Glasbena mladina Slovenije praznuje 50 let (video)

Glasbena mladina, 7. november 2019 ― Spoštovani, vabimo vas na slavnostno akademijo, s katero bomo obeležili 50-letnico Zveze Glasbene mladine Slovenije. Prireditev, na kateri bomo praznovali ustvarjalnost, mladost in glasbeno uspešnost, bo v torek, 21. januarja 2020, ob 18. uri, v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na Vegovi ulici 7, v Ljubljani. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta […]
Za vlogo Pingvina snubijo Colina Farrella

Za vlogo Pingvina snubijo Colina Farrella

MMC Film, 7. november 2019 ― Če so šušljanja v Hollywoodu pravilna, si Colin Farrell z novo vlogo ne nalaga najlažje naloge. Kot kaže, si bo obul čevlje, v katerih je leta 1992 stopicljal Danny DeVito, ko je ustvaril enega najmarkantnejših likov franšize Batman - Pingvina.
Pod ponjavo

Pod ponjavo

LUD Literatura, 7. november 2019 ― Blago je voda, ki se jo da vsak hip zagrabit, pa ti ne spolzi med prsti, ampak ti v otip pusti svoj fini, mehki puh. Reka, v katero sicer ne moreš stopit dvakrat, lahko pa se z njo pocrkljaš med dvema tokoma.
Mozaično o cesarju

Mozaično o cesarju

LUD Literatura, 7. november 2019 ― Slovenska naslovnica Williamsovega romana, ki Avgustovo podobo sestavi iz različnih izsekov njegovih kiparskih upodobitev – ali vsaj iz različnih pogledov na en sam kip – je vizualno kar dobro zadela Williamsove pripovedne odločitve. Vse do zadnje, tretje knjige, namreč Avgusta nikoli ne spoznamo skozi junakovo prvoosebno perspektivo.
Romska skupnost v Sloveniji

Romska skupnost v Sloveniji

Zgodovina na dlani, 7. november 2019 ― V Habsburških deželah so Romi prisotni že od konca 14. stoletja, na Slovenskem pa zagotovo od 15. stoletja. Romska skupnost torej na naših tleh prebiva že več kot 500 let. Romi so v Evropi in tudi pri nas prisotni vse od srednjega veka. Obstaja teorija, po kateri so bili Romi… Preberi The post Romska skupnost v Sloveniji appeared first on Zgodovina na dlani.

Predstavitev kolekcije: Jože Karlovšek

Kamra.si, 7. november 2019 ― Celjska Mohorjeva družba vabi v sredo, 13. novembra 2019, ob 18. uri v Mohorjevo dvorano na Prešernovi 23 v Celju na predstavitev kolekcije Jože Karlovšek. Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Njegova vnukinja Katarina Karlovšek sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.

BREZ VSTOPNICE V SVET – druženje študijsko bralnega kluba v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. november 2019 ― Na druženju študijsko bralnega kluba, letos imenovanega Brez vstopnice v svet, smo določili in sprejeli mesečna tematska branja v sezoni 2019/2020, kot sledijo: OKTOBER – Prepovedane knjige. Knjige, ki so spremenile svet. NOVEMBER – Brezdomci. Klateži. Potepuhi. Klošarji. Peronarji. Kralji  ulice. DECEMBER – Šolske zgodbe. Zgodbe šolnikov. Učitelj. JANUAR – Spreminjamo se. Zgodbe, ki nam pomagajo. Avtorji, ki nas usmerjajo. FEBRUAR – Poezija. Pesem. Pesniki. Nastopamo. MAREC – Pravljice. Poslušamo pravljico. Pogovarjamo se s pravljičarko. APRIL – Romanja. Zakaj gremo. Camino. Puščavski pes. Mačka z ulice. MAJ – Zaključno druženje. Nismo s sami. Vsak pripelje nekoga s sabo. Pridružite ...

