2017-05-27 Širom @ Druga godba

2017-05-27 Širom @ Druga godba

Iztok Vidmar, 9. julij 2018 ― Iztok Koren (banjo, tristrunski banjo, bas boben, tolkala, cevni zvonci, balafon, zvočila) Ana Kravanja (violina, viola, ribab, cünbüs, balafon, ngoma boben, mizmar, zvočila, glas) Samo Kutin (lira, balafon, enostrunski bas, obročni bobni, brač, gongoma, mizmar, zvočila, glas)
ŠUM#9 / Voranc Kumar: Koreografija postajati-truplo

ŠUM#9 / Voranc Kumar: Koreografija postajati-truplo

ŠUM, 9. julij 2018 ― Koreografija postajati-truplo: kratka genealogija umirajočega telesa v računalniških igrah „Ali obstaja kakšna možnost, da dodate špricanje krvi in ‚ragdoll‘ simulacije? Sprašujem zato, ker mislim, da bi to igri dodalo morbidni realizem[1] in pokončanje sovražnika naredilo bolj zadovoljivo. Kri bi se lahko poleg tega uporabilo tudi za to, da bi vedel, ali si zadel tistega, na […]
Pomaranča v obliki srca

Pomaranča v obliki srca

Vrabec Anarhist, 9. julij 2018 ― Ob branju nas posrka v svet brez olepševanja in mitologizacije, z glavo udarimo ob beton, ki cvrči pod nami in nam na razžarjen obraz vžge boleče verze, ki nimajo kam drugam kot v te pesmi. The post Pomaranča v obliki srca appeared first on Vrabec Anarhist.
“Ustvarjalnost je tukaj izziv”

“Ustvarjalnost je tukaj izziv”

Slovenci.si, 9. julij 2018 ― Vas Topolovo v Benečiji so v prejšnjih dneh spet preplavili umetniki, ki bodo tu do 15. julija soustvarjali Postajo Topolove, uspešno prireditev, ki že petindvajset let zaznamuje poletne dni na tem območju in ki se je uveljavila kot primer dobre prakse na kulturnem področju. Pobudnika Postaje sta bila Moreno Miorelli in Donatella Ruttar, s katero […] The post “Ustvarjalnost je tukaj izziv” appeared first on Slovenci.
Katja Perat: Mazohistka / Kristina Kočan: Šivje / Roman Rozina: Kolo sreče / Raziskovanje slovenskega izseljenstva

Katja Perat: Mazohistka / Kristina Kočan: Šivje / Roman Rozina: Kolo sreče / Raziskovanje slovenskega izseljenstva

ARS S knjižnega trga, 9. julij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili roman Katje Perat Mazohistka, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Kristine Kočan Šivje, kratki prozi […] V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili roman Katje Perat Mazohistka, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Kristine Kočan Šivje, kratki prozi Romana Rozine Kolo sreče in zborniku Raziskovanje slovenskega izseljenstva. Recenzije so napisali Ana Geršak, Simona Kopinšek, Jasna Lasja in Iztok Ilich.
LISMob - nov knjižničarski blog

LISMob - nov knjižničarski blog

Biblioblog, 9. julij 2018 ― Predstavljam vam blog, ki ga piše kolegica Ksenija Rivo: LISMob: Mobile library and information science Blog je namenjen slovenskim bibliotekarjem (in tudi ne-bibliotekarjem) s področja informacijske znanosti in mobilne tehnologije. Objave vsebujejo povezave na znanstvene in strokovne članke in so povzetki njenega raziskovalnega dela. Ideja je zelo dobra, mobilni telefoni postajajo nepogrešljiv del vsakdanjega življenja in se vključujejo tudi v akademsko okolje. Smiselnost raziskav na tem področju zato ni več vprašljiva.Želim ji veliko uspeha in tudi vztrajnosti! Blog je dodan tudi v blogorolo v desnem meniju Bibliobloga, ki je bila pred kratkim posodobljena. Upam, da se bo še kateri slovenski knjižničar opogumil in začel pisati svoj blog.Poznate še kakšen zanimiv blog slovenskih knjižničarjev?

Sedma sila: Asociacija v medijih (junij)

Asociacija, 9. julij 2018 ― Če ste v zadnjem mesecu spregledali novinarske prispevke s področja kulturne politike, smo za najnovejšo Kulturosfero pripravili pregled ključnih poudarkov dogajanja, v katerega je bila vključena Asociacija.   V medijih se je Asociacija junija pojavljala predvsem v kontekstu pozivov novemu mandatarju, naj ne pozabi na kulturo in umetnost. Mediji so obravnavali tudi javno pismo proti nestrpnosti … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (junij)
Divje žene – krivopete

