Mlado gledališče: usposabljanje za učitelje in ustvarjalce

Borštnikovo srečanje, 11. julij 2018 ― Mlado gledališče: usposabljanje za učitelje in ustvarjalce Festival Borštnikovo srečanje, SNG Maribor, 15.─16. oktober 2018 Številni strokovnjaki, ki se ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem ter s psihološkimi procesi, trdijo, da je gledališka izkušnja posebej pomembna za mlade gledalce. Gledališka umetnost je najbolj kompleksna med umetniškimi vrstami in uporablja bogat simbolni jezik, ki hkrati nagovarja gledalčeve spoznavne in čustvene procese. Gledališče edino omogoča živo, neposredno in neponovljivo umetniško izkustvo tukaj in zdaj. S svojo kompleksno komunikativnostjo terja zbran analitični pristop, vzpostavlja možnost istovetenja in posledično sočutje, hkrati pa uri čut za lepoto. Gledališka umetnost upoštevanja vrednega mesta v šolskih kurikulih nima. Razen z urami skopega izbirnega gledališkega kluba v zadnjem obdobju osnovne šole je teoretično (kot znanje o) razpršena po predmetnikih, predvsem materinščine, ki se je dotikajo bolj ali manj kot vizualizacije dramskih besedil. Obiskovanje predstav je še vedno najpogostejša oblika vključitve uprizoritvene umetnosti, s spretno strokovno izbiro pa se lahko učinek ogleda poveča, razširi in razplasti. Izbor kakovostne predstave za mlade je ključnega pomena. Tudi izbiranja (ustvarjalcem pa snovanja) predstav za mlade se je treba naučiti. Nekaj veščin razvija ta programski sklop: ogledu treh kakovostnih predstav za mlade sledi refleksija z vodeno analizo in skupinskim delom kot prikaz načina pozornega sprejemanja, premišljevanja in razumevanja gledaliških vsebin za mlade. Programski sklop Festivala Borštnikovo srečanje Mlado gledališče se izvaja v sodelovanju s projektoma kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor: gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov in Gleda(l)išče. Z delavnico se projektoma, ki ju podpirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija, pridruži mednarodni projekt Young Theatre, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Jajce

Vrabec Anarhist, 11. julij 2018 ― Kot v krču je opazoval natakarja, od vsega začetka vedoč, da bo nekaj šlo narobe. The post Jajce appeared first on Vrabec Anarhist.
Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran, ponov.

Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran, ponov.

ARS Čas, prostor in glasba, 11. julij 2018 ― Je tam – tišina? Se bo onstran znova rodila glasba? Ustvarjalci cikla oddaj »Čas, prostor in glasba« so se junija leta 2011 – pred sedmimi leti – dogovorili, da sestavijo malo drugačno oddajo. Z izbrano glasbo, s poezijo in z govorjeno besedo, ki naj bi vse nadgradila, z nekaterimi dokumentarnimi posnetki iz narave, so pomislili, da se razkošje zvoka rodi iz tišine, da pa (nemalokrat) prestopi v območje vsakdanjega hrupa. Kaj se zgodi, če prebijemo zvočni zid, in kaj je potem onstran? Je tam – tišina? Se bo onstran znova rodila glasba? Glasba se rodi iz tišine. In to je začetek, v katerem se sprosti zvok, se uredijo razmerja med ritmom in melodijo, med kontrapunktom in harmonijo, med spektralnim nanosom in dinamičnim kontrastom. Današnja ponovljena oddaja  –  avtor je prof. Pavel Mihelčič, bralca sta Sonja Polanc in Ivan Lotrič, oddajo je posnel Stane Košmerlj  –  je sad povezave z naravo in igro besed.
Premierno in od blizu

Premierno in od blizu

Radio Študent, 11. julij 2018 ― Festivali so zagonetna reč, pa ne le za organizatorje in pisce, ki na njih sodelujejo. Vse večji izziv so tudi za zainteresirano javnost, ki je v zadnjem času upravičeno naveličana in utrujena od teka z enega festivala na drugega.
Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Slovenci.si, 11. julij 2018 ― Ob obeležitvi 100. obletnice smrti Ivana Cankarja bo v Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni na ogled razstava stripovskih tabel Cankar v stripu. Zbirka »Cankar v stripu« vsebuje tri stripe vrhunskih slovenskih avtorjev in ilustratorjev: Tanja Komadina in Boštjan Gorenc Pižama: Moj lajf (po motivih povesti Moje življenje); Igor Šinkovec in Žiga X. Gombač: Hlapec Jernej […] The post Cankar v stripu v Pavlovi hiši appeared first on Slovenci.

