Ljoba Jenče v zelški cerkvi predstavila arhetipe v ljudski pesmi

Ljoba Jenče v zelški cerkvi predstavila arhetipe v ljudski pesmi

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. september 2018 ― Zelše, Cerknica – V cerkvi svetega Volbenka v Zelšah je Ljoba Jenče z Juretom Goručanom na sobotnem koncertu z naslovom Od Marije Cerkniške predstavila arhetipe v slovenski ljudski pesmi. Koncert je posvetila evropskemu letu kulturne dediščine, z njim pa želi ohraniti slovensko in notranjsko kulturno dediščino. Jenčetova jutri odhaja v Argentino, kjer bo arhetipe predstavila tamkajšnjim Slovencem in drugim. Koncert Od Marije Cerkniške, Ljoba Jenče in Jure Goručan, cerkev sv. Volbenka, Zelše, 1. september 2018 Foto: Tine Šubic Znana notranjska pevka in zbirateljica ljudskega izročila se je tokrat posvetila arhetipom v slovenski ljudski pesmi. »Tematiko je podprlo ministrstvo za kulturo; ljudska pesem je ogrožena, obenem pa razsvetljuje korenine slovenskega izročila in našo vpetost v širšo, evropsko in globalno okolje,« pravi Jenčetova, ki je cerkev sv. Volbenka napolnila s svoji glasom in zvoki, ki jih je izvabila iz kristalne sklede in gonga. Na vibrafonu jo je spremljal pianist Jure Goručan. »Pesmi interpretiram a cappella, samo z glasom, grem pa tudi v sodobne interpretacije, ker to zahteva sodobni oder to od nas zahteva.« Koncert je naslovila po Mariji, ki ji je posvečena cerkniška cerkev. »Je zaščitnica celega polja, ena od pesmi obelodanja prav ljubezen ljudi do Marije, ki jih varuje skozi stoletja. Vsaj en koncert sem želela posvetiti Mariji, ki je sicer vedno nekako zakrita.« Ob koncu je Jenčetova zapela še pesem s preprostim naslovom Travnički so že zeleno, za katero pa sam pravi, da v sebi nosi celo slovensko dušo. »Slišala sem jo peti na Jezeru od enega ata; včasih so jo peli po vaseh, vendar je ugasnila. S takimi koncerti želim doseči, da bi se slovenske ljudske pesmi ohranile in pele naprej,« je povedala Jenčetova. »Tako pa so ljudje zaljubljeni v dalmatinske pesmi – nimam nič proti njim, tudi meni so všeč –, čeprav bi lahko ohranili našo ljudsko, ki nas nahrani z vsemi silami prednikov in bi jo morali bolj spoštovati.« S pesmijo Tr

6. septembra 1923 se je rodil Peter II. Karađorđević, jugoslovanski kralj

Kamra.si, 6. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. septembra 1923 se je rodil  Peter II. Karađorđević, jugoslovanski kralj. Umrl je 3. novembra 1970 v Denverju, Kolorado, ZDA. Bil je sin kralja Aleksandra I., ki je bil ubit v atentatu leta 1934. Ker je bil tedaj še mladoleten, je v skladu s kraljevo oporoko oblast do njegove polnoletnosti prevzelo kraljevo namestništvo pod vodstvom kneza Pavla Karađorđevića. Kralj je postal 27. marca 1941, ko so ga pučisti generala Dušana Simovića oklicali za polnoletnega. Ob napadu sil osi na Jugoslavijo aprila 1941 se je z vlado umaknil v Kairo in nato v London. Namesto njega so odločali srbski politiki v emigrantski vladi. Leta 1943 mu je AVNOJ prepovedal vrnitev v domovino do ljudske odločitve po vojni. 29. novembra 1945 je Ustavodajna skupščina Demokratične federativne Jugoslavije odpravila monarhijo in mu odvzela vse vladarske pravice.  

