Obvestilo za obiskovalce muzeja

Obvestilo za obiskovalce muzeja

SEM, 10. marec 2020 ― Glede na povečano nevarnost okužb in širjenje korona virusa v Sloveniji je v skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ Slovenski etnografski muzej poskrbel za priporočene ukrepe. Muzej ostaja odprt za posamezne obiskovalce in manjše skupine (do 25 oseb). Vsi napovedani dogodki in odprtja razstav so do konca marca 2020 (oz. do nadaljnjih navodil) odpovedani.   Za dostop do knjižnice, dokumentacije in do kustodiatov SEM priporočamo uporabo spletnih informacij, lahko pa tudi pokličete na 01 / 3008 700. Za več informacij smo na voljo na: etnomuz@etno-muzej.si ali na 01 / 3008 780.
VABILO k sodelovanju v programu Povabimo besedo 2020

VABILO k sodelovanju v programu Povabimo besedo 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 10. marec 2020 ― Društvo slovenskih pisateljev vabi uporabnike programa; osnovne in srednje šole, dijaške domove, splošnoizobraževalne oziroma podružnične knjižnice v Republiki Sloveniji in zamejstvu ter vrtce, da se prijavijo za sodelovanje v programu Povabimo besedo 2020, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije Program se izvaja v obdobju med 1. marcem 2020 in 31. decembrom 2020. […]

Norik danes in nikoli

Razpotja, 10. marec 2020 ― Janez JanšaNoriško kraljestvo. Beli panter.Nova obzorja, Ljubljana 2014   Peter Karba Nekje proti koncu lanskega dela je napovedovano zares postalo, Janez Janša je izdal svojo novo knjigo Noriško kraljestvo. Beli panter. Ob že precej zajetnem avtorjevem opusu, ki pretežno vključuje popisovanje pred, med in poosamosvojitvenih dogajanj v Sloveniji, knjiga v javnosti žanje posebno zanimanje, saj se predstavlja kot zgodovinski roman, ki je prostorsko in časovno umeščen na delu današnjega ozemlja Republike Slovenije med leti 200 do 175 pr. n. št.. Skozi poglavja se zdi, da je roman zgodba o odraščanju Lana iz plemena Karnov v času ustanovitve Noriškega kraljestva.

Videti ni isto kot gledati …

Vrabec Anarhist, 10. marec 2020 ― Vztrajam torej: bistveno je, kako “povzročeno škodo” skenirati in dokumentirati, jo spraviti v najbolj optimalno formo. Namen je seveda – v fikciji, v izmišljanju najti konec obsesiji in skritim polemikam, ki so se navzven kazale kot spraševanje, kot poskus biti in postati razmišljujoča posameznica. The post Videti ni isto kot gledati … appeared first on Vrabec Anarhist.
OBVESTILO

OBVESTILO

Kinodvor, 10. marec 2020 ― Ob doslednem upoštevanju navodil in priporočil vseh pristojnih ustanov ter v skladu z Odredbo Ministrstva za zdravje program rednih filmskih projekcij v Kinodvoru poteka še naprej.
Umrl je slikar Franc Mesarič

Umrl je slikar Franc Mesarič

Misli, 10. marec 2020 ― V 82. letu je umrl slikar Franc Mesarič, eden od začetnikov hiperrealizma na Slovenskem, poroča spletni portal MMC RTV SLO. V prekmurski, slovenski in širši jugoslovanski likovni prostor je vstopil na začetku 70. let. Kot ustanovni član skupine DHLM je postal prepoznaven s popartističnim in hiperrealističnim oziroma fotorealističnim slogom.
Z Igro besed do boljših slovarjev

