Iz naših zbirk – Scenski osnutek Nika Matula

Iz naših zbirk – Scenski osnutek Nika Matula

SLOGI, 1. julij 2019 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Avgusta 2019 objavljamo scenski osnutek Nika Matula (59,6 x 82 cm, akvarel, tempera, svinčnik, flomaster) za uprizoritev Marin Držić: Boter Andraž (režiser France Jamnik, Drama SNG v Ljubljani, 1958/1959). Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej hrani bogato zbirko kostumskih in scenskih skic. Del scenografske zbirke predstavljamo na pregledni razstavi […] The post Iz naših zbirk – Scenski osnutek Nika Matula appeared first on SLOGI.
Muzejsko dogajanje v mesecu juliju

Muzejsko dogajanje v mesecu juliju

Muzeji radovljiške občine, 1. julij 2019 ― > MESEČNI PROGRAM DOGODKOV" data-image-description="" data-medium-file="http://mro.si/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/MRO-wordpress-cover-fotka-19-300x210.png" data-large-file="http://mro.si/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/MRO-wordpress-cover-fotka-19-1024x718.png" />Tudi poleti ne počivamo. Lepo vas vabimo na dogodke, ki se bodo v Muzejih radovljiške občine zvrstili v mesecu juliju! ... več o tem

V Tivoliju premiera elektroakustične radijske opere Iden

SiGledal Novice, 1. julij 2019 ― V Stekleniku v Rastlinjaku Tivoli bo v torek, 2. julija, ob 4.36 premiera elektroakustične radijske opere Iden. Ta prinaša zgodbo Kuronske sipine v Litvi, začasnega geografskega pojava pod okriljem Unescove svetovne kulturne in naravne dediščine ter zgodbo konfliktnih interesov, vpisanih v kuriranje nacionalnih parkov in zgodbo o soočanju človeka z minevanjem.

SONICA Festival 2019

MoTA, 1. julij 2019 ― SONICA Festival 23 – 29 September 2019 Napovedujemo novo edicijo festivala SONICA pod naslovom Varuhi / Sentinels, ki se bo odvila v zadnjem tednu septembra 2019! VSTOPNICE Early-bird limited: 25€ – naprodaj od 1. do 25. julija https://olaii.com/event/580/sonica-festival-2019 Predprodaja: od 25. julija do začetka festivala Prvi val najavljenih glasbenikov in umetnikov: Alessandro Cortini Lakker Sentimental […] The post SONICA Festival 2019 appeared first on MoTA.
Začenja se poletna plesna šola

Začenja se poletna plesna šola

MMC Oder, 1. julij 2019 ― V ljubljanski Športni dvorani Tabor se začenja četrta poletna plesna šola, ki do sobote vabi na plesne delavnice. Vrsta priznanih domačih in tujih plesnih strokovnjakov bo o plesnih gibih učila ljubitelje plesa, vse od začetnikov do profesionalcev.
Hieronimov prevajalski credo

Hieronimov prevajalski credo

ARS Jezikovni pogovori, 1. julij 2019 ― Če so Rimljani prevajanje dojemali kot tekmovanje z izvirnikom, krščanski prevajalci na izvirno besedilo gledajo s svetim spoštovanjem. Krščanski avtorji in prevajalci – med njimi posebno mesto zaseda sv. Hieronim – so rimskemu pogledu na prevajanje dodali povsem novo razsežnost, ki v teoriji prevajanja velja še danes. Če so Rimljani prevajanje dojemali kot tekmovanje z izvirnikom in ga izboljševali, krščanski prevajalci na izvirno besedilo gledajo s svetim spoštovanjem in se mu skušajo kar najbolj približati. Ob letošnji 1600-letnici smrti Hieronima, osrednje osebnosti na področju prevajanja Svetega pisma, smo se o njegovem prevajalskem delu pogovarjali z dr. Davidom Movrinom, docentom na oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Oddajo o Hieronimu kot velikem prevajalcu Svetega pisma pa lahko poslušate na tej povezavi.
DinnerCon za vedno!

DinnerCon za vedno!

