30. oktober 1436 - Celjski grofje povzdignjeni v državne kneze

Kamra.si, 30. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. oktober 1436 - Celjski grofje povzdignjeni v državne kneze. Začetki Celjskih grofov segajo v čas svobodnih gospodov Žovneških z družinskim sedežem na gradu Žovnek v Spodnji Savinjski dolini. Le ti so si do leta 1333 pridobili po Vovbržanih podedovano posest v Savinjski dolini s sedežem v Celju. S kopičenjem posesti v last ali fevd ter spretnim dinastičnim povezovanjem so Žovneški okrepili svoj ugled do te mere, da jih je leta 1341 cesar Ludvik Bavarski povzdignil v grofe Celjske, kasneje, leta 1372, pa še Karel IV. Luksemburški. Temelj njihove moči so bila obsežna posestva na Štajerskem, Koroškem in Kranjskem.

30. novembra 1887 se je v Logatcu rodil Andrej Gosar, slovenski pravnik, politik, sociolog in pedagog

Kamra.si, 30. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. novembra 1887 se je v Logatcu rodil Andrej Gosar, slovenski pravnik, politik, sociolog in pedagog. Umrl je 21. aprila 1970 v Ljubljani. Dr. Andrej Gosar se je rodil v Logatcu kot edini sin očetu Ivanu in materi Mariji Hodnik. Oče se je ukvarjal s čevljarsko obrtjo. Po končani osnovni šoli v Logatcu se je mladi Andrej dve leti učil čevljarstva, saj mu je bilo namenjeno, da prevzame očetovo obrt, vendar pa se je leta 1902 s pomočjo domačega župnika vpisal na ljubljansko II. državno gimnazijo. Izdeloval jo je z odliko, maturiral je leta 1910. Zatem se je vpisal na pravno fakulteto na Dunaju. Študij je zaradi pomanjkanja sredstev začasno prekinil. V tem času je bil kot uradni aspirant zaposlen pri Južni železnici, kjer je ostal približno eno leto.  Zaposlitev mu je omogočila nadaljevanje študija. Diplomiral je leta 1915, leto kasneje pa doktoriral. Prvo svetovno vojno je večinoma preživel v vojaški uniformi. Zadnje mesece vojne je bil kot „črnovojni poročnik“ z avstrijsko vojsko v Karpatih, od tam pa se je bil kljub številnim zapletom vrnil domov. Istega leta, maja, se je poročil z Antonijo Mihevc, prav tako Logatčanko, s katero sta imela osem otrok. Gosar je že v mladosti začel s publicističnim delom na področju socialne misli. Čeprav po izobrazbi pravnik, je bilo njegovo najljubše področje sociologija. Kot dijak je sodeloval v krščanskem socialnem gibanju. Od leta 1912 je objavljal v Slovencu, Domoljubu in Zlati dobi, kjer je sprva dajal poudarek vzgojnim vprašanjem, kasneje pa socialni tematiki. Leta 1918 se je kot strokovnjak za socialna vprašanja zaposlil pri Deželni vladi za Slovenijo, v letih1920-1922 pa je bil na mestu zaupnika za socialno skrbstvo. Po razpustu skupščine 1922. leta se je zaposlil pri Zadružni zvezi v Ljubljani, kjer je prevzel statistični oddelek.   

30. novembra 1892 je v Gradcu umrl vitez Franc pl. Močnik, slovenski matematik, pedagog in pisec matematičnih učbenikov

Kamra.si, 30. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. novembra 1892 je v Gradcu umrl vitez Franc pl. Močnik, slovenski matematik, pedagog in pisec matematičnih učbenikov. Rodil se je 1. oktobra 1814 v Cerknem.  Rodil se je v Cerknem, ampak je tu preživel le kratko obdobje svojega življenja do svojega odhoda na šolanje. Ljudsko šolo je obiskoval v Idriji, gimnazijo in licej v Ljubljani. Študij je nadaljeval na bogoslovju v Gorici. Zaposlil se je kot učitelj na goriški normalki (zgledni osnovni šoli). Deset let je poučeval v Gorici in ob tem študiral matematiko na univerzi v Olomoucu. Od tam so ga poklicali v Ljubljano, kjer je postal vodja deželnega urada za šolstvo. Iz Ljubljane je bil premeščen v Gradec na mesto šolskega nadzornika za Štajersko. Leta 1871 se je na lastno željo upokojil. Bil je izvrsten metodik in specialni didaktik matematike. Že leta 1840 je izdal svojo prvo metodiko matematike kot pomoč učiteljem in učencem, kmalu pa so sledili tudi učbeniki za matematiko. Napisal je več kot 70 različnih šolskih knjig. Pisal je v nemščini, 25 del je prevedenih v slovenščino.

