100: FilmFlow100 x O.B.O.D: Oskarji 2019

100: FilmFlow100 x O.B.O.D: Oskarji 2019

FilmFlow, 11. februar 2019 ― Stota epizoda FilmFlowa prinaša nekoliko več pompa in blišča, saj jo posvečamo letošnjim nominirancem za oskarje. In ker je okrogle obletnice fajn praznovat v dobri družbi ljudi, ki imajo film radi skoraj tako kot ti, smo za današnjo specialno (in ekstremno dolgo) epizodo združile moči z agenti podkasta O.B.O.D. Vabljeni torej k poslušanju ultimativnega doublebill […]
Zapuščanje cone udobja

Zapuščanje cone udobja

Airbeletrina, 11. februar 2019 ― Malo je pesniških zbirk, ki uspejo že z naslovom nagovoriti tako močno, kot to počne Negotovosti navkljub, pesniški prvenec uršljanke leta 2017 Katarine Gomboc. Hkrati s priznavanjem strahu in dvomov namreč izkazuje velik pogum, saj se bo subjekt očitno boril s svojimi demoni in poskušal izstopiti iz cone udobja. In res že v prvi pesmi, naslovljeni Bati se, najdemo verz: »Ne morem verjeti, / da bom to res storila.« Zbirka je zelo razmišljujoča in tenkočutna, in čeprav se na prvi pogled lahkotno spoprijema z izzivi (potovanja v neznane kraje, preizkušanje tujih jezikov, spopadanje z bolečino ob izgubi), se vseeno zaveda pomembnosti preseganja lastnih okvirjev.

Richard Goode @Cankarjev dom, 29. 1. 2019

Koridor, 11. februar 2019 ― Koncertu srebrnega abonmaja smo lahko prisluhnili tretjič v tej sezoni in drugič s pianistom v glavni vlogi. Cankarjev dom ponuja dva prestižna abonmaja: srebrnega in zlatega. Značilnost obeh je, da gostita mednarodno priznane glasbenike in tudi najboljše domače poustvarjalce. Tako bomo v letošnji sezoni srebrnega abonmaja imeli priložnost slišati tudi še dva domača ustvarjalca, flavtistko […] The post Richard Goode @Cankarjev dom, 29. 1. 2019 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

11. februarja 1838 se je v Šmarju pri Jelšah rodil Franc Skaza, tiskar in gospodarstvenik

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1838 se je v Šmarju pri Jelšah rodil Franc Skaza, tiskar in gospodarstvenik. Umrl je 21. julija 1892 v Šmarju pri Jelšah.  Franc Skaza se je rodil kot tretji otrok Franca Jakoba Skaze in Johanne, rojene Vodopivec, ki sta bila gostilničarja in veleposestnika v Šmarju pri Jelšah. Že v mlajših letih je Francu oče vcepil izjemen odnos do slovenstva, saj je bil tudi sam politično aktiven. Po očetovi smrti je Franc podedoval posest in gostilno ter se leta 1863 poročil s premožno Ano Ratej, ki je v zakon prinesla bogato doto. S prostranim zemljiščem in veliko nepremičninami je nastala močna veleposestniška družina Skaza. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Ana, Franc, Sofija, Götfrid in Aleksander. 
ADAM X

ADAM X

Radio Študent, 11. februar 2019 ― Ta petek bo klub Božidar gostil enega izmed pionirjev ameriške techno scene, producenta Adama Mitchella, bolj znanega kot Adam X.

Popolna kopija

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Znani nevroznanstvenik William Foster, ki je v prometni nesreči izgubil svojo ženo in njuje tri otroke, se s pomočjo najboljšega prijatelja i znanstvenika Eda Whittleja odloči za riskanten eksperiment – kopiranje njihovih pokojnih teles. Odločen je, da ga pri tem ne bo ustavilo nič, tudi če se mora po robu postaviti celemu vladnemu laboratoriju, policije […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Léon (1994)  The Hate U Give (2018)  Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)  Poldi - pustolovščina pogumnega ptička  Suicide Squad (2016) Copyright © Deseta umetnost [Popolna kopija], All Right Reserved. 2019.

Mia in beli lev

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Desetletna Mia živi z družino v Afriki, kjer upravljajo kmetijo z levi. Ko pride na svet mali beli lev Charlie, Mia z njim vzpostavi posebno vez. Čez nekaj let, ko je lev v nevarnosti, se Mia odloči, da z njim pobegne. Odpravita se na nepozabno popotovanje po južnoafriški savani iskat kraj, kjer bi Charlie znova […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jaws (1975)  First Man (2018)  Moj kuža Patrick  [Pozor, hud prizor] - There Will Be Blood (2007)  Ljubiti Pabla Copyright © Deseta umetnost [Mia in beli lev], All Right Reserved. 2019.

Instant družina

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Družinska komedija, ki razkriva tegobe in radosti staršev, ki posvojita tri otroke. V glavni vlogi očeta se bo predstavil Mark Wahlberg, v vlogi matere pa Rose Byrne, ki jima družinska komična dinamika ni tuja, saj sta že zaigrala v družinskih komedijah – Wahlberg v dveh delih komedije Očka proti fotru, Byrnova pa v obeh delih […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Godfather Part II (1974)  Der Samurai (2014)  Macbeth (2015)  The Departed (2006)  Metafilmska igra Davida Fincherja  Copyright © Deseta umetnost [Instant družina], All Right Reserved. 2019.

Bog, le kaj smo zagrešili?

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Zakonca Claude in Marie Verneuil se spopadata z novo krizo. Kot pripadnika katoliškega meščanstva, ki gojita vrednote stare tradicionalne Francije, težko sprejmeta najnovejšo novico. Zakonci štirih hčera (David, Rachid, Chao in Charles) so se odločili zapustiti Francijo zaradi različnih razlogov. Različne komične življenjske situacije ves čas zahtevajo, da sta oče in mama odprtega duha. Naslov […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Rocky (1976)  Mowgli: Legend of the Jungle (2018)  Silent House (2011)  Neverjetni 2  Submarine (2010) Copyright © Deseta umetnost [Bog, le kaj smo zagrešili?], All Right Reserved. 2019.

