Evgen Car in Moja zgodba

Kamra.si, 3. februar 2020 ― V sredo, 5. februarja 2020, ob 18. uri lepo vabljeni v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, v počastitev slovenskega kulturnega praznika, na predstavitev avtobiografije Evgena Carja Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi.

Začela se je 6. edicija festivala MENT (5.–7. 2020)

Koridor, 3. februar 2020 ― Festival MENT se je tekom zadnjih nekaj let vzpostavil kot legitimen glasbeni začetek leta in postal festival, ki je več kot samo glasbeno-industrijsko vozlišče. The post Začela se je 6. edicija festivala MENT (5.–7. 2020) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Utrip domoznanstva: Astronomsko društvo Žalec se predstavi

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 3. februar 2020 ― Astronomija je najstarejša naravoslovna veda. Vsakega izmed nas je že kot otroka zanimalo, kaj vse se skriva med svetlimi pikicami, ki nam prebujajo domišljijo v jasni noči. Čeprav znanost skokovito napreduje, nas razvoj te prekrasne vede skozi stoletja pripelje do spoznanja, kako majhni, predvsem pa edinstveni smo na naši Zemlji. Tudi zaradi tega so se v Sloveniji astronomski navdušenci organizirali v številna astronomska društva. Tudi v Astronomskem društvu Saturn, ki že nekaj let uspešno deluje v Trju, člani skrbijo tudi za observatorij Srečka Lavbiča. Predsednik društva Uroš Čotar, podpredsednik Mitja ...
Razstava Lucijana Preloga z naslovom Gods en Voguev v galeriji Hiše kultura Pivka

Razstava Lucijana Preloga z naslovom Gods en Voguev v galeriji Hiše kultura Pivka

Notranjsko primorske novice » Kultura, 3. februar 2020 ― Lucijan Prelog deluje na področju slikarstva in grafičnega oblikovanja, ukvarja pa se tudi s poezijo in glasbo v okviru svojega projekta It’s Everyone Else. V slikarstvu ga zanima naključnost, nepopolnost in procesi razpadanja materiala v povezavi s temo minljivosti individualnega in spremenljivosti družbenega življenja. Hiša kulture v Pivki – Foto: splet Na razstavi v Hiši kulture bo predstavil svoja najnovejša slikarska dela. Za osnovo teh del uporablja PVC plošče, ki jih izreže v obliki pikseliziranih figur iz računalniških iger zgodnjih 90-ih let. Na to podlago nanaša plasti barv, dokler ne doseže želene prekrivnosti, nato pa vanje intervenira z risbo, nalepkami, naključnimi potezami in skritimi napisi. Motive za te posege črpa na eni strani iz sveta filmov, glasbe in umetnostne zgodovine, na drugi pa iz klubov, ki jih je obiskal na turnejah s svojim glasbenim projektom in katerih stene so večkrat prebarvane, prekrite z nalepkami, grafiti, pisarijami, razjedene od časa, polne kolektivnih zgodb neznancev, ujetih v trenutek. Ti posegi na slikah nastopajo kot nosilci družbenega komentarja in hkrati umetnikovega notranjega življenja. Slike kot celote s svojo silhuetno obliko nosilca, številnimi sloji barv in umetnikovimi posegi vanje delujejo kot novi bogovi, ki pričajo o osebnem in družbenem
Luče v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Luče v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. februar 2020 ― V idiličnem okolju nabrežja Savinje tik pred začetkom bolj strnjene poselitve Luč je od decembra 2019 na ogled razstava »Luče v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje«. Pri nastajanju razstave sta se povezala Zgodovinski arhiv Celje, ki je poskrbel za vsebino ter Občina Luče, ki je sodelovala pri izboru in umestitvi te edinstvene razstave v prostor. Zgodovinski […]
Glej 50 let: Margina v družbi in na odru, pogovor

Glej 50 let: Margina v družbi in na odru, pogovor

SLOGI, 3. februar 2020 ― V zadnjih letih je vključevanje družbeno depriviligiranih skupin v umetnost postala razpisna norma. Vse prevečkrat se zgodi, da z ljudmi, ki so zaradi različnih oblik zatiranja potisnjeni na družbeno margino, zaradi sistemskih ovir le stežka sodelujemo trajnostno, vključujoče ter skupnostno. Vseeno pa so različni akterji skozi leta razvijali raznovrstne metodologije dela, ki poskušajo te izzive […] The post Glej 50 let: Margina v družbi in na odru, pogovor appeared first on SLOGI.