30. novembra 1906 se v Raztezu (po domače Trebež) pri Gorici rodil pater Simon Ašič (rojen Jožef Ašič), katoliški duhovnik in zeliščar

Kamra.si, 30. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. novembra 1906 se v Raztezu (po domače Trebež) pri Gorici rodil pater Simon Ašič (rojen Jožef Ašič), katoliški duhovnik in zeliščar. Umrl je 25. avgusta 1992 v Stični.  Ob kmetovanju sta starša družino preživljala s priložnostnimi deli (oče kot kovaški mojster, mati kot šivilja). Mati Marija je bila globoko verna in je tako vzgajala tudi svoja otroka Pepija (Jožefa) in Micko (Marijo). Družina je obiskovala bogoslužje v cerkvi sv. Petra v Rajhenburgu (danes Brestanici), nedaleč od trapistovskega samostana na gradu Rajhenburg, kjer je bil menih že materin bratranec p. Angel Pečnik. Že v predšolski dobi se je moral Jožef soočiti s trdim delom, živahni deček pa je našel tudi najboljšega prijatelja, tri leta mlajšega Ludovika Ašiča iz bližnjega Jeričdola, ki je pozneje postal stiški opat (z redovnim imenom Rafael). Zaradi življenja v veliki revščini se je oče Franc odločil, da kot kovač poskusi srečo v Ameriki, in je 1910 odpotoval na drugo celino. Ker tam ni našel ustreznega delovnega mesta, se je oprijel prve zaposlitve v rudniku. Prihranke je pošiljal družini v domovino, s čimer si je ta vsaj nekoliko opomogla.

Spomin na Celjske in njihovo poslednje počivališče

Kamra.si, 30. november 2018 30. novembra 1436 - so grofje Celjski dosegli svoj vrh; tega dne je cesar Svetega rimskega cesarstva Sigismund Luksemburški povišal v Pragi Ulrika II. Celjskega in njegovega očeta Friderika II. v državna kneza. Samo 20 let kasneje je rod Celjskih izumrl. Ladislav Hunyadi je 9. novembra 1456 v Beogradu zahrbtno umoril Ulrika II. Pokopali so ga v družinsko grobnico v cerkvi minoritskega samostana v Celju, danes cerkvi Marije vnebovzete na Prešernovem trgu. Da bi se ohranil spomin na Celjske in njihovo poslednje počivališče, je Pokrajinski muzej Celje namestil v cerkvi obeležje v sodelovanju s Stolno-opatijsko župnijo sv. Danijela.  Vir: Pokrajinski muzej Celje

Ta veseli dan kulture - Iz vojne v novo državo

Kamra.si, 30. november 2018 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v ponedeljek, 3. decembra 2018, v svojo družbo ponovno vabi vse ljubitelje kulture in kulturne dediščine.Ta veseli dan kulture bomo v muzeju obeležili z brezplačnim ogledom muzejskih razstav v Stari grofiji in Knežjem dvoru. Ob 15. uro vas vabimo na voden ogled nove občasne razstave Iz vojne v novo državo, ki je na ogled v Stari grofiji.Muzej bo za oglede odprt med 10. in 16. uro. V muzejskih trgovinah boste publikacije Pokrajinskega muzeja Celje lahko kupili z 20% popustom.Pridružite se nam!
Jasna Jasna Žmak in Goran Ferčec: Naloga dramaturga je neprestano postavljati vprašanja.

Jasna Jasna Žmak in Goran Ferčec: Naloga dramaturga je neprestano postavljati vprašanja.