PIFcamp, 1. julij 2019 ― Prav tako kot ljudje, migrira tudi hrana. Tradicionalna kuhinja ni vedno sestavljena iz lokalnih oziroma regionalnih sestavin. Sodobna pica je italijanskega porekla, paradižnik pa je vseeno prišel od Aztekov. Ameriški hot dogi izhajajo iz nemških klobas, polnjenje mletega mesa v ovoje pa sega vse do starih Sumercev in Kitajcev. Takšno protislovno pojmovanje tujih sestavin v … Preberi več o DinnerCon za vedno! The post DinnerCon za vedno! appeared first on PIFcamp.
Začel se je 55. seminar slovenskega jezika, literature in kulture

Začel se je 55. seminar slovenskega jezika, literature in kulture

Misli, 1. julij 2019 ― Na Filozofski fakulteti (FF) se je začel 55. seminar slovenskega jezika, literature in kulture, ki ga organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Tema seminarja je 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi, prisostvuje pa mu 97 udeležencev iz 26 držav. Slovesno odprtje seminarja bo v torek zvečer v Mestnem muzeju Ljubljana.

Pogovor z mag. Metko Lokar

Gorenjski muzej, 1. julij 2019 ― Vljudno vabljeni na pogovor z lektorico/učiteljico mag. Metko Lokar, letošnjo dobitnico mednarodne Pretnarjeve nagrade, ambasadorko slovenskega jezika in književnosti na Kitajskem. Srečanje bo v torek, 9. julija 2019, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani  Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva ... Read More
Cirkuške koreografije teles in predmetov

Cirkuške koreografije teles in predmetov

Neodvisni, 1. julij 2019 ― Prispevek Nike Arhar se z natančnostjo loti premisleka o statusu sodobnega cirkusa ter njegovega heterogenega značaja, ki se sprehaja med sodobnimi uprizoritvenimi praksami ter vpetjostjo v tradicijo kot določujočim momentom zvrsti. Njena kontekstualizacija izgradi teren, na katerem avtorica reflektira dvanajsti festival novega cirkusa in sodobne klovnade Klovnbuf: “V tako šibki strokovni in receptivni sceni je festival Klovnbuf eden najizrazitejših akterjev, vsaj z največ ustvarjalnega manevrskega prostora in znanja”.
IDEN in poletni festivali

IDEN in poletni festivali

ARS Svet kulture, 1. julij 2019 ― Jutri bo ob navtični zori v rastlinjaku Tivoli premiera elektroakustične opere IDEN, festival Ljubljana pa nocoj odpira operni spektakel - Verdijeva Aida. Poletje je čas obilice festivalov, ki jim danes namenjamo minute v oddaji. In sicer Festivalu Ljubljana, ki bo nocoj na oder Kongresnega trga pripeljal znamenito opero Aida, festivalu Sajeta v Tolminu ter filmskemu festivalu v Karlovih Varih. Pod drobnogledom pa bo tudi premiera elektroakustične opere IDEN, ki je nastala v koprodukciji našega programa ARS z drugimi partnerji. Gre za sodobno opero, ki odpira vprašanja o človekovem odnosu do narave, o politiki urejanja nacionalnih parkov, pa tudi širše, o človekovem soočenju z minljivostjo in spremembami. Avtorice projekta – Tina Kozin, Saška Rakef in Bojana Šaljić Podešva – so kot izhodišče za ta vprašanja vzele Kuronsko sipino v Litvi.
Umirjeno in spevno

Umirjeno in spevno

Vrabec Anarhist, 1. julij 2019 ― V romanesknem svetu Zamaknjenosti ni več ene same, prave poti, ki bi osmišljala, ampak obstaja množica med seboj prepletajočih se poti, ki ponazarjajo podobo posameznika v sodobnem svetu brez negibnega središča in vseobsegajoče Resnice. The post Umirjeno in spevno appeared first on Vrabec Anarhist.
Kaja Teržan: Krog

Kaja Teržan: Krog

ARS Izšlo je, 1. julij 2019 ― Pogovor dveh pesnic Tri leta po odmevnem knjižnem prvencu, knjigi poezije Delta, lahko ljubitelji poezije berejo novo pesniško zbirko Kaje Teržan, naslovljeno Krog. Pesniška govorica obeh avtoričinih knjig je, kljub nekaterim spremembam, nespregledljivo ena, teme, ki pesnico tokrat najbolj vznemirjajo, pa se spletajo okoli doma oziroma brezdomstva ter okoli identitetnih vprašanj. S Kajo Teržan se pogovarja Tina Kozin.
Slabih dvajset minut dobrega filma

Slabih dvajset minut dobrega filma

Odzven, 1. julij 2019 ― Širša glasbena javnost ima Berlinske filharmonike za enega najboljših orkestrov v svetu klasične glasbe in njegovi člani lahko postanejo le najboljši glasbeniki. Zato smo lahko prav posebej ponosni na hornista Andreja Žusta: leta 2011 je namreč opravil avdicijo ter postal zaenkrat edini Slovenec, ki je član tega svetovno znanega orkestra.