Z Igro besed do boljših slovarjev

ARS Jezikovni pogovori, 10. marec 2020 ― Kaj je digitalna jezikovna tehnologija in kakšno vlogo ima pri nastanku slovarjev besedna igra? Igra besed je jezikovno-didaktična igra, ki je od lani na voljo tudi na mobilnih telefonih. V njej se lahko preizkusite v znanju kolokacij, ki so tipične sopojavitve besed, kot sta na primer “hitro okrevanje” in “preprečiti epidemijo”. Druga možnost je preizkus v poznavanju sopomenk: aplikacija ponudi besedo, za katero mora igralec ali igralka napisati do tri besede s podobnim pomenom. V oddaji Jezikovni pogovori se bomo danes ozrli v zanimivo ozadje nastanka in delovanja Igre besed. O tem, kakšne podatke takšne igre potrebujejo in zakaj Slovenci nujno potrebujemo digitalno jezikovno infrastrukturo, bosta govorila doktor Simon Krek in doktor Iztok Kosem, sodelavca na Centru za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani in tudi raziskovalca na Inštitutu Jožefa Stefana. Aplikacija Igra besed je nedavno postala tudi del evropskega projekta ELEXIS, pod okriljem katerega nastaja evropska leksikografska infrastruktura. Igra besed bo kmalu na voljo v številnih evropskih jezikih in bo uporabljena pri vpeljavi množičenja v proces nastajanja slovarjev. Strokovnjaki zgodovinski trenutek primerjajo s 16. stoletjem, v katerem so številni jeziki dobili prevod Biblije. Jeziki, v katere so v tedanjem obdobju prevedli Biblijo, so imeli boljše možnosti za preživetje. Jeziki, ki v 21. stoletju ne bodo imeli dobre digitalne jezikovne tehnologije, si ne morejo obetati svetle prihodnosti.
Novice: Obvestilo obiskovalcem

Novice: Obvestilo obiskovalcem

Tolminski muzej, 10. marec 2020 ― Spoštovani obiskovalci Tolminskega muzeja, obveščamo vas, da je Tolminski muzej na podlagi priporočila Občine Tolmin z dne 9. 3. 2020 sprejel naslednje splošne smernice za delovanje: 1. Do nadaljnjega se preložijo VSE prireditve v prostorih Tolminskega muzeja. 2. Muzej je odprt za posameznike in manjše skupine do 30 ljudi ob upoštevanju vseh higienskih navodil ter razkuževanju rok ob vstopu v stavbo muzeja. 3. Priporočamo, da ...

Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine!

Inštitut za politike prostora, 10. marec 2020 ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, vabi k sodelovanju občino, ki bi želela tekom letošnjega leta izdelati lokalni načrt hodljivosti in postaviti hojo v središče svojih prizadevanj za javno zdravje in kakovost bivanja. Izvajalca programa IPoP – Inštitut za politike prostora in CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp iščeta občino, ki... The post Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ink: Stanovanje 25m2

OUTSIDER, 10. marec 2020 ― Prijetno mestno oazo na zgolj 25m2 sta opremili arhitektki Luca Jereb Premrl in Janja Orel, ki sodelujeta pod imenom Ink Arhitektura in Interier. Manj je zares lahko več! Osvežujoče je naleteti na prenovo, ki v času stanovanjske krize majhnost lastne površine izkorišča sebi v prid, in ki ni namenjena kratkoročni oddaji ali turizmu. Ne, stanovanje… The post Ink: Stanovanje 25m2 appeared first on OUTSIDER.

V MGL o koščkih svetlobe v sestrskem odnosu

SiGledal Novice, 10. marec 2020 ― Na mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo v četrtek prvič v Sloveniji uprizorili dramo Koščki svetlobe britanskega avtorja Simona Longmana. Intimna drama o sestrah, ki ju bosta odigrali Ajda Smrekar in Lena Hribar, po oceni ustvarjalcev sega globoko v medsebojne odnose, tudi v neizrekljivo, in se razvije v čisto poezijo.
HELENA TAHIR: NEKJE BLIZU

