Utrip domoznanstva: 125 let Turističnega društva Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. maj 2019 ― Turizem pospešuje gospodarski razvoj tako v razvitih kot mnogih manj razvitih krajih, vpliva na okolje, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, življenje domačinov in počutje turistov. Glavne vrednote Turističnega društva Žalec so skrb za negovano okolje, razvoj turizma, zaveza k »Zero Waste«, sodelovanje z gospodarskimi in javnimi službami, spodbuda h gostoljubju in radostna druženja. Ker društvo letos praznuje 125 let delovanja in je eno izmed najstarejših turističnih društev v Sloveniji, smo ga povabili, da se predstavi v Medobčinski splošni knjižnici Žalec na Utripu domoznanstva v ponedeljek, 20. maja 2019. Delovanje društva nam ...

V novem NOVIČNIKU preberite…

Ana Monro, 20. maj 2019 ― Kje in kdaj bo gostovala Ana Desetnica 2019, kdo so kandidati za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2019, kam vse v prihodnjih tednih potuje Ana Monro in kako si lahko zagotovite mesto v njenem časovnem stroju?! Vse to in še več informacij preberite v majski izdaji Novičnika, v katerem samo za vas strnemo vse, kar se nam dogaja! NOVIČNIK MAJ 2019 ... The post V novem NOVIČNIKU preberite… appeared first on Ana Monro.
Igralec Uroš Kaurin

Igralec Uroš Kaurin

ARS Oder, 20. maj 2019 ― »Vprašanje je Kako nekaj naredimo. To loči eno gledališče od drugega, ne tema.« Ljubljanska, slovenska in svetovna publika se Uroša Kaurina spomni po njegovih vlogah v predstavah Oliverja Frljića v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je bil zaposlen slabo desetletje in ki še danes z velikim uspehom gostujejo po vseh celinah. Za vlogo v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine, je prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Njegovi nepozabni stvaritvi sta tudi koncertni performans Tonight I celebrate, v režiji Bojana Jablanovca in predstavi Heroj 1.0 in 2.0, ki ju je soustvaril z Vitom Weisom. Borštnikovo nagrado za igro je prejel tudi na lanskem Borštnikovem srečanju, za vlogo v predstavi Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav. Več o teh vlogah in o prihodnosti, ki jo od začetka te sezone tke v Mariboru, kot član ansambla Lutkovnega gledališča Maribor, pa v pogovoru z Urošem Kaurinom. Vabimo vas k poslušanju!
Poletna muzejska noč 2019 / Starogram in Kemogram – Janez Bogataj

Poletna muzejska noč 2019 / Starogram in Kemogram – Janez Bogataj

Galerija Fotografija, 20. maj 2019 ― Janez Bogataj Starogram in Kemogram 15.06.2019 1h brezplačna 10 Vabljeni v soboto, 15.06.2019 ob 18.00 v Galerijo Fotografija na brezplačno delavnico Starogram in kemogram z Janezom Bogatajem. Delavnica je namenjena za otroke, družine in odrasle. Pri starogramu gre za risanje na fotografski papir, ki ponudi tiste prvobitne magične trenutke, ko se na fotografskem papirju izriše črno-bela podoba, kemogram pa je odtiskovanje podob na fotografski papir s pomočjo kemikalij. Delavnica bo potovanje v času, v dobo analogne fotografije. Več infoPrijava Info Udeležba in odpoved Pod mentorstvom prvega slovenskega fotografskega pedagoga Vlastje Simončiča je fotograf Janez Bogataj s tehniko starograma spoznal fotografijo ter kompozicijske principe, ki so zelo pomembni za to, da bo fotografija očesu ponudila punctum. Pri starogramu gre za risanje na fotografski papir, ki ponudi tiste prvobitne magične trenutke, ko se na fotografskem papirju izriše črno-bela podoba, kemogram pa je odtiskovanje podob na fotografski papir s pomočjo kemikalij. Delavnica bo potovanje v času, v dobo analogne fotografije. Delavnica je primerna za otroke in odrasle! Udeležba na delavnici se lahko odpove do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice. Prijava na delavnico Notice: JavaScript is required for this content. var formDisplay=1;var nfForms=nfForms||[];var form=[];form.id='2_2';form.settings={"objectType":"Form Setting","editActive":true,"title":"SIngle delavnica","show_title":0,"clear_complete":1,"hide_complete":0,"default_label_pos":"hidden","wrapper_class":"","element_class":"","key":"","add_submit":0,"changeEmailErrorMsg":"Prosimo vnesite pravilen email","changeDateErrorMsg":"Please enter a valid date!","confirm
Padla je prva klapa filma Inventura

