Miloš Kosec: Smučanje čez knjižne strani

OUTSIDER, 23. januar 2020 ― Navdušenje nad Marie Kondo, gurujko minimalizma, ki v svojih televizijskih oddajah in knjigah za boljše življenje svetuje, da v smeti pomečete vse, kar v vas ne sproža »iskric veselja«, ima vsaj eno dobro posledico. Od nas menda ni mogoče pričakovati, da bi se iskrice veselja vnemale ob prav vsakem izmed tisočev predmetov, ki jih posedujemo… The post Miloš Kosec: Smučanje čez knjižne strani appeared first on OUTSIDER.

Prisluhnimo pravljici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. januar 2020 ― Zima nas letos ne razvaja s snegom in mrazom. Zato smo v Občinski knjižnici Polzela v četrtek, 23. januarja 2020, s svojo domišljijo odpotovali v pravljični svet, da jo prikličemo. Prisluhnili smo zimski pravljici o Pihu i Puhici, zajčku in miški. Kdo pravi, da zajčki in miške ne morejo postati najboljši prijatelji? Samo kakšen nevoščljiv dihur, ki ne pozna zgodbe o Pihu in Puhici, prijateljih v dobrem in slabem. Ker snega ni in ni, smo srečanje sklenili z izdelavo svečnika z zimskim motivom, ki bo v hladnih večerih grel naša srca.
Anatomija pesništva ali pesnik poezijo svojo pod secirni nož postavi

Anatomija pesništva ali pesnik poezijo svojo pod secirni nož postavi

LUD Literatura, 23. januar 2020 ― Mnogoboj mitologij ni prva samostojna knjižna zbirka Sergeja Harlamova, leta 2011 so izšli Jedci. Ne gre zanikati, da so v Jedce že vpisane in začrtane smernice, strukture in poetike, ki nezmotljivo določajo tudi Mnogoboj mitologij, vendar pa le-ta predstavlja tudi odmik od Harlamovih začetkov, ali če hočete, stopnjevanje oziroma vzpon na drugo stilsko in vsebinsko raven.
Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado

Misli, 23. januar 2020 ― Slovenski pisatelj in pesnik Peter Svetina se je uvrstil med šest finalistov za Andersenovo nagrado (Hans Christian Andersen Award), ki je najvišje mednarodno priznanje na polju mladinske književnosti. Dobitnik nagrade bo znan 30. marca na sejmu otroških knjig v Bologni, ko bodo razglasili tudi dobitnika Andersenove nagrade za ilustracijo.
Peter Svetina med šestimi nominiranci za letošnjo Andersenovo nagrado

Peter Svetina med šestimi nominiranci za letošnjo Andersenovo nagrado

Javna agencija za knjigo, 23. januar 2020 ― Mednarodna organizacija IBBY (International Board on Books for Young People) je ta teden objavila seznam finalistov za prestižno Andersenovo nagrado za leto 2020. Eden izmed šestih finalistov v kategoriji avtorjev za otroke in mladino je tudi slovenski mladinski pisatelj Peter Svetina.  Mednarodna žirija, v kateri je sodelovala tudi predstavnica slovenske sekcije IBBY, Tina Bilban, je finaliste izbrala med 34 nominiranimi avtorji in 36 nominiranimi ilustratorji. Žirija ocenjuje celotne opuse avtorjev in ilustratorjev in nagradi ustvarjalcema podeli za celosten prispevek k otroški literaturi v njunih državah. Letošnji nagradi bosta podeljeni 30. marca na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni. Pripenjamo celoten seznam nominirancev in sporočilo za medije.
Bližata se knjižna sejma v Bruslju in Leipzigu

Bližata se knjižna sejma v Bruslju in Leipzigu

Javna agencija za knjigo, 23. januar 2020 ― Marca bosta svoja vrata odprla mednarodna knjižna sejma v Bruslju in Leipzigu. Na bruseljskem knjižnem sejmu (Foire du Livre de Bruxelles, 5.-8. marec) bosta na dogodkih v programu sejma sodelovali slovenski predstavnici Agata Tomažič, ki bo predstavila francoski prevod zbirke Česar ne moreš povedati frizerki / Ce qu’on ne peut confier à son coiffeur (prevod Stéphane Baldeck, Belleville éditions, Pariz), in direktorica JAK, Renata Zamida, ki bo sodelovala v pogovoru o stanju prevajanja v Evropi. Na leipziškem knjižnem sejmu (Leipziger Buchmesse, 12.-15. marec) bo JAK prisotna s stojnico in obsežnim slovenskim programom z avtoricami in avtorji Renato Salecl, Dragom Jančarjem, Ano Schnabl, Mirtom Komelom, Marto Bartolj – predstavljajo se z novimi prevodi v nemščino – pesniki Miljano Cunta, Gregorjem Podlogarjem in Lucijo Stupica, ki bodo svojo poezijo brali iz antologije mlade evropske lirike Grand tour (založba Hanser) in Vladom Kreslinom, ki bo poskrbel za glasbeni program. Več o programu v prihodnjem novičniku. Bruseljski program pripravljamo v sodelovanju s stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju in je del priprav na kulturni program v času predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, leipziškega pa v sodelovanju z založbami, pri katerih so izšli nemški prevodi knjig, mrežo Traduki in Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu.