Vas zanima kulturna scena v Severnem Porenju-Vestfaliji?

CED, 11. julij 2018 ― NRW KULTURsekretariat iz nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija vabi novinarje, kuratorje in profesionalce s področja fotografije, filma, videa, novih tehnologij, digitalne kulture, jazz in improvizirane glasbe, da se jeseni letos udeležijo mednarodnega programa »North Rhine-Westphalia (NRW) Kultur International Visitors Programme«.
Ivan Cankar – reformator slovenskega knjižnega jezika

Ivan Cankar – reformator slovenskega knjižnega jezika

ARS Jezikovni pogovori, 11. julij 2018 ― Kako se Cankar izreka o jeziku? Kakšen je Cankarjev zavestni, načelni odnos do jezika? Kakšna je njegova etika in poetika umetniške besede? Ob Cankarjevem letu je oddelek za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete v Mariboru pripravil mednarodno znanstveno konferenco z naslovom Cankarjev list v cvetu bele krizanteme. Njen namen je bil osvetliti pomen in vlogo življenja in dela Ivana Cankarja v slovenskem in medkulturnem prostoru. Z razpravami je sodelovalo 40 referentov, mednarodno priznani cankarologi iz Slovenije in tujine. Razpravljavci so Cankarjevo delo osvetljevali z literarno-zgodovinskega, jezikovnega in didaktičnega vidika.
Novo prebujanje fašizma?

Novo prebujanje fašizma?

ARS Arsov forum, 11. julij 2018 ― Zakaj radikalna nova desnica postaja vse vplivnejša v prostoru od San Francisca do Vladivostoka? Ko so se konec prejšnjega meseca v Velenju pojavili plakati s svastiko in neprikrito rasistično vsebino, so se v slovenskem javnem prostoru odprle debate o novem prebujanju fašizma. Pa seveda ne gre samo za Slovenijo. Ne gre namreč prezreti, da se povsod na svetovnem severu, od San Francisca do Vladivostoka, že leta krepijo družbeno-politične sile, ki se sami svastiki in drugim fašističnim simbolom morda še ogibljejo, ki pa z govorico, ki jo uporabljajo na spletu pa tudi drugod v javnem prostoru, ter političnimi programi, s katerimi se podajajo na volitve, številne zgodovinarje, sociologe, politologe pa tudi povsem navadne državljanke in državljane vendarle spominjajo na zgodovinski fašizem. Kako utemeljene pravzaprav so te primerjave? Koliko podobnosti je med strankami, ki so v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja prevzele oblast v dobršnem delu evropskih držav, in današnjo skrajno desnico? Imamo res opravka z novim prebujanjem fašizma – ali pač z nečim drugim? Predvsem pa – zakaj ta nova politika, naj jo imenujemo tako ali drugače, danes sploh uspeva? Koga vse nagovarja in zakaj številni temu nagovoru tudi prisluhnejo? Zakaj se, navsezadnje, zdi, da ta hip ne levica ne liberalna sredina ne tradicionalna desnica nimajo pravega odgovora na nastop te nove politične sile, če jo lahko tako imenujemo? – To so vprašanja, ki nas zaposlujejo v tokratnem Arsovem forumu. Naši gostje pred mikrofonom: politologinja dr. Danica Fink Hafner, sociolog dr. Gorazd Kovačič in zgodovinar dr. Dušan Nećak. (Ponovitev oddaje.)
Knjiga pred prelomnimi spremembami

Knjiga pred prelomnimi spremembami

ARS Arsov forum, 11. julij 2018 ― Kako se spreminja način razmišljanja, ko vse več informacij dobivamo iz neknjižnih virov? Več kot pet stoletij obstoja tiskane knjige ni oblikovalo le naših virov znanja, ampak tudi način mišljenja. Kako se spreminja način razmišljanja, ko vse več informacij dobivamo iz neknjižnih virov? Ali se z neknjižnimi viri spreminja tudi znanje samo? Ali knjigo lahko izpodrinejo  elektronski mediji?

