Vabilo: Posvet o prostorih za NVO v kulturi

Asociacija, 9. december 2019 ― Infrastrukturna vprašanja NVO v kulturi so letos zabeležila kar nekaj problematičnih točk, saj je bila prodana stavba na Kersnikovi 4 v Ljubljani, ki je eden od prostorov, kjer se je oblikovala ljubljanska neodvisna scena; novega lastnika so dobili tudi prostori na področju Tobačne, kjer so prav tako delovale številne NVO v kulturi, naposled so bile … Preberi več o Vabilo: Posvet o prostorih za NVO v kulturi

Anketa: Prostorska vprašanja poklicnih NVO v kulturi

Asociacija, 9. december 2019 ― Kakšne so prostorske potrebe poklicnih NVO v kulturi? Koliko dodatnih prostorov še potrebujemo in kakšne tipe prostora? Kako dolgoročni so najemi? Katere so dobre prakse glede reševanja prostorskih vprašanj NVO v kulturi in ali jih v kateri od občin že izvajajo? Kako ustrezni so prostori, ki jih v najem posredujejo občine? V društvu Asociacija smo … Preberi več o Anketa: Prostorska vprašanja poklicnih NVO v kulturi

Doremi

TV Kočevje, 9. december 2019 ― Pet let, deset pevk in en solist ter množica nastopov po Sloveniji, tedanji Jugoslaviji in Italiji. Se jih še spomnite?

SKANDINAVIJA, potopisno predavanje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. december 2019 ― V ponedeljek, 9. decembra 2019, smo prisluhnili Mojci Pajk, ki nas je s fotografijo in filmom popeljala po barviti Skandinaviji. Spoznali smo tri dežele Skandinavije: Finsko, Švedsko, Dansko. Mojca Pajk je študirala na Švedskem, od takrat naprej je zaljubljena v  Skandinavijo. Prepotovala je bolj obstranska mesteca, male prijazne vasice v svojih rdeče-belih odtenkih so ji bile večji izziv kot glavna natrpana mesta. Skandinavija je pravi raj za ljubitelje narave. Pravljične kulise, prostrani gozdovi, črede severnih jelenov, mogočni in globoki fjordi, slapovi in ledeniška jezera, prekrasna obala z idiličnimi ribiškimi vasicami ...

Glasbeno-naravoslovni croquis

Razpotja, 9. december 2019 ― Kolaž: Klavdija Jeršinovec Domen Vaupotič Ura odbije osem in virtuozna argentinska pianistka Marta Argerich se po odru sprehodi do veličastnega črnega klavirja ter ob bučnem aplavzu množice mirno usede. Dirigent pogleda po orkestru, v dvorani se vzpostavi nemirno pričakovanje, dirigent naznani začetek, pianistka povzdigne svojo desno dlan in po polni Gallusovi dvorani se v delčku sekunde razleže zvok prvih sedmih dvaintridesetink Šostakovičevega Koncerta za klavir in trobento. Želim se zatopiti v glasbo in se prepustiti občutjem ob poslušanju interpretacije teh glasbenikov, podoživeti in ponotranjiti vse tisto, kar sta mi skladatelj in izvajalka s skladbo želela predati, a prešine me misel: »Kaj se pravzaprav trenutno dogaja?

Glasbeno-naravoslovni croquis

Razpotja, 9. december 2019 ― Kolaž: Klavdija Jeršinovec Domen Vaupotič Ura odbije osem in virtuozna argentinska pianistka Marta Argerich se po odru sprehodi do veličastnega črnega klavirja ter ob bučnem aplavzu množice mirno usede. Dirigent pogleda po orkestru, v dvorani se vzpostavi nemirno pričakovanje, dirigent naznani začetek, pianistka povzdigne svojo desno dlan in po polni Gallusovi dvorani se v delčku sekunde razleže zvok prvih sedmih dvaintridesetink Šostakovičevega Koncerta za klavir in trobento. Želim se zatopiti v glasbo in se prepustiti občutjem ob poslušanju interpretacije teh glasbenikov, podoživeti in ponotranjiti vse tisto, kar sta mi skladatelj in izvajalka s skladbo želela predati, a prešine me misel: »Kaj se pravzaprav trenutno dogaja?
107: Festival LGBT filma x FilmFlow: Portret mladenke v ognju

