SAMOZAPOSLENI V KULTURI IN BOLNIŠKE

KUD Trivia, 26. oktober 2018 ― Niste bili še nikoli na bolniški? Se vam zdi, da so lahko bolni vsi, samo samozaposleni ne? Vas zanima, ali vam pripada bolniško nadomestilo in kako do njega? Samozaposlenost predstavlja dejavnik zdravstvenega tveganja. Seznanite se s svojimi pravicami na področju zdravstvenega varstva in se udeležite delavnice Novičnika za samozaposlene v kulturi, ki bo 19. novembra 2018 […]
Jenkova nagrada Tonetu Škrjancu za pesniško zbirko Dihaj

Jenkova nagrada Tonetu Škrjancu za pesniško zbirko Dihaj

Misli, 26. oktober 2018 ― Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let je prejel Tone Škrjanec za zbirko Dihaj. Nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so mu izročili drevi v Mavčičah blizu Podreče, kjer se je 27. oktobra leta 1835 rodil Simon Jenko, po katerem je priznanje poimenovano.
Nam naj bo za beatnike sploh še mar?

Nam naj bo za beatnike sploh še mar?

LUD Literatura, 26. oktober 2018 ― Zato naj zadostuje, da je mnogo vidikov glede beatnikov še zmeraj vredno obravnavati in se od njih celo kaj naučiti. Bili so skeptični do materializma, odgovore so iskali v duhovnosti, skrbeli so za okolje, se zavzemali za spolno svobodo, protestirali zoper vojno in atomsko bombo. Kar nikakor ni zlohotno izročilo.

Razpisi v kulturi (november 2018)

Asociacija, 26. oktober 2018 ― Vsak mesec za vas pripravljamo nabor najzanimivejših aktualnih razpisov v Sloveniji na področju kulture. Tokrat posebej izpostavljamo pobudo domačih nevladniških kulturnih producentov, ki so vzpostavili mednarodno izobraževalno platformo Parl. Domači in tuji umetniki se lahko do 31. januarja prijavijo na desetdnevno izobraževanje o uprizoritvenih umetnostih, ki bo potekalo jeseni prihodnje leto. Več informacij. Ministrstvo za … Preberi več o Razpisi v kulturi (november 2018)

Gušto gre na romanje (12.11.2018 19:30)

Španski borci, 26. oktober 2018 ― Vsem dobro znani Avguštin Rebula, po domače Gušto, priljubljeni lik iz popularne slovenske romantične komedije Ena žlahtna štorija, se vrača! Žlahtni Primož Forte nam bo z veliko mero humorja in mnogimi ganljivimi trenutki, na odru razgrnil celo plejado zgodb in likov, ki smo jih tako radi gledali, ter jih bo v svojem sočnem jeziku zapletel v sproščen, komični vrtinec. Zabava za staro in mlado!

Koraki v času – Na drugi strani (11.11.2018 19:00)

Španski borci, 26. oktober 2018 ― V letošnji predstavi bomo predstavili staro a prirejeno zgodbo Orfeja in Evridike. Življenje na zemlji bo predstavljal step (hrup, sedanjost), življenje v podzemlju pa jazz (smrt, podzemlje, sence). Plesni zvrsti bosta gledalce usmerjali k rdeči niti predstave – boju Evridike za življenje Orfeja.

Filozofi in ljubezen (8.11.2018 18:30)

Španski borci, 26. oktober 2018 ― Ljubezni lastna logika se upira surovi diktaturi trga, kjer je posameznik zmanjšan na neizoblikovan osnovni delec, ki ga premika zgolj zakon egoistične preračunljivosti. Ljubezen, neodgovorna in nasilna, zahteva drugačen odnos do sveta.

1905 – Nastanek prvega sovjeta

Zgodovina na dlani, 26. oktober 2018 26. oktobra leta 1905 (13. oktobra po julijanskem koledarju) so tekom »prve ruske revolucije« v cesarski prestolnici Sankt Peterburgu revolucionarni ruski delavci ustanovili prvi sovjet oziroma skupščino. Ustanovnega kongresa se je udeležilo med 30 in 40 članov, Georgi Khrustalyov-Nosar pa je bil predsedujoči. Zaradi poraza v vojni proti Japonski in… Preberi The post 1905 – Nastanek prvega sovjeta appeared first on Zgodovina na dlani.

