EIRIK BRANDAL: ELEKTRONSKE SKULPTURE / ELECTRONIC SCULPTURES

EIRIK BRANDAL: ELEKTRONSKE SKULPTURE / ELECTRONIC SCULPTURES

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. marec 2020 ― Eirika Brandala je njegovo zanimanje za elektronsko umetnost pripeljalo do ustvarjanja več serij elektronskih skulptur, ki predstavljajo povezave med vizualno in funkcionalno, pri nekaterih pa še zvočno komponento. Objekti so izvedeni v specifični skulpturalni obliki, ki se napaja iz 'freeform electronics', metode konstruiranja vezij, pri kateri se prepletata funkcionalni in estetski vidik, ki omogočata ravnovesje med kompleksnostjo, funkcijo in velikostjo objekta. Skozi estetiko 'freeform electronics', s katero Brandal na eni strani poudarja transparentnost notranjih procesov vezij in na drugi njihovo intrinzično lepoto, zvočne skulpture vizualno naslavljajo tradiciji suprematizma in konstruktivizma, njune abstrakcije in specifične rabe geometričnih oblik (in s tem povezave z znanostjo). Nadalje se opirajo še na principe funkcionalistične arhitekture, po katerih je končna vizualija rezultat funkcije in ne vnaprej določene likovne forme – vsak sestavni del, vsaka žica namreč primarno prispeva k strukturalni integriteti in elektronskem ekosistemu, šele posledično pa k oblikovnemu aspektu objekta. Z arhitekturnimi postavitvami vezij Brandal spreminja njihov kontekst: preobrazi jih iz funkcionalnih v umetniške objekte. Zvok in svetlobo uporablja kot sredstvi za ustvarjanje občutka transparentnosti med občinstvom in notranjimi procesi skulptur z namenom, da bi kipom dal značilnosti neodvisnih komunikacijskih entitet. Skulpture tako postanejo žive elektronske naprave, ki so zmožne prezentiranja in sonificiranja njihovih notranjih delovanj. Zvočni aspekt del sledi strategiji skladanja glasbe z nelinearnim materialom skozi proces sonifikacij in interakcij, ki z vpletanjem harmonij in ritmov nagovarja tudi bolj klasične glasbene sloge. Nekatere skulpture so interaktivne in tako obiskovalcu omogočajo interakcijo oz. dialog z njihovo komunikativno entiteto. Serija 'ihscale' je denimo niz s senzorji opremljenih skulptur, ki proizvajajo uglašene valovne oblike, pri katerih je v

Ulice kot prostor skupnostnega povezovanja: ulična prenova v Seulu

Inštitut za politike prostora, 1. marec 2020 ― Ulice imajo poleg prometne tudi pomembno družbeno in kulturno vlogo. So prostor živahnega trgovanja in kulturne izmenjave. So tudi prizorišče družbenih bojev, kjer prebivalci udejanjajo skupno pravico do mesta. Predvsem pa so prostor vsakdanjega življenja in s tem eden najpomembnejših krajev, kjer se v mestih gradijo lokalne skupnosti in skupne identitete. Tako je bilo tudi... The post Ulice kot prostor skupnostnega povezovanja: ulična prenova v Seulu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Kajn in Abel

Vrabec Anarhist, 1. marec 2020 ― »Saj! V tem je catch! Kje se tu skriva dobri bog? Enega je spravil pod zemljo, drugega pa psihično trga do neprepoznavnosti.« The post Kajn in Abel appeared first on Vrabec Anarhist.
Sectile – Falls Apart

Sectile – Falls Apart

RockOnNet, 1. marec 2020 ― Sectile so me absolutno popolnoma prevzeli in predvidevam, da tokrat pišem o bendu, ki ga bomo še slišali, saj je kakovost narejenega tisto, kar naj bi kovalo obet za prihodnost in za slednjo pri mladih Ircih upam, da bo plodna, hrupna in kreativna.
Sectile – Falls Apart

Sectile – Falls Apart

RockOnNet, 1. marec 2020 ― Sectile so me absolutno popolnoma prevzeli in predvidevam, da tokrat pišem o bendu, ki ga bomo še slišali, saj je kakovost narejenega tisto, kar naj bi kovalo obet za prihodnost in za slednjo pri mladih Ircih upam, da bo plodna, hrupna in kreativna.

Kako pa vi FUTRATE SVOJ EGO?

Ana Monro, 1. marec 2020 ― Prisrčno vabljeni v petek, 6. marca ob 19.00 v Studio GAM (Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana), v katerem bomo gostili Anjo Bezlovo z gledališkim multipersonažem Futraj moj ego. Vstopnine ni, se pa priporočamo za ”izstopnino” (prostovoljni prispevek). Sprejmemo lahko  omejeno število gledalcev, zato prosimo, da se za ogled predstave prijavite na gledalisceanemonro@gmail.com.   Foto: Nada Žgank, Sindikat ... The post Kako pa vi FUTRATE SVOJ EGO? appeared first on Ana Monro.
Tista prekleta beseda "ampak"

Tista prekleta beseda "ampak"