Divje žene – krivopete

ARS Ars humana, 9. julij 2018 ― O krivopetah, bajčnih bitjih z nazaj zasukanimi stopali Krivopete, bajčna bitja z nazaj zasukanimi stopali, so del folklornega izročila severozahodnega dela slovenskega etničnega prostora. Kakšen je simbolni pomen nazaj zasukanih stopal, kje krivopete »živijo« in kakšna je njihova relacija s človekom, bomo med drugim vprašali gostjo dr. Barbaro Ivančič Kutin, ki je prek kratkim v knjižni obliki izdala prvo poglobljeno folkloristično raziskavo o krivopetah. V oddaji imate ob pogovoru priložnost slišati tudi zgodbe o krivopetah, ki jih v narečju pripoveduje Ada Tomasetig iz vasi Sarženta blizu Čedada.
Nara Petrovič: Filozofija uživanja na srfu

Nara Petrovič: Filozofija uživanja na srfu

ARS Esej na radiu, 9. julij 2018 ― Esej Filozofija uživanja na srfu je prejel nagrado revije Sodobnost Pisatelj, prevajalec in predavatelj Nara Petrovič utira poti na različnih področjih. Izdal je Tri rdeče niti, Človek, Bog, Zaklad z otoka Sumsama in Ekološka naselja. V oddaji boste slišali njegov esej Filozofija uživanja na srfu, ki je prejel nagrado revije Sodobnost. Bere ga napovedovalec Ivan Lotrič. Glasbeni vrinki so bili odlomki iz Vokalize, op. 34, št. 14 Sergeja Rahmaninova. Izvedel jo je Kraljevi filharmonični orkester pod vodstvom Andrewa Littona. Oddajo je zvočno oblikoval Janez Ahlin, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Ant-Man and The Wasp (2018)

Ant-Man and The Wasp (2018)

Deseta umetnost, 9. julij 2018 ― Nov mesec, nov film studia Marvel. Čeprav sem osebno že nekoliko sit superherojskih filmov (ne samo da jih je preveč, ampak si postajajo neverjetno podobni), me naivnost in upanje, da bom vendarle priča izdelku, ki mi bo ponudil kaj več kot zgolj lenobno brezmožgansko zabavo, znova prepričata, da se vračam k njim. Priznam, da od […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Death Wish (2018)  Lost In Translation (2003)  You're Next (2011)  [Pozor, hud prizor] - Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)  [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982) Copyright © Deseta umetnost [Ant-Man and The Wasp (2018)], All Right Reserved. 2018.
Folklora

Folklora

Airbeletrina, 9. julij 2018 ― Kriminalni roman je bil v preteklih letih v slovenskem prostoru izrazito priljubljen ne le pri bralcih, ampak tudi pri kritičarkah_ih oz. »strokovnem bralstvu«, ki ga je navdušila zlasti kriminalka Jezero, pod katero se je podpisal Tadej Golob. Besedilo, ki ni v ničemer preseglo horizonta pričakovanja, se je vestno navdihovalo pri priljubljenem Joju Nesbøju, kar je kajpada recept za komercialno uspešnost, v zadnjih letih pa vse bolj tudi za sprejetost v »stroki«. Leta 2014 objavljeni roman Umor v Šmihelski vasi,

LA JUNGLE + SCHNELLERTOLLERMEIER, 26. 9. 2018

Kino Šiška, 9. julij 2018 ― O, tale septembrski večer bo pa svež, odbit in vsekakor ne za zamudit. Obiskala nas bosta namreč belgijski dvojec La Jungle, ki v pulzirajočem vrtincu združuje math, kraut in techno divjost, ter švicarski trio Schnellertollermeier, ki jazzovsko mojstrstvo izrablja za brutalen rockovski šus in skrbno izoblikovane kompozicije nepojmljive silnosti.

Medeja na 32. festivalu Grad teatar v Budvi

SNG Maribor, 9. julij 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri z gostovanjem na 32. festivalu Grad teatar v Budvi uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in tako zaključila aktualno sezono. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Ptujčani navdušili Čehe

Štajerski tednik, 9. julij 2018 ― Folklorna skupina Kulturnega društva Rogoznica je letos skupaj s Folklorno skupino Bolnišnica DPD Svoboda Ptuj gostovala na mednarodnem folklornem festivalu Čermenske slavnosti v mestih Lanškroun in Dolní Čermná na Češkem.

1858 – Rojen Henrik Tuma

Zgodovina na dlani, 9. julij 2018 9. julija leta 1858, se je v ljubljanski četrti Krakovo rodil znan slovenski alpinist, planinski ideolog, botanik, odvetnik, sodnik, publicist, jezikoslovec, politik in narodni buditelj dr. Henrik Tuma. Sodi med najpomembnejše politike na prelomu stoletja. Večino svojega življenja je preživel na Primorskem, kjer je kot sodnik, odvetnik in politik deloval … Preberi The post 1858 – Rojen Henrik Tuma appeared first on Zgodovina na dlani.
Cerknica 1970/71 – 8. a razred