11. julija 1825 se je v Žalcu rodil Franc Žuža, pridelovalec hmelja in pivovar.

Kamra.si, 11. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1825 se je v Žalcu rodil Franc Žuža, pridelovalec hmelja in pivovar. Umrl je 14. aprila 1871 v Žalcu. Franc Žuža, sin posestnika in lastnika premogovnikov v Savinjski dolini, je leta 1842 v Žalcu ustanovil pivovarno, ki je 1874 prešla v last Simona Kukca. Pridobil si je več zemljišč v okolici Žalca in na njih 1854 zasadil prvi večji nasad hmelja v Savinjski dolini. Sadil je boljše sorte hmelja uvožene iz Češke (žateški hmelj), vendar je hmeljnik zaradi neprimernosti sorte propadel. Z veliko podjetnostjo si je pridobil tudi lastniške deleže v premogovniku Zabukovica. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Franc_%C5%BDu%C5%BEa

Spremembe Ustvarjalne Evrope po 2020

Asociacija, 11. julij 2018 ― Evropska unija je v procesu oblikovanja nove večletne finančne perspektive, ki se bo pričela izvajali po letu 2020. V okviru tega so načrtovane tudi spremembe, ki zadevajo kulturo, kar pomeni predvsem spremembe za program Ustvarjalna Evropa. Društvo Asociacija se je skupaj s platformo Stronger Together odzvala na trenutni predlog programa, prav tako smo se nedavno … Preberi več o Spremembe Ustvarjalne Evrope po 2020
Združenje zgodovinskih mest za več pozornosti kulturni dediščini

Združenje zgodovinskih mest za več pozornosti kulturni dediščini

Misli, 11. julij 2018 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije je danes ob robu festivala Art Stays na Ptuju predstavila pobudo za ohranitev kulturne dediščine kot javne dobrine, ki jo nameravajo nasloviti na državo. Pobuda je sicer zelo spontano nastala že maja ob zaključku mednarodne konference o kulturni dediščini kot poslovni priložnosti v Ljubljani.
21. Festival drugačne glasbe Trnje Fest 2018

21. Festival drugačne glasbe Trnje Fest 2018

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. julij 2018 ― Pivka – Letos se bo med 13. in 14. julijem na dobro znani lokaciji v borovem gozdičku nad vasjo Trnje pri Pivki že enaindvajsetič odvijal Festival drugačne glasbe Trnje Fest. Leta 1998 se je skupina mladih zanesenjakov odločila organizirati dvodnevni festival Trnje Fest in tako poživila poletni utrip pivške kotline. Zaradi skupine navdušencev, ki verjamejo vanj in ga srčno pripravljajo, pa bo letos doživel že svojo 21. ponovitev. Organizatorji tudi letos obljubljajo pestro glasbeno in drugo dogajanje na prihajajočem festivalu. Kot vsa leta bo na bližnjem travniku možno tudi kampirati.  Širom Trnje 2015 – Foto: Jana Gombač Letošnji festival organizirata Mladinski kulturno delovni center Postojna in Kulturno umetniško društvo Ana Pupedan. Staremu organizacijskemu jedru festivala, ki ga sestavljajo Iztok Djordjević, Samo Vesel in Marko Doles, so se pridružili mlajši navdušenci, ki s prostovoljnim delom solidarno gradijo podobo festivala. Omeniti velja, da je prireditev preživela, prav zaradi te skupine prostovoljcev, ki jim je skupno to da verjamejo v Trnje Fest, saj bi brez njihove požrtvovalnosti najbrž že zdavnaj ugasnil. Festival vseskozi ohranja svojo alternativno držo, tako po glasbi kot temu, da je vedno ponujal alternativo velikim festivalom na katerih je predvsem gneča in obiskovalec kljub obljubam po neokrnjeni naravi doživi predvsem gnečo. V dvajsetih edicijah se je v idilični vrtači na odru Trnje Festa zvrstilo okrog petsto izvajalcev različnih glasbenih zvrsti iz mnogih držav z vseh celin. Letos se na Trnju obeta bogata bera zasedb tako iz Slovenije kot iz tujine. V petek bodo na velikem odru nastopili Tools of the Trade iz Malezije, osemčlanska zasedba Nesesari Kakalulu iz Vrtojbe, ki goji dediščino Afro-beata, The Štrudls, skupina iz Čadrga, ki se je letos po dvajsetih letih ponovno zbrala in bo na Trnju izvedla ekskluzivni koncert in stoner rock zasedba Omega Sun, katere glasbeniki bodo zastopali barve slovenske obale. Na malem odru se

