FKK OFF! 2019

Foto klub Kamnik, 10. december 2019 ― Fotografija je zgodba, ki je ni treba ubesediti Fotografska razstava Foto kluba Kamnik 4.–31. 12. 2019 Galerija DKK, Fužine 10, Kamnik Razstavljajo: Klara Galičič, Janez Glavač, Blaž Janežič, Maja Jemec, Rudi Kotnik, Dušan Letnar, Bojan Mijatovič, Simon Podgoršek, Primož Poljanšek, Liza Praznik, Aleš Senožetnik, Ana Stanovnik Perčič, Nina Šubic   Sinhronije realnosti Letna razstava Foto […] The post FKK OFF! 2019 appeared first on Foto klub Kamnik.

Utrip domoznanstva ob 15-letnici delovanja Zgodovinskega in narodopisnega društva Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. december 2019 ― V torek, 10. decembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold pod okriljem Medobčinske splošne knjižnice Žalec potekal Utrip domoznanstva. Mag. Uroš Herman je predstavil prerez delovanja Zgodovinskega in narodopisnega društva Prebold skozi 15 let od ustanovitve. V predstavitvi je poudaril, da je bilo za nastanek društva izjemno pomembno delo odbora za postavitev muzejske zbirke Prebold skozi čas, ki je začel delovati leta 2001 in je leto dni pozneje pripravil prvo postavitev zbirke v Graščini Prebold.  Odbor pod vodstvom Vladimirja Skoka so sestavljali Hana Golič, Štefan Likovič, Jože Lubej, Vinko Petek, ...
"Jerneja Šugmana pogrešamo vsak dan"

"Jerneja Šugmana pogrešamo vsak dan"

Planet Siol.Net, 10. december 2019 ― Danes je druga obletnica smrti enega od najboljših gledaliških, televizijskih in filmskih igralcev Jerneja Šugmana. "Če bi bilo mogoče nemogoče, bi bili izjemno veseli vsake njegove nove igralske besede z odra in tudi vsakega pogovora v zaodrju, toplega pogleda in odkritosrčnega nasmeha," so ob spominu zapisali v SNG Drama.

BOŽIČNO-NOVOLETNA USTVARJALNICA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. december 2019 ― V torek, 10. decembra 2019, nas je v knjižnici popolnoma prevzelo božično razpoloženje, saj smo s pravljico o božičnem drevescu in prazničnem ustvarjanjem prebudili praznično razpoloženje v srcih naših najmlajših. Močna želja, upanje, potrpežljivost … rodijo čudeže. Božično drevesce ga je … čeprav je bilo majhno, nebogljeno, obupano. Božični duh veje vsepovsod, le verjeti je treba.

YouTube kanal festivala Europa Cantat

Naši zbori, 10. december 2019 ― Na videokanalu festivala Europa Cantat postaja živahno! Na njem najdete utrinke in zanimivosti s priprav festivala, promocijske videonapovednike in odlomke… The post YouTube kanal festivala Europa Cantat appeared first on Naši zbori.
Dvajset let koncertnega cikla Defonija

Dvajset let koncertnega cikla Defonija

Odzven, 10. december 2019 ― Koncertni cikel Defonija se že dvajset let odvija v okrilju AKC Metelkove, občasno pa gostuje tudi v drugih prostorih. Defonija je bila in ostaja nujni kraj živih in kontinuiranih srečevanj s tovrstnimi godbami, ki jih ne more docela zajeti noben nosilec zvoka oziroma zvočni in slikovni dokument.
DAMIR AVDIĆ

DAMIR AVDIĆ

Radio Študent, 10. december 2019 ― Za današnji RŠ intervju smo se prek telefona pogovorili z Damirjem Avdićem, znanim tudi pod nazivi Graha, Diplomac ali pa Bosanski psiho. Tuzelski glasbenik, pisatelj in performer je prejšnji mesec izdal svoj deveti studijski album, naslovljen Radikalno Šik.