Objavljen razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019

CED, 26. oktober 2018 ― Evropska komisija je 16. oktobra 2018 objavila redni razpis Kultura za projekte sodelovanja za leto 2019 (EACEA 34/2018), ki prinaša nekatere spremembe. Rok za prijave: 11. dec. 2018 do 12. ure (CET). Prijaviteljem priporočamo udeležbo na brezplačni tehnični delavnici, ki bo v četrtek, 8. nov. 2018 v Ljubljani.

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja

Muzej Žiri, 26. oktober 2018 ― V petek, 26. oktobra, ob 19.30 bo v  Kinu Žiri projekcija dokumentarca Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja, ki je bil posnet ob 100-letnici smrti  Ivana Cankarja.  Sledil bo pogovor z režiserjem Dušanom Moravcem ter scenaristom Matjažem Pikalom, ki ga bosta vodili Neža Kavčič in Lana Ikič.   Na koncu nas čaka še neformalni pogovor ob pivu […]

PRA STOL

Fakulteta za dizajn, 26. oktober 2018 ― V obdobju med 11. in 16 oktobrom je potekal 6. Festivala lesa, ki želi postati osrednji dogodek in zbirališče lesne stroke v Sloveniji in širše. Pester vsebinski del se vsako leto prepleta z živahnim dogajanjem v mestu. Vsako leto organizirajo tudi mednarodni natečaj industrijskega oblikovanja (Pra)stol .  Člani strokovne komisije natečaja (Pra)stol 2018: dr. Janez […]

Creative Europe Stories

CED, 26. oktober 2018 ― Zavod Motovila, ki gosti Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, je pripravil serijo t. i. ustvarjalnih zgodb (Creative Europe Stories) z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Izpostavljamo uspešne pobude, ki so jih slovenski kulturni izvajalci razvili skupaj s svojimi evropskimi partnerji. Vabljeni k ogledu!
Borštnikovo srečanje, Pogrešana, Ventilator …

Borštnikovo srečanje, Pogrešana, Ventilator …

ARS Svet kulture, 26. oktober 2018 ― Za vas bomo zbrali utrinke z Borštnikovega srečanja in napovedali premieri v MGL-ju in Gledališču Koper Borštnikovo srečanje, osrednji slovenski gledališki festival, ki poteka v Mariboru, se preveša v svoj sklepni del. O tem, kaj vse se je in se še bo dogajalo na Borštnikovem srečanju, podrobneje v današnji oddaji. V njej bomo pozornost namenili tudi premieri drame Pogrešana na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega in premieri glasbene komedije Ventilator v Gledališču Koper. Gledališko dogajanje pa ni edini poudarek oddaje; oglasili se bomo še z razstave Na obrobju pekla in se ob jubileju in poklicnem slovesu poklonili Vlatki Oršanić. Vabljeni k poslušanju!

V Novi pošti premiera besedila Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

SiGledal Novice, 26. oktober 2018 ― V prizorišču Nova pošta bodo drevi premierno uprizorili dramsko besedilo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji umetnika Janeza Janše. Besedilo Simone Semenič po eni strani prevprašuje meje komičnega, po drugi pa se igra z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere.
Prejemniki Jenkove, Sovretove in nagrade Kristine Brenkove

Prejemniki Jenkove, Sovretove in nagrade Kristine Brenkove

ARS Kulturna panorama, 26. oktober 2018 ― Nagrada za najboljšo pesniško zbirko, najboljšega prevajalca in izvirno slikanico V Kulturni panorami bomo predstavili prejemnike Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko, Sovretove nagrade za najboljšega prevajalca in nagrade Kristine Brenkove za izvirno slikanico. Ob tem bomo predstavili še pregledno razstavo fotografij Stojana Kerblerja v Moderni galeriji v Ljubljani, povzeli konferenco o nesnovni dediščini in zaključili oddajo z dogajanjem na Borštnikovem srečanju v Mariboru.
Na ogled ustvarjanje Bogdana Borčića po letu 1984

