Poslovil se je Peter Musevski

Borštnikovo srečanje, 19. marec 2020 ― V starosti 55 let je umrl gledališki in filmski igralec Peter Musevski, član ansambla Prešernovega gledališča Kranj. Študij dramske igre je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani končal v letniku Janeza Hočevarja z uprizoritvijo Višnjev vrt junija 1993. Kmalu po končanem študiju se je zaposlil v PDG Nova Gorica, današnjem SNG Nova Gorica, kjer je bil do 2003. Že v tem obdobju se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec. Nato je svoje gledališko ustvarjanje nadaljeval v Prešernovem gledališču v Kranju. V svoji gledališki karieri je prejel več nagrad: nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Ojdipa v Sofoklovem Kralju Ojdipu in vlogo Chanchea v Gospodu Chanceu Jerzya Kosinskega., nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Točaja/Hudiča v Strniševih Žabah, Richarda v predstavi Podeželje in Martina in Miklavža v Flisarjevem Akvariju in Nagrado Prešernovega sklada za leto 2009 za vrhunske umetniške presežke v vlogah zadnjih let. Še bolj kot na gledaliških odrih je bil dejaven na slovenskih filmskih platnih in na televizijskem ekranu. Trikrat je bil Stopov igralec leta, prejel je dve Vesni za glavne moške vloge. Na Festivalu Borštnikovo srečanje smo ga zadnja leta lahko videli v predstavah Teror (2018), Naš razred (2018) in Ob zori (2019). Za skupinsko kreacijo v predstavi Tadeusza Slobodzianeka Naš razred je leta 2018 prejel Borštnikovo nagrado za igro.

Privajanje na svetlobo

Kriterij.si, 19. marec 2020 ― Privajanje na svetlobo Klemen Janežič: Postaja samobitno Urednik Thu, 03/19/2020 - 21:03 Privajanje na svetlobo Uprizoritev predstave Postaja samobitno je potekala v posebnem vzdušju, v zadnjem hipu, preden se je spustila družbena zavesa, ujeli smo zadnji trenutek pred vstopom v obsedno stanje. Položaj se je spreminjal iz ure v uro, nihče ni vedel točno, kaj sledi. In zdi se, da idejna zasnova ne bi mogla bolj ustrezati danemu trenutku. Janežič se v besedilu, ki spremlja napoved predstave, sprašuje o zahodni – in vedno bolj tudi globalni, kajti Zahod je iz sveta naredil globalno vas – izgubi samobitnosti, kar je gotovo povezano tudi s tehnološko podkrepljenimi aparati nadzora, usmerjanja, biopolitično vladnostjo in bionevarnostmi, ki grozijo hiperpovezanemu ter iz hipa v hip bolj pospešenemu stanju splošne abstraktnosti, v katerega konkretna – a po svoje vseeno prav tako abstraktna – stvar, kot je virus, zlahka poseže s katastrofalnimi posledicami. Opozoriti je treba na atmosferičnost predstave. Prostor Stare elektrarne je bil, kot smo videli že pri predstavi kolektiva Beton Ltd., obrnjen, gledalci smo bili posedeni po tribunah, ki so obrobljale odrski prostor. Le da tokrat ni bilo dogajanja v avditoriju, ki je bil večino časa zastrt. Janežič je ob spremljavi temačne in počasne ambientalne glasbe (mešalka z dvema osebama je prisotna na strani in vidna, kar je prispevalo k primerni zapolnjenosti scene) pred nas stopal v nekakšnem blobu, ki ga je sestavljalo njegovo plazeče se in krčevito telo ter odlično zamišljen “kostum”, nekakšen krpan hibrid med šotorom in pradavnim ogrinjalom. Zviranje je delovalo čudno organsko, prikazovanje plesalčeve gole kože in njegovih udov je simuliralo porojevanje iz kokona. Prihajanje na svetlobo kot dogodek, a obenem kot travmatičen proces. Podobno kot rojevanje, ki je dogodek, a vsekakor tudi travmatičen proces. Dogajanje transformira celoten subjekt, ta transformacija pa je seveda tudi njegovo porajanje, njegova zora. Lepota,
Zakonska zgodba (Marriage story)

