Utrip domoznanstva: Medobčinsko društvo Sožitje Žalec – sprehod skozi čas

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. januar 2020 ― V torek, 28. januarja 2020, se je v Občinski knjižnici Prebold na prireditvi Utrip domoznanstva predstavilo Medobčinsko društvo Sožitje Žalec. O 47 letih delovanja društva, ki šteje več kot 210 članov, so spregovorili: častni član Rihard Kopušar, predsednica Ivanka Venišnik, vodja socialnih programov Karla Jeromel Rednak, članici Eva Venišnik in Monika Stergar ter prostovoljka Lilijana Kač. Z gosti se je pogovarjala Lea Felicijan, večer pa so s plesom in deklamacijami obogatili člani društva ter s petjem Bernarda Plavec. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak. Društvo vključuje osebe ...

Pravljična ustvarjalnica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. januar 2020 ― Zima je čas zimskega spanja, počitka in branja. Je čas, ko se ljudje spet najdemo, umirimo in družimo. To druženje pa je še posebej pristno z našimi otroki, igrami in pravljicami. Zato smo tudi v Občinski knjižnici Braslovče brali. Se družili, pogovarjali in ustvarjali. Čeprav se dnevi daljšajo, so večeri še vedno dovolj dolgi za najdaljše pravljice, v najdebelejših knjigah. In prav takšno smo si izbrali v torek, 28. januarja 2020. Pravljico o gospe Zimi in njenih puhastih vzglavnikih, ki jih je bilo treba rahljati in rahljati. Bolj puhasti kot ...

1918 – Nastanek Rdeče armade

Zgodovina na dlani, 28. januar 2020 28. januarja (15. januarja po starem gregorijanskem koledarju) 1918 je z dekretom Sovjeta narodnih komisarjev nastala Delavsko-kmečka Rdeča armada (RKKA). Zaradi začetka državljanske vojne in intervencije tujih sil v državi je Trocki dobil nalogo reformirati in reorganizirati oddelke Rdeče garde, ki v začetku oboroženih spopadov z Belo armado in tujimi… Preberi The post 1918 – Nastanek Rdeče armade appeared first on Zgodovina na dlani.

1918 – Nastanek Rdeče armade

Zgodovina na dlani, 28. januar 2020 28. januarja (15. januarja po starem gregorijanskem koledarju) 1918 je z dekretom Sovjeta narodnih komisarjev nastala Delavsko-kmečka Rdeča armada (RKKA). Zaradi začetka državljanske vojne in intervencije tujih sil v državi je Trocki dobil nalogo reformirati in reorganizirati oddelke Rdeče garde, ki v začetku oboroženih spopadov z Belo armado in tujimi… Preberi The post 1918 – Nastanek Rdeče armade appeared first on Zgodovina na dlani.

PODALJŠAN ROK na razpis Kultura za Zahodni Balkan

CED, 28. januar 2020 ― Izvajalska agencija EACEA je 17. dec. 2019 objavila razpis Kultura za projekte sodelovanja s fokusom na Zahodni Balkan (EACEA 39/2019), ki je financiran iz Instrumenta za predpristopno pomoč (IPA II). Rok za oddajo prijave je zaradi izbruha koronavirusa podaljšan na 28. april 2020. Nov je tudi obrazec za stroškovnik (budget template).

Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih

Kamra.si, 28. januar 2020 ― Iz Občinske knjižnice Jesenice vas v sredo, 29. januarja 2020, ob 19.30 vabimo na otvoritev razstave Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih.V sredo, 29. januarja 2020, ob 19.30 bo v avli Občinske knjižnice Jesenice potekala otvoritev razstave Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih. Predstavila jo bo avtorica razstave dr. Monika Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Razstava je namenjena je počastitvi mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki se obeležuje 27. januarja.  
Predstavljamo interaktivno veččutno napravo – tablico Feelif

Predstavljamo interaktivno veččutno napravo – tablico Feelif

Gornjesavski muzej, 28. januar 2020 ― V Gornjesavskem muzeju Jesenice vam kot drugi muzej na svetu predstavljamo interaktivno veččutno napravo, ki uporabniku informacije podaja v obliki vibracij, zvoka in tipne slike – tablico Feelif. Preko tega informacijskega sistema obiskovalci lahko občutite dediščino na drugačen način, interaktivna vsebina pa bo na voljo obiskovalcem Stare Save. Predstavljamo Valvazorjevo upodobitev Stare Save – kulturni [...]