Na ogled ustvarjanje Bogdana Borčića po letu 1984

Misli, 26. oktober 2018 ― V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, ki ima v svoji zbirki okoli 300 del Bogdana Borčića, danes ob 18. uri odpirajo obsežno razstavo zadnjih podarjenih Borčićevih del. Razstava nosi naslov Slike 1984-2013 in zajema vsa umetnikova ustvarjalna obdobja po letu 1984, potem ko se je iz Ljubljane preseli v Slovenj Gradec.
Zvonki Leder v slovo

Zvonki Leder v slovo

Biblio terminologija, 26. oktober 2018 ―                 Zvonka Leder Mancini      12. februar 1931, Vrnjačka Banja       18. oktober 2018, Ljubljana   Trajno nam ostajajo v spominu razgledani strokovni kolegi, s katerimi je bilo lepo sodelovati, živahno razpravljati in skupaj dosegati zastavljene cilje, še toliko bolj, če smo se od njih učili in so nam utirali pot ter nas usmerjali v strokovno življenje, in seveda prijetni prijatelji, s katerimi smo preživeli nepozabne trenutke. Ona je bila vse to in take se je bomo spominjali. Občudovanja vredna kolegica in nasmejana prijateljica, ki je bil vedno pripravljen prisluhniti in pomagati, ob tem pa posredovati svoje neizmerno znanje z nam premalo znanega sveta slovaropisja in terminologije. Odslej bo z nami samo še v srcih in lepih spominih. Pred nekaj dnevi nas je v svojem 88. letu za vedno zapustila. Zvonka Leder Mancini je bila diplomirana slavistka, ki je posvetila svoje življenje slovarjem, predvsem terminološkim, in vzgoji ter usmerjanju tistih, ki jih sestavljajo. Tri desetletja je bila zaposlena na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovža ZRC SAZU, kjer je bila nekaj let tudi pomočnica upravnika inštituta, sicer pa pomočnica predsednika Terminološke komisije in vodja Sekcije za terminološke slovarje. Po upokojitvi leta 1994 je vztrajno in neutrudno še naprej sodelovala pri številnih terminoloških slovarjih kot zunanja sodelavka. Od vsega začetka je sodelovala pri nastajanju Slovarja slovenskega knjižnega jezika v segmentu strokovnega izrazja, pri čemer je usklajevala strokovno delo več kot stotih strokovnjakov za različna strokovna področja. Pri četrti in peti knjigi SSKJ je bila tudi članica glavnega uredniškega odbora za terminologijo. Pri delu za SSKJ si je pridobila neprecenljivo bogate izkušnje, ki jih je kot jezikovna in leksikografska sodelavka uveljavljala pri nastajajočih strokovnih slovarjih na različnih področjih. Iz tega dela je izšlo tudi večje število referatov na domačih in mednarodnih posvetovanjih in internih priroč

Ujemite še zadnje festivalske dogodke

Borštnikovo srečanje, 26. oktober 2018 ― 53. Festival Borštnikovo srečanje je tudi tokrat dodobra prevetril mesto ob Dravi in ga spremenil v gledališko prestolnico Slovenije. Pred podelitvijo nagrad, ki bo v nedeljo, 28. 10. 2018, pa sta pred nami še predstavi osrednjega tujega gosta Pippa Delbona Vangelo/Evangelij (v soboto ob 20.00) in La Gioia/Radost (v nedeljo ob 17.30). Nekaj kart je še na razpolago, zato nikakor ne zamudite zvezde svetovnega formata na mariborskih odrih! Prav tako vas vabimo tudi na predstave Firebird, Zid, jezero, PopParty in 365padcev. V prihodnjih dnevih je še veliko možnosti za izbrane gledališke užitke, privoščite si jih.  

Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 26. oktober 2018 ― Lenča Ambrožič je študentka anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zanimajo jo ljudje in njihovo izražanje, tako v umetnostnem kot tudi v jezikovnem pomenu. Gledališko štafeto je prejela od Jere Krečič. Obiskovalcem portala SiGledal bi v branje priporočila dramo Simone Hamer Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni.
V Mini teatru premierno Andersenova pravljica Deklica z vžigalicami

V Mini teatru premierno Andersenova pravljica Deklica z vžigalicami

Misli, 26. oktober 2018 ― V Mini Teatru bo zvečer premiera predstave Deklica z vžigalicami. Brezčasno in tragično zgodbo Hansa Christiana Andersena o revni deklici, ki si v hladni decembrski noči ne upa domov, ker ni prodala nobene škatlice vžigalic, sta na oder postavila Steve Tiplady in Sally Todd, poustvarila pa jo bosta igralca Vesna Kuzmič in Aleš Kranjec.