Študija o razvoju civilne družbe v EU

Asociacija, 11. julij 2018 ― Asociacija kot mreža nevladnih organizacij v kulturi spremlja tudi razvoj civilne družbe na sploh. Nedavno je bila objavljena raziskava The future evolution of civil society in the European Union by 2030, v kateri je zabeležen pregled stanja civilne družbe v EU, raziskava pa se osredotoča predvsem na možnosti in smeri razvoja nevladnega sektorja. Raziskavo sta … Preberi več o Študija o razvoju civilne družbe v EU

Potrebujemo župan(j)e, ki razumejo pomen kulture

Asociacija, 11. julij 2018 ― Asociacija je sredi junija izvedla posvet o prihajajočih lokalnih volitvah. Na posvetu smo se osredotočili na lokalne kulturne politike, hkrati pa je Asociacija predstavila tudi analizo stanja nevladne kulture na lokalnem nivoju. Kot je pokazala analiza, na področju lokalne kulturne politike obstajajo pozitivne prakse, a bi bilo potrebno vložiti več napora v to, da bi … Preberi več o Potrebujemo župan(j)e, ki razumejo pomen kulture
Začenja se celovita obnova strehe Loškega gradu

Začenja se celovita obnova strehe Loškega gradu

Loški muzej, 11. julij 2018 ― V ponedeljek, 16. julija 2018 bomo začeli celovito obnovo strehe Loškega gradu. Obnovitvena dela bodo predvidoma potekala 3 mesece. Celotna investicija znaša cca. 500.000 evrov, za projekt obnove strehe gradu pa smo iz različnih naslovov uspeli pridobiti namenska nepovratna sredstva v skupni višini 371.885 €. V času obnove bo zagotovljen nemoten obisk loškega gradu.
Drago Jančar za STA: Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima

Drago Jančar za STA: Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima

Misli, 11. julij 2018 ― Drago Jančar v novem delu Postaje piše tako o tragičnih trenutkih balkanske in evropske zgodovine kot o lepih, tihih zasebnih trenutkih in omenja znane osebnosti, s katerimi je križal svoje "postaje". V dopisnem pogovoru za STA je poudaril, da gre za knjigo o potovanjih, v uvodu katere je zapisal: "Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima."
Nespečni: o ljubezni in brez imen

Nespečni: o ljubezni in brez imen

Konteksti (Tomaž Bešter), 11. julij 2018 ― vir slike: emka.si Goran Stojičić je v pogovoru za srbski portal Crna ovca izjavil, da je sam črna ovca postal s trenutkom, ko je o ljubezni začel pisati drugače, v vseh njenih niansah, o katerih piše z minimalnim številom besed. In s tem opravil tudi enega najkrajših povzetkov svoje zbirke kratkih zgodb Besani, ki je pred kratkim izšla tudi pri nas. Knjigo so v prevodu Tatjane Cestnik oskrbeli pri Mladinski knjigi pod naslovom Nespečni. V zbirki nas pričaka 35 zgodb, ki so zgrajene na različne načine. Različnih dolžin, različnih oseb in krajev, različnih potekov časa. Zgodbe, v katerih se zdi, da ne gre česar koli predpostavljati; zgodbe, ki znajo presenetiti. Večina njih odgovarja vprašanjem ljubezni. Razmerij, osamljenosti, tesnobe, prilagajanja in trpljenja. Nadnaravnih moči, ki jih daje ljubezen in nemogočih odločitev, ki jih zaradi nje sprejmemo. Je pa tudi knjiga, ki ima navodilo za branje. In tam najdete priložnost, da vsaki zgodbi dodate tudi glasbo, ki jo je avtor izbral. S tem branje dobi nove interpretacijske razsežnosti. Če ste pripravljeni temu slediti seveda. Ni pa nujno. Je pa zanimivo, kako sem ravno nedavno bral Davorina Lenka, ki je še mnogo bolj vsebinsko zvezal glasbeni in besedni izraz. In če bi se mi kje zdelo mnogo bolj potrebno posamezne besede opremiti z glasbo, je to pri Beli pritlikavki. Tule, v Nespečnih, učinkuje tudi brez. Knjigo Nespečni lahko berete kot vsako drugo. Udobno se namestite in začnete. Z nekaj dodatnimi koraki pa zelo hitro in preprosto postane multimedijska. Massive Attack, Tom Waits, Bryan Ferry, Tears for Fears, Air, Morphine, Alice in Chains, David Bowie, Depeche Mode, Amy Winehouse, tudi PJ Harvey, Roy Orbison in Nick Cave ter ostali peljejo v zbirko večkrat kompleksno in dobro premišljeno zgrajenih kratkih zgodb. Redkokatera se zdi, da deluje na prvo branje. Tenzije, s katerimi se ukvarjajo, so življenjske, junaki teh zgodb pa smo lahko tudi bralci sami. Prežeti s konflikti, sami in v družbi, vidni in ne

