Dobrodošli spet v gledališču!

Borštnikovo srečanje, 27. maj 2021 ― Od ponedeljka, 14. junija, do nedelje, 27. junija, se bodo na mariborskih festivalskih prizoriščih zvrstile številne vrhunske gledališke predstave slovenskih in tujih producentov, dogodki v spremljevalnem programu, glasbeni koncerti, strokovna srečanja, sprehodi ter uvodna sklopa, posvečena razvoju mladih občinstev in usposabljanju strokovnih delavcev. V času, ko slovenska in evropska gledališča ponovno odpirajo vrata za obiskovalce, smo pripravili osrednji slovenski gledališki festival, ki bo občinstvu predstavil vznemirljive dosežke slovenske in tuje gledališke produkcije. Slavnostno odprtje festivala bo v petek, 18. junija 2021, ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor pospremila gledališka predstava Nomad v režiji in koreografiji mednarodno uveljavljenega in nagrajevanega gledališkega ustvarjalca Sidija Larbija Cherkaouija in gledališke skupine Eastman (BE).   Osrednji del festivala ostaja tekmovalni program po izboru Roka Bozovičarja, o podelitvi festivalskih nagrad bo odločala petčlanska mednarodna strokovna žirija. Kljub negotovim časom smo ohranili mednarodno razsežnost, gostimo osem tujih predstav in številne goste iz tujine, vključno s slovitim Berliner Ensemble in že omenjeno skupino Eastman. Tudi v spremljevalnem programu se bo zvrstilo osem gledaliških predstav, pripravljamo več okroglih miz in panelnih diskusij z mednarodno udeležbo, čaka nas niz zanimivih glasbenih dogodkov. Festival se pričenja z vsebinami, ki so posvečene razvoju mladih občinstev in usposabljanju strokovnih delavcev, poglabljamo že tradicionalno povezavo s slovensko gledališko akademijo. Strokovni program pripravljamo v sodelovanju s številnimi partnerji in soorganizatorji.  S predprodajo vstopnic smo začeli v ponedeljek, 24. maja 2021, po nižji ceni bodo na voljo do 7. junija 2021, ko se prične redna prodaja. Na voljo so naslednje ugodnosti: 20 % popusta pri nakupu 4 ali več vstopnic za 4 različne predstave, 25 % popusta pri nakupu 6 ali več vstopnic za najmanj 6 razl
Nagrado desetnica 2021 prejme Damijan Šinigoj za roman Kjer veter spi (Miš založba, 2020)

Nagrado desetnica 2021 prejme Damijan Šinigoj za roman Kjer veter spi (Miš založba, 2020)

Društvo slovenskih pisateljev, 27. maj 2021 ―   Utemeljitev za nagrado desetnica 2021 Damijan Šinigoj (1964), letošnji dobitnik desetnice, je pisatelj, prevajalec, scenarist, urednik in jamar. Doslej je izdal dva romana za odrasle, Vojake ubijajo, mar ne? (1991) in Neizstreljeni naboj (1994), ter tri zbirke kratke proze, Očkov kotiček (2003), Kratek dnevnik jamarskega zasvojenca (2012), Tretji otrok (2020). Objavil je tudi dva […]
Desetnica Damijanu Šinigoju za delo Kjer veter spi

Desetnica Damijanu Šinigoju za delo Kjer veter spi

Misli, 27. maj 2021 ― Damijan Šinigoj je dobitnik nagrade desetnica za najboljše otroško ali mladinsko delo zadnjih treh let. Za knjigo Kjer veter spi mu ju je danes podelilo Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Roman skozi avaturistično zgodbo obravnava motiva dokazovanja svoje lastne vrednosti in preizkušanje mej prepovedanega, ki sta prisotna med najstniki.

Zaključna prireditev ob koncu projekta Mali Savinjčani beremo – Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. maj 2021 ― Sončno četrtkovo dopoldne 27. maja 2021 bo zagotovo ostalo v prijetnem spominu 69 otrokom Vrtca Prebold. To je bil namreč dan, izbran za zaključek projekta Mali Savinjčani beremo, ki je potekal v organizaciji Medobčinske splošne knjižnice Žalec (enota Prebold) in Vrtca Prebold. Mladi bralci so se najprej odpravili v preboldski Gaj, kjer so jim vzgojiteljice v treh ločenih skupinah pripravile pravljične urice s poustvarjanjem. Z zanimanjem so prisluhnili zgodbicam o zrcalcu, škratku Prehladku in najvišji gori knjig na svetu. Tudi zapeli so in zraven zaplesali. Slovesni zaključek je nato potekal na ...

