Študentsko gledališče

Borštnikovo srečanje, 6. oktober 2019 ― Med 17. in 20. oktobrom se bo odvijal sklop Študentsko gledališče, ki bo predstavil gledališke produkcije Akademije za igro Gledališkega inštituta GITIS iz Moskve, Akademije za dramsko umetnost iz Zagreba in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Ob predstavah bo potekal še komunikativen gledališki eksperiment Beli zajec, rdeči zajec s tremi izvedbami, zaključil se bo mednarodni projekt Minutna drama, prvič bo na festivalu zasnovan blog, ki ga bodo samostojno urejali in oblikovali študenti UL AGRFT, za študente in mlade profesionalce pa bo organiziranih kar pet seminarjev - Boris Ostan, profesor igre na UL AGRFT, bo izvedel usposabljanje Z nevtralno masko k univerzalnosti, Ekaterina G. Nikolajeva iz Ruskega gledališkega inštitut GITIS, Moskva (RU) pripravlja delavnico Osnovni igralski trening po sistemu Stanislavskega, Ozren Prohić in Tomislav Pavković iz Akademije dramskih umetnosti Zagreb (HR) pa praktični seminar Notranji gestus. Študenti se bodo udeležili tudi delavnice mednarodno uveljavljene britanske gledališke skupine Gecko. Praktični seminar Smeh? pa bo izvedla italijanska skupina Sotterraneo, ki na festivalu gostuje z nagrajeno predstavo Preobremenitev (Premio Ubu 2018). Akademijske produkcije bodo na ogled širši javnosti, zato si pravočasno zagotovite vstopnice. 

Mlado gledališče

Borštnikovo srečanje, 6. oktober 2019 ― V uvodnem tednu 54. Festivala Borštnikovo srečanje, bo med 14. in 16. oktobrom, v SNG Maribor potekalo tudi usposabljanje za strokovne delavce in koordinatorje kulturno umetnostne vzgoje v VIZ in kulturnih ustanovah Mlado gledališče. Program vključuje ogled raznovrstnih slovenskih in tujih predstav za mlade, dodali smo pogovore z ustvarjalci, strokovni posvet o sodobnih uprizoritvenih praksah za mlade, ki ga bo vodil Boštjan Narat, predstavitev mednarodnih in slovenskih dobrih praks, vodeni ogled razstave o slovenski scenografiji Prostor v prostoru, glasbeni koncert zasedbe Grad gori! ter inovativne delavnice. Med njimi omenimo delavnici Kamera na odru, o ustvarjalni uporabi multimedijskih sredstev na gledališkem odru, namenjena je mladim ustvarjalcem, ter delavnico 1—2's kot demonstracijo poustvarjalnega vstopanja na področje plesne umetnosti. Usposabljanje Mlado gledališče s kombinacijo teh dogodkov predstavlja platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj, ki se porajajo na preseku kakovostne kulture in umetnosti ter sodobne vzgoje in izobraževanja. Program sooblikujejo Festival Borštnikovo srečanje ter projekta kulturno-umetnostne vzgoje na področju gledališča Prvi prizor: gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov (Drama SNG Maribor) in Gleda(l)išče (Slovenski gledališki inštitut). Sofinancerja projektov sta Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Prečiti meje, mednarodna konferenca

Prečiti meje, mednarodna konferenca

Borštnikovo srečanje, 6. oktober 2019 ― Konferenca Prečiti meje bo potekala med 14. in 16. oktobrom, svojo udeležbo je potrdilo več kot 30 udeležencev iz Slovenije in tujine. Namenjena je spodbujanju dejavnosti za razvoj občinstev v gledališčih iz držav članic SEP; natančneje - programskega načrtovanja, trženja, prodaje, raziskave občinstev. Cilj dejavnosti je povečanje obiska, strategije pa se usmerjajo v trajnostno vključevanje obiskovalcev in sodobno sporazumevanje v okvirih umetniških in spremljevalnih gledaliških vsebin. Gostili bomo številne mednarodno uveljavljene strokovnjake, med njimi Luisello Carnelli (Fondazione Fitzcarraldo, IT), Gerda Taubeja (Center Berlin, DE), Tonija Attarda (Culture Venture, MT) in Jonathana Goodacrea (The Audience Agency, GB), konferenca se zaključuje z delavnico načrtovanja dejavnosti za razvoj novih občinstev. V torek, 15. oktobra 2019, bo v okviru dogodka Arhitektura odnosov predstavljenih nekaj primerov dobrih praks od festivalov in repertoarnih gledališč preko agencij in strokovnih centrov do mednarodnih projektov, med njimi pet projektov s področja kulturno-umetnostne vzgoje. Konferenčni program bo zagotovil še izmenjavo izkušenj, refleksijo in mreženje, tudi skozi obiskovanje festivalskih dogodkov. Program konference, ki bo potekala v angleškem jeziku, je dostopen na: https://www.borstnikovo.si/dodatni-program/preciti-meje/ S podporo Srednjeevropske pobude SEP Central European Initiative CEI.
Joker

Joker

Koridor, 6. oktober 2019 ― Joker ni slavospev nasilju, ampak balada o človeku, ki ga je življenje zbrcalo na temačno pot. The post Joker appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Roger Waters: Us + Them (2019)

Roger Waters: Us + Them (2019)

