Riverside: Ko se iz tragedije rodijo popolni biseri nesmrtne lepote

Kino Šiška, 18. marec 2019 ― Kakorkoli že – vrnitev na iste koordinate čutenja bo po tem četrtkovem presežku domala nemogoča, v vsakem primeru pa velja svoj čas in energijo za ekskurz v sfere perfekcije za Riverside nameniti tudi v bodoče, saj so vredni slehernega trenutka, slehernega srčnega utripa in slehernega zrnca peska v urah minevanja tako danes kot tudi v bodoče.

Utrip domoznanstva: predstavitev knjige Rudarstvo v Savinjski dolini

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. marec 2019 ― V ponedeljek, 18. marca 2019, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec na pot pospremili osmo knjižico iz zbirke Izviri naše dediščine, ki izhaja pri Etnološkem društvu Srečno, z naslovom Rudarstvo v Savinjski dolini. Etnološko društvo Srečno iz Griž ohranja naravno, rudarsko in kulturno dediščino, neguje rudarsko izročilo in išče etnološke posebnosti kraja, ki mu je skoraj 200-letno rudarjenje v Zabukovici in Libojah pustilo svoj pečat. Že na začetku je rudarsko vzdušje pričaral kvintet Kameratje iz Velenja z rudarsko himno. Nato je zbrane rudarje in obiskovalce pozdravila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske ...

POSLOVIL SE JE NAŠ DOLGOLETNI SODELAVEC JANEZ ŽMAVC (6. 10. 1924–17. 3. 2019)

SLG Celje, 18. marec 2019 ― JANEZ ŽMAVC (6. oktober 1924, Šoštanj–17. marec 2019, Slovenj Gradec)   Sporočamo žalostno vest, da se je za vedno poslovil dramatik, dramaturg, prevajalec in publicist, naš dolgoletni sodelavec Janez Žmavc. Po opravljeni maturi na celjski gimnaziji v letih 1948 do 1952 študiral dramaturgijo na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, po študiju je bil dve sezoni dramaturg v kranjskem Prešernovem gledališču, nato je pet let delal v Študijski knjižnici v Celju, potem pa se je kot dramaturg zaposlil v SLG Celje in ostal tam do upokojitve leta 1990. Bojan Štih je v prispevku v Zborniku ob 300. premieri SLG Celje zapisal: "Naj takoj povem, da sem imel ob sebi in okrog sebe dobre in poštene sodelavce. Franci Križaj, Janez Žmavc in Majda Križaj so bili moja čvrsta opora. To ni ocena, to je dejstvo." Janez Žmavc je bil v celjskem gledališču v. d. upravnika od 1. 9. 1974 do 31. 10. 1974, skupaj z Bojanom Štihom in Francijem Križajem je bil umetniški vodja od 1. 9. 1965 do 31. 1. 1970 in od 1. 9. 1980 do 28. 2. 1981, v. d. umetniškega vodja celjskega gledališča pa je bil od 1. 2. 1974 do 30. 11. 1974 in od 1. 3. 1984 do 30. 9. 1984. Posvečal se je gledališki publicistiki, prevajanju gledaliških besedil, urejanju gledaliških listov in praktični dramaturgiji. V prvi vrsti pa je bil dramatik. Najprej je pisal realistične drame, v katerih je problematiziral (malo)meščansko okolje v povojni družbi z vidika posamične intimne usode, pozneje je za prikazovanje pridobitniškega potrošniškega sveta uporabljal modernejši odrski izraz. Že v 80. letih je zanj značilen premik k absurdno groteskni in s prevladujočo ironijo zaznamovani gledališki konverzaciji. Napisal ali priredil je tudi številne igre za mladino in otroke.O svoji medvojni usodi po sili nemškega vojaka je objavil avtobiografsko spominsko pričevanje Otok Walcheren. Dragi Janez, počivaj v miru!