Koridor, 30. november 2018 ― Od petka do nedelje se bo v prostorih Stare mestne elektrarne odvil cikel Staging a Play koreografa in avtorja Matije Ferlina, sestavljen iz treh del – Steklena menažerija, Tartuffe in Antigona. Dve izmed predstav (Stekleno menažerijo in Antigono) smo v Ljubljani že imeli priložnost videti. Prva je premiero doživela leta 2015 in na bienalu sodobnega […] The post Jasna Jasna Žmak in Goran Ferčec: Naloga dramaturga je neprestano postavljati vprašanja. appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Leoš Janaček, 4. oddaja

Leoš Janaček, 4. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 30. november 2018 ― Četrta oddaja: opere Jenufa, Katja Kabanova in Lisička Zvitorepka. Skladatelj tedna je eden najizvirnejših in najtehtnejših čeških skladateljev Leoš Janaček. Rodil se je leta 1854 v mestu Hukvaldy na Moravskem, deloval pa je v drugi polovici 19. in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot eden vélikih ustvarjalcev operne, vokalne in duhovne vokalno-instrumentalne umetnosti, a tudi njegov instrumentalni opus odstira vrsto klavirskih, komornih in orkestralnih umetnin. Janačkova glasba poslušalcem približa tudi značilnosti moravske ljudske melodike in ritmike ter celotonskih postopov, ostaja pa blizu tonalnosti, povezana s tradicionalnim glasbenim stavkom. Temeljna značilnost njegove glasbe so tako imenovani govorni motivi in govorne melodije, ki jih je oblikoval iz intonacije jezika. Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc. Ponedeljek, 3. decembra: V prvi oddaji bomo predstavili tri izmed Janačkovih najopaznejših komornih instrumentalnih del: Sonato za violino in klavir, Godalni kvartet št. 1 – Kreutzerjeva sonata – in pihalni sekstet Mladost. Torek, 4. decembra: V drugi oddaji poslušajte miniaturi iz Janačkove klavirske zbirke Po zarasli poti, iz orkestralnega opusa pa simfonično pesnitev za violino in orkester Goslačev otrok, simfonično pesnitev Balada o Blaniku in slavnostno petstavčno Sinfonietto za simfonični orkester. Sreda, 5. decembra: Tretja oddaja bo v znamenju Janačkove zborovske in duhovne vokalno-instrumentalne glasbe: moteta Veni sancte spiritus in moškega zbora Naša breza, obsežne Glagolske maše za soliste, orgle, zbor in orkester ter klavirske skladbe V meglicah. Četrtek, 6. decembra: V četrti oddaji bomo spoznali izbor Janačkove operne glasbe, z odlomki najbolj znane in priljubljene opere Jenufa – na skladateljev libreto –, ter iz oper Lisička zvitorepka in Katja Kabanova. Petek, 7. decembra: V peti oddaji bomo predstavili Janačkove Moravske plese za klavir, cikel pesmi Dnevnik pogrešanega z
Leoš Janaček, 5. oddaja

Leoš Janaček, 5. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 30. november 2018 ― Peta oddaja: dela za klavir, za pevce in orkester, za instrumentalni sekstet in simfonična pesnitev za sopran in orkester. Skladatelj tedna je eden najizvirnejših in najtehtnejših čeških skladateljev Leoš Janaček. Rodil se je leta 1854 v mestu Hukvaldy na Moravskem, deloval pa je v drugi polovici 19. in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot eden vélikih ustvarjalcev operne, vokalne in duhovne vokalno-instrumentalne umetnosti, a tudi njegov instrumentalni opus odstira vrsto klavirskih, komornih in orkestralnih umetnin. Janačkova glasba poslušalcem približa tudi značilnosti moravske ljudske melodike in ritmike ter celotonskih postopov, ostaja pa blizu tonalnosti, povezana s tradicionalnim glasbenim stavkom. Temeljna značilnost njegove glasbe so tako imenovani govorni motivi in govorne melodije, ki jih je oblikoval iz intonacije jezika. Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc. Ponedeljek, 3. decembra: V prvi oddaji bomo predstavili tri izmed Janačkovih najopaznejših komornih instrumentalnih del: Sonato za violino in klavir, Godalni kvartet št. 1 – Kreutzerjeva sonata – in pihalni sekstet Mladost. Torek, 4. decembra: V drugi oddaji poslušajte miniaturi iz Janačkove klavirske zbirke Po zarasli poti, iz orkestralnega opusa pa simfonično pesnitev za violino in orkester Goslačev otrok, simfonično pesnitev Balada o Blaniku in slavnostno petstavčno Sinfonietto za simfonični orkester. Sreda, 5. decembra: Tretja oddaja bo v znamenju Janačkove zborovske in duhovne vokalno-instrumentalne glasbe: moteta Veni sancte spiritus in moškega zbora Naša breza, obsežne Glagolske maše za soliste, orgle, zbor in orkester ter klavirske skladbe V meglicah. Četrtek, 6. decembra: V četrti oddaji bomo spoznali izbor Janačkove operne glasbe, z odlomki najbolj znane in priljubljene opere Jenufa – na skladateljev libreto –, ter iz oper Lisička zvitorepka in Katja Kabanova. Petek, 7. decembra: V peti oddaji bomo predstavili Janačkove Mor
Leoš Janaček, 3. oddaja