Vabilo na okroglo mizo z naslovom »Nižji davek – boljši časi za knjigo in časopis?

Javna agencija za knjigo, 23. januar 2020 ― STAklub Slovenske tiskovne agencije in Javna agencija za knjigo vas vljudno vabita na okroglo mizo z naslovom »Nižji davek - boljši časi za knjigo in časopis?«, ki bo v torek, 28. januarja ob 11. uri v ljubljanskem Maxiju, Trg republike 1, v Maxi klubskem salonu (1. nadstropje). Z novim letom je začela veljati novela zakona o davku na dodano vrednost, ki ob dosedanjih dveh stopnjah DDV uzakonja tudi nižjo, petodstotno stopnjo DDV za knjige, časopise in periodične publikacije tako v fizični kot elektronski obliki. Sprememba prihaja več kot desetletje po pobudi, da slovenska knjiga sploh ne bi bila obdavčena. Kaj pomeni znižan, 5-odstotni DDV na knjige in nekatere druge publikacije? Kaj poleg tega še potrebujemo za preživetje slovenskega založništva in knjigotrštva?  Se knjižnim in časopisnim založnikom obeta dostojno preživetje namesto životarjenja? Na ta in druga vprašanja bodo poskušali odgovoriti:             - Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS,             - Samo Rugelj, direktor in glavni urednik založbe Umco ter publicist,              - Marija Volčjak, direktorica in odgovorna urednica Gorenjskega glasa in             - Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje. RSVP: Organizator prosi za potrditev udeležbe na pp@sta.si.
Novice: Sto let srednjega šolstva v Zgornjem Posočju - Vabilo na prireditev ob jubileju

Novice: Sto let srednjega šolstva v Zgornjem Posočju - Vabilo na prireditev ob jubileju

Tolminski muzej, 23. januar 2020 ― Že jeseni smo v Tolminskem muzeju s predstavitvijo knjige Andreja Šavlija Vrsta skozi čas opozorili na pomemben jubilej - stoletnico tolminskega učiteljišča, ki je postavilo temelje srednješolskemu izobraževanju v Tolminu. Osrednji dogodek ob okrogli obletnici pa pripravlja Gimnazija Tolmin. Slovesna prireditev se bo v Kinogledališču odvijala na predvečer slovenskega kulturnega praznika, nanjo ste prisrčno vabljeni. ...
Zimske počitniške delavnice v SEM

Zimske počitniške delavnice v SEM

SEM, 23. januar 2020 ― Zimske klekljarske počitniške delavnice v SEM Torek – četrtek, 18. – 20. februar 2020, 9.00 – 13.00 Počitnice so pred vrati in zakaj se ne bi v tem času prepletli in ustvarjali z nitkami ter tako izdelali uporabne predmete. Posebej vabimo tiste otroke , ki jih zanimajo tekstilne ročne spretnosti, da se nam pridružijo v SEM, kjer se bomo družili, prepletali nitke, klekljali in ob tem spoznavali vsebine Slovenskega etnografskega muzeja skozi igro in doživetja. Program: Prvi del druženja bo vsak dan namenjen klekljanju. Udeleženci bodo pod vodstvom  znane klekljarice in pedagoginje v kulturi Tanje Oblak klekljali takšne izdelke, ki bodo prilagojeni vsakemu udeležencu, odvisno od tega ali so začetniki ali pa je že poznajo osnove klekljanja. Drugi del druženja pa  bo odstiral kulturno dediščino. Ob muzejskih predmetih, zgodbah, preizkusih in igrah se  bomo srečali z mnogimi zanimivostmi ter  skrivnostni iz slovenske in svetovne kulturne na razstavah Bosi. Obuti. Sezuti. ter stalni razstavi Med naravo in kulturo. Trajanje: 4 ure Namenjeno osnovnošolcem. Cena treh delavnic (samo v paketu): 25 EUR Obvezna prijava do petka, 14. februarja 2020. Informacije, kontakt in prijave: Sonja Kogej Rus Slovenski etnografski muzej Metelkova 2, Ljubljana T. 01 3008 750; 031 728 955 E sonja.koge-rus@etno-muzej.si
Cirkulacija 2 uspešno izseljena! Exodos completed!