Poslovila se je montažerka Darinka Peršin

Društvo slovenskih režiserjev, 18. marec 2019 ― V 91. letu se je poslovila filmska montažerka Darinka Peršin, ki je zmontirala več kot dvajset celovečernih in več kot sto kratkih filmov vseh zvrsti. V svoji karieri je delala z največjimi slovenskimi režiserji. Januarja lani se je v Cankarjevem domu udeležila predvajanja digitalno restavrirane verzije filma Jožeta Bevca To so gadi, pri katerem je […]
Naziv EPK je čast in obenem velika odgovornost

Naziv EPK je čast in obenem velika odgovornost

Misli, 18. marec 2019 ― Na ministrstvu za kulturo danes poteka informativni dan Evropska prestolnica kulture za leto (EPK) 2025 za predstavnike mest, ki se zanimajo za naziv. Pobudo EPK je predstavil vodja koordinacijske skupine EPK pri Evropski komisiji Sylvain Pasqua. Poudaril je, da je EPK prepoznan dogodek, zato je naziv čast in obenem velika odgovornost.

Prvi priročnik za kamišibaj gledališče pri nas

SiGledal Novice, 18. marec 2019 ― Tradicionalna japonska umetnost kamišibaj gledališča je v Sloveniji v zadnjih letih doživela pravi razcvet, zdaj pa na police prihaja tudi prvi slovenski priročnik za ustvarjanje pripovedovanih zgodb ob slikah v majhnem odru. Njegova avtorica je predavateljica na koprski pedagoški fakulteti in lutkarica Jelena Sitar Cvetko.

18. marca 1904 se je v Sežani rodil Srečko Kosovel, slovenski pesnik, kritik in publicist

Kamra.si, 18. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. marca 1904 se je v Sežani rodil Srečko Kosovel, slovenski pesnik, kritik in publicist. Umrl je 27. maja 1926 v Tomaju. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Pliskovico na Dolenjem Krasu, vendar tam niso ostali dolgo. Leta 1908 so se naselili v Tomaju, kjer so živeli v šoli. V Tomaju je obiskoval osnovno šolo. Kosovel je prvič objavil svoj spis kot 11-leten otrok v otroškem listu Zvonček, v katerem opisuje Trst. V to mesto je kot otrok veliko hodil in je imelo v njegovem srcu poseben prostor. Pri Kosovelih je bilo zanimanje za umetnost splošno. Hodili so v Trst v gledališče in na koncerte ali k prijateljem in znancem, ki so bili podobnega duha, in ti so bili večkrat gostje pri njih v Tomaju. Po opravljeni osnovni šoli se je leta 1916 vpisal na realko v Ljubljani, na kateri je bil učni jezik nemški. Začel je sodelovati v srednješolskem literarnem krožku in v dijaških glasilih, izdajati je začel tudi tiskan dijaški list Lepa Vida in zbral v njem vrsto mladih, vendar ga je moral zaradi neplačanih dolgov ustaviti. Leta 1920 je tam srečal Ludvika Mrzela. Istega leta se je odzval na fašistično politiko Italije, ki je požgala Narodni dom v Trstu. Ko je leta 1922 maturiral, se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeloval je pri avantgardistični reviji Trije labodi, ki je začela izhajati leta 1921 v Novem mestu. Organiziral je literarno-dramatični krožek, predavanja in literarne večere v Ljubljani in pred delavci v Zagorju. Leta 1925 je s svojimi vrstniki prevzel urejevanje revije Mladina. Pripravljal je tudi zbirko Zlati čoln, ki pa ni izšla.
NAPOVEDUJEMO – OKROGLA MIZA NA TEMO TRAGIČNE FARSE OČE OZIROMA DEMENCE V OKVIRU SVETOVNEGA DNEVA ZDRAVJA, V PETEK, 5. APRILA, OB 19.30

NAPOVEDUJEMO – OKROGLA MIZA NA TEMO TRAGIČNE FARSE OČE OZIROMA DEMENCE V OKVIRU SVETOVNEGA DNEVA ZDRAVJA, V PETEK, 5. APRILA, OB 19.30