107: Festival LGBT filma x FilmFlow: Portret mladenke v ognju

FilmFlow, 9. december 2019 ― Tokratni FilmFlow smo pripravile v sodelovanju s Festivalom LGBT filma in društvom FIPRESCI, kot zaključno dejanje kavarniških pomenkovanj, ki so se v sklopu festivala odvijala vsak večer po izbranih filmskih projekcijah. V podkastu z gostjami spregovorimo o izjemnem filmu francoske režiserka Céline Sciamma, Portret mladenke v ognju, ki je na letošnjem festivalu v Cannesu dobil […]

Mitja Čander: Slepec

Koridor, 9. december 2019 ― Slepec je roman, ki nas do presunljivega konca vodi čez vzpone in padce, da nam pred obraz lažje potisne aktualno sliko človeškega karakterja. The post Mitja Čander: Slepec appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Amfiteater, Revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 7, številka 2, predstavitev

SLOGI, 9. december 2019 ― Predstavitev druge številke sedmega letnika Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater   v okviru skupne predstavitve treh revij s polja scenskih umetnosti Maska – Amfiteater – Adept   Amfiteatrova zadnja številka v letu 2019 je v celoti posvečena delu Simone Semenič. Obsega šest razprav avtoric_jev: Mateje Pezdirc Bartol, Mie Hočevar, Eve Pori, Ivane Zajc, Krištofa […] The post Amfiteater, Revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 7, številka 2, predstavitev appeared first on SLOGI.

Razpisne priložnosti (december 2019)

Asociacija, 9. december 2019 ― Konec leta prinaša kar nekaj rokov za domače razpise na občinski in državni ravni ter mednarodne priložnosti za financiranje. V Kulturosferi se vsak mesec osredotočamo na priložnosti za samozaposlene in nevladne organizacije v kulturi. Domači razpisi Do 18. decembra je odprt razpis za izbor javnih kulturnih programov, ki jih bo do leta 2023 sofinancirala Mestna občina Ljubljana. Več … Preberi več o Razpisne priložnosti (december 2019)

AB objekt: Hiša Frank

OUTSIDER, 9. december 2019 ― Arhitekturno pisarno AB objekt že dobro poznamo prav po fotogeničnih in arhitekturno dovršenih enodružinskih hišah. Hiša Frank, ki stoji v vasi Famlje pri Divači, v tem pogledu ni nobena izjema. Hiša sledi prepoznavni estetiki njenih avtorjev, hkrati pa v svojo zasnovo vnaša dobršno mero lokalne arhitekturne tradicije. Pritlična hiša z bivalnim delom v obliki črke… The post AB objekt: Hiša Frank appeared first on OUTSIDER.
Dekade: petdeseta

Dekade: petdeseta

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 9. december 2019 ― V Zgodovinskem arhivu Celje smo 11. decembra 2019 odprli razstavo Dekade: petdeseta 1950-1959 @Celje. Z njo zaključujemo »petletko« projekta Dekade, ki smo ga zagnali z obravnavo devetdesetih let 20. stoletja ob pripravah na praznovanje šestdesetletnice arhiva leta 2015. Zgodba Dekad je namreč zgodba o delu arhiva, tako z vidika vsakdanjega opravljanja javne službe kot tudi […]

