Prekmurje in Slovenska krajina

Kamra.si, 19. maj 2019 ― V sredo, 22. maja 2019, ob 18. uri Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota vabi v počastitev 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom na predstavitev ponatisov študij iz let 1921 in 1935, Prekmurje in Slovenska krajina.

Ko življenje v izgubi ne vidi več izgube

Majda Širca blog, 19. maj 2019 ― Na letošnjem beneškem Biennalu je parkirana barka, ki je pred  tremi leti potegnila v smrt okrog 800 migrantov. Neetično in nerazumljivo bi bilo, če  migracije, eksodus današnjega časa, ne bi izpostavila razstava, ki meri umetniški in družbeni utrip časa. Ladja … Continue reading →
Labirint duhov: še zadnjič na Pokopališču pozabljenih knjig

Labirint duhov: še zadnjič na Pokopališču pozabljenih knjig

Konteksti (Tomaž Bešter), 19. maj 2019 ― vir slike: emka.si Nekje, ko se zgodba Labirinta duhov že preveša v zaključno fazo in ko od osrednje zgodbe romana že plavamo proč, se nahajajo naslednje besede: "Zgodba je neskončen labirint besed, podob in duhov, prepletenih, da bi nam razkrili nevidno resnico o nas samih." In to je eden od pomembnih obrazov te knjige, ki jo je napisal Carlos Ruiz Zafón. Knjige, s katero zaključuje svojo tetralogijo Pokopališče pozabljenih knjig. Roman, ki sem ga že dolgo čakal. Zafón je avtor, ki zna združiti hitrost, akcijo, suspenz, hkrati pa odstira plasti svojih ljubezni do knjige in do Barcelone. Za svoje like si vzame čas, zgodbo zna razvijati počasi, prav toliko pa vanjo vnese tudi mističen pridih spoštovanja do ulic prestolnice Katalonije, zgodovine, svojega pisateljskega poslanstva in kot se zdi, neverjetne ljubezni do knjig.Nekako vse to je strastno zapakiral tudi v Labirint duhov, ki ga je prevedla Veronika Rot, izšel je pred kratkim pri Mladinski knjigi. Roman je pravzaprav zgodba v zgodbi, ki se povezuje s tremi drugimi zgodbami. Na prvem nivoju je to zgodba družine knjigarnarjev Sempere, tokrat predvsem Daniela in Bee, njunega sina Juliána, skozi katerega je konce lahko povezal tudi Zafón in njihovega bibliografskega svetovalca Fermina, ki ima izjemno pomembno vlogo. Nato so tu zgodbe pisateljev Martína, Caraxa in Mataixa, ki pletejo pomembne vloge, nekateri tudi v prejšnjih knjigah Pokopališča pozabljenih knjig. Njihove usode Zafón preplete v družino Sempere in, kar je v tej knjigi najmanj toliko pomembno, Mataixa in njegovo trpko usodo v obdobju vzpona generala Franca uporabi za neusmiljeno kritiko sistema, ki je omogočal najhujše zločine, ki si jih lahko zamislimo. V ta nastavek pa je umestil osrednjo rdečo nit te zares širokopotezne in obširne knjige, ki se razteza na preko devet sto strani in ta rdeča nit je odlična kriminalka, ki bralca kot na hitrem vlaku pelje med Madridom, Barcelono in zopet Madridom in zopet Barcelono, ponudi strašljiv boj n

O malih krajih v literaturi

Vrabec Anarhist, 19. maj 2019 ― Umetnost tako postaja nekakšen odpustek, odpustek slabe vesti. Tam je, z ambicijo govoriti o družbeni zavesti, o Resnici, pravzaprav relikt naše brezbrižnosti. The post O malih krajih v literaturi appeared first on Vrabec Anarhist.

19. maja 1869 se je v Kamniku rodil Anton Medved, pesnik, dramatik in duhovnik

Kamra.si, 19. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. maja 1869 se je v  Kamniku rodil Anton Medved, pesnik, dramatik in duhovnik. Umrl je 12. marca 1910 na Turjaku. Rodil se je v Kamniku kot sin očeta Alojzija, sodarja ter posestnika hiše na Grabnu, in matere Barbare, ljubiteljice knjig in čitalniške igralke. Bil je del številne družine (od enajstih otrok jih je živelo devet), ki je živela v skromnih razmerah. Anton je prevzel materine poteze, zato je njena ljubezen in zgodnja smrt (ko je bil drugošolec) v njem pustila trajen spomin.
Evrosong: Zakaj vsi tekmovalci pojejo v angleščini

Evrosong: Zakaj vsi tekmovalci pojejo v angleščini

Časnik, 19. maj 2019 ― Evrosong postaja vedno bolj tekmovanje, kjer prevladuje šov. Kvaliteta petja in pesmi zdaj nista več najbolj pomembna faktorja za uvrstitev. Tako se zgodi, da veliko boljši vokalisti in pesmi ne dobijo veliko točk ... The post Evrosong: Zakaj vsi tekmovalci pojejo v angleščini appeared first on Časnik.