Filmski večer: “Televizija in kulturna dediščina”

Kamra.si, 28. januar 2020 ― Dom Sv. Jožef Celje vabi v torek, 28. januarja 2020, ob 19. uri na predvajanje dokumentarnega filma o arhivskem gradivu RTV Slovenija kot zelo pomembnem delu slovenske kulturne dediščine. Dokumentarni film dr. Andreja Dobleharja predstavlja izbrane avtorje in pregled oddaj o kulturni dediščini. Prisrčno vabljeni! Vir: http://www.jozef.si/?fbclid=IwAR1tA_hN9Duz17yqwMuIY9P-XwzSkqHLWk-VJtGilbq9cRTP7xRge9hZ6es

VRTEC V KNJIŽNICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. januar 2020 ― Jezikovna dejavnost v predšolskem obdobju, ki je najpomembnejše obdobje za razvoj govora, vključuje široko polje sodelovanja in komunikacije z odraslimi, otroki, seznanjanje s pisnim jezikom in spoznavanje slovenske otroške književnosti. Otroci se v tem obdobju učijo izražati izkušnje, čustva, misli in razumeti sporočila drugih. Vsako leto k temu pripomore tudi sodelovanje Vrtca Vransko z Občinsko knjižnico Vransko. Vsaj dvakrat letno se vse skupine vrtca odpravimo na obisk v knjižnico, kjer nam gospa Valerija prebere starosti primerno pravljico. Po pravljici imajo otroci na voljo polne police knjig, ki si jih lahko pogledajo ...

Blaž Šenica: Nespretna gentrifikacija

OUTSIDER, 28. januar 2020 ― Vsakomur, ki je v zadnjih letih namenil le peščico svoje pozornosti velikim razvojnim projektom prostorske revitalizacije, je jasno, da so v mnogih primerih t.i. kreativni centri ključnega pomena pri ustvarjanju blagovne znamke projekta in posledično pri njegovi uspešnosti oziroma dobičkonosnosti. Tega so se leta 2007 zavedali tudi v podjetju IMOS, ki je do stečaja imelo… The post Blaž Šenica: Nespretna gentrifikacija appeared first on OUTSIDER.
Premiera komedije Šola za žene v režiji Ajde Valcl

Premiera komedije Šola za žene v režiji Ajde Valcl

SNG Maribor, 28. januar 2020 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 31. januarja 2020, v Stari dvorani premierno uprizorila komedijo Jean-Baptista Poquelia Molièra Šola za žene v režiji Ajde Valcl. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Petja Labović, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Ivica Knez in Bojan Maroševič.
Božično potovanje

Božično potovanje

LUD Literatura, 28. januar 2020 ― Avtobus je bil mrzel in čisto prazen. Bil sem edini potnik. Šofer mi je jezno izročil vozovnico, brez besedice. Razumel sem ga; tudi jaz sem si znal predstavljati veliko prijetnejše preživljanje svetega večera.
Kako smo za Trebnje izdelali parkirno politiko?

Kako smo za Trebnje izdelali parkirno politiko?

Inštitut za politike prostora, 28. januar 2020 ― V preteklih desetletjih sta se prometna infrastruktura in urejanje prostora tudi v naši državi povsem podredila osebnim avtomobilom, katerih število na prebivalca se je v tem času povečalo nad evropsko povprečje. Avtomobili so postali prevladujoče prevozno sredstvo. V mestih, ki so cilj večine poti, avtomobili onesnažujejo zrak in ustvarjajo zastoje, prometna infrastruktura pa s cestami... The post Kako smo za Trebnje izdelali parkirno politiko? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Na okrogli mizi STA o nižjem davku na knjigo in časopise

