Študentsko gledališče: mednarodna platforma

Borštnikovo srečanje, 13. julij 2018 ― Mednarodna platforma študentom raznovrstnih gledaliških šol in tradicij omogoča srečanje, izmenjavo, učenje in primerjavo, hkrati pa zgoščeno nagovarja javnost in opozarja na kompleksnost učnega procesa na poti v profesionalizem. Gledališki študij narekuje inovativno učno okolje, oblike učenja so bolj prožne kot na drugih študijskih smereh, hkrati pa usmerjene v dovršna umetniška dejanja. Zato ta študij razvija množico veščin: sporazumevalne spretnosti, ustvarjalno reševanje (tudi vsakdanjih) nalog, zahtevnost do sebe in drugih, motiviranost, iniciativnost, predanost, zmožnost skupinskega in samostojnega dela, gospodarno in spoštljivo ravnanje s svojim in tujim časom, upoštevanje pravil, hitro in učinkovito učenje, spoštovanje drugih, sprejemanje hierarhije, prožnost in prilagodljivost, delo pod pritiskom, samozavest, soočanje z razočaranji, disciplino, ciljno usmerjanje, koncentracijo, sprejemanje osebne odgovornosti, vodstvene veščine, sposobnost uživanja … A na gledališki študij se posameznik ne vpiše zaradi pridobivanja dodatnih veščin, temveč z razlogom usposabljanja za profesionalno gledališko kariero. Študentje se učijo uporabe svojih glasov, teles, misli in src za odrsko ustvarjanje, hkrati pa se usposobijo za opravljanje marsikaterega poklica … Programski sklop Festivala Borštnikovo srečanje se izvaja s strokovno podporo projekta kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor: gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov. Raziščite študentski program na letošnjem festivalu!
Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Slovenci.si, 13. julij 2018 ― Dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, je sporočila univerza Alpe-Jadran v Celovcu. Gre za dela iz obdobja dveh desetletij. Med gradivom je več tisoč strani delovnih rokopisov, tipkopisov, osnutkov in zabeležk. Gradivo bo hranil Inštitut Roberta Musila, kjer ga bodo v prihodnjih mesecih obdelali, nato bo na razpolago v znanstvene namene. Na […] The post Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva appeared first on Slovenci.
Reger in Reubke

Reger in Reubke

ARS Obiski kraljice, 13. julij 2018 ― V nocojšnji oddaji bo najprej zvenela glasba Maxa Regerja. Poslušali bomo njegovo obsežno delo za orgle, Varijacije in fugo na izvirno temo, op. 73, igral bo organist […] V nocojšnji oddaji bo najprej zvenela glasba Maxa Regerja. Poslušali bomo njegovo obsežno delo za orgle, Varijacije in fugo na izvirno temo, op. 73, igral bo organist Michael Schöch na orgle v dvorani Konzerthaus na Dunaju. V drugem delu oddaje bomo poslušali še skladbo Friedricha Juliusa Reubkeja, nemškega skladatelja, ki je v svojem kratkem življenju ustvaril največ del za orgle. Poslušali bomo Sonato za orgle v c – molu, ki jo je ustvaril na besedilo psalma št. 94.  
Pavel Černy in glasba čeških skladateljev

Pavel Černy in glasba čeških skladateljev

ARS Obiski kraljice, 13. julij 2018 ― V nocojšnji oddaji bomo predstavili orgelski koncert, ki je potekal v cerkvi sv. Nikolaja v Ludgerovicah na Češkem.  Na koncertu se je predstavil češki orglavec Pavel Černy, […] V nocojšnji oddaji bomo predstavili orgelski koncert, ki je potekal v cerkvi sv. Nikolaja v Ludgerovicah na Češkem.  Na koncertu se je predstavil češki orglavec Pavel Černy, ki je izvedel dela čeških skladateljev Leoša Janačka, Eduarda Treglerja, Bedricha Antonina Wiedermanna in Miloša Sokole.
Od Karlovih Varov do Ljutomera in naprej v Pulj

Od Karlovih Varov do Ljutomera in naprej v Pulj

ARS Gremo v kino, 13. julij 2018 ― Slovenski filmi se uspešno predstavljajo na julijskih festivalih, v kino pa prihaja novi film Katarine Čas Terminal Med tem ko v Ljutomeru poteka Grossmannov filmski festival, ki je posvečen žanru grozljivke, v javnosti še vedno odmeva uspeh Sonje Prosenc in Olma Omerzuja na uglednem festivalu v Karlovih Varih. Za hip se bomo ustavili v Pulju, kjer se bo letos predstavila vrsta slovenskih koprodukcijskih filmov, z rednega sporeda pa bomo ocenili filma Nebotičnik in Terminal – s Katarino Čas v eni glavnih vlog.

