Nova alternativna identiteta desnice

Razpotja, 18. oktober 2018 ― Jernej Kaluža V zadnjih nekaj letih se je na diskurzivnem področju, ki ga je tradicionalno obvladovala konservativna desnica, zgodil kvalitativen premik, ki ga najbolje naznačuje pojav tako imenovane alternativne desnice (alt-right). Pojem se ponavadi nanaša na kontekst ZDA, vendar menim, da je analizo diskurzivnih gibanj, ki so pomagala ustoličiti Trumpa, v različnih variacijah mogoče zaznati tudi širše po zahodnem svetu in v vzhodni Evropi. Nenazadnje je ideologija desničarskega identitarizma, za katero je na eni strani značilen odklonilen odnos do migracij, drugih ras in kultur, na drugi strani pa zavračanje t. i. domačih »liberalnih elit«, močno zaznamovala tudi nedavno volilno kampanjo v Sloveniji.

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. oktober 2018 ― Dobra tetka jesen nam je namenila lepe in tople dneve. Pripravila pa nam je tudi bogato ozimnico. Med drugim tudi buče. Iz njih lahko pripravimo veliko slastnih jedi, ki smo jih dolgo naštevali. Za devetimi gorami pa je zrasla prav posebna, pravljična Buča Debeluča, ki je tako velika in težka, da je ni mogoče dvigniti. Zato ostane sama sredi polja. Čez zimo pa v svoje zavetje sprejme male gozdne živali, vse od miške in polha do čebel, napodi pa divjo svinjo, medveda in sovo, ki so prej lovili njene zdajšnje ...
Jaz, p…a

Jaz, p…a

LUD Literatura, 18. oktober 2018 ― Medicinske knjige in učbenike bo treba napisati na novo, do takrat pa imamo, hvalabogu, Prepovedani sad, in srčno upam, da bo predvsem mularija tako požrešno ugriznila vanj kot Eva v jabolko.
Hommage Sarajevu

Hommage Sarajevu

Vrabec Anarhist, 18. oktober 2018 ― Sarajevo je mesto iracionalnosti, toda iracionalnosti, podane z notranjim očesom nekoga, ki je moral mesto zaradi vojne norije zapustiti in ga popisuje z dobršno mero empatije. The post Hommage Sarajevu appeared first on Vrabec Anarhist.
Haiku Garden – Where If Not Now

Haiku Garden – Where If Not Now

RockOnNet, 18. oktober 2018 ― Haiku Garden so poetiki sanj in shoegazea dodali svoj izraz, ki si psihedelijo, reverbe in pozitivizem močnega mind tripa sposojajo za to, da sejejo med mase optimizem, da vas tolažijo, vam dajo polet pri bolj doslednem odklopu od kontrastov realnosti, trdega realizma življenja.
Citizen Kane (1941)

Citizen Kane (1941)

Deseta umetnost, 18. oktober 2018 ― Na točki listanja skozi kataloge najbolj vplivnih filmov slej ko prej naletimo na Državljana Kanea, ki ne le da je spremenil takratna pravila filmske igre, začel je kariero Orsona Wellsa. Satira družbe množičnih medijev, ki je delno temeljila na zgodovinski resničnosti, je bila impresivna v svoji viziji in tehniki snemanja, poleg vsega pa je zdržala preizkus […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    American Animals (2018)  Whiplash (2014)  Sharp Objects - 1. sezona (2018)  Srpski film (2010)  No Country for Old Men (2007) Copyright © Deseta umetnost [Citizen Kane (1941)], All Right Reserved. 2018.
Majski salon

Majski salon

ARS Likovni odmevi, 18. oktober 2018 ― Grafika V Narodnem muzeju v Ljubljani na Metelkovi je do 4. novembra na ogled Majski salon, tradicionalna razstava, na kateri se vsako leto predstavijo člani Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Zgodovina razstave sega v leto 1909, letos pa je v ospredju grafika. Avtor koncepta razstave magister Črtomir Frelih je želel prikazati predvsem heterogenost tega medija. Ob odprtju so podelili tudi nagrado in priznanja: nagrado je prejel doktor Jožef Muhovič, priznanji Zora Stančič in Aleksandra Zalokar, priznanje za mladega pa Helena Tahir. Ob tej priložnosti se je za oddajo Likovni odmevi o razstavi in grafiki s Črtomirjem Frelihom, sicer tudi profesorjem na ljubljanski Pedagoški fakulteti, pogovarjala Iza Pevec, svoje misli pa je dodal tudi nagrajenec Jožef Muhovič.
Predstavi Kresnice in Moj lajf

