Jože Tisnikar

Jože Tisnikar

ARS Likovni odmevi, 27. julij 2018 ― 90 let Jožeta Tisnikarja, slikarja samosti in osamelosti Letos mineva 20 let od tragične smrti slikarja Jožeta Tisnikarja, umetnika samonikle umetniške poti, ki sta jo zaznamovali predvsem revščina v otroštvu in delo obdukcijskega pomočnika v prosekturi slovenjgraške bolnišnice, ki mu je bila hkrati atelje. Slikal je motive iz prosekture, gostiln, procesij, pogosto živali z ekspresivno deformiranostjo v razpoznavni zeleni barvi in eksistencialistični estetiki z značilnim simbolnim sporočilom. Ustvaril je izjemen opus slik, risb in grafik.Njegovo delo je zbujalo zanimanje tudi v tujini. V oddaji Likovni odmevi se bo Simona Kopinšek pogovarjala z Markom Košanom, kustosom in poznavalcem Tisnikarjevega življenja in dela, ki je sodeloval tudi pri postavitvi velike spominske razstave Smrt ni konec v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Razstava, pripravljena ob umetnikovi 90 – letnici, bo odprta še vse do 14. 10.
Ruben Östlund v Motovunu in Otok psov na Ljubljanskem gradu

Ruben Östlund v Motovunu in Otok psov na Ljubljanskem gradu

ARS Gremo v kino, 27. julij 2018 ― Švedskega režiserja Rubna Östlunda v istrskem mestecu nagrajujejo za svobodni duh in inovativnost, s katerima širi meje filmskega izraza. Obiskali smo filmski festival v Motovunu. Medtem ko je v slikovitem istrskem mestecu nagrado maverick, ki jo namenjajo avtorjem za inovativnost in razširjanje filmskega izraza, lani prejela poljska režiserka Agnieszka Holland, so v Motovunu za prejemnika mavericka letos izbrali Rubna Östlunda. Švedski režiser, ki med drugim raziskuje sodobni način življenja, strah pred drugim in drugačnim ter pojavne oblike konformizma in poslušnosti v skandinavskih družbah, bo gost oddaje. Slišali boste tudi oceni animiranega filma Otok psov Wesa Andersona in trilerja Skrivnostno ogledalo, ki bosta na ogled na domačih filmskih platnih. Ob koncu bomo predstavili hrvaško-slovensko koprodukcijo Nori dnevi. Dokumentarni film Damiana Nenadića o vsakdanjih in eksistencialnih stiskah dveh uporabnikov psihiatričnih storitev bo doživel mednarodno premiero v sekciji Teden kritike na festivalu v švicarskem Locarnu, ki se začenja prihodnji teden. Vabljeni v našo družbo!

Potovanje dneva

ARS Svet kulture, 27. julij 2018 ― Dnevnik dnevnih migrantov obravnava zvočna instalacija Potovanje dneva. S potovanji niso zaznamovani le poletni meseci, ampak vse leto. Koncept mobilnosti se je v zadnjih letih tako razvil, da so dnevne migracije običajni del našega bivanja, izraz gospodarskih, prostorskih, pa tudi kulturnih razmer v družbi. Dnevnik dnevnih migrantov obravnava zvočna instalacija Potovanje dneva, ki jo odprejo nocoj v mariborski galeriji Media Nox. V oddaji tudi o mednarodnem filmskem festivalu v Kranjski Gori, začeli pa bomo s festivalom Plavajoči grad, ki se začenja pri gradu Snežnik.

Avstrija predseduje Svetu EU

CED, 27. julij 2018 ― Od 1. julija do 31. decembra 2018 Avstrija predseduje Svetu Evropske Unije, tudi na področju kulture in AV. Središčna tema so Evropska strategija za kulturo, Evropsko leto kulturne dediščine, izzivi kulturnih in ustvarjalnih sektorjev v digitalni dobi ter avdiovizualne medijske storitve.
K betonski utopiji

K betonski utopiji

ARS Arsov forum, 27. julij 2018 ― Znameniti stol Rex Nika Kralja, rdeči kiosk Saše Mächtiga in Trg republike Edvarda Ravnikarja v eni najprestižnejših umetniških ustanov. Slovenska arhitektura in oblikovanje sta te dni na ogled v eni najprestižnejših umetniških ustanov na svetu, v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku. Razstavo z naslovom K betonski utopiji – Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980 so pripravljali kar tri leta. Na njej so predstavljena dela najpomembnejših jugoslovanskih arhitektov in oblikovalcev, med njimi tudi dela Edvarda Ravnikarja, Milana Miheliča, Savina Severja, Marka Mušiča, Nika Kralja, Saše Mächtiga in drugih. Slovenska dela na razstavi je pomagala izbrati tričlanska delovna skupina iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. V Arsov forum smo zato povabili direktorja Matevža Čelika. Svoje vtise o razstavi nam bo zaupal tudi priznani arhitekt Boštjan Vuga, o povojni arhitekturi nasploh pa bo govoril umetnostni zgodovinar in poznavalec zgodovine slovenske arhitekture dr. Peter Krečič.
Delacroix v Louvru presegel vse rekorde