Arhitekturni dialog 3: Centralni park Koper

OUTSIDER, 1. julij 2019 ― Pretekli petek je v novem Centralnem parku v Kopru potekal že tretji zaporedni Arhitekturni dialog. Na prvih dveh dogodkih iz cikla, na katerem predstavljamo zanimive arhitekture ter se o njih pogovarjamo z arhitekti, investitorji, sodelavci in uporabniki, smo se srečali v Ljubljani. Poletje pa nas je iz prestolnice izvabilo na Obalo, zato smo za temo… The post Arhitekturni dialog 3: Centralni park Koper appeared first on OUTSIDER.

Šola glasbe in umetnosti

OUTSIDER, 1. julij 2019 ― Novogradnja s posebnimi zahtevami glede oblikovanja in zvočne zaščite Mesto Monheim ima posebno lego. Zaradi osrednje lege med metropolama Düsseldorf in Köln, neposredno ob reki Ren, je privlačen kraj za mlade in starejše. V okviru nenehnih prizadevanj za privlačno podobo mesta se med drugim izvajajo naložbe v povezavo mestnega jedra in promenade ob reki Ren.… The post Šola glasbe in umetnosti appeared first on OUTSIDER.
KOLEKTIVA: Posebni prostori5. julij – 16. avgust 2019otvoritev:...

KOLEKTIVA: Posebni prostori5. julij – 16. avgust 2019otvoritev:...

Hiša kulture v Pivki, 1. julij 2019 ― KOLEKTIVA: Posebni prostori5. julij16. avgust 2019otvoritev: 5. julij ob 19. uriKustosinja razstave je Mojca Grmek.Skupina KOLEKTIVA na razstavi predstavlja pregled večletnega projekta Special Place in the City / Posebni prostori v mestu, ki v letošnjem letu obeležuje 15-letnico. Izhodišče projekta, ki poteka od leta 2004, je želja avtoric, da spoznajo kraje skozi osebno perspektivo njihovih prebivalk in prebivalcev. V tem času so tako spoznale Maribor, Ptuj, Celje, Ljubljano, Zagreb, Sarajevo (BiH), Varšavo (Poljska), Gradec (A) in Nottingham (VB), zdaj pa se tem mestom pridružuje tudi Pivka.Avtorice so projekt zasnovale kot umetniško psihogeografsko platformo, ki je predstavljena na spletni strani www.special-place.net. V okviru platforme raziskujejo odnose in povezave med posameznikom, prostorom in mestom. Zbirajo in arhivirajo intimne pripovedi, spomine in doživetja prebivalcev mest, ki jih ti prispevajo v obliki risb, fotografij, zgodb in video zapisov. Zanima jih, zakaj je nek prostor za nekoga nekaj posebnega; zanimajo jih drobna vsakdanja doživetja, izkušnje in občutja, ki so za občo družbeno zgodovino nepomembna in jih sita zgodovinarjev ne zajamejo. Zbiranje in beleženje takšnih zgodb se jim zdi pomembno predvsem zato, ker se mesta in kraji spreminjajo. Prostori iz preteklosti se brišejo, prigode in osebne izkušnje, povezane z določenimi deli mesta, pa so tiste, ki jih ne pozabimo.  Avtorice na razstavi predstavljajo izbor iz preteklih izvedb projekta v različnih mestih. Del postavitve je namenjen tudi prispevkom prebivalcev in prebivalk Pivke, ki jih prijazno vabijo k sodelovanju.────────────KOLEKTIVA je umetniška skupina, ki jo sestavljajo vizualne umetnice Vesna Bukovec (1977), Lada Cerar (1974) in Metka Zupanič (1977). Vse tri so v letu 2002 zaključile študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in še istega leta začele skupaj delovati, formalno pa so skupino ustanovile šele 2008. Skupina je imela več samostojnih ra
Iz naših zbirk – Scenski osnutek Avgusta Lavrenčiča in razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