Padla je prva klapa filma Inventura

MMC Film, 20. maj 2019 ― Konec tedna je padla prva klapa celovečernega igranega filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka Inventura. Protagonist Sinkovega režijskega prvenca je Boris Robič - običajen človek, ki ga nekega večera preseneti strel skozi okno stanovanja.
Mladost in smisel

Mladost in smisel

ARS Svet kulture, 20. maj 2019 ― Mladi se težko soočajo z realnostjo in za samouresničitev niso pripravljeni vlagati zadostnih naporov Svet odraščajočih je težko dostopen starejšim generacijam, zdi se namreč, da sta se vanj naselili odtujenost in odsotnost sanj, mladi se težko soočajo z realnostjo in za samouresničitev niso pripravljeni vlagati zadostnih naporov. Umberto Galimberti, ki je pred leti izdal uspešnico Grozljivi gost: nihilizem in mladi, se je tokrat odločil mladostnikom prisluhniti še bolj pozorno. Kot rezultat poskusa razumevanja njihove duševnosti je izšla knjiga Besedo imajo mladi, v kateri spregovori o smislih življenja z njihovega zornega kota.

Črna skrinjica (7.6.2019 20:00)

Španski borci, 20. maj 2019 ― Črna skrinjica je predstava, ki raziskuje neizbežno menjavanje kaosa in reda, predvsem pa tistega vmes. Z nizanjem vzporednic med telesoma plesalca in lutke se poda na pripoved zgodbe o iskanju svobodne volje, izražanju moči in odkrivanju smisla v svetu, ki pred smislom beži. Za to si izposodi motive iz legende o Faustu, jih obrne na glavo in se z njimi poigra – da bi poudarila realnost, v kateri živi sodobni človek, ki mu pogled na neskončno lepoto življenja zastira absurdna...
Vmes

Vmes

Neodvisni, 20. maj 2019 ― V članku avtor recenzira premiero prvenca v produkciji Plesnega teatra Ljubljana avtorice Alicie Pauline Ocadiz Arriaga: Sestavi se. V analizi naredi razliko med prvim in drugim delom predstave, problematizira vlogo naracije v plesni predstavi ter izpostavi pomembnost vloge dramaturga v produkcijah, posebej še, ko gre za prvi projekt avtorja. Meni, da pri predstavah, ki družijo govor s gibom postane nevarno, da: "Gib postane podrejen besedi, ki drsi po neobveznem toku označevalcev, v katerem se gledalcem potrjuje že vnaprej znano. Ali pa se znotraj čustvenega diskurza sočustvovanja z nastopajočim kot osebo ples vpiše v čustven register kot občudovanje mojstrskosti veščine in izvedbe."
S podpisom za izdelavo projektne dokumentacije bližje NUK 2

S podpisom za izdelavo projektne dokumentacije bližje NUK 2

Misli, 20. maj 2019 ― Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je z Matijo Bevkom in Vaso Perovićem iz biroja Bevk Perović arhitekti podpisal dodatek k pogodbi za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice - NUK 2. Pikalo je dejal, da gre za pomemben korak, a poudaril, da "bomo zadovoljni šele, ko bo hiša stala".
Turelove spremembe