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Zapiski blazneža

Koridor, 26. oktober 2018 ― Zapiski Blazneža je predstava Moving Music Theatre-a iz Bitole, ki je bila leta 2015 premierno uprizorjena v Makedoniji. Teater pod svojim krovom združuje opero, ples, avtorsko gledališko glasbo in glasbeno-dramske performanse. Tudi Zapiski blazneža je glasbeno-gledališka predstava, ki je, s kombiniranjem multimedijskega izraza in sodobne opere, prepričljiv odrski prikaz shizofrenije.     Performans temelji na […] The post Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Zapiski blazneža appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 26. oktober 2018 ― Rok Nagode končuje magistrski študij Filmskega in televizijskega ustvarjanja na AGRFT. Gledališko štafeto je prejel iz rok Nike Curk. Čeprav se večinoma ukvarja s filmom, ve, da tudi dramskih besedil ne gre zanemarjati. V branje zato priporoča Hlod na avtocesti bivše sošolke Ize Strehar.

Morilska hiša

OUTSIDER, 26. oktober 2018 ― Na Outsiderjevi spletni strani smo lani okrog noči čarovnic objavili prispevka o slovenskih gradovih, v katerih straši; dve leti pred tem pa smo pisali o nasvetih za opremo doma prvega mojstra grozljivke, Edgarja Allana Poeja. Leto je naokrog in tokrat je čas, da skočimo čez lužo, od koder noč čarovnic vsaj v svoji sodobni potrošniški…
1942 Slovenija – Posojilo svobode

1942 Slovenija – Posojilo svobode

Stare slike (Cerknica), 26. oktober 2018 ―   Obveznica pet odstotnega posojila svobode za 100 Lir je bila izdana konec leta 1942 in je merila 7,7 krat 4,7 cm. Osnutek je napravil arhitekt Vlasto Kopač, tiskali pa so jo v Tiskarni Tuma v Ljubljani. Sprednja stran: V podtisku v stilizirani silhueti Triglava v oranžni barvi je figuralna kompozicija partizana, ki polni puško, […]
Andrea Bocelli z novim albumom popularnih skladb

Andrea Bocelli z novim albumom popularnih skladb

Misli, 26. oktober 2018 ― Nov album italijanskega tenorista Andree Bocellija z naslovom Si, na katerega je uvrstil doslej še neobjavljene popularne skladbe, izide danes. Kot piše na pevčevi spletni strani, je album Si "slavje ljubezni, družini, veri in upanju". Junija je njegov izid napovedal singel If Only - Qualcosa piu dell'Oro - Tu Eres Mi Tesoro.

26. oktobra 1929 se je v Zgornji Javoršici pri Moravčah rodil Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar.

Kamra.si, 26. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. oktobra 1929 se je v Zgornji Javoršici pri Moravčah rodil Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar. Umrl je 20. oktobra 2005 na Golniku.  Rodil se je v revni kmečki družini staršema Pavli in Stanku. Družina je živela na kmetiji v Zgornji Javoršici pri Moravčah, vasi 40 kilometrov vzhodno od Ljubljane. Njegovo otroštvo je boleče zaznamovala vojna; v partizanih sta padla oba brata, isto leto sta umrla tudi Danetov oče in ded, nacisti so požgali domačo hišo. Zaradi požiga šole je med vojno za štiri leta prekinil šolanje. Leta 1947 se je vpisal na poljansko gimnazijo v Ljubljani, istega leta se je v Dijaškem domu Ivana Cankarja spoprijateljil s starejšim Lojzetom Kovačičem. Leta 1951 so ga zaradi političnih stališč zaprli, obsodili in izključili iz gimnazije. Kasneje, leta 1958, je maturiral privatno, a mu je takratna prorežimska študentska organizacija preprečila vpis na univerzo. 
še novic