Vabilo na novinarsko konferenco

Borštnikovo srečanje, 1. junij 2021 ― Letošnji program prinaša številne presežke slovenske in tuje gledališke produkcije, Maribor bo kmalu središče vznemirljivega gledališkega dogajanja. Letošnji festival je najobsežnejši doslej, z Mladim gledališčem in odmevnim gostovanjem britanske skupine Forced Entertainment se je začelo že v mesecu maju, pred nami pa je osrednje festivalsko dogajanje s skrbno izbranimi predstavami v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki jih bodo spremljale številne strokovne in dodatne aktivnosti, z nami bodo študentje ljubljanske gledališke šole in številni gostje iz tujine in Slovenije, med njimi tudi novinarji, kritiki in selektorji, Borštnikovo srečanje je tudi showcase slovenskega gledališča. Sedaj si želimo, da bi občinstvo napolnilo gledališke dvorane, uživalo v dobrem gledališču in skupaj z ustvarjalci praznovalo gledališko ustvarjalnost. Festival želi posredovati sporočilo o ustvarjalni moči slovenskega gledališča v slovenskem in evropskem kulturnem prostoru. Aleš Novak, umetniški direktor   V torek, 30. maja 2023, ob 11. uri vabimo na vrt Gledališke kavarne na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili letošnji festivalski program ter prejemnico Borštnikovega prstana, najuglednejše slovenske nagrade za igralsko ustvarjalnost. Program 58. Festivala Borštnikovo srečanje bo predstavil Aleš Novak, umetniški direktor FBS, predstavnike medijev pa bo pozdravil tudi Danilo Rošker, direktor SNG Maribor. Festival prinaša kakovosten in raznolik program, pomemben za promocijo in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanost slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj in vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, prav tako za mednarodno promocijo slovenskega gledališča ter razvoj strokovne refleksije.  Med 5. in 18. junijem 2023 se bodo na mariborskih festivalskih prizoriščih zvrstile številne vrhunske gledališke predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, dogodki v spremljevalnem pro

Nina Granda: Umirimo bagre

OUTSIDER, 1. junij 2021 ― Prihaja poletje in ukrepi se sproščajo. Nam je uspelo prebroditi še eno večjo krizo brez večjih sprememb? Čas epidemije je zaznamovalo prizadevanje, da bi se čim prej vrnili v prejšnje, utečeno stanje. Vsakdan se vrača v običajne tirnice, ne da bi kaj bistvenega spremenili, se ozrli vase in razmislili. Svet se je le še radikaliziral […]
KULTURNI UGRIZ III: IZGINJANJE

KULTURNI UGRIZ III: IZGINJANJE

Revija Primus, 1. junij 2021 ― Piše: Aleš Jelenko     I. Danes je na balkonu precej sveže. Jutro je. Meglice se spuščajo po vasi in počasi brišejo okolico. Hiše počasi izgubljajo obliko, dokler jih gosta meglena tvorba povsem ne iznakazi. Drevesa še nekaj časa vztrajno štrlijo iz bele koprene, a na koncu tudi ta omagajo in se prepustijo izginjanju. Globoko ...
SIMON KOCJANČIČ: YO YO

SIMON KOCJANČIČ: YO YO

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. junij 2021 ― V letu, ko je splošna ustavitev javnega življenja ljudi zaprla v intimo lastnega doma, se Simon Kocjančič kritično ozira v svet. Privlači ga svet nasprotij, pa naj gre za nianse barv, nedorečenost motivov in njihove vsebine, za mejo med osebnim in družbenim, mejo med notranjim in zunanjim svetom, mejo med abstrakcijo in figuraliko. Ne zanimajo ga torej same skrajnosti ene ali druge smeri, ampak medprostori, ujeti med obema nasprotjema. V razstavljenih refleksijah po eni strani poglablja pogovor s samim seboj in s svojo umetnostjo, po drugi strani pa v izjemno pogumni in optimistični drži začenja pogovor z zunanjim svetom. V slikarski tehniki se izogiba rutini in slikanju po predlogah in zasleduje spontano potezo, katere cilj je vsakič znova doseči drugačen, morda nepričakovan rezultat, s tem pa obenem poskrbi, da njegov likovni jezik tako motivno kot tudi v barvnih kontrastih ostaja svež. In the year when the general cessation of public life confined people to the intimacy of their own homes, Simon Kocjančič looks critically at the world. What lies between the – at least apparently – clearly defined boundaries as we cross a certain boundary? He is attracted by the world of opposites, be it the nuances of colour, the indeterminacy of motifs and their content, the boundary between the personal and the social, the boundary between the inner and the outer world, the boundary between abstraction and figuration. He is not concerned, then, with the extremes of one direction or the other, but with the interspaces caught between the two opposites. In the reflections on display he, on the one hand, deepens the conversation with himself and his art, and, on the other, enters into a conversation with the outside world, taking on an extremely courageous and optimistic stance.

