Nevsakdanji izlet – meditacijska pravljica z Ano Grašinar

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. februar 2019 ― V torek, 26. februarja 2019, smo v Občinski knjižnici Prebold gostili učiteljico meditacije Ano Grašinar, ki je otroke povabila, da skozi njeno avtorsko meditacijsko pravljico »Nevsakdanji izlet« odkrijejo in začutijo čarovnijo, ki je v vsakem izmed nas. Vsak dan prinaša mnoge spremembe in nove izzive, s katerimi se vsakodnevno srečujemo ter jih na svoj način rešujemo bolj ali manj uspešno. Tudi otroci se srečujejo z mnogimi zunanjimi in notranjimi konflikti in prav vsi smo poklicani k temu, da jim pri tem pomagamo ter se iz vsake situacije naučimo mnogo koristnega. Prav ...

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. februar 2019 ― Ker se bliskovito približuje marec in z njim kar dva praznika, ki sta posvečena ženskam in mamam, smo na februarski pravljični urici v Občinski knjižnici Tabor brali in ustvarjali za mamice. Prebrali smo zgodbico o malem medvedku, ki je bil poln življenja in nikakor ni mogel dočakati, da bi preizkusil vse izzive in dogodivščine, ki so se mu pojavljale vsak dan sproti. Pri tem je imel šape in telo hitrejše od glave in ni poslušal mamice medvedke, ki mu je želela z nasveti pomagati. Tako se mu je vedno zgodilo ...
Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi

Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi

Deseta umetnost, 26. februar 2019 ― Letošnji oskarji so se bolj kot sami ceremoniji mnogim zapisali v spomin po neskočnih težavah, nespametnih odločitvah in rahlo patetičnemu izboru nominirancev za najboljši film. Da ne bo pomote; Black Panther, Bohemian Rhapsody in A Star is Born so znotraj pripadajočega žanra precej dobri izdelki, vendar pa je vsaj meni osebno jasno, da so bili v tekmo za oskarje […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Christopher Robin (2018)  Pokvarjeni pliškoti  Glass (2019)  Insidious: The Last Key (2018)  Počutim se lepo Copyright © Deseta umetnost [Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi], All Right Reserved. 2019.

Objavljen razpis za EPK 2025

CED, 26. februar 2019 ― Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019. Predstavniki mest so vabljeni, da se 18. mar. 2019 udeležijo informativnega dneva na Ministrstvu za kulturo.

FOGU 2019 (18.3.2019 9:15)

Španski borci, 26. februar 2019 ― Pregledno srečanje produkcij lutkovnih in gledaliških skupin, ki nastajajo v okviru šolskega prostora in dodatnih šolskih vsebin in so namenjene otroški in odrasli populaciji. Festival je spremljan s strani profesionalnih strokovnjakov – Matjaž Loboda – lutke in Ana Ruter.

Zvokotok (17.3.2019 20:00)

Španski borci, 26. februar 2019 ― Cikel Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Njegov namen je povezovanje prostorov ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostaviti želimo neobremenjen prostor dialoga in preseči umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Starec, ki ni več posameznik (14.3.2019 18:30)

Španski borci, 26. februar 2019 ― Ob najmanjšem sumu, da ne bomo več dolgo neodvisni, nas označijo za krhkega in odvisnega. Postanemo prejemniki storitev, oskrbovalci pa v nas vidijo le diagnozo in tveganje. Edinstvenost človeka je z oznako starec dokončno odpisana. Gre za poslednjo družbeno in sistemsko izključenost, kateri se marsikdo upira le tako, da se trudi ohranjati podobo srednjih let in v tej v naprej zgubljeni vojni postaja le karikatura prejšnjega sebe.
TOP 50 romantičnih filmov – I. del

TOP 50 romantičnih filmov – I. del

Deseta umetnost, 26. februar 2019 ― Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence. 50. About Time Režiser Richard Curtis, angleški ustvarjalec romantičnih komedij, se tukaj igra z idejo časovno prostorskega kontinuuma na najbolj zapeljiv in odbit način, ki ga pozna. Domhnall Glesson […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Potovanje v svet filmske klasične glasbe – II. del: Antonio Vivaldi  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?  Dekle v pajkovi mreži  Je boljša knjiga ali film?  Znani so nominiranci za zlate globuse! Copyright © Deseta umetnost [TOP 50 romantičnih filmov - I. del], All Right Reserved. 2019.