Razpis za dodiplomski študij DIZAJN

Fakulteta za dizajn, 3. februar 2020 ― Fakulteta za dizajn razpisuje za šolsko leto 2020/2021 redni in izredni visokošolski strokovni študij DIZAJN smer; Notranja oprema Tekstilije in oblačila Vizualne komunikacije   Visokošolski strokovni študijski program DIZAJN traja tri leta, oziroma 6 semestrov in obsega skupaj 180 kreditnih točk po ECTS. Kandidati se lahko vpišejo na redni in izredni študij. Pogoji za vpis […] The post Razpis za dodiplomski študij DIZAJN appeared first on Fakulteta za dizajn.

Razpis za magistrski študij DIZAJN

Fakulteta za dizajn, 3. februar 2020 ― Fakulteta za dizajn bo izvajala v študijskem letu 2020/2021 magistrski študijski program DIZAJN; smer Notranja oprema smer Tekstilije in oblačila smer Vizualne komunikacije smer Dizajn management  Kraj izvajanja študijskega programa: Trzin, Prevale 10 in Gerbičeva 51, Ljubljana. SPLOŠNI DEL RAZPISA PRIJAVA ZA VPIS Kandidati za vpis na razpisane študijske smeri se na vpis prijavljajo neposredno […] The post Razpis za magistrski študij DIZAJN appeared first on Fakulteta za dizajn.

Razpis za študijska programa DIZAJN MANAGEMENT in NAKIT

Fakulteta za dizajn, 3. februar 2020 ― Fakulteta za dizajn razpisuje za študijsko leto 2020/2021 izredni visokošolski strokovni študij DIZAJN smer: Dizajn management Nakit Visokošolski strokovni študijski program DIZAJN traja tri leta, oziroma 6 semestrov in obsega skupaj 180 kreditnih točk po ECTS. Kandidati se lahko vpišejo na izredni študij. V visokošolski strokovni študijski program Dizajna se lahko vpiše kdor, je opravil: […] The post Razpis za študijska programa DIZAJN MANAGEMENT in NAKIT appeared first on Fakulteta za dizajn.

Ormož: Tudi zeliščni čaj je lahko super dober

Štajerski tednik, 3. februar 2020 ― Novo leto 2020 se je na mladinskem oddelku ormoške knjižnice začelo malo drugače. Kot prva Zelena knjižnica v Sloveniji so svoj t. i. zeleni program letos razširili še na najmlajše obiskovalce in bralce. V zimskem času, ko je izpostavljenost virusnim okužbam zelo velika, so za otroke pripravili pravljična potepanja v svet zdravilnih rastlin z zeliščarjem, domačinom Iztokom Luskovičem.

Festival svobodne filmske produkcije je uspel, najboljšim pa so bile podeljene Zlate ribice

Kamnik.info, 3. februar 2020 ― V organizaciji Mladinskega centra Kotlovnica in ob podpori Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kamnik, se je v soboto, 1. 2. 2020, v prostorih mladinskega centra odvil že 7. Festival svobodne video produkcije. Na festivalski projekciji se je od prejetih 53 predvajalo 39 izbranih video del, ki so bili razdeljeni v kategorije dokumentarni, ... Prispevek Festival svobodne filmske produkcije je uspel, najboljšim pa so bile podeljene Zlate ribice je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Ptujski grad le dočakal konservatorski načrt

Ptujski grad le dočakal konservatorski načrt

Misli, 3. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je leto 2019 po ocenah direktorja Aleksandra Lorenčiča sklenil uspešno na več različnih področjih, najbolj sveža pa je novica, da so končno dočakali konservatorski načrt za grajski kompleks. Za rešitev arheološke zbirke država zdaj podpira obnovo žitnice, z občino Središče ob Dravi pa zavod pelje sodni spor.