Leoš Janaček, 3. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 30. november 2018 ― Tretja oddaja: zborovska in duhovna vokalno-instrumentalna dela Skladatelj tedna je eden najizvirnejših in najtehtnejših čeških skladateljev Leoš Janaček. Rodil se je leta 1854 v mestu Hukvaldy na Moravskem, deloval pa je v drugi polovici 19. in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot eden vélikih ustvarjalcev operne, vokalne in duhovne vokalno-instrumentalne umetnosti, a tudi njegov instrumentalni opus odstira vrsto klavirskih, komornih in orkestralnih umetnin. Janačkova glasba poslušalcem približa tudi značilnosti moravske ljudske melodike in ritmike ter celotonskih postopov, ostaja pa blizu tonalnosti, povezana s tradicionalnim glasbenim stavkom. Temeljna značilnost njegove glasbe so tako imenovani govorni motivi in govorne melodije, ki jih je oblikoval iz intonacije jezika. Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc. Ponedeljek, 3. decembra: V prvi oddaji bomo predstavili tri izmed Janačkovih najopaznejših komornih instrumentalnih del: Sonato za violino in klavir, Godalni kvartet št. 1 – Kreutzerjeva sonata – in pihalni sekstet Mladost. Torek, 4. decembra: V drugi oddaji poslušajte miniaturi iz Janačkove klavirske zbirke Po zarasli poti, iz orkestralnega opusa pa simfonično pesnitev za violino in orkester Goslačev otrok, simfonično pesnitev Balada o Blaniku in slavnostno petstavčno Sinfonietto za simfonični orkester. Sreda, 5. decembra: Tretja oddaja bo v znamenju Janačkove zborovske in duhovne vokalno-instrumentalne glasbe: moteta Veni sancte spiritus in moškega zbora Naša breza, obsežne Glagolske maše za soliste, orgle, zbor in orkester ter klavirske skladbe V meglicah. Četrtek, 6. decembra: V četrti oddaji bomo spoznali izbor Janačkove operne glasbe, z odlomki najbolj znane in priljubljene opere Jenufa – na skladateljev libreto –, ter iz oper Lisička zvitorepka in Katja Kabanova. Petek, 7. decembra: V peti oddaji bomo predstavili Janačkove Moravske plese za klavir, cikel pesmi Dnevnik pogrešanega za a
Leoš Janaček, 2. oddaja