Soba pobega

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Kaj se zgodi, ko družabna igra, vsem znana kot Soba pobega, kjer skupina igralcev v tematsko urejenem prostoru združi moči pri reševanju ugank, postane resničen boj za preživetje? Prav to se zgodi šestim igralcem v filmu Soba pobega, kjer se bodo proti vsem pričakovanjem znašli v nevarni igri za življenje ali smrt. Naslov v izvirniku: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    True Detective - 1. sezona (2014)  Love, Simon (2018)  Hardcore Henry (2015)  Rakka (2017)  The Darjeeling Limited (2007) Copyright © Deseta umetnost [Soba pobega], All Right Reserved. 2019.

Srečen smrtni dan 2

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Študentka Tree Gelbman (Jessica Roth) je v prvem delu umrla kar enajstkrat, da je uspela ugotoviti, kdo je njen morilec, ki jo je preganjal na njen rojstni dan. In ko je že mislila, da ni več ujeta v časovni zanki in da je zaživela boljše življenje, znova začne podoživljati grozeč dan, ki ga je že […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Cold War (2018)  Evil Dead (2013)  Metafilmska igra Davida Fincherja   Glass (2019)  Star Wars: The Force Awakens (2015) Copyright © Deseta umetnost [Srečen smrtni dan 2], All Right Reserved. 2019.

Ledeno maščevanje

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Dobrodošli v Kehoe. Tukaj je minus 10 stopinj in vedno hladneje je, v tem smučarskem središču v Skalnem gorovju. Lokalna policija tu ni vajena akcije, dokler ni ubit sin skromnega voznika pluga, Nelsa Coxmana (Liam Neeson) s strani mamilarskega veljaka Vikinga. Poln besa in oborožen s težko mašinerijo se Nels odloči, da bo razbil kartel z […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Črni Kkklanovec  Adrift (2018)  Sicario 2: Vojna brez pravil  Wonder (2017)  Dan za dnem Copyright © Deseta umetnost [Ledeno maščevanje], All Right Reserved. 2019.

Maistrov večer: Pomembna ženska Marija Maister

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 13. februarja 2019, ob 18. uri na Maistrov večer v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23. Dr. Vlasta Stavbar in mag. Majda Potrata bosta predstavili premalo znano vlogo Maistrove žene, Marije Maister, roj. Sterger, ki je bila prava narodna dama, izobraženka s pomembno vlogo v mariborskem javnem in kulturnem življenju. Delovala je v številnih kulturnih, humanitarnih in izobraževalnih društvih ter društvih, ki so se ukvarjala z aktualnimi družbenimi vprašanji in utrjevanjem narodne zavesti ob severni meji. Vabljeni. Vir: https://www.facebook.com/events/343418809591038/

Konferenca kultnega filma 2019

Kurja polt, 11. februar 2019 ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA  ŽANRSKI OBSTRANCI? FRIKI, FEMINISTKE IN MORILSKI ZOBARJI 12. 4. 2019 / 14:00 – 17:30 / Kinodvor Film se od nekdaj spogleduje z obstranci, s tistimi, ki odstopajo od norme (ne glede na to, kako je norma skonstruirana). Letošnja predavanja bodo osvetlila zelo različne vidike te dinamike [...] The post Konferenca kultnega filma 2019 appeared first on Kurja polt.
Delavnice za pridobitev P2 subvencije

Delavnice za pridobitev P2 subvencije

CZK, 11. februar 2019 ― Slovenski podjetniški sklad s produktom P2 omogoča mladim visokotehnološkim podjetjem s potencialom hitre rasti in kreiranja novih delovnih mest pridobitev zagonskega kapitala v višini do 54.000 EUR v obliki subvencije. Tehnološki park Ljubljana vam v obliki serije delavnic in individualnega mentorstva nudi vso potrebno pomoč za uspešno prijavo. 
Ob prazniku kulture s priznanjema nagradili knjižničarja Maksa Valiča in KUD Planina

Ob prazniku kulture s priznanjema nagradili knjižničarja Maksa Valiča in KUD Planina

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. februar 2019 ― Postojna – Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, so na osrednji prireditvi v občini Postojna v kulturnem domu podelili občinski priznanji. Srebrno priznanje je župan Igor Marentič izročil Maksimiljanu Valiču, ki se ga generacije Postojnčanov spominjajo kot prijaznega in predanega knjižničarja, ki je skoraj 40 let vozil potujočo knjižnico, priznanje Miroslava Vilharja pa je prejelo Kulturno-umetniškega društvo Planina za dolgoletno delo na področju kulture in promocije občine. Proslava ob 8.februarju, Postojna, Kulturni dom, foto Valter Leban O pomenu kulture za slovenski narod sta spregovorila župan Igor Marentič in slavnostna govornica na prireditvi Lara Jankovič.« Osmi februar je med vsemi prazniki najbolj iskreno občuten dan, je praznik domoljubja in države«,  je uvodoma naglasil župan Igor Marentič, ki kulturi pripisuje velik pomen, saj »smo zaradi kulture obstali kot narod in ohranili svoj jezik in identiteto«. Jankovičeva je v svojem nagovoru s citati slovenskih  pesnikov in pisateljev podkrepila osnovno misel, da sta » v zdravi družbi kultura in umetnost cenjeni in na visokem nivoju«, spomnila pa tudi na to, da je kultura identiteta naroda, njena osebna izkaznica, ki je v težkih trenutkih vlivala upanje. Srebrno priznanje Maksu Valiču »Nič ne more nadomestiti pristne bližine in trdne povezanosti človeka s knjigo in prav Maks je bil nepogrešljiv člen v verigi povezovanja, svetovanja in vzajemnega zaupanja,« so o prejemniku srebrnega občinskega priznanja zapisali v obrazložitvi. »S svojim predanim in strokovnim delom je prispeval k rasti, razvoju in razmahu delovanja naše in vseh ostalih slovenskih potujočih knjižnic ter celotne Knjižnice Bena Zupančiča Postojna.« V skoraj 40 letih je izoblikoval in zaznamoval potujočo knjižnico in s tem širjenje vsebin bralne kulture v postojnski in pivški občini. Maksimiljan – Maks Valič je za volan potujoče knjižnice sedel le leto potem, ko je ta pred 40 leti prvič zakrožila po postojnski