Na Reki na odprtju EPK poklon delavcem in avantgardi

SiGledal Novice, 3. februar 2020 ― Delo in ponos, upor in avantgarda, dediščina in tradicija kot pomembne točke zgodovine in identitete Reke so bili rdeča nit Opere industriale na sobotnem odprtju Evropske prestolnice kulture (EPK) na Reki, poroča današnji Jutarnji list. Kot navaja Večernji list, je otvoritvene prireditve spremljalo več kot 30.000 obiskovalcev.

Žarni grob s pridatki, Ul. Toma Brejca h. št. 20, Kamnik, konec 13.-1. polovica 11. stoletja pr. n. št.

Medobčinski muzej Kamnik, 3. februar 2020 ― Glinena žara, glinena skodela na nogi in bronasta igla. Junija leta 1965 je Stane Uršič na parc. 707/16 k. o. Kamnik pri kopanju temeljev za enodružinsko hišo naletel grob z opisano vsebino, ki je bil pokrit s kamnito ploščo iz peščenca. O najdbi je nemudoma obvestil kamniški muzej. Pristojna kustosinja za arheologijo, takratna direktorica muzeja Mirina […] The post Žarni grob s pridatki, Ul. Toma Brejca h. št. 20, Kamnik, konec 13.-1. polovica 11. stoletja pr. n. št. appeared first on MM:K.

Studio Aino: Družabna hiša

OUTSIDER, 3. februar 2020 ― Pritličje hiše za lastnike, ki se radi družijo s prijatelji, znanci in sosedi, sta prenovila Luka Fabjan in Urša Križman iz Studia Aino. Družabna hiša je takšna zaradi svojih lastnikov: in njena povezovalna sposobnost, ki predstavlja bistven del njene identitete, se odraža že v samem prenovljenem tlorisu. Več kot polovico tega namreč zavzema velik in… The post Studio Aino: Družabna hiša appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Jazbinškov zakon #2 spomladi 2020

OUTSIDER, 3. februar 2020 ― Jazbinškov zakon št. 2 spomladi 2020 Po hodnikih državnega zbora je slišati govorice, da bo v kratkem v parlamentarno obravnavo posredovana novela zakona o privatizaciji javnega stanovanjskega fonda, v ljudskem besednjaku tako imenovani »Jazbinškov zakon št. 2«. Odprodali bi preostali del družbenega stanovanjskega fonda različnih ministrstev, občin, občinskih stanovanjskih skladov in Stanovanjskega sklada RS. Razlog… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Jazbinškov zakon #2 spomladi 2020 appeared first on OUTSIDER.
Lucijan Prelog: Gods en Vogue7. – 28. februar 2020otvoritev: 7....

Lucijan Prelog: Gods en Vogue7. – 28. februar 2020otvoritev: 7....