6. septembra 394 - končana bitka pri Mrzli reki (začetek 5. septembra) (danes potok Hubelj v Vipavski dolini); zmaga vojske vzhodnorimskega cesarja Teodizija I. nad vojsko samozvanca Evgenija

Kamra.si, 6. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. septembra 394 - končana  bitka pri Mrzli reki (začetek 5. septembra) (danes potok Hubelj v Vipavski dolini); zmaga vojske vzhodnorimskega cesarja Teodizija I. nad vojsko samozvanca Evgenija Bitka pri Frigidu je bila ena najpomembnejših bitk v poznem obdobju Rima, ki se je odvijala 5. in 6. septembra 394 ob reki Frigidus, ki je verjetno latinsko ime Vipave. Zahodnofrankovski poveljnik Arbogast je skupaj z rimskim senatom pripravil upor proti cesarju Teodoziju I., ki je Rimskemu imperiju vladal iz Konstantinopla. Čeprav upori barbarskih federatov v nemirnem 4. stoletju niso bili nič novega, je bil upor poseben zaradi nasprotja med poganstvom in krščanstvom, ki je bilo prisotno znotraj njega. Njegov izid je v zahodnem delu cesarstva utrdil krščanstvo. Bitka se po pomembnosti primerja z bitko pri Milvijskem mostu, saj je zmaga krščanstva tako za poražence kot za zmagovalce pomenila dokaz obstoja krščanskega boga, posledica tega pa je bila prevlada krščanstva. Arbogast je s svojimi poganskimi četami užival podporo rimskega senata, ki se je že več kot dve generaciji prepiral s krščanskimi cesarji v Konstantinoplu. Pisali so pisma in si prizadevali za vrnitev poganstva, vendar jim to ni uspevalo, saj so se zatekali le k pogovoru, ne pa k dejanjem. Senat je postavil novega cesarja, Evgenija, vendar je v resnici upor usmerjal Arbogast. Teodozij se je z vojsko več kot 20.000 Gotov, ki so le malo pred tem postali federati po porazu v bitki pri Adrianoplu, odpravil iz Konstantinopla proti zahodu.
Otvoritveni koncert Orkestra Slovenske filharmonije

Otvoritveni koncert Orkestra Slovenske filharmonije

ARS Svet kulture, 6. september 2018 ― Orkester bo vodil mednarodno priznani dirigent Marko Letonja Danes v oddaji izpostavljamo koncert ob odprtju nove sezone Slovenske filharmonije. Njen orkester bo nastopil pod vodstvom svojega dolgoletnega glasbenega znanca in svetovno priznanega dirigenta Marka Letonje. Na gradu Gloggnitz v Gloggnitzu v spodnji Avstriji pa  je na ogled mednarodna razstava z naslovom Tartini sreča Vivaldija, na kateri sodeluje 11 umetnikov iz Slovenije in spodnje Avstrije. Z njo želijo poglobiti kulturno sodelovanje med državama… V  oddaji pa tudi več o sodobni malteški književnosti ter dokumentarnem filmu Alejandra, portretu argentinske pisateljice slovenskih korenin Alejandre Laurencich, ki ga bodo nocoj predvajali v Slovenski kinoteki v Ljubljani.
U – July 22 (2018)

U – July 22 (2018)

Deseta umetnost, 6. september 2018 ― Kot je že iz naslova razvidno, se film U – July 22 odvija 22. julija 2011, na dan ene največjih tragedij v zgodovini Norveške; desničarski skrajnež Anders Berhing Breivik je namreč podtaknil bombo v Oslu, nato pa krenil na morilski pohod po počitniškem kampu Lige delavske mladine (AUF) na otoku Utoya, kjer je umoril več […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Fantastično potovanje fakirja, ki je obtičal v ikeini omari  Mud (2013)  The Raid 2: Berandal (2014)  Citizen Kane (1941)  Wonder (2017) Copyright © Deseta umetnost [U - July 22 (2018)], All Right Reserved. 2018.

Fantastično potovanje fakirja, ki je obtičal v ikeini omari

Deseta umetnost, 6. september 2018 ― Aja že vse življenje tiči v skromni soseski v Mumbaju, kjer se preživlja kot ulični čarodej in prevarant in mimoidoče prepričuje, da ima magične sposobnosti. Po nenadni smrti matere se s ponarejenim bankovcem za 100 evrov poda iskat očeta, ki ga nikdar ni poznal. Pri tem najde ljubezen v Ikeini prodajalni v Parizu, se znajde […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Avengers: Infinity War (2018)  Insidious: The Last Key (2018)  Spirited Away (2001)  I Feel Pretty (2018)  [Pozor, hud prizor] - Midnight Cowboy (1969) Copyright © Deseta umetnost [Fantastično potovanje fakirja, ki je obtičal v ikeini omari], All Right Reserved. 2018.
Skozi žilo v tekst

Skozi žilo v tekst

LUD Literatura, 6. september 2018 ― »Zares« se je začelo z romantiki. Droge in njihovi uživalci so dobili posebno mesto v literaturi – ne zgolj kot postranski pojavi, liki ali motivi – bili so osrediščeni, posvečene so jim bile številčne strani, postali so tekstualna podlaga za neizrekljive, ubežne misli, fantazme in imaginacijske kreacije.