Gledališka karavana

TV Kočevje, 11. februar 2019 ― Udejstvovanje pri tovrstnih dejavnostih je za otroke zelo pomembno, saj krepi njihovo samozavest, bogati besedni zaklad in omogoča osebnostno rast na vseh področjih.
"Gre za stanje duha"

"Gre za stanje duha"

MMC Drugo, 11. februar 2019 ― Ne gre za denar, gre za stanje duha, je stavek slavnostnega govornika na Prešernovi proslavi, ki je ostal spregledan. Drugače se tudi ni moglo zgoditi.
Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction (1994)

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Življenja dveh mafijskih morilcev, boksarja, gangsterjeve žene in para banditov se prepletejo v štiri zgodbe nasilja in odrešitve. Quentin Tarantino na vrhuncu ustvarjalnosti s svojim črnim humorjem in premetenimi dialogi, ki jih nameni vrhunski igralski zasedbi (Bruce Willis, Samuel L. Jackson, John Travolta in Uma Thurman). Nerodna tišina, vljudni pogovori in slabo plesanje, dokler se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Side Effects (2013)  The Good, The Bad And The Ugly (1966)  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Titanic (1997)  Interstellar (2014) Copyright © Deseta umetnost [Pulp Fiction (1994)], All Right Reserved. 2019.
Novice: Samo idealisti - Junaška in tragična filmska zgodba primorskih padalcev

Novice: Samo idealisti - Junaška in tragična filmska zgodba primorskih padalcev

Tolminski muzej, 11. februar 2019 ― Dokumentarec tokratnega filmskega večera v Kinogledališču Tolmin govori o 27 slovenskih fantih, ki so jih Britanci kot zajete italijanske vojake na Bližnjem Vzhodu izurili za padalce, radiotelegrafiste, tolmače in diverzante ter jih v letih 1943-44 poslali na ozemlje nekdanje Jugoslavije, da bi podprli odpor proti okupatorju. Predvajanje filma, ki je nastal v produkciji Slovenskega programskega oddelka Deželnega sedeža Rai za Furlanijo Julijsko krajino, bo pospremil pogovor ...

Na novogoriškem odru bodo iskali jezikovno komunikacijo

SiGledal Novice, 11. februar 2019 ― Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo kot šesto premiero v tej sezoni na malem odru uprizorilo mednarodno koprodukcijsko predstavo Idiomatic. Premiera eksperimentalne večjezične predstave, v kateri pet igralcev iz petih različnih držav rešuje komunikacijske in jezikovne zagate v svetu, v katerem angleščina ne obstaja, bo v sredo, 13. 2. 2019.

Srđan Nađ in Urška Podlogar Kos: Arhitekt za male pare

OUTSIDER, 11. februar 2019 ― Morda se zdi odgovor na preprosto vprašanje, koliko stane izdelava projektne dokumentacije za enodružinsko hišo, lahek, vendar za razmere v slovenski arhitekturni stroki[1] ni. Cena arhitekturnega dela projektne dokumentacije na slovenskem trgu zelo variira. Če se sklicujemo na podatke s spletnih servisov in informacije iz stroke, naj bi se cena izdelave projektne dokumentacije (IDZ, IDP,…

Odprtje razstave FD X PREOBLIKOVALNICA

Fakulteta za dizajn, 11. februar 2019 ― So to odpadki ali trajnostni izdelki. Odprtje razstave FD X PREOBLIKOVALNICA Rezultat Eko – Reuse campa. Otvoritev razstave v sredo 13.2. ob 13 h. Razstava bo na ogled do 26.2. do 18 h. Študentke Manca Duščak, Anja Deronja, Janja Kunej, Mojca Rožič, Nuša Kern, Emanuela Žgeč, Sara Baša, Petra Slokan so se odlično odrezale. Več si lahko […]
15. februar ob 18. uri: muzejski večer, gostja alpinistka Lidija Honzak; SPM

15. februar ob 18. uri: muzejski večer, gostja alpinistka Lidija Honzak; SPM

Gornjesavski muzej, 11. februar 2019 ― Ženske so drugačne in moški tudi V petek, 15. februarja 2019, ob 18. uri vabimo na muzejski večer Ženske so drugačne in moški tudi. V sklopu razstave Korajža je ženskega spola bo gostja alpinistka Lidija Honzak. V osemdesetih so alpinistke pričele plezati v ženskih navezah in organizirati prve ženske alpinistične odprave. Lidija Honzak, takrat vrhunska alpinistka, je bila ena […]
28.2. do 2.3.: Festival Goroventure 2019, planinski filmski festival; SPM

28.2. do 2.3.: Festival Goroventure 2019, planinski filmski festival; SPM

Gornjesavski muzej, 11. februar 2019 ― Vstopnica 5,00 € na dogodek.   Rezervacije vstopnic: info@planinskimuzej.si   IZJEMA:Treking Kangčendzenga – potopisno predavanje Tonija Urbasa: Vstopnine ni. Rezervacij ne sprejemamo.   http://www.planinskimuzej.si/festival-goroventure-2019-planinski-filmski-festival/ http://www.planinskimuzej.si/en/alpventures-festival-2019-mountain-film-festival/    
Vzajemni zvočni digitalno-analogni svet

Vzajemni zvočni digitalno-analogni svet

Odzven, 11. februar 2019 ― Zavod Cona že več let skrbi tudi za zvočno podobo cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki v prostorih Kina Šiška predstavlja tandeme slovenskih in tujih umetnikov. Tokrat sta nastopila intermedijska umetnika Marko Batista in Igor Stangliczky.
Pri Celjski Mohorjevi družbi tri knjige za mlajše bralce

Pri Celjski Mohorjevi družbi tri knjige za mlajše bralce

Misli, 11. februar 2019 ― Pri Celjski Mohorjevi družbi so predstavili viteško pripoved avtorice in ilustratorke Nejke Selišnik Erazem Predjamski, Veliko knjigo Supermoči avtorice Susanne Isern in ilustratorke Rocio Bonilla ter delo ameriške avtorice azijskih korenin Grace Lin Kjer se gora dotika lune, ki ga je prevedla dijakinja Nika Knez pod mentorstvom Mojce Gomboc.
Seznam nagrajencev filmskih nagrad bafta