CORE Discovery - nova razširitev za brskalnike za boljšo najdljivost in uporabo odprto dostopnih vsebin

CTK, 10. december 2019 ― Za lažje dostopanje do odprto dostopnih različic znanstvenih člankov in drugih prosto dostopnih vsebin so na voljo različne možnosti, zelo uporabne so t.i. razširitve za brskalnike (browser extensions), že nekaj časa sta v uporabi Unpaywall (http://unpaywall.org/) in Kopernio (https://kopernio.com/). CORE Discovery (https://core.ac.uk/services/discovery/)  temelji na iskalniku po trenutno največjem naboru dokumentov z odprto dostopnimi vsebinami, CORE, omogoča pa tudi dostop do vsebin drugih storitev izven CORE. Je edino orodje, ki lahko locira dokumente z »neznanim« DOI  ali dokumente, ki DOI identifikatorja sploh nimajo. Poleg tega je na voljo tudi kot vtičnik za repozitorije - metapodatkom o nekem gradivu doda povezave do odprto/prosto dostopnih različic dokumenta.
Predstavitev nove številke Žirovskega občasnika

Predstavitev nove številke Žirovskega občasnika

Muzej Žiri, 10. december 2019 ― Vabimo vas na predstavitev novega zvezka ŽIROVSKEGA OBČASNIKA. Predstavitev bo v Muzeju Žiri, Stara šola, Tabor 2, v četrtek, 12. decembra 2019, ob 19. uri. Vsebino in (ob)likovne posebnosti letošnjega kompleta ŽO bo predstavil urednik Miha Naglič v sodelovanju s souredniki in avtorji. Hkrati z Žirovskim občasnikom je izšla knjiga Milana Kopača o zelo razgibanem […]

Kolektivno tekmovanje

OUTSIDER, 10. december 2019 ― Umetniška ali arhitekturna vrednost ni nekaj objektivnega, ampak vsakokratni strokovni in družbeni dogovor. Za muzeje umetnosti, oblikovanja in arhitekture velja, da vzpostavljajo zgodovinski kanon: s selekcijo, vrednotenjem in publiciranjem določajo, katere izmed slik, kipov, stavb in drugih umetniških del so vredne ohranitve in spomina. Za nagrade in priznanja pa podobno velja, da naj bi vzpostavljale… The post Kolektivno tekmovanje appeared first on OUTSIDER.

Sandijeve podobe Kamnika

Kamnik.info, 10. december 2019 ― V gostilnici in kavarnici Pri podkvi je bila včeraj odprta razstava fotografij kamniškega ljubiteljskega fotografa Sandija Beline. Za vse, ki morda radi dolgo spite in si Kamnika še nikoli niste uspeli podrobno ogledati v zgodnjih jutranjih urah, utegne biti ogled razstave fotografij Sandija Beline še posebej zanimiv, saj so razstavljene fotografije povečini nastale ob Sandijevih ...

Obuti maček v SMG družinski mijauzikl za vse generacije

Misli, 10. december 2019 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili mijauzikl Obuti maček, ki ga je po besedilu Andreja Rozmana Roze režiral Vito Taufer. Mijauzikl v svoji večplastnosti otrokom ponuja pravljičnost in dinamično dogajanje, odraslim pa duhovite besedne domislice in družbenokritične osti. Premieri bosta v soboto.
Umetno, umetnost, koncept

Umetno, umetnost, koncept

Neodvisni, 10. december 2019 ― Aleš Rojc piše o predstavi Luke Prinčiča Jitakami v.2018, ki je nekakšna vmesna postojanka v njegovem raziskovanju razgaljanja pasti nekritičnega sprejemanja tehnologije ter vpetosti človeškega telesa v digitalizacijo življenja: "V naravni material – govorico, podobo, telo – vdira nekakšna tuja forma, ki v primeru koreografiranega telesa ostaja neznanka, v preostalih pa se očitno umešča na stran tehnologije, in kot taka prevlada nad svojim materialom."

Za slovenske založbe skoraj pol milijona EUR iz Ustvarjalne Evrope!