Tema in variacije (delavnica za glasbeno publicistiko)

Glasbena mladina, 27. maj 2021 ― ali Kako in zakaj pisati, razmišljati ter razpravljati o glasbi? Tabor Glasbene publicistike v Murski Soboti zdaj že tradicionalno odpira poti mladim glasbenikom, predvsem pa študentom muzikologije oz. glasbene pedagogike in instrumentalistom, ki želijo v svet glasbe vstopiti s kleno zapisano besedo, živim komentarjem in slikovito predstavitvijo glasbenega dogodka, izbrane glasbe oziroma skladatelja. Seminar v […] The post Tema in variacije (delavnica za glasbeno publicistiko) first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Tema in variacije (seminar za glasbeno publicistiko)

Glasbena mladina, 27. maj 2021 ― ali Kako in zakaj pisati, razmišljati ter razpravljati o glasbi? Tabor Glasbene publicistike v Murski Soboti zdaj že tradicionalno odpira poti mladim glasbenikom, predvsem pa študentom muzikologije oz. glasbene pedagogike in instrumentalistom, ki želijo v svet glasbe vstopiti s kleno zapisano besedo, živim komentarjem in slikovito predstavitvijo glasbenega dogodka, izbrane glasbe oziroma skladatelja. Seminar v […] The post Tema in variacije (seminar za glasbeno publicistiko) first appeared on Glasbena mladina Slovenije.
LGL na festivalu v Montrealu s predstavo Misterij sove

LGL na festivalu v Montrealu s predstavo Misterij sove

Misli, 27. maj 2021 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) se danes s predstavo Misterij sove predstavlja na gledališkem festivalu Cinars Biennale v kanadskem Montrealu. Organizatorji so predstavo v program uvrstili že lani, ko bi jo morali odigrati v živo, a je zaradi pandemije festival odpadel. Letos poteka prek spleta.

Testni dostop do De Gruyter eBooks (EBA - All eBooks Collection) - do 16. maja 2022

CTK, 27. maj 2021 ― Narodna in univerzitetna knjižnica je pridobila enoletni testni dostop do De Gruyter eBooks (EBA - All eBooks Collection), zbirke več kot 100.000 znanstvenih in strokovnih knjig, ki jih objavlja več kot 40 uglednih založnikov (npr. New York University Press, De Gruyter, Harvard University Press).  Vsebinsko pokrivajo tako področja družboslovja in humanistike, kakor tudi naravoslovja, tehnike in medicine. Večina knjig je v angleščini in nemščini, pa tudi v španščini, francoščini, italijanščini, grščini, latinščini.....  Zbirka je dostopna za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, CTK, NIB in NUK ter vse člane NUK (tudi z oddaljenim dostopom) in priključena v iskanje po DiKUL in Katalogu e-gradiv.
Glasbena šola Ormož: Muziciranja ni utišala niti pandemija

Glasbena šola Ormož: Muziciranja ni utišala niti pandemija

Štajerski tednik, 27. maj 2021 ― V času epidemije koronavirusa je pouk instrumentov in glasbene teorije tudi v ormoški Glasbeni šoli potekal na daljavo, preko različnih družbenih omrežij in aplikacij za video klice. »Naše delo je bilo tudi v času zajezitve koronavirusa uspešno, saj nismo zabeležili niti enega izpisanega učenca, pa tudi pri usvojenem znanju ni opaziti večjih odstopanj. Po ponovni vrnitvi v šolo v začetku maja so otroci v polnem zagonu na pripravo zaključnega koncerta, ki bo 8. junija,« je povedala ravnateljica Glasbene šole Ormož Tatjana Petek.
Ormož: Teden ljubiteljske kulture letos posvečen Jurčiču in Ipavcu

Ormož: Teden ljubiteljske kulture letos posvečen Jurčiču in Ipavcu

Štajerski tednik, 27. maj 2021 ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije kot organizator enkrat letno poveže celotno Slovenijo ter poskrbi za široko promocijo ljubiteljske kulture. Namen projekta je ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem omogočiti večjo prepoznavnost in priznanje v družbi. Z vseslovenskim tednom ljubiteljske kulture namreč želijo pod enotno in prepoznavno podobo predstaviti vse, ki svoj prosti čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi.
Teden ljubiteljske kulture: Poziv k ponovni aktivaciji kulture

Teden ljubiteljske kulture: Poziv k ponovni aktivaciji kulture

Štajerski tednik, 27. maj 2021 ― Tudi letos so v Tednu ljubiteljske kulture, ki se je začel 21. maja, potekali številni dogodki. Gre za tradicionalno prireditev v organizaciji JSKD in ZKDS. Letošnji teden je posvečen literaturi, bralni kulturi in instrumentalni glasbi. Letošnje leto pa je posvečeno tudi dvema velikima slovenskima ustvarjalcema, pisatelju Josipu Jurčiču in skladatelju Josipu Ipavcu. Praznovanju Jurčičevega in Ipavčevega leta se pridružuje tudi JSKD. Partnerja Tedna ljubiteljske kulture ostajata združenje Sazas in IPF. Vse prireditve, ki bodo prijavljene v TLK dogodkovnik v času od 20. maja do 20. junija, bodo oproščene plačila nadomestil za avtorske in sorodne pravice.
Festival, ki odpira življenje!