Seznam nagrajencev filmskih nagrad bafta

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Znani so nagrajenci prestižnih filmskih nagrad bafta. V kategoriji za najboljši film je slavil celovečerec Alfonsa Cuarona z naslovom Roma. V kategorijah za najboljšega igralca in najboljšo igralko pa sta zlati kipec domov odnesla Rami Malek in Olivia Coldman za predstavi v Bohemian Rhapsody in The Favourite. Alfonso Cuaron je bil zmagoslaven tudi v kategoriji za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Zaljubljen v mojo ženo  The Avengers (2012)  Hiša čarobne ure  Forrest Gump (1994)  Počutim se lepo Copyright © Deseta umetnost [Seznam nagrajencev filmskih nagrad bafta], All Right Reserved. 2019.
Lepota lažnega sijaja

Lepota lažnega sijaja

ARS Svet kulture, 11. februar 2019 ― V svetovnem merilu naj bi bilo od 40 do 60 odstotkov umetnin ponarejenih V svetovnem merilu naj bi bilo od 40 do 60 odstotkov umetnin ponarejenih. Dobronamerni, toda naivni in nepoučeni kupci so hitro lahko žrtve prevarantov. Na ponaredke želi opozoriti razstava Muzeja policije iz Zagreba z naslovom Lepota lažnega sijaja, ki gostuje na fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Razstava ima tudi izobraževalni namen, saj na njej predstavljajo sodobne metode odkrivanja ponaredkov ter opozarjajo, na kaj morajo biti kupci pozorni ob nakupu. V oddaji tudi o dogajanju na Berlinalu, tednu sodobne glasbe, ki začenja praznovanje 80-letnice delovanja akademije za glasbo v Ljubljani, in koncertu pianista Aleksandra Madžara.

Otroci Vrtca Braslovče na obisku v knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. februar 2019 ― V ponedeljek, 11. februarja 2019, in v petek, 15. februarja 2019, je Občinsko knjižnico Braslovče v spremstvu vzgojiteljic obiskalo 63 malčkov iz Vrtca Braslovče. Ker je za nami kulturni praznik, so se radovedno zazrli v fotografijo našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki jim jo je uvodoma pokazala knjižničarka Lea Felicijan. Izvedeli so, da je otrokom dobrodušno delil sladke fige, da je napisal Zdravljico in mnogo drugih pesmi, predvsem pa je bil kulturen človek. Kakršni smo lahko tudi sami, če zapojemo pesmico, narišemo risbico, si ogledamo risanko in o tem ...
Igor Grdina: Ivan Cankar: portret genija

Igor Grdina: Ivan Cankar: portret genija

ARS Izšlo je, 11. februar 2019 ― Ivan Cankar si definitivno zasluži zanimivo monografijo, kot jo je napisal ddr. Igor Grdina. Ddr. Igor Grdina je erudit par excellence. Svoje bogato poznavanje zgodovine, še zlasti kulturne zgodovine, je spretno vtkal v pripoved, v svoj portret genija. Ne le, da je s svojo pripovedjo pojasnil in upravičil uporabo danes redko rabljene besede genij, ampak je rekonstruiral, naslikal podobo Cankarjevih časov, osebnosti, ki so bile pomembne za njegovo ustvarjanje in človeško usodo, njegove prelomne trenutke. Zanimivo je tudi interpretiral nekatere psihološke poteze pisateljeve osebnosti, na primer njegov odnos do lepote. To pa še ni vse: ddr. Grdina je napisal svojo monografijo v prepoznavnem, osebnem slogu; marsikdaj je uporabil kako besedo, ki bi zunaj konteksta zvenela pretenciozno, toda v njegovi pripovedi zveni še kako na mestu. In čeprav je njegova pisava na prvi pogled esejistična, je kot zgodovinar navajal zgolj preverjena in preverljiva dejstva. Skratka, Ivan Cankar: portret genija je še kako zanimiva in sugestivno napisana knjiga, več o njej pa bo povedal avtor v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.
Predstava Ariol in družinsko gledališče

Predstava Ariol in družinsko gledališče

ARS Oder, 11. februar 2019 ― V Slovenskem mladinskem gledališču je z mislijo na mlajšo publiko nastala predstava Ariol, gibalna premetanka, ki jo ustvarjalci uprizarjajo v dveh samostojnih delih V Slovenskem mladinskem gledališču je z mislijo na mlajšo publiko nastala predstava Ariol, gibalna premetanka, ki jo ustvarjalci uprizarjajo v dveh samostojnih delih. Zgodbe o modrem osličku, ki vsrkava raznobarvno podobo življenjskega sveta, jo poskuša razumeti in se v njej najti, so izvirno nastale v mediju stripa, se preselile risano serijo,  delo francoskih avtorjev Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta pa je nagovorilo tudi režiserja Matjaža Pograjca, ki je duhovito lumparijo z nakazanimi koordinatami v obliki pomembnih življenjskih sporočil, v kateri so zastopani liki vseh generacij, postavil na oder.

NAPOVEDUJEMO – LJUDOMRZNIK, PREMIERA 21. FEBRUARJA 2019

SLG Celje, 11. februar 2019 ― Molière LJUDOMRZNIK (Le Misanthrope) Komedija   Jean-Baptiste Poquelin (1622–1673), bolj znan kot Molière, je bil igralec in dramatik, čigar komedije s svojim žlahtnim, poglobljenim in kritičnim humorjem nikomur ne prizanašajo in sodijo v sam vrh klasične komediografije. S temami, ki jih je smešil, je razburjal cerkev, druge igralske družine, kritike in sodobnike. Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh. Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, v katerem živi, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do ljudi, ki ga obdajajo, ga Alcest ne posluša. Zaljubljen je v spogledljivo Celimeno, ki koketira z mnogimi. S tem tudi sam postane žrtev značilnega klasicističnega nasprotja med razumom in čustvom. Tragikomedija nima srečnega konca, junak se mora umakniti iz družbe v samoto, s tem je tudi konec njegove moralne vloge.
O vezljivosti medijev in kultur v sodobnih uprizoritvenih praksah