Ne spreglejte novega NOVIČNIKA!

Ana Monro, 1. junij 2021 ― Zelo se že veselimo prihoda Ane Desetnice 2021, a še bolj nestrpno pričakujemo izid knjižice Legenda o nastanku Ljubljanice / Reka sedmerih imen, ki je zdaj končno tako rekoč pred vrati tiskarne. Več informacij o obeh velikih dogodkih, ki sta pred nami, preberite v novem NOVIČNIK-u, v katerem smo zbrali tudi druge zanimive vsebine o ... The post Ne spreglejte novega NOVIČNIKA! appeared first on Ana Monro.

BRALNA URICA V NAŠEM DOMU

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. junij 2021 ― V torek, 1. junija 2021, smo se po 15 mesecih odsotnosti zaradi epidemije spet srečali s stanovalci Našega doma na Vranskem. Snidenje je bilo prisrčno in prežeto s hrepenenjem po brani in govorjeni besedi, v kateri je tokrat imela glavno vlogo čebela, predvsem avtohtona kranjska sivka. Ta spremlja človeka že več stoletij, zato obstaja o čebeli veliko literarnih zapisov v pesniški ali prozni obliki. Na srečanju, ki ga je popestrila sodelavka Breda Kolman s prikazom čebelarske opreme, smo se seznanili s čebelarstvom skozi čas, spregovorili o novih oblikah čebelarjenja – ...
MENT 2021 (ANDRAŽ KAJZER)

MENT 2021 (ANDRAŽ KAJZER)

Radio Študent, 1. junij 2021 ― Tokratni termin RŠ intervjuja namenjamo Andražu Kajzerju, umetniškemu direktorju in organizatorju glasbenega showcase festivala MENT. Ta se bo letos navkljub vsem ukrepom odvil že sedmič. Festival bo namesto običajnih treh potekal devet dni, med 3.–11. junijem.
Pogovor ob filmu Morgana

Pogovor ob filmu Morgana

Kinodvor, 1. junij 2021 ― O filmu Morgana se je z režiserko Josie Hess in protagonistko Morgano Muses pogovarjala Petra Meterc. Posnetek pogovora bo gledalcem spletne in kino projekcije na voljo neposredno ob ogledu filma.
Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 1. junij 2021 ― Na Krekovem trgu v Celju je med 1. in 30. junijem 2021 na ogled četrta iz serije razstav Fotograf-trenutek-zgodovina, ki želi izpostaviti pomen avtorske fotografije Edija Masneca. Fotografski opus Edija Masneca (1958) z vsakim letom pridobiva večjo vrednost. V Zgodovinskem arhivu Celje ga prepoznavamo kot eno od ključnih figur pri dokumentiranju prostora, ki geografsko zelo […] The post Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 1. junij 2021 ― Na Krekovem trgu v Celju je med 1. in 30. junijem 2021 na ogled četrta iz serije razstav Fotograf-trenutek-zgodovina, ki želi izpostaviti pomen avtorske fotografije Edija Masneca. Fotografski opus Edija Masneca (1958) z vsakim letom pridobiva večjo vrednost. V Zgodovinskem arhivu Celje ga prepoznavamo kot eno od ključnih figur pri dokumentiranju prostora, ki geografsko zelo […] The post Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
NOCTIFERIA – Reforma

NOCTIFERIA – Reforma

RockOnNet, 1. junij 2021 ― (Nika Records, 2021)  Ko stopaš v čevlje drugega, prinašaš v kontekst nekaj novega, glasbene predelave in prestopanje iz cone varnega in znanega, svojega na polje tujerodnega je potrebno imeti več […] The post NOCTIFERIA – Reforma first appeared on RockOnNet - spletni časopis o glasbi.
Učenci v občini Piran želijo hoditi v šolo samostojno in aktivno

Učenci v občini Piran želijo hoditi v šolo samostojno in aktivno

Inštitut za politike prostora, 1. junij 2021 ― V okviru aktivnosti programa Aktivno v šolo in zdravo mesto in priprave lokalnega načrta hodljivosti za občino Piran, je bila na vseh osnovnih šolah v občini Piran izvedena anketa o načinu hoje v šolo učencev. Učenci so s pomočjo učiteljev na točno določen dan odgovarjali, na kakšen način so prišli v šolo ter kako bi... The post Učenci v občini Piran želijo hoditi v šolo samostojno in aktivno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Umrl je znani slovenski humorist Toni Gašperič