Potrebujemo tvojo podporo

C.M.A.K. Cerkno, 9. december 2019 ― Cerkljanski mladinski alternativni klub potrebuje tvojo podporo! Kako lahko pomagaš? 1) Finančno podpri program in aktivnosti, ki jih izvajamo, ter boj za pridobitev trajnih in ustreznih prostorov za mladinske dejavnosti C.M.A.K.-a in mladih ustvarjalk/cev v Cerknem Z vašo finančno podporo bomo lažje nadaljeval dolgoletni, na prostovoljnem delu temelječi boj za zagotovitev ustreznih in trajnih prostorov […] The post Potrebujemo tvojo podporo appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

VESELI ŠKRATKI, muzejska delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 9. december 2019 ― Dragi otroci, spoštovani starši, v soboto, 14. decembra 2019 vas med 10. in 13. uro vabimo na Ptujski grad, na muzejsko delavnico za družine VESELI ŠKRATKI. Na zadnjem letošnjem Muzejskem vikendu se bomo sprehodili skozi grajske sobane in poiskali zlate orehe, ki so jih skrili veseli škratki. Nato bomo iz plutovinastih zamaškov izdelali ljubke figurice. […]

Amfiteater, Revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 7, številka 1

SLOGI, 9. december 2019 ― Prva številka sedmega letnika črpa iz tridnevnega mednarodnega simpozija Umetnost kamišibaja: Beseda podobe in podoba besede, ki je potekal v Slovenskem gledališkem inštitutu maja leta 2018. Tematski sklop začnemo z esejem Igorja Cvetka, ki široko kontekstualizira slovenski kamišibaj. Temu sledi razprava Tare McGowan, ki umesti kamišibaj v svetovno avdiovizualno zgodovino. Julia Gerster analizira načine uporabe […] The post Amfiteater, Revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 7, številka 1 appeared first on SLOGI.

Bor Pungerčič in Petra Stojsavljević: HIŠA NA PODEŽELJU

OUTSIDER, 9. december 2019 ― Od leta 2007 več Zemljanov živi v mestih kot na podeželju. Globalni trend preseljevanja v mesta se še nadaljuje in ta v zadnjih letih doživljajo enormno rast. V Sloveniji je trend obraten. Vse več ljudi išče svojo bivalno idilo na podeželju. Razloge gre iskati v tem, da je Slovenija razmeroma majhna in je vse pri… The post Bor Pungerčič in Petra Stojsavljević: HIŠA NA PODEŽELJU appeared first on OUTSIDER.

Otvoritev razstave ormoških čipk

Kamra.si, 9. december 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 12. decembra 2019, ob 16.30 uri vabi na otvoritev razstave ormoških čipk. Kleklanje je veščina, ki zahteva strpnost, zbranost in natančnost,  njeni končni izdelki pa dosegajo neprecenljive vrednosti. Vabimo vas na otvoritev razstave prečudovitih izdelkov ormoških klekljaric, ki so nastali v okviru študijskega krožka, pod mentorstvom Silvestre Horvat.

VINSKE ZGODBE z Bojanom Kobalom

Kamra.si, 9. december 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 12. decembra 2019, ob 17. uri vabi na VINSKE ZGODBE z Bojanom Kobalom. Bojan Kobal, ustanovitelj in lastnik blagovne znamke Kobal Wines, bo v pogovoru pozornost namenil haloškim vinom. Zakaj so ta vina tako posebna ter kaj je tisto, kar jim daje posebno aromo in kakovost? To in še več boste izvedeli na vinskih zgodbah, zato vabljeni, da se nam pridružite.
Od doma

Od doma

Airbeletrina, 9. december 2019 ― Jakob J. Kenda opisuje pohod po Slovenski planinski transverzali, kakršna bi morala biti: krožna. Nanjo se skupaj z otrokoma odpravi po ljubljanski pristopni poti, ko prispejo do Transverzale, pa jo uberejo v smeri proti urinemu kazalcu. Iz prijazno urbanega okolja kmalu pridejo v skoraj popolno divjino.