Predstavi Kresnice in Moj lajf

ARS Svet kulture, 18. oktober 2018 ― Odrske deske, lutke, filmske kamere in glasba Današnje napovedi in pripovedi o kulturi bodo zaznamovane z odrskimi deskami, lutkami, filmskimi kamerami in glasbo. V Mestnem gledališču ljubljanskem se nocoj obeta uprizoritev drame Kresnice hrvaške dramatičarke Tene Štivičić, v  Cankarjevem domu bo na sporedu drugi koncert za Oranžni abonma Orkestra Slovenske filharmonije, v Mariboru pa predstava Moj lajf po besedilu Boštjana Gorenca Pižame. V oddaji bomo spregovorili tudi o premieri dokumentarnega portreta Neskončni začetek o športnem trenerju in bioenergetiku Marjanu Ogorevcu in še kaj se bo našlo – vabljeni k poslušanju.
Posledice

Posledice

ARS Gremo v kino, 18. oktober 2018 ― Premiera tedna je celovečerni igrani prvenec Darka Štanteta o večplastnih težavah mladega prestopnika v vzgojnem zavodu. Po štirih vesnah v Portorožu in svetovni premieri v Torontu v kino prihajajo Posledice, celovečerni igrani prvenec Darka Štanteta o večplastnih težavah mladega prestopnika v vzgojnem zavodu. Posledice smo izbrali za premiero tedna. Ocenili bomo tudi britanski film Sodnica z Emmo Thompson v glavni vlogi in napovedali 29. Liffe, ki bo prihodnji mesec ponudil pregled najboljših filmov aktualne sezone. V minulem tednu, ko je Slovenski filmski arhiv obeležil 50-letnico, je Ljubljano obiskala hči Ernsta Lubitscha, Nicola, da bi si ogledala pri nas najden očetov nemi film, v več krajih med Slovenijo in Italijo pa se predstavlja kanadsko-švicarski režiser Peter Mettler, ki mu je goriški Kinoatelje podelil nagrado Darka Bratine za izjemen opus na področju neodvisnega filma.

V Mali Drami krstna uprizoritev odrske izpovedi Polone Vetrih Ne pozabite na rože

SiGledal Novice, 18. oktober 2018 ― Na malem odru SNG Drama Ljubljana bo v petek na sporedu krstna uprizoritev predstave Ne pozabite na rože s Polono Vetrih v režiji Ivane Djilas. Polona Vetrih je hvaležna za priložnost, da ji je bila tovrstna odrska izpoved omogočena in se tako lahko "to življenje dostojanstveno zaključuje". Kajti, kot je poudarila, je biti igralec čast in zaveza.

Bara Kolenc: Hiša govoric

OUTSIDER, 18. oktober 2018 ― V 12. knjigi Metamorfoz Ovidij prek personifikacije Govorice, ki Trojance opozori na približevanje grških flot, poda izjemen zapis o izmuzljivi in nestanovitni naravi govoric, ki jim pripiše lahkovernost, nepremišljenost, prazen užitek, neutemeljen strah in nenadno hujskaštvo. Govoricam ni mogoče določiti izvora – kot zvočni valovi se širijo med množico in se odbijajo od nevidnih sten…
ZNANI SO LAVREATI NATEČAJA ZINE 4 VITRINE

ZNANI SO LAVREATI NATEČAJA ZINE 4 VITRINE

Kino Šiška, 18. oktober 2018 ― Na letošnji ZINE 4 VITRINE | 4. mednarodni zin poziv, ki sta ga organizirala Kino Šiška in galerija DobraVaga, je prispelo kar 53 nadvse raznolikih zinov mednarodnih avtorjev in avtoric, kar nedvomno dokazuje, da je dandanes DIY kultura pomemben del ustvarjalnosti in našega vsakdana. Privlačnost zina je v tem, da ga vsakdo lahko razume in raziskuje po svoje, s tem pa zin zaseda pomembno mesto v pestrosti najrazličnejših zgodb in razumevanja družbe.
O spletu s producenti: zavod Bunker

O spletu s producenti: zavod Bunker

Kulturnik, 18. oktober 2018 ― Dober mesec dni po zaključku festivala Mladi levi smo z uredništva portalov Kulturnik.si in Culture.si vodji razvojnih programov Almi R. Selimović in vodji komunikacij ter koordinatorici mednarodne mreže Balkan Express Tamari Bračič Vidmar poslali nekaj vprašanj v zvezi z nedavnim festivalom, prvo “sezono” kritiške platforme Kriterij.si ter (še neizkoriščenimi) priložnostmi spleta. Zavod Bunker, v katerem […]

Globalni teater spet na Slovaškem

SiGledal Novice, 18. oktober 2018 ― Po mednarodnem Festivalu internacionalnega alternativnega teatra v črnogorski Podgorici in na slovaški univerzi v Nitri se je gledališko-filozofski performans »Kako se kali eksistencialna revolucija« v režiji Nicka Upperja predstavil tudi na Prešovski univerzi.