Tečaj Oblikovanje prostora (nadaljevalni)

Fakulteta za dizajn, 13. julij 2018 ― Nadaljevalni tečaj Oblikovanje prostora Na Fakulteti za dizajn bomo v okviru Vseživljenjskega učenja organizirali NADALJEVALNI TEČAJ OBLIKOVANJE PROSTORA v obsegu 120 ur. Namenjen vsem, ki želijo poglobiti znanje na področju oblikovanja in opremljanja notranje opreme, ter vsem, ki so predhodno že obiskovali tečaj Oblikovanje prostora 1. Tečaj bomo izvajali v popoldanskem času in sicer med […]

Tečaj Modni styling 2

Fakulteta za dizajn, 13. julij 2018 ― NOVA KARIERA V MODNI INDUSTRIJI Iščete nove priložnosti v modni industriji? Želite povečati svoje zaposlitvene možnosti po koncu študija modnega oblikovanja na področju modnega stylinga? Si želite postati ključni del modnih fotografiranj, stilist televizijskih in drugih oglasov ali osebni, VIP ali korporativni modni svetovalec s področja stylinga? Vpišite se na program MODNI STYLING 2 Program […]
Red Baraat

Red Baraat

Radio Študent, 13. julij 2018 ― Intervju z brooklynško zasedbo pred nocojšnjim koncertom na Keltiki v Cerknem. Več O Red Baraat, njihovi kritiki in njihovi mistiki pa v Tolpi bumov pretekle nedelje tule! V etru ob 18h, tune in!
Lutkovno gledališče Ljubljana in lutkovno gledališče Maribor v sezoni 2018/19

Lutkovno gledališče Ljubljana in lutkovno gledališče Maribor v sezoni 2018/19

ARS Oder, 13. julij 2018 ― O repertoarju 2018/19 v Lutkovnem gledališču Ljubljana smo se pogovarjali z umetniško vodjo Ajdo Rooss, v Lutkovnem gledališču Maribor je bila naša sogovornica umetniška direktorica Katarina Klančnik V oddaji Oder se bomo posvetili prihodnji sezoni v dveh slovenskih lutkovnih gledališčih. O repertoarju 2018/19 v Lutkovnem gledališču Ljubljana smo se pogovarjali z umetniško vodjo Ajdo Rooss, v Lutkovnem gledališču Maribor je bila naša sogovornica umetniška direktorica Katarina Klančnik Kocutar. Z oddajo zaokrožamo cikel treh oddaj o gledališki sezoni 2018/19, v slovenskem gledališču. Vabimo vas k poslušanju!
Porod po meri žensk, intervju z dr. Zalko Drglin

Porod po meri žensk, intervju z dr. Zalko Drglin

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 13. julij 2018 ― Izšla je nova številka (221-222) revije Apokalipsa, ki vsebuje moj intervju z dr. Zalko Drglin "Porod po meri žensk". Ob njem je v tematskem sklopu o kulturi rojstva objavljeno še besedilo Robbie Davis-Floyd "Tehnokratska, humanistična in holistična paradigma obporodne in zdravstvene skrbi" v prevodu Alenke Koželj, "Porodna pobuda za odlično obporodno skrb" Združenja Naravni začetki in cikel

V Divači se začenja Poletni kino na Krasu

Misli, 13. julij 2018 ― V Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači se nocoj ob 21.30 s projekcijo filma Martina Scorseseja z naslovom Shine a Light začenja Poletni kino na Krasu, ki ga pripravljajo skupaj s Kosovelovim domom v Sežani. Filmskih projektor se bo V ritmu filma vrtel vse petke v juliju in avgustu, so sporočili iz Kosovelovega doma v Sežani.