A propos: Slovenska umetnost prek meja – »Luzerka« in še pet filmov na luxemburškem CinEastu pod geslom Dol z zidovi

Radio Kaos, A propos, 7. november 2019 ― Nekaj dni pred trideseto obletnico padca berlinskega zidu bo geslo »Dol z zidovi« ali v nekoliko bolj literariziranem prevodu nosilnega slogana Down with Wals pred štirinajstimi dnevi končanega filmskega festivala Srednje in Vzhodne Evrope CinEast v Luxemburgu, vsekakor dobro umeščeno in povsem utemeljeno. Porušimo zidove, bi lahko podnaslovili tudi to oddajo; Bili smo tam, v […]

Na 32. Čufarjevih dnevih 11 raznolikih predstav

SiGledal Novice, 7. november 2019 ― V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice se bodo prihodnjo sredo začeli 32. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo ponudil štiri mladinske in šest tekmovalnih predstav po izboru Iztoka Valiča, ki kakovost letošnjega festivala vidi predvsem v različnosti sodelujočih predstav. Festival bo zaključila nova premiera domačega gledališča.

Razstava ob 200. obletnici rojstva Ignacija Orožna na velenjskem gradu

Kamra.si, 7. november 2019 ― Muzej Velenje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje vabi v četrtek, 7. novembra, ob 17.30 na Velenjski grad na odprtje gostujoče razstave Ignacij Orožen (1819-1900). Zgodovinarja in duhovnika Ignacija Orožna, avtorja Celske kronike ter enega od pionirjev zgodovinopisja v slovenskem jeziku, bo predstavila avtorica razstave Alenka Hren Medved iz Osrednje knjižnice Celje.  

Premiera igre Alice v postelji: Bojimo se njenega absolutnega uživanja sveta

SiGledal Novice, 7. november 2019 ― V ljubljanski Drami bodo v petek, 8. 11., premierno uprizorili igro ameriške avtorice Susan Sontag z naslovom Alice v postelji v režiji Doriana Šilca Petka. Alice James, na kateri igra temelji, je resnična zgodovinska oseba: pisateljica dnevnika, obtežena z diagnozo histerije in željo po samomoru. "Ob smrti nič ne ostane," je dejal režiser na predstavitvi.

Razstava starih razglednic Ptuj skozi čas

Štajerski tednik, 7. november 2019 ― Aleksandra Kumra je že od nekdaj zanimala zgodovina. To ga je tudi privedlo do tega, da je pred 15 leti začel zbirati stare razglednice Ptuja. Kmalu je ljubiteljsko zbiranje preraslo v načrtno zbiranje, ki ga še danes spremlja tudi raziskovanje. Njegova zbirka obsega že okrog 1000 razglednic, ki jih skrbno hrani primerno zaščitene.

V sožitju s SOŽITJEM iz Žalca začeli novo sezono druženja z zgodbami v žalski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. november 2019 ― V oktobru smo v  Medobčinski splošni knjižnici Žalec začeli tretjo sezono druženj z varovanci Društva Sožitje Žalec, ki pomaga osebam z motnjo v duševnem razvoju. Enkrat mesečno bodo prihajali v žalsko knjižnico, kjer bodo vsakič slišali eno avtorsko in eno ljudsko pravljico.  Letos je teh varovancev že petnajst,  z nami bosta tudi dve mamici in brat ene od varovank. Z njimi bom kot doslej Irena Štusej.  Zadnje druženje bo meseca maja 2020, ko bodo prejeli potrdila o druženjih z zgodbami. Oktobra so poslušali rimano zgodbo o Zverjascu, polno duhovitosti in presenečenj. ...
Edward Clug nominiran za nemško gledališko nagrado

Edward Clug nominiran za nemško gledališko nagrado

Misli, 7. november 2019 ― Koreograf in umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug je s svojim delom Patterns in 3/4, ki ga je ustvaril za Stuttgartski balet, eden od treh nominirancev za nemško gledališko nagrado der faust v kategoriji najboljša koreografija letošnjega leta. Zmagovalce bodo razglasili v soboto na slovesnosti v Kasslu.