Prva podelitev Goropevškovih nagrad

Kamra.si, 18. oktober 2018 ― Zveza bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) bo na letošnjem DOMFESTU, strokovnem posvetovanju slovenskih domoznancev, ki bo 19. oktobra v Mestni knjižnici Ljubljana, prvič podelila Goropevškove nagrade. Nagrade so poimenovane po vidnem slovenskem domoznancu in bibliotekarju ter prvem predsedniku Sekcije za domoznanstvo in kulturno dediščino pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, pred šestimi leti preminulem zgodovinarju in nekdanjem direktorju celjske knjižnice, mag. Branku Goropevšku (18. 10. 1966 - 13. 9. 2012).

18. oktobra 1966 se je v Celju rodil Branko Goropevšek, slovenski zgodovinar, bibliotekar in domoznanec

Kamra.si, 18. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. oktobra 1966 se je v Celju rodil Branko Goropevšek, slovenski zgodovinar, bibliotekar in domoznanec. Umrl je 13. septembra 2012 v Celju.   Magister Branko Goropevšek, profesor zgodovine in geografije ter bibliotekarski specialist se je po uspešno zaključenem študiju leta 1991 zaposlil v Osrednji knjižnici Celje na mestu vodje oddelka za domoznanstvo. Za direktorja celjske knjižnice je bil imenovan leta 2001, to delo pa je opravljal vse do svoje prezgodnje smrti. Kot vodja domoznanskega oddelka je vsa leta aktivno sodeloval pri razvoju slovenskega domoznanstva. Vseskozi je bil aktiven tudi na področju slovenskega zgodovinopisja, saj je bil kot referent povabljen na več simpozijev (pogosto z mednarodno udeležbo) in strokovna posvetovanja s področja zgodovinopisja. Med letoma 1993 in 2000 je bil vključen v znanstveni projekt Zgodovina Severovzhodne Slovenije, zgodovina 1848–1918.
Moj lajf premierno na odru Lutkovnega gledališča Maribor

Moj lajf premierno na odru Lutkovnega gledališča Maribor

Misli, 18. oktober 2018 ― Na odru Lutkovnega gledališča Maribor bo ob 18. uri premiera predstave Moj lajf, besedilo katere je po motivih povesti Ivana Cankarja Moje življenje zapisal Boštjan Gorenc - Pižama. Režiser predstave je Sebastijan Horvat, avtorica likovne podobe predstave pa Gorenčeva sodelavka pri ustvarjanju istoimenskega stripa Tanja Komadina.

Spodbujanje tehnološkega in digitalnega gospodarstva: poiščite navdih na spletni platformi Techplace!

Inštitut za politike prostora, 18. oktober 2018 ― Tehnološko in digitalno gospodarstvo sta v razcvetu, in to v taki meri, da jima je težko slediti, če ne deluješ znotraj tega področja. Kako lahko mesta, podjetja, izobraževalne ustanove in posamezniki najdejo relevantne informacije, s katerimi si lahko pomagajo pri razvijanju te »nove« industrije? Katere dobre primere že poznamo? Kje se lahko srečajo različni posamezniki, […]

NOVA NAJAVA!

Kino Šiška, 18. oktober 2018 ― Avstrijski trio Elektro Guzzi, ki nas je na prvem festivalu MENT Ljubljana osupnil z igranjem techna v živo na kitaro, bas in bobne, se vrača z novo ploščo, pri založbi Denovali izdani 26. oktobra. Album Polybrass drastično razširja in krepi bendov zvok s pomočjo treh težkokategornih pozavnistov, med drugim znanih tudi iz zasedb, kot so The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Sand in Zeitkratzer. Tudi na prihajajočem koncertu bodo Elektro Guzzi okrepljeni celotno trobilno sekcijo.

Umrla je igralka in pevka Katja Levstik

SiGledal Novice, 18. oktober 2018 ― V starosti 73 let je v sredo umrla igralka in pevka Katja Levstik, dolgoletna članica ljubljanske Drame. Nastopala je tudi v filmu in svoj pečat med drugim pustila v Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča ter Prestopu Matije Milčinskega, z enako strastjo pa se je predajala tudi šansonu.