CED, 10. december 2019 ― Iz zavoda Motovila (CED Slovenija) sporočamo, da se je Slovenija spet neverjetno odrezala v programu EU Ustvarjalna Evropa! Na razpisu za projekte literarnega prevajanja podprograma Kultura za leto 2019 je absolutna zmagovalka po številu uspešnih projektov in skupni podpori EU. Devet slovenskih prijaviteljev je pridobilo skoraj pol milijona evrov podpore EU za prevajanje evropskega leposlovja.
Novice: Na Mostu o železnodobnem Mostu - Vabilo na predavanje

Novice: Na Mostu o železnodobnem Mostu - Vabilo na predavanje

Tolminski muzej, 10. december 2019 ― Na Mostu na Soči na god farne zavetnice sv. Lucije že nekaj let zapored prirejajo svetolucijski sejem, na katerem sodeluje tudi Tolminski muzej. V sklopu letošnjega sejma smo v goste povabili arheologa Draga Svoljšaka. V predavanju z naslovom Na Mostu o železnodobnem Mostu nam bo razkril marsikatero zanimivost iz svojih dolgoletnih raziskav tega izjemno pomembnega arheološkega najdišča. Ob predavanju bosta predstavljeni dve novi ...

OBVESTILO

Zgodovinski arhiv Ljubljana, 10. december 2019 ― Spoštovani obiskovalci Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Obveščamo Vas, da bosta čitalnica in sprejemna pisarna arhiva v petek, 13. decembra 2019, ZAPRTI za stranke. Hvala za razumevanje!
Presojanje presojanja

Presojanje presojanja

Literatura v živo, 10. december 2019 ― Zadnji dve desetletji svet umetnosti intenzivno premleva kondicijo likovne kritike ter razloge za njeno izginevanje iz javne sfere; številne knjige, konference, seminarji, članki, analize idr. skušajo zapopasti razloge za to stanje in načine, kako bi bilo mogoče kritiko rehabilitirati ali pa jo vsaj prevrednotiti.
Dr. Tanja Roženbergar: Ali potrebujemo novo definicijo muzejev?

Dr. Tanja Roženbergar: Ali potrebujemo novo definicijo muzejev?

SEM, 10. december 2019 ― Vljudno vas vabimo na šesti Šmitkov večer, ki bo potekal v torek, 17. 12. 2019, ob 18.00 v predavalnici P3 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL, Zavetiška 5! Dr. Tanja Roženbergar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, bo pripovedovala o izkušnjah svojega muzejskega dela, razpetega med delom kustodinje za urbano etnologijo in direktorice SEM. Pogovor bodo vodili izr. prof. dr. Jože Hudales ter študentki Julija Zupan in Vanessa Benak Cvijanović.
Dr. Marko Frelih: Simbolika zmajev in kroparski kovani zmaji

Dr. Marko Frelih: Simbolika zmajev in kroparski kovani zmaji

SEM, 10. december 2019 ― Predavanje dr. Marka Freliha bo 10. decembra 2018 ob 18. uri v Kovaškem muzeju v Kropi. Arheolog dr. Marko Frelih že vrsto let raziskuje izročilo zmajev. Je avtor odmevne razstave Zmaj vseh zmajev na Ljubljanskem gradu leta 2018 ter več poljudnih in strokovnih prispevkov o zmajih. Ena od pojavnih oblik zmajev, ki še ni dobro raziskana, so kovani zmaji. Kovači so jih v svoja kovana dela vključevali že v daljni preteklosti, v Kropi pa so zmaje do umetniške nadgradnje pripeljali mojster Joža Bertoncelj in njegovi nasledniki, učenci Šole za umetno kovinarstvo v Kropi. Dr. Marko Frelih predavanje posveča pokojnemu kolegu, prof. dr. Zmagu Šmitku (1949-2018). V KRALJESTVU ZMAJEV Slovensko ljudsko izročilo o zmajih je izjemno bogato in ponuja različne možne razlage o njegovem nastanku. Pripovedi o zmajih so največkrat povezane z uničevalnimi naravnimi pojavi, kot so potresi, plazovi, poplave in nevihte s točo. Tudi številne zmajske sledi in ostanki zmajev nam pripovedujejo zanimive zgodbe, ki nas vodijo do starodavnih kultur Evrope, Sredozemlja, Bližnjega vzhoda vse do azijskih zmajev. Zmajske zgodbe na Slovenskem so vpete v širok spekter ljudskega izročila, ki skriva razlage za različne naravne pojave in ostaline iz preteklosti, ki jih danes prepoznamo v arheološkem, geološkem in paleontološkem kontekstu. Raziskovanje geneze in pomena zmajev v svetovnih mitologijah je zelo zanimivo delo, ki odpira veliko novih spoznanj o različnih verah, naravnih katastrofah, simbolih in o človeški podzavesti. Zmaji so gospodarji neba, varuhi skrivnostnih zakladov, so simboli svetovnih prestolnic in vladarjev ter so simbol za temačne globine človeške duše. Zmaji so čudovita fantastična bitja in zvesti spremljevalci človeštva, od neznane pradavnine do danes. Dr. Marko Frelih je zaposlen v Slovenskem etnografskem muzeju kot kustos za afriške in ameriške zbirke. Dolgoletno sodelovanje z Zmagom Šmitkom ga je vodilo v preučevanje slovenskih stikov z drugimi kulturami. Že več let nač

