Deževen dan v New Yorku (A Rainy Day in New York)

Deževen dan v New Yorku (A Rainy Day in New York)

Koridor, 8. december 2019 ― Woody Allen še ni pripravljen na upokojitev in vztraja, ne meneč se za očitke, da je njegova zlata doba že zdavnaj minila; vsekakor bi razočaral veliko oboževalcev, če bi se uklonil načelu »vse ali nič«. The post Deževen dan v New Yorku (A Rainy Day in New York) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Iz prve vrste: Društvo za komorno glasbo Amadeus

Asociacija, 8. december 2019 ― Asociacija je vsebinska mreža, ki združuje samostojne ustvarjalce in profesionalne nevladne organizacije iz različnih področji ustvarjanja, od uprizoritvenih do glasbenih umetnosti. V Kulturosferi vsak mesec predstavljamo naše člane. Tokrat smo se pogovarjali z violončelistom in programskim vodjem cikla Carpe artem Nikolajem Sajkom iz Društva za komorno glasbo Amadeus. Vaše društvo združuje profesionalne glasbenice in glasbenike. … Preberi več o Iz prve vrste: Društvo za komorno glasbo Amadeus

V ljubljanskem Baletu že 150. ponovitev Hrestača

SiGledal Novice, 8. december 2019 ― Priljubljen balet Hrestač - Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vamosa bo v torek v SNG Opera in balet Ljubljana dočakal že 150. ponovitev. To dokazuje, da je baletna uspešnica na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, ki s svojo čarobnostjo poskrbi za praznično vzdušje, tudi med slovenskim občinstvom zelo priljubljena.
Glej, moj brat

Glej, moj brat

Vrabec Anarhist, 8. december 2019 ― Vsaka deklica se želi poročiti s svojim bratom, pravijo. Ampak samo srečne. Tiste, ki jih niso zabodli, živih zažgali ali kako drugače ubili. Tiste, katerih bratje ne jemljejo njenega devištva kot potrošne dobrine. The post Glej, moj brat appeared first on Vrabec Anarhist.

V Ribnici na Pohorju že 49. Severjev dan

SiGledal Novice, 8. december 2019 ― V Ribnici na Pohorju, kjer je igralec Stane Sever 18. decembra 1970 zadnjič nastopil na gledališkem odru, bo danes v spomin nanj potekal že 49. Severjev dan. Na prireditvi, ki se ob 15.30 začne v prostorih osnovne šole, bodo nastopili domači ljubiteljski kulturniki in šolarji, z monodramo pa se bo predstavila igralka SLG Celje Manca Ogorevc.
DOBRI MOŽJE IN PRAZNIČNE PREDSTAVE

DOBRI MOŽJE IN PRAZNIČNE PREDSTAVE

Hiša otrok in umetnosti, 8. december 2019 ― V Hiši nas je že obiskal prvi od dobrih mož - Miklavž. Po božičnih praznikih pa ne zamudite prazničnih predstav z obiskom dedka Mraza. Obiskal nas bo 26., 27. in 28. decembra po lutkovnih predstavah. Dedek Mraz lahko tudi obdari vaše otroke. Več informacij najdete na posameznih dogodkih na tej povezavi. Pohitite, vstopnice hitro pojenjajo!

V Dunajski državni operi svetovna premiera Orlanda

SiGledal Novice, 8. december 2019 ― V Dunajski državni operi bo drevi svetovna premiera operne priredbe slovitega romana Virginie Woolf Orlando z glasbo avstrijske skladateljice Olge Neuwirth, ki je v sodelovanju s Catherine Filloux ustvarila tudi libreto. Prvič v 150 letih delovanja dunajske operne hiše bo drevi na sporedu opera, za katero je glasbo prispevala ženska.
1936 Rakek – Blagoslov temeljnega kamna

1936 Rakek – Blagoslov temeljnega kamna

Stare slike (Cerknica), 8. december 2019 ― Blagoslov temeljnega kamna za novo cerkev na Rakeku je bil 14. junija 1936. Tega dne je bila birma v Cerknici. Birmoval je škof Rožman. Za tem se je v spremstvu duhovnikov pripeljal na Rakek. Sprejeli so ga pred pokopališčem in pospremili v cerkev, kjer je potekalo kratko čaščenje najsvetejšega. Po končanem obredu je vzidal ustanovno … … Nadaljujte z branjem→
V Dunajski državni operi svetovna premiera Orlanda

V Dunajski državni operi svetovna premiera Orlanda

Misli, 8. december 2019 ― V Dunajski državni operi bo drevi svetovna premiera operne priredbe slovitega romana Virginie Woolf Orlando z glasbo avstrijske skladateljice Olge Neuwirth, ki je v sodelovanju s Catherine Filloux ustvarila tudi libreto. Prvič v 150 letih delovanja dunajske operne hiše bo drevi na sporedu opera, za katero je glasbo prispevala ženska.

Stripolis in geografska predstavitev Slovenije v angleščini

ARS Kulturna panorama, 8. december 2019 ― Beseda bo tekla tudi o štirih desetletjih mariborske Fotogalerije Stolp. Ob koncu predzadnjega tedna v letu bomo govorili o prvi celostni geografski predstavitvi Slovenije v angleščini ter o novi pridobitvi prestolnice: striparni in ateljeju Stripolis. V kočevskem Pokrajinskem muzeju so v začetku tedna odprli zgodovinsko razstavo ob 550. obletnici prvega turškega vpada na Kočevsko, beseda bo tekla tudi o štirih desetletjih mariborske Fotogalerije Stolp. Ob koncu oddaje se bomo podali v Bistro in v Škofjo Loko: medtem ko so v prvi predstavili nedavne pridobitve in načrte za prihodnost Tehniškega muzeja Slovenije, so v drugi podelili 49. Severjeve nagrade za igralske dosežke.

Skladatelj Matija Tomc

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 8. december 2019 ― Ob 120-letnici rojstva Petindvajsetega decembra bo minilo 120 let od rojstva skladatelja Matije Tomca. Rodil se je v Kapljišču v Beli krajini. Šolal se je najprej v Novem mestu, nato na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano. Ob šolanju je igral violo in rog, pozneje tudi orgle. Leta 1920 je po maturi vstopil v bogoslovje. Posvečen je bil leta 1923; najprej je opravljal delo kaplana v Mokronogu in se nato odločil za študij kompozicije in orgel na Dunaju. Po vrnitvi leta 1930 je bil profesor na Škofijski gimnaziji v Šentvidu, zatem pa na Klasični gimnaziji v Ljubljani. Po ukinitvi gimnazije je še eno leto ostal v Ljubljani, potem pa je odšel v Domžale. Orgle je poučeval na glasbenem konservatoriju in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pedagog se je upokojil leta 1948, potem je bil župnik v Domžalah. Tomc je bil predvsem zborovski skladatelj. Njegovo glasbeno delo je zelo raznoliko: od maš, različnih skladb za liturgične potrebe za različne sestave od mešanih, moških, ženskih zborov do skladb za otroške zbore. Leta 1947 je napisal opero Krst pri Savici, ki je na premierno koncertno izvedbo čakala 45 let. Od večjih del je napisal še 7 kantat. Najpomembnejši sta Križev pot (1942) in Stara pravda (1956). Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete, kako je o svojem življenju leta 1981 razmišljal takrat 81-letni skladatelj Matija Tomc. Umrl je leta 1986.
še novic