Serebrenikovu moskovsko sodišče za pol leta podaljšalo pripor

Misli, 18. oktober 2018 ― Moskovsko sodišče je v sredo začelo soditi ruskemu gledališkemu in filmskemu režiserju Kirilu Serebrenikovu, ki je osumljen goljufije. Prvi dan sojenja je sodišče odločilo, da režiserju za pol leta podaljšajo pripor, je pisanje ruskih medijev povzela nemška tiskovna agencija dpa. Serebrenikov je v hišnem priporu že 13 mesecev.
Štantetove Posledice začenjajo pohod po slovenskih kinih

Štantetove Posledice začenjajo pohod po slovenskih kinih

Misli, 18. oktober 2018 ― Film Posledice v režiji in po scenariju Darka Štanteta z nocojšnjo premiero v Koloseju starta z redno distribucijo po slovenskih kinih. V filmu, ki je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel več nagrad, tudi vesno za režijo, je v ospredju problematični mladostnik Andrej. Gledalec mu sledi od trenutka, ko pristane v vzgojnem zavodu.

18. oktobra 1869 je v Kranju umrl Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj

Kamra.si, 18. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. oktobra 1869 je v Kranju umrl Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj. Rodil se je 27. oktobra 1835 na Podreči pri Mavčičah. Rodil se je leta 1835 kot nezakonski sin siromašnih kmečkih staršev. Starša sta se poročila šele štiri leta kasneje, ko je oče podedoval majhno kmetijo v Prešah, in si ustvarila veliko družino. Denarne razmere doma so bile slabe, zato sta se starša ukvarjala z raznimi dopolnilnimi dejavnostmi (čevljarstvo, preja, ročno delo). Po osnovni šoli v Smledniku in Kranju se je vpisal na frančiškansko gimnazijo v Novem mestu, kjer je poučeval njegov stric Nikolaj in tu opravil 6 razredov. Leta 1853 so strica premestili v frančiškanski samostan v Kamnik, zato je prestopil na gimnazijo v Ljubljano. V zadnjem, osmem razredu je skupaj s sošolci ustanovil literarni krožek in postal vodilni pesnik v leposlovnem rokopisnem listu tega krožka – v Vajah. Ves čas je bil odličen in med najboljšimi v razredu. Po maturi leta 1855 je vstopil v bogoslovje v Celovec, vendar že naslednje leto izstopil. Odšel je na Dunaj in študiral klasično jezikoslovje (1856/1857), zgodovino (1857) in pravo (1857–1861). Preživljal se je s poučevanjem, finančno podporo prijateljev in kot študent prava s pomočjo Knafljeve ustanove. Ker ni pravočasno končal vseh izpitov, mu je podpora ustanove zapadla. Še dve leti je ostal kot domači učitelj na Dunaju, nato se je vrnil na Kranjsko.

1915 – Začetek III. soške ofenzive

Zgodovina na dlani, 18. oktober 2018 18. oktobra leta 1915 se je z italijanskim napadom na položaje Avstro-Ogrske armade začela tretja bitka na soški fronti. Italijani so v tej ofenzivi želeli zavzeti Bovec in Tolmin, če bi ofenziva potekala po načrtih pa tudi Gorico. Italijanski vojski je poveljeval Lugi Cadorna, avstro-ogrski pa Svetozar Borojević. Cadorna je… Preberi The post 1915 – Začetek III. soške ofenzive appeared first on Zgodovina na dlani.
1957 Unec – Parada

1957 Unec – Parada

Stare slike (Cerknica), 18. oktober 2018 ― Parada na fotografiji je bila 16. 6. 1957 v središču Unca. Unška šola je takrat praznovala 100-letnico obstoja. Na sliki je sprevod šolarjev, ki prihajajo od Unške šole mimo Enžkove hiše v ozadju. Ravno so na glavni cesti ob Enžkovem kozolcu. Parada se je sprehodila po cesti do Rogelnove gostilne in od tam nazaj do zadružnega doma, […]
H. Jaklitsch: Smrt svobodi govora – svoboda enoumju

H. Jaklitsch: Smrt svobodi govora – svoboda enoumju

Časnik, 18. oktober 2018 ― Pisalo se je leto 1946. Bil je 20. februar, ko je predsedstvo Narodne vlade Slovenije takratnemu Ministrstvu za pravosodje poslalo dopis, ki v uvodnem stavku podčrtano opozarja, da gre za strogo zaupno zadevo. V njem predsedstvo sporoča, da finančni zakon o proračunu dohodkov in izdatkov federalne Slovenije za dobo julij-december 1945 ne bo izšel v […] The post H. Jaklitsch: Smrt svobodi govora – svoboda enoumju appeared first on Časnik.
še novic