Hiša kulture v Pivki, 3. februar 2020 ― Lucijan Prelog: Gods en Vogue7. – 28. februar 2020otvoritev: 7. februar ob 19. uriKustosinja razstave: Mojca GrmekLucijan Prelog deluje na področju slikarstva in grafičnega oblikovanja, ukvarja pa se tudi s poezijo in glasbo v okviru svojega projekta It’s Everyone Else. V slikarstvu ga zanima naključnost, nepopolnost in procesi razpadanja materiala v povezavi s temo minljivosti individualnega in spremenljivosti družbenega življenja.Na razstavi v Hiši kulture bo predstavil svoja najnovejša slikarska dela. Za osnovo teh del uporablja PVC plošče, ki jih izreže v obliki pikseliziranih figur iz računalniških iger zgodnjih 90-ih let. Na to podlago nanaša plasti barv, dokler ne doseže želene prekrivnosti, nato pa vanje intervenira z risbo, nalepkami, naključnimi potezami in skritimi napisi. Motive za te posege črpa na eni strani iz sveta filmov, glasbe in umetnostne zgodovine, na drugi pa iz klubov, ki jih je obiskal na turnejah s svojim glasbenim projektom in katerih stene so večkrat prebarvane, prekrite z nalepkami, grafiti, pisarijami, razjedene od časa, polne kolektivnih zgodb neznancev, ujetih v trenutek. Ti posegi na slikah nastopajo kot nosilci družbenega komentarja in hkrati umetnikovega notranjega življenja.Slike kot celote s svojo silhuetno obliko nosilca, številnimi sloji barv in umetnikovimi posegi vanje delujejo kot novi bogovi, ki pričajo o osebnem in družbenem življenju iz nekega (skoraj) pozabljenega časa.────────────Lucijan Prelog (1982) je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V času študija je prejel nagrado ALUO za posebne umetniške dosežke v letu 2010/11. Svoje delo je predstavil na samostojnih razstavah Vsota, Galerija KD, Gornja Radgona (2011), Collisions, Galerija Odprto obrobje, Murska Sobota (2017), Typisch – Oder nicht?, Die Villa, Leipzig (2017) in več skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela med Leipzigom in Ljubljano.
Cerknica 1966/67 – 3. b razred

Cerknica 1966/67 – 3. b razred

Stare slike (Cerknica), 3. februar 2020 ― Pred nami je dvaindvajset nasmejanih učencev 3. b razreda v šolskem letu 1966/67. Z njimi je razredničarka Ida Zorman. Fotograf je s svojimi domislicami izvabil prikupne nasmehe na obraze osmih deklet in kar štirinajstim fantom. Po videni obutvi pri učencih v prvi vrsti lahko sklepamo, da ni bil ravno topel in sončen dan. Znan izrek […]
Portret Napoleonove sestre vrhunec prihajajoče dražbe v New Yorku

Portret Napoleonove sestre vrhunec prihajajoče dražbe v New Yorku

Misli, 3. februar 2020 ― Dražbena hiša Doyle bo 5. februarja dala na dražbo portret Pauline Bonaparte francoske slikarke Marie-Victoire Lemoine, ki ga napovedujejo kot vrhunec dražbe. Zanj se nadejajo iztržiti od 40.000 do 70.000 dolarjev. Na dražbi bodo ponudili še pejsaže, tihožitja, portrete in sakralna dela evropskih umetnikov od renesanse do 19. stoletja.
Računalnik: Rahmaninov je najbolj inovativen skladatelj

Računalnik: Rahmaninov je najbolj inovativen skladatelj

Misli, 3. februar 2020 ― Ruski skladatelj Sergej Rahmaninov je najbolj inovativen med vsemi skladateljskimi velikani, je presodila umetna inteligenca. Južnokorejski znanstveniki so iznašli algoritem, za katerega trdijo, da lahko objektivno oceni, koliko je kateri od 19 najbolj znanih skladateljev pripomogel k napredku v glasbi.

1468 – Umre Johannes Gutenberg

Zgodovina na dlani, 3. februar 2020 3. februarja 1468 je v Mainzu umrl nemški kovač, inženir, graver, tipograf in predvsem izumitelj tiska Johannes Gutenberg. Pokopan je bil v svojem rojstnem Mainzu v frančiškanski cerkvi, ki pa je bila kasneje uničena skupaj s pokopališčem, tako da je bil Gutenbergov grob izgubljen. Gutenbergova starost ostaja neznanka, saj ne… Preberi The post 1468 – Umre Johannes Gutenberg appeared first on Zgodovina na dlani.