Umrl je znani slovenski humorist Toni Gašperič

Planet Siol.Net, 1. junij 2021 ― V novomeški bolnišnici je za posledicami dolgotrajne bolezni danes umrl 76-letni belokranjski humorist, publicist in kulturnik Toni Gašperič, so sporočili svojci. Bil je človek številnih darov, satirično nastrojene misli in širokega nasmeha, dolgoletni sopotnik slovenskega javnega radia in pogost gost številnih medijev.

M atelje: Prvi dom

OUTSIDER, 1. junij 2021 ― Prenovo mansarde večje enodružinske hiše v Godoviču so M atelje zasnovali za mlado družino. Prostori so bili prvotno namenjeni otroškim sobam z manjšim kabinetom in še neizdelani kopalnici, vzrok za načrtovanje prenove pa je bila želja po preureditvi v ločeno stanovanjsko enoto. »Želja naročnikov je bila ustvariti prijeten, domač in svetel prostor,« izhodišče opiše arhitekt… The post M atelje: Prvi dom appeared first on OUTSIDER.

2. etnološki dan Dediščina prehrane na Gorenjskem

Gorenjski muzej, 1. junij 2021 ― Vljudno vabljeni na 2. etnološki dan  Dediščina prehrane Gorenjske v četrtek, 10. junija 2021, ob 9. uri na ZOOM povezavi: https://us02web.zoom.us/j/83568676125?pwd=VDRDT0tOVkpHK1pvV0RPK2UxdFJvQT09  Meeting ID: 835 6867 6125 Passcode: 534939 Program srečanja: 9.00 Uvodna beseda 9.20 Mojca Šifrer Bulovec – Visoška kuhinja ... Read More
Matej Šarc za STA: Pokriti želim čim širši spekter okusov

Matej Šarc za STA: Pokriti želim čim širši spekter okusov

Misli, 1. junij 2021 ― Vodenje Slovenske filharmonije je z majem prevzel Matej Šarc, ki se je s funkcijo direktorja spoznal kot vršilec dolžnosti. Ker je bila ustanova zaradi epidemije covida-19 pol leta brez običajnega koncertnega življenja, z novo sezono upa na drugačen trend. Kot je povedal za STA, želi z abonmajsko shemo pokriti čim širši spekter okusov.
Premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly

Premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly

SNG Maribor, 1. junij 2021 ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 4. junija 2021, premierno izvedla opero Giacoma Puccinija Madama Butterfly pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. V naslovni vlogi bo na premieri nastopila Rebeka Lokar, dan kasneje pa bo občinstvo lahko prisluhnilo Sabini Cvilak.
Mare iz Easttowna

Mare iz Easttowna

MMC Film, 1. junij 2021 ― Mare iz Easttowna je več kot samo najnovejša turobna miniserija o lovu na morilca. S cinično, odljudno protagonistko na čelu odpira vprašanja kolektivne in osebne travme, ki se skriva za navidezno monotonijo delavskega naselja.
Dela Gvidona Birolle v zbirki Loškega muzeja

Dela Gvidona Birolle v zbirki Loškega muzeja

Loški muzej, 1. junij 2021 ― Letos obeležujemo 140. obletnico rojstva slikarja in liustratorja Gvidona Birolle. V stalni zbirki Loškega muzeja sta na ogled dve njegovi oljni sliki, hranimo pa tudi njegove originalne ilustracije za dve knjižni deli – Repoštev, gospodar Krkonošev in Irske pravljice.

Odprtje razstave Gorenjska leta 1991

Gorenjski muzej, 1. junij 2021 ― Vljudno vabljeni na odprtje razstave Gorenjska leta 1991 v četrtek, 10. junija 2021, ob 19. uri v Mestno hišo, Glavni trg 4, Kranj. Razstava bo na ogled do konca avgusta.  Na dogodku je potrebno upoštevati navodila NIJZ. Uporaba maske je ... Read More

Novinarska konferenca: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991)

SLOGI, 1. junij 2021 ― VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO Trideset let po smrti Alje Tkačev, igralke, pesnice in pedagoginje, se pred nami odpira njena intimna izpoved, ki je našla svoje mesto v knjigi Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991). Knjigo sta v sozaložništvu izdali Mladinska knjiga in Slovenski gledališki inštitut. Izbor in prepisi dnevniških zapisov iz 180 zvezkov, ki jih […] The post Novinarska konferenca: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991) appeared first on SLOGI.
Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva

Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva

SLOGI, 1. junij 2021 11. junija 1911 se je v Gorici rodil Vladimir Simončič, ki velja za enega izmed začetnikov slovenske reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije. Ob 110. obletnici rojstva smo Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski gledališki inštitut in Inštitut za zgodovino medicine Univerze v Ljubljani, Medicinska fakulteta, skupaj pripravili Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva – spletni […] The post Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva appeared first on SLOGI.

knjiga = dogodek

SLOGI, 1. junij 2021 ― Ponovno bomo skupaj nastopili glavni založniki s področja gledališča: Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenski gledališki inštitut, Zavod Emanat in Zavod Maska, tokrat s predstavitvijo knjižnih novitet, knjigami po znižanih cenah in s CIP-om na koncert. Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih […] The post knjiga = dogodek appeared first on SLOGI.

70 let GMJ: Bogastvo rateških skrinj

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. junij 2021 ― Sedem desetletij muzeja na Jesenicah Od Tehniškega muzeja Jesenice (1951), Muzeja Jesenice (1991) do današnjega Gornjesavskega muzeja Jesenice (od leta 2000) V Gornjesavski dolini je bil 3. julija 1951 ustanovljen Tehniški muzej Jesenice. Bil je predhodnik Muzeja Jesenice (od leta 2000 Gornjesavski muzej Jesenice), ki je leta 1991 združil Tehniški muzej Železarne Jesenice in muzejsko-galerijske [...]

Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991)

SLOGI, 1. junij 2021 ― Trideset let po smrti Alje Tkačev (1934 ̶ 1991), igralke, pesnice in pedagoginje, je v sozaložništvu založbe Mladinska knjiga in Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) izšla knjiga Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991). Izbor in prepise iz dnevnikov so opravili strokovni sodelavci SLOGI in sodelavci založbe Mladinska knjiga: Mihael Glavan, Ksenija Kaučič, Staša Mihelčič, Nela Malečkar […] The post Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) appeared first on SLOGI.
Šentjakobsko gledališče praznuje

Šentjakobsko gledališče praznuje

SLOGI, 1. junij 2021 ― Ob stoletnici gledališča bodo v sodelovanju z ZRC SAZU pripravili simpozij in izdali zbornik, na prenovljenem odru pa v sredo (9. 6.) napovedujejo slavnostno premiero Strindbergovega Pelikana. 9. junija 1921 je bila prav ta igra znamenitega švedskega dramatika uprizorjena kot otvoritvena predstava novoustanovljenega Šentjakobskega gledališča. Ustvarjalci tokratne uprizoritve – pod režijskim vodstvom Mareta Bulca – […] The post Šentjakobsko gledališče praznuje appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec

Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec

SLOGI, 1. junij 2021 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Junija 2021 mineva 100 let od rojstva Lojzeta Filipiča, ki velja za utemeljitelja moderne dramaturgije v slovenskem gledališču po drugi svetovni vojni. Po študiju dramaturgije na ljubljanski Akademiji za igralsko umetnost s svojim delom zaznamuje delovanje treh gledališč: novoustanovljenega celjskega gledališča, ljubljanske Drame in Mestnega gledališča ljubljanskega. Filipič […] The post Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec appeared first on SLOGI.

Kulturni bazar 2021

Zlata paličica, 1. junij 2021 ― V torek, 29. junija 2021, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že trinajsti Kulturni bazar, nacionalno strokovno usposabljanje za strokovne delavce v vzgoji, izobraževanju in kulturi. Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje, Kulturni bazar 2021, letos vključuje več kot štirideset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice, vodstva po razstavi, […] The post Kulturni bazar 2021 appeared first on Zlata paličica.

Video pogovor: Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve

Asociacija, 1. junij 2021 ― Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor na temo Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve.  Pogledali smo, kaj vrednost produkta zares pomeni, kako jo zasnovati in kako jo predstaviti potencialnim kupcem.  V sklopu projekta bomo … Preberi več o Video pogovor: Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve

Filmarija #026: Pogovor s Simonom Tanškom, direktorjem fotografije

Društvo slovenskih režiserjev, 1. junij 2021 ― Sezono tedenskih podcastov zaključujemo s pogovorom z direktorjem fotografije Simonom Tanškom. Z njim se je pogovarjala Veronika Zakonjšek, prisluhnete pa mu lahko tukaj. Če nas boste ob torkih in sploh pogrešali, lahko posameznim epizodam znova prisluhnete, zbir vseh je na voljo tukaj. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskeg centra, javne agencije.
1961 Split – Na Rivi