Cirkulacija 2 uspešno izseljena! Exodos completed!

Cirkulacija 2, 23. januar 2020 ― V sodobni igri balansiranja na robu med pocenskimi in precenskimi placi – kot posledici proslulih gospodarskih & novo-naložbenih tektonik današnjega čas – smo v ponedeljek 20. januarja 2020 ob 10.00 uspešno opravili zahtevno / zahtevano hitro preselitev na začasne shrambene lokacije po Ljubljani. Hvala vsem, ki ste pri tem aktivno sodelovali! Galeriji Kapelica za posojo kombija v prvih dneh, Zavodu Sploh za posojo kombija v srednjih dneh, LiniA d.o.o. za izjemne prevozne storitve v zadn...

Pavel Gantar: Stanovanje je vprašanje družbene, in ne individualne blaginje

OUTSIDER, 23. januar 2020 ― Pravzaprav ni velika skrivnost, kaj storiti, da bi izboljšali stanovanjsko preskrbo (če že ne odpravili stanovanjsko krizo) in tiste, ki nimajo rešenega stanovanjskega problema, odrešili mukotrpnih in izkoriščevalsko dragih zasilnih stanovanjskih rešitev, ki jih puščajo v negotovosti glede prihodnosti in blokirajo njihove življenjske ambicije. Skrivnost pa je – kako je mogoče, da v osnovi vemo,… The post Pavel Gantar: Stanovanje je vprašanje družbene, in ne individualne blaginje appeared first on OUTSIDER.
Usoda Plečnikovega stadiona

Usoda Plečnikovega stadiona

ARS Arsov forum, 23. januar 2020 ― Gradbeno dovoljenje ali status quo? Kaj bo z Bežigrajskim stadionom? Načrti Joca Pečečnika so po več kot desetletju še vedno v predalu, Društvo arhitektov je konec lanskega leta Plečnikov objekt nominiralo za program Europe Nostre kot enega izmed sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine, Evropska komisija o tem odloča marca. Bo investitorju, ki projekt prilagaja zahtevam zavoda za varstvo kulturne dediščine, uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje ali se bo ohranil status quo? Država (še vedno) namreč ne kaže interesa za odkup zaščitenega spomenika.

Koroški plebiscit 1920

ARS Arsov forum, 23. januar 2020 ― Usodne ločnice za koroške Slovence in poplebiscitni begunci Prvo skupno oddajo, ki jo mesečno pripravljamo v sodelovanju programa Ars, Slovenskega programa radia Trst A in Slovenskega sporeda ORF v Celovcu, namenjamo 100-letnici koroškega plebiscita. Dogodku, za katerega na Koroškem potekajo priprave vsaj že dve leti, če upoštevamo predstavitev prve zasnove deželne razstave “CARINTHIja 2020” 4. aprila 2018. Slovesnost 3. marca 2020 v dvorani grbov v Celovcu bo uradni uvod v deželno razstavo z naslovom “100 let koroškega plebiscita – dežela na potovanju skozi čas in prostor”. S plebiscitom na Koroškem časovno bolj ali manj sovpada druga zgodovinska ločnica. Ta je zarezala v življenje Primorske – mirovna pogodba, ki sta jo 12. novembra 1920 v Rapallu podpisali Kraljevina SHS in Kraljevina Italija, imenovana tudi Rapalska pogodba. O slednji bo spregovoril tržaški zgodovinar, akademik Jože Pirjevec, gost v studiu radia Trst A. Danijel Grafenauer, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in tajnik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani ter podpredsednik Kluba koroških Slovencev Maribor, bo spregovoril o posebnem področju svojega raziskovalnega interesa, koroških Slovencih – poplebiscitnih beguncih. Ta “eksodus” skoraj vse intelektualne elite označuje historična literatura kot najtežji poplebiscitni udarec za koroške Slovence. Gosta v Celovcu sta zgodovinar Teodor Domej in profesor Štefan Pinter. Od leta 1975 na Slovenski gimnaziji je do svoje upokojitve poučeval ruščino, zgodovino in filozofijo. Nedavno je na novoletnem srečanju v Katoliškem domu prosvete v Tinjah  Štefan Pinter vzel pod drobnogled temo: “1918 in 1920 – usodni ločnici za koroške Slovence”. Oddajo je pripravil Miha Pasterk.