OPUS 1 - plesna miniatura 2019 (9.3.2019 12:00)

Španski borci, 26. februar 2019 ― Namen prireditve OPUS 1 je spodbujanje plesalk in plesalcev med 9. in 24. letom k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi.
Organist Shane Brennan

Organist Shane Brennan

ARS Obiski kraljice, 26. februar 2019 ― Tokrat vas vabimo k spoznavanju življenja in dela irskega organista Shana Brennana Tokrat vas vabimo k spoznavanju življenja in dela irskega organista Shana Brennana. Predstavil se bo z deli J.S. Bacha, Jana Pietersoona Sweenlicka, Johannesa Brahmsa, Sigfrieda Karg-Elerta, pa tudi z orgelsko transkripcijo odlomka iz Wagnerjeve opere Tanhaüser.

Zvokotok (4.3.2019 20:00)

Španski borci, 26. februar 2019 ― Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme.
Maja Pučl: Vodne mene8. – 29. marec 2019otvoritev: 8. marec ob...

Maja Pučl: Vodne mene8. – 29. marec 2019otvoritev: 8. marec ob...

Hiša kulture v Pivki, 26. februar 2019 ― Maja Pučl: Vodne mene8. – 29. marec 2019otvoritev: 8. marec ob 19. uriKustosinja razstave je Mojca Grmek.Slikarstvo Maje Pučl že vseskozi zaznamuje abstrakten likovni izraz z reducirano barvno lestvico, pogosto omejeno celo na črno-bele tone, minimalističen formalni pristop in kontemplativno vzdušje. Umetnica svoje slikarstvo dojema kot prostor, v katerega vnaša vse, kar je kozmičnega zunaj in znotraj nas. Njena dela nastajajo kot izraz življenjske energije, včasih povsem dobesedno kot sled ali zapis nekega gibanja, naj bo to premikanje telesa v prostoru, na platnu ali papirju, kapljanje barve na slikarsko podlago, razlivanje tuša s pomočjo dežja in podobno. Skozi ta proces se umetnica iz ustvarjalke prelevi v gledalko, ki opazuje, kako gibanje najde svoj formalni izraz, ko se mu oblika prepusti brez strahu, da bo zgubila svojo notranjo povezanost in konsistenco. V tem se njeno delo navezuje na misel starogrškega filozofa Heraklita iz Efeza, ki je verjel, da se vse stvari na svetu neprestano spreminjajo in to izrazil v trditvi, da »nihče ne stopi dvakrat v isto reko, ker to ni več ista reka, pa tudi sam ni več isti človek«.Na tokratni razstavi z naslovom Vodne mene umetnica predstavlja izbrana dela iz obdobja zadnjih 10 let, predvsem iz ciklusov Dežne risbe (2008-14), V jutranji rosi (2010) in Lunina serenada (2014), ki jih povezuje tema naravnih ritmov, s posebnim poudarkom na elementu vode.────────────Maja Pučl (1978) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2005 diplomirala in leta 2010 magistrirala. V času študija se je izpopolnjevala na University of Art and Design v Helsinkih na Finskem, kasneje pa na umetniški rezidenci v Betanzosu v Španiji. Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi, kjer deluje na področjih slikarstva, grafike, oblikovanja, restavratorstva in kaligrafije, s plesom buto pa vsa ta področja med seboj prepleta in povezuje. Živi in dela v Ljubljani.
Jeziki ustvarjanja

Jeziki ustvarjanja

ARS Svet kulture, 26. februar 2019 ― Danes je dan, ko ljudje po svetu opozarjajo na skrb do gojenja maternega jezika Danes je dan, ko ljudje po svetu opozarjajo na skrb do gojenja maternega jezika, saj mnogi po svetu še vedno nimajo možnosti, da bi se v njem izobraževali. Scenografija je jezik gledališkega prostora, v nem izmed njih, v Ljudskem gledališču Celje, bo zaživel s premiernim dohodkom Ljudomrznik. Prostor v prostoru – scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 pa je naslov tudi monografije v dveh deli, ki jo je napisala Ana Kocjančič, medtem ko si v Cankarjevem domu lahko ogledate tradicionalno bienalno razstavo Arhitektura inventura. Več v oddaji Svet kulture.