Strast. Do glasbe. Do življenja!

Festival Maribor, 11. julij 2018 ― »V svetu niso dosegli ničesar velikega brez strasti,« ugotavlja filozof*. In pri Festivalu Maribor se popolnoma strinjamo! Strast je pogonska sila nebrzdane ustvarjalnosti, ki je postala prepoznavni znak našega festivala. Je tista brbotajoča, goreča, eksplozivna energija, ki žene naše glasbenike v nedoumljive višave. Je nevidna sila, ki kot magnet privlači nas, poslušalce. Je neustavljiva moč, ki […]

Ptuj: 16. festival sodobne umetnosti Art Stays

Štajerski tednik, 11. julij 2018 ― Z odprtjem osrednje razstave Glasstress Ptuj Slovenija v Galeriji mesta Ptuj, ki predstavlja sodelovanje med obrtjo in ustvarjalnostjo, se je začel letošnji 16. festival sodobne umetnosti Art Stays pod naslovom Fragile (krhko). V okviru festivala vsak dan na Ptuju oz. v njegovi okolici odprejo katero od razstav, ki letos v ospredje postavljajo krhkost likovnih materialov, razdrobljenost, proces časa ali trenutka, ki spremeni lastnosti stvari, situacij in čustev.

Ptuj: 20 let glasbene skupine Popperkeg

Štajerski tednik, 11. julij 2018 ― Ptujska glasbena skupina Popperkeg te dni praznuje 20 let svojega glasbenega ustvarjanja, toliko je minilo od prve vaje pri bobnarju Petru Markežu v napol garaži. To je bil čas, ko so trije mladi Ptujčani razmišljali o tem, kaj bi lahko naredili še v glasbi, ki jih je že zaznamovala v srednji šoli, ko so prevladovali rock'n'roll, punk in druge podobne glasbene zvrsti. V ospredje so želeli postaviti resnejšo glasbo, nekaj novega, nekaj drugačnega, nek nov korak na področju glasbe na Ptuju v tistem času, kot elemente jazza, funka in predvsem avtorske glasbe.

Lokalne kulturne politike: Lendava

Asociacija, 11. julij 2018 ― Občina Lendava je v zadnjem obdobju pozornost širše kulturniške javnosti pritegnila z odločitvijo, da kandidira za naslov Evropska prestolnica kulture. Glede dogajanja okoli kandidature smo prejeli pojasnila s strani občine, iz nevladnega sektorja pa trenutne priprave občine ocenjujejo pozitivno. Občina Lendava Aleksandra Kozak, vodja NOE urad župana, družbene dejavnosti in razvoj Koliko NVO v kulturi … Preberi več o Lokalne kulturne politike: Lendava

Konzorcij vsebinskih mrež o pomenu solidarnosti

Asociacija, 11. julij 2018 ― Vsebinske mreže nevladnega sektorja smo združene v konzorciju, kjer na sestankih redno razpravljamo o skupnih izzivih in iščemo najboljše rešitve. Običajno vsako leto konzorcij vsebinskih mrež pripravi tudi letno konferenco, ki se bo letos odvila jeseni, rdeča nit dogodka pa bo posvečena solidarnosti. V preteklih mesecih smo sicer veliko razpravljali o novem zakonu o nevladnih … Preberi več o Konzorcij vsebinskih mrež o pomenu solidarnosti
Divja hrana ali kako shekati vsakdanjo prehrambeno oskrbo