Nagrajenec Prešernovega sklada Alan Hranitelj: Pomembno je, da se igralec v kostumu počuti kot v drugi koži

SiGledal Novice, 23. januar 2020 ― Alan Hranitelj nagrado Prešernovega sklada prejme za razstavo Vzporedni svetovi. Razstava, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju, "ni bila samo praznik kostumografije, ampak tudi presežek kiparske in slikarske imaginacije," piše v utemeljitvi. Ideja zanjo je, kot je Hranitelj povedal za STA, v njem zorela več kot 15 let.
Vpliv pisanja z roko na razvoj možganov

Vpliv pisanja z roko na razvoj možganov

ARS Jezikovni pogovori, 23. januar 2020 ― Kaj se dogaja pri pisanju na roko in kaj pri tipkanju na elektronske naprave? Kako pri obeh dejavnostih delujejo naši možgani? Pisanje z roko nam ni več tako domače kot včasih. Veliko prej natipkamo pismo po elektronski pošti, kot pa napišemo klasično pismo. Kaj se dogaja pri pisanju z roko in kaj pri tipkanju na elektronske naprave? Kako pri obeh dejavnostih delujejo naši možgani? Ali naj se otroci še učijo pisanja z roko ali zadostuje, da se naučijo tipkati? O teh in podobnih vprašanjih govorimo v ponovitvi lanske oddaje s predstojnikom katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani dr. Zvezdanom Pirtoškom.

Rače: Ob 30-letnici prepevanja poklon slovenski pesmi

Štajerski tednik, 23. januar 2020 ― Moška pevska skupina Fantje na vasi, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Rače, je sredi januarja priredila koncert ob 30-letnici svojega delovanja. Sepstet je prepeval v intimnem ambientu cerkve sv. Jožefa Delavca Rače, predstavili pa so se z bogatim repertoarjem skladb, ki govorijo o njihovem dolgoletnem poslanstvu. Cerkev je kot prva prežela pesem Jakoba Gomilška „Slovenec sem!“.

Glasujte za ANO DESETNICO!

Ana Monro, 23. januar 2020 ― V Ljubljani se poletje že več kot dve desetletji začenja z Ano Desetnico, ki je tudi v letu 2020 v izboru Best of Culture nominirana za naziv najboljši vsakoletni dogodek (BEST ANNUAL EVENT). Če menite, da si ga zasluži, vabljeni, da glasujete zanjo! Že vnaprej HVALA za vašo podporo in vam VRNEMO NA ULICI. Glasovanje ... The post Glasujte za ANO DESETNICO! appeared first on Ana Monro.

V Španskih borcih dvojni plesni večer

SiGledal Novice, 23. januar 2020 ― V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 19. uri v sklopu festivala Plesna Vesna na sporedu plesna predstava Panove piščali in papirologija koreografke Ingrid Berger Myhre in skladatelja Lasseja Passageja. Ob 20. uri ji bo v mali dvorani centra sledila premiera predstave Bili smo...bomo avtorjev Katje Kolarič in Andreja Supančiča.
Teden študentske kulture 2020 v SEM

Teden študentske kulture 2020 v SEM

SEM, 23. januar 2020 ― Prvi teden Meseca kulture 2020 ŠOU v Ljubljani imajo študentje ob predložitvi študentske izkaznice prost vstop v številne kulturne ustanove, saj že tradicionalno poteka Teden odprtih vrat muzejev in galerij za študente. Akciji se prdružuje tudi Slovenski etnografski muzej, zato študentke in študente med 10. in 15. marcem 2020 vabimo v SEM na ogled razstav. Vstop je prost!

1878 – Rojen Oton Župančič

Zgodovina na dlani, 23. januar 2020 23. januarja leta 1878 se je na Vinici v Beli krajini rodil slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič. Skupaj z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem je bil eden izmed predstavnikov slovenske moderne. V delih se je posvečal socialni problematiki (Samogovori 1908), napisal je nekaj otroških pesniških… Preberi The post 1878 – Rojen Oton Župančič appeared first on Zgodovina na dlani.

1878 – Rojen Oton Župančič

Zgodovina na dlani, 23. januar 2020 23. januarja leta 1878 se je na Vinici v Beli krajini rodil slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič. Skupaj z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem je bil eden izmed predstavnikov slovenske moderne. V delih se je posvečal socialni problematiki (Samogovori 1908), napisal je nekaj otroških pesniških… Preberi The post 1878 – Rojen Oton Župančič appeared first on Zgodovina na dlani.
Filmska ocena: 1917

Filmska ocena: 1917

Gledal_a bom, 23. januar 2020 ― 1917 je tehnični presežek z medlim sporočilom Dobitnik zlatega globusa bo najverjetneje tudi pobral glavnega oskarja, saj gre za tehnično izredno dovršen film, ki […] The post Filmska ocena: 1917 appeared first on Gledal_a bom.