Zakonska zgodba (Marriage story)

Koridor, 19. marec 2020 ― Film Zakonska zgodba naslika portret nemogočega ločitvenega postopka skozi tenkočutno študijo posameznikov, ujetih v njem, odlikujeta pa ga predvsem odličen scenarij in izjemna igra. The post Zakonska zgodba (Marriage story) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Matevž Granda: Virus neumnosti

OUTSIDER, 19. marec 2020 ― Pandemija koronavirusa je začasno ustavila svet in prebivalstvo izolirala v domove. Le če se zapremo v samokaranteno, lahko preprečimo hitro širjenje virusa in posledično zlom zdravstvenega sistema. Interesi posameznikov so se popolnoma podredili skupnim. Ti pogoji pa so žal ugodni za širitev nekega drugega virusa: virusa neumnosti. Prvo žrtev imamo v Piranu. Občina je namreč… The post Matevž Granda: Virus neumnosti appeared first on OUTSIDER.
Zornica

Zornica

Loški muzej, 19. marec 2020 ― Umeniški projekt Zornica je nadgradnja interaktivnega in intermedijska projekta, ki ga je skupina ustvarjalk in ustvarjalcev izpeljala lani v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu.
El Misti – El Misti

El Misti – El Misti

RockOnNet, 19. marec 2020 ― El Misti so drugačni, predvsem pa funkcionirajo v svoji igri organsko, povezano, čarobno, zato bodo na mojem predvajalniku dobili kar redno mesto. The post El Misti – El Misti first appeared on RockOnNet - spletni časopis o glasbi.
Spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine

Spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine

Misli, 19. marec 2020 ― Selektorji največjih filmskih festivalov, kot so Cannes, Berlin, Benetke, Locarno in drugi, so združili moči in priredili festival kratkega filma My Darling Quarantine, ki v celoti poteka na spletu, preko platforme Talking Shorts. Začel se je v ponedeljek in bo trajal, dokler bodo morali ljudje zaradi koronavirusa ostajati doma.

Skupnostna pomoč v času virusa

Inštitut za politike prostora, 19. marec 2020 ― Kako si skupnosti, soseske, ulice in kraji pomagajo med seboj v času epidemije? V težkih situacijah, kot je epidemija koronavirusa, je skupnostna in sosedska pomoč lahko ključna. Rešuje lahko življenja.  Pred dobrimi dvajsetimi leti je vročinski val močno prizadel ameriški Chicago. Bilo je veliko smrtnih žrtev, ampak veliko več v tistih soseskah, v katerih so... The post Skupnostna pomoč v času virusa appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Poslovil se je Peter Musevski

Poslovil se je Peter Musevski

SNG Maribor, 19. marec 2020 ― Z žalostjo sporočamo, da se je poslovil velikan slovenskega gledališča in filma, vrhunski igralec in pravi prijatelj Peter Musevski, ki ste ga leta 2001 v naši gledališki hiši lahko videli v vlogi Marka v uprizoritvi Shopping and Fucking. Iskreno sožalje svojcem in vsem žalujočim. ...
PREDSTAVE NA DALJAVO

PREDSTAVE NA DALJAVO

Hiša otrok in umetnosti, 19. marec 2020 ― Ker trenutno ne morete k nam, prihajamo mi k vam. Seveda samo preko spleta. V prihodnjih dneh bomo objavljali posnetke naših predstav, v pripravi pa je tudi mini serija lutkovnih delavnic za otroke, kjer boste lahko skupaj z nami doma izdelovali lutke iz vsakdanjih predmetov.    
Mladinska knjiga ponuja brezplačen dostop do 50 e-knjig

Mladinska knjiga ponuja brezplačen dostop do 50 e-knjig

Misli, 19. marec 2020 ― V dneh, ko so ljubitelji knjig in strastni bralci prikrajšani za obiske knjigarn in knjižnic ter literarnih prireditev, je Mladinska knjiga v svoji spletni knjigarni za prodajo e-knjig e-Emka ponudila bralcem brezplačen dostop do 50 e-knjig. Na voljo so e-knjige za vse generacije in za različne okuse, piše v sporočilu za javnost.