1868 – Rojen Fritz Haber

Zgodovina na dlani, 9. december 2019 9. decembra 1868 se je v pruskem Breslau (današnji Wroclav na Poljskem) rodil nemško-poljsko-judovski kemik, fizik, inženir, akedmik in univerzitetni professor Fritz Haber. Štejemo ga za očeta kemičnega bojevnja, saj je razvijal številna orožja, ki jih je nemška vojska uporabljala v obdobju I. svetovne vojne. Rodil se je v bogati… Preberi The post 1868 – Rojen Fritz Haber appeared first on Zgodovina na dlani.

Torek, 10. maj ob 19.00 – Ali Žerdin – MMXXI leto nevarnih mutacij – predstavitev knjige

Knjižnica Zagorje, 9. december 2019 ― Naš gost bo novinar in publicist dr. Ali Žerdin, ki  bo v pogovoru z Igorjem Goštetom spregovoril o  svoji najnovejši knjigi o koronskem dogajanju v letu 2021. Spričo množice družbenih pretresov in političnih anomalij avtor raziskovalno preučuje različne ravni mutacij, ki so nas zapopadle v tem obdobju. Gre The post Torek, 10. maj ob 19.00 – Ali Žerdin – MMXXI leto nevarnih mutacij – predstavitev knjige appeared first on knjižnica Zagorje.
Cerknica 1982/83 – Fantje 8. a razreda

Cerknica 1982/83 – Fantje 8. a razreda

Stare slike (Cerknica), 9. december 2019 ― Fantovski del 8.a razreda se je ob zaključku osemletnega šolanja postavil za slikanje na vrtu OŠ Notranjskega odreda Cerknica. Konec enega dela življenja, začetek stopanja na nove poti. Ampak sledi prehojenih skupnih stezi pa ostanejo. Za vedno. Skupaj smo v dobrem in slabem gulili osnovnošolske klopi 4 leta. Od petega razreda naprej. No, nekateri smo […]

Starši radi beremo mladinske knjige – bralna značka za starše 2020/21

Knjižnica Zagorje, 9. december 2019 ― Bralna značka za starše? Le zakaj? Ker tudi starši radi beremo, ker so mladinske knjige zelo kvalitetne, zanimive in poučne, ker lahko z našim branjem spodbujamo branje naših otrok. Preberite najmanj 7 knjig, izpolnite bralni list in ga oddajte do vključno aprila 2021. PRIPOROČILNI SEZNAM: AL M. H.: Zeleno kolo BEAUVAIS The post Starši radi beremo mladinske knjige – bralna značka za starše 2020/21 appeared first on knjižnica Zagorje.
Režiser Wajda na razstavi predstavljen kot likovni umetnik

Režiser Wajda na razstavi predstavljen kot likovni umetnik

Misli, 9. december 2019 ― Poljski filmski in gledališki režiser Andrzej Wajda, prejemnik častnega oskarja za življenjsko delo, je bil tudi likovni umetnik, ki je gojil posebno strast do Japonske in njene kulture. V Manga muzeju japonske kulture in tehnologije na razstavi Japanese Notebook njegov likovni talent razkrivajo preko stotih skic, nastalih ob obiskih Japonske.
Orgle v ledu

Orgle v ledu

ARS Obiski kraljice, 9. december 2019 ― Organist Friedemann Winklhofer je svojo orgelsko zgoščenko posnel visoko v gorah na Tirolskem - pod ledenikom Stubai. Organisti sicer dobro vedo, kaj je mraz, saj so pozimi večkrat primorani igrati v slabo ogrevanih cerkvah ali katedralah. Friedemanna Winkelhoferja, nocojšnjega orgelskega interpreta, to očitno ne moti. Prav led in sneg sta mu bila namreč v navdih in odločil se je posneti orgelsko zgoščenko visoko v gorah, in sicer na dogodku, ki ga je poimenoval Najvišji orgelski koncert na svetu.
še novic