TIHI VEČERI: dokumentarno-igrani film o življenju in delu Franca Ksavra Meška

Kamra.si, 23. januar 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 30. januarja 2020, ob 17. uri vabi v Belo dvorano Grajske pristave na projekcijo filma TIHI VEČERI, dokumentarno-igranega filma o življenju in delu Franca Ksavra Meška. Studio Siposh je na filmskem platnu na edinstven način znova oživel dediščino našega rojaka Franca Ksavra Meška. Film pod skupnim naslovom Tihi večeri sestavljata dokumentarni in igrani del. Skozi pripoved ljudi, ki so Meška poznali, se izrisuje podoba pisatelja, ki je bil zvest svojemu poslanstvu in neutruden literarni ustvarjalec. Igrani del filma, s podnaslovom Onkraj poljan, pa je zgodba o Manci in Tinetu, ki nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa.  
Vlada danes o nominaciji Plečnikovih del v Ljubljani za Unesco

Vlada danes o nominaciji Plečnikovih del v Ljubljani za Unesco

Misli, 23. januar 2020 ― Vlada bo na današnji seji obravnavala projekt nominacije stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam. Vpis na poskusni seznam z naslovom Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika je Slovenija na Center za svetovno dediščino oddala januarja 2018, rok za oddajo dosjeja je konec meseca.
Vzorčki za melodijo /4/: Zvonovi

Vzorčki za melodijo /4/: Zvonovi

ARS Čas, prostor in glasba, 23. januar 2020 ― Ljudska umetnost je posvečena tudi zvonovom. Pri nas je veliko organiziranih pritrkovalcev. Nekatere melodije (na primer finfar) so ljudske. Zvonovi imajo simbolni pomen, skupina zvonov […] Ljudska umetnost je posvečena tudi zvonovom. Pri nas je veliko organiziranih pritrkovalcev. Nekatere melodije (na primer finfar) so ljudske. Zvonovi imajo simbolni pomen, skupina zvonov pa lahko ustvari tudi neverjetne vzorce za melodijo. V Salzburgu zvonovi dvakrat na dan zaigrajo Mozartovo melodijo. Big Ben je ena prvih londonskih znamenitosti. Zvonovi imajo svojo vlogo tudi v umetniški glasbi. Številni skladatelji so jih slišali kot sestavni del simfoničnih in opernih orkestrov.
Živko Marušič

Živko Marušič

ARS Svet kulture, 23. januar 2020 ― Približevanja Fotografija in slikarstvo sta že vsaj od renesanse v tesnem odnosu, ko so si likovni umetniki pri snovanju podob pomagali s camero obscuro, predhodnico fotoaparata. Med umetniki, ki slike ustvarjajo na podlagi fotografij, je tudi Živko Marušič, znan predvsem po svojih barvitosti in figuraliki. Spregovorili bomo o njegovi razstavi v Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani. Kako mediji oblikujejo javno sfero in kakšno vlogo ima pri tem umetnost se med drugim sprašujejo na razstavi Cenzura in svoboda izražanja, ki je od včeraj na ogled v Moderni galeriji in bo prav tako tema današnjega Sveta kulture. Tu je še današnja premiera dokumentarno-igranega filma Dnevnik Diane Budisavljević v Kinodvoru v Ljubljani. Film govori o dolgo zamolčani zgodbi o ženski, ki je med drugo svetovno vojno na Hrvaškem iz ustaških taborišč rešila na tisoče srbskih otrok.
Urban Koder III.

Urban Koder III.

ARS Skladatelj tedna, 23. januar 2020 ― Oddaja o Kodrovi filmski glasbi Urban Koder se je po končani karieri trobentača posvetil pisanju glasbe za radijske igre za odrasle in otroke, glasbi za gledališče, televizijske nadaljevanke in filme. Sodeloval je pri dvajsetih celovečernih filmih, štirih dokumentarnih in petnajstih kratkih animiranih filmih. Prav Kodrovi filmski glasbi bo posvečena današnja oddaja.
Muzika eklektika

Muzika eklektika

SIGIC - Novice, 23. januar 2020 ― V Kulturnem centru Janeza Trdine bo v letu 2020 v sklopu koncertnega cikla Muzika eklektika na programu 12 koncertov s področja jazza, glasb sveta in klasične glasbe. Vpis v novo sezono poteka do 31. januarja 2020.
še novic