Airbeletrina, 1. marec 2020 ― Tretji roman hrvaškega avtorja Kristiana Novaka Cigan, ampak najlepši nosi pečat protislovnosti; recimo temu kar protislovnost gnusa, ki ga na Zahodu gojimo ne samo do Romov, pač pa do marginalcev vseh vrst, hkrati pošastnega čara in sprijenega užitka, ki sta izvor cele palete stereotipov, piše v recenziji Gabriela Babnik.
Bernhard Schlink na Fabuli: Kot posamezniki težko kaj spremenimo

Bernhard Schlink na Fabuli: Kot posamezniki težko kaj spremenimo

Misli, 1. marec 2020 ― Festival literature sveta Fabula je v soboto v Cankarjevem domu odprl eden najpomembnejših nemških avtorjev Bernhard Schlink, ki se v Ljubljani mudi ob romanu Olga, v katerem se je osredotočil na usodo žensk pred 100 leti. V pogovoru ob knjigi, ki jo je v slovenščino prevedel Brane Čop, je razmišljal tudi o širši sliki Nemčije in sveta.
V Ljubljani šesti festival z razmislekom o bolj strpni družbi

V Ljubljani šesti festival z razmislekom o bolj strpni družbi

Misli, 1. marec 2020 ― V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra se bo v Ljubljani začel 6. festival Hiša strpnosti. Namen je spodbuditi k razmišljanju in ustvarjati bolj strpno družbo, opozarjati na težave ter poudarjati sprejemanje in spoštovanje različnosti. Tematiko bo festival v šestih dnevih naslavljal zlasti prek filmske umetnosti.

1. marca 1740 je v Slovenj Gradcu umrl Franc Mihael Strauss, baročni slikar

Kamra.si, 1. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. marca 1740 je v Slovenj Gradcu umrl Franc Mihael Strauss, baročni slikar. Rodil se je 11. septembra 1674 v Slovenj Gradcu.  Kje se je šolal in slikarsko izobraževal, ni znano, vsekakor je bil na tujem, ker se Straussovo ime prvič omenja v arhivih domačega mesta šele 1713. Od tedaj dalje je, se zdi, imel delavnico v Slov. Gradcu, odtod segal z delom tudi v Dravsko dolino (mecen vuzeniški nadžupnik Štefan Jamnik), Ptuj, Mekinje pri Kamniku in na avstr. zah. Štaj. (naklonjeni dekan F. Felber v Gross St. Florianu). Slikal je (v olju) oltarne kompozicije, krajine in portrete v baročnem stilu.

1. marca 1796 se je v Polhovem Gradcu rodil Gregor Rihar starejši, slovenski skladatelj in organist

Kamra.si, 1. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. marca 1796 se je v Polhovem Gradcu rodil Gregor Rihar starejši, slovenski skladatelj in organist. Umrl je 24. julija 1863 v Ljubljani.  Osnovno glasbeno izobrazbo je dobil pri hišnem duhovniku polhograjske graščine. Leta 1825 je postal organist v ljubljanski stolnici, obenem je študiral bogoslovje in bil leta 1829 posvečen v duhovnika. Isto leto je postal zakristan v stolnici. Obe službi je opravljal z vnemo vse do svoje smrti. Bil je zelo plodovit skladatelj. Zložil je okoli 550 pesmi. Pri skladanju je znal ubrati tisto vižo, ki je ganila poslušalce in je všečna tudi danes. Ljudstvo je njegove pesmi sprejelo za svoje (tako rekoč so ponarodele). Nekatere najbolj znane: Vi oblaki ga rosite, Jezus je vstal od smrti, Zdrava Zemlje vse gospa, Ko zarja zjutraj se razgrinja, Slava Slovencem, Žalostni glas zvonov, Oda vinski trti. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Gregor_Rihar_starejši Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi507766/ https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-M3QMYR5W/054e1338-684b-4816-9f90-2b8d77335c7d/PDF
Vpliv ukrepov za zajezitev koronavirusa na kulturni utrip

Vpliv ukrepov za zajezitev koronavirusa na kulturni utrip

ARS Kulturna panorama, 1. marec 2020 ― Spremljali pa smo tudi sejo parlamentarnega odbora za kulturo Kako na delovanje kulturnih ustanov in kulturno-umetniški utrip vplivajo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa pri nas in v sosednjih državah, je osrednje vprašanje tokratne oddaje. Nadaljujemo s sejo odbora za kulturo in razstavo Sandija Červeka, ki je sicer ne morete obiskati, ker je galerija zaprta za obiskovalce, še pred zaprtjem Galerije mesta Ptuj pa si je njegovo razstavo ogledala Irena Kodrič Cizerl. Vabljeni k poslušanju!
Josip Osti

Josip Osti

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 1. marec 2020 ― Pesnik, pisatelj, esejist in prevajalec Josip Osti praznuje 75 let Pesnik, pisatelj, esejist in prevajalec Josip Osti, rojen leta 1945 v Sarajevu, je bil že pred selitvijo v Slovenijo leta 1990 vnet ambasador slovenske poezije, več kot dve desetletji pa tudi sam ustvarja v slovenščini. Izdal je skupaj 37 pesniških zbirk, 11 proznih knjig in 29 esejističnih. Leta 1994 je bil nagrajenec Vilenice, prejel pa je tudi Veronikino, Župančičevo, Jenkovo in številne druge nagrade. Prihodnji teden bo praznoval 75 let in ob tej priložnosti ga je Vlado Motnikar povabil v oddajo Naši umetniki pred mikrofonom.
še novic