Dobrodelna zbiralna akcija

Arheoportal, 10. december 2019 ― Študentje Oddelka za arheologijo FF UL so v letošnjem decembru pripravili dobrosrčno in dobrodelno  akcijo zbiranja darilc za varovance v Domu Malči Beličeve. Dragi arheologi, drage arheologinje!   Kot verjetno že veste, je bil...

Razstava in torta za 15 let Foto kluba Kamnik

Kamnik.info, 10. december 2019 ― Do konca letošnjega leta si je moč v preddverju Doma kulture Kamnik moč ogledati razstavo fotografij članic in članov Foto kluba Kamnik, ki so ob odprtju razstave mimogrede obeležili tudi petnajsto obletnico delovanja svojega društva. Prejšnjo sredo je bila avli Doma kulture Kamnik odprta tradicionalna pregledna razstava fotografij članic in članov Foto kluba Kamnik FKK ...
Nominacije za zlati globus 2019

Nominacije za zlati globus 2019

Deseta umetnost, 10. december 2019 ― Znane so nominacije za zlate globuse v filmski sezoni 2019. Seznam ponavadi napove tudi nominacije za nagrado oskar, podelili pa jih bodo 6. januarja 2020. Oskarje bodo letos razdelili 10. februarja. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    Mulholland Dr. (2001)  The […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Overlord  Slonček Dumbo  Zaljubljen v mojo ženo  Venom  Delo brez avtorja Copyright © Deseta umetnost [Nominacije za zlati globus 2019], All Right Reserved. 2020.
1934 Stari trg – Pakižkove neveste

1934 Stari trg – Pakižkove neveste

Stare slike (Cerknica), 10. december 2019 ― Že enkrat objavljena fotografija je ponovno tu iz čisto posebnega razloga: poleg smučarskega dogodka na pobočju Ulake z veliko gledalci ob državni cesti, je na sliki skrajno desno tudi Pakižkov skedenj in vidi se celo delček hiše. Tam mimo sem po letu 1958 hodila v šolo in spomin­jam se treh lip na robu dvorišča in starejšega para, […]
V Louvru poklon umetniku črnine Pierreu Soulagesu

V Louvru poklon umetniku črnine Pierreu Soulagesu

Misli, 10. december 2019 ― Muzej Louvre v Parizu se bo z razstavo, ki jo bodo odprli v sredo, poklonil umetniku črnine, kot označujejo francoskega slikarja, kiparja in graverja Pierrea Soulagesa. S pretežno črno barvo ustvarja že osem desetletij, ostalim barvam pa se je odpovedal leta 1979. Muzej Louvre bo z razstavo obeležil njegov prihajajoči stoti rojstni dan.