Cerknica 1970/71 – 8. a razred

Stare slike (Cerknica), 9. julij 2018 ― V 8. a razredu so bili učenci v glavnem nevozači, kar pomeni, da so bili predvsem iz Cerknice, Dolenje vasi in Dolenjega Jezera. Prva vrsta: Ljubo Vidmar, Janez Kranjc, ravnatelj Rado Hlebec. Druga vrsta: Verenka Petrič, Zlatka Kralj, Eva Škrlj, Darja Otoničar, Slava Jankovič. Tretja vrsta: Jože Mozetič, Bojan Miler, Peter Kakša, Dušan Zalar, Jože […]
V Milanu pripravljajo slavje ob 500-letnici Leonardove smrti

V Milanu pripravljajo slavje ob 500-letnici Leonardove smrti

Misli, 9. julij 2018 ― Maja prihodnje leto bo minilo 500 let od smrti renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. V Milanu že snujejo daljše praznovanje te obletnice, ki bo vključevalo številne razstave ter druge dogodke, ki se bodo zvrstili med majem 2019 in januarjem 2020, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
Un-commonbordernarrative

Un-commonbordernarrative

Radio Študent, 9. julij 2018 ― Predstavljamo  zvočno stvaritev kolektiva, ki gverilsko operira na dveh celinah. Njihovi dogodki so posledično nenajavljeni, povrh pa se izogibajo filozofsko-umetnostnega jezika. Zase pravijo, da so gibanje - posledica, korak stran ali nadaljevanje projekta Luther Blissett.

9. julija 1887 se je rodil Anton Novačan, politik, dramatik in novelist

Kamra.si, 9. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. julija 1887 se je v Zadobrovi pri Celju rodil Anton Novačan, slovenski politik, dramatik in novelist. Umrl je 22. marca 1951 v Posadasu (Argentina). Malo je tako pestrih in razburljivih biografij med slovenskimi literati, kakor je Novačanova. Rojen v družini desetih otrok na skromni kmetiji v Zadobrovi je komaj šestnajstleten odšel v veliki svet, najprej v Zagreb. Že pred prvo vojno je preživel nekaj časa v svetovnih prestolnicah tedanjega časa – v Parizu, Berlinu, Moskvi in Pragi, kjer se je navzel svetovljanskega duha, liberalnih pogledov na družbo, se naučil velikih jezikov in se iz prve roke seznanil z njihovimi kulturami. Že zelo zgodaj je nihal med literaturo in politiko, po študiju je bil pravnik, nekaj let je imel tudi samostojno odvetniško pisarno v Celju (1928–1933), a je pristal v diplomaciji. Vzkipljive nravi, kakor pravijo, da je bil, in pa trmast in svojeglav, ni znal dolgo vzdržati na enem mestu. Po krajši epizodi v Pragi in Varšavi se je vrgel v politiko, kjer je pogorel, se prelevil iz liberala v monarhista in se skušal ustaliti doma, v Celju, tudi s poroko, a nemirni duh ga je vlekel dalje. Postal je konzul v Kairu, kasneje v Celovcu in na koncu v Bariju. Drugo vojno je preživel večji del v izgnanstvu v Jeruzalemu in Kairu, šest let ločen od svoje ljubljene žene Pepuše, ki jima bog ni naklonil otrok, ki sta si jih želela, da bi po vojni sprejel odločitev in se z ženo za vedno preselil v Argentino. Tu je tudi umrl. Žara z njegovim pepelom počiva na vojniškem pokopališču, kamor jo je po mnogih peripetijah skrivoma prenesla njegova vdova l. 1966, ko se je vrnila v domovino.

9. julija 1858 se je rodil Henrik Tuma, slovenski odvetnik, politik, publicist, planinec in jezikoslovec

Kamra.si, 9. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. julija 1858 se je v Ljubljani rodil Henrik Tuma, slovenski odvetnik, politik, publicist, planinec in jezikoslovec. Umrl je 10. aprila 1935 v Ljubljani. Henrik Tuma se je na ljubljanskem učiteljišču izučil za učitelja, svojo prvo službo pa je imel v Postojni (1876-1879). Leta 1880 se je odpravil v Trst, kjer je leto kasneje postal učitelj na nemški protestantski šoli. V Trstu ni dobil stalnega mesta, zato je se je vpisal na študij prava na Dunaj, po študiju pa se je vrnil v Ljubljano in postal koncipient pri odvetniku Wurzbachu, kjer je delal dve leti, nato pa odšel v Trst in delal kot pripravnik na deželnem sodišču. Leta 1889 je na Dunaju opravil sodniški izpit ter postal sodnik v Tolminu. Pet let kasneje se je poročil in se skupaj s soprogo preselil v Gorico. Leta 1897 se je upokojil in opravil odvetniški izpit. Leta 1901 je skupaj z Dragotinom Treom odprl odvetniško pisarno, kmalu pa je šel na svoje in imel lastno pisarno v Gorici, ki je delovala do leta 1924, ko se je preselil v Ljubljano.
še novic