1961 Split – Na Rivi

Stare slike (Cerknica), 1. junij 2021 ― Na sliki je glavna splitska ulica Riva. Svojo podobo je začela dobivati že v času Napoleona, ko je na tem ozemlju »vladal« maršal Marmont. Večkrat so jo rekonstruirali in razširili, da bi bila še bolj spektakularna. Danes je mestna promenada najbolj priljubljeno in najpomembnejše mesto v Splitu. Je raj za pešce. Tu jih čakajo kavarne […]
Pred 95. leti se je rodila pop ikona 20. stoletja Marilyn Monroe

Pred 95. leti se je rodila pop ikona 20. stoletja Marilyn Monroe

Misli, 1. junij 2021 ― Pred 95. leti se je rodila hollywoodska igralka Marilyn Monroe, ki je obveljala za pop ikono 20. stoletja, zaradi komičnih stereotipnih vlog zapeljivih plavolask pa je postala tudi prepoznaven seks simbol generacije. Med vrhunci njene zvezdniške kariere je vloga v filmu Nekateri so za vroče (1959), za katero je med drugim prejela zlati globus.

1. junija 1901 je v Ljubljani umrla Pavlina Pajk, slovenska pesnica in pisateljica

Kamra.si, 1. junij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. junija 1901 je v Ljubljani umrla Pavlina Pajk, slovenska pesnica in pisateljica. Rodila se je 9. aprila 1854 v Milanu. Rojena je bila v Milanu, kjer je bil oče Josip Doljak sodnik. S soprogo Pavlino (roj. Milharčič) sta imela dva sinova, preživel je le starejši Teodor, in tri hčere, Pavlino, Henrieto in Teodolino. Otroci so zgodaj osiroteli; mati je umrla ob zadnjem porodu, nekaj let zatem je umrl še oče. K sebi jih je sprejel stric Matija Doljak, očetov brat, ki je bil dolga leta solkanski župan, pa tudi med ustanovitelji čitalnice v kraju. V otroštvu slovensko ni znala, doma in tudi pri stricu so govorili italijansko, šolala se je v italijanski šoli v Gorici. S slovenščino se je srečala, ko je bila stara šestnajst let, ob stričevih prijateljih, narodnjakih, med katerimi je bil tudi dr. Karel Lavrič, ki jo je jezika učil, jo zalagal s slovenskimi knjigami in jo tudi pripravljal na deklamacije na prireditvah v čitalnicah v Gorici in Solkanu. Med slovenskimi avtorji je najraje brala Prešerna in Stritarja, med tujimi nemške in italijanske klasike. Njeno prvo besedilo, Prva ljubezen, je objavil časnik Soča, junija 1873, nekaj mesecev kasneje še spis Žena v družini. Prvo pesem, Tvoj spomin, je objavila v literarni reviji Zora leto kasneje. Zorin urednik je bil Janko Pajk, s katerim se je leta 1876 poročila in se preselila v Maribor. Da se je Pajk tako kmalu po smrti prve žene znova poročil, sorodniki prve žene niso dobro sprejeli in so jima finančno in čustveno precej otežili življenje. Dobrih dvajset let sta preživela v tujini. Sprva v Gradcu (dve leti), kjer je mož študiral, potem v Brnu (devet let), kjer je dobil službo, in nazadnje na Dunaju (do leta 1899), domov, tudi v Solkan, so prihajali na počitnice. Zaradi moževe bolezni sta se leta 1899 vrnila: živela sta v Ljubljani, vendar je pisateljica kmalu ovdovela in dve leti za možem umrla tudi sama. Viri navajajo, da ste se jima rodila dva sinova, Milan in Božidar. Bila je p

Zaposlitev bližnjih sorodnikov pri istem organu

Arhiv RS, 1. junij 2021 ― Urad za prošnje in pritožbe Izvršnega sveta Skupščine Socialistične republike Slovenije je julija 1963, na podlagi prejete vloge »zaskrbljenega« državljana, v kateri je izražena skrb nad učinkovitostjo oziroma povečanjem korupcijskega tveganja v javni upravi zaradi zaposlitve zakoncev v isti organizacijski enoti in potreba po pravni regulaciji omenjene problematike, Republiškemu sekretariatu za proračun in občo upravo Socialistične republike Slovenije naročil preverbo navedb in izrek o dotični zadevi. Birokracija se je zavrtela in prišla do – birokratskih sklepov.
še novic