Galerija DLUL: Ko obiskujemo razstave, živimo tisoč življenj

OUTSIDER, 19. marec 2020 ― Galerija DLUL od leta 2014 domuje v pritličnih prostorih v Zoisovi palači v središču Ljubljane. Raznolika struktura članstva Društva likovnih umetnikov Ljubljana jim ponuja izhodišče za prepletanje in povezovanje na mnogih ravneh, kar skrbno gojijo. Mojca Zlokarnik, predsednica DLUL, je spregovorila o trenutnem stanju v galeriji ter o željah in izzivih, s katerimi se srečujejo.… The post Galerija DLUL: Ko obiskujemo razstave, živimo tisoč življenj appeared first on OUTSIDER.

Odšel je Peter Musevski

Društvo slovenskih režiserjev, 19. marec 2020 ― Peter Musevski 1965 – 2020 Zapustil nas je dragocen sodelavec in nepozaben igralec, brez katerega si slovenskega filma po osamosvojitvi ne moremo predstavljati. Pred kamero je bil vedno pristen, fascinanten in nezmotljivo človeški, po “stopu” pa topel, prijeten in zabaven. Radi smo ga imeli kot filmarji in kot gledalci. Dragi Pero, zelo te bomo pogrešali! […]
Ločitev po iransko

Ločitev po iransko

Kinodvor, 19. marec 2020 ― Kim Longinotto velja za eno najpomembnejših avtoric s področja dokumentarnega filma preteklih tridsetih let. V prosto dostopni zbirki IDFA si oglejte Ločitev po iransko, film o smešnih in bolečih plateh razpada poroke, ki ga je britanska dokumentaristka posnela z iransko antropologinjo Zibo Mir-Hosseini.

19. marca 1937 se je rodil Jože Privšek, slovenski jazzovski pianist, skladatelj in dirigent

Kamra.si, 19. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. marca 1937 se je rodil Jože Privšek, slovenski jazzovski pianist, skladatelj in dirigent. Umrl je 11. junija 1998. Izobraževal se je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, tri leta privatnega študija kompozicije pa je prejel v Ljubljani pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Izpopolnjeval se je na ustanovi Berklee College of Music v Bostonu (ZDA) pri slovitem profesorju Herbu Pomeroyu, ki je bil sicer mentor slavnih mojstrov, kot so Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs.
Nenavadne melodije

Nenavadne melodije

ARS Čas, prostor in glasba, 19. marec 2020 ― Dotik z naravo Za osmo oddajo na témo »melodije« smo izbrali nekaj skladb, za katere so skladatelji domislili nenavadne melodije. Te živijo še dandanes, ker so našle dotik z naravo. Takšnih melodij je zelo veliko. Beethoven jih je ustvaril za svojo Pastoralno simfonijo, veliko pozneje so se Francozu Olivieru Messiaenu ob proučevanju ptic pevk porodili Eksotični ptiči. Teh dveh skladb danes ne bomo predvajali, našli pa smo veliko drugih.
Giuseppe Tartini /3/

Giuseppe Tartini /3/

ARS Skladatelj tedna, 19. marec 2020 ― V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo italijanskemu violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil pred tristodvajsetimi leti v Piranu. Starši so mu posvetil […] V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo italijanskemu violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil pred tristodvajsetimi leti v Piranu. Starši so mu posvetil glasbi. Pri devetindvajsetih je postal koncertni mojster in vodja glasbene kapele bazilike svetega Antona v Padovi. Nekaj let pozneje je tam ustanovil svojo violinsko šolo; pritegnila je učence iz vse Evrope in si sčasoma prislužila naziv »Šola narodov«.
še novic