Turelove spremembe

Odzven, 20. maj 2019 ― Izbrana dela Bora Turela, nastala med letoma 2004 in 2010, pomenijo vrnitev k pristopu skladanja za instrumente in elektroniko. V njih zasijejo domišljija, skrb za slušno prezentnost gradiva in ustvarjalna forma, ki jo je v tistih letih vzdrževal skladatelj.
Tovor (Teret)

Tovor (Teret)

Koridor, 20. maj 2019 ― Tovor, film, ki so ga mnogi Srbi še pred premiero v domačih kinematografih označili za protisrbskega, spregovori o odgovornosti, političnih manipulacijah in navsezadnje molku. The post Tovor (Teret) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Borut Golob o svojem romanu Pes je mrtev

Borut Golob o svojem romanu Pes je mrtev

ARS Izšlo je, 20. maj 2019 ― Pogovor s pisateljem, ki tu in tam kaj vpraša novinarja. Borut Golob (1973) je leta 2009 objavil svojo prvo knjigo z naslovom Smreka bukev lipa križ: domačijska povest z motorno žago in srečnim koncem, leta 2016 roman Raclette in lani (pri založbi Litera) roman Pes je mrtev. Golobu je ponovno uspelo, da se je z romanom uvrstil med deseterico, ki se poteguje za kresnika, predvsem pa je napisal zelo intenziven in sugestiven roman. Njegov pripovedovalec, moški srednjih let, pripoveduje v prvi osebi ednine; čeprav pogosto pripoveduje v pretekliku, je zaradi intenzivnosti njegove pripovedi le-ta berljiva kot pričevanje o tukaj in zdaj. Pripovedovalec (v teku pripovedi se zgolj enkrat razkrije njegovo ime) pripoveduje o evtanaziji svojega psa, pa o razhodu z žensko, s katero je imel strastno razmerje … In ko je videti, da je njegovo kolo sreče pri tleh, se odpravi na vlak, predvsem pa v novo ljubezensko zgodbo … Tako suhoparno povzeta zgodba o krizi moškega v času neoliberalizma seveda ne more zaobjeti odličnosti romana. Ta se odlikuje z izjemno pripovedno kondicijo, kajti pripoved romanesknega junaka niti za hip ne zastane. Opredeljuje se do vseh in vsega, kar sreča, marsikdaj provokativno, tudi politično nekorektno, a konsistentno in slikovito. Pes je mrtev je zagotovo eden izmed najbolj izzivalnih romanov minulega leta. Več o romanu bo avtor povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa bo tudi odlomek iz romana. Vabljeni k poslušanju.

Ruski model pomaga ekstremni desnici pri preboju v mainstream

Razpotja, 20. maj 2019 ― Anton Šehovcov Marine le Pen, francoska predsedniška kandidatka stranke Front National, je marca 2017 v iskanju finančne podpore obiskala tudi moskovsko Dumo. Mesec prej se je v Moskvi mudila delegacija stranke skrajne desnice, Alternative für Deutschland – prisotna je bila tudi njena (tedanja, op. ur.) voditeljica Frauke Petry, ki si prizadeva za sodelovanje z ruskimi politiki. Zakaj ti in številne druge evropske desničarske stranke iščejo podporo v Rusiji? Kakšna je ruska politika glede evropske skrajne desnice? Vladimir Žirinovski, vodja Ruske liberalno-demokratske stranke, je bil eden prvih ruskih skrajnih desničarjev, ki je poskušal zgraditi internacionalo skrajne desnice. The post Ruski model pomaga ekstremni desnici pri preboju v mainstream appeared first on Razpotja.
PREDVPIS ABONMAJEV 2019/20