19. maj 1580, Karel II. Avstrijski je podpisal pogodbo o prevzemu Lipice

Kamra.si, 19. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. maja 1580 je Karel II. Avstrijski podpisal pogodbo o prevzemu Lipice, kjer je nastala znamenita kobilarna Ta datum šteje kot datum ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj. Lipicánec je pripadnik pasme konjev, vzrejene v Lipici. Je eden od slovenskih simbolov, upodobljen je na slovenskem evro kovancu za 20 centov. "Vzreja lipicanca se je najprej začela iz potrebe po dobrem vojaškem konju. Kmalu so se pokazale njegove odlike in sposobnosti za učenje in nastopanje. Tako so z načrtnim križanjem in umetnim izborom izoblikovali lipicanca, kot ga poznamo danes. To je srednje velik, toplokrven konj, baročnega tipa. Ima srednje veliko, plemenito glavo z velikimi temnimi in živahnimi očmi, srednje velikimi uhlji ter širokimi, polnimi nozdrvami. Vrat je visoko nasajen in usločen. Viher je lepo izražen, hrbet dolg in raven, križ pa mišičast in lepo položen. Prsi so globoke in široke ter izražajo njegovo moč. Griva in rep imata gosto, koštato, vendar kot svila tenko žimo. Korak lipicanca je visok, prožen, energičen in eleganten. Po značaju je lipicanec inteligente, ponosen in dostojanstven, a hkrati skormen in vzdržljiv, zato je zelo primeren za visoko jahalno šolo.Danes poznamo lipicanca predvsem kot belega konja. Vendar so konji, ki jih imenujemo beli konji, v resnici večinoma. sivi. Povsem beli so le beličniki (albini), ki nimajo barvila v dlaki, očeh ali kopitih, a so zelo redki. Lipicanci se skotijo temni. Zaradi mutiranega gena pa kmalu osivijo. Zato so občutljivi za različne kožne bolezni, a te zanje niso tako nevarne, saj napredujejo počasneje kot pri ljudeh.Nekdaj so bili odrasli lipicanci vseh barv. Tudi danes so lahko črni ali rjavi, a jih je malo. Le bele lise na temni podlagi pri lipicancih niso zaželene." (LIPIKUM, str. 20-21)

Interpret besede Ivo Ban dopolnil 70 let

SiGledal Novice, 19. maj 2019 ― Eden najbolj znanih gledaliških in filmskih igralcev Ivo Ban danes praznuje 70. rojstni dan. Ustvaril je vrsto osrednjih vlog in bil eden od nosilcev repertoarja SNG Drama v Ljubljani, nekaj časa tudi njen ravnatelj. Prejel je številne igralske nagrade, leta 1996 tudi najvišjo, Borštnikov prstan.
Interpret besede Ivo Ban dopolnil 70 let

Interpret besede Ivo Ban dopolnil 70 let

Misli, 19. maj 2019 ― Eden najbolj znanih gledaliških in filmskih igralcev Ivo Ban danes praznuje 70. rojstni dan. Ustvaril je vrsto osrednjih vlog in bil eden od nosilcev repertoarja SNG Drama v Ljubljani, nekaj časa tudi njen ravnatelj. Prejel je številne igralske nagrade, leta 1996 tudi najvišjo, Borštnikov prstan.
1960 Ljubljana – Boris Kralj

1960 Ljubljana – Boris Kralj

Stare slike (Cerknica), 19. maj 2019 ― Letnico nastanka fotografije ugibam, ker ne vem, kdaj je nastala. Bil je rojen 19. maja 1929 in tu ne kaže več kot trideset let. Igralsko kariero je začel v Šentjakobskem gledališču. Pri osemnajstih ga je opazil Slavko Jan, slovenski gledališki režiser, igralec in pedagog in takoj zaznal njegov neizmerni talent. Povabil ga je v Dramo, […]
Kristjani – najbolj preganjana verska skupnost v Svetu

Kristjani – najbolj preganjana verska skupnost v Svetu

Časnik, 19. maj 2019 ― Nič (tudi migranti in priseljenci ne) ne ogroža krščanske verske skupnosti in krščanske kulturne krajine tako, kot jo ogroža fundamentalistični sekularizem ter sami s pomanjkljivo zavestjo in spominom. The post Kristjani – najbolj preganjana verska skupnost v Svetu appeared first on Časnik.
Zmagovalec Evrovizije: Uresničile so se mi sanje

Zmagovalec Evrovizije: Uresničile so se mi sanje

Misli, 19. maj 2019 ― Tega ni mogoče opisati z besedami, je po zmagi na tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu povedal nizozemski predstavnik Duncan Laurence. "Resnično so se mi uresničile sanje," je dejal 25-letni pevec, ki je prepričal s pesmijo Arcade o čustvih, kot so hrepenenje, jeza in ljubosumje. Obenem je poudaril, da je najbolj pomembno ostati zvest sebi.
2. večer bralnih uprizoritev besedil rezidenčnih dramatikov na 49. TSD / teden slovenske drame (poročilo z dogodka)

2. večer bralnih uprizoritev besedil rezidenčnih dramatikov na 49. TSD / teden slovenske drame (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 19. maj 2019 ― V nedeljo 19. maja so v prostorih Trubarjeve hiše literature ponovno zaživele besede mladih dramatikov, ki so svoja besedila snovali na rezidenčni delavnici 49. Tedna slovenske drame v Kranju. Pod mentorskim vodstvom Kim Komljanec, so se urila štiri mlada peresa: Kristina Mihelj in Nina Kuclar Stiković, ki sta se s svojima besedilom predstavili v prvem večeru in Mojca Podlesek in Iztok Jereb. Besedili slednjih smo lahko slišali v nedeljo. Tudi tokrat so bralne uprizoritve nastale v organizaciji KUD Krik in Trubarjeve hiše literature, s pomočjo študentk in študentov AGRFT-ja.
še novic