan Koprivnik. V petek, 25. junija, ob 18.00 bo na Malem odru predstavitev knjige Roka Vevarja Ksenija, Xenia: londonska plesna leta Ksenije Hribar, 1960–1978, ki je izšla pri Založbi Maska. V pogovoru, ki ga bo vodila Mojca Kumerdej, bosta poleg avtorja Roka Vevarja sodelovala tudi Sinja Ožbolt in Marko Mlačnik, plesalkina
Ob četrtkih SEM odprt do 20.00

Ob četrtkih SEM odprt do 20.00

SEM, 24. junij 2021 ― Obiskovalce obveščamo, da Slovenski etnografski muzej v poletnem času uvaja PODALJŠANE POLETNE ČETRTKE in bo odprt do 20.00. Poletni delovni čas (julija in avgusta 2021): Torek, sreda, petek, sobota, nedelja: 10.00 – 18.00 Četrtek: 10.00 – 20.00 Zaprto: ponedeljek Prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu. Podaljšani poletni četrtki potekajo na Muzejski ploščadi Metelkova in veljajo tudi v Narodnem muzeju Slovenije in +MSUM. Na ogled sta občasni razstavi SEM La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju in Vtisi 30: Spomini Slovenk in Slovencev po svetu na priznanje samostojne Slovenije, osebna razstava Moj jezik je jezik mozaika, stalni razstavi Med naravo in kulturo in Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta ter stalna postavitev obrtniške zbirke Lectarstvo je krajcarkšeft: Krbavčičeva svečarska in medičarska delavnica in trgovina iz Ljubljane. Na ploščadi SEM pa se na skupni panojski razstavi Trenutki v času predstavljajo slovenski državni muzeji s svojimi pridobitvami, razstavami ali dogodki v zadnjih tridesetih letih od osamosvojitve Slovenije.

Zaživel je Franček, jezikovni portal za mlade

Ministrstvo za kulturo, 24. junij 2021 ― Na Ministrstvu za kulturo se pridružujemo navdušenju ob novici o novem portalu Franček, različici beta, ki so ga sodelavci in sodelavke Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) objavili te dni in tako na izviren način obeležili okroglo obletnico rojstnega dne Republike Slovenije. Frančka smo budno spremljali od prvih nadobudnih korakov naprej, v zadnjem letu pa je bil njegov napredek izjemen.

10 let od vpisa “Prazgodovinskih kolišč okoli Alp” na UNESCO seznam svetovne dediščine

ZVKDS, 24. junij 2021 ― V letu 2021 arheologija praznuje svoj jubilej! Pred desetimi leti, 27. junija 2011 so bila “Prazgodovinska kolišča okoli Alp” vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Vpis obsega izbor 111 edinstvenih prazgodovinskih območij v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Sloveniji in Švici, ki skupaj predstavljajo transnacionalni serijski vpis svetovne dediščine. 111 izbranih območij predstavlja več kot 1000 drugih odkritih območij iz obdobja neolitika in bronaste dobe. Ob deseti obletnici njihovega vpisa se bodo okoli Alp odvili številni dogodki.   Jezik Slovenščina

Fair Acupuncture Songs by Stefanie Wuschitz

PIFcamp, 24. junij 2021 ― Have you ever wanted to build a circuit from ethical hardware? Join Stefanie Wuschitz and build a device to sonify your most active acupuncture spots on the surface of your skin (no needles involved). You can later connect the input from your acupuncture points to Pure Data. For more sophisticated sounds and more detailed findings … Continue reading Fair Acupuncture Songs by Stefanie Wuschitz The post Fair Acupuncture Songs by Stefanie Wuschitz appeared first on PIFcamp.
A Gringo like me

A Gringo like me

Literatura v živo, 24. junij 2021 ― Prijatelj v Berlinu mi je še pred drugim lockdownom govoril, da je od nekega kolega slišal za antikvariat s knjigami v angleščini v mestnem predelu Schöneberg. Bojda ga vodi neki »nori Indijec« – kakor ga je imenoval prijateljev kolega –, ki je dvajset let živel v New Yorku in imel tam prav tako antikvariat.

Orkester, ki pričara Karibske otoke in Galaksijo daleč, daleč stran

Kamnik.info, 24. junij 2021 ― Sinoči se je samostanski vrt prelevil v oder najrazličnejših scen in pokrajin, vse od Atlantskega morja, Karibskih otokov pa tja do Vietnamskih bojnih polj; Simfonični orkester Domžale – Kamnik je namreč ponovno navduševal s koncertom filmskih klasik z naslovom Z ekranov na oder. V mislih smo se sprehodili čez same uspešnice – orkester se ni ... Prispevek Orkester, ki pričara Karibske otoke in Galaksijo daleč, daleč stran je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

V MSUM razstava o političnem performansu 90. let

SiGledal Novice, 24. junij 2021 ― V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo drevi odprli razstavo Spoznanje! Upor! Reakcija!, Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu. Združuje več kot 120 umetniških del, arhivski material in video dokumente iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Kosova, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije.

24. junija 1881 se je v Lovrencu na Pohorju rodil Anton Jehart, duhovnik, popotnik, prevajalec, publicist in teolog

Kamra.si, 24. junij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. junija 1881 se je v Lovrencu na Pohorju rodil Anton Jehart, duhovnik, popotnik, prevajalec, publicist in teolog. Umrl je 18. marca 1948 v Mariboru. Anton Jehart je šolanje začel v domačem kraju, nadaljeval na klasični gimnaziji v Mariboru, kjer je leta 1901 maturiral, potem pa se odločil za duhovniški poklic in se vpisal na mariborsko bogoslovje. Že v 3. letniku je bil posvečen v mašnika, nato pa nekaj časa delal kot kaplan v Sv. Juriju pri Celju (danes Šentjurju). Študij je nadaljeval na dunajski univerzi kot član Avguštineja in ga leta 1909 zaključil z doktoratom iz teologije. Kot kaplan je najprej deloval v Starem trgu pri Slovenj Gradcu in v Žalcu (1909-1911), kasneje pa je bil nemški pridigar in katehet v Celju (1911-1914). Leta 1911 je objavil zgodovinsko študijo v Voditelju v bogoslovnih vedah z naslovom Zgodovinske črtice o bratovščini presvetega Rešnjega Telesa na slovenskem Štajerskem. Oktobra 1914 je bil vpoklican v vojsko kot vojni kurat. Leta 1915 je bil ujet in najprej kot srbski, kasneje pa še kot italijanski vojni ujetnik preživel večino vojne. Na koncu vojne je živel na italijanskem otoku Asinara, od koder se je, po izmenjavi ujetnikov, vrnil v domače kraje. Marca 1920 je postal profesor za biblijske študije Stare zaveze na mariborskem bogoslovju in čeprav je tri leta kasneje dobil ponudbo za mesto profesorja na teološki fakulteti v Ljubljani, je ostal v Mariboru vse do upokojitve. Leta 1924 se je odpravil na študijsko potovanje po Egiptu, Palestini, Siriji in Mezopotamiji od koder je pošiljal potopisne članke in fotografije časnikom, ki so njegovo pot spremljali. Potovanje je ponovil še leta 1927, vse skupaj pa opisal v knjigi Iz Kaire v Bagdad.  
še novic