PREDVPIS ABONMAJEV 2019/20

SLG Celje, 20. maj 2019 ― 3.–29. junij 201910 % popustaMožnost plačila na tri obroke Nava SemelVečni otrokMonodramaPrva slovenska uprizoritevRežiser Yonatan EsterkinGoran VojnovićRajzefiberDramaKrstna uprizoritevRežiserka Anica TomićKoprodukcija s PG KranjIza StreharVsak glas šteje KomedijaKrstna uprizoritevRežiserka Ajda ValclNikolaj Vasiljevič GogoljPlaščPripoved z glasboPrva slovenska uprizoritevRežiser Juš A. ZidarSofi OksanenOčiščenjeTragedijaPrva slovenska uprizoritevRežiser Jari JuutinenLev Nikolajevič TolstojOblast temeDrama v petih dejanjihRežiserka Maša PelkoSLG Celje si pridržuje pravico do spremembe programa. Vsi tisti, ki si želite svoj sedež v našem gledališču zagotoviti že pred počitnicami, lahko to storite na predvpisu abonmajev za stare in nove abonente, ki bo potekal od 3. do 29. junija 2019. V tem času bo gledališka blagajna odprta vsak delavnik od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00, v soboto pa od 9.00 do12.00.   Zaradi prenove dvorane bo v sezoni 2019/20 začel veljati nov, spremenjen sedežni red. Zato vas lepo prosimo, da si pravočasno zagotovite sedež. Obstoječega sedežnega reda se bomo držali, kolikor bo mogoče.   V sezoni 2019/20 smo v sklopu abonmajev SLG Celje za vas pripravili kar sedem dogodkov. Poleg šestih premiernih uprizoritev SLG Celje (štirih premiernih uprizoritev na Velikem odru in dveh na Malem odru) in vam podarjamo še eno gostovalno predstavo po lastni izbiri (z izjemo predstav na festivalu Dnevi komedije 2020 in Ekskluzivnih gostujočih predstav), tako da si boste lahko skupno ogledali kar sedem predstav. Vsem abonentom ob vsaki premieri podarimo gledališki list, ki ga lahko pred ogledom predstave z abonentsko vstopnico prevzamejo pri blagajni gledališča.Abonmajski sedežni red pri dodatni in gostovalni predstavi ne velja, vstopnici zanju je treba prevzeti pri blagajni SLG Celje. Abonmaji na Malem odru nimajo stalnega dne, zato abonente sproti obvestimo o datumu ogleda predstave.                                                 Redna cena  
Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

ARS Obiski kraljice, 20. maj 2019 ― Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. V izvedbi Trobilnega ansambla mesta Dunaj, organista Petra Planyavskega in dirigentke Ingrun Fußenegger bodo zazvenele Variacije in fuga na lastno temo, Koralna predigra na glasbo Josepha Haydna »Gott erhalte« ter Fuga Solemnis.

POZOR! SPREMENJENA LOKACIJA PREDVPISA ABONMAJEV

SLG Celje, 20. maj 2019 ― Spoštovani,   obveščamo vas, da bo predvpis abonmajev zaradi prenove dvorane letos potekal v prostorih Kulturnice nasproti gledališča, na naslovu Gledališki trg 4.   3.–29. JUNIJ   Urnik blagajne v času predvpisa Vsak delavnik 9.00–12.00 in 15.00–18.00 Ob sobotah 9.00–12.00
REPERTOAR 2019/20