Iz naših zbirk – Scenski osnutek Avgusta Lavrenčiča in razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

SLOGI, 1. julij 2019 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Julija objavljamo scenski osnutek Avgusta Lavrenčiča (19, 9 x 21, 8 cm, lepljenka, zgibanka iz papirja, tempera, karton) za uprizoritev Carlo Goldoni: Primorske zdrahe (režiser Miran Herzog, Drama SNG v Ljubljani, 1966/1967). Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej hrani bogato zbirko kostumskih in scenskih skic. Del scenografske zbirke predstavljamo […] The post Iz naših zbirk – Scenski osnutek Avgusta Lavrenčiča in razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 appeared first on SLOGI.

Modularni fasadni sistemi

OUTSIDER, 1. julij 2019 ― Vložni elementi in ostale sistemske rešitve za integracijo v fasadne sisteme heroal C 50 Priznani aluminijasti fasadni sistemi heroal C 50 v enaki izpolnjujejo vedno višje zahteve glede energetske učinkovitosti v ovoju stavbe in individualizaciji. Za razširitev ponudbe je podjetje heroal razvilo vložne elemente in možnosti za integracijo dodatnih sistemov, s katerimi je raznolikost uporabe… The post Modularni fasadni sistemi appeared first on OUTSIDER.

MALI POLETNI KVIZ 2019

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. julij 2019 5.9.2019Prejeli smo 99 izpolnjenih kvizov. Med vsemi sodelujočimi, ki so poslali pravilne rešitve smo izžrebali 69 nagrajencev. Nagrajenci bodo domov prejeli obvestilo, kje prevzamejo nagrado. Čestitamo vsem reševalcem, hkrati pa vam želimo prijeten in uspešen začetek novega šolskega leta.     Dragi mladi prijatelji, letošnje počitnice bodo lahko z malo znanja in veliko sreče polepšane. Če ste stari od 6 do 12 let, vam ponujamo poletni kviz. Pravilno rešite kviz in ga skupaj s svojimi podatki (ime, priimek, naslov)oddajte do 26. avgusta 2019 v knjižnici, ki jo obiskujete. Mali poletni kviz 2019.pdf

Janez Škof in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 1. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Janez Škof, letošnji prejemnik Borštnikovega prstana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o tem velikem igralcu in glasbeniku.

1858 – Rojen Ignacij Borštnik

Zgodovina na dlani, 1. julij 2019 1. julija leta 1858 se je v Cerkljah na Gorenjskem rodil slovensko gledališki igralec, pedagog in režiser Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Vsako leto se v njegov spomin odvija Festival Borštnikovo srečanje, Borštnikov prstan pa je najbolj prestižna slovenska nagrada za igralske dosežke,… Preberi The post 1858 – Rojen Ignacij Borštnik appeared first on Zgodovina na dlani.
Kino pod zvezdami

Kino pod zvezdami

Muzej Žiri, 1. julij 2019 ― Kino pod zvezdami v Kulturnem središču Stare Žiri v petek, 5. julija 2019, ob 21.00 z animiranima filmoma Boles in Nočna ptica Špele Čadež. S prvo in edino Slovenko, ki ima glas pri podeljevanju oskarjev, se bo pogovarjal filmski poznavalec in urbani čebelar Gorazd Trušnovec. Vljudno vabljeni na vrhunski filmski dogodek!
Na Bledu čas za festival klasične glasbe

Na Bledu čas za festival klasične glasbe

Misli, 1. julij 2019 ― Prva polovica julija je na Bledu rezervirana za festival, ki temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti druge glasbene zvrsti. V 24. izvedbi se bo začel nocoj s koncertom, poimenovanim Štirje letni časi v Buenos Airesu. Do 17. julija, ko se bo sklenil, se bo zvrstilo več kot ducat koncertov.
Sajeta praznuje dvajset let

Sajeta praznuje dvajset let

SIGIC - Novice, 1. julij 2019 ― Eden najbolj samosvojih festivalov na domačem festivalskem prizorišču, Sajeta – Art & Music Festival, praznuje dvajseto obletnico. Festival, ki je pognal iz lokalne iniciative, je v teh letih že davno prerasel lokalne okvire predvsem z vsebinami, ki jih vnaša v naš širši glasbeni prostor in s tem v zavest glasbenih odjemalcev na domači grudi.
še novic