Predstavitev monografije o Martinu Kojcu

Kamra.si, 6. september 2018 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vabi na predstavitev monografije o Martinu Kojcu, avtorice Helene Srnec. Srečali se bomo  v torek, 18. 9. 2018, ob 19. uri v Knjižnici Ormož. Z avtorico Heleno Srnec se bo pogovarjala Marijana Korotaj. Pisatelj in psiholog Martin Kojc se je rodil 14. 9. 1901 v Središču ob Dravi. Umrl je v Mariboru leta 1978. Svoje življenje je posvetil proučevanju psihologije in parapsihologije, bil je pisatelj in nesporni mojster življenja in mišljenja. Njegove knjige,  ki jih je uporabljal pri svojih psiholoških posvetovanjih kot lekcije, so postale uspešnice. Vabljeni!

Ormož nekoč, danes, jutri

Kamra.si, 6. september 2018 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož prireja v četrtek, 13. 9. 2018, ob 19. uri domoznanski večer Ormož nekoč, danes, jutri. Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož se danes nahaja na prostoru, kjer je v srednjem veku stal frančiškanski samostan z bogato knjižnico. Še danes lahko vidimo ostanke obzidja, ki nas spominjajo na preteklost. O  usodi samostana, njegove knjižnice in frančiškanih, bo predaval dr. Branko Vnuk, kustos Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, ki je doktoriral na temo Srednjeveška arhitektura beraških redov na območju nekdanje vojvodine Štajerske. Vabljeni!

SMG v novi sezoni o umetniku kot državljanu

SiGledal Novice, 6. september 2018 ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo v novo sezono vstopilo s sloganom Jaz, umetnik. Jaz, državljan. Z njim želijo odpreti vprašanja o vlogi in nalogi umetnikov ter na odru pokazati tisto, kar v družbi ni vidno, je na četrtkovi predstavitvi povedal umetniški vodja gledališča Goran Injac. Program bo segal od motiva Don Juana do Platonove Države.

Svetinov Botticelli

Vrabec Anarhist, 6. september 2018 ― Da, lepota. Sliši se patetično, morda je glas zaostalega, toda prav ta Svetinova zbirka mi je odkrila lepoto v poeziji – namreč estetizirano, senzualizirano lepoto. The post Svetinov Botticelli appeared first on Vrabec Anarhist.

Tovariš Ivo

Vrabec Anarhist, 6. september 2018 ― Edino z njim sem se tedaj lahko pogovarjal o tem, čemur danes rečemo poetika. Tako kot si dva gospodinjca pripovedujeta drobne kuhinjske finte. The post Tovariš Ivo appeared first on Vrabec Anarhist.
Vračanje poezije k sebi

Vračanje poezije k sebi

Vrabec Anarhist, 6. september 2018 ― Vsaj na področju erotične poezije skromnost gotovo ni lepa čednost in vse do danes pri nas Iva Svetino v razkošnosti in čutni nazornosti erotičnih podob nihče ni prekosil. Pravzaprav se mu ni niti približal. The post Vračanje poezije k sebi appeared first on Vrabec Anarhist.

125 let ptujskega muzeja

Kamra.si, 6. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na osrednjo slovesnost ob 125. obletnici ptujskega muzeja, ki bo v soboto, 15. septembra 2018, ob 18. uri v slavnostni dvorani ptujskega gradu. Častni pokrovitelj prireditve je gospod Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.  Glasbeni gostje bodo Godalni kvartet Feguš in ambasador evropske kulturne dediščine Rok Terkaj. Ob tej priložnosti bomo od Knjižnice Ivana Potrča Ptuj v dar prejeli faksimile manj znanega dela slovitega Žiga Herbersteina Gratae posteritati iz leta 1560. Po uradni slovesnosti bo na zgornjem grajskem dvorišču (v primeru slabega vremena v romanskem palaciju) sledilo druženje s pogostitvijo ob glasbeni spremljavi basista Tadeja Kampla s svojimi glasbenimi kolegi. Vljudno vabljeni!