O vezljivosti medijev in kultur v sodobnih uprizoritvenih praksah

ARS Ars humana, 11. februar 2019 ― Ustavili se bomo ob vprašanju odnosa med uprizoritveno prakso in uprizoritveno vedo Ob primerih medmedijskih in medkulturnih umetniških praks bomo razmišljali o duhu časa, ki odzvanja v sodobnih uprizoritvenih postopkih, pa tudi o kontekstih, ki sodoločajo naše pojmovanje in recepcijo uprizoritvene umetnosti, in širše – umetnosti ter kulture. Ustavili se bomo ob vprašanju odnosa med uprizoritveno prakso in uprizoritveno vedo ter ob tem spregovorili o dinamiki obrobja in središča, retoriki prostora, novih oblikah vezljivosti medijev in še čem. Naš sogovornik bo dr. Tomaž Toporišič, avtor knjige Medmedijsko in medkulturno nomadstvo. O vezljivosti medijev in kultur v sodobnih uprizoritvenih praksah.

Živel je tod mizarjev rod, predstavitev zbornika

Kamra.si, 11. februar 2019 ― V četrtek, 14. februarja 2019, ob 18. uri vabljeni v Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica na predstavitev zbornika Živel je tod mizarjev rod. Izdalo ga je Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan v letu 2018. Knjigo bo predstavila Ana Zavrtanik Ugrin, predstavitev bo spremljal kratek film o mizarjih, ki ga je posnel Miran Brumat.

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset

Koridor, 11. februar 2019 ― Načeloma imam precej zadržkov do avtobiografskih romanov, saj le redkim uspe preskočiti nostalgično nizanje podob in stopiti v literarno polnokrvnost. Avtobiografski prvenec Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset me je iz tega vidika presenetil ter (delno) prepričal. Knjiga je topla, iskrena, pogumna, vse to se enostavno začuti. Očitno je tudi tematika dovolj aktualna, saj […] The post Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Jurij Hudolin: Pudak in Rosenmind / Pablo Neruda: Tvojih nog se dotikam v senci

Jurij Hudolin: Pudak in Rosenmind / Pablo Neruda: Tvojih nog se dotikam v senci

ARS S knjižnega trga, 11. februar 2019 ― Alex La Guma: Čas ptice ubijalke / Joan Didion: Leto čudodelnih misli V oddaji nas čakajo pesniška zbirka Jurija Hudolina Pudak in Rosenmind, pesmi iz zapuščine Pabla Nerude Tvojih nog se dotikam v senci, roman Alexa La Gume Čas ptice ubijalke in dokumentarna literatura Joan Didion Leto čudodelnih misli. Recenzije so napisali Diana Pungeršič, Aljaž Koprivnikar, Gabriela Babnik in Leonora Flis.

Ptuj praznuje 1950-letnico prve pisne omembe

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae omenja Petoviono kot prizorišče pomembnega dogodka v usodnem letu 69, ko so se po Neronovi smrti za cesarski naslov potegovali kar trije kandidati. Na vojaškem posvetu ilirskih legij, ki so se zbrale v Petovioni, je general Mark Antonius Primus v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so za cesarja potrdili Vespazijana. Dogodek je v rimskem zgodovinopisju znan kot vojaški puč v Petovioni. Mesto Ptuj je ta dogodek vzelo za leto prve omembe v antičnem literarnem viru. V prazničnem letu bodo na Ptuju pod sloganom "Vivat Poetovio!" potekale številne prireditve, s katero  želijo širši javnosti predstaviti 1950-letno zgodovino mesta. Promociji in obveščanju o dogodkih je namenjena spletna stran www.vivatpoetovio.si.
Primožu Sarku februarsko priznanje za življenjsko delo

Primožu Sarku februarsko priznanje za življenjsko delo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. februar 2019 ― Logatec – Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je logaški župan Berto Menard na osrednji logaški prireditvi v Narodnem domu podelil februarsko priznanje; za življenjsko delo na področju kulture ga je prejel Primož Sark. « Besedo kultura bi bilo potrebno pisati ne samo z veliko začetnico, temveč z velikimi črkami, saj je ravno kultura tista, ki je narodu na sončni strani Alp dala svobodo. Postali smo veliki«, je v nagovoru dejal slavnostni govornik na prireditvi, logaški župan Berto Menard. Primoz Sark- prejemnik februarskega priznanje 2019, foto Primož Godina   »S svojimi raznorodnimi kulturnimi prizadevanji je skozi pol stoletja na Logaškem pomembno obogatil novinarsko, kinematografsko, zlasti pa vokalno in instrumentalno glasbeno podobo logaške občine,« pa je o nagrajencu, Primožu Sarku,  zapisal predlagatelj Marcel Štefančič. Primož Sark se je leta 1970 zaposlil na osnovni šoli v Gorenjem Logatcu, kmalu za tem pa se je vključil v kulturno delovanje na Logaškem. Najprej je vodil šolska zbora, otroškega in mladinskega, nato ga je pot zanesla k Logaškemu oktetu, kjer je kot baritonist prepeval vse do leta 2000; zadnjih nekaj let je oktetu tudi predsedoval, je o Sarku v obrazložitvi zapisal Štefančič. Z oktetom je nastopil skoraj blizu stokrat ter posnel več kaset in zgoščenk. Aktivno se je udejstvoval tudi v pihalnem orkestru, v okviru katerega sta z Antonom Mačkom ustanovila zabavni dixieland ansambel Sama. Sark je v pihalnem orkestru leta 1938, ko so ostali brez dirigenta, pa je prevzel njegovo vodenje. Vrsto let je vodil mešani zbor Pevskega društva Logatec, po upokojitvi pa je leta 2014 prevzel vodenje učiteljskega okteta Pa kolʾkʾr tolʾkʾ, ki ga vodi še danes. V logaški občini pa je Primož Sark poznan tudi drugače. Nekaj časa je bil upravnik Kina Logatec, pa odgovorni urednik občinskega glasila Logaške novice, za katerega še piše kot dopisnik s področja kulture, glasbe in gledališča. »Brez njega in njegovega kolega Silva Hodn
ABONMAJSKA PONUDBA 28. DNEVOV KOMEDIJE