Hrvaška komičarka je nasmejala obiskovalce Poletja pod krošnjo

Kamnik.info, 13. julij 2018 ― Četrto Poletje pod krošnjo je na dvorišču Doma kulture Kamnik gostilo eno najboljših hrvaških stand up komičark  Marino Orsag. Marina je ena od začetnic stand up komedije na Hrvaškem in je nastopila že več kot dva tisočkrat po regiji in svetu, priborila pa si je tudi naslova najboljše stand up komičarke Balkana 2013 in najboljše ... The post Hrvaška komičarka je nasmejala obiskovalce Poletja pod krošnjo appeared first on Kamnik Info.

Tečaj Modno komuniciranje

Fakulteta za dizajn, 13. julij 2018 ― NOVA KARIERA V MODNI INDUSTRIJI Iščete nove priložnosti v modni industriji? Želite povečati svoje zaposlitvene možnosti po koncu študija modnega oblikovanja? Ste zaposleni v modni industriji, pa želite povečati uspešnost prodaje? Bi radi postali modni blogger? Šola modnega komuniciranja združuje nepogrešljiva znanja za vse  tiste, ki si želijo kariero v modni industriji, pa jih klasično […]

Nova evropska strategija kulture

Asociacija, 13. julij 2018 ― Evropska unija ima dolgoročni strateški dokument za področje kulture, imenovan Evropska agenda za kulturo, ki je bil prvič sprejet leta 2007. Nedavno je bil po več kot desetih letih sprejet nov strateški dokument, poimenovan Nova evropska agenda za kulturo (ang. New European Agenda for Culture). Dokument detektira prednosti kulture v razvoju EU, hkrati pa določa … Preberi več o Nova evropska strategija kulture
Loving Pablo (2017)

Loving Pablo (2017)

Deseta umetnost, 13. julij 2018 ― Kdorkoli mu je bil kdaj blizu, je postal tarča. Pablo Emilio Escobar Gaviria, kolumbijski mafijec, tihotapec kokaina in politik. Si predstavljate, da bi morali zaradi svojega partnerja sredi noči zapustiti hišo? Kaj pa državo? Takšno je bilo življenje uspešne kolumbijske novinarke in televizijske voditeljice Virginie Vallejo, ki se je spečala z zloglasnim prekupčevalcem mamil in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Out of the Furnace (2013)  Amelie (2001)  You Were Never Really Here (2018)  American Made (2017)  Cannes 2018 – 3. dan: Paul Dano navdušil z režijskim prvencem Copyright © Deseta umetnost [Loving Pablo (2017)], All Right Reserved. 2018.
Poroka konservatizma in skrajne desnice: fenomen Jordan Peterson (2. del)

Poroka konservatizma in skrajne desnice: fenomen Jordan Peterson (2. del)

Airbeletrina, 13. julij 2018 ― Anders Breivik je v svojem tisoč petsto napaberkovanih strani obsežnem manifestu 2083– Evropska deklaracija neodvisnosti napovedal vojno »kulturnim marksistom«, ki uničujejo evropsko kulturo in tradicijo. »Kulturni marksisti« so tisti »socialisti, kolektivisti, feministi, humanisti, egalitaristi, aktivisti za pravice gejev, invalidov ter aktivisti za pravice živali«, ki zagovarjajo »multikulturalizem« in »politično korektnost«,

Eva Stražar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 13. julij 2018 ― Eva Stražar, študentka četrtega letnika dramske igre na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jake Smerkolja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči teksta Neke noči neke deklice nekje umirajo in Trpljenje mlade Hane avtorice Katje Gorečan ter besedilo Poišči me Aleša Jelenka.

1841 – Rojen Otto Wagner

Zgodovina na dlani, 13. julij 2018 13. julija leta 1841 se je na Dunaju rodil avstrijski arhitekt, urbanist in pedagog Otto Wagner. Bil je profesor arhitekture na Dunajski akademiji. Sprva je najbolj ustvarjal v neobaroku, konec 19. stoletja pa je začel ustvarjati v secesijskem stilu in postal eden od najprepoznavnejših predstavnikov te umetniške smeri. Na svojem … Preberi The post 1841 – Rojen Otto Wagner appeared first on Zgodovina na dlani.