Razpis za tutorje študente 2018/2019

Fakulteta za dizajn, 6. september 2018 ― Obveščamo vas, da Fakulteta za dizajn razpisuje mesta za: tutorje za študente in študente s posebnim statusom, tutorje za tuje študente. Rok za prijavo na razpis je 17. 9. 2018. Prijavnico z ostalo dokumentacijo lahko oddate: po elektronki pošti na naslov maja.cergol@fd.si, po navadni pošti na naslov Fakulteta za dizajn, Prevale 10, 1236 Trzin s pripisom “za tutorstvo”, osebno […]

Cikel predavanj na temo arheološke dediščine

Gorenjski muzej, 6. september 2018 ― Letošnje leto že petič po vrsti vabimo na cikel predavanj na temo arheološke dediščine, namenjenih starejšim. Letošnja predavanja bodo na temo antičnih mitov, temeljno izhodišče pa bodo arheološke najdbe in najdišča s posebnim ozirom na kranjsko arheološko dediščino. Srečevali se ... Read More
Nacionalni mesec skupnega branja za dvig bralne pismenosti

Nacionalni mesec skupnega branja za dvig bralne pismenosti

Misli, 6. september 2018 ― Med 8. septembrom, ko je svetovni dan pismenosti, in 8. oktobrom, ko se bo sklenil Teden otroka, bo potekal prvi Nacionalni mesec skupnega branja. S številnimi podporniki ga pripravljajo organizacije, ki se tako ali drugače ukvarjajo s knjigo, s ciljem dvigniti bralno kulturo in bralno pismenost med Slovenci.

THE MONTH OF THE GREEN OPEN SPACE

Fakulteta za dizajn, 6. september 2018 ― Fakulteta za dizajn se v mesecu oktobru 2018 pridružuje projektu MESEC PROSTORA, ki ga pripravlja Ministrstvo za okolje in prostor z nizom različnih dogodkov, razstav, delavnic in posvetovanj pod skupno temo Odprti zeleni prostori (Green Open Space), med katerimi izpostavljamo 5. mednarodno znanstveno konferenco na temo SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES –INNOVATIVE DESIGN AND DESIGN MANAGEMENT […]
Odgovor Petru Raku

Odgovor Petru Raku

Airbeletrina, 6. september 2018 ― V kolikor spoštovani Peter Rak zares verjame, v kar nas s svojim pisanjem očitno želi prepričati, da je pesnica Athena Farrokzhad o izbrisu Danske pisala smrtno resno in dobesedno ter da v njenem pisanju ni bilo prav nič metaforičnega, ali vsaj poetičnega, potem je državljanska dolžnost gospoda Raka, da jo kot potencialno islamsko teroristko prijavi varnostnim organom, ne pa da jemlje pravico v svoje roke in jo preganja in zaslišuje sam. Za tovrstne pregone in zasliševanja namreč kot novinar in literarni teoretik ni usposobljen.

Društvo slovenskih režiserjev predstavlja nacionalni program za film

Društvo slovenskih režiserjev, 6. september 2018 ― S predstavitve Filmarije v kavarni Narodne galerije /foto Simon Tanšek/ Društvo slovenskih režiserjev ponosno predstavlja posebno številko občasnika Filmarija z naslovom Nacionalni program za film 2018-2023 (v nadaljevanju NPF). Društvo slovenskih režiserjev je pri snovanju in oblikovanju NPF izhajalo iz stanja in statusa filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja ter filmske kulture nasploh, iz narave in potreb […]
Dimitrij Morozov aka ::vtol::

Dimitrij Morozov aka ::vtol::

Radio Študent, 6. september 2018 ― V tokratnem terminu poslušamo posnetek pogovora z ruskim umetnikom Dmitrijem Morozovom, alias ::VTOL::, ki v Galeriji Kapelica od preteklega torka premierno razstavlja delo Samo-organizacija.
Odziv na komentar Gorana Vojnovića