Deseta umetnost, 6. oktober 2019 ― Roger Waters v novem koncertnem filmu ne odkriva tople, ampak zgolj dokaže, da kljub starosti ostaja eden tistih, ki imajo še veliko za povedati. Še vedno je pripravljen na boj! Njegove pesmi so še zmeraj relevantne, pa čeprav jih je v zadnjih letih prikladno zapakiral v sodobnejšo družbeno-kritično preobleko. Včasih bolj prikrito, včasih kar direktno. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Megalodon: Predator iz globin  Južni veter  Rocketman (2019)  Tomb Raider (2018)  Črni Kkklanovec Copyright © Deseta umetnost [Roger Waters: Us + Them (2019)], All Right Reserved. 2019.
Pesnik na poti

Pesnik na poti

Vrabec Anarhist, 6. oktober 2019 ― Ko pa so pesmi enkrat napisane, imajo vso svobodo, vesel sem, če ne ždijo v samoti, ampak živijo med ljudmi, se klatijo povsod okoli, pa četudi kdaj tam, kjer se za poezijo baje ne spodobi. The post Pesnik na poti appeared first on Vrabec Anarhist.

Večer muzikalov z radomeljskimi mlinarji in simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik

Kamnik.info, 6. oktober 2019 ― Rodgers and Hammerstein sta bila velika skladatelja, dramatika in pisca besedil, ki sta v svojem življenju skupaj ustvarila nekatere izmed najbolj uspešnih muzikalov, kateri se izvajajo še danes. Najbrž vsak pozna muzikal »Moje pesmi, moje sanje«, simfonični orkester Domžale-Kamnik v sodelovanju z Društvom Mlin Radomlje pa je včeraj obudil prav te skladbe. S solisti Petro ...
Festival Unicum se začenja z nastopom violinistke Nadežde Tokareve

Festival Unicum se začenja z nastopom violinistke Nadežde Tokareve

Misli, 6. oktober 2019 ― V organizaciji Društva slovenskih skladateljev (DSS) se bo drevi v Kogojevi dvorani začel mednarodni festival sodobne glasbe Unicum, ki bo trajal do 12. oktobra. Ob 19. uri ga bo odprla violinistka Nadežda Tokareva, v prihajajočih dneh pa se bodo za njo zvrstili večinoma slovenski glasbeniki. Tudi na programu bodo večinoma slovenska dela.
1972 Stari trg – Prodajalke

1972 Stari trg – Prodajalke

Stare slike (Cerknica), 6. oktober 2019 ― V trgovino s tekstilom sem vedno rada zahajala, pa ne samo zaradi velike izbire tekstila, ampak tudi zaradi prijaznih prodajalk. Vedno so bile nasmejane in ustrežljive. Ni jim bilo težko zložiti s polic velike bale metražnega blaga, ali pa česa drugega, da so le ustregle kupcu. To se je videlo tudi pri prometu, ki so […]
Na ogled smeli, a neuresničeni Plečnikovi načrti preureditve Ljubljane

Na ogled smeli, a neuresničeni Plečnikovi načrti preureditve Ljubljane

ARS Kulturna panorama, 6. oktober 2019 ― V ljubljanski mestni hiši sodoben in nazoren prikaz možnosti, ki jih je glavnemu mestu ponujal največji tukajšni arhitekt Tokrat začenjamo tedenski pregled z vtisi našega poročevalca z največjega knjižnega sejma na svetu v Frankfurtu, kjer letos kot fenomen najbolj izstopa zvočna knjiga – to pa lahko le poslušamo, in je ne beremo. Z že 54. Borštnikovega srečanja gledališčnikov se oglašajo kolegi iz Maribora. Slišali boste, kaj vse je v svoji knjižnici (z 2300 naslovi v približno 5000 zvezkih) premogel, pred dvema stoletjema preminuli razsvetljeni Ljubljančan Žiga (Sigismondo) Zois, mecen slovenskih razsvetljencev –  razstava v NUK v glavnem mestu je odprta že nekaj dni. Obiskali smo mednarodni festival medijske kulture »Speculum Artium« v Trbovljah in dve razstavi: o neuresničenih projektih arhitekta Jožeta Plečnika za Ljubljano v tamkajšni mestni hiši, ter razstavo z izborom fotografij fotoreporterja Naceta Bizilja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Zaključujemo z vtisi s simpozija ob letošnji 500-letnici smrti Leonarda da Vincija v dvorcu Lanthieri v Vipavi, sedežu organizatorja, Univerze v Novi Gorici.
Alenka Gerlovič (1919-2010)

Alenka Gerlovič (1919-2010)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 6. oktober 2019 ― Ob 100. obletnici rojstva slikarke in likovne pedagoginje Sedemnajstega septembra je minilo sto let od rojstva slikarke in likovne pedagoginje Alenke Gerlovič. Velik del mladosti je preživela v Brežicah in tega obdobja se je tudi pozneje z naklonjenostjo spominjala. Šolala se je v Ljubljani, študirala pa v Zagrebu. Ustvarjati je začela v partizanih, po vojni se je izpopolnjevala v Parizu. Delovala je tudi kot scenografinja. Intenzivno se je posvečala krajinarskemu slikarstvu, v poznejšem obdobju pa zlasti akvarelu. Veliko je potovala. V radijskem arhivu hranimo pogovor, ki ga je z Alenko Gerlovič leta 1999, ko je imela 80 let, posnela Vida Curk.
še novic