Leoš Janaček, 2. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 30. november 2018 ― Druga oddaja: klavirska glasba in simfonična dela Skladatelj tedna je eden najizvirnejših in najtehtnejših čeških skladateljev Leoš Janaček. Rodil se je leta 1854 v mestu Hukvaldy na Moravskem, deloval pa je v drugi polovici 19. in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot eden vélikih ustvarjalcev operne, vokalne in duhovne vokalno-instrumentalne umetnosti, a tudi njegov instrumentalni opus odstira vrsto klavirskih, komornih in orkestralnih umetnin. Janačkova glasba poslušalcem približa tudi značilnosti moravske ljudske melodike in ritmike ter celotonskih postopov, ostaja pa blizu tonalnosti, povezana s tradicionalnim glasbenim stavkom. Temeljna značilnost njegove glasbe so tako imenovani govorni motivi in govorne melodije, ki jih je oblikoval iz intonacije jezika. Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc. Ponedeljek, 3. decembra: V prvi oddaji bomo predstavili tri izmed Janačkovih najopaznejših komornih instrumentalnih del: Sonato za violino in klavir, Godalni kvartet št. 1 – Kreutzerjeva sonata – in pihalni sekstet Mladost. Torek, 4. decembra: V drugi oddaji poslušajte miniaturi iz Janačkove klavirske zbirke Po zarasli poti, iz orkestralnega opusa pa simfonično pesnitev za violino in orkester Goslačev otrok, simfonično pesnitev Balada o Blaniku in slavnostno petstavčno Sinfonietto za simfonični orkester. Sreda, 5. decembra: Tretja oddaja bo v znamenju Janačkove zborovske in duhovne vokalno-instrumentalne glasbe: moteta Veni sancte spiritus in moškega zbora Naša breza, obsežne Glagolske maše za soliste, orgle, zbor in orkester ter klavirske skladbe V meglicah. Četrtek, 6. decembra: V četrti oddaji bomo spoznali izbor Janačkove operne glasbe, z odlomki najbolj znane in priljubljene opere Jenufa – na skladateljev libreto –, ter iz oper Lisička zvitorepka in Katja Kabanova. Petek, 7. decembra: V peti oddaji bomo predstavili Janačkove Moravske plese za klavir, cikel pesmi Dnevnik pogrešanega za alt, tenor, tri
Leoš Janaček, 1. oddaja

Leoš Janaček, 1. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 30. november 2018 ― Prva oddaja: Janačkova komorna instrumentalna dela Skladatelj tedna je eden najizvirnejših in najtehtnejših čeških skladateljev Leoš Janaček. Rodil se je leta 1854 v mestu Hukvaldy na Moravskem, deloval pa je v drugi polovici 19. in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot eden vélikih ustvarjalcev operne, vokalne in duhovne vokalno-instrumentalne umetnosti, a tudi njegov instrumentalni opus odstira vrsto klavirskih, komornih in orkestralnih umetnin. Janačkova glasba poslušalcem približa tudi značilnosti moravske ljudske melodike in ritmike ter celotonskih postopov, ostaja pa blizu tonalnosti, povezana s tradicionalnim glasbenim stavkom. Temeljna značilnost njegove glasbe so tako imenovani govorni motivi in govorne melodije, ki jih je oblikoval iz intonacije jezika. Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc. Ponedeljek, 3. decembra: V prvi oddaji bomo predstavili tri izmed Janačkovih najopaznejših komornih instrumentalnih del: Sonato za violino in klavir, Godalni kvartet št. 1 – Kreutzerjeva sonata – in pihalni sekstet Mladost. Torek, 4. decembra: V drugi oddaji poslušajte miniaturi iz Janačkove klavirske zbirke Po zarasli poti, iz orkestralnega opusa pa simfonično pesnitev za violino in orkester Goslačev otrok, simfonično pesnitev Balada o Blaniku in slavnostno petstavčno Sinfonietto za simfonični orkester. Sreda, 5. decembra: Tretja oddaja bo v znamenju Janačkove zborovske in duhovne vokalno-instrumentalne glasbe: moteta Veni sancte spiritus in moškega zbora Naša breza, obsežne Glagolske maše za soliste, orgle, zbor in orkester ter klavirske skladbe V meglicah. Četrtek, 6. decembra: V četrti oddaji bomo spoznali izbor Janačkove operne glasbe, z odlomki najbolj znane in priljubljene opere Jenufa – na skladateljev libreto –, ter iz oper Lisička zvitorepka in Katja Kabanova. Petek, 7. decembra: V peti oddaji bomo predstavili Janačkove Moravske plese za klavir, cikel pesmi Dnevnik pogrešanega za alt, tenor, tr

Hrepenenje izza okopov – dijaški spomin na konec 1. svetovne vojne

Kamnik.info, 30. november 2018 ― Dijaške Maistrovine so niz dogodkov, ki jih za Kamnik in Kamničane skupaj prirejajo dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra ter Dom kulture Kamnik. Svoje mesto imajo na malem odru kamniškega kulturnega hrama in ta teden so s performansom HREPENENJE IZZA OKOPOV obeležili stoletnico konca prve svetovne vojne. Mnogo vojakov, ujetih v svetovno morijo na ... The post Hrepenenje izza okopov – dijaški spomin na konec 1. svetovne vojne appeared first on Kamnik Info.

Asterix: Skrivnost čarobnega napoja

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Na filmska platna se vračata Asterix in Obelix, največja stripovska junaka in galska bojevnika, ki bosta spet poskrbela za prepoznaven humor, v katerem uživajo tako otroci kot odrasli. Priredba še ene stripovske pustolovščine nepremagljivih junakov, ki bo pred velika platna privedla celotno družino. V tej zgodbi čarodej Čudomix naznani, da je čas, da Galcem zagotovijo prihodnost; […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Gaston Zgaga  [Pozor, hud prizor] - Goodfellas (1990)  [Pozor, hud prizor] – Inglourious Basterds (2009)  The Exorcist (1973)  Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal Copyright © Deseta umetnost [Asterix: Skrivnost čarobnega napoja], All Right Reserved. 2018.

Kursk: Prekletstvo globine

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Akcijska drama, ki sledi katastrofi iz leta 2000, ki se je pripetila na podmornici K-141 Kursk in politični ter vladni ignoranci, ki je nesreči sledila. Med tem, ko so je posadka borila za preživetje, so njihove družine na kopnem bile svojo bitko proti političnim oviram z minimalnimi možnostmi, da jih rešijo. Naslov v izvirniku: Kursk […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    American Beauty (1999)  The Last Stand (2013)  A Clockwork Orange (1971)  Predator (1987)  On Chesil Beach (2017) Copyright © Deseta umetnost [Kursk: Prekletstvo globine], All Right Reserved. 2018.

Spider-Man: Novi svet

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Film je predvajan v originalni verziji/podnaslovljeno (oznaka OV) ter v sinhronizirani različici (v 2D in 3D tehnologiji). Spider-Manov spet bomo spoznali v povsem drugačni luči in tokratna dogodivščina nas bo prisilila, da postavimo pod vprašaj vse, kar se nam je doslej zdelo, da vemo o najslavnejšem človeku-pajku na svetu. V zgodbo nas popelje najstnik iz Brooklyna […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Lion King (1994)  Star Wars: Last Jedi (2017)  Warrior (2011)  Vertigo (1958)  Lovec ubijalec Copyright © Deseta umetnost [Spider-Man: Novi svet], All Right Reserved. 2018.

Zdaj ali nikoli

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Če so vam bile všeč romantične komedije Načrtovalka porok z Matthewom McConaugheyjem, Zgodilo se je na Manhattnu in Tašča, da te kap z Jennifer Lopez, se tej ne boste mogli upreti! Film govori o Mayi (Jennifer Lopez), trgovki, ki povsem spremeni svoj način življenja in navade – da dokaže, da naziv in diploma nista odločilni za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu  This Is the End (2013)  Cold War (2018)  The Wolf of Wall Street (2013)  Venom (2018) Copyright © Deseta umetnost [Zdaj ali nikoli], All Right Reserved. 2018.

Smrtonosni stroji

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Peter Jackson predstavlja novo epsko avanturo. Vabljeni v svet smrtonosnih strojev. Tisočletja po kataklizmi, ki je uničila civilizacijo, se je človeštvo prilagodilo in razvilo nov način življenja. Zdaj se po svetu potikajo orjaška premična mesta, ki neusmiljeno prežijo na manjša mesta. Tom Natsworthy (Robert Sheehan) iz spodnje ravni potujočega mesta London se mora po srečanju z […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Igralec št. 1  I, Frankenstein (2014)  Venom  The Frozen Ground (2013)  [Pozor, hud prizor] - 300 (2006) Copyright © Deseta umetnost [Smrtonosni stroji], All Right Reserved. 2018.

Bumblebee

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Za vse ljubitelje filmov o Transformerjih – zgodba o prihodu slavnega Avtobota Bumblebeeja na Zemljo, ki pa ni nadaljevanje, temveč predstavlja zgodbo pred vsemi deli o Transformerjih. Za akcijsko znanstveno fantastiko o začetkih rumenega Volkswagnovega hrošča na našem planetu, ki razkriva, zakaj je Bumblebee prišel na Zemljo, kako se bo spopadal s sovražnimi Avtoboti in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Logan Lucky (2017)  Oz the Great and Powerful (2013)  Trance (2013)  [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  Eighth Grade (2018) Copyright © Deseta umetnost [Bumblebee], All Right Reserved. 2018.

Aquaman

Deseta umetnost, 30. november 2018 ― Režiser James Wan ponuja z obilo akcije prepojeno pustolovščino, odvijajočo se v podvodnem svetu sinjega morja, ki v svoji lepoti in brezmejnosti jemlje sapo. Aquaman z Jasonom Momoo v naslovni vlogi razkriva zgodbo o izvoru polčloveka in pol potomca Atlantide Arthurja Curryja; popelje ga na potovanje njegovega življenja – potovanje, na katerem se bo ne […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Room (2015)  Skrivnostno ogledalo  Blair Witch (2016)  Pacific Rim (2013)  Pasolini (2014) Copyright © Deseta umetnost [Aquaman], All Right Reserved. 2018.
NUK bogatejši za pismo vojaka in matematika Jurija Vege

NUK bogatejši za pismo vojaka in matematika Jurija Vege

Misli, 30. november 2018 ― Rokopisna zbirka Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) je bogatejša za izvirno pismo barona Jurija Vege iz leta 1795, ki so ga 11. julija letos kupili na dražbi londonske avkcijske hiše Christie's. Pismo je nastalo v zelo turbulentnem, a za Vego ključnem obdobju, ko je bil v središču evropske in svetovne matematike.

Napovedujemo: DEJAN MILETIČ v Salonu umetnosti

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 30. november 2018 ― Vljudno vabljeni na odprtje likovne razstave DEJANA MILETIČA v četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri, v Salonu umetnosti na Ptuju. Dejan Miletič razstavlja dela, nastala od leta 2015 do danes, ki so preplet računalniških grafik in klasičnih slikarskih tehnik. Nastali motivi so prežeti z digitalnim in analognim. Gibljejo se od repetitivnih linijskih elementov do […]

Poziv k oddaji predlogov za Grün-Filipčičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji

SiGledal Novice, 30. november 2018 ― Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame poziva vodstva gledališč, da za Griin-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji, ki bo podeljeno v okviru 49. Tedna slovenske drame, predlagajo dramaturge ali dramaturški team, ki se je v zadnjih dveh letih izkazal s posebnimi dosežki na tem področju.
Pismo Jurija Vege

Pismo Jurija Vege

ARS Svet kulture, 30. november 2018 ― Posvetili se bomo izvirnemu pismu barona Jurija Vege o izdaji logaritemskih tablic Posvetili se bomo izvirnemu pismu barona Jurija Vege o izdaji logaritemskih tablic, ki ga je Narodna in univerzitetna knjižnica odkupila letos poleti in so ga danes predstavili. Pri Cankarjevi založbi stoletnico konca prve svetovne vojne obeležujejo z izidom obširne monografije, ki nosi naslov Leta strahote in podnaslov Slovenci in prva svetovna vojna – tudi o tem danes in še o premierni uprizoritvi komedije Profesionalci espe po besedilu Borisa Kobala in v režiji Jaše Jamnika v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ter o praizvedbi Requiema za prednike skladateljice Tadeje Vulc v izvedbi Akademskega pevskega zbora Maribor, s katerim bodo v mariborski dvorani Union zaključili projekt Vojna in mir.
Frankfurt po Frankfurtu v naši knjižnici

Frankfurt po Frankfurtu v naši knjižnici

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 30. november 2018 ― Na knjižne police bodo v decembru po korakih prihajali zanimivi naslovi tujih knjig. Okrog šestdeset smo jih izbrali na prodajni razstavi Frankfurt po Frankfurtu, ki jo pripravlja knjigarna Konzorcij in na kateri je predstavljen izbor knjig svetovne knjižne produkcije. Za prosti čas in potovanja, ustvarjanje v dolgih zimskih večerih, za raziskovanje in študij, kulinarične podvige, širjenje obzorij in načrtovanje poletnih potovanj, za otroke in odrasle. Nekaj naslovnic gradiva, ki smo ga kupili, je na fotografiji, a to še zdaleč ni vse. Knjige so v angleškem jeziku. Vabljeni v knjižnico, gotovo najdete kaj zase.  