Odziv na komentar Gorana Vojnovića

Airbeletrina, 6. september 2018 ― Objavljamo odziv novinarja Dela Petra Raka na komentar Gorana Vojnovića z naslovom Užaljeni Evropejci. Novinar Peter Rak ni dolge ure prežal v temačni ulici da bi skočil pred Atheno Farrokhzad in jo prosil , naj njemu in slovenski javnosti pojasni, kaj je hotela povedati v svojem Odprtem pismu Evropi, temveč je sedel na kavi in ugotavljal, da so slavni pesniki in pesnice (no, ne vsi, zgolj nekateri, pravzaprav gre za izjeme) še vedno zelo ekstravagantni in muhasti in ah in oh glamurozni. Zato se seveda spodobi zamuditi na dogovorjen intervju, ko končno prisopihajo pa še zasopihani sporočijo, da imajo že kmalu bralni nastop in zato zelo malo časa za odgovore na vprašanja.

5. mednarodna znanstvena konferenca ALICE

Fakulteta za dizajn, 6. september 2018 ― Vabimo vas, da se udeležite 5. mednarodne znanstvene konference ALICE »TRAJNOSTNA MESTA IN SKUPNOSTI – Inovativne strategije oblikovanja in upravljanja v smeri trajnostne prihodnosti«, ki bo potekala 17. oktobra 2018, v Mestu oblikovanja, Dunajska 123, Ljubljana Program najdete  Več informacij o konferenci : http://alice.fd.si/

Prihodnji teden se prične festival LUTKE 2018

SiGledal Novice, 6. september 2018 ― V produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana se prihodnji teden pričenja 14. bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2018, na katerem se bo v štirih dneh zvrstilo 22 predstav iz Francije, Izraela, Finske, Španije, Irana, Rusije, Nemčije, Češke in Slovenije. Ob robu festivala bo potekal obsežen spremljevalni program s kretivnimi delavnicami, vodenimi ogledi Lutkovnega muzeja in gledališča, koncerti in strokovnim omizjem.
Zgodba z zahodne strani

Zgodba z zahodne strani

ARS Filmska glasba, 6. september 2018 ― Malo je muzikalov, ki jih cenijo tudi najbolj nepopustljivi ljubitelji klasičnih del Malo je muzikalov, ki jih cenijo tudi najbolj nepopustljivi ljubitelji klasičnih del. In malo je muzikalov, ki ostanejo priljubljeni več kot pol stoletja. Tako rekoč edina izjema je Zgodba z zahodne strani – West Side Story, ki 61 let po krstu ne ostaja le eden najbolj priljubljenih muzikalov, pač pa se še vedno dobro prodaja tudi glasba, ki jo je zanjo napisal Leonard Bernstein. Skladbam, ki »nihajo« med džezom, opero in celo popom, vedno uspe navdušiti. Ne vedno znova, pač pa še vedno. Zato je vprašanje, kaj je tisto, kar je zagotovilo dolgotrajni uspeh glasbe, ki so jo na odru prvič predstavili 26. septembra 1957 na Broadwayu.
Festival Indigo

Festival Indigo

ARS Svet kulture, 6. september 2018 ― V Ljubljani se začenja Indigo, tridnevni festival sodobnih idej, tokrat v znamenju govoric V Ljubljani se začenja Indigo, tridnevni festival sodobnih idej, tokrat v znamenju govoric, v okviru Vilenice pa poteka tudi mednarodni komparativistični simpozij. Z razstavo Sodelovanja se v ljubljanski galeriji P74 predstavlja hrvaška fotografinja in konceptualna umetnica Sanja Iveković, v oddaji pa spremljamo tudi aktualno dogajanje na 75. Beneškem filmskem festivalu.        

SMG v novi sezoni o umetniku kot državljanu

Misli, 6. september 2018 ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo v novo sezono vstopilo s sloganom Jaz, umetnik. Jaz, državljan. Z njim želijo odpreti vprašanja o vlogi in nalogi umetnikov ter na odru pokazati tisto, kar v družbi ni vidno, je na četrtkovi predstavitvi povedal umetniški vodja gledališča Goran Injac. Program bo segal od motiva Don Juana do Platonove Države.

