Razpisne priložnosti (maj 2019)

Asociacija, 3. maj 2019 ― Pred poletjem se izteka kopica rokov za razpisne priložnosti umetnic in umetnikov. V Kulturosferi smo zbrali nekaj najbolj zanimivih priložnosti iz domačih ter mednarodnih razpisov in pozivov. Tokrat izpostavljamo pomemben nov mehanizem za mobilnost umetnikov i-Portunus. Domači razpisi Tam-Tam mestni plakati in Radio Študent 89,3 MHz še do 10. maja sprejemajo ideje na natečaju za … Preberi več o Razpisne priložnosti (maj 2019)
Metalhead (2013)

Metalhead (2013)

Deseta umetnost, 3. maj 2019 ― Navkljub ogromni popularnosti metal glasbe v zadnjih letih, je igranih filmov na to temo presenetljivo malo. To luknja skuša zapolniti islandska drama Metalhead, ki skuša odgovoriti na vprašanje o tem, kdaj in na kakšen način lahko glasba postane nekaj, kar definira posameznikov način življenja. Glavna junakinja je mlada in introvertirana Hera, ki poskuša preboleti tragično smrt svojega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    American Beauty (1999)  Kursk: Prekletstvo globine  Sodnica  V obrambo 24  Control (2007) Copyright © Deseta umetnost [Metalhead (2013)], All Right Reserved. 2019.
Josip Osti: Kvadratura sarajevskega kroga

Josip Osti: Kvadratura sarajevskega kroga

ARS Izšlo je, 3. maj 2019 ― Vsestranski in plodoviti književnik je objavil zbirko feljtonov o svojem rojstnem mestu, njegovi bogati kulturni zgodovini in nekaterih njegovih prebivalcih. Pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec in urednik Josip Osti se je podpisal pod vrsto knjig, pred kratkim tudi pod zbirko štirih feljtonov z naslovom Kvadratura sarajevskega kroga. Avtor v feljtonih med drugim piše o Judih v Sarajevu in Bosni, pomenu fotografije in o Radovanu Karadžiću; več o zbirki, objavljeni pri Založbi Pivec, bo povedal v oddaji Izšlo je, prebral pa bo tudi kratek odlomek iz feljtona o vojnem zločincu. Josipa Ostija je na njegovem domu v Tomaju 21. marca obiskal Marko Golja. Vabljeni k poslušanju.

Neforma 71 (26.5.2019 21:00)

Španski borci, 3. maj 2019 ― Majska Neforma, finalna v tej sezoni, uresničuje želje. Namreč, priče bomo premiernemu odrskemu uresničenju dueta Leje Jurišić in Gregorja Luštka. Prvemu srečanju ob bok pa postavljamo ponovno srečanje. Vid Drašler in Marko Lasič sta uigran bobnarski tandem, ki pa že vsaj pet let ni nastopil skupaj.
Long Shot (2019)

Long Shot (2019)

Deseta umetnost, 3. maj 2019 ― Režiser Jonathan Levine in scenarista Dan Sterling (The Interview) ter Liz Hannah (The Post) vedo, kako posneti dobro romantično komedijo, ampak tokrat nikakor niso našli skupnega jezika. Škoda, ker se je Levine v preteklosti že podpisal pod odlični 50/50 (2011) in spodobna The Wackness (2008) ter Warm Bodies (2013). Potem pa je prosti pad v kvaliteti nakazal z The Night Before (2015) in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  5 comments on this item You might be interested in this:    Predator (1987)  Deset let Viteza teme  Pulp Fiction (1994)  Fight Club (1999)  Sprehod v preteklost: Postapokaliptični Stalker (1979) Copyright © Deseta umetnost [Long Shot (2019)], All Right Reserved. 2019.
Evelin

Evelin

Vrabec Anarhist, 3. maj 2019 ― Kot da bi jo to izmišljeno življenje, ja, izmišljeno je bila prava beseda, do konca izčrpalo. To ni bila ona. The post Evelin appeared first on Vrabec Anarhist.

Ptuj: Odprtje Ptujske grajske tiskarne

Štajerski tednik, 3. maj 2019 ― Oskarjeva hiša na Raičevi ulici 11 je bila pred približno šestimi leti obnovljena, zdaj pa je končno dobila vsebino, primerno tudi za širšo javnost. Nadvse zanimiva Ptujska grajska tiskarna, ki pomeni popestritev turistične ponudbe, je svoja vrata odprla minuli teden. A tiskarstvo še zdaleč ni edina stara obrt, ki bo predstavljena v tej idilični hiški pod gradom.
Novi trg – gosposki del Ljubljane

Novi trg – gosposki del Ljubljane

Zgodovina na dlani, 3. maj 2019 ― Novi trg je del nekdanje srednjeveške Ljubljane, ki s svojim velikim trgom, palačami in pomembnimi ustanovami ter Plečnikovimi arhitekturnimi mojstrovinami še danes predstavlja prestižnejši predel mesta. Zgodovina Ljubljane sega daleč v preteklost. Na pomembnem stičišču poti med Sredozemljem, Balkanom in Baltikom je prazgodovinska naselbina stala že vse od pozne bronaste… Preberi