Divja hrana ali kako shekati vsakdanjo prehrambeno oskrbo

PIFcamp, 11. julij 2018 ― Naš redni gost in strokovnjak za divje užitne rastline Dario Cortese bo znova prevetril naše prehranjevalne navade ter obogatil okuse letošnjega PIFcampa! Večina divjih rastlin, ki rastejo po vsem svetu, je užitnih. Nekatere niso. Dobro je poznati obe vrsti. Naša oskrba s hrano se je pred približno 10.000 leti začela drastično spreminjati, začenši s prihodom sestavin … Continue reading Divja hrana ali kako shekati vsakdanjo prehrambeno oskrbo The post Divja hrana ali kako shekati vsakdanjo prehrambeno oskrbo appeared first on PIFcamp.

29. junij – svetovni dan industrijskega oblikovanja

Fakulteta za dizajn, 11. julij 2018 ― Svetovni dan industrijskega oblikovanja (WIDD) – 29. junij, je mednarodni dan, ki ga je izbrala Svetovna oblikovalska organizacija (World Design Organization) in  je bil prvič objavljen leta 2007 na 50. obletnici organizacije. Svetovni dan industrijskega oblikovanja razširja ozaveščenost o poklicu industrijskega oblikovalca in njegov izreden pomen  za krepitev gospodarskega, družbenega, kulturnega in okoljskega razvoja. Pomemben […]

FILM POD ZVEZDAMI – Včeraj brez zvezd!

Kinodvor, 11. julij 2018 ― Zaradi slabe vremenske napovedi smo projekcijo filma Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo odpovedali. Film si lahko ogledate danes, 24. julija ob 21. uri na nadomestni projekciji v Kinodvoru (opozorilo: število sedežev v Kinodvoru je občutno manjše kot na Ljubljanskem gradu).

11. julija 1944 je umrl Josip Vandot, slovenski mladinski pisatelj

Kamra.si, 11. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1944 je v Trnjanski Kuti (Hrvaška) umrl Josip Vandot, slovenski mladinski pisatelj. Rodil se je 15. januarja 1884 v Kranjski Gori.  Med leti 1891-96 je obiskoval osnovno šolo v domačem kraju. Med leti 1896-1905 je obiskoval gimnazijo v Novem mestu. Ker pri hiši ni bilo dovolj denarja, se je moral odpovedati študiju medicine. Zaposlen je bil pri železnici, najprej v Št. Vidu na Glini. Od tod se je, zaradi narodnostnega zapostavljanja, kmalu vrnil v Kranjsko goro, kjer se je ukvarjal s kmetijstvom in pastirstvom. Kasneje se je zaposlil na južni železnici. Služboval je v Litiji, Postojni in Trstu. Leta 1914 je odšel v Gradec. Še pred letom 1918 se je vrnil v Trst. Po italijanski zasedbi Primorske se je preselil v Jugoslavijo. Kot železničar je delal v Sisku, Radencih in Pragerskem. Leta 1923 se je zaradi zdravstvenih razlogov upokojil in se posvetil samo pisateljevanju.

11. julija 1926 je v Ljubljani umrl Fran Detela, slovenski pisatelj

Kamra.si, 11. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1926 je v Ljubljani umrl Fran Detela, slovenski pisatelj. Rodil se je 3. decembra 1850 v Moravčah.  Detela je po končani gimnaziji v Ljubljani (bil je sošolec Ivana Tavčarja) na Dunaju študiral klasične jezike in francoščino. Po končanem študiju je bil med drugim profesor na Dunaju in od 1890 do 1906 ravnatelj gimnazije v Novem mestu.Detela je pripadal krogu katoliških književnikov. Njegovo prvo objavljeno delo je bila povest Malo življenje, ki je izšla 1882 v Ljubljanskem zvonu. Tako kot v Malem življenju tudi v naslednjih dveh povestih Prihajač (1888) in Gospod Lisec (1894) realistično prikazuje življenje na kmetih in značilne pojave začetnega kapitalizma na vasi. Pisatelj, ki je poznal francoske realiste je sicer po njihovem zgledu slikal milje (okolje, ki koga obdaja ali v katerem živi), toda njegovi nazori se niso skladali z nazori kritičnega realizma, zavzemal se je za tradicijo in patriarhalnost na vasi.