Spremljevalni program v razstavišču Monfort – brezplačen vstop

Festival slovenskega filma, 6. september 2018 ― Od ponedeljka, 10. septembra do vključno sobote, 15. septembra, bo v razstavišču Monfort potekal pester spremljevalni program z bogatim glasbenim programom.   Pozor:  vstop na filmske projekcije v razstavišču Monfort je prost do zapolnitve kapacitet, na večerna druženja pa bodo lahko obiskovalci vstopali z akreditacijo ali vstopnico za ogled festivalskega filma.

Ivo Svetina bi se z veseljem vrnil v čas brezmejne fantazije

Misli, 6. september 2018 ― Ivo Svetina, literat z obsežnim opusom več kot 20 pesniških zbirk, številnih gledaliških iger, esejev in prevodov, danes praznuje 70 let. Pesništvo je njegova osnovna poklicanost, brez pisanja pesmi, kot je dejal za STA, ne bi bil to, kar je. Ko se ozre nazaj, vidi, da ne bi ničesar spreminjal, bi pa rade volje podoživel mladostna leta.

LGL s predstavo Misterij sove v Erfurtu

SiGledal Novice, 6. september 2018 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo danes s predstavo Misterij sove, slovensko-francosko koprodukcijo v režiji Renauda Herbina, gostovalo na mednarodnem lutkovnem festivalu Synergura, ki bienalno poteka v nemškem Erfurtu. Na šestih prizoriščih se bo do 9. septembra zvrstilo 30 predstav in delavnic, so sporočili iz LGL.
Ob koncu poletja je Slovenski etnografski muzej morje pripeljal v Ljubljano

Ob koncu poletja je Slovenski etnografski muzej morje pripeljal v Ljubljano

SEM, 6. september 2018 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                                                 Ljubljana, 4. september 2018 Ob koncu poletja je Slovenski etnografski muzej morje pripeljal v Ljubljano V petek, 14. septembra 2018 ob 18. uri bo v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje razstave Morje – naše življenje: Odstrti spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine, s katero muzej obeležuje Evropsko leto kulturne dediščine 2018 in je posvečena slovenskim zamejcem. Avtorica razstave je mag. Polona Sketelj, kustodinja SEM in je nastala v sodelovanju s sedanjim lastnikom bogate družinske zbirke predmetov Bogdanom Petelinom. Arhitekturo razstave in grafično oblikovanje je izvedel oblikovalec Luka Kern.  O razstavi Zgodba ribiške družine Caharija, po domače Babčevih iz Nabrežine pri Trstu, predstavlja življenje slovenskih družin Tržaškega primorja, vsakdanjik in praznik slovenskih družin, ki so si desetletja utirale pot na kraški zemlji, med oljkami, vinogradi in med valovi ob strmi kraški obali. Na ogled je več sto predmetov iz družinske zapuščine, ki jih je hranilo pet rodov družine Caharija. Sprva so te predmete vsakodnevno uporabljali, kasneje so jih hranili kot spomin na prednike in minule čase. Prevladujejo predmeti za ribolov, prodajo rib, notranja oprema, osebni predmeti posameznih družinskih članov in dokumenti, dopolnjujejo pa jih fotografije iz družinskega arhiva. Razstava je zasnovana s prepletom besedil kustodinje razstave in besedil lastnika zbirke. Kustodinja z besedili umešča družino Caharija v prostor in čas, medtem ko B. Petelin na razstavi spregovori v prvi osebi in obiskovalcem na ta način približa življenje konkretne slovenske ribiške družine iz Nabrežine pri Trstu. V uvodu se obiskovalci seznanijo z utrinki življenja iz Nabrežine in si s pomočjo zračnega posnetka Nabrežine približajo dom Babčevih. Osrednji razstavni prostor je zasnovan kot podstrešje, na eni strani se obiskovalcem odpira prostorski pogled na dejansko

Drago Jančar: Drevo brez imena

Koridor, 6. september 2018 ― Roman Drevo brez imena je osmi Jančarjev roman, ki je bil sicer prvič izdan pred desetimi leti, letos, ob pisateljevi 70-obletnici, pa smo dobili tudi ponatis. Glavna tema romana je povezovanje preteklosti s sedanjostjo in prihodnostjo, vsaka pa obstaja samo zaradi druge in vpliva na drugo. To se v romanu pokaže, ko se Janez Lipnik […] The post Drago Jančar: Drevo brez imena appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Galeriji DLUL barvni realizem Sava Sovreta