HELENA TAHIR: NEKJE BLIZU

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. marec 2020 ― Helena Tahir predstavlja najmlajšo generacijo umetnic in umetnikov, ki načrtno raziskuje formalne in vsebinske značilnosti klasičnih grafičnih tehnik in s tem aktivno soustvarja sodobno grafiko pri nas. Je izrazita risarka, kar ji omogoča izjemno natančne priprave na gostobesedne vizualne pripovedi, največkrat udejanjene v tehniki linoreza. Klasična grafična tehnika odvzemanja materiala matrici omogoča umetnici, da se posveti vsakemu motivu posebej, kar se odraža na presenetljivih detajlih, vidnih šele na odtisu. Že na prvi pogled je jasno, da so grafike in risbe Helene Tahir rezultat skrbnih priprav in dolgotrajnega procesa dela, ki je nemalokrat tudi fizično utrujajoče in zahteva posebne produkcijske pogoje. Umetnica se osredotoča na figuraliko in z njo vztraja ter tako ustvarja namensko nasičenost likovnega polja z raznimi predmeti in upodobitvami ljudi, predvsem otrok, v izmišljene domišljijske kombinacije, rebuse in pripovedne kolaže. Motive pogosto najde v starih revijah, časopisih in knjigah, iz katerih jih premišljeno izbira in vstavlja v nove kontekste in ustvarja nova vsebinska in domišljijska okolja. Izstopajo podrobnosti, ki niso upodobljene naključno, temveč so izbrane premišljeno in kompozicijsko pravilno umeščene. Grafike so kot kolaži, sestavljeni iz različnih matric, raznih vzgibov, asociacij in pomenskih zaključkov. So arhaična podoba današnjega časa, ko informacije, simboli in podobe tako rekoč lebdijo nekje blizu in nas nagovarjajo. Prav vse se zdi pomembno, a če v svetu, polnem vizualnih dražljajev, te izločimo ali jih preprosto spregledamo, jim na grafikah Helene Tahir ne moremo ubežati, saj nas tako kompozicija kot tehnično mojstrstvo zapeljeta v vizualno igro raziskovanja upodobljenega.Tiskanje grafik z žlico je zanimiva procesualna nadgradnja, s katero matrico v maniri slikanja s čopičem ali drgnjenja s svinčnikom prenese na papir ali tekstil. Delno zaradi objektivnih pogojev, delno pa je izbira takšnega načina odtiskovanja zavestna odločite
OBVESTILO

OBVESTILO

Kinodvor, 10. marec 2020 ― Ob doslednem upoštevanju navodil in priporočil vseh pristojnih ustanov ter v skladu z Odredbo Ministrstva za zdravje program rednih filmskih projekcij v Kinodvoru poteka še naprej.

Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 10. marec 2020 ― Spoštovani obiskovalci. V skladu z ukrepi vlade, Občine Kamnik in splošnimi muzejskimi smernicami vas obveščamo, da bodo odpovedane prireditve v okviru praznika Občine Kamnik: Maistrov večer v četrtek, 12. marca 2020: Aleš Arih, Rudolf Maister, znameniti Slovenec. Muzejski večer v četrtek, 19. marca 2020: Marija in Andrej Štremfelj, Najina pot Rojstna hiša Rudolfa Maistra v petek in […] The post Obvestilo appeared first on MM:K.
Brezplačna mentorstva za vizualne umetnike

Brezplačna mentorstva za vizualne umetnike

CZK, 10. marec 2020 ― RAVNIKAR GALLERY SPACE in Center za kreativnost (CzK) objavljata prvi letošnji sklop brezplačnih mentorskih terminov za profesionalizacijo umetniškega delovanja na področju trženja in promocije umetniške produkcije [Kako (pre)živeti v umetnosti?], ki so namenjena vizualnim umetnicam in umetnikom. Prijave zbiramo do 18. marca!

Omejitev števila obiskovalcev na 100

Mestni kino Ptuj, 10. marec 2020 ― Od danes so kot previdnostni ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa po državi vse prireditve v zaprtih prostorih omejene na največ 100 udeležencev. V skladu s tem smo število vstopnic v prodaji za vse filmske projekcije in dogodke do nadaljnjega omejili na 100.
Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Inštitut za politike prostora, 10. marec 2020 ― Do 30. marca lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane razmislijo, kaj želijo spremeniti v svoji okolici, da bi bila bolj prijetna in urejena po njihovi meri. Za dobro idejo lahko dobijo do 800 € za nakup materiala in strokovno pomoč pri izvedbi. Prebivalci v svoji okolici pogosto opazijo majhne stvari, ki bi jih želeli izboljšati in... The post Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

COVID-19: Tudi kultura potrebuje ukrepe!

Asociacija, 10. marec 2020 ― V društvu Asociacija z zaskrbljenostjo spremljamo razvoj situacije glede koronavirusa COVID-19, ki bo imel posledice za številne sektorje, med drugim bo zelo velik vpliv tudi na področje kulture. Svet za nacionalno varnost je namreč sprejel ukrep s katerim prepoveduje izvajanja javnih dogodkov v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje več kot 100 obiskovalcev, kar na področju … Preberi več o COVID-19: Tudi kultura potrebuje ukrepe!
Med revolucijo in škodljivim intelektualizmom

Med revolucijo in škodljivim intelektualizmom

Airbeletrina, 10. marec 2020 ― Knjiga Dezorientalka iransko-francoske pisateljice Négar Djavadi ima vse prvine migrantske literature, ki jo pisateljica zapopada tako preko fikcije kakor preko drobcev lastnega življenja, ki jo je pri enajstih letih zaradi opozicijskih političnih prepričanj staršev pripeljalo v Pariz. Čeprav Dezorientalka ni avtobiografija, pa že sam naslov namiguje na pomemben identifikacijski moment.