Festival, ki odpira življenje!

Festival Lent, 27. maj 2021 ― Po lanskem avgustovskem terminu letos s Festivalom Lent znova stopamo v poletje. Pa ne le v poletje, v življenje! Obogateni z izkušnjami lanskega festivala, ko smo kljub strogim omejitvam uspešno, odmevno in varno izvedli prvi multikulturni festival takšnega obsega v Evropi, se letos vračamo k tradicionalnemu terminu festivala.

8. Festival Svobodne Video produkcije 2021

Kamnik.info, 27. maj 2021 ― Letošnji 8. festival se bo zgodil v soboto, 5. junija 2021, tokrat zopet v živo. V veliki dvorani Doma kulture Kamnik se bo nekaj urni maraton pričel ob 13. uri. V sklopu festivala bomo k okrogli mizi povabili večkrat nagrajenega mojstra vizualnih učinkov, Luka Leskovška. Strokovna komisija je pregledala vseh 53 prejetih del, od katerih ... Prispevek 8. Festival Svobodne Video produkcije 2021 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Zakaj Tržaško cesto v Postojni odpiramo za ljudi?

Zakaj Tržaško cesto v Postojni odpiramo za ljudi?

Inštitut za politike prostora, 27. maj 2021 ― Mnogi se radi spominjajo živahne Tržaške ceste iz preteklosti, ki je bila središče dogajanja v Postojni. Cesti so nekoč pestrost dahnili ljudje in lokalne obrti, ki so tam našle svoje mesto, z leti pa je njena živahnost zamrla. Ulica je postala močno prometno obremenjena in danes na njej prevladuje avtomobilski promet, ki prinaša številne negativne... The post Zakaj Tržaško cesto v Postojni odpiramo za ljudi? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Dobra novica za zamudnike

Kinodvor, 27. maj 2021 ― Na naš spored se vrača priljubljeni termin Za zamudnike, namenjen vsem, ki ste filme zamudili v času njihove redne distribucije. V juniju bomo pokazali filma Daleč od ljudi in Kapitan Fantastični iz programa Fokus: Viggo Mortensen ter filme V senci žensk, Dragi tovariši! in Gagarin. Se vidimo ob nedeljah ob 19. uri!
Stowaway

Stowaway

Koridor, 27. maj 2021 ― Film nas med drugim sooči z vprašanjem, ali človek sme in mora sprejeti odgovornost, da reši več življenj za ceno enega, ali pa se lahko tej odgovornosti izogne. The post Stowaway appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Jurij Japelj, Blaž Kumerdej, Svetu pismu noviga testamenta, II. del, 1786

Medobčinski muzej Kamnik, 27. maj 2021 ― Najpomembnejše Japljevo delo je bil nov prevod Svetega pisma v slovenščino. Začel je leta 1783 in k sodelovanju je povabil šolnika Blaža Kumerdeja, ki je veljal za najboljšega poznavalca slovenščine. Za osnovo sta vzela najstarejši latinski prevod in Dalmatinovo Biblijo. Japelj in Kumerdej sta izdala najprej Novi testament v dveh knjigah (1784, 1786). Kljub nekaterim […] The post Jurij Japelj, Blaž Kumerdej, Svetu pismu noviga testamenta, II. del, 1786 appeared first on MM:K.
Polževa dirka celjskih kolesarjev (1905)

Polževa dirka celjskih kolesarjev (1905)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 27. maj 2021 ― Kolesarska vročica je naše kraje zajela ob koncu 19. stoletja. Vmesno dobo kolesa, ki je sprva bilo igračka elite, kasneje pa postopoma postalo množično prometno sredstvo, so močno zaznamovala predvsem kolesarska društva, ki so se na Slovenskem organizirala od osemdesetih let 19. stoletja dalje. V Celju so v času radikalizacije nacionalnih razmer Slovenci želeli leta […] The post Polževa dirka celjskih kolesarjev (1905) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Nova Ustvarjalna Evropa premika meje

CED, 27. maj 2021 ― Evropska komisija je 26. maja 2021 sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Sledi objava prvih razpisov. Motovila brezplačno pomoč v okviru dejavnosti CED Slovenija zagotavlja do konca junija.
Vojna je brezobrazna