Misli, 6. september 2018 ― V Galeriji DLUL bodo drevi odprli razstavo ob 10. obletnici smrti slikarja Sava Sovreta (1928-2008). Pod naslovom Barvni realizem Sava Sovreta bodo predstavljena umetnikova najpomembnejša dela iz različnih obdobij. Umetnik je deloval kot slikar, portretist, ilustrator in opremljevalec knjig, poleg tega je vodil zasebno slikarsko šolo v Ljubljani.
Predstavitev eksperimentalne razstave Afrika in Slovenija: preplet ljudi in predmetov na konferenci Evropskega združenja socialnih antropologov (EASA)

Predstavitev eksperimentalne razstave Afrika in Slovenija: preplet ljudi in predmetov na konferenci Evropskega združenja socialnih antropologov (EASA)

SEM, 6. september 2018 ― Evropsko združenje socialnih antropologov (EASA) je med 14. in 17. avgustom 2018 pripravilo petnajsto bienalno konferenco združenja, ki je tokrat potekala v švedski prestolnici Stocholmu. Tema letošnje konference je bila pričakovana. Z njenim naslovom Staying, Moving, Settling so začrtali rdečo nit razprav, ki so zajele najrazličnejše oblike mobilnosti, med njimi migracije beguncev in delavcev, romarska popotovanja in turistične migracije. Hkrati se niso omejili le na premikanja v fizičnem prostoru, ki se dogajajo sedaj, temveč so želeli osvetliti mnoge vidike in oblike mobilnosti, tudi njene dolgoročne učinke. Dogodek je bil izjemno bogat, saj je bilo izvedenih več kot 160 panelov, tri plenarna srečanja, sedemnajst laboratorijev oziroma delavnic ter obširni program etnografskih filmov. Glavno predavanje z naslovom Walling, Unsettling, Stealing je tokrat izvedel prof. Shahram Khosravi iz Stockholmske univerze, ki je razmišljal o povezavah med imperiji, vojnami in zidovi, ki jih gradimo, pri tem pa se je naslanjal na aktualne etnografske primere. Dva panela tokratne konference sta neposredno naslovila muzejske teme. Prvi se je ukvarjal z zgodovino in prihodnostjo ideje muzejev svetovnih kultur (Museums of world culture: history and future of an idea), drugi pa s povezovanjem prostorov in ljudi skozi prizmo predmetov, ki potujejo (Museums in transformation: linking places and people through migratory objects). Prvega se žal nisem udeležila, v okviru drugega pa sem predstavila metodologijo sodelovanja s slovenskimi Afričani pri raziskovanju in pripravi dela razstave Afrika in Slovenija: preplet ljudi in predmetov. Del razstave, kjer so se predstavili naši sogovorniki, je bil namenjen njihovim izkušnjam, spominom, refleksijam in osebnim predmetom, ki so pripovedovali njihovo osebno dediščino, povezano s priselitvijo v socialistično Jugoslavijo in oblikovanjem njihove življenjske poti v novem okolju. Skupno raziskovanje omenjene tematike in sodelovanje pri postavit

6. septembra 1721 se je rodil Fortunat Bergant, slovenski baročni slikar

Kamra.si, 6. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. septembra 1721 se je v Mekinjah pri Kamniku rodil Fortunat Bergant, slovenski baročni slikar. Umrl je 31. marca 1769 v Ljubljani. Fortunat Bergant, tudi Wergant, Wergand, Vergant se je rodil v Mekinjah pri Kamniku 6. julija 1721 kot drugorojenec umetnostnemu rezbarju in mizarju, izdelovalcu skrinj (arcolarius) Jožefu Bergantu (Wergantu) in materi Mariji, rojeni Boršnar. Ded Jakob je bil zidarski mojster s Perovega pri Kamniku (1711 omenjen pri zidavi kapele in zvonika župnijske cerkve v Šmartnem v Tuhinju). Oče Jožef se je ob poroki priselil na ženin dom v Mekinje, toda ob rojstvu hčerke Uršule (26. sept. 1724) je družina že živela v Kamniku na Grabnu (na mestu današnje hiše Medvedova cesta 6), ob njeni smrti (23. nov. 1727) je slikar imenovan kot kamniški meščan. Mladeniška leta je preživel v Kamniku. Tam je kulturno razgledani župnik Maksimilijan Rasp (1673 do 1742) vodil šolo za nadarjene dečke, v katero je sprejel tudi Fortunata. Ko je odkril njegovo slikarsko nadarjenost, je po zvezah s plemiškimi sorodniki poskrbel za njegovo šolanje. Najprej ga je poslal v Ljubljano, kjer je bil učenec vodilnih baročnih slikarjev Franca Jelovška (1700 do 1764) in Janeza Valentina Metzingerja (1699 do 1759).