REPERTOAR 2019/20

SLG Celje, 20. maj 2019 ― Nava SemelVečni otrok(הילד מאחורי העיניים) MonodramaPrva slovenska uprizoritev Prevajalka Alja PredanRežiser Yonatan EsterkinPremiera septembra 2019Johanna SpyriHeidi(Heidi)Predstava za otrokeKrstna uprizoritev Avtorica dramatizacije Tatjana DomaRežiserka Ivana DjilasPremiera septembra 2019Goran VojnovićRajzefiberDramaKrstna uprizoritev Režiserka Anica TomićPremiera oktobra 2019Koprodukcija s PG KranjIza StreharVsak glas šteje KomedijaKrstna uprizoritevRežiserka Ajda ValclPremiera novembra 2019Nikolaj Vasiljevič GogoljPlašč(Шинель)Pripoved z glasboKrstna uprizoritevAvtorja dramatizacije Tina Kosi, Juš A. ZidarRežiser Juš A. ZidarPremiera februarja 2020Sofi OksanenOčiščenje(Puhdistus)TragedijaPrva slovenska uprizoritevPrevajalka Julija Potrč Režiser Jari JuutinenPremiera februarja 2020Lev Nikolajevič TolstojOblast teme(Власть тьмы)Drama v petih dejanjihPrevajalka Tatjana StaničRežiserka Maša PelkoPremiera maja 2020SLG Celje si pridržuje pravico do spremembe programa.

POZDRAV POLETJU Z GLEDALIŠČEM CELJE

SLG Celje, 20. maj 2019 ― Dragi ljubitelji in ljubiteljice našega gledališča,   vabljeni na glasbeno začinjeno predstavitev nove sezone, ki bo   v torek, 11. junija, ob 17.00, v Parku svobode (park nasproti gledališča).   V primeru dežja se bo dogodek prestavil na Mali oder.
Marija Vidau, kostumografka

Marija Vidau, kostumografka

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 20. maj 2019 ― Dobitnica nagrade Polde Bibič Združenja dramskih umetnikov Slovenije V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom bomo gostili Marijo Vidau, upokojeno kostumografko iz Trsta in letošnjo dobitnico nagrade Poldeta Bibiča Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Na področju kostumografije je v svojem dolgoletnem ustvarjanju pomembno oblikovala umetniške usmeritve Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, v katerem je ves čas delal, v prepletanju tradicije in inovativnosti oblikovala prepoznaven slog in ga prenašala tudi v druga gledališča. Z Marijo Vidau se bo pogovarjala Neva Zajc.
Borut Golob: Pes je mrtev / Alejandra Pizarnik: Nočna pevka

Borut Golob: Pes je mrtev / Alejandra Pizarnik: Nočna pevka

ARS S knjižnega trga, 20. maj 2019 ― John Williams: Avgust / Miša Gams: Knjižna paberkovanja in odstiranja V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili roman Boruta Goloba Pes je mrtev, nato pa se bomo posvetili še pesniško-likovni knjigi Alejandre Pizarnik Nočna pevka, romanu Johna Williamsa Avgust in zbirki recenzij in refleksij Miše Gams Knjižna paberkovanja in odstiranja. Recenzije so napisali Matej Bogataj, Gregor Podlogar, Ana Geršak in Andrej Lutman.

Kritiško sito Jerneju Županiču za roman Mamuti

Misli, 20. maj 2019 ― Nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2018 je Društvo slovenskih literarnih kritikov v soboto podelilo Jerneju Županiču za roman Mamuti. Za nagrado so bili nominirani še Alenka Jovanovski za pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj, Kaja Teržan za pesniško zbirko Krog in Andrej Tomažin za zbirko kratke proze Anonimna tehnologija.
Podeljeno je kritiško sito 2018

Podeljeno je kritiško sito 2018

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 20. maj 2019 ―   Na mrežici kritiškega sita je po silovitem kritiškem pretresanju ostal le pisatelj Jernej Županič. Nagrado kritiško sito prejme za roman Mamuti (LUD Literatura), ki je po mnenju slovenskih literarnih kritikov najboljša knjiga leta 2018.         Ostali trije nominiranci so bili še Alenka Jovanovski za pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj (Center za slovensko književnost), Kaja Teržan za pesniško zbirko Krog (Center za slovensko književnost) in Andrej Tomažin za zbirko kratke proze Anonimna tehnologija (LUD Literatura).   O nagrajencu je letos odločal kritiški forum v sestavi: Tina Bilban, Kaja Blazinšek, Matej Bogataj, Leonora Flis, Jelka Kernev Štrajn, Aljaž Koprivnikar, Petra Koršič, Aljaž Krivec, Barbara Leban, Goran Potočnik Černe, Diana Pungeršič, Anja Radaljac, Maja Šučur in Manja Žugman.