Narodna galerija bo dobila nova kipa

OUTSIDER, 13. julij 2018 ― V preteklih letih je Mestna občina Ljubljana naročila in postavila toliko novih javnih plastik in spomenikov, da je več kot nadoknadila »spomeniški manko« preteklih desetletij. Pravzaprav je bila sprememba tako radikalna, da je spodbudila tudi kritike, ki mestni oblasti očitajo, da gre pri spomeniški inflaciji predvsem za ad hoc okraševanje očiščenega in za turiste prenovljenega…
1922 Unec – Skladišče pri Anžkovih

1922 Unec – Skladišče pri Anžkovih

Stare slike (Cerknica), 13. julij 2018 ― Na fotografiji, ki jo hrani Etnografski muzej v Ljubljani je skladišče pri Anžkovih na Uncu. Starejša krajanka Unca mi je povedala, da bi bilo lahko v tej hiši edino skladišče koretel. To informacijo podpirajo tudi podatki različnih raziskovalnih nalog, saj je bilo središče obročarstva na Uncu in Rakeku. Obroče – koretele so prodajali suhorobarjem v […]

Na splitskem poletju tudi slovenska gledališča

Misli, 13. julij 2018 ― Na letošnjem 64. splitskem poletju bo med 14. julijem in 14. avgustom vrsta festivalskih dogodkov, kot so opere, gledališke predstave, baleti, koncerti in razstave. V gledališkem programu so napovedani tudi nastopi slovenskih umetnikov iz SNG Nova Gorica, Mini teatra iz Ljubljane in MG Ptuj.

13. julija 1883 se je rodil Hinko Smrekar, slovenski slikar, risar, grafik in ilustrator

Kamra.si, 13. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. julija 1883 se je v Ljubljani rodil Hinko Smrekar, slovenski slikar, risar, grafik in ilustrator. Umrl je 1. oktobra 1942 v Ljubljani. Smrekar je bil član umetnostnega kluba Vesna, ki je deloval na Dunaju. Po njem se imenujejo Osnovna šola Hinka Smrekarja v Zgornji Šiški v Ljubljani, Smrekarjevi ulici v Zgornji Šiški in Novi vasi v Celju, nagrada Hinka Smrekarja, najvišje slovensko priznanje na področju ilustracije (od 1993). V času, ko so ga kot sodelavca Osvobodilne fronte po naglem postopku ustrelili italijanski fašisti v okolici Gramozne jame, je stanoval v »vili Kurnik« na Alešovčevi ulici (št. 38) v Šiški. Pokopan je v Spominskem parku padlih borcev in talcev na Žalah.

13. julija 1965 je v Trstu umrl Zorko Jelinčič, tigrovec, antifašist, gornik in pedagog

Kamra.si, 13. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. julija 1965 je v Trstu  umrl Zorko Jelinčič, tigrovec, antifašist, publicist, gornik in pedagog. Rodil se je 5. marca 1900 v Logu pod Mangartom.  Po osnovnih šolah v Logu pod Mangartom in Podmelcu (na Ilovici) ter maturi na realki v Idriji je začel s študijem na Filozofski fakulteti mlade ljubljanske univerze. Študij je skupaj s prijateljem Klementom Jugom nadaljeval na padovanski univerzi, kjer pa mu dokončanih treh letnikov iz Ljubljane niso priznali.

13. julija 1848 je v Ljubljani umrl Blaž Crobath, slovenski politik, pravnik in mecen

Kamra.si, 13. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. julija 1848 je v Ljubljani umrl Blaž Crobath, slovenski politik, pravnik in mecen. Rodil se je 4. februarja 1797 v Železnikih. Gimnazijo in licej je obiskoval v Ljubljani. Na Dunaju je zaključil študij prava. Leta 1824 je v Ljubljani dobil mesto odvetniškega pripravnika. Leta 1833 je dobil samostojno advokaturo. Pri njem sta delala Matija Kastelic in France Prešeren, s katerima je tudi prijateljeval. V ta krog so spadali tudi Matija Čop, Andrej Smole, Ivan Jurij Toman, Emil Korytko. Korytko je leta 1837 nekaj časa pri njem celo stanoval in obedoval. Crobathov »ljubljanski salon« je bil zbirališče slovensko in slovansko prepričanih izobražencev in kulturnih delavcev.
Preplet izkušenj in hotenj

Preplet izkušenj in hotenj

Odzven, 13. julij 2018 ― Velenjski kvartet NakaJima velja za logično nadaljevanje zasedbe Wreck, ki je delovala na začetku novega stoletja, in to ne le zato, ker v aktualni zasedbi najdemo kar tri četrtine Wrecka, ampak tudi zato, ker se drži smernic post-hard core-noise rocka.
še novic