Zbirka Mitje Gobca: Naj gre pesmarica veselo na pot!

Štajerski tednik, 7. november 2019 ― Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so bili že 29. in so hkrati potekali v okviru 7. tedna kulturne dediščine. Letos so prireditve potekale od 28. septembra do 12. oktobra, njihov koordinator v Sloveniji pa je Zavod za varovanje kulturne dediščine. Slovenija je ena od 50 evropskih držav podpisnic Evropske kulturne konvencije. V Evropi se v okviru teh dnevov zvrsti okrog 80.000 dogodkov, ki jih obišče blizu 30 milijonov ljudi.

Zbiramo spomine: Kinematografija na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju

Kamra.si, 7. november 2019 ― Se še spomnite vašega prvega ogleda filma v kinu? Še hranite filmski plakat, vstopnico ali fotografije stavb, v katerih so se nahajali kinematografi? Ste ob obisku kina doživeli kaj, kar se vam je še posebej vtisnilo v spomin? Če doma hranite fotografije zunanjosti in notranjosti stavb kinematografov, kino sporede, filmske letake, plakate, vstopnice ali bi z nami delili doživetja in spomine z obiskov kino predstav, vas vabimo k sodelovanju. Gradivo, ki ga boste prinesli, bomo digitalizirali in vam ga vrnili. Zbiranje gradiva na temo otroštva bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje. Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!

S prvošolci v Osnovni šoli Petrovče

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. november 2019 ― Medobčinska splošna knjižnica Žalec vsako leto s pravljico in z darilci obišče prvošolce v osnovnih šolah Spodnje Savinjske doline. V Petrovčah smo obiskali 1. a in 1. b razred. Sprva so slišali, da je v Žalcu splošna knjižnica, namenjena vsem, potem pa še, da so do 18. leta starosti oproščeni plačila članarine. V dar so prijeli igrive svinčnike, ki jih bodo spomnili, da starše povabijo na vpis v enote Medobčinske splošne knjižnice Žalec v šestih občinah. Poslušali so ljudsko pravljico o petelinu, ki je moral po svetu, in avtorsko pravljico o ...

Predstavitev pesniške zbirke Smiljana Trobiša

Kamra.si, 7. november 2019 ― Član društva Severina Šalija in pesnik Smiljan Trobiš je letos izdal že drugo pesniško zbirko z naslovom Angeli v mojem svetu, ki jo je posvetil svoji bolni sestri Tinci. V svoji knjigi je zapisal takole: »Kdo bi mogel zajeti v pesem vse, kar si? Toplina žari iz tebe, odločnost in modrost, kakor da zunanjosti ni. In res je ni, ker je preizkušena duša večja od telesa in njegovih pomanjkljivosti …« V pričakovanju duhovno bogatega kulturnega dogodka vas vabimo na srečanje, kjer bo dovolj priložnosti tudi za poglobitev medsebojnega iskrenega prijateljstva.

Poletno branje za starostno obdobje od 7 do 12 let

Knjižnica Zagorje, 7. november 2019 ― Odhajamo na počitnice, s seboj vzemimo knjige in jih vsak dan prebirajmo. V mislih bomo potovali tja, kamor nas bo popeljala zgodba. Beri tudi ti in osvoji lepo nagrado. Pravila sodelovanja: – beri vsaj 20dni/15 minut – v seznam bralnih dni vpisuj naslove knjig, – starši s The post Poletno branje za starostno obdobje od 7 do 12 let appeared first on knjižnica Zagorje.