Matevž Granda: Koliko ste pripravljeni plačati za nagrado?

OUTSIDER, 20. maj 2019 ― Nagrada je, če se naslonim na razlago iz SSKJ, dokaz priznanja za pomemben znanstveni, umetniški dosežek, za plemenito dejanje. Tudi v arhitekturi in oblikovanju se podeljujejo nagrade. Najznamenitejša nagrada za arhitekte je nedvomno Pritzkerjeva nagrada. Za arhitekturo pomeni to, kar je za znanost, medicino ali literaturo Nobelova nagrada. Veliko čast. Hkrati pa je prejemnik tudi… The post Matevž Granda: Koliko ste pripravljeni plačati za nagrado? appeared first on OUTSIDER.

1813 – Bitka pri Bautznu

Zgodovina na dlani, 20. maj 2019 20. maja leta 1813 se je začela bitka pri Bautznu, v kateri se je francoska armada spopadla z združeno rusko in prusko vojsko. Francoski vojski, ki je štela preko 115.000 mož, je poveljeval Napoleon Bonaparte, medtem ko sta ruski in pruski armadi, ki sta skupaj šteli skoraj 100.000 vojakov, poveljevala… Preberi The post 1813 – Bitka pri Bautznu appeared first on Zgodovina na dlani.

20. maj 1949 - ustanovljen je bil celjski Komorni moški zbor

Kamra.si, 20. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maj 1949 - ustanovljen je bil celjski Komorni moški zbor  Ustanovljen je bil kot pevski ansambel Ljudskega gledališča v Celju. S svojimi uspehi je močno zaznamoval celjski in slovenski zborovski prostor, saj sodi med enega najbolj eminentnih sestavov knežjega mesta. Od leta 1951 do danes je zbor prejel 30 najvišjih priznanj za pevske dosežke na domačih in mednarodnih pevskih tekmovanjih, v teh letih so ga vodili številni odlični dirigenti (prof. Egon Kunej, prof. Ciril Vertačnik, prof. mag. Vid Marcen, prof. Janez Bole, prof. Katja Gruber (Kovač), prof. Samo Ivačič, prof. Mihela Pihler, prof. Simon Jager in prof. David Preložnik), ki so doslej sodelovali z zborom, zato se lahko pohvali z obširnim repertoarjem iz slovenske ter tuje ljudske in umetne glasbene zakladnice.  

20. maja 1991 je v Trstu umrl Milko Bambič, slovenski slikar ...

Kamra.si, 20. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja 1991 je v Trstu umrl Milko Bambič, slovenski slikar, karikaturist, likovni kritik, mladinski pisatelj, publicist in izumitelj. Rodil se je 26. aprila 1905 v Trstu. Osnovno šolo, enoletno nemško pripravnico in prvi razred nemške realke je obiskoval v Trstu, kjer je hodil tudi v slikarsko šolo bratov Rondič. Maturiral je na realki v Idriji in nato je absolviral Trgovsko visoko šolo Revoltella v Trstu. Vpisal se je na arhitekturo v Ljubljani, a je ni dokončal.

20. maj, svetovni dan čebel ...