Leto dni po dogodku: Kako blizu smo gradnji Nuk-a 2?

OUTSIDER, 10. marec 2020 ― Pred natanko letom dni smo na pobudo revije Outsider, v sodelovanju z Nuk, v okviru festivala Fabula, v Veliki čitalnici Nuk organizirali prireditev v spodbudo gradnji Nuk 2. Kako blizu gradnji je projekt leto dni po dogodku? H komentarju smo povabili predstavnike Nuk in arhitekturnega biroja Bevk Perović, avtorje arhitekturnega načrta. Komentar Viljem Leban (ravnatelj… The post Leto dni po dogodku: Kako blizu smo gradnji Nuk-a 2? appeared first on OUTSIDER.
Z jazzmastrom v vesolje

Z jazzmastrom v vesolje

Odzven, 10. marec 2020 ― Kot kitarist zasedbe The Star Time Playboys je tam nekje pred štirimi leti Urban Zotel vzbudil zanimanje domače in tuje javnosti. Prvenec zasedbe je bil zelo dobro sprejet, Zotel pa se je odločil, da si bo širil glasbena obzorja tudi kot solist.
1951 Rakek – Smučarji

1951 Rakek – Smučarji

Stare slike (Cerknica), 10. marec 2020 ― Člani Fizkulturnega društva Rakek so smučali na Kilovcu na Rakeku. Ni bila tekma, bilo je športno druženje. Glede na težka leta po vojni imajo kljub temu dobro smučarsko opremo. To je načeloma pomembno, ni pa vse. Važno je, da znaš to opremo uporabljati. Po vojni so strašno radi poudarjali, kako je šport pomemben, sploh za […]

V Muzeju Dordrecht razstava ob 400. obletnici rojstva Aelberta Cuypa

Misli, 10. marec 2020 ― Muzej Dordrecht med 27. septembrom in 14. marcem 2021 pripravlja veliko razstavo ob 400. obletnici rojstva Aelberta Cuypa (1620-1691), enega vodilnih slikarjev zlate dobe nizozemske umetnosti. Na razstavi z angleškim naslovom In the light of Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough, Constable, Turner bo na ogled okoli 30 Cuypovih najpomembnejših del.

Jorge Luis Borges: Zid in knjige

ARS Esej na radiu, 10. marec 2020 ― Zid in knjige je esej, v katerem Borges pripoveduje, zakaj ga je prevzelo dejstvo, da je kitajski cesar ukazal zgraditi skoraj neskončni kitajski zid, prav tako pa tudi ukazal sežgati vse knjige, ki so bile napisane pred njegovo dobo. Pisatelj Jorge Luis Borges je bil kolumnist pri argentinskem dnevniku La Nación. V izdaji dne 22. oktobra 1950 je izšel njegov esej z naslovom Zid in knjige, ki ga boste lahko slišali v oddaji Esej na radiu. Besedilo je prevedel Andrej Rot, prebral ga je napovedovalec Matjaž Romih. Vrinki so odlomki iz glasbe filma Prežeči tiger, skriti zmaj kitajskega skladatelja in dirigenta Tana Duna v izvedbi Nacionalnega orkestra iz Šanghaja. Glasbo je izbral Mihael Kozjek, tonski mojster je bil Blaž Kumše.
Ustvarjanje in odzivanje na glasbo ima svoj koren v evoluciji

Ustvarjanje in odzivanje na glasbo ima svoj koren v evoluciji

ARS Ars humana, 10. marec 2020 ― O tem, kako in zakaj poslušanje glasbe vpliva na naše psihofizično počutje V času korona krize se vsakodnevno soočamo z različnimi čustvi. Tudi tistimi manj prijetnimi. O tem, ali nam ta čas lahko pomaga blažiti glasba in zakaj ima glasba tako močan učinek na človeka, smo se pogovarjali z dr. psihologije Katarino Habe z Akademije za glasbo, glasbeno terapevtko magistrico Špelo Loti Knoll z Inštituta Knoll za glasbeno terapijo in prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, predstojnikom katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.
še novic