ABONMAJSKA PONUDBA 28. DNEVOV KOMEDIJE

SLG Celje, 11. februar 2019 ― V želji, da bi vam omogočili čim bolj ugoden ogled predstav, smo za vas pripravil kar štiri različne abonmaje.   Vpis abonmajev bo potekal od ponedeljka, 25. 2., do vključno sobote, 2. 3. 2019.   ZAGOTOVLJEN STALNI SEDEŽ V KATEREMKOLI ABONMAJUV času vpisa abonmajev med 25. 2. in 2. 3. 2019 vam lahko za predstave v kateremkoli izmed zgoraj navedenih abonmajev zagotovimo isti sedež. Po tem datumu to ne bo več mogoče.   Posameznih predstav med posameznimi abonmaji ni mogoče menjati.   POSAMEZNE VSTOPNICECena posamezne vstopnice je 20 EUR v parterju in na balkonu. Posamezne vstopnice bodo na voljo od 4. 3. 2019 naprej in jih ne bo mogoče menjati.   PRVI MALI ABONMA (3 predstave)Sreda, 6. 3., ob 19.30Venera v krznu, Prešernovo gledališče KranjSobota, 9. 3., ob 19.30  Strašni starši, Mestno gledališče ljubljanskoPetek, 15. 3., ob 19.30Prekleti kadilci, SNG Drama Ljubljana                        40,00 EURDRUGI MALI ABONMA (3 predstave)Četrtek, 7. 3., ob 19.30Ventilator, Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)Sreda, 13. 3., ob 19.30Ta veseli dan ali Matiček se ženi, SNG Drama LjubljanaSobota, 16. 3., ob 19.30Ne pozabite na rože, SNG Drama Ljubljana                 40,00 EURSREDNJI ABONMA (6 predstav)Sreda, 6. 3., ob 19.30Venera v krznu, Prešernovo gledališče KranjPetek, 8. 3., ob 19.30Realisti, SNG Nova GoricaNedelja, 10. 3., ob 19.30Predstava, ki gre narobe, TMK d. o. o. v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.Sreda, 13. 3., ob 19.30Ta veseli dan ali Matiček se ženi, SNG Drama LjubljanaSobota, 16. 3., ob 19.30Ne pozabite na rože, SNG Drama LjubljanaNedelja, 17. 3., ob 19.30Prosto po Prešernu, Tadej Toš & The Band                     70,00 EUR*VELIKI ABONMA (9 predstav)Sreda, 6. 3., ob 19.30Venera v krznu, Prešernovo gledališče KranjČetrtek, 7. 3., ob 19.30Ventilator, Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)Petek, 8. 3., ob 19.30Realisti, SNG Nova GoricaSobota, 9. 3., ob 19.30  Strašni starši, Mestno gledališče ljubljanskoNedelja, 10. 3., ob

RAZPIS ZA PROSTO DELOVNO MESTO SCENSKI DELAVEC IV

SLG Celje, 11. februar 2019 ― Razpisujemo prosto delovno mesto: SCENSKI DELAVEC IV   Podroben opis delovnega mesta in naloge:   – Postavljanje in podiranje scene, – nakladanje in razkladanje scenskih elementov, – pomožna vzdrževalna dela na odru, – postavljanje in nameščanje ostalih elementov, – javljanje napak v delovanju odrskih naprav, – vzdrževalna dela v zavodu, – pomoč pri vzdrževanju odrskih naprav, – manipuliranje z vlaki po navodilu vrviščarja ali odrskega mojstra, – po potrebi nadomeščanje vrviščarja, – pojavljanje na odru pri scenskih spremembah predstav, kadar ne gre za režiran ali kostumiran nastop, – skrb za kulise, zavese, pohištvo in delovno orodje, – čiščenje snega, – manjša popravila scenskih elementov po nalogu nadrejenih in barvanje scene, – sodelovanje pri organizaciji in izvedbi prireditev in dogodkov v organizaciji zavoda, – pomoč pri postavitvi luči, tona in rekvizitov, – vožnja kombija v oddaljenosti do 30 km od gledališča, – opravljanje receptorskih in vratarskih del, – druga pomoč pri rekvizitih, – pomoč pri fizičnih opravilih v gledališču za potrebe marketinga, vzdrževanja in normalnega funkcioniranja zavoda.   ZAHTEVANA IZOBRAZBA: IV – tehnična ali druga izobrazba ustrezne stopnje    TRAJANJE ZAPOSLITVE: določen čas, 12 mesecev        VRSTA ZAPOSLITVE: polni delovni čas       ZAHTEVANE DELOVNE IZKUŠNJE: 1 leto POSKUSNO DELO: 2 meseca URNIK DELA: deljen delovni čas ZAHTEVAN VOZNIŠKI IZPIT:  B-kategorije                             Druga potrebna dodatna znanja, druge zmožnosti/kompetence oz. drugi pogoji za zasedbo: točnost, natančnost, iniciativnost, spoštovanje urnika dela, spoštovanje predpisov o varstvu pri delu, nošenje predpisanih delovnih oblačil, samostojnost pri delu, zaželen je tudi izpit C-kategorije.   Rok za prijavo kandidatov: do vključno 22. 2. 2019.   Prijave z vsemi dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na naš naslov po navadni pošti SLG Celje, Gledališki trg 5, 3000 Celje al