SLG Celje, 18. marec 2019 ― Spoštovani,   v okviru svetovnega dneva zdravja prirejamo okroglo mizo na temo demence, ki bo na Malem odru SLG Celje, v petek, 5. aprila, ob 19.30.   Z nami bosta doc. dr. Martin Rakuša, dr. med., spec. nevrolog, ki je zaposlen na Oddelku za nevrološke bolezni UKC Maribor in Martina Tekavc, socialna delavka v Domu ob Savinji Celje, domu za starejše občane.   Okrogla miza bo takoj po ponovni uprizoritvi tragične farse Floriana Zellerja OČE, ki bo ob 18.00, na Malem odru SLG Celje.   Vljudno vabljeni!
NAPOVEDUJEMO – OKROGLA MIZA OB SVETOVNEM DNEVU ZDRAVJA PO PREDSTAVI FLORIANA ZELLERJA OČE, V PETEK, 5. APRILA, OB 18.00

NAPOVEDUJEMO – OKROGLA MIZA OB SVETOVNEM DNEVU ZDRAVJA PO PREDSTAVI FLORIANA ZELLERJA OČE, V PETEK, 5. APRILA, OB 18.00

SLG Celje, 18. marec 2019 ― Spoštovani,   v okviru svetovnega dneva zdravja prirejamo ponovno uprizoritev tragične farse Floriana Zellerja OČE, ki bo v petek, 5. aprila, ob 18.00, na Malem odru SLG Celje. Vstopnice lahko kupite na blagajni SLG Celje ali preko spleta.   Po predstavi bo okrogla miza na temo demence. Z nami bosta doc. dr. Martin Rakuša, dr. med., spec. nevrolog, ki je zaposlen na Oddelku za nevrološke bolezni UKC Maribor in Martina Tekavc, socialna delavka v Domu ob Savinji Celje, domu za starejše občane.       Vljudno vabljeni!
Slovenci dobili prvi priročnik za kamišibaj gledališče

Slovenci dobili prvi priročnik za kamišibaj gledališče

Misli, 18. marec 2019 ― Tradicionalna japonska umetnost kamišibaj gledališča je v Sloveniji v zadnjih letih doživela pravi razcvet, zdaj pa na police prihaja tudi prvi slovenski priročnik za ustvarjanje pripovedovanih zgodb ob slikah v majhnem odru. Njegova avtorica je predavateljica na koprski pedagoški fakulteti in lutkarica Jelena Sitar Cvetko.

ALA Arhitekti: Osrednja knjižnica v Helsinkih

OUTSIDER, 18. marec 2019 ― V lanskem letu je svoja vrata odprla nova osrednja knjižnica v Helsinkih, ki so jo zasnovali arhitekti iz tamkajšnje pisarne ALA Arhitekti. Koncept zgradbe se napaja iz napetosti med kontrastnimi vlogami sodobne knjižnice. Ta je na eni strani prostor miru, dela in zbranosti, svetišče znanja, ki se vedno prenaša skozi intimno individualno vez med uporabnikom…
Homo Musagetes

Homo Musagetes

KUD Logos, 18. marec 2019 ― ХОМО МУСАГЕТ(Зимние Музы) HOMO MUSAGETES[1](Zimske Muze) Vester, Camenae, vester…Horatius IВетер шумит за стеклами,Вид на задний двор.Ветер подъемлет кругами,Носит во мне сор.Всякий ворВ душу мне может пролезть,ПодкупитИ низкая лесть.Но поднимается жарИ разгорается хор,Легких сандалий лепет,Босой разговор. Не тяните меня, Музы в хоровод,Я устала, я сотлела.Не во что ногою топнуть –Под ногами топлый плот.Я уже вам не десятый,И […]
Darius Milhaud /5/

Darius Milhaud /5/

ARS Skladatelj tedna, 18. marec 2019 ― V Provansalsko suito je Milhaud vključil tudi nekatere foklorne elemente rojstne dežele Provanse. V zadnji oddaji o tem francoskem glasbenem ustvarjalcu bo najprej zazvenel ritmično razgiban Koncert za tolkala in mali orkester. Sledile mu bodo Trubadurske pesmi, v prevodu in interpretaciji Jožeta Stabeja in samospev Jérome et Alissa, oddajo pa bomo sklenili z orkestralno kompozicijo, imenovano Provansalska suita, v katero je Milhaud vključil tudi nekatere foklorne elemente rojstne dežele Provanse.
še novic