Kulturna premišljevanja: Uršula Cetinski

Asociacija, 10. december 2019 ― Nacionalni svet za kulturo je kot najvišje posvetovalno telo za področje kulturnih politik imenovano v državnem zboru. Tudi v novem mandatu ga bo vodila Uršula Cetinski. V decembrski številki Kulturosfere smo jo prosili za komentar dosedanjega dela sveta ter oris izzivov, ki kulturnike čakajo v prihajajočem mandatu. KULTURA KOT CANKARJEVA FRANCKA Nacionalni svet za kulturo … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Uršula Cetinski

Dobre prakse NVO: Trajna

Asociacija, 10. december 2019 ― V letošnjem letu smo od januarja do decembra ob pomoči Ministrstva za kulturo v rednih mesečnih podcastih v okviru našega elektronskega glasila Kulturosfera raziskovali primere dobrih praks znotraj nevladnih organizacij, ki medpodročno izkazujejo razvojne perspektive in kvalitete. Letošnji cikel zaključujemo s pogovorom Trajno, ki v svojem delu združujejo sodobno oblikovanje in okoljske tematike, trajnostni razvoj … Preberi več o Dobre prakse NVO: Trajna

Primož Kuret: Skladatelj iz Bele krajine – Matija Tomc

ARS Esej na radiu, 10. december 2019 ― Tomc se je zapisal v spomin slovenskega naroda kot eden najpomembnejših zborovskih skladateljev. V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek slovenskega muzikologa in pedagoga Primoža Kureta Skladatelj iz Bele krajine – Matija Tomc. Tomc se je zapisal v spomin slovenskega naroda kot zborovski skladatelj. Rodil se je 25. decembra 1899. Besedilo je izšlo v zadnji letošnji številki revije Zvon, bereta ga Lidija Hartman in Jure Franko. Glasbeni vrinki so odlomki slovenske narodne Od žegnanga britofa v zborovski uglasbitvi skladatelja Matije Tomca v izvedbi Domžalskega komornega zbora pod vodstvom Karla Leskovica. Tonski mojster je bil Vojko Kokot, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Praznovanje zimskega solsticija

Praznovanje zimskega solsticija

ARS Ars humana, 10. december 2019 ― Kako davni običaji odzvanjajo v sedanjosti? Dvaindvajsetega decembra ob četrti uri in 19 minut zjutraj je nastopil zimski sončev obrat oziroma zimski solsticij. Ta pomembna prelomnica je od nekdaj burila domišljijo ljudi, to je čas, ki so ga zaznamovali s praznovanji, obredji, običaji in šegami. Oddaja se posveča tistim elementom običajev, za katere so si raziskovalci enotni, da izvirajo iz predkrščanskih časov in tvorijo skupno evropsko kulturno dediščino. Čeprav poznavalci opozarjajo, da gre včasih samo za špekulacije ali konstrukte, obenem dopuščajo možnost, da govorimo o dediščini, ki ima korenine še dlje, v širši indoevropski skupnosti. Večinoma so ti elementi danes že tako močno preplasteni s krščanskim verovanjem, da jih niti ne prepoznamo. Oddaja zato opozarja tudi na nekatere pojavne oblike starodavnih običajev v današnjem modernem času. Oddajo je pripravila Karmen Kogoj Ogris.
Michael Praetorius

Michael Praetorius

ARS Skladatelj tedna, 10. december 2019 ― Michael Praetorius velja za enega najbolj vsestranskih in najplodovitejših nemških zgodnjebaročnih skladateljev. Rodil se je petnajstega februarja 1571 blizu Eisenacha ter do smrti na svoj petdeseti rojstni dan ustvaril neverjetno obsežen opus. Kar osemindvajset strani svojega glasbenega kompendija Syntagma musicum je namenil seznamu svojih skladb. Ukvarjal se je predvsem s protestantsko duhovno glasbo in izmed njegovih posvetnih del se je ohranila le zbirka francoskih instrumentalnih plesov, ki jo je objavil leta 1612 ter jo poimenoval po muzi plesa Terpsihori. Iz te zbirke smo za uvod izbrali tri kratke plese. Zaigrali jih bodo člani belgijskega ansambla Ricercar Consort.
še novic