Delacroix v Louvru presegel vse rekorde

Misli, 27. julij 2018 ― Retrospektivna razstava francoskega slikarja Eugena Delacroixa v Louvru, ki so jo odprli marca, je presegla vse rekorde. Vsak dan je razstavo obiskalo okoli 5000 ljubiteljev umetnosti, skupaj pa jih je bilo 540.000, kar je največ v zgodovini muzeja.
Ameriška družina. Rovtarska elegija J. D. Vanca

Ameriška družina. Rovtarska elegija J. D. Vanca

Airbeletrina, 27. julij 2018 ― Poleti 2015 sem v New Yorku natočil bencin v najet avtomobil in se odpeljal proti jugozahodu, vse dokler se ni prižgala lučka rezervnega goriva. Ko sem se ustavil, da bi dotočil, sem bil že v Apalačih. Geološko so Apalači venec gorskih grebenov v Združenih državah in Kanadi, ki poteka vzporedno z atlantsko obalo. Vrhovi niso pretirano visoki – najvišji, Mont Michelle, meri nekaj več od dva tisoč metrov –, so pa zelo obsežni. Dolina za dolino, hrib za hribom, greben za grebenom vzdolž 2.400 kilometrov od Quebeca do Alabame tvorijo pravcati zid: Apalači so bili prva velika ovira na poti k osvojitvi Zahoda. Znamenitih trinajst kolonij, ki se je uprlo angleškemu kralju in sprejelo deklaracijo o neodvisnosti, je zasedalo ozemlje med Apalači in Atlantikom.

Pepelkine prav(lj)ice

Kamnik.info, 27. julij 2018 ― V tokratnem Poletju pod krošnjo smo gostili gledališče zatiranih s predstavo Moje prav(lj)ice, ki črpajo vsebino iz ljudskih pravljic. V pravljicah so spolne vloge mnogokrat v naprej predpostavljene, določena oblika zatiranja pa je velikokrat prikazana kot sprejemljiva. Raziskovalna predstava Kulturnega društva Transformator se skupaj z igralci in občinstvom, gre namreč za simultano dramaturgijo, preizprašuje o ... The post Pepelkine prav(lj)ice appeared first on Kamnik Info.

916 – Umre Kliment Ohridski

Zgodovina na dlani, 27. julij 2018 27. julija leta 916 je v Ohridu umrl srednjeveški cerkveni pisec, svetnik, učenjak, pisatelj in razsvetljitelj Kliment Ohridski. Najverjetneje je bil star 76 let, saj točne letnice njegovega rojstva ne poznamo. Pokopan je v samostanu Svetega Pantelejmona, ki ga je ustanovil in kjer je deloval. Kasneje je cerkev dobila ime … Preberi The post 916 – Umre Kliment Ohridski appeared first on Zgodovina na dlani.
Kingsman: The Golden Circle (2017)

Kingsman: The Golden Circle (2017)

Deseta umetnost, 27. julij 2018 ― Tajna združba agentov pod skrivnim imenom Kingsman nas vedno znova reši pred svetovno invazijo in napolni kinodvorane po vsem svetu. Po dveh uspešnicah z odprtim koncem je verjetno nadaljevanje franšize skoraj neizbežno, razen če ustvarjalcem ni morda zmanjkalo idej, kako ogroziti oziroma rešiti svet. Vsekakor pa ustvarjalcem ni zmanjkalo idej glede montažnih vložkov, kot so […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Grey (2011)  21 Jump Street (2012)  Misija: Nemogoče - Izpad  Under the Skin (2013)  Klub zadovoljnih žensk Copyright © Deseta umetnost [Kingsman: The Golden Circle (2017)], All Right Reserved. 2018.
Simfonija srca (by Yanoosh)

Simfonija srca (by Yanoosh)

PIFcamp, 27. julij 2018 ― Simfonija srca je projekt, ki se posveča raziskovanju interakcije človeškega srca z lastnim zvokom in različnimi podobami oz. njihovem vplivu na možganske valove in kardiovaskularni sistem. Gre za projekt, pri katerem postavljam svoje srce v vlogo instrumenta, ki ga bom večkanalno vzorčil. S tem bom z raznimi modulacijami v živo ustvarjal avdio-vizualni nastop. Poleg tega … Continue reading Simfonija srca (by Yanoosh) The post Simfonija srca (by Yanoosh) appeared first on PIFcamp.
Simfonija srca (by Yanoosh)

Simfonija srca (by Yanoosh)

PIFcamp, 27. julij 2018 ― Simfonija srca je projekt, ki se posveča raziskovanju interakcije človeškega srca z lastnim zvokom in različnimi podobami oz. njihovem vplivu na možganske valove in kardiovaskularni sistem. Gre za projekt, pri katerem postavljam svoje srce v vlogo instrumenta, ki ga bom večkanalno vzorčil. S tem bom z raznimi modulacijami v živo ustvarjal avdio-vizualni nastop. Poleg tega … Preberi več o Simfonija srca (by Yanoosh) The post Simfonija srca (by Yanoosh) appeared first on PIFcamp.