Možnosti in uporaba mobilne aprikacije mCOBISS

Knjižnica Zagorje, 7. november 2019 ― Spoštovani, Na IZUMu (Inštitut informacijskih znanosti Maribor) so pripravili razlagalne video vsebine, ki na enostaven način predstavijo možnosti in uporabo mobilne aplikacije mCOBISS. Aplikacija je namenjena tudi mladim bralcem, zato nam je na pomoč priskočil Bine, ki skozi več sklopov predstavi mCOBISS in pokaže, kako preprosto si The post Možnosti in uporaba mobilne aprikacije mCOBISS appeared first on knjižnica Zagorje.
Novice: Andrej Šavli: Vrsta skozi čas - Predstavitev knjige

Novice: Andrej Šavli: Vrsta skozi čas - Predstavitev knjige

Tolminski muzej, 7. november 2019 ― Ob stoletnici tolminskega učiteljišča bomo v Tolminskem muzeju predstavili knjigo Andreja Šavlija Vrsta skozi čas. V knjigi avtor, ki je tudi sam obiskoval tolminsko učiteljišče, s preglednimi biografijami predstavlja profesorje in dijake koprskega (1875–1909) in goriškega učiteljišča (1909–1915), zaposlovalnih tečajev med prvo svetovno vojno (1915–1919) ter tolminskega učiteljišča ...
Doktor Sleep

Doktor Sleep

MMC Gledamo, 7. november 2019 ― Dannyja Torrancea smo spoznali kot nežnega dečka s triciklom in prirojenim darom telepatije, "izžarevanja". Po grozotah, ki jih je doživel v hotelu Overlook, ni nobeno presenečenje, da je 40 let pozneje samo še zapita razvalina.
Občasne razstave: Četrt stoletja peščenih iluzij

Občasne razstave: Četrt stoletja peščenih iluzij

Tolminski muzej, 7. november 2019 ― Na razstavi se predstavlja domača likovna ustvarjalka Stanka Golob, ki namesto s čopičem slike ustvarja s peskom. Z izostrenim čutom v naravi nabira peske različnih barv in jih nato v domačem ateljeju ustrezno pripravi. Z različnimi odtenki in granulacijami peščenih zrnc, ki jih premišljeno nanaša na podlago, ustvarja neverjetne podobe. Pregledna razstava njenih likovnih del je zasnovana v treh tematskih sklopih, ki jih avtorica razvija vzporedno. ...
V ljubljanski Operi Veliki Gatsby po istoimenskem Fitzgeraldovem romanu

V ljubljanski Operi Veliki Gatsby po istoimenskem Fitzgeraldovem romanu

Misli, 7. november 2019 ― SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj kot prvo baletno premiero v sezoni uprizorila priredbo romana Veliki Gatsby ameriškega pisatelja Francisa Scotta Fitzgeralda. Avtor priredbe in koreograf je mednarodno priznani baletnik Leo Mujić, ki se je k ljubljanskemu ansamblu vrnil po 12 letih. Naslovno vlogo je prevzel madžarski plesalec Istvan Simon.

Idea:list studio: Dama

OUTSIDER, 7. november 2019 ― Interier stanovanja Dama, ki so ga oblikovali arhitekti Idea:list studia, je natančno premišljeno in celostno oblikovano. Elegantna meščanskost stanovanja je tudi izrazit odraz naročnice. Mehke, zaobljene linije v projektu dobro pridejo do izraza, ker so uporabljene le tu in tam, v kombinaciji z ostrimi koti in volumni. Tudi materialnost pripomore k razvoju značaja – toplina… The post Idea:list studio: Dama appeared first on OUTSIDER.