BJANKA ADŽIĆ URSULOV – PREJEMNICA PREŠERNOVE NAGRADE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

SLG Celje, 11. februar 2019 ― BJANKA ADŽIĆ URSULOV Prešernova nagrada za življenjsko delo   Bjanka Adžić Ursulov je umetnica velikega formata, ki nadaljuje žlahtno kostumografsko tradicijo Mije Jarčeve in Alenke Bartlove. Vse svoje življenje je posvetila in žrtvovala izključno in samo gledališču. Njen dom je gledališka šivalnica,  njena domovina gledališki oder. Kot akademska slikarka-kostumografka je vrhunska strokovnjakinja, ki kostumografijo razume predvsem kot dramaturgijo vizualnega. Zato ima znotraj vsakokratnega ustvarjalnega procesa odločilno likovno pa tudi dramaturško vlogo.   Je odlična poznavalka zgodovinskih stilov in se z njimi z lahkoto poigrava. Historičnemu kostumu z nonšalantnimi detajli in drznimi kroji dodaja sodoben avtorski podpis. Po drugi strani pa se rada tudi inventivno poigrava z materiali. Kostume ustvarja iz papirja, kovine, gume, perja, voska in drugih neverjetnih snovi, pa seveda tudi iz najplemenitejših svil, baržunov in gabardenov. Ima izjemen smisel za detajl in celoto. Iz diskretnih, navidez neopaznih dodatkov prosevata tako njen duh kot tudi prefinjen humor, celota pa je zmerom domišljena, barvno usklajena in estetsko dovršena. Njene skice so likovne mojstrovine; z lahkotno slikarsko potezo in premišljenimi barvnimi odtenki tako nazorno naslika dramsko osebo, da lahko igralec poleg oprave razbere tudi karakterne črte svojega lika. In prav to je pri njeni kostumografiji najpomembnejše: zmerom je v popolnem sozvočju tako z igralcem kot z vsemi drugimi ustvarjalnimi elementi predstave.   Bjanka Adžić Urulov je s svojim talentom, strokovnostjo in predanostjo doslej ustvarila več kot dvesto gledaliških, opernih in filmskih kostumografij in tako svojemu poklicu postavila veličasten spomenik. Je redna sodelavka našega gledališča, prvič je sodelovala leta 1999 pri Molièrovem Don Juanu in do Pesmi živih mrtvecev leta 2017 v SLG Celje podpisala trinajst kostumografij.     Njena umetniška prisotnost na najprestižnejših evropskih odrih, kot so Coméd

Večer kulture na Selih v spomin na župnika Simona Lorberja

Kamnik.info, 11. februar 2019 ― V petek, 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, smo na Selih pri Kamniku, v organizaciji Športnega in kulturnega društva Sela pri Kamniku,  pripravili prireditev, ki je imela dvojni namen; posvetili smo ga slovenski kulturi in ustvarjalcem in se spomnili na pokojnega župnika Simona Lorberja. Na prireditvi smo se sprehodili po delih Franceta Prešerna, Ivana Cankarja ... The post Večer kulture na Selih v spomin na župnika Simona Lorberja appeared first on Kamnik Info.

11. februarja 1581 je nadvojvoda Karel V. z dvorno listino Mozirju ponovno podelil trške pravice in trški grb

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1581 je nadvojvoda Karel V. z dvorno listino Mozirju ponovno podelil trške pravice in trški grb, ki je v dokumentu upodobljen in še danes v uporabi. Uničujoči požar leta 1580 je poleg ostalih listin uničil tudi listino o trških pravicah. Trški sodnik je zaprosil deželnega kneza Štajerskega, nadvojvodo Karla V., da izda trgu novo listino o trških pravicah. Ta je to storil leta 1581 z listino, s katero je dovolil uporabo grba, ki je upodobljen v njej.    

PICEKI IN KURE, muzejska delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 11. februar 2019 ― Dragi otroci in spoštovani starši, vabimo vas na februarski Muzejski vikend, ki bo tokrat izjemoma v nedeljo, 24. februarja 2019, od 10. do 13. ure, na Ptujskem gradu. Na pustnem Muzejskem vikendu si bomo ogledali muzejsko zbirko tradicionalnih pustnih mask. Med njimi so tudi otroške maske piceki in kure, ki k hiši prinašajo dobre želje […]

1890 – Rojen Stanko Bloudek

Zgodovina na dlani, 11. februar 2019 11. februarja 1890 se je v Idriji rodil letalski konstruktor in konstruktor prvega slovenskega avtomobila, športnik, športni delavec, inženir in arhitekt Stanko Bloudek. Njegov oče je prihajal s Češke, kjer je družina nekaj let tudi živela. Stanko je pionir številnih športov na Slovenskem, s katerimi se je kot član ljubljanskega… Preberi The post 1890 – Rojen Stanko Bloudek appeared first on Zgodovina na dlani.

Sledi resničnega

MNZS, 11. februar 2019 ― Hanno Hardt (1934–2011), predavatelj in publicist, je več kot 30 let poučeval na univerzi v Iowi, po upokojitvi leta 2002 pa je svojo akademsko kariero nadaljeval na ljubljanski Fakulteti ...

NAPOVEDUJEMO – LJUDOMRZNIK, PREMIERA 21. FEBRUARJA 2018

SLG Celje, 11. februar 2019 ― Molière LJUDOMRZNIK (Le Misanthrope) Komedija   Jean-Baptiste Poquelin (1622–1673), bolj znan kot Molière, je bil igralec in dramatik, čigar komedije s svojim žlahtnim, poglobljenim in kritičnim humorjem nikomur ne prizanašajo in sodijo v sam vrh klasične komediografije. S temami, ki jih je smešil, je razburjal cerkev, druge igralske družine, kritike in sodobnike. Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh. Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, v katerem živi, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do ljudi, ki ga obdajajo, ga Alcest ne posluša. Zaljubljen je v spogledljivo Celimeno, ki koketira z mnogimi. S tem tudi sam postane žrtev značilnega klasicističnega nasprotja med razumom in čustvom. Tragikomedija nima srečnega konca, junak se mora umakniti iz družbe v samoto, s tem je tudi konec njegove moralne vloge.
Cerknica 1967/68 – 5. b razred

Cerknica 1967/68 – 5. b razred

Stare slike (Cerknica), 11. februar 2019 ― Šolsko leto 1967/68 in učenci iz 5.b razreda, slikani pred OŠ Cerknica. Z njimi je njihov razrednik Konrad Knez, učitelj likovnega pouka. Prešli smo iz razrednega pouka na predmetnega, kar je pomenilo selitev vsako uro v drugo učilnico. Na sliki je 11 deklet in 16 fantov, skupaj 27 učencev. V petem razredu so v Cerknico […]
Akademija za glasbo pripravila 1. mednarodni teden sodobne glasbe

Akademija za glasbo pripravila 1. mednarodni teden sodobne glasbe

Misli, 11. februar 2019 ― S projektom Mini opere v CUK Kino Šiška se bo drevi začel 1. teden sodobne glasbe Akademije za glasbo (AG) Univerze v Ljubljani, s katerim bo akademija začela obeleževanje 80-letnice delovanja. Teden bo ponudil še koncerta v Slovenski filharmoniji (SF), na katerih se bodo predstavili profesorji in študenti ter simfonični koncert.
PROGRAM 28. DNEVOV KOMEDIJE