Katarina Nahtigal bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 27. julij 2018 ― Katarina Nahtigal, po izobrazbi etnologinja in kulturna antropologinja, je pripovedovalka, bralka in priložnostna zbiralka citatov. Trenutno je zaposlena v JZ Mala ulica. Štafeto branja je prejela iz rok Ane Svetel. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Slastni mrlič Matjaža Zupančiča.
1979 Kornati – Tiphys

1979 Kornati – Tiphys

Stare slike (Cerknica), 27. julij 2018 ― Sama sem dala tej sliki naslov »Kapetan Mikula Mali«, kar je naslov jugoslovanske nanizanke iz leta 1974 o dvanajstletnem fantu, ki je med drugo svetovno vojno s trabakulo prevažal begunce na svobodne otoke. Film so posneli na željo Josipa Broza Tita in temelji na življenjski zgodbi Frane Tomaša. Dve leti kasneje so posneli še film […]

27. julija 1851 - v Celovcu ustanovljena Mohorjeva družba

Kamra.si, 27. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. julija 1851 - v Celovcu ustanovljena Mohorjeva družba Mladi duhovnik Anton Martin Slomšek (1800-1862) spodbujal slovenske bogoslovce že dobrih dvajset let, preden sta njegova prijatelja kaplan Andrej Einspieler (1813-1888) in slavist Anton Janežič (1818-1869) skupaj s somišljeniki 27. julija 1851 v Celovcu javno naznanila ustanovitev Družtva, ktero bode dobre bukve za Slovence izdajalo in jih med njimi razširjevalo. Za zavetnika so si izbrali oglejskega sv. Mohorja, ki so ga takrat častili po vsem slovenskem ozemlju kot najstarejšo pričo krščanstva na naših tleh.

27. julija 1877 se je v Gradcu rodil Ivan Koštiál, pedagog in jezikoslovec

Kamra.si, 27. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. julija 1877 se je v Gradcu rodil Ivan Koštiál, slovenski pedagog in jezikoslovec. Umrl je 19. februarja 1949 v Novem mestu. Na Dunaju in v Gradcu je študiral slovenščino in klasično filologijo, kjer je leta 1898 diplomiral. Od 1899 je poučeval na srednjih šolah v Novem mestu in Ljubljani, na slovenskem moškem učiteljišču v Kopru (1902-1909) in Gorici (1909-1919), nato pa je do upokojitve učil na gimnaziji v Novem mestu. Marjan Mušič ga v knjigi Novomeška pomlad opisuje kot dobrega profesorja: »Kot vihra je vselej točno ob uri v razred privršal profesor slovenščine in srbohrvaščine Ivan Koštiál. Hrup, ki ga je povzročil s čiščenjem in opihavanjem katedra, se je mešal z razigranostjo učencev. … utrujeni od ustaljenega, nespremenljivo zdolgočasenega podajanja predmetov ex cathedra so si oddahnili in znova osvežili s prihodom profesorja Koštiála, ki je umel svoje prenikavo znanje približati dijakom na neobičajen, iskrivo duhovit način; pri tem pa jim je dopuščal, da so sami aktivno sodelovali pri pouku.«

27. julija 1857 - uradno odprtje železniške proge med Ljubljano in Trstom, končanje Južne železnice

Kamra.si, 27. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. julija 1857 - uradno odprtje železniške proge med Ljubljano in Trstom, končanje Južne železnice Načrtovanje železniške proge od Dunaja proti Trstu so v Avstriji začeli že leta 1837. Leta 1839 je dobil koncesijo za gradnjo proge z Dunaja proti jugu bančnik Georg Sina, toda že 23. decembra 1841 je država izdala dvorni dekret – država bo sama gradila večje železnice. V tem dekretu je bila prvič predvidena proga Dunaj – Trst. Železniško progo med Ljubljano in Trstom so uradno odprli 27. julija 1857, v navzočnosti številnih uglednih oseb, na čelu s cesarjem Francem Jožefom in štirimi nadvojvodami. Odprtje železniške proge so združili z odprtjem tržaškega vodovoda. Med gradnjo proge so namreč naleteli na pitno vodo, ki so jo črpali do višje ležečega vodnega stolpa in nato speljali do Nabrežine. Od tu je vodovod potekal pod železniškimi tiri do Trsta.  Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Južna_železnica
še novic