Četrtekek, 12. 5. ob 18.00 – Polfinalni pesniški turnir

Knjižnica Zagorje, 7. november 2019 ― Polfinalni Pesniški turnir bo tokrat v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi. Gre za eno vidnejših slovenskih pesniških prireditev, na kateri se že 22. leto izbira najboljšo neobjavljeno slovensko pesem, na njej pa sodelujejo ugledna slovenska pesniška imena. Turnir je zadnjih 15 let potekla v organizaciji Založbe Pivec, The post Četrtekek, 12. 5. ob 18.00 – Polfinalni pesniški turnir appeared first on knjižnica Zagorje.
1955 Rakek – Gasilske vaje

1955 Rakek – Gasilske vaje

Stare slike (Cerknica), 7. november 2019 ― Da gasilci ohranijo delovno kondicijo in pridobivajo nova znanja, morajo opravljati tudi redne vaje. Le te obsegajo različna področja, med katerimi so tudi mokre vaje. Udeležence le teh vidimo na sliki. Vaje so na rakovškem polju ob cesti po domače imenovani »na ulcah«. Operativna desetina je imela v letu 1955 15 mokrih in 14 suhih […]
Pariški Center Pompidou odpira podružnico v Šanghaju

Pariški Center Pompidou odpira podružnico v Šanghaju

Misli, 7. november 2019 ― Pariški Center Pompidou, ki se ponaša z drugo največjo zbirko moderne umetnosti na svetu, odpira podružnico v Šanghaju. Novi muzej, ki so ga poimenovali Centre Pompidou x West Shape of Time Project, so v tamkajšnji kulturni četrti zgradili po načrtih britanskega arhitekta Davida Chipperfielda. Za javnost bo vrata odprl v petek.
Prihodnost Evrope se poraja v mestih

Prihodnost Evrope se poraja v mestih

Inštitut za politike prostora, 7. november 2019 ― V začetku oktobra je konferenca Helsinki Impact združila evropske odločevalce, strokovnjake in raziskovalce v želji, da delijo svoje vpoglede o delovanju mest kot globalnih nosilcev sprememb. Konferenco, ki je potekala... The post Prihodnost Evrope se poraja v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

"Mi vsi živeti ščemo" - priključitev Prekmurja matični državi

Kamra.si, 7. november 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 14. novembra 2019, ob 17. uri vabi na dogodek "Mi vsi živeti ščemo" - priključitev Prekmurja matični državi. V letu 2019 obeležujemo stoletnico priključitve Prekmurja k matični državi. Prekmurci so takrat pokazali izredno narodno zavest in pripadnost slovenskemu narodu ter se uprli madžarskemu okupatorju. V okviru tega zgodovinskega dogodka bosta Franci Just, prof. slovenščine, publicist in literarni zgodovinar, ter dr. Klaudija Sedar, slovenska latinistka in splošna jezikoslovka, predstavila svoja prispevka, ki govorita o zgodovinskih dejstvih in ljudeh, ki so prispevali k priključitvi Prekmurja Sloveniji. Vabljeni!

Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919

Kamra.si, 7. november 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 14. novembra 2019, ob 17. uri vabi na dogodek Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919. V letu 2019 obeležujemo stoletnico priključitve Prekmurja k matični državi. Prekmurci so takrat pokazali izredno narodno zavest in pripadnost slovenskemu narodu ter se uprli madžarskemu okupatorju. V okviru tega zgodovinskega dogodka bosta Franci Just, prof. slovenščine, publicist in literarni zgodovinar, ter dr. Klaudija Sedar, slovenska latinistka in splošna jezikoslovka, predstavila svoja prispevka, ki govorita o zgodovinskih dejstvih in ljudeh, ki so prispevali k priključitvi Prekmurja Sloveniji. Vabljeni!
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 7. november 2019 ― Poljski skladatelj Andrzej Panufnik je v prvi polovici 20. stoletja stopal velikim glasbenim uspehom naproti. Tudi po drugi svetovni vojni, ko je po večini deloval […] Poljski skladatelj Andrzej Panufnik je v prvi polovici 20. stoletja stopal velikim glasbenim uspehom naproti. Tudi po drugi svetovni vojni, ko je po večini deloval v Angliji, je užival velik ugled. Danes pa se le redko sliši njegova dela – kot da smo nanje, na skladatelja Panufnika, pozabili. Pa smo res?
še novic