Vojna je brezobrazna

Literatura v živo, 27. maj 2021 ― Ko je beloruska pisateljica in raziskovalna novinarka Svetlana Aleksijevič leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za književnost, so bili odzivi vsaj glede na siceršnji pomen nagrade relativno pičli in razmeroma hladni. Tu in tam se je pojavil očitek, da formalno sploh ne gre za pisateljico, da ime ni dovolj znano in da imamo ponovno opravka s podeljevanjem na podlagi družbenokontekstualnih, manj pa literarnih okoliščin … Precej drugače kot pri (ponovno »sporni«) podelitvi le leto kasneje, ko je švedska akademija izbrala Boba Dylana in je po medijih završalo …
Smetnjak – Everything Must Go

Smetnjak – Everything Must Go

Smetnjak, 27. maj 2021 ― Čez slabe 14 dni bo v galeriji Aksioma otvoritev Smetnjakove razstave memov Everything Must Go. Blurb gre takole: Pravijo, da so memi jezik oglaševanja. Pa kaj? Smetnjak nima težav z razigrano lahkotnostjo. Ni ti treba biti potrt, da bi se … Continue reading → The post Smetnjak – Everything Must Go first appeared on Smetnjak.
Smetnjak – Everything Must Go

Smetnjak – Everything Must Go

Smetnjak, 27. maj 2021 ― Čez slabe 14 dni bo v galeriji Aksioma otvoritev Smetnjakove razstave memov Everything Must Go. Blurb gre takole: Pravijo, da so memi jezik oglaševanja. Pa kaj? Smetnjak nima težav z razigrano lahkotnostjo. Ni ti treba biti potrt, da bi se … Continue reading → The post Smetnjak – Everything Must Go first appeared on Smetnjak.
1943 Dunaj – Prestolno mesto

1943 Dunaj – Prestolno mesto

Stare slike (Cerknica), 27. maj 2021 ― Pred Dunajskim parlamentom z votivno cerkvijo v ozadju plapolajo zastave. Uradni naslov fotografije je Parlament mit Rathaus und Votivkirche, Wien im III. Reich, Beflaggung (Parlament s parkom in votivno cerkvijo, Dunaj v III. rajhu, zastave). Dvanajstega marca 1938 je Hitler s svojo vojsko izvedel Anschluss (priključitev). Tri dni za tem ga je na Trgu junakov […]

27. maja 1994 je v Mariboru umrl Ivo Arhar, slavist, bibliofil in planinec.

Kamra.si, 27. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. maja 1994 je v Mariboru umrl Ivo Arhar, slavist, bibliofil in planinec. Rodil se je 5. maja 1918 v Šentvidu pri Ljubljani.   Ivo Arhar se je rodil v obrtniški družini kot najmlajši izmed štirih otrok mizarja Ivana Arharja (1880–1973) in trgovke Matilde Arhar, rojene Sever (1882–1943). Srednješolsko izobrazbo in katoliško vzgojo mu je dala Škofijska klasična gimnazija v Šentvidu pri Ljubljani, ki jo je obiskoval v letih 1928–1936. Po končani srednji šoli se je vpisal na študij slavistike na ljubljanski Filozofski fakulteti in ga zaključil aprila 1941. V času študija je bil dejaven član akademskega kluba Zarja, v katerem so se zbirali katoliško usmerjeni študenti − krščanski socialisti, ki so se zavzemali za socialno pravičnost in nazorsko strpnost. Drugo svetovno vojno je brez službe preživel v Ljubljani, po vojni pa kot profesor slovenskega jezika in književnosti služboval najprej na nižji gimnaziji v Murski Soboti, nato pa od 1946 do 1951 na gimnaziji na Ravnah. V tem času je bil tudi prefekt v ravenskem dijaškem domu. Jeseni leta 1951 se je zaposlil na gimnaziji na Ptuju, kjer je zraven profesorske službe opravljal tudi delo dolgoletnega varuha dijaške knjižnice ter vodil literarni in filmski krožek. Nekaj časa je bil tudi vodja strokovnega aktiva za slovenski jezik ter član šolskega odbora za prireditve. Arhar je na ptujski gimnaziji služboval do leta 1971, nato se je zaposlil na Ekonomski šoli Ptuj in tam ostal do upokojitve. Bil je velik ljubitelj knjig in dober poznavalec knjižnega trga. V teku svojega življenja si je ustvaril spoštovanja vredno zasebno knjižnico. Izgrajevati jo je začel že v študentskih letih, še intenzivneje pa v letih svoje profesorske službe. Z ljubeznijo do knjig je bilo povezano tudi njegovo delo strokovnega svetovalca in upravnika Mestne knjižnice in čitalnice Ptuj, ki jo je honorarno opravljal med letoma 1955–1958, ter delo poverjenika Prešernove družbe in Slovenske matice. Bil je tudi član S
še novic