Deklica s strunami v koprodukciji ljubljanske Drame nagrajena v Splitu

Misli, 3. maj 2019 ― Sodobna dramska opera Deklica s strunami, nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Moving Music Theatre iz makedonske Bitole v režiji Marjana Nečaka, je na 29. festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi dobila nagrado marul za umetniško stvaritev. Slavnostna podelitev nagrad je bila v torek v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu.
Karta situacije – Tvegaj spremembo

Karta situacije – Tvegaj spremembo

ARS Svet kulture, 3. maj 2019 ― Migracije so strategija preživetja ter način za izmenjavo znanj in vrednot Odpravili se bomo v mariborsko razstavišče Kibla Portal na skupinsko razstavo sodobne umetnosti Karta situacije, na kateri šest umetnikov, udeležencev mednarodnega projekta Tvegaj spremembo, tematizira sodobne migracije kot strategijo preživetja ter način za izmenjavo znanj in vrednot. Napovedali bomo tudi julijski FKK – Festival Kulture Kostanjevica, ki ga bodo v Kostanjevici na Krki letos združili s tradicionalno Forma Vivo, za katero imajo v Galeriji Božidar Jakac več kot sto prijavljenih kiparjev iz vsega sveta.

Nagrade splitskega festivala Marulićevi dnevi

SiGledal Novice, 3. maj 2019 ― Sodobna dramska opera Deklica s strunami, nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Moving Music Theatre iz makedonske Bitole v režiji Marjana Nečaka, je na 29. festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi dobila nagrado marul za umetniško stvaritev. Nagrado za najboljšo predstavo v celoti pa je dobila uprizoritev Emet Ivane Šojat v produkciji Hrvaškega narodnega gledališča v Osijeku, ki jo je režiral slovenski režiser Samo M. Strelec. Samo M. Strelec je dobil tudi nagrado marul za režijo te predstave. – Slavnostna podelitev nagrad je bila v torek, 30. aprila 2019, v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu.

Na ZGNUD se lahko prijavite še do 6.5.!

Ana Monro, 3. maj 2019 ― V torek, 7. maja bo od 15.00 do 19.00 v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani zadnjič v tem šolskem letu potekala praktična delavnica Z gledališčem nad učence in dijake. Ker se je tik pred zdajci sprostilo nekaj mest, spet vabimo k prijavi vse, ki vas zanima uporabnost gledaliških tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu. Prijave sprejemamo na sara.anamonro@gmail.com do ponedeljka, 6. ... The post Na ZGNUD se lahko prijavite še do 6.5.! appeared first on Ana Monro.
Ob obletnici rojstva Clare Schumann album z njenimi deli

Ob obletnici rojstva Clare Schumann album z njenimi deli

Misli, 3. maj 2019 ― Septembra bo minilo 200 let od rojstva izjemne nemške koncertne pianistke in skladateljice Clare Schumann, tudi žene skladatelja Roberta Schumanna. Ob jubileju bo 22-letna izjemno nadarjena študentka Kraljeve glasbene akademije v Londonu Isata Kanneh-Mason posnela album z njenimi deli, ki naj bi izšel v juliju, navaja britanski The Guardian.

3. maja 1930 je umrl Simon Ogrin, slovenski slikar

Kamra.si, 3. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. maja 1930 je na Vrhniki umrl Simon Ogrin, slovenski slikar. Rodil se je 6. oktobra 1851 na Stari Vrhniki.  Slikar Simon Ogrin se je rodil krojaču Luki Ogrinu in Mariji Skubelj, kot prvi otrok v osemčlanski družini. Kot otrok je zgodaj začel pomagati pri kmečkih opravilih, zato je bil slabo izobražen. Že zgodaj se je navduševal nad kipci v cerkvah, ki jih je želel tudi izdelovati. S šestnajstimi leti ga je mati odpeljala v Ljubljano v uk k podobarju Avguštinu Götzlu, kjer je za čas izobraževanja tudi stanoval. V Ljubljani je od leta 1867 do 1870 obiskoval tudi nedeljsko šolo in obrtno šolo.

3. maja 1881 je umrl Josip Jurčič, slovenski pisatelj in časnikar

Kamra.si, 3. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. maja 1881 je v Ljubljani umrl Josip Jurčič, slovenski pisatelj in časnikar. Rodil se je 4. marca 1844 na Muljavi.  V otroštvu je poslušal zgodbe svojega deda, ki ga je navdušil za literaturo. Po končani osnovni šoli v Višnji Gori je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, kjer se je seznanjal z domačo in tujo literaturo. Pri sedemnajstih letih je objavil svojo prvo pripovedko (Pripovedka o beli kači, 1861). Po končani gimnaziji je odšel na Dunaj, kjer je študiral slavistiko in klasično filologijo. Študija zaradi pomanjkanja denarja ni dokončal. Leta 1868 je z Josipom Stritarjem in Franom Levstikom izdal zbornik Mladika ter v njem objavil povest Sosedov sin. 9. avgusta 1868 je sodeloval na prvem taboru v Ljutomeru.[1] Istega leta je dobil službo pomočnika glavnega urednika pri časniku Slovenski narod v Mariboru, štiri leta kasneje pa je postal njegov glavni urednik in se preselil v Ljubljano. Tu je postal ob Franu Levstiku osrednja oseba v slovenskem političnem in kulturnem življenju. Po dveh letih zdravljenja jetike je umrl v Ljubljani.
še novic