Kje si hodila toliko časa? (13.3.2019 20:00)

Španski borci, 26. februar 2019 ― V tokratnem gostovanju v okviru festivala Plesna Vesna na veliki oder Španskih borcev prihajata Madžarka Beatrix Simkó in Finka Jenna Jalonen s svojim delom »Kje si hodila toliko časa?«, v katerem raziskujeta podobnosti in razlike med njunima izoliranima kulturama, ki sta bili včasih povezani. Skozi lastne izkušnje in doživljanja pa vsesplošno zastavljata vprašanja o tem kaj nas istočasno ločuje in povezuje.
V SLG Celje prihodnji teden 28. festival Dnevi komedije

V SLG Celje prihodnji teden 28. festival Dnevi komedije

Misli, 26. februar 2019 ― V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se bo prihodnjo sredo začel 28. festival Dnevi komedije. V tekmovalnem programu bo tudi tokrat osem predstav. Festival, ki bo potekal do 17. marca, bo odprla komedija Venera v krznu v režiji Primoža Ekarta in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.
Kako ga pogrešam, Jašo Zlobca

Kako ga pogrešam, Jašo Zlobca

Airbeletrina, 26. februar 2019 ― Pred meseci sem šel na pogreb. Točen datum sploh ni pomemben, ker se smrt pač vedno drugače predstavlja. Dobesedno, kar se gotovo dogaja zaradi preprostega razloga, ker je vedno bližje. Govorim o sebi, umrl je pa Ciril Zlobec. Srčno dober človek in zvest prijatelj mu bom rekel, ker me je enkrat sam tako predstavil, ko mi je pisal določeno priporočilo. O tem sem razmišljal, ko sem šel na Žale. Veliko mojih prijateljev se je že poslovilo, zato je takšna samotna pot na pokopališče še toliko bolj žalostna. Koliko priporočil mi je napisal šele Jaša Zlobec. Saj to je bilo neverjetno, mislim tako stkano prijateljstvo. Kako ga pogrešam. Nisem si mogel pomagati, a spomini na Jašo so privreli. Nobenega človeka nisem poznal niti prej niti kasneje, ki bi me tako razumel. Nobenih dolgih pogovorov ni bilo treba. Nobenih prepričevanj. Zaupal sem mu, kaj me tare, in uredil je. Vzel si je par minutk in opravil. Z nekim instiktivnim občutkom je prevzel nase tisto, česar sam nisem mogel opraviti. Seveda je imel podoben občutek do vsega naokoli, kar sem neizmerno spoštoval in se mu vedno znova klanjal. To so bila tista najbolj osnovna druženja, ki si jih sploh ne morem več zamisliti. Kot da so šli podobni odnosi po zlu. Spomnil sem se, kako sem bil zadovoljen, ko je postal urednik leposlovja na Cankarjevi založbi, in ko sva si rekla vse v redu in prav, toda pri tej založbi naj zaradi najinega prijateljstva ne bi več tiskal svojih knjig. Spomnil sem se, da je bil moja poročna priča, izletov v Bruselj, spomnil sem se, da sva skupaj izdala knjigo,
Nove knjige, film in koncert

Nove knjige, film in koncert

ARS Svet kulture, 26. februar 2019 ― V Kinoteki film o Emiliji Soklič, v Kinu Šiška Neneh Cherry V današnji oddaji bomo prelistali nekaj novih knjižnih izdaj ter vas povabili v Slovensko kinoteko, kjer bo ob 18ih na sporedu dokumentarni film Pričevanja Emilije Soklič. Pionirka slovenskega filma se je v zgodovino slovenske kinematografije zapisala kot prva vodja tehničnega oddelka pri Triglav filmu. Nedavno je praznovala 100 let. V Kinu Šiška pa bo nocoj nastopila švedska kantavtorica Neneh Cherry. Predstavnica glasbene zvrsti poimenovane angažirani elektronski pop in hip-hop bo s svojo zasedbo predstavila novi album z naslovom Broken Politics.
Gledanost oskarjev prvič v petih letih višja