Kamra.si, 20. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja, ob svetovnem dnevu čebel Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja,  na dan, ko se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. Poleg tega je človek udomačil čebele za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov (na primer matični mleček, cvetni prah, čebelji vosek in propolis).
Volitve med domom in svetom

Volitve med domom in svetom

Časnik, 20. maj 2019 ― Naključje ali niti ne naključje je hotelo, da se mora tokratno besedilo začeti tam, kjer se je prejšnje končalo. Glasni padec enega najuspešnejših in najbolj trdoživih evropskih populistov Heinza-Christiana Stracheja je po eni strani potrdil tam zapisano, da na stari celini njegovemu podobna gibanja ne morejo prinesti rešitve za težave, kot jih Venezuelcem niso prinesli […] The post Volitve med domom in svetom appeared first on Časnik.
Nekatere težave s pravico do verske svobode

Nekatere težave s pravico do verske svobode

Časnik, 20. maj 2019 ― Deklaracija o odpravi vseh oblik nestrpnosti in diskriminacije na podlagi vere ali prepričanja niti posredno ne omenja več možnosti spreminjanja vere ali prepričanja. The post Nekatere težave s pravico do verske svobode appeared first on Časnik.

Film Nazaj v prihodnost se vrača kot muzikal

Misli, 20. maj 2019 ― Priljubljeni film Nazaj v prihodnost (1985), v katerem sta v glavnih vlogah mladeniča in znanstvenika zaigrala Michael J. Fox in Christopher Lloyd, se med oboževalce vrača kot muzikal. Uprizoritev bo po pisanju britanskih medijev premiero doživela februarja 2020 v Operni hiši v Manchestru, nato pa bo muzikal uvrščen v program londonskega West Enda.
V Narodni galeriji bodo podelili Valvasorjeva odličja

V Narodni galeriji bodo podelili Valvasorjeva odličja

Misli, 20. maj 2019 ― Slovensko muzejsko društvo bo opoldne v Narodni galeriji podelilo Valvasorjeva odličja za leto 2018 za izjemne dosežke na področju muzejstva. Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo bo prejela zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs. Podelili bodo tudi Valvasorjeve nagrade, častna priznanja in nagelj.

Recenzija: Mirai

MAF - Mad About Film, 20. maj 2019 ― Mad About Film (MAF) Recenzija: Mirai Rojstvo hčerke in odziv triletnega sina na veliko spremembo, ki jo je sestrica prinesla v njegovo življenje, sta japonskega režiserja in animatorja Mamoruja Hosodaja navdihnila k stvaritvi njegovega morda najbolj osebnega dela do zdaj: filma, v katerem nas s pretanjenim … Recenzija: Mirai

Intervju: Leon Vidmar in Jerneja Kaja Balog – O ustvarjanju animiranih filmov

MAF - Mad About Film, 20. maj 2019 ― Mad About Film (MAF) Intervju: Leon Vidmar in Jerneja Kaja Balog – O ustvarjanju animiranih filmov S filmskim animatorjem Leonom Vidmarjem in scenaristko Jernejo Kajo Balog smo se pogovarjali o procesu nastajanja animiranega filma: kako so to počeli včasih in kako se to počne danes, kje se da pridobiti potrebno znanje in kako jima je cirkuška … Intervju: Leon Vidmar in Jerneja Kaja Balog – O ustvarjanju animiranih filmov

Animirani film ali risanka?

MAF - Mad About Film, 20. maj 2019 ― Mad About Film (MAF) Animirani film ali risanka? Ob besedni zvezi animirani film veliko ljudi pogosto zamahne z roko in zavzdihne: “Aha, risanke!”, čemur ponavadi sledi še: “Tega ne gledam več, to sem prerasel_a.” Na žalost nam to nakazuje zelo slabo poznavanje področja, ki je v Sloveniji in … Animirani film ali risanka?

Mentorski priročnik: Anime

MAF - Mad About Film, 20. maj 2019 ― Mad About Film (MAF) Mentorski priročnik: Anime Avtor: Omar Ait Si Mohamed Leteči roboti, mišičasti heroji, sposobni uničenja celotnih planetov, in magična dekleta s prevelikimi očmi, ekstravagantnimi pričeskami in včasih tudi parom lovk, ki štrlijo iz njihovega hrbta; gledalec, soočen s takšnimi podobami, si najverjetneje ogleduje anime… Mentorski priročnik: Anime
še novic