1468 – Umre Johannes Gutenberg

Zgodovina na dlani, 3. februar 2020 3. februarja 1468 je v Mainzu umrl nemški kovač, inženir, graver, tipograf in predvsem izumitelj tiska Johannes Gutenberg. Pokopan je bil v svojem rojstnem Mainzu v frančiškanski cerkvi, ki pa je bila kasneje uničena skupaj s pokopališčem, tako da je bil Gutenbergov grob izgubljen. Gutenbergova starost ostaja neznanka, saj ne… Preberi The post 1468 – Umre Johannes Gutenberg appeared first on Zgodovina na dlani.

Zadnja plat #7: Imperializem Jake Racmana – Pia Nikolič (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 3. februar 2020 ― V sredo, 29. januarja, je v Trubarjevi hiši literature potekal sedmi dogodek iz cikla Zadnja plat, v katerem Pia Nikolič predstavlja stripe, ki so na voljo za izposojo v Mestni knjižnici Ljubljana. Tokrat je bil v fokusu Jaka Racman in njegov avtor Carl Barks (1901–2000). Je eden izmed redkih, ki je avtorsko izšel iz Disneyjeve korporacije. Disney je namreč uvedel tipski model, ki so ga kasneje povzele mnoge korporacije, začel je s filmom, nadaljeval s stripi in knjigami, vse izvozne produkte, ki se dobro prodajajo, pa so močno zaščitili, pri tem pa zanemarili in zamolčali avtorje, ki so jih ustvarili (t. i. branding). Avtorji pri Disneyju se morajo namreč odpovedati avtorskim pravicam, prav tako ne smejo prodajati svojih originalov, Barks je pri tem svetla izjema, predvsem zato, ker je imel prepoznaven slog in so ga začeli podpirati navdušenci. Med drugim je eden izmed prvih treh striparjev, ki so bili uvrščeni v dvorano slavnih Willa Eisnerja, ta je Barksa celo poimenoval H. C. Andersen stripa.

Dana Budisavljević: “Bez ljudi, kao što je Diana, odavno ne bi bilo čovječanstva”

SKC Danilo Kiš, 3. februar 2020 ― “Dano, kad gledam film, meni se čini kao da je i mene možda negdje u povijesti spasila neka nepoznata žena. Možda nas je sve”. Intervju sa rediteljkom Danom Budisavljević povodom slovenačke premijere filma 5. februara u Kinodvoru. Read more › The post Dana Budisavljević: “Bez ljudi, kao što je Diana, odavno ne bi bilo čovječanstva” appeared first on SKCDK.

Dana Budisavljević: “Bez ljudi, kao što je Diana, odavno ne bi bilo čovječanstva”

SKC Danilo Kiš, 3. februar 2020 ― “Dano, kad gledam film, meni se čini kao da je i mene možda negdje u povijesti spasila neka nepoznata žena. Možda nas je sve”. Intervju sa rediteljkom Danom Budisavljević povodom slovenačke premijere filma 5. februara u Kinodvoru. The post Dana Budisavljević: “Bez ljudi, kao što je Diana, odavno ne bi bilo čovječanstva” appeared first on KC Danilo Kiš.
Orgelska dela Henrya Purcella

Orgelska dela Henrya Purcella

ARS Obiski kraljice, 3. februar 2020 ― Letos mineva 325 let od smrti tega angleškega baročnega skladatelja. Letos mineva 325 let od smrti angleškega baročnega skladatelja Henrya Purcella. Velja za začetnika tako imenovanega novega angleškega stila glasbe, čeprav je po smrti utonil v pozabo – Angleži so namreč takrat bolj častili italijansko glasbo. Elemente italijanske glasbe pa lahko opazimo tudi v Purcellovih orgelskih kompozicijah; teh ni ravno na pretek, kljub temu, da je bil skladatelj z orglami povezan vse življenje.
Glasba je magična reč

Glasba je magična reč

Odzven, 3. februar 2020 ― Kompozicija Monolit Andreja Hrvatina, ki sem jo recenziral prejšnji mesec, mi je odprla nekaj vprašanj o izbranem avtorskem pristopu, odločitvah avtorja, njegovem navdihu za projekt in doživljanju dolgometražne izvedbe.
še novic