Gledanost oskarjev prvič v petih letih višja

Misli, 26. februar 2019 ― Televizijski prenos letošnje podelitve oskarjev si je po štiriletni krizi spet opomogel in dosegel rekordnih 29,6 milijona gledalcev, kar je za 11 odstotkov več kot v letu 2018, ko je bila gledanost najnižja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek sporočila televizijska hiša ABC.
Skoraj doma: Berlin

Skoraj doma: Berlin

Airbeletrina, 26. februar 2019 ― Berlinsko poletje – štirje tedni med koncem julija in sredino avgusta s povprečno temperaturo šestintridesetih stopinj – je kazen za vse napake preteklega leta ali pa elegantno maščevanje narave nad vsemi, ki se od novembra do aprila pritožujejo nad vzhodnoevropsko zimo. Stanovanje zapustim vsak večer ob desetih in trideset minut, ko je dovolj hladno, da po dvajsetih metrih ne zapadem v eksistencialno krizo, ki se začne s smislom obstoja in konča z zelo nerealističnim načrtom o selitvi na Aljasko. Minevajo trije tedni, odkar se je sesula klimatska naprava in smo zaprili pisarno. Trije tedni home ofisa.

26. februarja 1959 je v Celju umrla Meta Baš, slovenska amaterska gledališka igralka

Kamra.si, 26. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. februarja 1959 je v Celju umrla Meta Baš, slovenska amaterska gledališka igralka. Rodila se je 3. oktobra 1876 v Celju.  Njen oče je bil slovenski notar v Celju, narodni politik in časnikar Lovro Baš, mati Ida, roj. Miheljak; bila je sestrična Alme M. Karlin.  Meščansko šolo je končala v Celju, nato je na Dunaju študirala pedagogiko, nemščino in francoščino. To je poglabljala še v Parizu, v Londonu pa angleščino.  Vodja dramskega odseka Celjskega pevskega društva Vladimir Ravnihar je odkril njen dar za igralstvo ter njeno razgledanost in jo vključil med svoje gledališčnike v celjskem Narodnem domu. Od silvestrovega 1897, ko je kot vdova Libinska prvič nastopila v burki Poglavje I., II. in III. (Gustav Pfleger–Moravský), do 1910, ko je na oder stopila zadnjič, je sodelovala v okr. 20 uprizoritvah. Vloge: Baronica Rošička (Rudolf Hahn: Čevljar baron, 1899), Franica (Karl Morré: Revček Andrejček, 1899), Marica (Ernst Raupach: Mlinar in njegova hči, 1899), Lavra (Fran Govekar: Legionarji, 1909), Kmetica Osojka (Salomon Hermann Mosenthal: Na Osojah, 1910). Nastopila je tudi v burki Jana Nep. Štĕpáneka Tat v mlinu ali Slovenec in Nemec (1899) in v igri s petjem Johanna Nep. Nestroya Lumpacij Vagabund (1900). Baševa se je odlikovala z naravno, do potankosti izdelano igro, ki jo je usmerjala s spoznanji o evropskih gledališčih. Kot ljubiteljska igralka je presegla raven marsikatere tedanje poklicne slovenske igralke. Zmogla je širok razpon kreacij, ki so segale od salonskih do kmečkih iger. Bila je prijetne pojave, odlična v soigri. Bila je tudi dobra pevka in deklamatorka slovenske poezije. V prvem desetletju 20. stol. je bila osrednja igralka celjskega slovenskega gledališča. Pozneje se je umaknila iz javnega življenja in skrbela za bolne starše. Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/ba%C5%A1-meta/191/Prispeval: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje

26. februarja 1928 se je v Mislinji rodil Jože Tisnikar, slovenski slikar

Kamra.si, 26. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. februarja 1928 se je v Mislinji rodil Jože Tisnikar, slovenski slikar. Umrl je 30. oktobra 1998 v Slovenj Gradcu.   Po očetovi smrti 1947 je delal v Tovarni papirja in z materjo skrbel za brate in sestre. 1951 se je zaposlil v slovenjgraški bolnišnici in se po petintridesetih letih dela invalidsko upokojil. Pod mentorstvom Karla Pečka je leta 1958 prvič samostojno razstavljal v Ljubljani. Leta 1964 je postal član društva likovnih umetnikov in je prvič razstavljal v tujini na Dunaju. Nagrado Prešernovega sklada je prejel 1970, Bernekerjevo nagrado pa leta 1988. Za lutkovno igro Mrtvec pride po ljubico je 1986 naredil likovno zasnovo, 1989 pa scenske predloge za dramo Sings za Sheakespeare Theatre v Londonu. 1990 je nastopil v predstavi Brigade lepote in igral samega sebe.

26. februarja 1770 je v Padovi umrl Giuseppe Tartini, beneški skladatelj in violinist

Kamra.si, 26. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. februarja 1770 je v Padovi umrl Giuseppe Tartini, beneški skladatelj in violinist. Rodil se je 8. aprila 1692 v Piranu.  Giuseppe Tartini se je rodil v Piranu. 8. aprila 1692 je bil krščen v stolni cerkvi sv. Jurija in ta datum je bil sprejet kot dan njegovega rojstva.   Oče Gian Antonio se je v Piran preselil iz Firenc. Beneška oblast ga je zaposlila kot javnega pisarja za odkup soli (pubblico scrivano dei sali), kar je bila tedaj zelo pomembna funkcija. Mati Caterina Zangrando je bila potomka ene najstarejših plemiških družin v Piranu. Poročila sta se leta 1685. Družina Tartini je živela v lepi hiši ob piranskem mandraču, ki so ga kasneje zasuli, v Strunjanu pa so imeli veliko posest z oljčnimi nasadi, solnimi polji in ribogojnico. Leta 1700 so na posestvu zgradili tudi vilo.Giuseppe se je rodil kot četrti otrok izmed šestih. Prva znanja je pridobil v oratoriju očetov Filipinov v Piranu. Ko je dopolnil 12 let, je v letih 1704 do 1707 nadaljeval šolanje v  Collegio dei Nobili (gimnazija za plemstvo) v Kopru in se učil tudi sabljanja ter igranja violine. Starši so ga poslali na študij teologije v Padovo, kjer je bila ena izmed  treh najbolj znanih univerz tedanje Evrope, a sina je nemirna narava gnala drugam. V Padovi je študiral pravo, se ukvarjal s sabljanjem in vadil violino. Kmalu se je zaljubil v Elizabeto Premazore in se z njo poročil leta 1710 v padovanski cerkvi bosonogih karmeličanov (Chiesa del Carmine). Vse bolj je spoznaval, da je njegov edini pravi poklic glasba. Odšel je v frančiškanski samostan v Assisi, kjer je bil predstojnik njegov stric po materini strani Giovanni Torre. V samostanu je intenzivno študiral violino in osnove kompozicije  ter raziskoval akustične zakonitosti. V Assisiju je leta 1713 napisal svojo najbolj znano violinsko sonato, Vragov Trilček, za katero velja, da mu jo je v sanjah zaigral vrag. O dogodku  je Tartini v Padovi  pripovedoval francoskemu astronomu Jérômeju de La Landu (1732-180
Katarina Marinčič: S čim začeti roman?

Katarina Marinčič: S čim začeti roman?

ARS Esej na radiu, 26. februar 2019 ― Pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič poučuje francosko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je avtorica več romanov ter zbirke novel. V oddaji […] Pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič poučuje francosko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je avtorica več romanov ter zbirke novel. V oddaji boste slišali njen esej S čim začeti roman? Balzac, Dumas in Sue. Esej je izšel v reviji Primerjalna književnost decembra 2010. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic