Ofis: Hiša na Mirju

OUTSIDER, 4. februar 2019 ― Neko sredo v oktobru sem se srečal z Rokom Omanom v hiši na Devinski ulici v Ljubljani. Hiša, ki sem si jo ogledal, je pravzaprav prizidek. Vendar moramo takoj odmisliti vso negativno konotacijo, ki jo ima ta beseda. Ta prizidek kljub temu, da je bistveno večji od volumna prvotno obstoječe hiše, deluje z njo kot…
CELESTE

CELESTE

Radio Študent, 4. februar 2019 ― *foto: Marijo Zupanov Francoski težkokategorni rdečelučkasti rudarji Celeste so v petek v sklopu festivala MENT nastopili v ljubljanskem Orto Baru.

TRENUTKI TIŠINE ZA PREŠERNA, predstavitev knjige

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. februar 2019 ― V ponedeljek, 4. februarja 2019, smo v Občinski knjižnici v počastitev slovenskega kulturnega praznika predstavili knjigo Franca Drolca Trenutki tišine za Prešerna. Knjigo je predstavila avtorjeva sestra Marinka Drolc.  Prof. Franc Drolc, ki ga je Prešernova poezija še posebej nagovarjala, je Slovencem trideset let s svojimi govori ob pesnikovem grobu na predvečer obletnice njegove smrti odstiral veličino Prešernovih verzov. V knjigi so zbrani vsi govori v obliki kratkih, a jedrnatih esejih, v katerih je razčlenjeval posameznosti, bodisi iz pesnikove osebne usode, bodisi iz njegovih poezij. Večer je bil krasna predstavitev ...

UTRIP DOMOZNANSTVA: 40 LET OSREDNJEGA SPODNJESAVINJSKEGA TISKANEGA MEDIJA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. februar 2019 ― Javni interes na področju medijev zajema uresničevanje ustavne pravice do svobode izražanja, kamor spada tudi pravica do javnega obveščanja in obveščenosti, kulturna, idejna in geografska pluralnost ter raznolikost medijskih vsebin. Lokalnim medijem je uspelo ohraniti vrednote, medgeneracijsko povezanost in sodelovanje, ki se s kontekstom novic na nacionalni in globalni ravni povsem izgubijo. Za vse to skrbijo tudi pri osrednjem spodnjesavinjskem tiskanem mediju. Lani so praznovali 40 let spodnjesavinjskega tiskanega medija, letos pa praznujejo 20 let Utripa Spodnje Savinjske doline. Veseli nas, da smo v tednu, ko praznujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, na Utripu domoznanstva, ki je potekal 4. februarja 2019 v ...

Razpisne priložnosti (februar 2019)

Asociacija, 4. februar 2019 ― V novi rubriki našega mesečnega glasila Kulturosfera Razpisne priložnosti vam prinašamo nekaj zanimivih domačih in tujih razpisov in pozivov za samozaposlene in nevladne organizacije v kulturi. Tokrat posredujemo razpise za ustvarjalce in ustvarjalke na področju filma, kulture, stripa, vizualne umetnosti in intermedije. Domači razpisi JSKD ponovno razpisuje sredstva za zaposlovanje in izobraževanje mladih v kulturi. … Preberi več o Razpisne priložnosti (februar 2019)

Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow

Koridor, 4. februar 2019 ― Kako se z vso odkritostjo soočiti z bolečino, je v preteklosti že pokazala Sharon Van Etten, ki se po dobrih štirih letih vrača z novim albumom Remind Me Tomorrow. Kot sta nakazovala že singla “Comeback Kid” in “Jupiter 4”, je bilo pričakovati album preobrazbe. To ni nenavadno, če pomislimo, da si je newyorška kantavtorica v […] The post Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Slovenski kulturni praznik na Koroškem

Slovenski kulturni praznik na Koroškem

Slovenci.si, 4. februar 2019 ― V naslednjih dneh se bodo v slovenskih društvih po Koroškem zvrstile Prešernove proslave. Celovec Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza vabijo na počastitev slovenskega kulturnega praznika 2019 v ke-teater v Celovcu. Praznični spored bo oblikoval multimedijski koncert Shiva Šiva v izvedbi ženskega pevskega […] The post Slovenski kulturni praznik na Koroškem appeared first on Slovenci.
José Cura v ljubljanski Unionski dvorani

José Cura v ljubljanski Unionski dvorani

ARS Svet kulture, 4. februar 2019 ― Edina radijska dnevna informativna oddaja o kulturi. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. V Unionski dvorani v Ljubljani bo nocoj gostoval argentinski tenorist José Cura. Svetovno znani operni interpret bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča izvedel operne arije. Predstavili bomo najnovejše izdaje otroške in mladinske literature ter razstavo o življenju v Krškem v 80. letih prejšnjega stoletja. Več malce po šestnajsti!
Elektro Guzzi

Elektro Guzzi

Radio Študent, 4. februar 2019 ― Pred njegovim četrtkovim nastopom se pogovarjamo z dunajskim triom Elektro Guzzi, ki je s svojim izvrstnim preigravanjem techna s kitaro, basom in bobni, postal senzacija evropskih klubskih in festivalskih prizorišč. Na oder Kina Šiška se vrača na krilih nove plošče Polybrass, s katero je svojo zvočno paleto razširil še s pihalsko sekcijo.

Oni (15.3.2019 17:30)

Španski borci, 4. februar 2019 ― Si predstavljaš svet, v katerem sta smeh in veselje obvezen del tvojega vsakdana? Kjer je tvoja trava ravno toliko zelena kot sosedova in se življenje zajema z veliko žlico? Si predstavljaš ljudi, ki nikoli ne snamejo rožnatih očal in ljubijo dobroto, čeprav je sirota? Si upaš verjeti, da ta svet že obstaja?
Objokovanja

Objokovanja

Majda Širca blog, 4. februar 2019 ― Slika Mrtvega Kristusa oziroma Objokovanje  Andrea Mantegne (okrog 1480, Pinacoteca Brera) je posebna in izjemna tudi zaradi perspektive s katero je Mantegna zajel človeško telo in prostor. V nasprotju s takratnimi uzancami je očišče obrnjeno, v ospredju so  gola stopala, … Continue reading →
Kuntner novo pesniško zbirko posvetil slovenski pomladi in Cankarju

Kuntner novo pesniško zbirko posvetil slovenski pomladi in Cankarju

Misli, 4. februar 2019 ― Pri založbi Karantanija so danes predstavili pesniško zbirko Toneta Kuntnerja Zamrznjena pomlad, v kateri je zbranih 30 pesmi. Število je simbolično in ponazarja 30. obletnico slovenske pomladi, ki jo avtor piše z veliko začetnico. Pesmi spremljajo odlomki iz Cankarjevih del; zbirko z lansko letnico je Kuntner posvetil tudi Cankarjevi obletnici.
Jeanu Guillouju v spomin

Jeanu Guillouju v spomin

ARS Obiski kraljice, 4. februar 2019 ― Njegove kompozicije, nenavadne transkripcije in presenetljive improvizacije so vznemirjale, razburjale in tudi navduševale orgelsko občinstvo V 88-tem letu starosti je 26. januarja letos preminil Jean Guillou, francoski orgelski virtuoz, katerega kompozicije, nenavadne transkripcije in presenetljive improvizacije so vznemirjale, razburjale in tudi navduševale orgelsko občinstvo. Nekatere med njimi boste slišali tudi v tokratni oddaji.
Franci Novak: Vračanje pogleda

Franci Novak: Vračanje pogleda

ARS Izšlo je, 4. februar 2019 ― Pesmi v njej so pisane v dvostišjih, ki jim občasno sledi sklepni verz, na tematski ravni se v knjigo na vseh ravneh vpisuje dialektika med biti zunaj – biti znotraj Vračanje pogleda je tematsko in oblikovno prefinjeno grajena knjiga. Pesmi v njej so pisane v dvostišjih, ki jim občasno sledi sklepni verz, na tematski ravni se v knjigo na vseh ravneh vpisuje dialektika med biti zunaj – biti znotraj, govoriti iz sebe ali zreti nase iz daljave. In tudi tretjo samostojno knjigo Francija Novaka odlikuje samosvoj, subtilen preplet liričnosti in narativnosti. Vračanje pogleda je knjiga, ki je ljubitelji poezije ne bi smeli spregledati.
8. FEBRUAR V GALERIJI MURSKA SOBOTA

8. FEBRUAR V GALERIJI MURSKA SOBOTA

Galerija Murska Sobota, 4. februar 2019 ― Galerija Murska Sobota v petek, 8. februarja 2019, na stežaj odpira svoja vrata. Ob slovenskem kulturnem prazniku za vas pripravljamo naslednji program:10.00: vodstvo po razstavah “LUDVIK VREČIČ. Dela na papirju iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota” in “TUGO ŠUŠNIK. Déjà Vu”10.00 – 14.00: likovna delavnica za vse generacije v ateljeju Pike in PackaGalerija bo odprta med 9. in 17. uro, vstop prost.
Dramaturška križišča: Ana Vujanović

Dramaturška križišča: Ana Vujanović

ARS Oder, 4. februar 2019 ― O krajinski dramaturgiji »Dramaturgija je danes bolj kot kdajkoli umetniško cvetoče polje, ki se po eni strani nenehno širi, po drugi pa ga poseljujejo različni diskurzi in prakse, izhajajoči iz drugih družbenih in kulturnih krogov. Hkrati s tem, ko opazujemo, kako se je dramaturgija izluščila iz drame, gledališkega odra, črne škatle in celo uprizoritve v najširšem umetniškem smislu, lahko sledimo tudi temu, kako nanjo vplivajo današnji mediji, kino, splet, upravljanje dela, izobraževalni sistem, popularna glasba, življenjski slogi, organizacija zaznavanja in pozornosti, kakor tudi finančna kriza, protesti, skupščine in samoorganizirane skupnosti, ki so se v zadnjih letih pojavile v Evropi.« V besedilu O krajinski dramaturgiji danes zapiše teoretičarka, dramaturginja in režiserka Ana Vujanović. Z njo se je pogovarjala Saška Rakef, pogovor pa smo prepletli z odlomki iz besedila.
Potuje pesem

Potuje pesem

ARS Ars humana, 4. februar 2019 ― Miš založba v soorganizaciji s petimi splošnimi knjižnicami letos devetič organizira mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom Miš založba v soorganizaciji s petimi splošnimi knjižnicami letos devetič organizira mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki ob promociji branja v ospredje postavlja medkulturno strpnost in medgeneracijsko sodelovanje. Letos so si organizatorji zadali poseben izziv: približati mladim poezijo in jih navdušiti za to, da bodo prosti čas posvetili tudi branju kakšne pesniške knjige. O tem, kako bodo k temu pristopili, bomo spregovorili v oddaji. Pa tudi o tem, kakšne so posebnosti literarnega festivala za mlade v razmerju do tovrstnih festivalov, namenjenih odraslim in o tem, kako pomemben je za mlade bralce neposredni stik z ustvarjalci – Bralnice pod slamnikom vsako leto gostijo uveljavljene pisatelje, letošnji osrednji gost pa bo pisatelj, pesnik, prevajalec, literarni zgodovinar in profesor na Univerzi v Celovcu Peter Svetina, slovenski izbranec za nominacijo za Andersenovo nagrado.

Servis: Samozaposleni in varnost pri delu

Asociacija, 4. februar 2019 ― Osebe s statusom samozaposlenega v kulturi se, tako kot tudi drugi samozaposleni, pogosto sprašujejo, ali morajo ob začetku opravljanja svoje dejavnosti, opraviti tudi zdravniški pregled in usposabljanje iz varnosti pri delu. V Servisu za ustvarjalce tokrat pojasnjujemo, zakaj iz samega statusa samozaposlene osebe ne izhaja, da sta zdravniški pregled in usposabljanje iz varnosti pri delu … Preberi več o Servis: Samozaposleni in varnost pri delu

MENT Ljubljana: Ali moja ušesa prav in dobro slišijo?

Kino Šiška, 4. februar 2019 ― Še ena izvedba festivala MENT je za nami. Kot vedno smo si nekateri vzeli nekaj večernega in nočno-jutranjega časa, združili prijetno s koristnim ter prekolobarili različne lokacije, če smo v prostor seveda sploh lahko vstopili. Logistična rak rana torej ostaja in rešitve problema še vedno ni na obzorju.

Likovno bogastvo kolonij pri Svetem Tomažu

Kamra.si, 4. februar 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v petek, 8. februarja 2019, ob 17. uri vabi v Grajsko pristavo Ormož na otvoritev razstave Likovno bogastvo kolonij pri Svetem Tomažu. Na območju Svetega Tomaža in Slovenskih goric so na dvajsetih likovnih kolonijah ustvarjali akademski in ljubiteljski slikarji.»... Udeleženci so upodabljali privlačne motive, ki jih tod ne manjka. Razkropili so se po številnih zaselkih okoli prijaznega kraja Tomaža pri Ormožu in se v lepem sončnem dnevu predajali razgibani pokrajini. Zanimale so jih oblike starožitnih viničarij, ki jih je v večini že pošteno načel zob časa. V tehniki olja, tempere, pastela in akvarela so nastajale slike domačij, gospodarskih poslopij ... Upodabljali so tudi cvetna tihožitja ...« Razstava bo na ogled do 5. aprila 2019
Prešernov dan v Kinodvoru

Prešernov dan v Kinodvoru

Kinodvor, 4. februar 2019 ― V petek, 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, si lahko v mestnem kinu brezplačno ogledate dva slovenska filma. Vstopnice na voljo od 4. februarja dalje pri naši blagajni.

Ment 2019: Zgoščena bera značilne raznovrstnosti

Kino Šiška, 4. februar 2019 ― Letošnja peta edicija festivala in konference Ment je v treh dneh na do roba zapolnjenih prizoriščih v Ljubljani gostila 75 izvajalcev alternativne glasbe raznolikih žanrskih usmeritev iz 27 držav. V konferenčnem programu so se zvrstili številni strokovnjaki iz zaodrja glasbene industrije.
Mirana Likar Bajželj: Bibavica / Andraž Teršek: Razmetanost pozlačenega drobca

Mirana Likar Bajželj: Bibavica / Andraž Teršek: Razmetanost pozlačenega drobca

ARS S knjižnega trga, 4. februar 2019 ― Péter Nádas: Vzporedne zgodbe / Darka Zvonar Predan: Boris Pahor, najini pogovori V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Mirane Likar Bajželj Bibavica, pesniška zbirka Andraža Terška Razmetanost pozlačenega drobca, romana Petra Nadasa Vzporedne zgodbe in knjiga Darke Zvonar Predan Boris Pahor, najini pogovori. Recenzije so napisali Zarja Vršič, Miša Gams, Maja Žvokelj in Robi Šabec.

Razstava "S poti Mihe Maleša"

Kamra.si, 4. februar 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik in Tržiški muzej vabita v četrtek, 7. februarja, ob 18. uri na odprtje razstave "S poti Mihe Maleša" v Galeriji Paviljon NOB.  Miha Maleš (1903–1987), slikar, grafik, risar, založnik in fotograf se je v zgodovino slovenske likovne umetnosti zapisal kot ena osrednjih in vsestranskih osebnosti. Z gostujočo razstavo Medobčinskega muzeja Kamnik, Galerije Miha Maleš, ki hrani več kot 2600 umetnikovih del, ga želimo predstaviti kot izjemnega grafičnega ustvarjalca, kjer bo poudarek na barvni monotipiji. Motivno se je v tej grafični tehniki razživel na potovanjih po Evropi leta 1951 in barvitih mestih Sredozemlja v letih 1957 in 1958 ter ustvaril avtentičen likovni izraz, ki ga zaznamuje lahkotna in elegantna linija ter bogat kolorit. Umetnika bo predstavila Saša Bučan, kustosinja Galerije Miha Maleš.  
Cerknica 1972/73 – 4. a razred

Cerknica 1972/73 – 4. a razred

Stare slike (Cerknica), 4. februar 2019 ― V šolskem letu 1972/73 je 4. a razred obiskovalo trideset učencev. Močno so prevladovali fantje, saj jih je bilo kar osemnajst proti dvanajstim dekletom. Med njimi je njihova razredničarka Vika Tornič. Ko predstavljamo šolske slike, se skoraj pri vsaki generaciji vsaj enkrat pojavi na sliki žoga. To nam pove, da je bila žoga nekoč oboževana […]

4. februar 1934 - Planica se je prvič "umestila" na svetovni športni zemljevid

Kamra.si, 4. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. februar 1934 - Planica se je prvič "umestila" na svetovni športni zemljevid 80-metrska skakalnica je 4. februarja prvič gostila državno prvenstvo. Na prireditvi je slavil Slovenec Franc Palme, ki je postavil nov državni rekord – 60 metrov. Kmalu zatem so se organizatorji začeli spraševati, kako bi se na Bloudek-Rožmanovi velikanki odrezali največji mojstri skakanja. Mesec dni pozneje, 25. marca, so priredili še eno tekmovanje – tokrat z vsemi svetovnimi asi, tudi z norveškimi skakalci.

4. februarja 1797 se je v Železnikih rodil Blaž Crobath, slovenski politik, pravnik in mecen

Kamra.si, 4. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. februarja 1797 se je v Železnikih rodil Blaž Crobath, slovenski politik, pravnik in mecen. Umrl je 13. julija 1848 v Ljubljani.    Gimnazijo in licej je obiskoval v Ljubljani. Na Dunaju je zaključil študij prava. Leta 1824 je v Ljubljani dobil mesto odvetniškega pripravnika. Leta 1833 je dobil samostojno advokaturo. Pri njem sta delala Matija Kastelic in France Prešeren, s katerima je tudi prijateljeval. V ta krog so spadali tudi Matija Čop, Andrej Smole, Ivan Jurij Toman, Emil Korytko. Korytko je leta 1837 nekaj časa pri njem celo stanoval in obedoval. Crobathov »ljubljanski salon« je bil zbirališče slovensko in slovansko prepričanih izobražencev in kulturnih delavcev.

4. februarja 1922 se je v Kamniku rodil Jakob Savinšek, slovenski kipar, risar in pesnik

Kamra.si, 4. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. februarja 1922 se je v Kamniku rodil Jakob Savinšek, slovenski kipar, risar in pesnik. Umrl je 17. avgusta 1961 v Kirchheimu (Nemčija). V Ljubljani je dokončal gimnazijo. Diplomiral je leta 1949 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani in nato eno leto obiskoval specialko pri profesorju Borisu Kalinu. Od leta 1951 se je študijsko izpopolnjeval na Dunaju, v Italiji in Švici, pomembno zanj je bilo bivanje v Parizu in Londonu leta 1955. Leta 1960 se je udeležil mednarodnega kiparskega simpozija v Sankt Margarethnu v Avstriji in z Janezom Lenassijem pripravljal podobno prireditev v Sloveniji v Seči pri Portorožu in v Kostanjevici na Krki leta 1961 (Forma viva). Od leta 1948 je razstavljal doma in v tujini, samostojno v Ljubljani in Beogradu.
Man Ray, nadrealistični fotograf domišljije

Man Ray, nadrealistični fotograf domišljije

Misli, 4. februar 2019 ― V madridski Fundacion Canal je do 21. aprila na ogled razstava Man Ray, Sanjski predmeti, ki predstavlja ustvarjalnost, razmišljanje in obsesije enega ključnih umetnikov dadaizma in nadrealizma Mana Raya. Razstava obsega več kot sto del iz različnih zasebnih španskih in evropskih, zlasti francoskih in italijanskih, zbirk.
še novic