6. septembra 1901 - v Ljubljani je začel obratovati ljubljanski tramvaj

Kamra.si, 6. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. septembra 1901 - v Ljubljani je začel obratovati ljubljanski tramvaj Ljubljanski tramvaj je bilo tirno javno prevozno sredstvo, namenjeno prevozu potnikov po Ljubljani. Ljubljanski tramvaj je uradno obratoval od 6. septembra 1901 do 20. decembra 1958 Ljubljanski župan Ivan Hribar je 1. januarja 1900 napovedal, da se bo mesto zavzelo za uvedbo električnega tramvaja. Kmalu po tem so se začela prva projektna dela, gradnja remize (v Vodmatu) in prvih prog pa se je začela spomladi 1901. Poleti so opravljali prve poskusne vožnje, 6. septembra 1901 pa je tramvaj uradno začel z obratovanjem. Tramvajski promet je takrat potekal po treh progah s 13 tramvajskimi vozovi z lastnim pogonom, eno prikolico in delovnim vozilom. Omrežje je merilo skupno 5220 metrov in je bilo v celoti elektrificirano s sistemom enosmerne napetosti 500V. Tramvajski vozovi so imeli vozniško kabino na obeh koncih in so lahko popolnoma enakovredno vozili v obe smeri, tako da na končnih postajah ni bilo potrebno obračanje. Vozilo je lahko sprejelo okoli 30 potnikov in je dosegalo hitrosti do 30 km/h. Lastnik tramvaja je bilo podjetje Splošna maloželezniška družba, ki je bilo v lasti podjetja Siemens & Halske. V prvih letih obratovanja tramvaj ni prinesel želenega dobička, zato ga je v začetku tridesetih let prevzelo v ta namen ustanovljeno podjetje Cestna električna železnica v mestni lasti. V letih od 1931 do 1940 so zgradili več novih prog in podaljšali obstoječe. Kupljenih je bilo tudi 15 novih pogonskih voz, 9 tramvajev pa je bilo izdelanih v delavnicah v remizi. Slednje je načrtoval inženir Feliks Lobe. Rezultat je bilo tramvajsko omrežje z več kot 21 kilometri skupne dolžine, s 53 pogonskimi vozovi in z 19 potniškimi prikolicami. Zgradili so tudi novo remizo v Šiški - starejši Ljubljančani stavbo in prostore današnje avtobusne garaže še vedno imenujejo Remiza ali Tramvajkomanda. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Ljubljanski_tramvaj

6. septembra 1868 - v Žalcu je potekal II. slovenski tabor

Kamra.si, 6. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. septembra 1868 - v Žalcu je potekal II. slovenski tabor Tabor so sklicali za 6. september 1868 naši tedanji narodni voditelji, dr. Josip Vošnjak, Ivan Žuža, dr. Valentin Zarnik, dr. PIoj in dr. Razlag, z zahtevami po enakopravnosti jezika, slovenskega šolstva, slovenskega sodstva itd. Potekal je na travnikih in poljih proti Grižam, po ocenah pa se ga je udeležilo 15.000 ljudi. Več o taborskem gibanju na slovenskmem https://sl.wikipedia.org/wiki/Taborsko_gibanje

V Linzu začetek festivala Ars Electronica

Misli, 6. september 2018 ― V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica, ki išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Tema letošnje izdaje je Napaka - umetnost nepopolnega, torej napaka kot neuspeh, neskladje s pričakovanim, odstopanje od norme. Festival bo gostil okoli 1000 umetnikov, med njimi so tudi slovenski. Sklenil se bo 10. septembra.
še novic