Mladi gledališčniki

TV Kočevje, 7. oktober 2019 ― Predstava "Odvratne rime" je prav posebna zmes igranja likov treh zelo znanih pravljic - o Rdeči kapici, Pepeljki in treh prašičkih, ki so na odru dobili povsem nove preobleke.

Prvi koncert 29. sezone GM odra – Duo Meraki

Glasbena mladina, 7. oktober 2019 ― Vabimo vas na prvi koncert 29. sezone koncertnega cikla GM oder, ki bo v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 19.30, v Slovenski filharmoniji. Duo Meraki je začel delovati jeseni leta 2017, ko sta prijatelja flavtistka Jerca Žmitek in klarinetist Luka Gantar z željo po dodatnem glasbenem izpopolnjevanju začela odkrivati lepoto Telemannovih sonat na Univerzi za […]

Nagrada mira za Nedo Rusjan Bric

SiGledal Novice, 7. oktober 2019 ― V sklopu večera slovenskih samospevov, posvečenega pisateljici Luizi Pesjakovi, so v Cankarjevem domu nagrado mira za leto 2019 izročili avtorici dramskih predlog, režiserki in igralki Nedi Rusjan Bric. Nagrado mira za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja podeljuje ženski odbor Slovenskega centra Pen.

Vse krajine štejejo!

Inštitut za politike prostora, 7. oktober 2019 ― K večji kakovosti bivanja s krajinsko politiko Društvo krajinskih arhitektov Slovenije – DKAS ob zaključku projekta Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske poltike vabi na konferenco Vse krajine štejejo! Konferenca bo v... The post Vse krajine štejejo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Utrip domoznanstva: predavanje in razstava ob 200. obletnici rojstva Ignacija Orožna

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. oktober 2019 ― V ponedeljek, 7. oktobra 2019, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec na prvem Utripu domoznanstva v novem nizu srečanj poslušali predavanje in odprli razstavo ob 200. obletnici rojstva Ignacija Orožna. 30. januarja 2019 je minilo 200 let od rojstva zgodovinarja in duhovnika Ignacija Orožna, avtorja Celske kronike (1854) in Zgodovine lavantinske škofije ter enega izmed pionirjev zgodovinopisja v slovenskem jeziku. Ignacij Orožen je bil v svojem poklicnem življenju visok cerkveni dostojanstvenik in stolni prošt tedanje lavantinske škofije, v zasebnem življenju pa zgodovinar, ki je večino svojega prostega časa namenil raziskovanju ...
FSFSFSMKMKMK: O telesni zaznavi plesa onkraj berljivih kodov

FSFSFSMKMKMK: O telesni zaznavi plesa onkraj berljivih kodov

Neodvisni, 7. oktober 2019 ― Avtor želi v tekstu skozi genealogijo dela Mateja Kejžarja, ki jo je predstavljal na zadnjih treh edicijah festivala Pajek, afirmirati drugačen način spremljanja dela sodobnoplesne produkcije, ki ni zasidrano v razumsko branje konceptov, ampak (polemično) odpira možnost "branja s telesom". Zaključuje s primerjavo Kejžarjevega dela z delom neoavantgardne skupine OHO, ki ju zaznamuje bližina, hkrati pa tudi temeljna razlika: "Kejžar s predstavo LSLSLS vpelje način vzpostavljanja odnosov med entitetami, ki niso zgolj razumske ali zgolj v pogledu gledalca. Telesa, pripeljana v gibanje, kreirajo kinetične intenzitete, te so kot vektorji postavljene v prostor, vplivajo druga na drugo, si izmenjujejo naboj, si nasprotujejo ali sovpadajo."
Zajetno čtivo kot priloga razstavi

Zajetno čtivo kot priloga razstavi

SIGIC - Novice, 7. oktober 2019 ― Razstava "Jugoton: vzhodno od raja", ki gostuje v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri je opremljena z izčrpnim katalogom razstave prevedenim v slovenščino, TMS pa je ta teden izdal še poseben dodatek h katalogu za svoj del razstave, poimenovan "Zvok v muzeju".

Ptujski grajski kompleks, izzivi danes in jutri

Kamra.si, 7. oktober 2019 ― Ptujski grajski kompleks, ki ga upravlja Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, je edinstven v več pogledih, ptujska veduta z gradom pa je zagotovo ena najlepših v Sloveniji in širše. V gradu, ki je osrednji in največji magnet Ptuja za številne domače ter tuje obiskovalce, najdemo originalno historično opremo in prepoznavne zbirke. Ptujski muzej z zbirkami in številnimi oddelki ter službami, ki je praznoval že 125-letnico obstoja, se kot eden najstarejših, največjih in najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji lahko pohvali s štirimi zbirkami nacionalnega pomena, a se sooča tudi s številnimi infrastrukturnimi in upraviteljskimi izzivi. O njih, dejavnostih in načrtih za prihodnost bo govora na tiskovni konferenci z vabljeno zainteresirano javnostjo 16. oktobra 2019 ob 12. uri v Slavnostni dvorani Ptujskega gradu. Svoja videnja bodo podali predstavniki Mestne občine Ptuj, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in ptujskega muzeja.
Nagrada mira za Nedo Rusjan Bric

Nagrada mira za Nedo Rusjan Bric

Misli, 7. oktober 2019 ― V sklopu večera slovenskih samospevov, posvečenega pisateljici Luizi Pesjakovi, so v Cankarjevem domu nagrado mira za leto 2019 izročili avtorici dramskih predlog, režiserki in igralki Nedi Rusjan Bric. Nagrado mira za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja podeljuje ženski odbor Slovenskega centra Pen.
Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

ARS Izšlo je, 7. oktober 2019 ― Roman z zelo berljivo, večplastno in nepredvidljivo zgodbo Ivana pred morjem je četrta izvirna leposlovna knjiga Veronike Simoniti; sledi dvema avtoričinima knjigama kratke proze, knjigama Zasukane štorije ter Hudičev jezik, in romanu Kameno seme. Roman Ivana pred morjem – nominiran je bil tudi za nagrado modra ptica – s kompleksno, brezhibno zgradbo v branje ponuja zelo berljivo, večplastno in nepredvidljivo zgodbo. O njej bo več povedala Veronika Simoniti, pa tudi o zgradbi romana in o svojem odnosu do pisanja in jezika.

Na Zlati paličici slavili predstavi Nekje drugje in Seansa Bulgakov

Misli, 7. oktober 2019 ― Ob sklepu 18. festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019 je otroška žirija za najboljšo predstavo razglasila Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja, mladinska žirija pa predstavo Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta. Na festivalu je bilo odigranih 15 predstav, ki jih je izbrala selektorica Nika Arhar.
še novic