Decembrski program za družine 2018

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 30. november 2018 ― Nedelja, 9.12.2018, Ptujski grad, ob 11. uri: lutkovna predstava DOGODIVŠČINE PIKE NOGAVIČKE v izvedbi lutkovnega gledališča Pika Hudomušna pravljica o deklici Piki, ki živi sama v vili Čira Čara. Ima prijatelja Tomaža in Anico, s katerima se zelo rada igra. Ker živi kar sama, doživetij ne manjka! Predstavi bo sledila delavnica, na kateri bomo izdelali […]

Ana Obreza bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. november 2018 ― Ana Obreza je spreminjajoče se živo bitje. Še včeraj pridna in zagnana študentka je danes preprosta popotnica z upanjem, da bo radost razlita tudi na jutrišnji dan. In rada bere vse: naravo, glasbo in srce. Štafetno palico je prejela od Simone Ješelnik in si s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbrala dramo Hodi mesto Saške Rakef.

1840 – Umre Andrej Smole

Zgodovina na dlani, 30. november 2018 30. novembra leta 1840 je v Ljubljani pri 40 letih umrl najboljši Prešernov prijatelj Andrej Smole. Ironično, umrl je ob praznovanju svojega goda ob Prešernovi prisotnosti. Štiri leta po Smoletovi smrti je Prešeren v listu Illyrisches Blatt objavil pesem v njegov spomin. Smole je bil po poklicu trgovec. Kot velik… Preberi The post 1840 – Umre Andrej Smole appeared first on Zgodovina na dlani.

Nina Čehovin bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. november 2018 ― Nina Čehovin je kostumografinja, ki si utira profesionalno pot po nedavno končanem študiju scenskega oblikovanja na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V zadnjem obdobju je sodelovala pri več gledaliških, filmskih in televizijskih produkcijah, nazadnje pri avtorskem projektu po motivih kratke proze Raymonda Carverja "O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni" v režiji Maše Pelko na odru Male drame. Štafetno palico je prejela od stanovske kolegice Katarine Šavs. Med brskanjem po SiGledalovem iskalniku dramskih besedil so jo pritegnila besedila Mateje Perpar. Zanimivi so ji bili že naslovi njenih dramskih tekstov. Bralcem se je odločila priporočiti dramo Fant mi piše slabo poezijo.
V mestu

V mestu

ARS Za en bokal muzike, 30. november 2018 ― V mesto so od nekdaj prihajali ljudje iz različnih okolij in zaradi različnih vzrokov, ki pa so si bili v osnovi dokaj podobni. Razlog selitev […] V mesto so od nekdaj prihajali ljudje iz različnih okolij in zaradi različnih vzrokov, ki pa so si bili v osnovi dokaj podobni. Razlog selitev je bil največkrat preprost: preživetje in iskanje možnosti boljšega življenja, predvsem v ekonomskem smislu. Ljudje so s seboj v mesta prinesli tudi delce ljudskega izročila in tokrat bomo slišali nekaj takih, ki sta jih za radijsko oddajo leta 1976 v arhivu Glasbeno narodopisnega instituta izbrala Zmaga Kumer in Julijan Strajnar, posneti pa so bili v Ljubljani, Mariboru in še kje …
Trst, Celovec, Ljubljana – skupna oddaja o posledicah prve svetovne vojne

Trst, Celovec, Ljubljana – skupna oddaja o posledicah prve svetovne vojne

ARS Arsov forum, 30. november 2018 ― Gostje: dr. Tina Bahovec, mag. Marko Štepec, dr. Aleksej Kalc, dr. Teodor Domej in Mitja Juren. Sodelovanje radia Trst A, slovenskega programa ORF v Celovcu in programa Ars bo namenjeno posledicam prve svetovne vojne. Teme bodo: spomin in spomini na vojno – kaj je ostalo v zavesti ljudi in zakaj; vsakdanje življenje pred fronto in po njej; vojnim beguncem; vojaški in povojni retoriki. Gostje bodo: dr. Tina Bahovec, mag. Marko Štepec, dr. Aleksej Kalc, dr. Teodor Domej in Mitja Juren. Voditelj oddaje je Peter Rustia.
Okraden bend zbira donacije

Okraden bend zbira donacije

SIGIC - Izpostavljeno, 30. november 2018 ― Ljubljansko zasedbo Haiku Garden, ki je na turneji po Španiji promovirala prvenec, so okradli nepridipravi ter ji iz kombija pobrali večino glasbene opreme. Skupina, ki je bila primorana predčasno zaključiti turnejo, zbira donacije.
še novic