PROGRAM 28. DNEVOV KOMEDIJE

SLG Celje, 11. februar 2019 ― Sreda, 6. 3., 19.30OTVORITEV FESTIVALA David Ives Venera v krznuRežiser Primož EkartPrešernovo gledališče KranjČetrtek, 7. 3., ob 19.30 Po motivih Pahljače Carla Goldonija VentilatorRežiser Jaka IvancGledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)Petek, 8. 3., ob 19.30 Jure Karas RealistiRežiserka Tijana ZinajićSNG Nova GoricaSobota, 9. 3., ob 19.30  Jean Cocteau Strašni staršiRežiser Alen JelenMestno gledališče ljubljanskoNedelja, 10. 3., ob 19.30 Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields Predstava, ki gre narobeRežiser Jure IvanušičTMK d. o. o. v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.Sreda, 13. 3., ob 19.30 Anton Tomaž Linhart Ta veseli dan ali Matiček se ženiRežiser Janusz KicaSNG Drama Ljubljana   Četrtek, 14. 3., ob 19.30EKSKLUZIVNO GOSTOVANJE IZVEN ABONMAJAAvtorski projekt Boba JelčićaGovori glasneje!Režiser Bobo JelčićSatirično gledališče Kerempuh, Zagreb   Petek, 15. 3., ob 19.30 Svetlana Makarovič Prekleti kadilciRežiser Tin GrabnarSNG Drama LjubljanaSobota, 16. 3., ob 19.30Odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rožeRežiserka Ivana DjilasSNG Drama LjubljanaNedelja, 17. 3., ob 19.30 ZAKLJUČEK FESTIVALA IN PODELITEV NAGRADTadej Toš & The Band Prosto po Prešernu

11. februarja 1902 se je rodila Milka Hartman, slovenska pesnica

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1902 se je rodila (Libuče pri Pliberku) Milka Hartman, slovenska pesnica. Umrla je 19. junija 1997. Rodila se je v trdni kmečki družini in preživljala lepo otroštvo v svojem rojstnem kraju. V družini je vladala močna ljubezen do petja in glasbe.To se je preneslo tudi na Milko, ki je zelo zgodaj začela sodelovati v izobraževalnem društvu, v Marijini družbi in pevskem zboru. Po končani osnovni šoli je živela in delala na kmetiji svojih staršev. Želja po šolanju ji ni dala miru, želela je na učiteljišče. Prva svetovna vojna je preprečila njene namene. Leta 1925 je v Ljubljani končala gospodinjsko šolo, nato pa je na avstrijskem Koroškem, v Zagorju, v Škofji Loki, Hrastniku, Bledu in Celju vodila razne gospodinjsko-kuharske in pevske tečaje. 

11. februarja 1963 je umrl Fran Albreht, slovenski pesnik, književnik, partizan, taboriščnik in prvoborec

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1963 je umrl Fran Albreht, tudi Franc Albreht, slovenski pesnik, književnik, partizan, taboriščnik in prvoborec. Rodil se je 17. novembra 1889 v Kamniku. Študij je zaključil v Ljubljani in bil zaposlen v upravnih službah. Med drugo svetovno vojno je bil kot udeleženec narodnoosvobodilnega boja (NOB) zaprt v italijanskem zaporu in nemškem taborišču Dachau. Po osvoboditvi je bil prvi ljubljanski župan vse do upokojitve leta 1948. Od leta 1908 dalje je objavljal pesmi, črtice in recenzije v Ljubljanskem zvonu, najprej pod psevdonimom "Rusmir". Leta 1919 se je poročil z znano slovensko pesnico in pisateljico Vero Albreht.

11. februarja 1905 se je rodil Bratko Kreft, slovenski dramatik, pripovednik, publicist, dramaturg, profesor, literarni zgodovinar in režiser

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1905 se je v Mariboru rodil  Bratko Kreft, slovenski dramatik, pripovednik, publicist, dramaturg, profesor, literarni zgodovinar in režiser. Umrl 17. julija 1996 je v Ljubljani.  Bratko Kreft je bil rojen v Mariboru, odraščal pa je v Sv. Juriju ob Ščavnici. Gimnazijska leta je preživel v Mariboru, kjer so v gimnazijskem glasilu bili objavljeni njegovi prvi članki. V tem času je vstopil v svet gledališča in še pred maturo režiral predstave, tudi lastne in v njih nastopal. Študijsko pot je začel leta 1924 na Dunaju, sprva s študijem prava, ki ga je kmalu zamenjal za študij slavistike in zgodovine. Poslušal je tudi predavanja o dramaturgiji. Na Dunaju je ostal eno leto, nato je študij nadaljeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1929 diplomiral iz slovenske in južnoslovanske književnosti ter svetovne književnosti in literarne teorije. V času študija je objavil roman Človek mrtvaških lobanj, prevzel vodstvo Delavskega odra v Ljubljani, imel predavanje na mariborski Ljudski univerzi na temo ruskega gledališča in bil sourednik Kosovelove Mladine ter objavljal v Ljubljanskem zvonu. Sicer je z objavo člankov, esejev in kritik na temo gledališča, literarne zgodovine in kulturne politike začel že pri dvajsetih letih. Po končanem študiju se je preizkusil v vlogi ravnatelja kina Ljubljanski dvor, po dobrem letu pa je dobil službo režiserja v Narodnem gledališču v Ljubljani. Tam je najprej dve leti režiral v Operi, nato v Drami. Ker se je že na Dunaju seznanil z marksizmom ne preseneča, da je kasneje delal tudi kot urednik in izdajatelj marksistične revije Književnost. Deset let po diplomi je na ljubljanski univerzi še doktoriral. Kmalu zatem, leta 1941 je preko Turnerjeve štipendije odšel na študij ruske literature v Italijo. Tam so ga zaradi komunističnih prepričanj najprej aretirali, nato je v hišnem priporu ostal vse do konca vojne. Po vojni je v ljubljanski Drami sprva delal kot dramaturg in kasneje kot r
še novic