Obujeni spomini

Kamra.si, 9. december 2018 ― Vljudno vabljeni na odprtje razstave z naslovom OBUJENI SPOMINI slikarja BOŽIDARJA ŠČURKA, ki bo na “ogled postavljena” v dveh galerijah in sicer: - otvoritev v torek, 11. decembra 2018,  ob 18. uri v Osrednji knjižnici Celje - otvoritev v četrtek, 20. decembra 2018, ob 18. uri v Železarskem muzeju Štore na Teharjah. Veselilo nas bo, če boste z nami na obeh dogodkih, zato še enkrat prijazno vabljeni.

9. decembra 1881 se je v Ilirski Bistrici rodil Ivan Lah, pisatelj, publicist, prevajalec in gimnazijski profesor

Kamra.si, 9. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. decembra 1881 se je v  Ilirski Bistrici rodil Ivan Lah, pisatelj, publicist, prevajalec in gimnazijski profesor. Umrl je 18. maja 1938 v Ljubljani. Študiral je slavistiko, klasično filologijo, filozofijo in pedagogiko v Pragi, kjer je leta 1910 doktoriral. Med letoma 1911 in 1914 je opravljal delo časnikarja pri liberalnih listih Jutro in Dan. Med prvo svetovno vojno je bil sprva zaradi naprednih nazorov zaprt in interniran, kasneje je bil vojak na ruski fronti, kjer je bil tudi ranjen. Po končani vojni se je zaposlil kot profesor na mestni ženski gimnaziji v Ljubljani.

9. decembra 1885 se je v Trbižu rodil Josip Pelikan, fotograf češkega rodu

Kamra.si, 9. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. decembra 1885 se je v Trbižu rodil Josip Pelikan, fotograf češkega rodu. Umrl je v Celju 18. junija 1977.  Bil je potomec fotografov - Čehov iz Prage, ki je takrat veljala za fotografsko zelo razvito mesto. V Trbižu, kjer je bilo takrat prosto mesto za fotografsko obrt, se je mladi Pelikan prvič srečal s fotografijo, ki ga je poklicno zaznamovala za vse življenje. Po materini smrti in očetovi ponovni poroki se je družina 1894 preselila v Idrijo, sin pa se je začel podrobneje seznanjati z očetovo umetnostjo fotografije, ki ni zajemala le tehnike s suhimi, tovarniško narejenimi, ampak tudi z doma izdelanimi, mokrimi fotografskimi ploščami, ki so dajale fotografiji lepše tone.
Cankarjeve stilistične mojstrovine

Cankarjeve stilistične mojstrovine

ARS Jezikovni pogovori, 9. december 2018 ― Gostja je Mojca Smolej, izredna profesorica na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Za slovnico se res nisem zanimal nikdar v svojem življenju. Kadar pišem, mi je edina skrb, da jasno povem, kar mislim, in pa, da natanko do najtišje nijanse čuti z mano tisti, za kogar pišem, je zapisal Ivan Cankar. Na dan stoletnice njegove smrti smo v torkovih Jezikovnih pogovorih osvetlili nekatere Cankarjeve stilistične mojstrovine.
Zvesta napaka

Zvesta napaka

Literatura v živo, 9. december 2018 ― Koliko knjig mora prebrati kritičarka, koliko kulturnega življenja mora reflektirati poročevalka, s koliko nemškimi založniki se mora omrežiti novinarka, da njeno delo ne bo več mišljeno kot prosti čas?
Apalaška pot: Kovičeva metafora življenja, dobesedno

Apalaška pot: Kovičeva metafora življenja, dobesedno

Konteksti (Tomaž Bešter), 9. december 2018 ― vir slike: bukla.si Zatem, ko dan, prost službe, izkoristim za hajko po okoliških hribih, takole sedeč pred zaslonom nadaljujem misli, ki sem jih pričel že na poti. Po kakih dveh urah, nekaj več kot desetih kilometrih prehojenih poti, manj kot sedemsto metrih višinske razlike, dveh buškah po padcih zaradi povsem vlažnih korenin, ki so v tem času zelo hinavsko skrite za kupi odpadlega listja v gozdu in rahlo bolečih nogah, katerih naravno gibanje že dolgo ni več drugo kot sedenje, vse skupaj rezultira v mešanico zadovoljstva in usmiljenja vrednega samosmila. A bilo je prijetno, predvsem za vse tisto, kar gre mimo telesnega. Takšni majhni odklopi od vsakodnevnega so odlični predvsem za to, da sčistim glavo, uredim misli, se oprimem spet tega, kar me drži skupaj z vsem obdajajočim. Premislek, ki je spremljal pot, pa je bil tako prikladno namenjen seveda knjigi, ki je posvečena hoji. Dolgi hoji. -Naporni hoji. In avtorju, ki je - če odmislim nekaj zdravstvenih neprilik - pustil vtis, da je tudi to mogoče, ne da bi bilo potrebno žrtvovati ud ali dva. Tako se moj samosmil lahko neha, občudovanje Jakobove hoje in pisanja pa začne. Jakob J. Kenda je leta 2017 postal prvi Slovenec, ki se je opogumil, sestavil načrt, odpotoval in prehodil neverjetno dolgo in naporno pohodniško pot, pravzaprav "mati vseh poti", kot je zapisano na ovitku, slovito Apalaško pot. S stališča nekoga, ki mu nekajurni pohod po hribih povzroči kar nekaj rehabilitacijskih težav, vse to, kar je prehodil in doživel, zveni skoraj kot znanstvena fantastika. Pa ni. Gre za zelo prizemljeno, nič patetično poduhovljeno, poučno in zelo navdihujočo potopisno pripoved o tem, kaj vse je oblikovalo Jakobovo potovanje, ki meri dolgih 3500 metrov po horizontali in neverjetnih 142 kilometrov vertikale. Prehodil jo je v nekaj mesecih in v knjigi popisal vse tisto, kar je vmes doživel, ljudi, ki jih je srečal, mesta, v katerih se je gibal in prenočišča, v katerih je spal. Zaradi vsega, kar najdemo v knjigi, je
Ravnica