Na okrogli mizi STA o nižjem davku na knjigo in časopise

Misli, 28. januar 2020 ― Nižji, petodstotni davek za knjige, časopise in periodične publikacije bo tema današnje okrogle mize v organizaciji Slovenske tiskovne agencije. O tem, kaj prinaša, bodo spregovorili direktorica javne agencije za knjigo Renata Zamida, založnika Samo Rugelj in Rok Zavrtanik ter direktorica in odgovorna urednica Gorenjskega glasa Marija Volčjak.
Brez muzeja ne gre

Brez muzeja ne gre

ARS Svet kulture, 28. januar 2020 ― Razstava v spomin Sergeju Vrišerju, enemu vodilnih slovenskih barokistov »Muzej ne sme ostajati arhaičen, namenjen samo zanesenjakom in muzejskim zaljubljencem. Muzeji zdaj korakajo s časom in že vnaprej odločajo o tem, kaj bo šlo vanje. Pri BMW dajo že nov izdelek v svoj muzej.« Tako je razmišljal leta 2004 umrli Sergej Vrišer, eden vodilnih slovenskih barokistov, profesor za muzeologijo na oddelku za umetnostno zgodovino ljubljanske filozofske fakultete in dolgoletni ravnatelj Pokrajinskega muzeja Maribor. Tam so ob 100. obletnici njegovega rojstva pripravili obsežno razstavo, ki osvetljuje več zornih kotov njegovega strokovnega dela; s predmeti iz zbirke Pokrajinskega muzeja Maribor predstavlja najpomembnejše izsledke njegovih raziskav, ki so pomemben prispevek k interpretaciji in razumevanju kulturne dediščine Štajerske. V oddaji pa tudi o pesniški zbirki Savinjčanke pesnika in dramatika Ervina Fritza.
Oskarjevska noč in filmske nagrade

Oskarjevska noč in filmske nagrade

ARS Ars humana, 28. januar 2020 ― Oskarji so institucija, ki ima med filmskimi nagradami neizpodbitno medijsko in gospodarsko prevlado – a kako pomembni so pravzaprav za naš prostor? Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo že 92. podelila oskarje. Ob razglasitvi nominacij za najboljši film, režijo in druge kategorije se je izkazalo, da je do enakopravnega upoštevanja del ustvarjalk, temnopoltih in drugih manjšinskih ustvarjalcev še dolga pot. Tudi mediji so po razglasitvi kritično zapisali, da so oskarji »škodljivi za film«, da je akademija seksistična, da so nominacije »slaba šala« in da so oskarjevske nominacije dobre le še za to, da si z njimi »podkurimo«. A oskarji v filmski industriji in medijih kljub vsemu ohranjajo neizpodbitno prevlado: sama prireditev stane 44 milijonov dolarjev. Za lobiranje Hollywood vsako leto potroši več kot 100 milijonov dolarjev, dobitnik oskarja za najboljši film pa v povprečju proda za 15 milijonov dolarjev več vstopnic. Tudi pri nas nagradam posvečamo veliko pozornosti – a kako pomembne sploh so za naš, pa tudi širši evropski prostor? Zakaj so, kot kaže, vsaj glede vpliva, ki ga imajo, »slaba šala« v resnici nagrade evropske filmske akademije – evropska vzporednica oskarjem? Kako pa je pri nas – kaj filmskim ustvarjalcem in občinstvu pomenijo slovenske vesne?
Ignacy Jan Paderewski /1/

Ignacy Jan Paderewski /1/

ARS Skladatelj tedna, 28. januar 2020 ― Ignacy Jan Paderewski je bil velik domoljub, diplomat, zunanji minister in tretji predsednik vlade v medvojni Drugi poljski republiki. Ignacy Jan Paderewski je bil velik domoljub, diplomat, zunanji minister in tretji predsednik vlade v medvojni Drugi poljski republiki, sicer pa eden največjih pianistov svojega časa. In, kolikor mu je ob vseh omenjenih dejavnostih še ostalo časa, največji skladatelj poljskega romantičnega glasbenega nacionalizma.
še novic