11. julija 1859 se je v Žalcu rodil Risto Savin (s pravim imenom Friderik Širca), slovenski častnik in skladatelj

Kamra.si, 11. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1859 se je v Žalcu rodil Risto Savin (s pravim imenom Friderik Širca), slovenski častnik in skladatelj. Umrl je  11. decembra 1948 v Zagrebu. Friderik Širca, z umetniškim imenom Risto Savin, je bil rojen v eni najstarejših trških hiš v Žalcu, saj nosi na polkrožnem portalu letnico 1669. Bil je šesti otrok trgovca Ernesta in Barbare (Babbete), rojene Žuža. Že v otroštvu je rad pel, prve glasbene ure pa mu je dajal upokojeni učitelj Mihael Vučnik kar doma v Žalcu. Kmalu je uglasbil neko cerkveno zborovsko skladbo, ki so jo na žalskem koru »baje radi in pogosto peli«. Ljudsko šolo je obiskoval v Žalcu in Celju, ni pa znano, kje je končal srednjo šolo. Gotovo je le, da je moral zaradi gospodarskega zloma doma šolanje predčasno končati.

11. julija 1451 je umrla Barbara Celjska, cesarica Svetega rimskega cesarstva, kraljica Češke, kraljica Ogrske, kraljica Nemčije

Kamra.si, 11. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1451 je umrla Barbara Celjska, cesarica Svetega rimskega cesarstva, kraljica Češke, kraljica Ogrske, kraljica Nemčije. Rodila se je med 1390 in 1395.  Barbara je bila najmlajša hčerka Hermana II. in Ane Schaunberške. Veliki strateg Celjskih Herman II. je pri načrtovanju družinskega vzpona tudi njej namenil določeno vlogo, čeprav verjetno ni slutil, da bo prav njej uspelo največ – priti ob bok cesarja Sigismunda Luksemburškega – nemškega, ogrskega in kasneje tudi češkega vladarja.Barbara je slovela tako po svoji izobraženosti, saj je govorila več jezikov (latinsko, nemško, madžarsko, francosko in češko, najbrž pa tudi poljsko in hrvaško), se zanimala za politiko, gospodarstvo in celo alkimijo, kot po svojih svobodnih življenjskih nazorih. Njeno skupno življenje s Sigismundom je doseglo svoj vrhunec s kronanjem leta 1415 v Aachnu (nemška kraljeva krona) in spremstvom moža na slovitem koncilu v Konstanci (1415). Svoj visok družbeni položaj je uporabljala tudi za pomoč Celjskim, saj se ji lahko zahvalijo za številne privilegije – med drugim za sprejem Hermana II. in Friderika II. v elitni Zmajev red, ki so ga tvorili najožji Sigismundovi zaupniki ter za pokneženje družine.

V Berlinu razstava fotografij iz zbirke Carle Sozzani

Misli, 11. julij 2018 ― V berlinskem Muzeju fotografije so na ogled postavili razstavo Med umetnostjo in modo - fotografije iz zbirke Carle Sozzani. Iz omenjene zbirke, ki vsebuje okoli 1000 del, je bilo za razstavo izbranih več kot 200 fotografij. Postavitev pa ni omejena le na modno fotografij, ampak so na njej predstavljeni tudi drugi motivi.

11. julij 1810 - ustanovljen botanični vrt Univerze v Ljubljani

Kamra.si, 11. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1810 je bil ustanovljen botanični vrt Univerze v Ljubljani   Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ustanovljen leta 1810 (s prvotnim imenom Vrt domovinske flore), je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v Sloveniji. Vrt je bil ob ustanovitvi precej večji; kasneje pa so ga prizadele gradnje Ižanske ceste in dolenjske železnice, zato je sedaj stisnjen v razmeroma majhno trikotno površino. V njem raste mnogo vrst rastlin in tudi endemitov, ki so drugod že izumrle. Deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Vrt je bil leta 2008 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.
Desetletje nasilja

Desetletje nasilja

Odzven, 11. julij 2018 ― LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta je tretji v nizu filmov pod skupnim naslovom Glasba je časovna umetnost, ki jemljejo pod drobnogled prelomne albume – prvence slovenske rock glasbe.
še novic