Ravnica

LUD Literatura, 9. december 2018 ― Poročiti se brez očetovega blagoslova je bilo lahko. Dovolj je bilo prezreti, kako on edini med pražnje oblečenimi gosti stoji v delovni obleki z madeži motornega olja. Dovolj je bilo spregledati, da po obredu edini ni šel v restavracijo, temveč se je vrnil na delo v avtomehanično delavnico.

Ptuj : Zaključek bralne značke za odrasle 2018

Štajerski tednik, 9. december 2018 ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj so 29. novembra nadvse slovesno sklenili letošnjo bralno značko za odrasle, v družbi glasbenikov Lada Jakše, tudi fotografa, in Žige Goloba, ki sta v svoji novi multiviziji skozi avtorsko glasbo in fotografijo ter poezijo velikega nikaragovskega pesnika Ernesta Cardenala, enega največjih svetovnih pesnikov, spregovorila o občutljivosti, krhkosti in povezanosti narave, človekovega okolja in njegove notranjosti; o liričnosti in ekološkosti, človečnosti in nastanku vrst.
Cankarjevo leto pred vrhuncem z državno proslavo na Vrhniki

Cankarjevo leto pred vrhuncem z državno proslavo na Vrhniki

Misli, 9. december 2018 ― Stota obletnica smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki je bil povod za številne dogodke, ki so se vrstili v tem letu, se približuje vrhuncu. Kronala jih bo državna proslava v ponedeljek, na predvečer obletnice, na Vrhniki. Dan kasneje bodo njegovo literaturo, nazore in pomen osvetlili še na mednarodnem simpoziju v Ljubljani.
V Madridu razstava Banksyjevih del brez njegove privolitve

V Madridu razstava Banksyjevih del brez njegove privolitve

Misli, 9. december 2018 ― V madridskem centru Ifema so v četrtek odprli razstavo Banksyjevih del, naslovljeno Genij ali vandal? Razstava, ki je priljubljeni anonimni umetnik ne odobrava zaradi komercialne naravnanosti, je bila pred tem že na ogled v Moskvi in Sankt Peterburgu. Pritegnila je pol milijona obiskovalcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
Avkcijske hiše imajo pomembno vlogo pri vračanju umetnin

Avkcijske hiše imajo pomembno vlogo pri vračanju umetnin

Misli, 9. december 2018 ― Avkcijske hiše imajo pomembno vlogo pri vračanju umetnin, zaplenjenih v času nacizma, prvotnim lastnikom oziroma njihovim dedičem. Eden takšnih primerov je slika francoskega impresionističnega slikarja Pierre-Augusta Renoirja z naslovom Ženski na vrtu, ki je bila vrnjena vnukinji judovske zbiratelja Alfreda Weinbergerja Sylvie Sulitzer.
Ivo Mršnik

Ivo Mršnik

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. december 2018 ― Za svoje delo je nedavno prejel nagrado Ivane Kobilca za prepričljivo umetniško držo in potovanje s tokom časa Ivo Mršnik je akademski slikar in grafik, ki kontinuirano ustvarja že več desetletij; za svoje delo je nedavno prejel nagrado Ivane Kobilca za prepričljivo umetniško držo in potovanje s tokom časa. Rodil se je leta 1939 v Knežaku pri Ilirski Bistrici. Leta 1968 je na Akademiji za likovno umetnost diplomiral iz slikarstva, nato pa še na grafični specialki. Zaposlen je bil na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je od leta 1998 do upokojitve poučeval risanje ter grafiko z metodiko. Razstavljal je na več kot stotih samostojnih in skupinskih razstavah in prejel tudi nagrade za grafiko in risbo. O svoji ustvarjalni poti je več povedal v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden.
še novic